餐厅: Enjoy Eat
资讯:

2019-03-22 975 浏览
冇諗過喺九龍城區都可以食到大件抵食又好味嘅西餐,一向九龍城區俾人的感覺都是食泰國菜的,比較少西方的食物,今次食到呢一間真係估唔到有驚喜。價錢又合理,又大碟味道又好味半隻燒乳豬,不是港式的燒豬那種有厚度的脆皮,這款是超薄皮,但又有薄脆的感覺,肉質厚肉,但很柔嫩,鹹味適中,食得多都會比較油膩,但配上醬汁可以把油膩減一半。再配上蜜瓜火腿沙律,蜜瓜清甜爽脆,再配上火腿,火腿果味重煙銀,食落鹹鹹的火腿配上甜甜的蜜瓜

2019-03-14 988 浏览
午餐A: 意大利乳豬配薯蓉超大分,呢個係驚喜位,有大約10件左右乳豬,感覺差不多有1/4乳豬,因為食到有手仔,乳豬好脆,味道剛剛好,不會太咸,有南瓜及西蘭花做配菜,感覺上邪惡得來右健康😂午餐H:南瓜千層面對呢個千層面有點失望,因為吃落去味道好似燶味/膠味,不太喜歡。本身自己不討厭吃南瓜,只是南瓜千層面出來的味道no good。千層面有好多芝土,喜歡芝土的會喜歡吃。如果吾係配南瓜會好味d,建議用返肉醬會十分好味。
午餐A: 意大利乳豬配薯蓉

午餐H:南瓜千層面
意大利乳豬配薯蓉
南瓜千層面
意大利乳豬配薯蓉
2019-01-06 1300 浏览
今日朋友帶左我黎九龍城食野,估唔到系食西餐,一聽黎九龍城都諗起食泰國餐,邊會估到系食西餐,不過真系有驚喜,意想不到,抵食夾大件,還要味道又不錯,門面雖然簡單裝修,沒有奢華隆重華麗的裝置,但內裡整整齊齊坐得舒服一點也不失禮。每一樣菜上台都是熱騰騰,都是剛做好的,上台時間不會太慢,一樣接一樣,不用久等,特別最喜歡牛油香草焗田螺,上台已經嗅到陣陣香草香味撲鼻,配上牛油的咸香,已經很吸引 ,每食一隻田螺必定要配上薯蓉,放進口裡,田螺的煙銀彈牙,鮮甜的,薯蓉軟綿綿令田螺在口腔多了另外一個層次
  • 法式焗田螺
2019-01-05 779 浏览
九龍城一帶是泰國人的集中地,比較多的泰國餐廳及小食,想食泰國菜都會選擇來九龍城的,但今次估不到在橫街有間門面不太起眼的西餐廳,但裡面的食物估不到讓人有難忘的驚喜,現在就不會來九龍城只有泰國餐食,還可有別的選擇來到這一區了。pizza看上去沒什麼太多花巧,沒太多餸,但一定有酒店級的水準,一上台是剛焗出來的,餅底外邊十分脆,但不是像餅乾一樣乾曾曾,因為佢咬落系軟綿綿的,再配上豐富的芝士,一扯開有一條長長的芝士絲,芝士味香濃簡單配上香腸己經很好味,煙煙銀銀,
2018-11-17 1037 浏览
好朋友搬左去土瓜灣, 果邊D食肆已經試過好多, 而家轉戰九龍城, 呢邊既食肆都好多, 而且夠集中, 呢間多人可以試另一間, 好多選擇.大鄉里既我雖然以為九龍城主要得泰國菜, 但行行下發現都有好多其他菜式, 今晚揀左呢間意大利西餐.響門口已經見到有乳豬食, 全隻要900蚊, 但原來可以要四份一, 呢個份量剛剛合二人份. 乳豬外皮香脆, 表面呈金黃色, 唔會太過火. 一咬入口, 脆到卜卜聲, 脆得黎又唔油膩, 好香口. 皮下脂肪薄薄一層, 入口夠晒香, 但口感唔油. 而肉質保拎到嫩滑, 唔會燒得太乾, 肉味濃香.之後要多個青口帶子意大利飯, 青口肥美飽滿, 漲卜卜, 入口煙韌無渣.帶子夠彈牙, 夠鮮甜, 好有帶子味. 而意大利飯唔算太濕, 腍度剛剛好, 帶點點creamy.

皮下脂肪薄薄一層, 入口夠晒香, 但口感唔油.
而肉質保拎到嫩滑, 唔會燒得太乾, 肉味濃香.
帶子夠彈牙, 夠鮮甜, 好有帶子味.
而意大利飯唔算太濕, 腍度剛剛好, 帶點點creamy.
2018-11-10 819 浏览
最近公司無咁忙, 多左時間四圍食飯, 約左朋友到九龍城呢間食西餐, 之前食過好味所以再黎幫趁.每人要個主菜, 我既係西班牙黑毛豬扒, 一咬入口, 肉質好嫩, 唔韌.肉汁豐富, 每咬一口D肉汁已充斥住整個口腔, 肉味濃郁. 帶少少脂肪, 更覺香口, 一D都唔膩.朋友要香草煎雞胸, 肉質厚且豐滿, 但食落唔鞋夠滑, 啖啖肉. 煎至香口好開胃, 香草味唔算太濃, 無搶左雞既鮮味.兩款主菜份量都十足, 配埋湯, 飲品夠晒滿足.呢度仲有pizza好出名, 下次會再黎.

煎至香口好開胃, 香草味唔算太濃, 無搶左雞既鮮味.

兩款主菜份量都十足, 配埋湯, 飲品夠晒滿足.
呢度仲有pizza好出名, 下次會再黎.
2018-10-25 739 浏览
今日本身約咗女朋友,佢突然要OT,冇辦法啦,要自己食,我係九龍城行黎去,最後入咗間西餐廳,叫咗個晚餐,香煎智利白雪魚,我本身好鐘意食魚,但冇試過食白雪魚,因為白雪魚本身都好貴,我之前係一田想賣,但我自己賣咗又驚唔知點煎,個碟白雪魚攞過黎,就聞到好香濃魚油味,煎到金黄色,見到都流晒口水我食第一口,好香魚油味,超鮮甜,肉質非常過彈口,可以係話我自己從未試過食到咁好食的魚。下次一定帶埋我女朋友黎試其他……

我食第一口,
智利白雪魚
2018-10-25
智利白雪魚
2018-10-07 599 浏览
買野前搵餐廳食午餐, 呢間西餐次次見都好多人, 今日終於有機會試下.午餐由50幾蚊起, 包埋湯同飲品.要個香草煎大蝦配飯, 雖然得一隻蝦, 不過好大隻, 成隻手咁長.煎得好香口, 香草汁清新唔咸, 剛好入味. 大蝦肉質爽口彈牙, 而且蝦頭多膏又鮮甜.而朋友要左香脆乳豬飯, 我要左D黎試下, 個皮好脆口, 好香, 一D都唔油, 咸味適中. 肉質都好夠嫩, 而且啖啖肉, 唔多骨.佢D配菜亦好新鮮, D蔬菜唔會炒到林晒.整體呢間午餐價錢同質素成正比, 下次再試下其他款式先.
午餐由50幾蚊起, 包埋湯同飲品.

煎得好香口, 香草汁清新唔咸, 剛好入味.
大蝦肉質爽口彈牙, 而且蝦頭多膏又鮮甜.

肉質都好夠嫩, 而且啖啖肉, 唔多骨.
佢D配菜亦好新鮮, D蔬菜唔會炒到林晒.
整體呢間午餐價錢同質素成正比, 下次再試下其他款式先.
午餐
2018-09-30 549 浏览
閒時四圍覓食, 呢晚走到九龍城, 幾條街都食店林立, 見呢間西餐廳幾多人, 價錢相宜, 店員熱情地招呼入內, 一於試試.想食得清D, 所以要個櫻花蝦蟹肉意大利飯, 意大利飯唔易做得好, 呢度既飯軟腍度適中, 飯一粒一粒, 唔會太濕, 個汁剛剛好, 食落夠creamy. 櫻花蝦同蟹肉夠鮮味, 整個味道都好清新, 加多少少蟹籽, 食落更有口感.即焗蒜蓉包, 上枱已傳來陣陣蒜蓉香味, 好吸引. 個包焗到好脆口, 中間帶軟熟, 蒜蓉夠香但唔會濃到口臭既感覺,好開胃.餐湯有南瓜湯, 南瓜味濃, 仲有一絲絲既南瓜, 杰身足料.全部食物都好滿意, 性價比高.

好開胃.
餐湯有南瓜湯, 南瓜味濃, 仲有一絲絲既南瓜, 杰身足料.
全部食物都好滿意, 性價比高.
2018-09-22 375 浏览
朋友歐遊完比手信, 近近地去左佢屋企附近既餐廳食晚飯, 見呢間評價唔錯, 一定試下.主菜要左西班牙黑毛豬扒, 份量非常十足. 黑毛豬扒微微煎香, 配上簡單調味, 已夠惹味, 而且肉味夠濃, 帶少少油香, 口感豐富. 雖然係豬扒, 但肉質一D都唔韌, 夠軟腍, 烹調用心, 唔會求其煎熟佢就算數.朋友雖然去完歐洲, 但仍對法式甜品念念不忘, 所以要多個法式梳乎厘, 即整所以時間會耐少少. 梳乎厘焗到好漲卜卜, 唔會太濃, 質感夠Q. 一食入口好滑溜, 夠蛋白香, 唔算太甜, 感覺無咁易漏.整體每種食物都唔錯, 下次會再黎.

主菜要左西班牙黑毛豬扒, 份量非常十足.
整體每種食物都唔錯, 下次會再黎.
2018-09-19 316 浏览
九龍城中罕見意大利菜,泰國菜居多,去到九龍城自然會食泰國菜,今次貪新鮮,經過見到吾洗走左去虛。是日餐湯,洋蔥的湯濃郁得黎幾鮮甜,但湯偏油。焗肉醬千層面 $98,普普通通,肉醬多,芝士少。意式香脆乳豬 1/4隻 $248,成隻豬頭上抬好嚇人,皮脆有點肥膏,肉厚紮實,醬汁遜色,香港既燒乳豬仲好食!

是日餐湯,洋蔥的湯濃郁得黎幾鮮甜,但湯偏油。

焗肉醬千層面 $98,普普通通,肉醬多,芝士少。

2018-09-09
2018-09-08 266 浏览
朋友新搬黎九龍城, 參觀完新屋一齊落街食晚飯,佢帶我黎左呢間西餐廳, 話唔貴又好味.睇睇餐牌好多選擇, 仲有2人餐, 不過我地唔想食pizza, 所以就咁散叫.要左香煎法國油鴨肶,, 外面煎得夠香脆, 唔會好油. 鴨肶大隻而肥美, 入口保持嫩滑, 唔會好乾. 而且鴨肉味夠濃, 唔洗點太多醬汁都夠味.仲有一份美國肉眼牛扒, 手掌咁大夠實在. 外面煎到微燶夠晒香, 一切已覺肉質好嫩, 食入口唔韌, 唔多筋. 肉味濃郁, 夠juicy. 另外要多款法式焗田螺小食, 焗得好香. 田螺好易就勾出黎, 食得無難度. 食落夠爽口, 無沙好乾淨.
朋友新搬黎九龍城, 參觀完新屋一齊落街食晚飯,
佢帶我黎左呢間西餐廳, 話唔貴又好味.

而且鴨肉味夠濃, 唔洗點太多醬汁都夠味.
2018-09-06 263 浏览
放工後很累,蜜桃小丸子決定偷懶一回不煮飯,去九龍城覓食,今次心血來潮想吃西餐,見到有唔少食客推薦Enjoy Eat,就來試試。差不多七時來到餐廳,只有一枱客人,餐廳唔大,好似得六七枱,因為早嚟,所以兩個人都可以坐到四人枱。見到佢有個二人套餐好似幾抵咁,有湯、沙律、前菜、pizza同意粉或者千層麪,唔想煩就食套餐。是日餐湯係南瓜湯,第一下飲落去嘅感覺係好甜,可能個南瓜本身甜,但南瓜味唔濃,飲到有南瓜籽,勝在夠熱,但可能飲慣咸啲嘅湯,所以唔係幾岩我口味。跟住係Enjoy eat沙律,有啲羊奶芝士、車喱茄、脆麪包、火箭菜,落咗醋,都算足料,味道唔錯。法式焗田螺-啲田螺好細隻,肉質唔夠厚同彈牙,不過個香草汁配埋橄欖油又整得幾香,個底有好多薯泥。全晚最好食應該就係呢碟意大利火腿黑松露野菌長通粉。火腿數量唔多,得兩三片,質量食得出唔係最好,偏淡,肉味唔夠;長通粉就整得幾好,啲黑松露醬好豐富,好香,野菌唔多,主要靠啲黑松露提升成碟菜式嘅味道。四式雜錦芝士薄餅,老老實實,食唔出有邊四式芝士,完全無Mozzarella嘅拉絲,亦無其他芝士例如cheddar或者Parmensan嘅香味,個薄餅底好硬,唔知

四式雜錦芝士薄餅,老老實實,食唔出有邊四式芝士,完全無Mozzarella嘅拉絲,亦無其他芝士例如cheddar或者Parmensan嘅香味,個薄餅底好硬,唔知傳統嘅意大利手工薄餅係咪咁,但就唔係幾岩我口味。

總括而言,份量係足夠,但味道麻麻,服務唔錯。

2018-08-31 191 浏览
放假出街食晚飯多數黎九龍城, 食肆多選擇, 而且附近有停車場.呢間西餐廳之前同朋友食過午餐唔錯, 今晚試下晚餐先.呢度最出名係pizza, 款式幾多, 揀左鮮蕃茄水牛芝士pizza, 餅底屬於薄底, 即焗熱辣辣, 又特別脆口, 入面鬆軟. 有芝士帶少少咸, 蕃茄既清新, 就算食左幾件都唔會覺得太飽晒, 即焗係唔同D.另外仲有呢度出色既甜品, 又係即整, 唔係求期雪響雪柜既甜品.梳乎厘發到漲卜卜, 好靚好吸引.食落好鬆軟, 好香蛋味, 但又唔會太甜, 嗜甜品者可以食兩客.呢度樣樣食物都好用心做, 絕唔馬虎, 小有既良心小店.
呢間西餐廳之前同朋友食過午餐唔錯, 今晚試下晚餐先.

餅底屬於薄底, 即焗熱辣辣, 又特別脆口, 入面鬆軟.
梳乎厘發到漲卜卜, 好靚好吸引.
呢度樣樣食物都好用心做, 絕唔馬虎, 小有既良心小店.
2018-08-10 166 浏览
好耐都冇黎九龍城呢一區食飯,以前淨係會諗住你九龍城都係為咗食泰國餐先特登過嚟的,但而家會有第二種諗法了,就是這間西餐廳抵食兼大碟,價錢大路中價,但食物質素勝比於價錢,我同個朋友黎食晚餐我叫左烤焗豬排骨配沙律及薯條,上枱見到薯條同主菜分開,平時一般餐廳到時合併的,令到薯條變到林晒,這樣分開很好,薯條能保持乾爽脆口,薯條是粗薯條食炸起來的,所以食落相當可口,豬排骨醬汁葉得好入味,咬落甜甜的,肉質鬆軟,易咬口,唔靭的。