之前係ig見過好多次,一直都覺得佢每件mini tart都做得好靚好精緻 ,上次有諗過訂做散水餅不過單買一件mini tart都要$24起,最少訂一盒/20件起,仲要唔係真係好大件,直徑5cm一件黎講真係有啲貴,normal size就$45起,中等價錢,唔係特別平,而且去自取又唔係好方便,地點比較隔涉,送貨又要額外比運費,但店家又建議即日食用,真係唔知點算好,所以上次最後都冇訂到!😀今次終於可以買比寶仔做生日蛋糕啦!😌9款mini tart + 1件皇牌dark chocolate truffle ($348)出乎意料之外嘅幾好食!👍🏻全部撻底都唔會太腍,不錯!其中最欣賞朱古力撻,❤️無論係crunchy chocolate或者chocolate都有好濃郁嘅朱古力味,啱晒寶仔呢個黑朱古力控!😋雖然我唔鍾意食綠茶味,但matcha tart嘅抹茶味好香濃,唔會死甜味。檸檬🍋撻酸甜美味,其他水果撻就比較普通,不過都值得一試嘅!
之前係ig見過好多次,
一直都覺得佢每件mini tart都做得好靚好精緻 ,
上次有諗過訂做散水餅
仲要唔係真係好大件,
直徑5cm一件黎講真係有啲貴,
normal size就$45起,
中等價錢,唔係特別平,
而且去自取又唔係好方便,地點比較隔涉,
送貨又要額外比運費,
但店家又建議即日食用,
真係唔知點算好,
所以上次最後都冇訂到!😀

今次終於可以買比寶仔做生日蛋糕啦!😌
出乎意料之外嘅幾好食!👍🏻
全部撻底都唔會太腍,不錯!
其中最欣賞朱古力撻,❤️
啱晒寶仔呢個黑朱古力控!😋
雖然我唔鍾意食綠茶味,
但matcha tart嘅抹茶味好香濃,唔會死甜味。
檸檬🍋撻酸甜美味,
其他水果撻就比較普通,
不過都值得一試嘅!
1K
2019-08-26 7035 浏览
最初最初留意到呢間小店,係由於有朋友考慮訂購佢地嘅迷你撻作「生日蛋糕」,機緣下去年試到小店出品,十分滿意,及後亦曾經回購,相比起連鎖店,我諗好多人同我一樣,更喜歡支持小店經營今年同往年一樣,都有推出呢款中秋限定嘅mini tart set,造型可愛又有節日氣氛,唔想食月餅,又唔想切蛋糕,作為飯後甜品,最適合不過。九星映月 Mini Tart Set $398一拎出黎,眾人同眾人嘅相機又點忍得住呢,即刻相機食先。佢地嘅撻每日新鮮製作,撻皮、餡料一手一腳包辦。呢度分別有9件唔同口味嘅迷你撻,同埋一隻兔仔造型嘅黑芝麻軟心。兔仔黑芝麻軟心口感幾得意,冰冰涼涼,有少少似慕絲狀。迷你撻:伯爵茶、焦糖咖啡、檸檬、雜莓、雜果、綠茶、Tiramisu、柚子、朱古力基本上每一款都好好食,撻皮出色,香脆度高,即使我地有幾顆隔夜食都無損質素焦糕咖啡唔會太甜,兩者平衡。伯爵茶味難得濃,無香精感。Tiramisu甚有驚喜,估唔到咁好食,咖啡味出,口感豐富。朱古力撻味道香醇,經冷藏後有啲似生朱古力嘅質地,濃郁不過甜。呢幾款係個人推介抹茶口味大眾化,茶味出,不至於回甘,但一般茶控都應該收貨了。柚子芝士撻清新、檸檬酸尾

九星映月 Mini Tart Set $398

兔仔黑芝麻軟心口感幾得意,冰冰涼涼,有少少似慕絲狀。

抹茶口味大眾化,茶味出,不至於回甘,但一般茶控都應該收貨了。柚子芝士撻清新、檸檬酸尾尾,好開胃。
至於兩款水果撻,亦足料有誠意

用餐优惠
試食活動
2019-07-02 6375 浏览
咁岩同幾個同事升職,苦惱緊買咩升職餅好又想買啲比較特別既,吾想買美,東開頭既餅聽其他同事都話食到怕就係fb搵到Duo patisserie 呢間觀塘一間小本基營既鋪頭佢地既menu 款式仲要好多,岩岩哂散水,升職,生日買尼食我地安排左幫手用gogovan幫手送貨,事關訂左都吾小自己去拎吾太方便出車前,鋪頭都會影相尼同你confirm 一下,餅既數目,仲要砌得好靚,每一盒都幫你分好,每一款餅都有吾洗自己係公司再汁,咁麻煩🤩🤩🤩每個同事見到都😍😍心心眼件件都好靚,仲要細細件岩哂減緊肥既同事,都話食罪惡咁冇咁重😆😆😆拿破崙個個都讚不絕口,話如果全盒都係咁就仲正,而且個吉士醬吾會太過甜拿破崙實在搶手喇,想試下都吾得,最後我自己都忍吾住同同事分左三件尼食,分別係mini Chocolate Truffle,mini chocolate tart and mini lemon tart 全部都勁,甜度適中,朱古力味香濃得尼又幼滑有層次,檸檬撻相比之下就中規中矩,但都吾錯👍🏻
咁岩同幾個同事升職,苦惱緊買咩升職餅好
又想買啲比較特別既,吾想買美,東開頭既餅
聽其他同事都話食到怕

佢地既menu

款式仲要好多,岩岩哂散水,升職,生日買尼食

吾洗自己係公司再汁,咁麻煩🤩🤩🤩

每個同事見到都😍😍心心眼

全部都勁
2019-05-29
外卖送餐
2019-03-11 5689 浏览
吃完漢堡,移步到一旁的甜食店,買幾件cake回家和家人分甘同味....一路都很想來這裡買甜品,但只因對我講這商廈的位置太隔涉所以直到今天才抽身來到。心想若其出品是對口味的話,下次有親朋戚友生日就可以過來訂蛋糕了....一口氣點了三件餅 ---- Strawberry tart, Mango Mille-feuille以及我最喜歡的Yuzu cheese....士多啤梨撻賣相是三者之中最討好的。舖面的忌廉甜度夠而口感輕盈;士多啤梨稍覺酸了一點,用的不是品質最好的;撻底甚鬆化不死硬....千層酥質地有點偏硬難咬起不到flaky的感覺;芒果相對起士多啤梨就甜得多了;custard cream甚甜而軟滑....至於我非常期待的柚子芝士呢,柚子依舊酸咪咪令人醒胃;芝士口感挺smooth而幼滑;另外在cheese中加入了乳酪,和柚子同一樣帶來酸酸的味蕾感覺,讓人有追吃之衝動....三件餅,各有各的優劣點。加起來,便是不過不失的水平了....

$45 (其他)
@duopatisseriehk ————————————————————————❤️ 情人節都未到,未有人食過都正常嘅,等我哋嚟,哈哈。感謝 @duopatisseriehk.可能適合對象:#情人節蛋糕 #士多啤梨朱古力流心蛋糕 #流心蛋糕 甜度(5星最甜):⭐️⭐️濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️🍴:餐刀 ✖️ / 蠟燭 ✖️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️🏷:✔️(免費寫名)💬:老闆親自介紹返個蛋糕,好大嘅面子。好有親和力。位置係係鴻圖中心入面,即係係個大廈入面,類似Food Court咁嘅。搵唔到,就利入鴻圖中心,問叔叔,就會帶你入到去。🛒:牛頭角 #cakeup_牛頭角站🔘:個裝(兩個人分量,歡迎 係7日前 inbox 或者 whatsapp 93812885 佢哋去預訂。)💰:$298————————————————————————性價比:高3幾日前嘅蛋糕Post,就介紹咗第一個情人節蛋糕!第二個就係𠵱個,嚟自Duo Patisserie嘅蛋糕!有成員見到之後,經已話「媽呀,靚爆燈」。其實佢哋嘅蛋糕,出咗名好味,但連賣相都贏埋,我好想佢哋𠵱個蛋糕好糕有好報,可以大賣。一眼望埋去,最矚目嘅當然係粒心啦。
❤️ 情人節都未到,未有人食過都正常嘅,等我哋嚟,哈哈。
感謝 @duopatisseriehk.

甜度(5星最甜):⭐️⭐️
濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️
🍴:餐刀 ✖️ / 蠟燭 ✖️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️
🏷:✔️(免費寫名)
🛒:牛頭角 #cakeup_牛頭角站
💰:$298
————————————————————————
性價比:高

一眼望埋去,最矚目嘅當然係粒心啦。心心上面有金箔,矜貴。下面有扮Ring Pillow嘅蛋糕,好有隱藏結婚嘅意思(驚唔驚)。 首先個心做得好圓轆轆,已經好靚。你再睇埋佢個Ring Pillow,係真係好似個真嘅 Ring Pillow,好Impressive呀(有成員問,成個蛋糕得個心食得?唯有答佢,唔係呀,個Ring Pillow 食得㗎。可想而知,像真度幾高)!點知,佢仲鬼馬到可以開燈(個成員又問,吓,啲燈都食得?唉... 佢慢慢食啦)

講重點,一切開,原來個心心係一粒特濃朱古力,入面仲有流心醬。Ring Pillow就係香濃幼滑嘅士多啤梨Mousses。入面就有一整層士多啤梨啫喱加新鮮果肉做夾心,個底就係士多啤梨脆脆底,口感大滿足。整體嚟講,絕對冇假士多啤梨味,佢個Mousses只有淡淡真嘅士多啤梨味,果肉再帶有士多啤梨味之餘,如果你再夾埋粒朱古力一齊味,味道有融洽,佢哋好襯呀!朱古力好濃同Rich,好好味!

個蛋糕係真係幾靚,手工精緻。如果你話想食飽,$298一定喎飽。但以$298買味道同手工,佢做得到。食飽飯再食𠵱個蛋糕,唔會係負擔。

有興趣的話,係2月12日到3月14日都接受預訂。不過始終蛋糕藝術品,數量唔會多,限量發售。仲有,情人節,要準備就早啲啦,唔好臨時臨急,好易「因小失大」呀,隨時上「十萬個激嬲女友的理由」呀。 ————————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #兩口子蛋糕 #情侶 #十萬個激嬲女友的理由 #情人節蛋糕 #情人節禮物 #女朋友 #生日驚喜 #情人節驚喜 #放閃
情人節士多啤梨朱古力流心蛋糕
外卖自取
用餐优惠
試食活動
情人節士多啤梨朱古力流心蛋糕
2018-12-20 3187 浏览
在湖南軒的辣聚中,我們又分享了 Duo Patisserie 的 Christmas Mini Tart Set ($450)。除了賣相繽紛、可愛、極富聖誕氣氛,重點是小小一件迷你撻用手拿就可以,十分方便分享,也不會有甚麼切餅費的問題啦(某些不客許外帶食物的食肆就要小心)~   外圍10件手製迷你撻口味包括:咖啡香蕉、藍莓、栗子、朱古力、脆朱古力、檸檬、抹茶、雜果、雜果仁、士多啤梨,每人選了一件心水迷你撻後,中間是正常大小的 Rose & Raspberry 蛋糕則可以一起(用筷子!)分享,各取所愛十分愉快。而且迷你撻撻身十分香脆,所用水果、朱古力、果仁都很好吃,味道與賣相同樣高分,贏得了每一位食友的歡心!推介給大家派對/聚餐時分享~

2018-12-17
2018-12-17 2008 浏览
聖誕節快到了,朋友送我一份很漂亮的聖誕節禮物🎁 是一個甜點組合。之前我也吃過DUO的蝶蝶餅及芝士條已經念念不忘,今次有十個不同口味的迷你撻和一個普通 size的 Rose & Raspberry Tart,真係好滿足呀🤗🤗每一個撻有自己獨特的味道,而且外型非常漂亮,有草莓聖誕老人、抹茶聖誕樹、藍莓撻、朱古力撻、栗子撻、香蕉咖啡撻、雜果撻、檸檬撻,喜歡邊個味道就食邊個味道,好多選擇。整個甜品組合好多元化,精緻的賣相和甜品師精湛的手藝 為我們的節日增添了氣氛。

2018-12-15 1605 浏览
又再試DUO既蛋糕😍每次都唔會令人失望每次都帶著一點驚喜⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次呢款聖誕木頭蛋糕外型真系充滿浪漫感覺😍事關店主附送燈串裝飾🎄咖啡色的木頭中透著燈光在街上頻頻引來途人目光⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀回頭率100%up😝😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Duo Patisserie 由兩個80後開設,均有多年做餅經驗,由於出身自酒店,用料講究。開店三年,一直用心,其用料講究,而且味道唔會太甜。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1️⃣Christmas Log💲520 (推介👍🏻)💭蛋糕層次好豐富,外脆內軟😍💭外層用左黑朱古力,十分濃厚💭苦中有甜,令人回味🤤🤤💭內涵咖啡及酒香混合的香味💭仲有Tiramisu, 一啖足以讓人滿足😝💭呢款系13cm x 10cm x 8cm💭5人食剛好,滿滿聖誕感覺!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🔘裝飾燈串隨蛋糕附送🔘食完重可以循環再用😝🔘額外附送短蠟燭一支🔘供應日期至12月31日🎄🔘蛋糕需要提前7-14日預訂⠀⠀⠀⠀⠀◤ Duo Pa

又再試DUO既蛋糕😍
咖啡色的木頭中透著燈光
在街上頻頻引來途人目光
回頭率100%up😝😝
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣Christmas Log💲520 (推介👍🏻)
💭蛋糕層次好豐富,外脆內軟😍
💭外層用左黑朱古力,十分濃厚
💭苦中有甜,令人回味🤤🤤
💭內涵咖啡及酒香混合的香味
💭仲有Tiramisu, 一啖足以讓人滿足😝
💭呢款系13cm x 10cm x 8cm
💭5人食剛好,滿滿聖誕感覺!
🔘裝飾燈串隨蛋糕附送
🔘食完重可以循環再用😝
🔘額外附送短蠟燭一支
🔘供應日期至12月31日🎄
🔘蛋糕需要提前7-14日預訂
2018-12-02 2642 浏览
首先第一次食呢間店嘅蛋糕係源於同事生日,一食覺得驚為天人,咁足料咁甜嘅朱古力蛋糕仲要做個厚嘅脆脆底,個人相當討厭海綿蛋糕嘅口感同味道,難得食到海綿蛋糕只佔約30%,非常開心。而且每個蛋糕都做得相當細緻,同美x,東海x係兩個層次,而且亦唔貴$呢個係買比好友慶生嘅朱古力雲石蛋糕,朋友都大讚好味好足料,兩個人係食唔晒嘅,要有打包返屋企做宵夜嘅準備。之後另一位朋友生日再買呢個粉紅色嘅玫瑰紅莓蛋糕,三個人剛好食得晒,入面有乳酪味道酸酸甜甜好開胃,仲有淡淡玫瑰味。呢個就係同事生日嘅蛋糕,仲以繽紛樂做裝飾就知幾heavy,食蛋糕就係要足料,咁健康不如食麥皮啦係咪?呢個散水餅mini tart $23/pc,真係超好味,派剩啲同事係搶住清晒佢。買左三次每次服務好好,以wtsapp溝通又會教我點行入去搵舖頭,散水餅果次送貨又好準時有交帶。三次啲同事朋友都不約而同話好靚好好食,蛋糕$365/5寸其實差唔多啦,我寧願買貴啲食得晒,好過平啲大家唔願食嘅蛋糕🎂。
Dark  choco  mirror  glaze  cake

Rose  and  rapsberry

Dark  chocolate  drip  cake
Mini  tart  $23/pc
  • Mini  tart
2018-10-20 1739 浏览
一年前在觀塘區上班時, 每次午飯經過看到廚櫃的精美甜品都份外心動奈何總是未有機會品嘗今日工作關係再次經過, 就買下來當作獎勵自己買了Bailey's & cheese, 表面的鏡面朱古力不算太甜剛剛好, 只是鏡面朱古力不能太厚太硬, 令朱古力味未算太突出而內裡的cheese 同樣不算太甜剛好, 不會像cheese cake 般的厚重口感, 吃完一個都不會有膩的感覺, 只是稍嫌芝士味同樣不算突出, 或許因為要維持外型堅挺, 估計魚膠粉的份量需要較多,而令口感比較像布甸, 如能再輕盈一點像mousse會更令我喜歡
今日工作關係再次經過, 就買下來當作獎勵自己

2018-10-20
  • Bailey's & Cheese
2018-10-18 1220 浏览
適逢我生日,朋友想同我慶生!好可惜嘅係人大左真係食唔到咁多甜品,所以幾個人都只係想一件件個細細地嘅蛋糕。所以今次呢間蛋糕店就真係合晒我哋心意啦!我發覺其實好多呢啲嘅小舖其實都有好好嘅品質,所以你話呢今時今日啲鋪租係唔係殺晒香港人嘅技能啦!不過好好彩仲有一啲小小嘅空間比一啲有才華嘅香港人去發揮一下!今次叫咗五件cake,講真生果嗰兩件呢就冇乜特別啦,但另外果三件都非常之有特色,而且味道亦都非常出色!黑白雲石色嗰件呢係Bailey味道,坦白講唔係好識得出,但係淨係睇個樣都贏曬!二啡色雲石色嗰件就係溜心朱古力,最好嘅係佢唔甜啊!我諗啱晒一眾嘅中女🤣🤣但係我最歡喜嘅都係剩返嘅嗰件,係朱古力香蕉蛋糕,香蕉熟得來唔會太稔太爛,好香甜,而佢上邊嘅朱古力片,竟然係有少少煙韌架!口感好有趣!幾件cake加埋都唔係太貴,所以好適合突然間想食甜野又唔想咁甜嘅你!

#fridayla_kwuntong⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀又再次試咗呢間觀塘甜品鋪😍事關上次出Post,反應超好超過400個收藏😳😳反映大家其實都好支持小店⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次就試咗佢地既中秋set😝翻到屋企同家人分享好似食緊甜品放題咁而且每一件都好高質絕不馬虎😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀黎緊中秋節,呢個絕對喺月餅以外既一個絕佳應節禮品!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Duo Patisserie 由兩個80後開設,均有多年做餅經驗,由於出身自酒店,用料講究。開店三年,一直用心,其用料講究,而且味道唔會太甜。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣九星映月Mini Tart Set💲388💭總共有10件迷你Tart😍💭當中好多款色都喺平時無做💭伯爵茶好香濃😝😝💭柚子芝士依舊甜而不膩🤤💭焦糖咖啡好濃,綠茶有回甘💭Tiramisu較清淡💭但朱古力出其地香濃,令人上癮🍫💭雜莓及雜果都好新鮮🤤🤤💭檸檬就最清新,適宜作為收尾🍋💭中間隻兔仔🐇其實喺黑芝麻軟心💭最欣賞既地方
#fridayla_kwuntong
又再次試咗呢間觀塘甜品鋪😍
事關上次出Post,反應超好
超過400個收藏😳😳
💭總共有10件迷你Tart😍
💭當中好多款色都喺平時無做
💭伯爵茶好香濃😝😝
💭柚子芝士依舊甜而不膩🤤
💭焦糖咖啡好濃,綠茶有回甘
💭Tiramisu較清淡
💭但朱古力出其地香濃,令人上癮🍫
💭雜莓及雜果都好新鮮🤤🤤
💭檸檬就最清新,適宜作為收尾🍋
💭中間隻兔仔🐇其實喺黑芝麻軟心
💭最欣賞既地方就喺佢地唔會太甜
💭食落感覺自然同埋無咁罪惡感😆
🔘供應日期為9月3日至24日
#fridayla_desserts
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #pink #柚子 #cheesecake #rose #觀塘美食 #rasberry #香港美食 #甜品 #散水餅
2018-08-31 1438 浏览
今年生日好開心有一大班姊妹幫我慶生食完飯仲送上生日蛋糕見到個盒都知唔係普通大眾品牌一打開!「好靚呀」瘋狂影相,仲引來了待應問蛋糕係邊買呢個蛋糕打破左好睇唔好食既定律食落好味但唔會感覺太甜反而有陣清新既感覺食完一啖又一啖中間有層冰冰既質感,令蛋糕更有層次而餅底朱古力更係有可可脆返到屋企即刻問番朋友係咩鋪頭買已經介紹左好幾個朋友等下次有人生日我都要幫襯下先得一路打一路已經好想食
今年生日好開心
有一大班姊妹幫我慶生
食完飯仲送上生日蛋糕

見到個盒都知唔係普通大眾品牌
一打開!「好靚呀」
瘋狂影相,仲引來了待應問蛋糕係邊買

呢個蛋糕打破左好睇唔好食既定律

食落好味但唔會感覺太甜
反而有陣清新既感覺
食完一啖又一啖

中間有層冰冰既質感,令蛋糕更有層次
而餅底朱古力更係有可可脆

2018-08-29
庆祝纪念
生日
2018-08-25 1440 浏览
#fridayla_kwuntong⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀係觀塘返左工咁耐,偶爾都會發現到d驚喜😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次呢間甜品鋪就座落於鴻圖中心門面簡約而帶點文青風😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀佢既甜品係每日新鮮製造而味道則令人驚嘆!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Duo Patisserie 由兩個80後開設,均有多年做餅經驗,由於出身自酒店,用料講究。開店三年,一直用心,其用料講究,而且味道唔會太甜。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣Yogurt & Yuzu Cheese💲395/5吋 (推介👍🏻)💭呢款柚子口味真係超正😍😍💭採用三層設計,分別係寒天&慕絲&芝士💭寒天柚子果凍帶點微酸😳💭同芝士慕絲超夾,又唔會過甜💭一家人都食唔停口,不得了🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣Rose & Raspberry💲45 (推介👍🏻)💭入口有玫瑰香氣,而唔顯得假😝💭食落酸酸甜甜,都幾過癮而有層次⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣Dark Chocolate Lava
#fridayla_kwuntong
係觀塘返左工咁耐,
偶爾都會發現到d驚喜😳
今次呢間甜品鋪就座落於鴻圖中心
門面簡約而帶點文青風😍
佢既甜品係每日新鮮製造
而味道則令人驚嘆!
💭呢款柚子口味真係超正😍😍
💭採用三層設計,分別係寒天&慕絲&芝士
💭寒天柚子果凍帶點微酸😳
💭同芝士慕絲超夾,又唔會過甜
💭一家人都食唔停口,不得了🤤
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣Rose & Raspberry💲45 (推介👍🏻)
💭入口有玫瑰香氣,而唔顯得假😝
💭食落酸酸甜甜,都幾過癮而有層次
3⃣Dark Chocolate Lava💲45
💭切開既流心唔算誇張,有點失望
💭但食落朱古力極濃稠,而且順滑
💭一啖已經值得細味片刻😍😍
#fridayla_desserts
1K
2018-06-10 5358 浏览
DUO Patisserie門市位於觀塘巧明街,小店供應各款甜品,例如蛋糕、迷你撻、蝴蝶酥等,深受歡迎,一早喺社交平台留意過佢地嘅蛋糕。去年朋友生日亦有意訂購佢地嘅出品,可惜最終冇選擇到,今次一試,對出品十分滿意,黎緊友人生日,可以考慮觀塘鴻圖中心愛琴坊是以愛琴海小白屋為藍圖的小型商場,商戶不多,小店隱身其中,網上訂購蛋糕後可於門市自取。蛋糕一律即日即場新鮮製作,原個蛋糕必須提前預訂,而現場可購買件裝甜點,款式視乎當日供應,亦可預訂。餅櫃中的蛋糕非常吸引,賣相精美,件裝蛋糕定價$40-45/件。今次試了其中三款,一樣有質素,媲美酒店出品,難怪不少客人會於小店訂購散水餅、婚禮甜品等Dark Chocolate Lava $45/件被蛋糕賣相驚豔到,像藝術品般淋醬展現鏡面蛋糕的高雅。朱古力慕絲搭配朱古力流心,滿足朱古力迷。淋醬薄身,慕絲同樣綿滑濕潤,輕輕切開,朱古力醬澎湃流出,味道香濃而甜度適中Rose & Raspberry $45/件方形的鏡面蛋糕亦很吸引,以玫瑰花作裝飾,淋醬紋路平均。覆盆子口味慕絲酸酸甜,蛋糕整體較為輕盈,清爽不甜膩Mango Tart $45/件撻約8cm,挺有份

Dark Chocolate Lava $45/件

Rose & Raspberry $45/件
方形的鏡面蛋糕亦很吸引,以玫瑰花作裝飾,淋醬紋路平均。
覆盆子口味慕絲酸酸甜,蛋糕整體較為輕盈,清爽不甜膩

Mango Tart $45/件
撻約8cm,挺有份量,面頭佈滿芒果肉,粒粒香甜。忌廉輕盈幼滑,撻中尚有蛋糕平衡,撻底亦十分香脆。
Mango Tart
一向食厭連鎖店,傾向購買網店或者小店出品,呢間DUO Patisserie屬於回訪之列
2018-06-08
下午茶