2024-11-23 746 浏览
係啟德行完街之後去咗一間文青餐廳,月球燈裝飾吸晴,環境寬敞,享受美食之餘,仲可以買特色杯碟,店内用餐氣氛溫馨,令人放鬆。是日餐湯蕃茄忌廉湯入口香滑,酸甜適中,口感細膩。紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬甜蕃薯條外層酥脆,內裡軟糯,甜味自然可口。紫菜和芝士搭配增加鹹香味,松露醬香氣增添一絲奢華感。櫻花蝦香蔥玉子鰻魚薄餅薄餅餅底烤得香脆,脆搭配特別,鰻魚鮮美,玉子滑嫩,櫻花蝦和香蔥增添微妙鹹香和清新。澳洲 100 天穀飼黑毛安格斯牛肉眼(9oz)最鍾意食牛嘅一定要叫,生熟度揀咗medium,肉質細膩軟腍,伴碟煙肉酸忌廉焗薯濃郁且有層次。玫瑰朱古力蛋糕配士多啤梨果醬、麻糬及杏仁金寶脆脆紅色磨菇造型吸睛,朱古力蛋糕帶有淡淡玫瑰香氣,麻糬Q彈,士多啤梨果醬酸甜,口感清新,味覺和視覺雙重享受。(Hot) Mocha 65% Dark Cocoa摩卡咖啡用左65%黑朱古力,入口感受到濃厚朱古力與咖啡香氣,拉花精緻。(Iced) 65% Chocolate朱古力味濃郁,甜度剛剛好。

是日餐湯
蕃茄忌廉湯入口香滑,酸甜適中,口感細膩。

櫻花蝦香蔥玉子鰻魚薄餅

澳洲 100 天穀飼黑毛安格斯牛肉眼(9oz)
澳洲 100 天穀飼黑毛安格斯牛肉眼

(Iced) 65% Chocolate
朱古力味濃郁,甜度剛剛好。
澳洲 100 天穀飼黑毛安格斯牛肉眼
2024-08-19 5290 浏览
Delish Kitchen by ALOT 是一間好文青咖啡店, 充滿藝術的氣息 , 6000呎面積 , 空間感十足, 環境舒適寬敞 , 客人可以一邊買家品, 一邊用餐的特色餐廳,餐廳中央,懸掛的月球燈,非常IG-able , 是客人們打卡的熱點 !是日餐湯濃稠的蕃茄湯 ,入口香噴噴, 酸酸甜甜 , 十分開胃,是滋味的開端。芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥 $168和牛漢堡份量十足, 牛肉嫩滑多汁 , 半融芝士充滿濃郁的奶香及鹹香 , 焦糖洋蔥帶來甜甜的味道 , 增添一份微微的焦香, 整個漢堡是肉香味、芝士味、甜味三重奏, 滋味大滿足 。甜蕃薯條配松露醬蕃薯條帶有天然蕃薯甜香 , 經過油炸後 , 熱燙香脆 , 沾上松露醬後 , 增添濃郁的松露香氣 , 十分美味。蒜香野菌海鮮扁意粉 $208蒜香意粉香氣撲鼻 , 充滿了大蒜和野菌的清香, 彈牙大蝦, 鮮味的帶子及蠔仔肉 , 鮮味十足 , 給人鮮味盛宴的感覺。香煎鵝肝竹炭多士 98黑色的竹炭多士 , 賣相特色 , 烤得香脆, 鵝肝煎到外脆內嫩, 鵝肝油的甘香填滿 味蕾 , 帶來奢華的視覺和味覺享受。明太子手羽(4pcs)$68外皮煎到

芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥 $168

甜蕃薯條配松露醬

蒜香野菌海鮮扁意粉 $208

香煎鵝肝竹炭多士 98

明太子手羽(4pcs)$68
外皮煎到微微焦脆,雞肉柔嫩 , 內裏填滿鮮味的明太子, 帶微微的辣香, 啖啖濃郁鹹香及香辣, 充分滲透入雞翼肉中 , 讓人難以抗拒, 一口接一口。

熱情芒果探戈蛋糕 $88
好精緻漂亮的甜品 , 用上新鮮多汁的芒果肉, 為蛋糕注入了陽光氣息 , 酸甜熱情果的甜香, 與綿密柔軟的蛋糕 , 完美結合 , 每一口細膩吸引。

2024-08-10 6260 浏览
🌝Delish Kitchen by ALOT 聯乘傢俬店 ALOT Living進駐啟德AIRSIDE,餐廳主打西fusion。六千呎空間感十足,設計開揚採光度足,務求讓食客沉浸於藝術的綠洲空間🌵🥗 Salad of the day: 沙律菜混有淡淡的芝麻醬,清新爽口🌽Soup of the day:香濃忌廣粟米湯,配有兩粒脆蒜蓉香多士🍔芝士澳洲和牛漢堡 (Hk$158):漢堡可以切半方便食用,仲可以自選炸粗薯條或蕃薯條,香脆惹味🍝 芝士鮮茄蓉大啡菇野菜意粉(Hk$158):這款素食精選健康美味, 酸甜茄蓉混合多色野菜,清新無負擔🥧焦糖千層酥(set+Hk$48): 酥脆的千層酥皮,包裹著滿滿的馬達加斯加雲呢拿吉士,每一口盡是層次豐富的享受🍰巴斯克芝士蛋糕配柚子醬(Set+Hk$48):焦糖色表面帶有淡淡焦香,熔岩流心內餡集輕、軟、滑於一身,忌廉芝士入口即溶(必食!!)🍸Strawberry Apple Vinegar Soda (Set+Hk$40): 造型嬌俏,果香酸酸甜甜,幫助消化🍷Iced Ruby Love (+Hk$34)紅寶石茶色澤亮麗,蘊含多款美顏養生有機花草,天然微

🍷Iced Ruby Love (+Hk$34)
紅寶石茶色澤亮麗,蘊含多款美顏養生有機花草,天然微甜,健康之選

(All subject to 10% service charge)

📍Delish Kitchen by ALOT
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖 (港鐵啟德站C出口, 步行約1分鐘)
  • 巴斯克芝士蛋糕
2024-07-25 2307 浏览
Airside有兩間Cafe我一直都好想試,佢係其中一間。呢間餐廳係位於Airside嘅3樓,主打日西式嘅餐廳。佢裝潢實在太靚,木系嘅設計,好靚靚嘅裝飾品,特別係嗰個大大嘅月亮,俾人嘅感覺真好舒服。佢門口都會賣一啲嘅餐具瓷器,都係超靚,不過真係好貴,買唔起😭佢晚餐可以包是日餐湯或者沙律,加錢可以有得搭配飲品🥤♦️是日餐湯:係龍蝦🦞湯,真係好香濃🥰♦️芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥/田園沙律/炸甜蕃薯條/松露醬:呢個burger係正嘅,而且炸番薯條點松露醬真係無得輸!如果你想同朋友分享,喺落單嘅時候,你可以選擇將個包切半,嚟到嘅時候就會方便好多,當然打卡就冇咁靚仔啦!♦️燒汁魷魚佢係新鮮,鮮甜爽脆嘅👍🏻♦️少爺啤酒-鹹檸七我味道好特別,真係有鹹檸七嘅感覺🤣♦️cocktail-Sun Kisses佢杯嘅旁邊有一舊勁容易甩嘅水果乾,而佢中間又有勁大嚿長方形柱體嘅冰,好搞笑!整體係好飲嘅,但係好難攪勻杯嘢🤣♦️ 必試甜品:玫瑰朱古力蛋糕配士多啤梨果醬麻糬、杏仁金寶脆脆真係超靚,佢上面蘑菇頭係用紅色&白色朱古力包住玫瑰mouse同士多啤梨果醬啫喱製作而成,而下層蘑菇嘅身體就係用白朱古力包住蛋糕同埋麻糬,外圍草

佢晚餐可以包是日餐湯或者沙律,加錢可以有得搭配飲品🥤

♦️是日餐湯:係龍蝦🦞湯,真係好香濃🥰

♦️燒汁魷魚
佢係新鮮,鮮甜爽脆嘅👍🏻

♦️少爺啤酒-鹹檸七
我味道好特別,真係有鹹檸七嘅感覺🤣

♦️cocktail-Sun Kisses

真係超靚,佢上面蘑菇頭係用紅色&白色朱古力包住玫瑰mouse同士多啤梨果醬啫喱製作而成,而下層蘑菇嘅身體就係用白朱古力包住蛋糕同埋麻糬,外圍草叢佢會有綠色嘅杏仁金寶脆脆同一啲石頭朱古力,仲有藍莓同紅野莓做裝飾,紅野莓入邊,佢仲會唧咗果醬,真係好用心!另外,佢仲插咗一兩束嘅小草草☘️

2024-07-24
啟德超大間舒適木系咖啡店 朋友、情侶聚會好地方|出色的千層麵和意粉 啟德airside商場真的好靚好大,間間餐廳都好有特色。企在餐廳的門口見好多餐具產品🤣🤣,走進去才知道是餐廳。餐廳環境真的好大(200人場地),以淺色木系為主非常文青。窗口旁邊都是舒適闊落的沙發, Cafe 機旁都有好多單人位。最最吸睛是餐廳中間有一個巨大月亮🙈,打卡一流。🔸️是日餐湯忌廉蘑菇湯的湯比較濃稠,湯上有脆脆的方包。 🔸️炸軟殼蟹明太子忌廉汁蟹肉千層麵 $218 👍🏻👍🏻炸軟殼蟹好脆、被切開一半見到蟹膏。麵面有好多大大粒的明太子和一絲的蟹肉。每啖千層麵都食到忌廉汁,但又不會太多汁。🔸️大蝦醬油清蛋黃卡邦尼手工意粉$218 👍🏻一顆橙紅色日本貴族級別的蘭王蛋,蛋黃味濃不腥。手工意粉都做的非常出色彈牙。配料有原隻蝦、菇、煙肉和脆脆的蝦片。 🔸️焦糖法式燉蛋配新鮮生果、黑松露多士 $88 有心思,多士好似薯條🤣。焦糖不會太硬、蛋入面有好多雲呢拿籽。🔸️Strawberry Apple Vinegar Soda $48👍🏻👍🏻隨意叫了兩款飲品都幾靚。Vinegar Soda用香檳杯盛載。飲品漸變色好靚,中間有些好夢幻的氣泡。味
啟德超大間舒適木系咖啡店
朋友、情侶聚會好地方|出色的千層麵和意粉

🔸️是日餐湯
忌廉蘑菇湯的湯比較濃稠,湯上有脆脆的方包。

🔸️炸軟殼蟹明太子忌廉汁蟹肉千層麵 $218 👍🏻👍🏻
炸軟殼蟹好脆、被切開一半見到蟹膏。
麵面有好多大大粒的明太子和一絲的蟹肉。
每啖千層麵都食到忌廉汁,但又不會太多汁。

🔸️大蝦醬油清蛋黃卡邦尼手工意粉$218 👍🏻
一顆橙紅色日本貴族級別的蘭王蛋,蛋黃味濃不腥。
手工意粉都做的非常出色彈牙。
配料有原隻蝦、菇、煙肉和脆脆的蝦片。

🔸️焦糖法式燉蛋配新鮮生果、黑松露多士 $88
有心思,多士好似薯條🤣。
焦糖不會太硬、蛋入面有好多雲呢拿籽。

隨意叫了兩款飲品都幾靚。
Vinegar Soda用香檳杯盛載。飲品漸變色好靚,中間有些好夢幻的氣泡。味道酸酸甜甜。

Uji Matcha Coconut Float $44
同樣是好靚的飲品,椰子味比較出。

5天前 0 浏览
估唔到Airside有間咁大嘅café, 座位闊落亦有大枱比多人一齊尼,餐廳環境好靚好舒服😌😌明太子牛油果大蝦薄餅($148)每一塊都有牛油果同大蝦,仲有滿滿嘅芝士🧀,每一啖都好豐富。另外餅邊好鬆脆,平時我唔食條邊我今次都食哂!🤩香草慢煮油封鴨髀伴煙肉野菌。炒菠菜。三色藜麥。薑汁南瓜蓉($238)油封鴨髀非常嫩,肉質亦好juicy,個皮夠薄夠香,油脂適中😋😋。旁邊仲有炒菜同落同藜麥,整體覺得幾健康,每樣都好香,調味適量感覺舒服~😆👍🏼原隻照燒青森縣魷魚一夜干($138)好大隻又好厚身嘅魷魚呀🥳,咬落一啲都唔難咬,每啖都好彈牙,照燒汁又夠哂香,好好味!😋玫瑰朱古力蛋糕配士多啤梨果醬、麻糬、杏仁金實脆脆($78)蛋糕造型好可愛又好精緻,中間有士多啤梨果醬,配搭鬆軟蛋糕同大大埋麻糬,一啲都唔馬虎架👍🏼👍🏼。食落層次口感都好豐富,配合士多啤梨果醬酸酸甜甜唔會覺得又heavy~🍰🥰Matcha Latte($34)拉花好靚嘅latte😍,夠香濃口感又香滑,好啱我口味☕

明太子牛油果大蝦薄餅($148)

原隻照燒青森縣魷魚一夜干($138)

玫瑰朱古力蛋糕配士多啤梨果醬、麻糬、杏仁金實脆脆($78)

Matcha Latte($34)
拉花好靚嘅latte😍,夠香濃口感又香滑,好啱我口味☕
嚟Airside嘅次數唔多,呢排成日想去Airside間超市買嘢,今次過嚟就同朋友食咗呢間空間感勁好嘅Cafe,好彩同朋友早到,餐廳去到晚市嘅時候都好多人。 環境 打卡大月亮🌕 有熟成牛🐂 舒服西餐廳,食物種類唔少,同閨蜜嚟啱哂🫶🏻 餐牌 有Dinner Set,包餐湯/沙律,加配嘢飲都有優惠。 30天自家風乾熟成澳洲黑毛安格斯牛里脊扒配薯條 $338 大家對乾式熟成都唔陌生,將牛肉放置係熟成室中,控制溫度係約0~4°C)、濕度約50~80%,令酵母同牛肉菌類產生作用,熟成可以令肉塊自然嫩化及產生香氣👍🏻。揀咗牛里脊扒,呢個部位取自牛臀上方至牛腰之間,接近但未及牛西冷,因為呢個位唔經常活動,同時脂肪同結締組織較少,所以無乜肥膏,大致上都係瘦肉,肉腍味濃。肉質實在之餘無渣,牛味十分濃郁,沾少少海鹽已經好好食🩷薯條可以加錢轉做番薯條,即刻覺得冇咁邪惡~ 烤三文魚伴鮮野莓烤杏仁片田園沙律 (香橙乳酪汁) $158Dinner Set 跟餐湯/沙律,烤三文魚田園沙律🥗 配埋多款水果🥝🫐 鍾意佢嘅香橙乳酪汁,好Fresh亦好夾。 焦糖法式燉蛋配新鮮生果、黑松露多士 $88甜品有驚喜😍期間限

餐牌

有Dinner Set,包餐湯/沙律,加配嘢飲都有優惠。

30天自家風乾熟成澳洲黑毛安格斯牛里脊扒配薯條 $338
30天自家風乾熟成澳洲黑毛安格斯牛里脊扒配薯條
30天自家風乾熟成澳洲黑毛安格斯牛里脊扒配薯條
蕃薯條

烤三文魚伴鮮野莓烤杏仁片田園沙律 (香橙乳酪汁) $158
Dinner  Set
烤三文魚伴鮮野莓烤杏仁片田園沙律 (香橙乳酪汁)

焦糖法式燉蛋配新鮮生果、黑松露多士 $88

焦糖法式燉蛋配新鮮生果、黑松露多士
甜品有驚喜😍期間限定Creme Brûlée,燉蛋十分嫰滑,帶有雲呢嗱籽香氣,而黑松露多士係成條都帶有濃濃黑松露味,將多士頓時升格。

Lemonade Coffee Fizz
店內有幾款特色咖啡☕️ Lemonade Coffee Fizz 取Lemonade及咖啡各自酸性特質放一齊,好match。
蕃薯條
Lemonade Coffee Fizz
最近去啟德Airside,而這間餐廳裡面的餐點都幾有水準!一入到門口已經見到好大個月亮燈,打卡一流,環境非常寬敞,杯碟都用上精緻的器皿🍶~ 我們叫了兩碟主食,包括香草牛油烤龍蝦蘆筍味噌汁燴意大利飯,炸軟殼蟹明太子忌廉汁蟹肉千層麵🦀,和明太子手羽🍗!龍蝦表面鋪滿香草🌿,而且用龍蝦汁燴意大利飯非常入味,飯粒軟硬度適中🍚!軟殼蟹炸得金黃香脆,千層面上鋪滿蟹籽,切開還有滿滿嘅蟹肉!明太子手羽每粒都脹卜卜,微微辛辣~ 最後還加了一個雜莓吉士撻,中間係晶瑩剔透嘅櫻花果凍🌸整體來說,食物水準不錯,環境舒適,就算平日到訪都有不少食客來節日慶祝🍾▫️香草牛油烤龍蝦蘆筍味噌汁燴意大利飯 ($256)▫️炸軟殼蟹明太子忌廉汁蟹肉千層麵 ($218)▫️明太子手羽 ($68)▫️▫️▫️▫️▫️📍 🗺️ Delish Kitchen by ALOT (九龍城)九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖

軟殼蟹炸得金黃香脆,千層面上鋪滿蟹籽,切開還有滿滿嘅蟹肉!

明太子手羽每粒都脹卜卜,微微辛辣~

最後還加了一個雜莓吉士撻,中間係晶瑩剔透嘅櫻花果凍🌸

▫️香草牛油烤龍蝦蘆筍味噌汁燴意大利飯 ($256)
▫️炸軟殼蟹明太子忌廉汁蟹肉千層麵 ($218)
▫️明太子手羽 ($68)

▫️▫️▫️▫️▫️
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖
2024-11-23 427 浏览
Delish Kitchen by ALOT 聯乘傢俬店 ALOT Living進駐啟德AIRSIDE,餐廳主打西fusion。六千呎空間感十足,設計開揚採光度足,沉浸於藝術的綠洲空間。澳洲100天穀飼黑毛安格斯牛肉眼(8oz)澳洲100天穀飼黑毛安格斯牛肉眼,份量足有8盎司,牛肉煮得剛好,外面有啲微焦,咬落去肉質非常嫩滑,肉汁四溢,每一口都令人回味無窮。牛肉嘅味道濃郁,搭配上面嘅黑椒醬,味道更加升華。旁邊嘅炒野菜色拉,唔單止幫襯咗牛肉,仲令整個餐點更加清新。綠色蔬菜煮得剛好,保留住脆感,食落去口感十足。(Iced) Mocha 65% Dark Cocoa巧克力味濃郁,甜度適中,唔會過於膩,配搭冰涼嘅感覺。 Delish All Day Breakfast用咗嚴選日本蛋,質素一流。呢啲蛋煮得恰到好處,蛋黃流心,搭配埋啲香脆嘅牛角包,再加上玉露茶,清新提神,,真係好好嘅搭配。

澳洲100天穀飼黑毛安格斯牛肉眼(8oz)

(Iced) Mocha 65% Dark Cocoa
巧克力味濃郁,甜度適中,唔會過於膩,配搭冰涼嘅感覺。

Delish All Day Breakfast

餐廳主打日式洋食, 以木系簡約設計為主要裝修風格, 落地大玻璃採光充足, 環境寬敞舒適, 空間感十足!周圍佈滿日製傢俬同綠色盆栽🪴, 整個氛圍讓人放鬆!餐廳中間位置仲懸掛咗一個巨型月球🌕, 好啱打卡呢!🥗田園沙律 (跟餐)有新鮮沙律菜、青瓜🥒、車厘茄🍅、藜麥, 配上微酸醬汁, 清新開胃!🥣是日餐湯 (跟餐)南瓜湯質地濃稠, 仲有兩粒麵包脆脆🥗烤三文魚伴鮮野莓烤杏仁片田園沙律三文魚烤得剛好, 肉質非常嫩滑多汁, 充滿魚油香氣~ 搭配新鮮生果同沙律菜, 加上香橙乳酪汁, 食落清新開胃!🐟香煎野生黑海鱸魚柳伴椰子湯汁煮野菜魚肉細緻嫩滑, 啖啖肉, 煎得好香, 配上椰子湯煮野菜, 配菜豐富, 清甜且不膩🍰宇治抹茶流心撻⏰製作需時, 大概要等20分鐘賣相非常精緻!撻皮好鬆脆, 一切開抹茶醬即刻流出嚟!抹茶味香醇濃郁🍵, 帶一絲回甘, 旁邊配上雲呢拿雪糕及新鮮莓果🍰雜莓吉士撻配榛子脆脆、櫻花果凍透明嘅櫻花果凍好靚呀🌸!鬆脆嘅撻皮配上香滑吉士, 以榛子脆脆做夾心, 加埋雜莓, 唔會太甜膩🍵Uji Pomelo Matcha Soda先喝一口抹茶, 茶味濃郁回甘, 略帶苦澀味, 再混合梳打, 帶來清爽

🥗田園沙律 (跟餐)

🥣是日餐湯 (跟餐)
南瓜湯質地濃稠, 仲有兩粒麵包脆脆

🥗烤三文魚伴鮮野莓烤杏仁片田園沙律

🐟香煎野生黑海鱸魚柳伴椰子湯汁煮野菜

🍰宇治抹茶流心撻
⏰製作需時, 大概要等20分鐘

🍰雜莓吉士撻配榛子脆脆、櫻花果凍

🍵Uji Pomelo Matcha Soda
先喝一口抹茶, 茶味濃郁回甘, 略帶苦澀味, 再混合梳打, 帶來清爽口感, 仲滲出西柚嘅酸甜果香, 好有層次!
2024-11-19
#fatxkaitak ‼️𝐀𝐢𝐫𝐬𝐢𝐝𝐞 前 觀塘𝐜𝐚𝐟𝐞 ‼️·① [ 香煎法式鵝肝大啡菇無花果意大利飯 // 蒜香野菌海鮮扁意粉 ]| 包埋 和風沙律 🥗 / 是日餐湯 ( 𝐜𝐨𝐫𝐧 𝐬𝐨𝐮𝐩 )「 香煎法式鵝肝大啡菇無花果意大利飯 」 呢個𝐜𝐨𝐦𝐛𝐨 幾特別~鵝肝同大啡菇都好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,味道比起意粉冇咁重口味。「 蒜香野菌海鮮扁意粉 」 有 大蝦/青口/帆立貝。蒜香🧄味真係好重!而且海鮮味好入味!兩者比較喜歡 🍝 ! |𓋪8/10•② [ 白玉苦瓜檸檬蜂蜜氮氣龍井茶 // 𝐔𝐣𝐢 𝐏𝐨𝐦𝐞𝐥𝐨 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐒𝐨𝐝𝐚 ] |2杯飲品都好有驚喜,(๑ ᷇ 𖥦 ᷆๑)♡「 白玉苦瓜檸檬蜂蜜氮氣龍井茶 」 嘅苦瓜味係後韻先慢慢滲出,但又唔會苦到接受唔到!成個𝐜𝐨𝐦𝐛𝐨都好夾,不過份量就係少啲。「 𝐔𝐣𝐢 𝐏𝐨𝐦𝐞𝐥𝐨 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐒𝐨𝐝𝐚 」 的🍵回甘味很不錯!!|𓋪8.5/10· ③ [ 雜莓吉士撻配榛子脆脆、櫻花果凍] | 吉士味冇想像中咁死甜,不過都幾飽因為撻皮好厚!「櫻花果凍」冇乜特別味!|𓋪6/10•梁慶記 (旺角)旺角豉油街74號地舖
#fatxkaitak
‼️𝐀𝐢𝐫𝐬𝐢𝐝𝐞 前 觀塘𝐜𝐚𝐟𝐞 ‼️

鵝肝同大啡菇都好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,味道比起意粉冇咁重口味。
「 蒜香野菌海鮮扁意粉 」 有 大蝦/青口/帆立貝。
蒜香🧄味真係好重!
而且海鮮味好入味!
兩者比較喜歡 🍝 ! |
𓋪8/10

|2杯飲品都好有驚喜,(๑ ᷇ 𖥦 ᷆๑)♡
𓋪8.5/10
③ [ 雜莓吉士撻配榛子脆脆、櫻花果凍]

𓋪6/10

梁慶記 (旺角)
旺角豉油街74號地舖
2024-11-18 415 浏览
今日去到Airside 3樓食dinner ,走咗間光線柔和,木系風格,有好多特色裝飾既餐廳包括一個起IGable嘅大月球🌕地方闊落,坐得好舒服😌,有啲家具賣,差啲以為入錯普通家具店🛋️!侍應人數多,會主動斟水同收碟,服務真係好貼心💁‍♀️。我哋點咗兩個套餐。第一個係蒜香野菌海鮮扁意粉🍝,有大蝦🦐、青口同帆立貝🦪,份量好足,味道鮮美。餐湯係香濃嘅蘑菇湯🍄,暖心又滋味。配搭嘅熱Uji Matcha Latte🍵,抹茶香味濃郁,口感順滑,飲落真係好舒服,同呢度嘅環境完全配合🫶。第二個套餐係芝士澳洲和牛漢堡🍔,配上焦糖洋蔥🧅,田園沙律🥗、炸甜薯條🍟同松露醬,大大份,食完感覺非常滿足😋。炸甜薯條炸得恰到好處,脆得嚟唔會覺得好熱氣🔥。飲品係Strawberry Apple Vinegar Soda🍓🍏,用香檳杯裝加上杯邊少少果乾裝飾,令到成杯好靚✨,仲有半粒士多啤梨浸住,飲落有少少果醋味,十分清新🍹。另外仲加咗個三重芝士松露大啡菇薄餅🍕,薄餅一格格擺得好整齊,上面有同一個面向方向嘅大啡菇同絕配松露醬,有強迫症會睇得好satisfied🤩。最後甜品係雜莓吉士撻配榛子脆脆同櫻花果凍🍰,櫻花果凍好吸睛🌸,

另外仲加咗個三重芝士松露大啡菇薄餅🍕,薄餅一格格擺得好整齊,上面有同一個面向方向嘅大啡菇同絕配松露醬,有強迫症會睇得好satisfied🤩。最後甜品係雜莓吉士撻配榛子脆脆同櫻花果凍🍰,櫻花果凍好吸睛🌸,但我最鐘意撻入面嘅吉士醬,仲有金箔同雲呢拿籽,加埋榛子脆脆口感豐富。

呢度環境一流🌟,食物質素都好好🍽️,可以再戰🤭
2024-11-16 381 浏览
啟德發現新餐廳😍空間感超高,日系嘅木色裝修風格,令人好舒服,非常放鬆!仲要有個大月球裝飾,估唔到香港都有呢種Cafe 🤎🤎大蝦醬油漬蛋黄卡邦尼手工意粉配嚴選日本蛋•蘭王卡邦尼意粉做得非常好,非常滑身,醬油漬蛋黃好有日本風味,配上彈牙手工意粉,一啲都唔馬虎!蘭王蛋好有蛋香👍🏻🤎Uji Matcha Latte呢杯Matcha Latte 綠茶味濃,帶有少少來自牛奶嘅甜味👍🏻🤎澳洲100天穀飼黑毛安格斯牛肉眼(9oz)伴炒野菜•煙肉酸忌廉焗薯肉眼扒煎得有驚喜🤩肉質嫩滑,而且牛肉好香,有焦香,脂肪分布平均,冇筋~🤎65% Chocolate賣相好靚,一飲落口好似食緊牛奶朱古力咁😍味道非常濃郁,攪勻之後就啱啱好!🤎宇治抹茶蛋糕配日本紅豆造型非常可愛,抹茶嘅mousse入面夾住紅豆蓉,唔會太甜,唔錯!

🤎大蝦醬油漬蛋黄卡邦尼手工意粉配嚴選日本蛋•蘭王

🤎Uji Matcha Latte

🤎65% Chocolate

🤎宇治抹茶蛋糕配日本紅豆

2024-11-14 353 浏览
是日餐湯濃稠的南瓜湯 ,入口香噴噴, 配有兩粒脆蒜蓉香多士好滋味蒜香野菌海鮮扁意粉 $208蒜香意粉香氣撲鼻 , 充滿了大蒜和野菌的清香, 彈牙大蝦, 鮮味的帶子及蠔仔肉 , 鮮味十足 , 給人鮮味盛宴的感覺香草慢煮油封鴨脾伴煙肉野菌炒菠菜配薑汁南瓜蓉 ($272)因為慢煮,鴨既肉質好鮮嫩,份量十足,賣相精緻Strawberry Apple Vinegar Soda (Set+Hk$40)造型嬌俏,果香酸酸甜甜,幫助消化Uji Matcha Latte(Hot)(Skim milk) $46抹茶latte香濃,夜晚飲完都唔驚訓唔著玫瑰朱古力蛋糕配士多啤梨果醬麻糬、杏仁金寶脆脆真係超靚,佢上面蘑菇頭係用紅色&白色朱古力包住玫瑰mouse同士多啤梨果醬啫喱製作而成,而下層蘑菇嘅身體就係用白朱古力包住蛋糕同埋麻糬,外圍草叢佢會有綠色嘅杏仁金寶脆脆同一啲石頭朱古力,仲有藍莓同紅野莓做裝飾,紅野莓入邊,佢仲會唧咗果醬,真係好用心!另外,佢仲插咗一兩束嘅小草草焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士 ($68)千層酥酥脆鬆化,吉士cream唔會太甜,仲有唔少水果配搭
是日餐湯
濃稠的南瓜湯 ,入口香噴噴, 配有兩粒脆蒜蓉香多士好滋味
蒜香野菌海鮮扁意粉 $208
香草慢煮油封鴨脾伴煙肉野菌炒菠菜配薑汁南瓜蓉 ($272)
因為慢煮,鴨既肉質好鮮嫩,份量十足,賣相精緻
造型嬌俏,果香酸酸甜甜,幫助消化
抹茶latte香濃,夜晚飲完都唔驚訓唔著

焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士 ($68)
千層酥酥脆鬆化,吉士cream唔會太甜,仲有唔少水果配搭
1K
2024-11-09 596 浏览
👧🏻😋👅🍽✨AIRSIDE特色高質西餐🌟-🍽️ 大半年前食過係好impressive, 今次見menu有少少唔同但依然係特色又高質🍽️ 仲要服務同環境都冇得彈, 價錢中上但值得, 係AIRSIDE非常值得食既一間-🍲 香煎野生黑海鱸魚柳伴椰子湯汁煮野菜 $238 💯個椰子湯汁煮到好杰身近乎忌廉質地, 但係啖啖香甜, 充滿椰子, 魚同蔬菜甜味💯黑海鱸魚厚身多肉又爽彈, 魚皮金黃色脆卜卜-🦀 炸軟殼蟹明太子忌廉汁蟹肉千層麵 $218 ✨千層麵少少偏腍但醬汁搭救, 明太子忌廉汁微辛香甜, 軟殼蟹炸得夠透唔油-🍱 Dinner Set💯以上價錢包餐湯或沙律, 是日係番薯忌廉湯, 有脆脆多士粒誠意十足, 番薯同忌廉打到好幼滑唔會太杰, 甜味柔和唔搶忌廉香💯玉露茶 $18 青茶底清新唔澀, 有片西柚乾好清新-🍠 紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬 $58✨蕃薯勁軟滑香甜, 食落似焗唔似炸, 但都係好香脆; 芝士紫菜同番薯唔算好夾, 但係好食😂-🍄 玫瑰朱古力蛋糕配士多啤梨果醬·麻糬·杏仁金寶脆脆 $78💯朱古力脆皮包住士多啤梨果醬, 底下果層係麻糬同蛋糕, 口感豐富💯蘑菇擺盤勁可愛, 仲有脆脆同石頭朱古力做裝

👧🏻😋👅🍽✨
AIRSIDE特色高質西餐🌟
🍲
香煎野生黑海鱸魚柳伴椰子湯汁煮野菜 $238
💯黑海鱸魚厚身多肉又爽彈, 魚皮金黃色脆卜卜
香煎野生黑海鱸魚柳伴椰子湯汁煮野菜

🍠
紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬 $58

🍄
玫瑰朱古力蛋糕配士多啤梨果醬·麻糬·杏仁金寶脆脆 $78
💯蘑菇擺盤勁可愛, 仲有脆脆同石頭朱古力做裝飾

香煎野生黑海鱸魚柳伴椰子湯汁煮野菜