2023-03-09
呢間薄餅外賣店,一直都bookmark想試。佢哋分店都係開喺港島、西貢和將軍澳,住九龍的我真係唔方便。嗰日剛好我去開港島東區,就把握機會叫外賣先。當日我提早30分鐘打電話到店預訂,到店就已經攞得啦,一個紙袋裝晒👏🏻🍕 酸種餅底薄餅.用酸種做嘅餅皮,餅邊比一般嘅薄餅高和厚,但係餅底比一般嘅薄餅薄,口感更濕潤更煙韌🍕 帕馬火腿薄餅 (HK$168).多片帕馬火腿令每一口都係啖啖肉,配有超多巴馬臣芝士粉和火箭菜,平衡菜肉比列喔.下面仲有番茄、水牛芝士、香草烤蘑菇、蒜蓉,餡料豐富🍕 卡邦尼薄餅 (HK$168).呢個薄餅就好似食卡邦尼意粉走意粉,滿滿卡邦尼醬、水牛芝士和意式煙肉,間唔中食到啲蛋黃碎,幾過癮.面頭有啲巴馬臣芝士粉、黑胡椒、新鮮番茜,香料味十足🫙4款醬汁.食晒啲餡料,剩低嘅薄餅皮,可以點特別醬汁食.有4款揀:蒜味香草醬 /黑松露醬 / 煙熏燒烤醬 / 甜辣醬.我個人比較鍾意點蒜味香草醬和黑松露醬😋**🍩 爆醬冬甩 (HK$38/個).叫咗Oreo Chocolate和吉士醬口味,各一個.即叫即製,之後係面灑上砂糖.以前初開店時有食過,咬下去啲醬會咇晒出來,所以是「爆醬」不過今次呢2
🍕 酸種餅底薄餅
🍕 帕馬火腿薄餅 (HK$168)
.下面仲有番茄、水牛芝士、香草烤蘑菇、蒜蓉,餡料豐富
🍕 卡邦尼薄餅 (HK$168)
.面頭有啲巴馬臣芝士粉、黑胡椒、新鮮番茜,香料味十足
🫙4款醬汁
.食晒啲餡料,剩低嘅薄餅皮,可以點特別醬汁食
.我個人比較鍾意點蒜味香草醬和黑松露醬😋
🍩 爆醬冬甩 (HK$38/個)
.叫咗Oreo Chocolate和吉士醬口味,各一個
.即叫即製,之後係面灑上砂糖
.以前初開店時有食過,咬下去啲醬會咇晒出來,所以是「爆醬」不過今次呢2個就不太多醬啦,可能酸種冬甩發酵發得裡面太脹,無乜位放醬吧🤷🏻♀️
🍋San Pellegrino ‘Limonata’ 有氣檸檬味飲品 (HK$20 x 2罐)
.呢款檸檬有氣水幾好飲喎,有檸檬味但係味道唔太酸喎!