2021-04-30
早排男朋友同舊同事去食晚飯,返到屋企就同我講灣仔原來有間西班牙tapas餐廳,餐廳名翻譯完叫一隻豬,個名好搞笑!佢話好味話要帶我去試下。本身諗住上星期日去,點知原來呢間餐廳逢星期日休息。之後我哋擱致左,點知男朋友興起話不如今晚去,我哋兩個放工之後就去左果度開飯。個menu由肉/海鮮/蔬菜/飯類/甜品都有好多選擇。我哋就叫左五款tapas !Croquetas de Jamon / ham croquets : 火腿咸咸地加埋薯肉,個皮好脆口喎!其實我想試墨汁croquets,不過佢唔食海鮮,唯有等下次!Chickpeas/ Chorizo with tomato sauce :冇諗過咁好味,chickpea 煮到唔太淋同埋加埋蕃茄汁酸酸地好開胃!Chorizo 夠惹味Crispy Pork belly - 呢個就要《必試》!肉嫩皮脆簡直係好似中式脆皮燒仔腩大件版,其實得兩件真係唔夠喉!食左咁多油膩野,係時候食下啲菜,本來打算叫西班牙青椒仔,男朋友話去親食tapas 都叫,今次不如試吓新嘢。Grilled Asparagus/ 64C egg/ Serrano Ham : 呢個就好似食緊
Crispy Pork belly - 呢個就要《必試》!
呢個就好似食緊Spanish breakfast 咁,流心蛋加Ham 加埋露荀,三種簡單材料,配搭好味。
Moorish spiced meatball / Tomato sauce
蕃茄肉丸:肉嫩鬆軟,最後一碟都唔覺得膩!
食下食下原來都幾飽,可能大部份都係肉類。最怕tapas好咸,呢度tapas完全唔咸而且仲好好,價格合理。今次冇試到西班牙海鮮飯覺得有啲走寶,下次一定要試吓!👍🏻