2024-06-22 1087 浏览
E for egg 大圍人氣cafe,發現西營盤開左分店, 店內白色加木系裝修,地方寬敞,空間感十足。餐廳仲有一個仿camping area, 令你自身戶外露營感,仲可以帶寵物一齊食野,感覺唔錯👍🏻Lunch time都好多人,不過我哋啱啱好彩唔使點等就已經有位~🥢金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司$1️⃣0️⃣8️⃣創意十足的吐司,又係打咭able,軟殼蟹炸得香脆,吐司內有滑蛋、有海鮮(我食到好多魷魚粒)加埋沙律醬及少量三文魚籽的吐司完美搭配。份量適中,口感豐富。唯一缺點係個吐司烘得太乾,個底直頭又乾又硬,要扣分🥢黑椒牛舌丼配溫泉蛋$7️⃣8️⃣黑椒牛好舌份量頗多,口感軟熟,撈埋隻溫泉蛋,味道很夾,不自覺吃完整碗飯😆竹炭黑芝麻咖啡$4️⃣5️⃣黑芝麻的醇厚味道和濃郁的咖啡交織在一起,柔和而不失層次,入口細膩醇滑👍🏻招牌奶蓋咖啡$4️⃣5️⃣豐厚的奶蓋如雲朵般覆蓋在濃醇的咖啡之上,奶蓋醇厚卻不膩,配上咖啡恰到好處👍🏻是日,消費$3️⃣0️⃣4️⃣人均消費1️⃣5️⃣2️⃣#hkfoodie #heleinocean #西環美食 #saiwanfood #eforegg

🥢金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司$1️⃣0️⃣8️⃣

🥢黑椒牛舌丼配溫泉蛋$7️⃣8️⃣

竹炭黑芝麻咖啡$4️⃣5️⃣

招牌奶蓋咖啡$4️⃣5️⃣

是日,消費$3️⃣0️⃣4️⃣
人均消費1️⃣5️⃣2️⃣

3天前 0 浏览
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司這個盒子吐司賣相相當吸引,軟殼蟹炸到金黃鬆脆,吐司烘得外脆內軟,內餡有滑蛋、魷魚粒粒和三文魚籽,口感層次豐富,伴碟有沙律和炸芝士年糕,吃得非常滿足。原條蒲燒星鰻茶漬丼原條星鰻燒得很香口,肉質軟綿,入口即化,加上湯汁製作茶漬飯,開胃又可口。栗子蒙布朗窩夫外面鋪滿一條條的栗子蓉,栗子味道濃郁,入口香甜綿密,內裡是香脆的窩夫,兩人分享份量剛好。開心果鮮奶咖啡顏色層次豐富,香濃的咖啡味道中滲透著開心果的香氣。

原條蒲燒星鰻茶漬丼

開心果鮮奶咖啡
顏色層次豐富,香濃的咖啡味道中滲透著開心果的香氣。
~ 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司($123)就係比呢個吸引咗而黎🤓,我地仲另外加咗芝士 🧀($15)。軟殼蟹炸得好香脆大大隻🦀,中間就有滑蛋🍳同食到好多魷魚粒🦑,配搭埋上面嘅三文魚籽口感夠晒豐富😋。~ 鹽味三文魚茶漬丼($70)🍵食完個吐司梗係叫返個清淡啲嘅茶漬丼食下啦😝,茶調味清清地岩岩好可以解咗吐司同小食嘅油膩同滯😚。配埋三文魚一齊食夠晒清新🍣。~ 日韓炸雞拼盤($68)🍗一次過可以試晒日式同韓式嘅炸雞呀😎,韓式係醬汁炸雞🇰🇷,食落去比較濃味🤓。建議可以食咗日式先🇯🇵,兩隻味道都各有特色😌。~ 雞翼拼盤($58)🍗有餃子雞翼同芝麻雞翼😌。第一次食餃子雞翼又幾特別😮,係將平時餃子既餡釀咗係雞翼入面🤔,連埋雞皮雞油一齊食😈,食落去特別香🤪。~ E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫($88)🧇去Cafe又點少得甜品呢😏,叫咗佢地個招牌。估唔到好打卡得黎仲幾好食添🤓,窩夫外脆內軟,入面仲加咗麻糬🤩。配埋芝士奶蓋同brownie一齊食夠晒邪惡啊😈。~ 招牌奶蓋咖啡($45)☕️呢個一飲落去就飲到酒味🫢,原來係加咗bailey落去🙂‍↕️。上面厚厚嘅奶蓋幫成杯咖啡加翻d甜味🤓,仲令到咖啡同ba
~ 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司($123)

~ 鹽味三文魚茶漬丼($70)🍵

~ 日韓炸雞拼盤($68)🍗

~ 雞翼拼盤($58)🍗

~ E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫($88)🧇

~ 招牌奶蓋咖啡($45)☕️
呢個一飲落去就飲到酒味🫢,原來係加咗bailey落去🙂‍↕️。上面厚厚嘅奶蓋幫成杯咖啡加翻d甜味🤓,仲令到咖啡同bailey混合得更加好添😝。

~ 美式咖啡($35)☕️
5天前 0 浏览
炙燒三文魚定食這道三文魚色澤誘人,外焦內嫩,搭配微微的炭香,讓人一口接一口。魚肉配上醬油和檸檬汁,味道更加層次分明。黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋十勝牛肉質感軟嫩,黑椒的香氣恰到好處,帶來一點微辣。糖心蛋的蛋黃流心,為整道菜增添了豐富的口感日式章魚小丸子這道小丸子外脆內軟,章魚的鮮甜味道十分明顯,搭配醬汁和柴魚片,讓人一口接一口,回味無窮。 雞翼拼盤拼盤中的餃子雞翼和芝麻雞翼各有特色。餃子雞翼的香脆口感與豐富的餡料形成對比,而芝麻雞翼的香氣則讓人倍感滿足,兩者皆是下酒好選擇。飲品開心果鮮奶咖啡的獨特風味讓人驚喜,濃郁的開心果香氣與咖啡的苦澀相互交融,令人愉悅。桂花拿鐵則是清新甜美,桂花的香氣彌漫,適合喜歡花香的人。甜點抹茶栗子蒙布朗窩夫的組合讓人陶醉,抹茶的苦澀與栗子的香甜完美平衡。天使奶油蛋糕卷輕盈柔軟,搭配一杯西西里檸檬岩鹽氣泡水,清新的口感讓整個用餐體驗更加愉悅。

炙燒三文魚定食

黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋

日式章魚小丸子

飲品

甜點

2024-09-09 0 浏览
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司$108吉列豬扒湯鳥冬$78千島醬紫蘇雞肉丸串$58抹茶栗子蒙布朗窩夫$96桂花香梨茶$56開心果特調$56好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️有位小師妹在香港大學讀書,有日去香港大學附近跟她用餐,她帶了我去這間排隊cafe。Cafe 好大,空間感闊落。有數個打咭位,包括tatami 座位、露營⛺️椅子配假草地及日式屏風門。Cafe 食物不貴,每款多數不過$100,午餐時間更有午市套餐供應,價錢跟茶餐廳差不多,但質素就較高。難怪會是排隊店!我們點了1份小食、一碗烏冬、一份吐司🍞、一份甜品及2杯飲品。金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司的軟殼蟹好香脆。三文魚籽量多味鮮。盒子內有魷魚🦑粒和滑蛋。烘成金黃色的吐司夠鬆脆。這個盒子吐司絕對有多重口感。吐司旁邊放了和風醋沙律🥗及炸日式芝士年糕作伴碟。吉列豬扒湯鳥冬的豬扒肉質不會太乾身,沒有一層肥膏,炸得夠脆,粉漿又不太厚。烏冬軟硬度適中。除了吉列豬扒,烏冬亦配有半隻溏心蛋、魚蛋、海帶、粟米🌽粒,好足料。千島醬紫蘇雞肉丸串如其名,帶
吉列豬扒湯鳥冬
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

千島醬紫蘇雞肉丸串如其名,帶紫蘇味,好香。雞肉丸串上加了千島醬、海苔碎、芝麻。用竹籤串著吃,方便食用。
千島醬紫蘇雞肉丸串

抹茶栗子蒙布朗窩夫即叫即製,需時雖然較長,但貌相真的好好看。一絲絲的抹茶栗子🌰內有軟糯麻糬及脆口的窩夫🧇。份量頗多,建議3-4個人一起分享。
抹茶栗子蒙布朗窩夫

開心果特調除了有濃郁開心果味,亦加了豆腐,口感幼滑。

2024-09-09 18 浏览
E for egg🥚~簡單又直接除咗寵物友善外🐱室內仲有榻榻米座位必試人氣滑蛋盒子吐司🍞滑蛋配合脆脆吐司~再有齊雞軟骨同炸魷魚邪惡又美味🤤估唔到主菜選擇都唔少~有拉麵、烏冬、定食及茶瀆丼小食要試試雞翼拼盤~剛剛炸起非常惹味甜品花多眼亂@@最後揀咗比較少見嘅冧酒提子巴斯克蛋糕🍰質感柔軟順滑~融合提子與冧酒香氣仲有開心果fans唔好錯過呢杯開心果特調有開心果+鮮奶+豆腐製成✰雞軟骨海苔魷魚吐司 $88✰地獄豬軟骨湯拉麵 $78✰原條蒲燒星鰻茶漬丼 $88✰雞翼拼盤(餃子雞翼 & 芝麻雞翼) $58✰日式章魚小丸子 $48✰冧酒提子巴斯克蛋糕 $56✰開心果特調 $56✰西西里檸檬岩鹽氣泡水 $42✰玄米茶 $28
E for egg🥚~簡單又直接
除咗寵物友善外🐱室內仲有榻榻米座位

必試人氣滑蛋盒子吐司🍞
滑蛋配合脆脆吐司~再有齊雞軟骨同炸魷魚
邪惡又美味🤤

估唔到主菜選擇都唔少~
有拉麵、烏冬、定食及茶瀆丼
小食要試試雞翼拼盤~剛剛炸起非常惹味

✰開心果特調 $56
✰西西里檸檬岩鹽氣泡水 $42
✰玄米茶 $28
2024-09-08 0 浏览
呢一間係朋友推介嘅餐廳,佢話之前喺大圍食過,所以都叫我哋試吓呢一間餐廳,今日就同另外一班朋友嚟咗呢一度,好多人都打埋佢哋嘅寵物嚟,非常熱鬧,而且座位上嘅都幾舒服,唔會話太迫,呢一個位都非常好,而且非常方便!🙈🙈叫咗個軟殼蟹三文魚子沙律盒子吐司!非常有創意,第一次見呢一個配搭,而且整體嘅食物到熱辣辣即叫即做,呢一個吐司入邊有軟殼蟹炒蛋三文魚子再加埋少少沙律醬嘅配搭🙈 我哋都要兩三個人share食,幾大份!鍾意食嘅朋友都可以試吓,亦都非常適合打卡幾靚仔!

2024-09-08 0 浏览
星期六同老公到西營盤E FOR EGG食晚餐。金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司賣相好澎湃,有好脆嘅軟殼蟹,仲有三文魚子,厚吐司入面夾住好多嫩滑既炒滑蛋,吐司亦都好香脆,另外仲有炸年糕同沙律。鹽味三文魚茶漬丼茶漬飯唔會過鹹,調味清清地,同三文魚好夾,好味。日式牛肉湯烏冬肥牛份量好多,烏冬係彈牙既日本烏冬,正。雞翼拼盤有餃子雞翼同芝麻雞翼,餃子雞翼釀左平時餃子既豬肉餡,估唔到好夾,芝麻雞翼好脆口又juicy,都好食。黑松露番薯條黑松露好多好香,蘸黎食最好。栗子蒙布朗窩夫賣相精緻,外圍滿佈栗子蓉,入面有忌廉、栗子、雪米糍、窩夫,有雪米糍真係好驚喜。天使奶油蛋糕卷甜度適中,蛋糕卷軟熟,食到椰絲,幾好食。飲品叫左竹炭黑芝麻鮮奶、香濃朱古力同西西里檸檬岩鹽氣泡水。
星期六同老公到西營盤E FOR EGG食晚餐。
鹽味三文魚茶漬丼
茶漬飯唔會過鹹,調味清清地,同三文魚好夾,好味。

日式牛肉湯烏冬
肥牛份量好多,烏冬係彈牙既日本烏冬,正。

黑松露番薯條
黑松露好多好香,蘸黎食最好。
黑松露番薯條
天使奶油蛋糕卷
甜度適中,蛋糕卷軟熟,食到椰絲,幾好食。
天使奶油蛋糕卷
飲品叫左竹炭黑芝麻鮮奶、香濃朱古力同西西里檸檬岩鹽氣泡水。
竹炭黑芝麻鮮奶&香濃朱古力&西西里檸檬岩鹽氣泡水
2024-09-07
$348.5 (晚餐)
天使奶油蛋糕卷
黎到西營盤香港大學站既E for egg,光鮮亮白又充滿日式風格既舖頭好似區內既一棵明珠咁店舖空間好多,非常闊落,仲有分cafe式、和式、露營式,三個唔同既空間 ❤️呢間日式cafe由主食、甜品、飲品都一應俱全,味道個係多方面兼顧添👍🏻𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫E for egg招牌進打既一定係佢地既甜品,呢份招牌窩夫就係其中之一窩夫雞蛋味重,口感出色加埋上面軟滑又帶有煙韌口感既芝士奶蓋,真係超滿足既感覺✨ 抹茶忌廉芝士壓餅除左自家甜品外,仲有一度令香港人為之瘋狂既倆口小吃推出既抹茶忌廉芝士壓餅😝熱辣辣又香濃既抹茶壓餅,以前都係元朗食過,無錯👍🏻係呢個味道啦✨ 煎蛋漢堡扒定食除左甜品,想係E for egg食個lunch或者dinner都有佢地既主食呀 ☺️大大塊既日式漢堡扒唔知啱唔啱你呢?再加一塊可以cover晒成知漢扒既煎蛋?呢塊咀巨型既漢堡扒仲要爽口彈牙,口感非常好,完全唔係常見既軟綿綿感 😝定食仲包括沙律,小食,湯同埋有飯素既飯真係好豐富呀✨ 照燒鯖魚茶漬丼鯖魚,軟軟滑滑。茶泡後既飯配上炸米好好食,口感一流 🥰最特別既係飯中仲包左蘑菇,好味之餘

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫

窩夫雞蛋味重,口感出色
加埋上面軟滑又帶有煙韌口感既芝士奶蓋,真係超滿足既感覺

✨ 抹茶忌廉芝士壓餅

✨ 煎蛋漢堡扒定食

大大塊既日式漢堡扒唔知啱唔啱你呢?
再加一塊可以cover晒成知漢扒既煎蛋?
呢塊咀巨型既漢堡扒仲要爽口彈牙,
口感非常好,完全唔係常見既軟綿綿感 😝
定食仲包括沙律,小食,湯同埋有飯素既飯
真係好豐富呀

✨ 照燒鯖魚茶漬丼

鯖魚,軟軟滑滑。
茶泡後既飯配上炸米好好食,口感一流 🥰
最特別既係飯中仲包左蘑菇,好味之餘仲加添幾分口感添~
對wasabi ok既過不妨放埋份湯,會更加有層次

✨ 西西里檸檬岩鹽氣泡水

整體感覺清爽,酸度高,而同時又被鹽味中和返,感覺幾特別

✨ 開心果特調

濃郁又幼滑,杯底仲有豆腐,特別得黎又有d似中式甜品

✨ 竹炭黑芝麻鮮奶

芝麻味好重,濃郁到都經常沉澱係杯底
上面仲有靚靚既拉花,想睇靚拉花記得叫熱飲呀!仲可以轉燕麥奶架 👍🏻
環境寬敞,發現佢地除咗係寵物友善餐廳之外,餐單上仲有食物係可以點俾動物食嘅,感覺好nice.原本諗住一般cafe都係hea食,影相好睇大多唔係好味,好彩嘅係我地揀嘅幾款野食都係有擺盆之餘又好味嘅。下面呢幾款係我地今晚食嘅野,因為係用朋友電話掃QR code落單,我已經唔記得d食物叫咩名,但個冧酒提子乾cheese cake真係好滑好好味,要大推。呢個栗子甜品都要讚,入面真係有原粒栗子,仲有雪米糍同窩夫喺入面,都係好食有驚喜。

2024-09-04
用餐时段
在西營盤新開的這家人氣咖啡店,白色與木系的裝修風格讓人感到舒適。店內設有仿露營區,仲歡迎寵物一同用餐!先來開心果特調,香郁的開心果味帶有淡淡的豆腐香,既健康又美味。開心果鮮奶杯的邊緣沾滿了開心果粒,口感獨特。期間限定的黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司,兩隻巨型吉列大蝦相當搶眼,盒子吐司外脆內軟,搭配滑蛋和雙倍芝士,滿足感十足。另外,酸甜的鳳梨亦好有驚喜。最後,抹茶蒙布朗的外層軟滑綿密,內有香甜的雲呢拿雪糕和清甜的紅豆,味道層次豐富。

一直心心念念倆口小吃既刈包,今日專程約友人一齊去食。大約下午3點去到,見到門口放著與倆口合作的產品展板,今日落雨天,人唔多大約三四檯客人。坐低後掃QR Code落單,竟然見刈包售罄 😭😭😭 提供時間寫2:30-6pm,但3點去到都冇貨,博一博問一下個妹妹侍應,妹妹都好有禮貌,佢請示一下男店員,男店員就話賣晒。一場黎到真係好失望🥹,都唯有落單叫左個下午茶套餐Double芝士豬柳盒子吐司 ($55)+熱鮮奶咖啡(+$28)吐司有用牛油煎香,入面夾住一塊豬柳漢堡及滑蛋,上面再有芝士同芝士醬,配菜有少少沙律菜及芝士年糕,整體食到最後個包會有d油膩。縱然係咁,如果合作產品賣晒,我覺得門口既展示牌都應該在產品上貼住售罄丫,而且個牌係冇價錢顯示,檯面都只有一張本身cafe既自己menu,要客人坐低掃qr code先知價錢同賣晒,呢方面真係要改改,如果唔係會有種用合作做招徠氹去食野既感覺。唔怪得Openrice上面呢個分店冇人share刈包既資料,可能大把客人同我一樣食唔到失望而回。另外提提,個合作商品刈包同抹茶忌廉芝士壓餅係要$88/86,免費配既飲品好似得簡單既茶款,飲咖啡或其他款式要加$28up

坐低後掃QR Code落單,竟然見刈包售罄 😭😭😭

Double芝士豬柳吐司盒子

另外提提,個合作商品刈包同抹茶忌廉芝士壓餅係要$88/86,免費配既飲品好似得簡單既茶款,飲咖啡或其他款式要加$28up。
2024-08-19
Yesterday, I had an early dinner but had a bad experience with the food and the restaurant environment. The environment was uncomfortable as it was hot outside and the restaurant was almost 50% full. To make matters worse, they switched off at least four air-conditioners around me. I raised this issue with the waitress, and she opened one air-conditioner for us, but with the temperature set at 25°C, the problem could not be solved. This made me so uncomfortable that I decided to cancel my order
. This made me so uncomfortable that I decided to cancel my order and leave the restaurant as soon as possible.

As for the food quality, I ordered a double cheese with sausage patties, but there was no cheese flavor
at all. This was disappointing, and the flavor of the sausage patties was just like McDonald's products, which is unacceptable.

The food was only for checking in, but the quality of the food was just the opposite
Will not visit again in the future.

2024-08-23
2024-08-20 237 浏览
▪️開心果特調 Pistachio Tofu Latte▪️ $56豆腐味沖淡咗少少開心果味,杯邊嘅開心果碎帶嚟多重口感▫️竹炭黑芝麻鮮奶 Black Sesame Charcoal Latte▫️$42黑芝麻味幾香,奶味較輕,唔會太甜▪️金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司Soft Crab, Salmon Roe, Seafood Salad, Scramble Egg▪️$108吐司烤到脆卜卜,裏面夾滑蛋,香脆而不油膩嘅大大隻炸軟殼蟹▫️鹽味三文魚茶漬丼Salted Salmon Roe with Rice Crisy▫️$70啱哂想飽肚又想食健康啲嘅朋友,味道清爽但不單調舔脷指數:6/10😄E FOR EGG (西環)📍西環西營盤皇后大道西428-440號真善美大廈地下D, E及F號舖
開心果特調
豆腐味沖淡咗少少開心果味,杯邊嘅開心果碎帶嚟多重口感
竹炭黑芝麻鮮奶

黑芝麻味幾香,奶味較輕,唔會太甜

▪️金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
吐司烤到脆卜卜,裏面夾滑蛋,香脆而不油膩嘅大大隻炸軟殼蟹

▫️鹽味三文魚茶漬丼
啱哂想飽肚又想食健康啲嘅朋友,味道清爽但不單調

舔脷指數:6/10😄

E FOR EGG (西環)
竹炭黑芝麻鮮奶
2024-08-12 344 浏览
同朋友喺HKU附近見到呢間cafe🤩環境好靚 同埋順利幫朋友慶祝生日同咗職員講聲佢就幫我哋喺甜品上面寫埋字🤩我哋叫咗個招牌窩夫上面係芝士奶蓋 入面有麻薯🤩其實係好好食 不過就細份咗少少
同朋友喺HKU附近見到呢間cafe🤩
環境好靚 同埋順利幫朋友慶祝生日