2015-08-12 946 浏览
大約2點鐘經過Delifrance,見到原來佢地已經唔只賣麵包、輕食同早餐,仲慢慢連主食都sell埋,即管一試!當然唔洗等位啦,不過就冇乜service 㗎喇。嗌咗3個意粉,都好一般,但唔會話難食,但就覺得唔值,$60-80。轉凍飲加+4。我個雞肉菇意粉連餐有沙律送。不過好難食 卡邦尼意粉就太油,好似煮法唔太正宗?蕃茄肉醬意粉普通啦。凍檸茶冇味,難飲下次唔會再食可能會買麵包啦

卡邦尼意粉就太油,好似煮法唔太正宗?蕃茄肉醬意粉普通啦。
凍檸茶冇味,難飲

下次唔會再食
可能會買麵包啦
2015-08-03
2015-08-08 522 浏览
話說因為報紙既優惠$4買到原價$24既迷你蝴蝶酥當然耍試下啦好有心思咁擺埋防潮包同蝴蝶酥一齊隔著紙袋都已經好香牛油同蜜糖味外型細細個(7cm x7cm) 形狀不一 顏色金黃唔係機製 有handmade感覺 有d窩心一食第一淡就覺得蜜糖甜到入心仲好脆口添鬆脆得黎又唔散係值得一讚雖然睇前人響餐廳晚餐評價唔高不過我至少會覺得佢既烘焙品又香又美又好食~
話說因為報紙既優惠

一食第一淡就覺得蜜糖甜到入心
仲好脆口添
鬆脆得黎又唔散係值得一讚
雖然睇前人響餐廳晚餐評價唔高
不過我至少會覺得佢既烘焙品又香又美又好食~

2015-08-08
迷你蝴蝶酥
2015-08-08 252 浏览
話說因為報紙既優惠$4買到原價$24既迷你蝴蝶酥當然耍試下啦好有心思咁擺埋防潮包同蝴蝶酥一齊隔著紙袋都已經好香牛油同蜜糖味 外型細細個(7cm x7cm) 形狀不一 顏色金黃 唔係機製 有handmade感覺 有d窩心 一食第一淡就覺得蜜糖甜到入心 仲好脆口添鬆脆得黎又唔散係值得一讚雖然睇前人響餐廳晚餐評價唔高不過我至少會覺得佢既烘焙品又香又美又好食~
話說因為報紙既優惠

一食第一淡就覺得蜜糖甜到入心

仲好脆口添
鬆脆得黎又唔散係值得一讚

雖然睇前人響餐廳晚餐評價唔高
不過我至少會覺得佢既烘焙品又香又美又好食~
2015-08-07
  • 迷你蝴蝶酥
2015-06-20 412 浏览
又入屯門食午飯,查實都冇乜野揀, 我都係照舊揀左最穩陣既pizza,而且仲成成個,唔好睇少delifrance d pizza,雖然只係得4片,但已經好飽肚supreme pizza有金菇,粟米,蟹柳, 莫薩里拉芝士同黑醋,pizza熱辣辣脆bob bob, 甚有咬口之餘不會太漏,因為有黑醋,料都好多, 食完好飽呀, 滿足!
又入屯門食午飯,
查實都冇乜野揀,
我都係照舊揀左最穩陣既pizza,
而且仲成成個,
唔好睇少delifrance d pizza,
雖然只係得4片,
但已經好飽肚
pizza熱辣辣脆bob bob,
甚有咬口之餘不會太漏,
因為有黑醋,
料都好多, 食完好飽呀, 滿足!
2015-03-13 397 浏览
因為太太有會員卡的關係,間唔中都會來,就算weekend晚餐時段通常都有位,平時會點$158二人餐,都有飯/意粉揀,雖然變化唔多,但包沙律/湯,再加上飲品和雪糕,價錢合理的。最近一次到訪多了個二百幾蚊的二人餐,陣容比較豐富,酥皮湯之外,仲有Ribs, Pizza呢d揀,以前係Bistro Delifrance食到ge大碟菜式,依家都慢慢做起來,看來將淡靜的cafe格局升為西餐廳都可以殺出一條路,反正餐廳背景一早已有,只係員工要忙多少少。酥皮湯等左好耐好耐,經理見我地眼望望都特登走過黎話仲有幾分鐘焗緊,上菜沒有失望,金黃酥皮漲卜卜,一咬開就噴出蒸氣,差d灼傷,熱辣辣新鮮出爐已加分。 Pizza 唔會有太高期望,厚批質感但有d韌,夏威夷批簡單只有茄膏、菠蘿同火腿,好難失手,只係配料唔係太平均,酸酸甜甜夠飽肚,小朋友指定要食的pizza,也滿足了他之前在Bistro又或者Alfafa都食過佢地ge Ribs,醬汁包住肋骨,調味依然不變,肉質無Ruby Tuesday個d咁淋咁散,要用牙力扯開,有好有壞,至少無將Ribs烚到碎曬,但咬到牙隙都是肉絲。隨上的碎蛋沙律焗薯加沙律,整碟菜式有菜有肉有
之前在Bistro又或者Alfafa都食過佢地ge Ribs,醬汁包住肋骨,調味依然不變,肉質無Ruby Tuesday個d咁淋咁散,要用牙力扯開,有好有壞,至少無將Ribs烚到碎曬,但咬到牙隙都是肉絲。隨上的碎蛋沙律焗薯加沙律,整碟菜式有菜有肉有澱粉質,幾好的配搭,非常飽足,而且成個餐只係2xx,平時係美國餐廳單叫ribs都唔止
飽到食唔曬,最後的雪糕都只係隨意吃幾啖,飲品可以試試最新的有機果茶,味道幾香。成個餐真係抵食
2014-08-21 424 浏览
最近因很多時放假都要早起入元朗做治療,難得今日不用早起,睡到10點幾,之後去屯市趕在11點半前吃早餐,才買票看"等一個人的咖啡",放閒日就有這個好處,隨時想看戲也容易買票!看完戲逛了一會,不肚餓但想吃點東西,便去了Delifrance,原來2點半巳有下午茶了。貪心的我點了一個法式熱狗配碎蛋沙律茶餐$37,轉凍咖啡加$4,因見有Eclair,原價$26,跟餐只需加$19,故又有籍口試吃,享受一個人的咖啡 !咖啡(4.5/10)~不濃不滑,真的不好喝!香腸~一般,好像差了蛋沙律~仍然是最好味焦糖味泡芙條(5/10)~成品也大件,面層有糖漿,但只覺甜,食不出焦糖味,個人不喜歡銀色糖珠,同整件甜點不夾,泡芙好像有點淋,內面的槳餡多到湧出來,個人覺得太甜了,仍然不覺有焦糖味,最後,只能吃到半件要投降!
咖啡(4.5/10)~不濃不滑,真的不好喝!
香腸~一般,好像差了
蛋沙律~仍然是最好味
2014-08-21
朋友BB一歲生日會,當然要出席啦~留定個肚食到會,今次真係喜出望外。平時食'到會'通常叫P薄餅或K炸雞,頂多叫埋壽司。今次當到塲幫手準備時,見到一盒盒Delifrance先知原來有到會服務。一打開我就同其他朋友一齊驚嘆:嘩~~巧似巧巧味呀~~有雜果tart,牛角包,三文治,薄餅,見到外表已流晒口水,奈何其他朋友未到,齋望無得食好無奈😖😖😖。等到十五分鐘,忍唔住立即開動~~牛角包仍然鬆脆,雜果tart多款及新鮮,只係三文治淋左。但整體我都比好高分~下次我搞聚會要order先👍👍👍

朋友BB一歲生日會,當然要出席啦~
留定個肚食到會,今次真係喜出望外。

一打開我就同其他朋友一齊驚嘆:嘩~~巧似巧巧味呀~~
外卖送餐
2014-04-10 651 浏览
同去過其他既delifrance爭好遠,雖然個價錢係比較平,二人餐加心太軟都係$171,但完全唔值,個湯都算ok,但個沙津好苦好老,個所扁意粉又一Patpat喎.個包得塊煙三文魚.汁都吾多滴.其他店起碼都有個菜同蕃茄.呢個就咩都無.個心太軟無朱古力無流出黎.完全系實心嫁.最多叫做朱古力蛋糕.態度麻麻,問下可唔可以轉做軟包,佢竟然要走去問經理,而且個經理問都無問,行過就收左個擺刀叉既餐藍,總知以後唔會再幫襯
2014-02-21 2131 浏览
e家下午茶多左d意粉揀!^^e個菠菜蛋長通粉之前無的,e家有番^^一個字,正!加$加e個士多啤利tar,但我覺得個底唔多,其實得好少e個好法國high tea feel xd  細細舊,又可以食下5同野~食開的雞扁意粉,好中意佢個汁!整體ok啦
e家下午茶多左d意粉揀!^^
菠菜蛋長通粉
e個菠菜蛋長通粉之前無的,e家有番^^一個字,正!
士多啤利tar~
加$加e個士多啤利tar,但我覺得個底唔多,其實得好少
雞扁意粉
食開的雞扁意粉,好中意佢個汁!

整體ok啦
drink
菠菜蛋長通粉
2014-02-05 289 浏览
晨早起來,最好不過就是吃一個豐富早餐,今天特地和朋友到delifrance, 食一餐豐富早餐……牛角包非常新鮮,外面非常脆, 内裏非常軟熟,正!!煎蛋是即叫即煎的,不是預早準備好那一種,正!!雞肉沒想像中那麼"鞋”,都ok!!即磨咖啡非常香濃,令我十分不清醒的神智變得清醒,正!!
牛角包非常新鮮,外面非常脆, 内裏非常軟熟,正!!
煎蛋是即叫即煎的,不是預早準備好那一種,正!!
雞肉沒想像中那麼"鞋”,都ok!!
即磨咖啡非常香濃,令我十分不清醒的神智變得清醒,正!!
2013-12-27 208 浏览
今年聖誕在家開party,因人數約20人,除自己煮部份外,亦會買外賣回家,故一早取了各餐廳menu比較,羊架/羊肶是其一目標,以往試過美心,大家樂pizza hut的羊架,質素時好時差,今年見Delifrance有羊肶(十多年前大家樂也有),故特order一隻,12月18日前訂$488拿回家拆開大人小孩也嘩一聲,可能大家也好耐冇吃羊肶了,真可惜忘了拿起隻肶扮吃影相!羊肶配有薯蓉,不是太滑,但也很香薯味,也不錯。羊肶肉質剛熟,有羊味但不羶,大大片切出來吃好滿足 !如果叫羊架便不夠分,因一般問過一盤外賣大約有十至十四件,但羊肶切了好多塊,最後也吃不完!

羊肶配有薯蓉,不是太滑,但也很香薯味,也不錯。
羊肶肉質剛熟,有羊味但不羶,大大片切出來吃好滿足
2013-12-25
庆祝纪念
圣诞节
用餐优惠
其他
  • 羊肶
2013-12-17 144 浏览
最早期(十多年前)Delifrance是位於現在近銅貓咖啡對入,即是食吉列及拉麵的位置,當時的位置非常好,食物也好。其後結業在現時錦華蘇寧電器的位置開了Bristo Delifrance,環境也好,食物也ok,後其再改位現址的歺廳,位不好坐,光顧過早午歺及下午茶,食物也有點失望!真懷念十多年前的Delifrance!是次的下午茶,凍cappuccino賣相差勁,味道一般,三文治上的番茄雪到過凍,食落有雪味,蜜桃tart的桃咬落爽甜多汁,可惜內面的吉士醬比較"杰",最好的仍是碎蛋沙律及白汁煙三文魚三文治,亦是我仍然幫襯的原因!

2013-12-17
2013-07-11 113 浏览
近來成日出街食,咁啱朋友甩底,就打算食個沙律清腸胃。個沙律唔平,加雞又要加錢,加咖啡又要加錢。點知好難食。望下相都知羅馬生菜好老好唔新鮮。加雞要二十,但係所謂烤雞只係一咬即散入口即溶的粉口雞肉。坐係幾好坐,咖啡都正正常常,但係用料咁差真係不可一不可再!
近來成日出街食,咁啱朋友甩底,就打算食個沙律清腸胃。

個沙律唔平,加雞又要加錢,加咖啡又要加錢。點知好難食。

坐係幾好坐,咖啡都正正常常,但係用料咁差真係不可一不可再!
2013-06-16 110 浏览
tm既delifrance重開,所以去左食tea,順便用埋張coupon 一入到去,同coffee shop冇乜分別簡單既裝潢,咖啡既香味令人感到好舒服點左個雞意粉,cake set,cyelon milk tea,仲加錢換左個peach tart用左coupon換free ice cream野飲自己攞返埋位,餐具亦係要自己攞的麵包因為一直雪住,所以係淋的,但d蛋salad同吞拿魚醬好味件cake不過不失, 雪糕質惑較稠有少少似食土耳其雪糕 tart係脆的幾好味意粉有少少硬錫蘭奶荼既味道真係唔同喲有肢鍚蘭既香味感覺好high class
鍚蘭奶茶

件cake不過不失,

雪糕質惑較稠

鍚蘭奶茶
vaniella ice cream
peach tart
2013-06-12 165 浏览
兩點幾食過壽司,四點半又肚餓了,我不能忍到六點才食晚飯,本想去大家樂食個下午茶餐,哇~點知大家樂是人多到插針不下...﹗(即閃)離開商場之際從玻璃門看到對面的屯門時代廣場,醒起早前在外邊行過,遠處見到好似有間Délifrance的店舖進駐了在這位置扎根十多年以上的機舖,但我不肯定,趁現在有時間便和友人前去看過究竟。以前在屯門市廣場那一間是Bistro Délifrance,自從她突然結業我都好耐無吃過其出品了﹗本以為她不會在屯門出現,點知失驚無神又出現(哈),而且是我較喜歡的價錢平宜近人版的Délifrance 咖啡店。長型的店子分開了食物區和坐位區,佈置簡約,以啡色為主調給人在園林間的感覺,室外的陽光令室內充滿自然光之外,也帶一番悠閒的氣息。賣點可說是這一整列的玻璃窗位置,門外雖然是小馬路,但往來的車子並不多,而且外面放有一排綠色植物,靜靜地坐在疏化看著外面,有說不出的舒服。這個時候正有下午茶餐,款式繁多,麵包﹑意粉﹑甜點,再可以加配沙律﹑小食,價錢定價不貴。先要在點餐處買餐,飲品由自己拿取,食物就由店員隨後奉上。半自助的服務也沒有收取加一,很好。Délifrance的檸檬茶一直是我

Délifrance的檸檬茶一直是我至愛,簡單的事物,但都需要有新鮮多汁的檸檬和順喉的紅茶,配合之下才會有如此好效果。另外問店員拿熱水來喝也可以,她還叮囑我'小心熱'。
熱檸茶
友人點選了迷你法式拚盤$36,包括有迷你白汁碎蛋法式三文治迷你白汁三文魚法式三文治法式小蛋糕迷你蜜桃撻
四件餅食的賣相都相當別緻,我吃了碎蛋多士和法式小蛋糕,因為個人十分喜歡Délifrance出品的這兩款食物。水準依舊無變,Délifrance的碎蛋沙律是十分好味的,蛋和沙律醬的比例調配得剛好,而且食得出陣陣雞蛋香。小蛋糕焗得表面帶微脆,入面鬆軟,甜度不算高,吃一個已很滿足。
我鐘意食厚多士又鐘意食碎蛋沙律,當然不會放過焗芝士白汁碎蛋全麥厚多士$27﹗製作不難,多士上放有一大堆碎蛋沙律,再加一片芝士,然後烘它烘到帶微微金黃。
吃麥多士當是給自己多丁點兒的健康吧(幻想中),多士不會烘得太乾身,發現底部出現了一條一條的烘痕
不過加上芝士後的雞蛋沙律我反而覺得太rich了,因為芝士有點膩。
白汁雞蛋沙律
現今有不少人都喜歡圍堵Starbucks,每當我見到萬人空巷的情景,都不禁汗顏起來,老實說少人都話,想坐下休息的話都可以去,如果是這恐怖佳景,我寧願攰死都不會去。

如果行遠少少,如果試圖找尋,在那裡﹑在這裡,都可以找到一些更好的地方,作為你想理想的休憩地。
2013-06-01
熱檸茶