2010-03-28 18 浏览
今日放假同我女朋友、我啊哥到荃灣行街,夜晩搵地方食晩飯,我女朋友話想食日本餐,於是我便想起這間扎榥拉麵!因上年食過OK的而且蔡瀾經常介紹,於是諗都五諗就入去!八點令鐘見到都幾多人!不過一入去無人招乎,只見兩個侍應手忙脚亂,茶都無人沖俾我地,真係好影响心情!先五理禁多叫野食,我地叫左一碗牛油拉麵一個炒菜定、一個DOMON炒飯同埋兩客小食ー鶏泡魚干及煎餃子...我女朋友好五開心話無刺身食,於是我好不爽地問侍應点解想食果D都無,刺身無蝦餃子又無,巨竟然話無左好耐!真激氣!但係更加激氣係D野食要等超過40分鐘先到齊不突只D野賣相一般,但就十分難食!個拉面面質無問題個湯底五知係咪豬骨擺得耐加埋面豉同牛油變得酸酸宿宿,而塊叉焼竟然又鹹又鞋...炒飯不知所謂,配料己經小之有小仲要淡而無味好似撈出黎禁!炒菜又係毫無獲氣油又多味又欠奉!而鶏泡魚干同煎餃子都係同一個問題,非洲出品!唉...一間幾有名既鋪頭俾一D無心既人,好難做出有質素既野食!很失望、不會再來
!真激氣
2010-03-27
  • 没有
2010-03-20 20 浏览
四個人去吃下午菜,點兩個餐加一個side dish 居然要二百元。一碟小小的魚餅要四十五元,而且不好吃!餃子是散的,很明顯是急凍太久,下鍋皮就散開。小吃也就算了,畢竟主要是賣拉麵。 可惜拉麵也很難吃。 可以說隨便找一家拉麵店都好過這裡。 尤其是湯底,淡而無味。絕對再不來這間店!!!!!!!!!!!
一碟小小的魚餅要四十五元,而且不好吃!
餃子是散的,很明顯是急凍太久,下鍋皮就散開。

絕對再不來這間店!!!!!!!!!!!
2010-03-20
2010-03-01 1 浏览
水準回來了,有點感動呢 ! 以後番荃灣食麵有多個option了 ~ ... 雲貴川 , domon ... 限定 已是第N次 (5以上 , 8以下)幫襯 , 1年之前3個月之前 , 今次因為有coupon , 所以再比多次機會佢 ~ 果然換左廚之後 , everything is under control ~ 2 人 lunch Set ~ 辛辣拉麵 ~ 麵底都好彈牙, 煮既時間剛剛好 ,加上味道適中仔配料 ,忍不住連湯都清埋葱拉麵 ~ 帶點辛口的長葱 + 叉燒,半肥廋, 收個咖喱飯(小) ~ 咖喱本身就幾對辦,香甜而不過於濃杰 , 配上軟硬適中的牛肉 , 不俗炸豆腐 ~ 外熱內脆 , 佳品
水準回來了,有點感動呢 !

已是第N次 (5以上 , 8以下)幫襯 , 1年之前
3個月之前
, 今次因為有coupon , 所以再比多次機會佢 ~

2 人 lunch Set ~

葱拉麵 ~ 帶點辛口的長葱 + 叉燒,半肥廋, 收個

炸豆腐 ~ 外熱內脆 , 佳品

2010-02-28
  • 炸豆腐
  • 辛辣拉麵
2010-02-12 7 浏览
沒人理會.....過了一陣, 都係冇人理!!!!!!!終於等到有人來....但叫我等等....結果冇人來,我走人! (走先有人理??)其實共食過2,3次.每次都覺得不太好食... 諗住是但一餐,結果係咁!之前的兩次拉麵,都係好地道既"香港麵"!
沒人理會.....
過了一陣, 都係冇人理!!!!!!!
終於等到有人來....但叫我等等....
結果冇人來,我走人! (走先有人理??)
之前的兩次拉麵,都係好地道既"香港麵"!
2010-02-06
2010-02-10 29 浏览
這次是我和太太第一次來香港旅行, 入住了開業不久的如心酒店.由於第一天到港有點累, 所以選擇在酒店附近吃晚飯, 我們詢問了酒店前枱服務員, 她介紹我們吃日本拉麵店 "DOMON". 店內環境不錯, 感覺很舒服雅致. 看著菜牌, 想吃的很多, 正當我們猶豫點甚麼菜式時, 笑容滿臉的男服務生走過來了, 大概是這裡的經理吧, 因只有他的服飾是黑襯衫和黑西褲. 他耐心地為我們介紹各種食品, 最後我們點了二人套餐, 菜式包括兩客牛油拉麵, 餃子, 金菇牛肉巻及炸蠔. 拉麵很有彈性, 比台灣的好吃, 湯則較清. 小食也不錯, 尤其是餃子, 很有風味呢. 吃罷, 和太太想著到附近吃甜點, 可是不知道該往那裡走, 接著剛才的經理又走過來了, 他很詳細地指示我們如何到附近吃甜點的地方, 面上依舊掛著笑容, 原來香港人的服務態度, 果真這麼好, 很親切呢 ^^, 第一天來港便感受到賓至如歸, 這次沒來錯了..... 期待餘下數天的行程, 再回來openrice為其他香港食店評一評.

2010-02-08
  • 餃子
  • 牛油拉麵
2010-02-07 8 浏览
本來其實唔多想去荃灣店,因為尖沙咀店轉左手,無得試老闆係日本學藝既手勢,無奈地係荃灣店頂下癮。不止一次,同行的友人話唔荃灣店唔OK,不過我又少渡海,所以無奈都要去。呢一次,食午餐,因為無餃子只好配咖哩飯,但係飯唔熱,咖哩都係暖暖地,同尖沙咀本店相差好遠啊,我真係未食過咖哩飯唔熱。天氣都仲要涼涼地,食凍飯會唔舒服呢。上一次,有D人讚既果位男侍應(似係部長FEEL果位),掂住我罐汔水,問勻全店先知罐汔水係我,總之,感覺不太好囉。尖沙咀店,你幾時開番呀 !!!!!

尖沙咀店,你幾時開番呀 !!!!!
2010-02-06
2010-02-05 15 浏览
昨天放工約了朋友到荃灣吃晚飯. 星期天看到電視廣告介紹這間北海道拉面, 剛剛荃灣開了一間, 順道試試吧!但不知道確實位置, 於是打1083問到店的電話, 接電話的先生好有禮貌又好詳細告訴我們由地鐵站該怎麼行, 未到店先加分.店內客人不少, 氣氛不錯.我們點了, 一個牛油湯底. 一個麵鼓湯底的拉麵, 一客餃子, 雞翼串燒,蟹子沙律兩個湯底味道很濃郁, 叉燒肥瘦參半, 麵質有彈性, 有口感, 水準唔錯小食亦不錯雞翼串燒. 燒到恰到好處. 鹽份剛剛好.餃子味道及賣相都可以.值得一提是, 身穿黑色裇衫西褲的男生, 教我們如何從地鐵走過來的是他, 恰巧替我們點菜的也是他, 面常帶笑容有禮, 對店內食品亦非常了解, 態度很親切.下次會再試吃其他小食及拉麵.
昨天放工約了朋友到荃灣吃晚飯.

店內客人不少, 氣氛不錯.

小食亦不錯雞翼串燒. 燒到恰到好處. 鹽份剛剛好.
餃子味道及賣相都可以.

下次會再試吃其他小食及拉麵.
2010-02-04
2010-02-01 5 浏览
尋日咁岩睇到蔡瀾介紹又近屋企就去試下,之前一次都唔敢試因為覺得貴,今次點都要試一次,點知...................首先講個牛舌先,真係硬到完全咬唔開,我從來無食過咁硬既嘢!!!叫左過女侍應過黎同佢講佢竟然好驚訝咁話「唔係喎,個個客都係咁食」真係過份,咁你姐係話我講大話啦之後隔離有個男侍應就走過黎了解用筷子撕極都撕唔開就道歉攞左入去換,但係第二碟都係咁,個男侍應就話可能呢批牛舌差d頭先佢攞入廚房咬過都完全咬唔開,所以最後轉左雞翼然後拉麵我家姐叫左個咖哩既,諗住可以期待一下食正宗既日式咖哩,點之湯底味道同出前一丁咖哩味完全無分別,麵又林湯又杰似汁多過湯,又再一次失望.................一碗拉麵賣到咁貴但係咁既水準真係估佢唔到,而且我聽到隔離兩張枱都同時係到鬧緊,姐係唔只我覺得有問題,我本身都唔係挑食既人,估唔到我都會有上黎寫食評既一日,我寧願去味千好過仲平d添唯一可取既地方就係男侍應既處事方法未試過既我勸你唔好黎.........
尋日咁岩睇到蔡瀾介紹又近屋企就去試下,
之前一次都唔敢試因為覺得貴,

首先講個牛舌先,
真係硬到完全咬唔開,
我從來無食過咁硬既嘢!!!
叫左過女侍應過黎同佢講
佢竟然好驚訝咁話「唔係喎,個個客都係咁食」
真係過份,咁你姐係話我講大話啦

之後隔離有個男侍應就走過黎了解
用筷子撕極都撕唔開就道歉攞左入去換,
但係第二碟都係咁,
個男侍應就話可能呢批牛舌差d
頭先佢攞入廚房咬過都完全咬唔開,
所以最後轉左雞翼

然後拉麵我家姐叫左個咖哩既,
諗住可以期待一下食正宗既日式咖哩,
點之湯底味道同出前一丁咖哩味完全無分別,
麵又林湯又杰似汁多過湯,
又再一次失望.................

一碗拉麵賣到咁貴但係咁既水準真係估佢唔到,
而且我聽到隔離兩張枱都同時係到鬧緊,
姐係唔只我覺得有問題,
我本身都唔係挑食既人,
估唔到我都會有上黎寫食評既一日,
我寧願去味千好過仲平d添

唯一可取既地方就係男侍應既處事方法

未試過既我勸你唔好黎.........

2010-02-01
has the chef been changed? we haven't been this resturant for some time. all chef and waitress are not the same. we had one noodle set (noodle + tofu) and one samll noodle for dinner. both soy sauce soup and miso sauce (requested to have less salty) was not very good. although i have resquested to be less salty, it is still too salty. i felt very thirsty for the whole night. the dumpling was free with coupon. haven't fried enough. the skin in not crispy.jsut read the Openrice that there is

jsut read the Openrice that there is new one in tsuen wan. will go to see whether it is really better!
2010-01-27
死黨的太太臨盆在即, 約了他出來聚聚舊兼送上嬰兒用品作賀禮. 因為最近工作太忙經常OT的關係, 所以約了在港島區上班的他千里迢迢來到荃灣, 還真有點不好意思^^"我們是十幾歲時讀日文的同學, 見面很多時吃的都是日本料理, 在荃灣想不到有什麼日本料理(吃過覺得難食的當然不會再去幫襯!), 所以就去了愉景新城的Domon拉麵.在香港, 日本拉麵做到成行成市, 真正做到有水準的其實不是很多. 除了一平安外, Domon是少數我覺得有日本的味道的連鎖拉麵店.跟朋友看了一輪餐牌, 見到有個HKD188的二人套餐, 兩個主食加三個小食, 計落雖然不算平好多, 不過招牌小食都有包括在裡, 所以就點了這個!我要了個拉麵, 朋友點了個咖哩飯. 另外點了煎餃子, 炸魚餅和金菇牛肉卷.拉麵水準跟其他幾家店差不多, 有日本味道! 湯底味道夠又不會過濃, 吃完麵後還一飲而盡! 餃子正常水準, 好食!煎魚餅好好食, 難怪是招牌小食之一. 魚餅好不好食其實只在乎那塊魚餅本身做得好不好, 沒什麼烹調技巧, 不知她們是自己做還是從日本採購回來呢?金菇牛肉卷也是正常水準, 好味道!寫日本菜的食評對我來說其實有點

餃子正常水準, 好食!

金菇牛肉卷也是正常水準, 好味道!

寫日本菜的食評對我來說其實有點難度, 因為在日本生活過, 也因為工作關係曾經要經常待在日本, 所以對日本料理頗為奄尖的...

有不好的, 當然會毫不保留的去給予意見, 但要我會覺得值得去讚的卻不易, 當我去吃一餐日本料理, 沒有特別的說有什麼不好, 一是這家料理店價錢很便宜, 便宜到我覺得做不出來是正常的. 一是其實我吃到跟在日本吃的差不多的味道, 所以沒說什麼, 但吃日本料理吃到日本的味道是正常的, 我又覺得不至於要讚.

這一餐, 用HKD188的價錢, 吃到飽的日本正宗味道, 絕對物有所值! 我們二人也很滿意!

當晚見到好幾枱客人都是日本人, 店內也有好多日本客人存下來的清酒, 足以證明這裡是荃灣日僑的開飯熱店, 水準就更加不用置疑~

我的拉麵
金菇牛肉卷
  • 拉麵
  • 炸魚餅
(非会员)
如果唔係個仔話想食, 根本唔想再嚟. 自從舊人舊師傅唔見晒之後, 食過兩次, 根本 d 野食樣式, 味道, 份量, 完全同以前差天共地, 今日再嚟, 頂, 餃子 (得四隻)上完 20 分鐘, 個燒肉定食重未見影, 已經一肚氣, 個定食上左重火滾, 以前好多肉, 同個餐嘅價錢唔成正比囉, 5片薄而乾, 醬汁又難食, 伴碟沙律菜少到我眼定定, 洋蔥多過肉同菜, 呢個餐叫做燒肉定食, 有乜可能可以無肉, 忍唔住叫全場最厚粉個女人嚟, 問點解個餐會咁, 收番十足價錢, 比 d 咁嘅水準, 我覺得無可能收貸, 佢重好驚訝話無可能播, 我地 d 餐一袋袋 pack 好, 包包一樣份量, 吓, 唔係下話, 飛機餐咩!!!! 於是我同佢講, 你要收番以前個價, 就要份量足啦. 我覺得好唔值, 跟住順便問佢, 轉左手咩, 全部人唔同晒, 好恐佈, 佢話以前果 d 無再做啦. 好啦, 問到我要知嘅野, 都可以唔再幫襯, 以前親切嘅侍應同師傳, 已經不復再啦, 而且今日門口維修換燈箱, 可能轉名定係點, 個女人話無換老細, 但係可惜而家太差啦 未講, 呢餐最後埋單 hk$99- 完全唔合理.
太差啦 未講, 呢餐最後埋單 hk$99- 完全唔合理.

2009-11-03
$50- (午餐)
1K
作為荃灣居民,想食日本拉麵,呢度就係唯一選擇,唔係就食味千。都無所謂既,係就係貴左少少,但係好食就算啦,氣氛又好,成日都一班日本人係入面食飯。早兩日去左,真係想問班夥計係唔係轉左手,差左咁多既﹖拉麵,唔彈牙,都算,竟然係未煮散既﹗重有一舊仔係團埋一齊,就算係任何一間港式拉麵店都唔會啦。個湯,唔鹹唔清,我都忍你,竟然唔熱既﹗暖暖地就上檯,係唔係玩呀﹖塊叉燒,唔肥唔香唔入味,OK,Fine﹗但是唔可能係凍架嘛...望下廚房,以前位肥師傅已經無左影,換左兩個仔係度;再望下其他野,愈來愈多野唔同,可樂唔係用支裝,變左罐裝;熱飲唔係以前既杯,變左澳門茶餐廳既鐵杯;檯上既紙巾唔再係日本牌子,而係不知名雜麥牌子;連裝調味料既,都變左樣。可能我奄尖啦,呢幾樣其實同味道無關,不過咁,對於一間標榜正宗既拉麵鋪,收人成七八十元一碗拉麵,有好多野係唔止味道咁簡單囉。唔會再去啦。
早兩日去左,真係想問班夥計係唔係轉左手,差左咁多既﹖
唔會再去啦。
2009-10-31
  • 嗯,無喎。
2009-10-27 1 浏览
呢間野既廣告實在睇左好多次. 話正宗日本拉麵又話蔡瀾推介. 終於上個禮拜食左. 叫左個lunch set : 拉麵 + 餃子 + 一罐野飲. 牛油拉麵: 拉麵非常普通. 超市拉麵貨色. 麵豉湯底好清. 清到冇味. 肉太厚. 餃子: 檯面有塊牌, quote飲食男女比較幾間拉麵舖的餃子, 話佢的好正, 涵多又煎得脆. 但我食的餃子料係足,但係皮太薄, 好油, 淋的. 另外試左屋企人的蟹子沙律: 好大兜. 從來未試過食蟹子沙律有甘多醬, 好恐怖. 又唔知點解好咸 (咸過個拉麵!) 總結: 平但難食. 又卑廣告呃左.

總結: 平但難食. 又卑廣告呃左.
2009-10-23
昨天去了荃灣行街. 聽到人講. 見到食評. 講到很出名. 拉麵湯底最正. 便走了入去食. 叫左一個牛油湯底. 一個麵鼓湯底. 牛油又話推介. ,,就只有牛油味. 湯底很淡 唔岩口味. 叉燒唔夠林. 麵鼓湯底好咸. 咸過頭. 每次食都要鯨乾湯先食. 麵質還可以. 少彈牙. 但係冇麵味. 價錢太貴了~ 飲品不叫汔水. 轉飲柚子茶. 好鬼淡. 好似飲水咁. 同埋勁細杯. 反而個小食Ok. 最滿意係小食. 雞翼串燒. 燒到濃濃地. 鹽份夠. 不過冇下次. 唔覺得別人講到要一讚.

昨天去了荃灣行街.
聽到人講. 見到食評. 講到很出名.
拉麵湯底最正.
便走了入去食.
叫左一個牛油湯底. 一個麵鼓湯底.
牛油又話推介. ,,就只有牛油味. 湯底很淡
唔岩口味. 叉燒唔夠林.
麵鼓湯底好咸. 咸過頭. 每次食都要鯨乾湯先食.
麵質還可以. 少彈牙. 但係冇麵味.

價錢太貴了~
反而個小食Ok. 最滿意係小食.
雞翼串燒. 燒到濃濃地. 鹽份夠.

不過冇下次.
唔覺得別人講到要一讚.

2009-10-22
2009-10-20 27 浏览
又在荃灣搵食,坦言區內沒哪家食肆特別有興趣,加上不是太有胃口,隨便在屋企附近找間鋪頭吃碗拉麵。兩條友,不想太高消費,見佢有個套餐是一碗拉麵加一碟咖喱飯,只售$73,夠經濟,比其他的套餐平一大截,就來這個。另要一客小食,是店方極力推介的煎餃子,$48/半打。咖喱飯上檯,一睇已知不對勁。先是咖喱汁太稀,不香不甜也不辣,送飯也不吸引。伴著幾粒肉粒,毫無肉味,一無是處,明顯是將貨就價。若早知道水準是這樣低劣,寧願加幾十蚊吃好一點。叉燒拉麵,湯底味道較重,做對了。可惜麵條太稔身,欠缺咬口,我還是喜歡彈牙一點的拉麵。兩片叉燒,不算厚身,只是肉質太實,唔得鬆化。所謂的最強餃子,夠熱,外皮煎得香脆,餡料富肉汁,收貨,但絕對不是最出色。一年沒來,質素又明顯下降,如此飄忽的水準,很難給予客人信心。

咖喱飯
叉燒拉麵