今日返晏,拉老公食返個Prefect Breakfast 🍳 位於海港城角位,有間不起眼但好好食又好平嘅咖啡店。✨三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治確實係擺盤擺得非常之靚,三文魚砌成一朵玫瑰花,加上牛油果嘅香軟,蕃茄嘅清爽,鬆脆嘅麵包外皮,成為一份Good Morning 嘅早餐✨菠菜芝士奄列配多士餐廳嘅奄列夠實淨,每食一啖雞蛋,都會品嚐到內在澎湃嘅芝士,加入咗菠菜口感帶多一份清新!✨青醬雞肉忌廉長通粉除咗單點之外,午市套餐就更加抵啦!其實價錢冇變,只係會送一杯single brew或者用11蚊優惠價加配其他飲品。雞肉雖然係雞胸肉,但係佢唔乾唔柴。忌廉夠多,但係又唔會太過膩!調味唔係太重,食開濃味嘅會略覺淡身。✨檸檬蛋糕咁厚身都只係$33,好好好好高CP值,檸檬味道好natural ,堂食仲會焗返熱俾你,邊邊位更帶點脆脆感。✨Americano·Earl grey chocolate餐廳咖啡豆較酸,但餘韻卻又較悠長。幸有伯爵茶嘅中和,朱古力入口唔太甜!
位於海港城角位,有間不起眼但好好食又好平嘅咖啡店。

✨三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治

✨菠菜芝士奄列配多士

✨青醬雞肉忌廉長通粉

✨檸檬蛋糕

• 青醬雞肉忌廉長通粉
  • Earl Grey Chocolate
2025-01-10 167 浏览
2025年1月5日 星期日今日難得周末放假,就同屋企人行下街影下相,悠悠閒閒咁度過,行到攰攰地就去呢間餐廳坐低飲杯野食返個下午茶餐廳人流唔算太多,係商場既開放空間,採光十分足夠,位置都坐得舒適餐牌除咗有咖啡同其他飲品之外,仲有提供唔少主食同甜品,連burger同panini都有,價錢尖沙咀黎講都唔算太貴,於是我哋就每人要左一杯飲品同一份甜品後上,再加一個panini點完餐返到個位等左一陣,飲品就即刻送到,係我要既matcha latte,黎到既時候已經聞到好香抹茶味,上面個拉花整得好靚,飲落去好順滑,而且由於我轉左燕麥奶,所以奶味比較淡,更加突出抹茶嘅味道老婆就要咗牛奶朱古力,朱古力味好濃郁,但係一啲都唔苦,亦唔會太過甜,加埋牛奶令到質感比較順滑食物方面有檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治,成個panini都塞滿晒雞肉,塊麵包烤過嚟暖暖哋,口感非常豐富,每一啖都食到嫩滑既雞肉,加埋檸檬汁,食落去完全唔覺得膩甜品方面我哋分別叫咗生酮意式芝士卷同生酮花生醬黑朱古力忌廉卷,冇諗過呢間餐廳都會提供新酮甜品,啱晒鍾意食少甜嘅人士首先呢個生酮意式芝士卷中間有大量意式芝士,味道十分濃郁,但唔會過甜,食完
2025年1月5日 星期日

首先呢個生酮意式芝士卷中間有大量意式芝士,味道十分濃郁,但唔會過甜,食完都唔覺得膩,而且個卷蛋好鬆軟

至於生酮花生醬黑朱古力忌廉卷,冇諗過花生醬同朱古力都幾配合,食落去有淡淡嘅花生醬味,又食到黑朱古力少少嘅苦,味道幾平衡

好似咁樣悠悠閑閑坐低食下飲下都唔錯,咁就渡過咗一個滿足嘅週末
2025-01-05
去海港城吃東西有不少選擇,但性價比高的不多欵。這家位置挺方便的,就在海港城地下。小清新風格環境舒適,工作日到來人流少一點,可以慢慢坐下來放空一下😎。從尖沙咀地鐵站逛過來,大約5分鐘就會到。-伯爵茶鮮奶巧克力 HKD$43|宇治抹茶鮮奶 HKD$40點了兩杯熱飲慢慢享受,也是用鮮奶製成的,會有美美的拉花📸。這裡的巧克力飲品選擇多,用伯爵茶的多了份香味,令人一試難忘的感覺。宇治抹茶的顏色較深色 味甘香濃厚。質感順滑奶味香甜,調配比例剛好欵。-Alchemy All Day Breakfast HKD$146顏色吸引又豐富的,這個全日早餐份量十足,食物包括:雞蛋(炒或太陽蛋)、培根、香腸、蘑菇、薯仔及牛角包。選擇了香滑的炒蛋,用了鮮奶一起製作,所以挺香蛋味。薯仔微辣感覺惹味。牛角包包質鬆軟,挺香牛油味。-香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 HKD$131熱辣辣的味真香,平常也喜歡蕃茄美食。虎蝦去殼挺入味,蝦肉大件肉質爽口彈牙。意粉質感煙韌,每一條也沾滿醬汁。醬汁味道微辣,吃完這個挺飽肚的感覺。-

伯爵茶鮮奶巧克力 HKD$43|宇治抹茶鮮奶 HKD$40
點了兩杯熱飲慢慢享受,也是用鮮奶製成的,會有美美的拉花📸。

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 HKD$131

2024-10-23
2024-10-05 1954 浏览
這間人氣本地連鎖咖啡店位於尖沙咀的海港城,主打精緻的西式料理、輕食及精品咖啡。環境寬敞舒適,室內分兩個區域,店內以歐陸式設計,商場內則以簡約為主,窗邊能欣賞街道風景。店家對咖啡豆非常講究,有自設廠房烘焙,又會進口世界各地優質的咖啡豆。平日的午餐時段設有多款套餐,包一杯基本咖啡,或可加錢轉其他飲品,免加一服務費。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 - $128超巨型的漢堡有兩塊香烤雞扒,滿佈香草調味,嫩滑多汁不乾柴;外脆內嫩的麵包滿佈白芝麻粒粒,塗上牛油及酸甜的檸檬乳酪醬,還夾著生菜、蕃茄及菠蘿,非常清新解膩;一粒粒焗薯綿密細膩。檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 - $78壓烤的三文治特別香酥,質地鬆軟帶點煙韌,夾著半溶化的芝士富奶香,又有煙肉添油香,雞扒嫩滑多汁,有檸檬醬平衡膩感。生酮意式芝士卷 - $62自家製生酮甜品之一,灑滿了香濃的朱古力粉,濕潤的蛋糕吸飽香濃的咖啡,夾著生酮芝士好綿密,還有金箔作點綴。Uji Ceremonial Matcha Latte +$16茶道級的宇治抹茶屬頂級,抹茶的澀味散去帶來回甘及甜味,鮮味較為明顯,又有精美的拉花圖案。Breakfast Tea +$1
烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 - $128
生酮意式芝士卷 - $62
Uji Ceremonial Matcha Latte
Breakfast Tea
Breakfast Tea +$11
英國早餐茶醇厚濃烈,香氣飽滿,還帶有淡淡的花香。
2024-10-04
午餐
Espresso Alchemy絕對係我同朋友嘅cafe safe choice,坐得舒服之外,餐點同咖啡選擇多,品質穩定。🥗青醬雞胸沙律配檸檬醋醬呢個真係每次必點!慢煮雞胸非常嫩滑,香草咪香濃,份量勁滿足。沙律葉新鮮,仲有蕃茄乾,檸檬醋醬酸度適中,清新開胃。🥯三文魚菠蘿通心粉貝果配沙律貝果口感煙韌,外層微脆。貝果夾菠蘿通心粉第一次見,沙律醬增加貝果濕潤感。一樣配有大量沙律,健康之選!🍋Homemade loaf cake (lemon)Counter 擺放左一個個完整磅蛋糕,賣相勁吸引。有三種味,香蕉、藍莓核桃、檸檬。切片蛋糕目測多過2cm ,好大件,烘熱後面層香脆,檸檬味很香,蛋糕濕潤鬆軟,推薦!🍸Iced mint chocolate 用上新鮮薄荷葉,絕對唔係假薄荷味,朱古力味適中,不會死甜

🥗青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

沙律葉新鮮,仲有蕃茄乾,檸檬醋醬酸度適中,清新開胃。

🥯三文魚菠蘿通心粉貝果配沙律
三文魚菠蘿通心粉貝果配沙律

🍋Homemade loaf cake (lemon)

Homemade  loaf  cake

🍸Iced mint chocolate
用上新鮮薄荷葉,絕對唔係假薄荷味,朱古力味適中,不會死甜

三文魚菠蘿通心粉貝果配沙律
Homemade  loaf  cake
2025-01-05 0 浏览
多謝朋友請嘅生日飯。今次係第二次試ALCHEMY,之前試過鰂魚涌分店,今次試尖沙咀店。裝潢有風格,開放式設計夠開揚。忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯一上枱,已經聞到好香濃嘅黑松露味。一啖落口,忌廉黑松露味好突出,雜菌亦都好有咬口。而飯嘅質地方面,佢係比較煙韌嘅,唔似平時食開中間可能有少少硬嘅,反而我幾鍾意呢款煙韌嘅口感。Alchemy 全日早餐鍾意食All Day Breakfast嘅原因,當然係因為可以一次過試唔同嘅食材。炒蛋真係冇得輸,蛋味及奶味濃。另外,煙肉煎得焦脆,薯角係帶點辛辣。藍莓合桃蛋糕用上新鮮嘅珍寶藍莓,仲有粒粒合桃,味道唔會太甜。Iced mint chocolate 底層嘅一半係薄荷朱古力,上層一半係豐綿嘅奶泡。薄荷同朱古力嘅味道平衡得幾好,唔會搶晒對方嘅味道,值得一試。

忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯

Alchemy 全日早餐

藍莓合桃蛋糕
用上新鮮嘅珍寶藍莓,仲有粒粒合桃,味道唔會太甜。

2024-12-27 135 浏览
聖誕佳節,最啱同好朋友見吓面,享用美食。每次嚟ALCHEMY,都係坐得舒服,食得開心。-青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治-之前試過佢嘅青醬雞肉長通粉,青醬味道同埋雞肉做得唔錯,所以今次試埋佢嘅三文治。餡料豐富,雞肉做得嫩口,青醬好味,意大利三文治好鬆軟。-厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉-必試!每次食嘅煙肉都係薄片,但呢款意粉用上厚切,真係第一次試。鹹香、油脂夠,好味。整體嘅味道調味到位,意粉彈牙,值得推薦。-西多士半鮮果醬及雪糕配自家製海鹽焦糖醬-每次嚟ALCHEMY,都必點,水準如一。西多士真係整得好出色,搭配海鹽焦糖醬同埋凍冰冰嘅雪糕,口感一流。-湯力咖啡-又係我最愛嘅咖啡之一。果味郁香,帶點氣泡嘅口感,清涼可口。

-青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治-

-厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉-

-西多士半鮮果醬及雪糕配自家製海鹽焦糖醬-

-湯力咖啡-
又係我最愛嘅咖啡之一。果味郁香,帶點氣泡嘅口感,清涼可口。

2024-12-25 130 浏览
Needed somewhere to rest my legs after busy Christmas shopping in TST one afternoon. This coffee place was quite packed with people already when I arrived and one of the servers helped to find a table for me by the window. The seat was comfortable and allowed me to “people gaze” 🤣. I ordered a large cappuccino ($45) plus a blueberry cake ($33). The blueberry cake slice was of a good size, warm, slight crusty on the outside and of the right amount of sugar, very moreish and delicious on a cold da

Blueberry  bread
The blueberry cake slice was of a good size, warm, slight crusty on the outside and of the right amount of sugar, very moreish and delicious on a cold day.

Cappuccino
Coffee was good, just the right temperature. The coffee crema with the milk foam gave a smooth and creamy feel to the month and finish with a slight acidic note.

A perfect spot for coffee breaks.

Blueberry  bread
Cappuccino
2024-12-04 396 浏览
環境舒適,地理位置一流,雖然喺大商場裏面,但一D都唔嘈,枱與枱之間有一定嘅距離,唔算迫,可以同朋友安安靜靜飲杯嘢,傾下計。巧克力咖啡:好好飲!奶味夠、朱古力味濃,個花都畫得靚,最緊要係溫度適中,唔會熱到辣咀,又唔會凍到好似室溫咁,個杯保到溫,食完餐飯,杯飲品仍然暖暖的,冬天飲真係一流!個人覺得仲好飲過貴價連鎖Coffee Shop嘅Mocha! 烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯:份量十足,有2塊厚厚嘅烤雞,原本以為「檸檬乳酪醬」會有D酸,都擔心唔知夾唔夾,但點知係出奇地咁夾!好好食!同埋都好抵食,食量細既真係可以一個餐2份食,因為個漢堡真係好巨型!西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖醬或自家製海鹽焦糖醬:一開始見到個醬原來已經放哂上個西多士度,都有啲擔心佢會過甜,點知食落又真係岩岩好,雪糕似係自家製果D,有一粒粒嘅雲呢拿杍,好好味!最犀利嘅喺D伴碟生果竟然粒粒都好甜、好新鮮!真係全碟清哂!特別值得一提既係,佢地嘅服務態度好好!呢D唔趕客又有禮既食肆,真係買少見少,所以值得推介呀!

2024-12-04 355 浏览
行街行到攰,想搵個地方坐下食吓嘢,見到佢嘅圓拱形設計,比佢吸引咗。青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 ($93)份量十足,青醬雞胸入口好清新,有陣陣香草味,而且仲有微辛,質感柔軟,有驚喜,沙律菜爽脆,加上檸檬醋醬好清爽。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 ($128)麵包酥鬆,烤雞厚身香口,菠蘿香甜多汁,加埋檸檬乳酪醬更添清爽。西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿或自家制海鹽焦糖醬 ($76)楓糖漿自家制海鹽焦糖醬2揀1,西多士外脆內鬆軟,點埋自家制海鹽焦糖醬,甜中帶鹹,滋味誘人。伯爵茶鮮奶巧克力 ($48)濃醇朱古力中慢慢滲透伯爵茶茶香,清新不膩。
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 ($93)

烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 ($128)

西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿或自家制海鹽焦糖醬 ($76)

伯爵茶鮮奶巧克力 ($48)
濃醇朱古力中慢慢滲透伯爵茶茶香,清新不膩。
2024-12-04 304 浏览
來到海港城想飲杯啡,第一時間就諗起「Espresso Alchemy」,那人氣咖啡館,以其精緻的咖啡和創新的餐點,可享受到環境舒適,好好品嘗一下。蜜糖伯爵茶鮮奶鮮奶中加份了蜜糖/伯爵茶,提升了豐富的口感,圓潤順滑。伯爵茶鮮奶巧克力巧克力口感絲滑,又不失伯爵茶鮮奶的濃郁茶香,讓人意猶未盡。青醬雞胸沙律配檸檬醋醬爽脆的沙律上,再加了份嫩滑的雞胸肉,肉汁豐富,充滿驚喜,非常健康。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯漢堡中加入了烤雞肉與甜美的菠蘿,口感豐富;再有檸檬乳酪醬的酸香,令漢堡味道更昇華,讓人食指大動。西多士伴鮮漿果及雪糕配自家制海鹽焦糖醬香脆的西多士加上了自家制海鹽焦糖醬及香滑雲呢拿雪糕,甜美口感,確有驚喜。

蜜糖伯爵茶鮮奶
鮮奶中加份了蜜糖/伯爵茶,提升了豐富的口感,圓潤順滑。

伯爵茶鮮奶巧克力
巧克力口感絲滑,又不失伯爵茶鮮奶的濃郁茶香,讓人意猶未盡。

西多士伴鮮漿果及雪糕配自家制海鹽焦糖醬
Espresso Alchemy位於海港城既分店,環境舒適,室內裝潢以木質為主,加上店內燈光柔和,無論系想一個人靜靜地享受,或者同朋友聚會,都非常合適~🥢青醬雞胸沙律配檸檬醋汁沙律色彩繽紛,用上多款新鮮沙律菜、番茄乾等搭配,令人一見到就覺得好清新。雞胸肉煮得剛好,肉質鮮嫩,青醬味道香濃,為整體增添咗豐富層次感~淋上檸檬醋汁嘅酸味恰到好處,令沙律唔會過於油膩,整體口感非常清爽,做開胃菜一流。🥢檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治。外皮烤至金黃酥脆,包住雞煙肉同芝士,味道濃郁,充滿層次感。加入檸檬汁,輕酸感為整個三文治增添咗一絲清新,令人唔會覺得膩,真係好唔錯!🥢忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯意大利飯滑順富有彈性,黑松露醬香氣撲鼻而來,食落每一啖都充滿濃郁忌廉同松露香,搭配雜菌鮮味,口感相當豐富~🥢自家製香蕉蛋糕烘熱後香氣四溢,蛋糕鬆軟而不乾,內裡帶有細膩香蕉味。🥢Flat white飲品揀咗杯咖啡,香氣濃郁,奶泡綿密滑順,口感相當平衡,真係好適合搭配餐點~Espresso Alchemy地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

🥢青醬雞胸沙律配檸檬醋汁
🥢檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治。
🥢忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯
🥢自家製香蕉蛋糕
烘熱後香氣四溢,蛋糕鬆軟而不乾,內裡帶有細膩香蕉味。
🥢Flat white
Espresso Alchemy
離遠已經比餐廳嘅裝修吸引到🤩簡約色調加上圓拱型牆超打卡able,要影靚相絕對冇難度📸餐廳主打精緻西餐、輕食同咖啡飲品☕️🍔熱飲仲會有拉花🌸店員好friendly☺️會主動推薦食物🍴最驚喜係佢竟然免收加一‼️而且食物有質素又唔貴😆有啲main$100都唔洗🥹真係良心cafe,仲要位置勁方便,係海港城入面難得價錢唔貴環境又好嘅cafe🥰好適合嚟chill下❣️-MENU▫️ Smoked Salmon Two-ways Risotto $137 ★★★★★玫瑰花造型嘅煙三文魚賣相夠哂靚🌹 Risotto入面仲有滿滿嘅三文魚肉🐟飯身較硬,係正宗risotto口感😋加上濃濃嘅醬汁,令人忍唔住一啖接一啖🤤▫️ Pork Neck Tortilla Wrap with whole Grain Mustard $122 ★★★★☆Wrap係健康之選❕減肥都可以食👍🏻豬頸肉醃得勁入味,肉質爽脆🐷加上芥末籽醬,覆蓋咗豬頸肉嘅膩感⭐️整體好fresh🌱▫️ Keto Peanut Butter Dark Chocolate Roll Cake $61 ★★★★★Home made 生酮甜品😋健康無罪惡感,出面嘅蛋糕好

MENU

Home made 生酮甜品😋健康無罪惡感,出面嘅蛋糕好軟熟🍫配埋入面好香濃嘅朱古力同花生醬cream🥜仲有金箔作點綴,好睇又好食😍

▫️ French Toast with Fresh Berries and Ice Cream $76 ★★★★☆
Toast入面有兩層醬🧈一層牛油一層士多啤梨jam🍓加埋雲呢拿雪糕同埋雜莓,味道好豐富☺️

▫️ Earl Grey Chocolate $43 ★★★★★
估唔要earl grey嘅茶香同朱古力係咁夾😱朱古力香濃香同時茶味突出☕️入口順滑,有驚喜‼️

▫️ Uji Ceremonial Matcha Latte $40 ★★★★☆
呢款奶味偏重但不失抹茶味🍵可以感受到回甘😌唔會話太重口味,比較易入口,不論係咪抹茶控都可以一試😝
2024-11-29
  • Earl Grey Chocolate
  • 煙三文魚意大利飯
精品咖啡店Espresso Alchemy✨分店眾多,今日黎到📍尖沙咀海港城店,裝潢簡約又有品味,柔和燈光營造出舒服又放鬆嘅環境❤️坐喺窗邊,可以chill住嘆咖啡同靜靜地享受美食🥰🔹青醬雞胸沙律配檸檬醋汁雞胸肉煮得啱啱好,肉質嫩滑唔會柴口,青醬為雞肉增添咗濃郁嘅香草味,加上檸檬醋汁酸酸地,帶出沙律菜嘅清新,成個沙律輕盈又健康🔹青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治三文治嘅賣相吸引,烤雞肉入味又唔會太乾,配上青醬同溶化嘅芝士,味道層次豐富~蕃茄嘅微酸剛好平衡濃郁芝士,麵包外層烤得香脆,入口鬆化。🔹厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉呢個卡邦尼意粉係必試之選!濃郁嘅奶油醬汁同煙肉嘅鹹香完美結合,意粉煮得啱啱好,彈牙有咬口。厚切煙肉唔單止味道濃郁,仲有少少焦香,咬落去非常滿足!🔹煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治充滿鹹香鮮味嘅煙三文魚,配上滑溜牛油果同嫩滑碎蛋,仲有一大片蕃茄,食落清新又有飽肚感~🔹自家製香蕉蛋糕香蕉蛋糕鬆軟濕潤,甜度適中,香蕉香味自然濃郁,每一口都係滿滿嘅幸福感🔹Flat White咖啡香濃,奶泡幼滑,比例掌握得非常好,入口順滑帶有微微果酸,咖啡迷一定會鍾意。Espresso Alchemy✨📍尖沙

🔹青醬雞胸沙律配檸檬醋汁

🔹Flat White

Espresso Alchemy✨
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
2024-12-02 178 浏览
又黎encore我最愛嘅青醬雞胸長通粉,呢幾年佢嘅質素依然保持得到,通粉煙韌,雞胸嫩滑唔鞋口,重點係欣賞呢度啲main course性價比好高,價錢同份量都好合理。今次叫咗杯熱嘅matcha latte,覺得佢嘅嘢飲比起之前進步咗,味道濃郁咗,仲好似換咗新杯添!甜品方面就叫咗香蕉蛋糕,幾年嚟都冇加過價,呢件蛋糕好足料,好厚實,香蕉味好重。如果想食健康啲,佢又有新酮蛋糕,又有沙律食,其實選擇都真係好多,符合唔同需要嘅人。雖然佢有用餐時間限制,但只要冇人排隊,職員都冇催促。順帶一提職員嘅服務態度非常好!