中環中心除咗pacific coffee之外,行入去角落小小,有呢間小店!咖啡好得!推薦堂食,佢個拉花靚到不得了!!勁🉐️👍呢間咖啡店目測應該主要做外賣為主,入面得好少量嘅座位。提供輕食嘅沙律、bagel又或者係蛋糕,最緊要係咖啡嘅質素真係好!☕️🐎🌿Latte 拉花係成隻馬!仲有葉同太陽!拉花圖案複雜,少啲技術都唔得,放耐咗個圖案依然keep到👍咖啡味道偏nutty,好醇厚香滑。🥯煙三文魚bagel汁有甘筍薑汁/山楂雪梨汁/泰式沙律汁/法式芥末香橙醬/橄欖黑醋蜜糖汁,聽落每隻汁都好好味咁🤤店員推介下揀咗泰式沙律汁,重青檸,微辣既汁,極度清新開胃!有驚喜😋煙三文魚都俾得好重手!唔止雙層三層,重重疊超多層既煙三文魚!性價比超高!🍫🧁朱古力muffin另外朱古力muffin都好食!Muffin/蛋糕,佢全部都會即刻焗熱。相較之下,muffin仲好食過佢既bagel。頂層脆皮,下面蛋糕鬆軟,朱古力味香濃。overall黎講,中環地段喎,呢個價錢、呢個質素、呢個份量,係超佛心、超正!👍😋中環人要試呀💕❣️
中環中心除咗pacific coffee之外,
行入去角落小小,有呢間小店!
咖啡好得!
推薦堂食,佢個拉花靚到不得了!!
勁🉐️👍

呢間咖啡店目測應該主要做外賣為主,
入面得好少量嘅座位。
提供輕食嘅沙律、bagel又或者係蛋糕,
最緊要係咖啡嘅質素真係好!

☕️🐎🌿Latte
拉花係成隻馬!
仲有葉同太陽!
拉花圖案複雜,少啲技術都唔得,
放耐咗個圖案依然keep到👍
咖啡味道偏nutty,好醇厚香滑。

🥯煙三文魚bagel
聽落每隻汁都好好味咁🤤
店員推介下揀咗泰式沙律汁,
重青檸,微辣既汁,
極度清新開胃!有驚喜😋
煙三文魚都俾得好重手!
唔止雙層三層,
重重疊超多層既煙三文魚!
性價比超高!

🍫🧁朱古力muffin
另外朱古力muffin都好食!
Muffin/蛋糕,
佢全部都會即刻焗熱。
相較之下,muffin仲好食過佢既bagel。
頂層脆皮,下面蛋糕鬆軟,
朱古力味香濃。

overall黎講,
中環地段喎,
呢個價錢、呢個質素、呢個份量,
係超佛心、超正!👍😋
中環人要試呀💕❣️
2024-06-10 333 浏览
今日到訪依間位於中環中心裡面嘅型格cafe🥴 以冷色系工業風作主題,裝修簡約又時尚❤️店舖以外賣為主,想堂食亦可使用店內企位或門前少量座位🥴 值得一提,店內設有數個高桌座,可直面咖啡師😍 近距離觀賞咖啡師沖咖啡嘅過程🫶 好chill😚首先當然要試下佢哋嘅奶啡🥴 欣賞下咖啡師嘅拉花功力🤭 今次咖啡師拉出好可愛嘅天馬公仔😍 拉花好細緻🫶 啱曬打卡📸 奶啡飲落好順滑,每一口都充滿咖啡嘅醇香,鮮奶中和了咖啡嘅苦澀😋 好易入口❤️ 另外㨂咗幾款輕食😘 朱古力迷🐧🐧 㨂咗佢地嘅朱古力鬆餅同埋朱古力香蕉蛋糕😆 兩款蛋糕都富有濃郁嘅朱古力香🤤 口感鬆軟又綿密😋 整體唔會過甜過膩👍 㨂多咗個職員推薦嘅bagel😋 煙三文魚沙律口味❣️ bagel 內夾滿極多嘅餡料🤩🌟 整係煙三文魚都有好幾大塊😍 好足料好抵食👍 bagel 包厚實有嚼感,配搭鹹香惹味嘅煙三文魚,加上清新爽口嘅沙律菜,整體不論味道還是口感都非常豐盈,大滿足推薦👍🐧❣️餐廳設有會員積分活動😘 切勿錯過喲🫶

鮮奶咖啡

鮮奶咖啡
朱古力鬆餅
煙三文魚沙律貝果
2024-10-10 164 浏览
今日係中環整錶, 未夠鐘我地去食個brunch先呢間cafe自選Salad / Bagel menu, 自行揀選Main, side dish and dressing 由於比較肚餓, 我同老公都係揀左食Bagel😂🥯煙三文魚, 紫洋蔥, Parma ham, 法式芥末香橙醬bagel好chewing, 配料份量都唔少, 好夠飽肚 🥯牛油果, 蛋, Mozzarella, 橄欖黑醋蜜糖汁牛油果and蛋不死組合, 每次食呢個combo都會勁滿足, 幸福感up up🫶🏻 🥤Iced Dozy Chocolate 口感好rich, 好香濃☕️Hojiacha Latte 濃郁嘅培茶香加埋順滑嘅牛奶, 我好鍾意😍不過因為地方面積有所限制, 如果可以容納到多d靠背椅坐, 用餐時會更為舒適享受😎
今日係中環整錶, 未夠鐘我地去食個brunch先

由於比較肚餓, 我同老公都係揀左食Bagel😂
bagel好chewing, 配料份量都唔少, 好夠飽肚

🥯牛油果, 蛋, Mozzarella, 橄欖黑醋蜜糖汁

2024-09-16 189 浏览
✍︎︎附近返工又想食沙律行咗入去發現間coffee shop有啲隱蔽😳座位雖然唔多,但總算可以喘息一下☺️🥗煙三文魚牛油果石榴沙律x甘筍薑汁🥑 $85Smoked Salmon Avocado Ponregranate Carrot Solac• Served with Corrot and Ginger DressingLatte $45 ❥店員勁有心機砌得好靚個沙律😍牛油果熟度啱啱好,三文魚肥美好食,食完個口仲好香三文魚味😂••••••••••••••••••••••••••••••🔎Dozy 中環皇后大道中99號中環中心1樓5B號舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎

Latte $45

🔎Dozy
中環皇后大道中99號中環中心1樓5B號舖
2024-09-07 109 浏览
中環人也未必知的cafe 中環中心返工既人有福了,可以飲到杯好咖啡之餘,又有地方可以一個人chill 吓不過Dozy Cafe 坐位不多,有冇位坐就要睇luck 了。Cafe 走水泥風,加上不少植物點綴,沒有半點造作,令我感覺很自在。Lemon Muffin 店員好窩心為我焗翻熱Muffin 檸檬味好出,每口都咬到罌粟籽,口感好豐富夠濕潤,好味。Piccolo Nutty香味突出,味道香濃,口感幼滑,很喜歡這個公鷄杯子,帶來不一樣的感覺。

中環人也未必知的cafe
中環中心返工既人有福了,
可以飲到杯好咖啡之餘,又有地方可以一個人chill 吓

不過Dozy Cafe 坐位不多,
有冇位坐就要睇luck 了。

Lemon Muffin
店員好窩心為我焗翻熱Muffin
檸檬味好出,每口都咬到罌粟籽,
口感好豐富夠濕潤,好味。

Piccolo

2024-09-05 110 浏览
✨ 今日中環中心工作完見到Dozy,工業水泥風嘅門口環境吸咗我入內,好明顯店主用上簡約木系家俱打造一個舒適corner提供呢頭上班族一個好去處。***** ***** ***** ***** ***** 餐牌盡是健康美食,有自由配搭亦有套餐選擇,為免諗得太耐,我選定套餐。🦐海蝦無花果腰果碎車厘茄青木瓜絲沙律🥗配搭輕微辣度泰式沙律汁,非常惹味;食材夠新鮮,配搭得宜,健康美味😋🥧朱古力香蕉蛋糕🥧香蕉蛋糕忍不住口一口氣叫齊兩款香蕉蛋糕,因為呢個係我至愛,結果絕對無失望,非常鬆軟,香蕉味十足。最後享受了🍹Espresso Tonic 咖啡味很香濃,tonic底夠清爽,非常特別,一試難忘。總括來說,這環境同食物都很滿意,一定會推介給朋友。

***** ***** ***** ***** *****

🦐海蝦無花果腰果碎車厘茄青木瓜絲沙律🥗

🥧朱古力香蕉蛋糕
🥧香蕉蛋糕

最後享受了🍹Espresso Tonic
咖啡味很香濃,tonic底夠清爽,非常特別,一試難忘。

總括來說,這環境同食物都很滿意,一定會推介給朋友。
依間輕食cafe於中環一間甲級商廈內,位置方便亦見到好多OL手空空直接係附近過來買午餐。餐廳只有一張小桌子及兩個bar椅子供堂食,主要客人買外賣Grab & Go。飯盒已經預熱了所以等候時間好短。慢煮豬肉眼配腐乳醬豬肉眼經過慢煮既手法,肉質冧身而且入味,腐乳味道好香但唔會過鹹。法式紅酒墩牛面肉墩牛面肉係經典西餐菜式,紅酒味🍷較重。[coffee]Matcha LatteMocha兩杯飲落都勁滑,Mocha朱古力份量剛好,但味道唔會太甜;Matcha好清新,飲到茶香味,凍飲好解渴。

慢煮豬肉眼配腐乳醬

法式紅酒墩牛面肉
墩牛面肉係經典西餐菜式,紅酒味🍷較重。

[coffee]
Matcha Latte
Mocha
2024-07-29 145 浏览
朋友喺中環中心返工,帶我食lunch 佢話公司樓下有間好食但幾隱敝嘅輕食cafe,好啱office lady 靜靜地lunch Time傾傾吓偈!Smoked Salmon Salad 🥗 $60三文魚沙律好清新,非常之健康,好多菜!三文魚嘅份量都好多唔會太鹹!Smoked Salmon Bagel 🥯 $60我都係煙三文魚怪,我就叫咗煙三文魚bagel,個包非常之煙靭好味,煙三文魚份量好多!最特別係可以揀唔同嘅醬汁,我揀咗一個好特別嘅泰式辣醬,第一次食三文魚bagel係辣辣地,非常惹味!朱古力香蕉蛋糕突然間想食蛋糕就試吓,點知發現呢個蛋糕係超級好食!佢外面係好香脆,中間熱辣辣好軟,朱古力有少少溶,咬落又好香嘅香蕉味!朱古力Muffin呢個都唔錯,有好濃郁嘅朱古力味!綠茶latte 拉花已經滿分,綠茶味好香Ice Mocaccino佢呢個唔會太甜,有少少苦苦地跟住再回甜

Smoked Salmon Salad 🥗 $60

Smoked Salmon Bagel 🥯 $60

朱古力Muffin
呢個都唔錯,有好濃郁嘅朱古力味!

綠茶latte
拉花已經滿分,綠茶味好香

Ice Mocaccino
佢呢個唔會太甜,有少少苦苦地跟住再回甜
2024-07-15 152 浏览
發現中環中心有間將隱敝&幾chill嘅輕食cafe,好啱追求健康嘅OL🤓✨Smoked Salmon Avocado Pomegranate Carrot Salad🥗- 煙三文魚卷成左一朵朵花好靚,面頭仲有粒粒番石榴做點綴,顔色同沙律好夾~呢款沙律跟左個Carrot Ginger Dressing,成件事好清新🧡✨Slow-Cooked Chicken Breast bagel🥯 - 額外加左牛油果🥑,勁豐富,Bagel底就揀左蕃茄味,佢焗熱左個Bagel 好軟熟好易入口😋✨Mochaccino - 天馬拉花好靚,咖啡味好濃郁,用左日本牛乳沖,口感幼滑☕ ✨Matcha Latte - 抹茶味好甘香🍵 我轉左豆奶,飲到幾香豆味👍

2024-07-07 112 浏览
今次黎到中環,同大家介紹一間工業風搭配木色系裝潢既輕食店 DOZY @🌟慢煮雞胸車厘茄西柚葵花子沙律 $113雞胸嫩滑,搭配堅果、西柚、葵花子、沙律菜、法式芥末香橙汁,健康得黎又清爽🤤👍🏻🌟法式紅酒燉牛面肉 $68牛面肉燉得軟腍入味,滿滿香料香氣🌟朱古力香蕉蛋糕 $58口感濕潤紮實,濃厚既朱古力搭配香蕉味🤤👍🏻🌟抹茶Bagel $38Bagel口感煙韌,帶抹茶香,搭配帶有橙皮既忌廉芝士醬🤤👍🏻🌟Cappuccino $40咖啡本身高質之餘拉花亦好有心思,拉得幾靚👍🏻📍Dozy地址:中環皇后大道中99號中環中心1樓5B號舖

🌟慢煮雞胸車厘茄西柚葵花子沙律 $113

🌟法式紅酒燉牛面肉 $68
牛面肉燉得軟腍入味,滿滿香料香氣

🌟朱古力香蕉蛋糕 $58
口感濕潤紮實,濃厚既朱古力搭配香蕉味🤤👍🏻

🌟抹茶Bagel $38

🌟Cappuccino $40
咖啡本身高質之餘拉花亦好有心思,拉得幾靚👍🏻

📍Dozy
地址:中環皇后大道中99號中環中心1樓5B號舖

༺ Dozy ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ Dozy𖠚ᐝ 海蝦無花果腰果碎車厘茄青木瓜絲沙律($108) 𖠚ᐝ 煙三文魚隨心Salad($60up) 𖠚ᐝ Matcha Latte ⚑ 中環皇后大道中99號中環中心1樓5B號舖☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳ 海蝦無花果腰果碎車厘茄青木瓜絲沙律($108) 沙律配泰式醬汁好清新,不過醬汁十分濃稠🤣海蝦爽脆彈牙,十分新鮮😚配上無花果甜甜的,好夾!青木瓜同樣爽脆~ ➳ 煙三文魚隨心Salad($60up) 自選沙律有多款選擇😚加配了慢煮雞胸及無花果~ 隨心Salad擺盤都好用心,煙三文魚有四大塊,而且很肥美😆 慢煮雞胸肉質嫩滑!➳ Matcha LatteBrunch Set 會包飲品,抹茶味濃郁帶回甘,而且抹味大於奶味🥰 ☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳資訊¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽餐廳以外賣為主,有幾個堂食座位~ 好適合中環上班族買咖啡/輕食✨而且可以先到網站下單!
༺ Dozy ༻
➳ Dozy
𖠚ᐝ 海蝦無花果腰果碎車厘茄青木瓜絲沙律($108)
𖠚ᐝ 煙三文魚隨心Salad($60up)
𖠚ᐝ Matcha Latte
⚑ 中環皇后大道中99號中環中心1樓5B號舖

➳ 海蝦無花果腰果碎車厘茄青木瓜絲沙律($108)
海蝦無花果腰果碎車厘茄青木瓜絲沙律

➳ 煙三文魚隨心Salad($60up)

➳ Matcha Latte
Matcha  latte

煙三文魚隨心Salad
2024-06-26 61 浏览
小編今次想介紹中環輕食健康之選,簡簡單單一盒沙律或Bagel,再配一杯咖啡,絕對適合重健康的朋友!雖然中環分店座位不多,聽店員說日後會增加兩至三張枱,適合中環上班的朋友來進食一番!🔥煙三文魚牛油果貝果 $60+$28⭐️8.5/10⭐️BAGEL比較軟熟,配搭三文魚和牛油果,既健康又好味!🔥慢煮雞胸煙三文魚沙律 $60+$28⭐️8.5/10⭐️份量極多!健康之選,慢煮雞胸滿滿的蛋白質,煙三文魚鹹鹹香香增添味道!🔥Iced Mochaccino$50⭐️8.5/10⭐️是一杯表面加多一層Cream的Mocha,口感會更豐富和Creamy!🔥Flat White $40⭐️8.5/10⭐️
咖啡味香濃,拉花亦很漂亮!⭐️總結:小編主要去開dozy深水埗分店,相對之下,中環分店食物種類不算太多,主打健康輕食之選!簡約的裝修,高質的咖啡,非常適合忙裏偷閑!

🔥煙三文魚牛油果貝果 $60+$28⭐️8.5/10⭐️
BAGEL比較軟熟,配搭三文魚和牛油果,既健康又好味!

🔥慢煮雞胸煙三文魚沙律 $60+$28⭐️8.5/10⭐️

🔥Iced Mochaccino$50⭐️8.5/10⭐️

🔥Flat White $40⭐️8.5/10⭐️
咖啡味香濃,拉花亦很漂亮!

2023-12-23 518 浏览
𝘿𝙤𝙯𝙮 /Bumped into a hidden gem that has expanded from SSP to Central. 𝘿𝙤𝙯𝙮’s 𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 combines robust espresso and subtle sesame flavors for a captivating twist. Their 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚 is a vibrant and zesty delight. And don't miss their 𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡, a harmonious blend of smoky salmon, creamy cheese, and a soft bagel (not very chewy)Personally I prefer the chocolate cake more then banana cake as recommended by the staff as well 😍 tried both Whether you'r
𝘿𝙤𝙯𝙮 /

Whether you're in SSP or Central, make sure to seek out Dozy, locating in the Centre. Cozy ambiance, friendly staff, and diverse menu ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫
公司樓下開咗呢間外賣店😍對我呢啲成日都想食健康啲又懶得去整嘅,實在太幸福!店員話佢哋嘅食品,每日新鮮製造,無過夜架👍🏻飲品方面有咖啡、鮮茶,食物就主打沙律,仲有我愛嘅bagel🥯,會整熱先俾我帶走。我order咗兩款沙律同另一個一齊分享,大大盒,賣相色彩繽紛,見到都開心!~煙燻三文魚牛油果石榴粒~大蝦無花果腰果車厘茄青木瓜可以配搭四款醬汁,我就揀咗比較清新嘅蜜糖芥末汁同埋香草汁,食材方面煙燻三文魚質地柔軟滑嫩。牛油果🥑好似奶油般嘅果肉,味道濃郁而滑順,加上石榴粒嘅微酸,好清新。大蝦🍤味道鮮甜,同無花果嘅甜味好夾,加上爽脆嘅青木瓜,味道較為清淡健康。不同醬汁增添不同層次和風味,好特別!

~煙燻三文魚牛油果石榴粒
~大蝦無花果腰果車厘茄青木瓜
-🦄 ᴅᴏᴢʏ @dozyhk ・🕺🏻 我只想慵懶地拼命生存 掙扎・🪽 冬鬱 仿佛浮生若夢 一切皆空 ☁️🌙 離合 就是南柯一夢 浮萍如風 💨・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🗿【 𝓑𝓻𝓲𝓷𝓰 𝓭𝓸𝔃𝔂 𝓽𝓸 𝔂𝓸𝓾𝓻 𝔀𝓸𝓻𝓴… 】・把慵懶混凝土帶進生活 好像壓力不那麼大了二訪這工業風格咖啡廳 我吃的就是生活態度🦐 sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ ʙʟᴜᴇʙᴇʀʀʏ sᴀʟᴀᴅ ʜᴋᴅ98🃏 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・最愛充滿海鮮的沙律了 這家的沙律是二回購煙三文魚脂香肉質肥美 那脂肪紋絡層次分明從質感上感受到其鮨味 卻不會覺得過分油膩蝦仁也是爽脆彈牙的鮮 個人挺喜歡這口感的煙三文魚跟蝦仁之配搭 不就是海鮮控福音嗎蔬菜嫩葉子份量亦不少 飽足感比想像的更高當中夾雜著藍莓番石榴 從綠田園中綻放異彩不單純只是在吃沙律菜 配搭水果就更有趣味這款海鮮沙律果真不錯 營養豐富且無負擔感・☕️ ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ ʜᴋᴅ42🃏 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌗・冰美式已變成我的日常 這次選擇帶果仁香的咖啡甘香先是首當其衝 澀味是逐漸滲透遞增喜歡它的甘香及清醇感 當中真的帶有杏香氣澀味只是剛好點到即
🦄 ᴅᴏᴢʏ @dozyhk

而且拿鐵質感極為順滑 那滑溜感此刻仍難忘
拿鐵沒冰美式那麼猛烈 卻能達到心靈之慰藉

沙律配咖啡的飲食配搭 感覺是滿滿的儀式感
輕盈的料理與美態展現 當真是我自己最愛了

ᴘ.s.① 工作時都可以很休閑喇 (´∀`)
ᴘ.s.❷ 無時無刻都想慵慵懶懶的說 …

📍 ᴅᴏᴢʏ @dozyhk
👉🏻 中環皇后大道中99號中環中心1樓5B號舖
2023-12-07
5 分钟 (外卖自取)
ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ
ʜᴏᴛ ᴄᴏғғᴇᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ