2023-02-06 198 浏览
來到位於銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖的 “Double 8” 試試主打食物🍽招牌龍蝦湯流心牛角包🦞🥐由廚師親自切開給我們,輕輕一切便流出香噴噴的龍蝦湯味,龍蝦湯滲透了牛角包,啖啖濃郁👍👍👍纽倫堡蛇形腸🥨配上芥末醬,味道好夾👍👍Marble Affogato🍨朱古力慕絲蛋糕上加意大利開心果雪糕,再加上菊花,很有層次感,還淋上Espresso☕️Perfect match👍👍👍點了兩杯Mocktail 👇Spring🍹以清香荔枝味道加上玫瑰花瓣🌹除了好味還好靚😍Winter🍸以藍苺和薰衣草,味道酸酸甜甜😊

纽倫堡蛇形腸🥨配上芥末醬,味道好夾👍👍

點了兩杯Mocktail 👇

Spring🍹以清香荔枝味道加上玫瑰花瓣🌹除了好味還好靚😍

Winter🍸以藍苺和薰衣草,味道酸酸甜甜😊

• MARBLE AFFOGATO
  • 流心龍蝦湯牛角包
講真,少會去到咁遠食嘢,不過係網上見到佢幾有摩登風格,就諗住去試吓,但係估唔到去到先知成間餐廳都唔算係好大,好似我二點幾去到嘅時候已經過咗午飯時間,所以唔係仲有好多客係到,所以坐落去都唔算逼夾,但如果係繁忙時間嘅話,就會有少少逼,如果唔鍾意逼夾就盡量要避開繁忙時間,同埋晏晝去嘅時候,因為出面陽光大,所以影出嚟嘅相冇夜晚影嘅咁好睇咁除咗店面細之外,佢嘅份量其實都好少,如果係大食少少都未必夠飽。咁我同朋友分別點了青咖哩蟹肉手製闊麵和汁燒鰻魚珍珠飯厚燒玉子,睇到都知份量唔多,所以想食飽啲可以叫扒,因為我見旁邊桌點牛扒就很大一份,一個人都未必食得晒咁同好多西餐廳一樣,一嚟先會上一個沙律,而佢嘅汁都係好常見嘅黑醋汁,不過就唔算落得好多,食到後半其實已經冇晒,同埋沙律菜又唔算話好新鮮,但係又唔係變黃嗰種,不過佢唔係主角,咁就唔想評價咁多,因為食唔食都唔重要。青咖哩蟹肉手製闊麵 $138可能睇圖唔係好睇得出,可能睇落去有少少似白汁,但係實則是上,佢嘅汁似好明顯嘅青色,食落去味道也不算好有咖喱味,而係椰汁同埋其他香料味比較重,但係又唔係好重口味,唔會好辣,係有少許嘅辣味減少醬汁膩嘅感覺;表面白色嘅就係

青咖哩蟹肉手製闊麵 $138

可能睇圖唔係好睇得出,可能睇落去有少少似白汁,但係實則是上,佢嘅汁似好明顯嘅青色,食落去味道也不算好有咖喱味,而係椰汁同埋其他香料味比較重,但係又唔係好重口味,唔會好辣,係有少許嘅辣味減少醬汁膩嘅感覺;表面白色嘅就係已經拆咗殼嘅蟹肉,份量都唔少,就算撈勻一齊食嘅時候,都可以好容易食到蟹肉,但唔知係唔係人手拆蟹嘅關係,我竟然食到有蟹穀🫢(不過味道方面真係唔係好食到到底係急凍蟹肉,定係新鮮蟹,因為蟹味唔重,好輕易就比青咖喱蓋過隻味)

手製闊麵可以好容易就把醬汁吸收,所以食落去嘅每一啖都係濃郁嘅青咖哩味,而菇菌嘅味道配上青咖喱也是意想不到嘅合適,所以整體來說味道不錯,同埋唔好因為佢細分就覺得唔夠飽,因為手製闊麵吸收晒啲醬汁,所以食完都有啲滯

汁燒鰻魚珍珠飯厚燒玉子 $138

你冇睇錯呀,係一間西餐廳之中,你竟然可以食到一道日式料理,同埋仲要好貼心咁樣俾埋筷子你,朋友都係抱住一個試伏嘅心態試吓,想知道到底依道餐品點解會被廚師放進餐牌上面,咁上枱碗飯個樣都正正常常,但係同成個環境好唔襯,顯得好奇奇怪怪咁;飯係日式那種珍珠米,所以吸收晒鰻魚汁嘅味道,本人就唔係好鐘意食鰻魚,但係又好鍾意食鰻魚汁撈飯,佢嘅鰻魚汁好明顯係平時你可以係超市可買到嗰啲,不過咁都好正常,唔係一間正宗嘅日本餐廳好少會自己煮鰻魚汁。除此之外,佢嘅鰻魚同厚燒玉子都係明顯嘅急凍貨,而且厚燒玉子仲要冇幫你翻熱,凍冰冰咁,成個感覺都係勁敷衍。

伏,我哋就幫你試咗啦,所以千祈唔好叫依個!!

2022-10-08 73 浏览
💁‍♀️💁‍♂️2/9/2022(Fri), Dinner好少黎到呢頭食野~上網見氣氛格調都ok~就過黎 試一試一入餐廳~就比紅色霓虹燈裝飾既格調所吸引~好有氣氛~今晚我地order左:招牌龍蝦湯流心牛角包 $98上枱睇落就係一隻牛角包,切開牛角包之後,內裏既龍蝦湯立即湧出嚟。牛角包食落酥脆,配上濃郁既龍蝦湯,口感同味道都唔錯。烤美國安格斯肉眼牛扒12安士配紅酒汁 $418肉眼燒得夠香口,塊扒本身都有肉味,要求medium入口夠淋有肉汁。配菜既薯條都算多。義大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃$188份量偏少同埋煮出嚟未夠creamy,蟹肉份量相對算多,鹹蛋黃味道都食得到。白酒辣汁藍青口 $148青口細隻咗少少,個汁唔算係辣,唔算好特出既一碟青口。

💁‍♀️💁‍♂️2/9/2022(Fri), Dinner

好少黎到呢頭食野~
上網見氣氛格調都ok~
就過黎 試一試

一入餐廳~就比紅色霓虹燈裝飾既格調所吸引~好有氣氛~

今晚我地order左:
烤美國安格斯肉眼牛扒12安士配紅酒汁 $418
義大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃$188
白酒辣汁藍青口 $148
青口細隻咗少少,個汁唔算係辣,唔算好特出既一碟青口。
2022-09-02
2022-10-04 71 浏览
最近同朋友去咗天后新開嘅西餐廳Double 8 Bar & Restaurant,細細間手工菜,提供多款手工意粉牛扒、薄餅等,菜式加入不少fusion元素🤩賣相精美之餘,食物質素亦相當高👍🏻🦀意大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃意大利飯以⿓蝦湯、⿓蝦頭、⿓蝦膏、⽜油及⽩蘭地等食材煮⼤約10⼩時,每粒飯都充滿住香濃嘅⿓蝦味🦞蟹⾁同樣經⿓蝦湯熬煮,蟹肉味道鮮甜🦀意大利飯上有本地鹹蛋⿈碎絲,充滿鹹蛋黃香味,口感特別😋🥔溫泉蛋配自製薯蓉賣相吸引,整得好靚😍薯蓉口感creamy,好香牛油味同薯味🧈🥔上面係流心溫泉蛋🥚同薯蓉一齊食好好味😋旁邊仲有烤豌豆🟢青脆爽口😚🍫MARBLE AFFOGATO佢哋嘅signature甜品😍意⼤利朱古⼒慕絲蛋糕配上鮮果及餅乾碎,面層係布朗尼,上面有開心果味雪糕🍦同朱古力蛋糕好夾😛另外會有一shot espresso,淋落去後再一齊食,咖啡味香濃,中和返成個甜品令到無咁甜🥰🍸SUMMER餐廳亦有酒提供🥂今次我就試咗一杯叫summer嘅mocktail🍸入面以熱情果同青檸為主🍋酸酸甜甜,味道青新🌿

🦀意大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃

🥔溫泉蛋配自製薯蓉

🍫MARBLE AFFOGATO

🍸SUMMER

2022-09-30 47 浏览
細細間餐廳,用紅色燈光,環境幾chill 幾特別~❤️招牌㡣蝦湯流心牛角包 好酥脆既牛角包,一切開龍蝦湯就流出黎,將牛角包點湯微微浸軟,有d 似特別版酥皮湯咁,amazing!!🧡卡邦尼手製義大利寬麵 手工闊條麵既麵質Q 彈有咬口,卡邦尼好creamy 又有好多煙肉+芝士💛意大利飯配雜菌,黑松露忌廉汁 個sauce味道好濃郁,意大利飯煮得夠軟身,好夠飽足感💚Cuppuccinos 奶味較重既Cuppuccinos~好香滑
細細間餐廳,用紅色燈光,環境幾chill 幾特
別~

2022-09-29 33 浏览
上網見到呢款牛角包🥐就心心眼😍等阿囝喺旺角上完興趣班,都要帶佢過嚟食🤭除咗佢呢款招牌牛角包好吸引之外,原來佢嘅手製寬麵都好正🥐招牌龍蝦湯流心牛角包 $98即叫即焗,一上枱陣陣牛油香😍切開金黃酥脆嘅牛角包,入面嘅龍蝦湯慢慢流出😍😍非常濃郁🤤牛角包🥐索晒龍蝦湯嘅精華,超級好味🤤🍝卡邦尼手製義大利寬麵 $158手製意大利寬麵口感出色且新鮮,掛滿卡邦尼汁,醬汁味道啱啱好,唔會過漏👍🏻🐥香烤蜜糖雞翼 $78雞翼真係百吃不厭,烤得外脆內嫩,有肉汁🍹Spring $78 |Grapefruit $38Spring由Lychee 同rose製成,每啖都飲到荔枝味,好清香。西柚汁入口微酸好清爽

🥐招牌龍蝦湯流心牛角包 $98
即叫即焗,一上枱陣陣牛油香😍
切開金黃酥脆嘅牛角包,

🍝卡邦尼手製義大利寬麵 $158

🐥香烤蜜糖雞翼 $78
雞翼真係百吃不厭,烤得外脆內嫩,有肉汁

🍹Spring $78 |Grapefruit $38
  • 卡邦尼手製義大利寬麵
2022-09-28 26 浏览
位於天后同炮台山之間嘅「Double 8」,係一間以霓虹燈為裝飾的浪漫西餐廳香辣蕃茄醬意大利長通粉配慢煮雞胸肉長通粉口感彈牙,加咗蒜蓉及香辣蕃茄醬一同烹調,酸甜微辣,好開胃呢~慢煮雞胸肉厚切大大件,啖啖肉,雞味濃香煎三文魚柳配蘑菇忌廉汁三文魚柳煎到外脆內軟,魚皮香脆,魚肉鮮嫩多汁,滿有魚鮮味,配蘑菇忌廉汁食用味道更佳!伴碟仲有新鮮法邊豆、蘑菇及粟米仔,夠哂健康Marble Affogato餐廳招牌甜品Marble Affogato✨蛋糕由朱古力慕絲及海綿蛋糕所組成,入口軟滑,當中仲有少量朱古力脆脆,增添口感!將Espresso倒喺開心果雪糕表面,令到個蛋糕更加濕潤,咖啡酸味亦中和左雪糕及蛋糕的甜膩感,正呀泡沫咖啡香濃醇厚的Cappuccino

香辣蕃茄醬意大利長通粉配慢煮雞胸肉

香煎三文魚柳配蘑菇忌廉汁

Marble Affogato

泡沫咖啡

香濃醇厚的Cappuccino
係門外望入去就比餐廳嘅燈光吸引住,裝修十分有氣氛,有啲霓虹燈,係暗暗嘅燈光下盡顯特色🎆。環境雖然唔算好大,不過每枱之間都闊落,坐得幾舒服。食物雖然唔算最驚艷, 但我好欣賞店員好用心去服務客人🥰 店員都好留意客人嘅需要(#^.^#) 始終小店人手有限,上菜比較慢,如果大家去要預番較多時間啦!==============================〖 招牌龍蝦湯流心牛角包🦞🥐 〗💰98 ✰4.0/5唔好睇依個牛角包外表普普通通,其實臥虎藏龍🐯🐉一切開個包即刻有啲龍蝦湯流晒出來,龍蝦湯好濃稠,充滿濃郁嘅龍蝦味!而且仲夾雜左牛角包嘅牛油酥香味,味覺上更昇華👏牛角包外表非常酥脆,裏面有龍蝦湯嘅濕潤 多左一份軟熟嘅口感同香味,更加高級(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)不過呢個價錢就相對上貴左少少〖 水牛城雞翼🍗 〗💰88 ✰3.2/5雞翼煎得相當脆身,入口會偏乾身ಠ_ಠ我覺得睇個人口味,依碟雞翼唔算juicy,但我反而鐘意依種咬落去塊皮有少少焦香嘅感覺▼・ᴥ・▼水牛城醬汁係另上 自己再淋上去嘅,唔算好入味同掛汁。但整體味道酸酸辣辣,滿滿嘅墨西哥風味😋〖 招牌龍蝦汁蟹肉伊麵配脆乾蔥🦞🍝 〗💰198 ✰2.8/5好特

〖 招牌龍蝦湯流心牛角包🦞🥐 〗💰98 ✰4.0/5

〖 水牛城雞翼🍗 〗💰88 ✰3.2/5
水牛城雞翼

好特別嘅fusion菜✨入口的確有好濃郁嘅龍蝦味,而蘑菇嘅配搭都令味道更有層次。但個龍蝦汁可以更掛汁同creamy,伊麵嘅口感偏淋,對我來講太軟🙈
餐廳都好有心地加左好多蟹肉去提升口感,但蟹肉仲有「衣」同有少量蟹殼,食落就會有少少怪,其實依碟龍蝦伊麵係正常 不過定價可能高左少少~

〖 𝐀𝐮𝐭𝐮𝗺𝐧🍂 〗💰78 ✰3.8/5
依杯飲品都值得一讚👍 不論外觀或味道都令人感到好有氣氛🥰入口有滿滿嘅菠蘿🍍香味 再有淡淡嘅提子🍇清甜,味道酸中帶甜,好 chill 好寫意!
Autumn🍂

〖 𝐃𝗼𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬🍟 〗💰88 ✰3.6/5
薯條份量好充足,係粗薯條,炸得好香脆,帶點咸香。面層舖滿焗融左嘅芝士,所以芝士味十分香濃,仲有少少拉絲效果,不過要襯熱食!✨
Double  Cheese  Fries

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 6.5/10

✨ 𝐃𝗼𝐮𝐛𝐥𝐞 8
📍 銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖
🦶🏻 炮台山站A出口/ 天后站A2出口,步行約7分鐘
⏰ 𝗠𝗼𝗻-𝗦𝘂𝗻: 𝟭𝟮:𝟬𝟬-𝟮𝟮:𝟬𝟬
☎️ 𝟲𝟮𝟵𝟱 𝟬𝟱𝟬𝟭 (𝗪𝗵𝗮𝘁𝘀𝗮𝗽𝗽)
🔍想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_天后
⌫ #eatwithnous_西式

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #cafe #croissant #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #lobster #double8 #cafehopping #foodoftheday #龍蝦 #美食 #相機食先 #牛角包 #吃貨 #打卡 #手機食先 #荃灣美食 #霓虹燈 #小店 #西式
水牛城雞翼
Autumn🍂
Double  Cheese  Fries
位於天后一間復古元素嘅Bar and Restaurant 牆身掛有紅色霓虹燈🥰 充滿格調餐廳食物加入fusion 元素 亦好著重擺盤招牌龍蝦湯流心牛角包 🥐🦞$98牛角包切開內有乾坤😎 原來入面包住左龍蝦湯🦞 一滴都冇漏出黎😎而且牛角包做得好酥脆😋一切開就流出超多龍蝦湯❤️加埋一齊食 做到酥皮湯嘅效果😍龍蝦湯好濃郁🤤真係超級正烤西班牙黑毛豬腩肉配蘋果燒汁 $218一上枱已經睇到砌得好靚✨佢地係用慢烤嘅方法😍令豬扒食落好爽口得黎一咬落去仲保持好多汁好正🤤而且仲帶有BBQ香味😚再加埋蘋果燒汁 ❤️ 食落增添香甜味😋食落冇咁膩👍🏻仲幾開胃添😎食埋薯蓉同粟米芯🌽好滿足🥰意大利飯配鮮蟹肉,本地鹹蛋黃 $188用新鮮嘅蟹肉製成嘅燴飯👍🏻令成個燴飯充滿蟹嘅鮮味✨底汁都好足料好夠嫁😍而且佢地整嘅燴飯軟硬度剛剛好😋加埋鹹蛋黃一齊食🤤 成個燴飯更香更豐富❤️夠哂小妹👧🏻同🐨食Summer $78係Mocktail嚟架💁🏻‍♀️用熱情果 青檸 檸檬製成嘅凍飲😋飲落酸酸甜甜✨好開胃再加上外面天氣又熱又焗🥺飲完真係成個人好清涼🤤
位於天后一間復古元素嘅Bar and Restaurant

飲落酸酸甜甜✨好開胃
再加上外面天氣又熱又焗🥺
飲完真係成個人好清涼🤤
2022-09-24 17 浏览
好耐都未去過砲台山戈頭,今次就支持小店系列,介紹下依間型格餐廳《Double 8》。一入到去已經比好搶眼嘅紅色霓虹燈設計,一邊係工業風嘅石灰牆,相反另一邊係橙色花紋嘅階磚牆,一冷一熱嘅風格形成一個強烈嘅對比。入邊主要係以紅黑色為主,喺出邊睇落去係一個不規則嘅玻璃洞穴,充滿神秘感!招牌龍蝦湯流心牛角包 $98必點菜式之一,牛角包新鮮焗製,牛油味好香同埋個皮好鬆脆。切開牛角包就會見到流心嘅龍蝦湯汁,食落有啲嘅龍蝦酥皮湯,好有新鮮感。北海道刺身帶子薄片刺身 $178店員介紹佢地用新鮮嘅北海道帶子,再切成薄片,味道有帶子自然嘅鮮甜味,可以再配埋旁邊嘅帶少少酸嘅醬汁,咁就更加鮮味。Autumn (mocktail) $78三層漸變色嘅mocktail, 打卡一流。主要係grapefruit加上pineapple juice, 酸酸甜甜咁,好清新。Marble Affogato $108淨係donut狀嘅碟已經好吸晴,最上面係vanilla gelato, 下面係chocolate mousse cake,食之前會再倒入1杯espresso。eapresso嘅苦味可以中和mousse cake同埋

北海道刺身帶子薄片刺身 $178

Autumn (mocktail) $78

Marble Affogato $108
淨係donut狀嘅碟已經好吸晴,最上面係vanilla gelato, 下面係chocolate mousse cake,食之前會再倒入1杯espresso。eapresso嘅苦味可以中和mousse cake同埋朱古力嘅甜味,所以味道唔會太甜。
今年先開既double 8 地點比較隱蔽 係炮台山同天后交界 餐廳主打手工西餐 環境不大但裝修用心有特色 橙紅色牆配上橙紅色霓虹燈 相當有復古味道 環境帶點昏暗適合三五知己嚟摸摸酒杯底 🥂BBQ原條美式豬肋骨配薯條🍟份量超大 輕輕一切已經骨肉分離 肉質軟嫩 燒烤醬醃得入味 酸酸甜甜 不過個人認為偏酸 🍗龍蝦汁蟹肉伊麵 🦀 西式版既龍蝦伊麵 每條麵都沾滿左龍蝦汁 個汁好濃郁 麵質唔錯尚算掛汁 加上乾蔥 更加香口惹味意式蕃蓉手製闊麵配和牛臉額 🍅 好欣賞呢個手製闊麵 彈牙又掛汁 意式蕃茸酸甜開胃 和牛臉額有兩大舊 食落有肉汁 牛味濃郁🥩16小時慢煮和牛臉額伴薯茸 紅酒燒汁和牛臉額肉同脂肪比例恰當 局部帶有透明筋膜 經過慢煮燜燉好入味 配上紅酒汁 味道更有層次 個牛油薯蓉都做得好滑🥔極佳安格斯肉眼扒 12安士值得一讚我地叫Medium 係真係做到Medium 而唔係煮過龍變左全熟👍🏻肉滑嫩滑 juicy 牛味突出 但可能調味實在太足啦 偏咸 成餐飯最唔推薦依個🙌🏻店員好靚仔 好養眼🥹 但份量偏細 女仔食可能剛好 但男仔食就未必夠飽啦~另外餐飲都唔太好飲 檸茶檸水奶茶都唔得 建議飲返啲有特式既

BBQ原條美式豬肋骨配薯條🍟

龍蝦汁蟹肉伊麵 🦀

意式蕃蓉手製闊麵配和牛臉額 🍅

16小時慢煮和牛臉額伴薯茸 紅酒燒汁

極佳安格斯肉眼扒 12安士

店員好靚仔 好養眼🥹 但份量偏細 女仔食可能剛好 但男仔食就未必夠飽啦~另外餐飲都唔太好飲 檸茶檸水奶茶都唔得 建議飲返啲有特式既飲品🥤

午市套餐(包餐湯或沙律及餐飲)
BBQ原條美式豬肋骨配薯條 $138
龍蝦汁蟹肉伊麵 $138
意式蕃蓉手製闊麵配和牛臉額 $138
16小時慢煮和牛臉額伴薯茸 紅酒燒汁 $148
極佳安格斯肉眼扒 12安士 $288

Double 8
📍銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖

如果唔係附近跑步,都唔知呢度有食肆❗️大少🧛🏿揀咗間幾有feel既西餐廳Class Margarita pizza $168餅底鬆軟🍕麵包軟綿綿~蕃茄醬比例剛好,而且餡料又不會過濕👍🏻招牌龍蝦湯流心牛角包 $98牛角包裏面竟然係龍蝦湯⁉️切開牛角包🥐湯汁慢慢流出,傳來陣陣香氣🦞龍蝦湯香濃幼滑,鮮味十足❗️將牛角包沾湯汁同吃夠晒滋味‼️略嫌份量較細~意大利飯配鮮蟹肉、本地鹹蛋黃 $188鮮蟹肉份量好多🦀意大利飯軟硬適中,帶點嚼勁~加埋本地鹹蛋黃❗️fusion 之餘鹹香十足🥚Sour $108(Gin,Lemon ,Champagne)味道清新,有檸檬🍋橘子香氣,味道易入口👍🏻女仔都啱飲
如果唔係附近跑步,都唔知呢度有食肆❗️
大少🧛🏿揀咗間幾有feel既西餐廳

Class Margarita pizza $168

意大利飯配鮮蟹肉、本地鹹蛋黃 $188

Sour $108
(Gin,Lemon ,Champagne)

味道清新,有檸檬🍋橘子香氣,味道易入口👍🏻女仔都啱飲
2022-09-13
用餐时段
2022-09-17 20 浏览
第一次寫食評,因為一直都好懶,但今次真係唔寫唔得!係網上睇到有介紹過嚟食,啱啱嚟到晏晝1點。今日叫左炸魷魚圈,卡邦尼意大利粉,煎三文魚,仲有龍蝦湯牛角包!炸魷魚圈啱啱炸起,點埋個沙律醬就perfect卡邦尼用嘅煙肉同菇嘅比例剛剛好,芝士唔會有蘇味。真心推介要試牛角包,因為係即叫即整,所以要10-15分鐘,呢款頭盆係值得用時間去等待,牛角包非常脆口,一咬落去格格聲,龍蝦湯非常可口,仲要流出嚟嘅湯熱度啱啱好唔會燙口。下次一定再嚟過。
第一次寫食評,因為一直都好懶,但今次真係唔寫唔得!

係網上睇到有介紹過嚟食,啱啱嚟到晏晝1點。

炸魷魚圈啱啱炸起,點埋個沙律醬就perfect

卡邦尼用嘅煙肉同菇嘅比例剛剛好,芝士唔會有蘇味。

下次一定再嚟過。
近排好多人食嘅天后西餐廳,位於炮台山天后中間,行過嚟要10分鐘左右呢到7-10張枱,有啲似bar and restaurant,人流唔算太多,嚟到即刻有位(現場環境較紅,影相都偏紅,請見諒)🦞招牌龍蝦湯流心牛角包💰$98先係俾佢哋嘅龍蝦湯牛角包吸引而嚟嘅,自己平時都好鍾意食牛角包估唔到可以喺牛角包入面包含住濃郁熱湯,一切開酥皮牛角包,就好似流心饀咁,湯汁會流晒出嚟,非常吸引,包又好食、湯又湯郁好飲,必試🉐🍴香煎三文魚柳配蘑菇忌廉汁💰$178平時又係好鐘意食煎三文魚,因為有豐富嘅奧米加3,魚油健康,配上蘑菇忌廉汁,好juicy🍴意大利飯配雜菌黑松露忌廉汁💰$148黑松露同risotto好夾,軟硬程度剛好,好汁包住意大利飯,粒粒飽滿🍍Pineapple Juice💰$38💰$508/2ppl🚩Double 8 (銅鑼灣) @double8hk_ 📍銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖

(現場環境較紅,影相都偏紅,請見諒)

🦞招牌龍蝦湯流心牛角包💰$98

🚩Double 8 (銅鑼灣) @double8hk_
📍銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖
2022-09-15
等候时间
8 分钟 (堂食)
  • 流心龍蝦湯牛角包
疫情下飲食業嚴峻,梗係要支持下新餐廳🔥 𝙳𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎 𝟾今年開業,餐廳唔大但裝修別緻用心,主打西餐,尤其招牌龍蝦湯流心牛角包更係每枱必點。啱哂同另一半食好西chill下,或者三五知己飲幾杯傾下計,都係一個好選擇❤️𝙱𝚄𝙱𝚄推介🔥👍 招牌龍蝦湯流心牛角包 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗟𝗮𝘃𝗮 𝗖𝗿𝗼𝗶𝘀𝘀𝗮𝗻𝘁每台必點嘅招牌菜式🥐熱辣辣嘅牛角包入面注滿龍蝦湯,一切開滿滿嘅龍蝦湯流心噴泉咁湧出嚟。牛角包細細個唔怕食濟,鬆軟充滿牛油香,配上香濃鮮味嘅龍蝦湯好夾,有酥皮湯嘅感覺。👍 煙三文魚油醋沙律 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱健康必點之選🏆煙三文魚配上沙律菜,以橄欖油同意大利醋作為醬汁。煙三文魚微咸,唔會太重味,係沙律菜嘅好配料。醬汁選用油醋,比其他沙律醬健康好多,啱晒做開胃菜。👍 香煎三文魚柳配蘑菇忌廉汁 𝗣𝗮𝗻 𝗦𝗲𝗮𝗿𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗙𝗶𝗹𝗹𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲大大件嘅三文魚柳好厚肉,煎得皮脆肉嫩,帶少少咸味,就算唔加醬汁就咁食都好好食。蘑菇忌廉汁好Creamy,香濃嘅白汁帶上濃菇味,入口香滑,同嫩滑嘅嘅三文魚

𝙱𝚄𝙱𝚄推介🔥

大大件嘅三文魚柳好厚肉,煎得皮脆肉嫩,帶少少咸味,就算唔加醬汁就咁食都好好食。蘑菇忌廉汁好Creamy,香濃嘅白汁帶上濃菇味,入口香滑,同嫩滑嘅嘅三文魚柳好夾。配菜有薯蓉同雜菜等,擺盤好靚。

📍Double 8
銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖