係船街嘅盡頭有一間fusion餐廳,門面細細,差啲就見唔到🤣 原來入到去餐廳係好雅致,店內有兩層,裝修好有品味,就算係平日夜晚去都幾滿。🔸🧀流心水牛芝士沙律 $168呢個沙律好有驚喜🤩 第一次食咁脆嘅羽衣甘藍,底下有啲炒洋蔥,水牛芝士撈勻曬所有配菜一齊食,有中西合璧嘅味道😋🦐冬蔭功大蝦意粉 $198超鐘意呢個意粉🩷 冬蔭功唔會好辣,仲撈咗啲芝士,令到成個意粉味道濃厚,好惹味🤤!🦆千層脆窩夫油封鴨脾 $298鴨脾經過油封處理,肉質柔嫩,油脂豐富🤤 窩夫金黃酥脆👍🏻

🔸

🧀流心水牛芝士沙律 $168

🦐冬蔭功大蝦意粉 $198

🦆千層脆窩夫油封鴨脾 $298
鴨脾經過油封處理,肉質柔嫩,油脂豐富🤤 窩夫金黃酥脆👍🏻

1981 浏览

2024-09-24
  • 冬陰功大蝦意粉
⛴️灣仔船街的懷舊西餐廳Flagship,以船艙為主題佈置,樓高兩層温馨愜意⚓️ 餐廳主打西式Fusion,岩曬嚟場西式老派約會💏🥗紅菜頭沙律(Hk$158): 煮熟後的紅菜頭味道香甜,與微酸的自製醬汁相輔相成,非常開胃🍝特色卡邦尼意粉(Hk$238) :非傳統的卡邦尼煮法,以中西合壁的新穎配搭而成。熏香金華火腿&臘肉鹹香有咬口,爽口意粉充滿芝士香🍗21天熟成厚切豬扒(Hk$338): 慢煮12h的豬鞍油香十足,表皮金黃焦香,肉質厚實鮮嫩,天然Juicy(All subject to 10% service charge)📍Flagship灣仔船街35號地舖(港鐵灣仔站 D 出口, 步行約3分鐘)

📍Flagship
灣仔船街35號地舖
(港鐵灣仔站 D 出口, 步行約3分鐘)
2024-09-26 413 浏览
📍Flagship ⭐️中西合璧fusion菜Flagship 位於灣仔嘅西餐廳,佢主打fusion菜,菜式結合西式同中式元素,舉個例子,例如chef會加入金華火腿同埋臘肉呢啲中式材料去煮西式嘅意粉,味道幾創新同有驚喜❗️餐廳環境帶點懷舊但有摩登嘅味道,燈光柔和,氣氛好chill☺️✨ 咸蛋黃醬凱撒沙律 $158 👍🏻👍🏻👍🏻用鹹蛋黃做醬嘅凱撒沙律,味道幾特別,好開胃🤩✨ 21天熟成厚切豬扒 $338 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻21天熟成厚切豬扒好出色,豬扒好大塊,外脆內嫩,好滑溜,唔會過熟、唔會韌。配埋一個淡淡嘅紅菜頭汁汁,味道清新,完全唔會掩蓋到豬扒嘅肉味😋😋✨ 特色卡邦尼意粉 $238 👍🏻👍🏻👍🏻呢個意粉好特別,加入咗中式嘅元素去烹調,用上金華火腿同埋臘肉呢啲中式材料,加埋蛋黃醬做底,令到成個味道更香濃😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
📍Flagship ⭐️中西合璧fusion菜

✨ 咸蛋黃醬凱撒沙律 $158 👍🏻👍🏻👍🏻
用鹹蛋黃做醬嘅凱撒沙律,味道幾特別,好開胃🤩

✨ 21天熟成厚切豬扒 $338
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 特色卡邦尼意粉 $238 👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2024-09-26 341 浏览
本身預約咗另一間餐廳,點知去到變咗waiting list然後轉陣嚟左flagship,一直book mark咗好耐都冇嚟過,終於嚟到啦首先嚟到有free drink 覺得好驚喜雖然店仔細細 但係都好多人嚟食我哋點咗一個麻辣蜆同一個蟹膏焗飯其實兩個都幾好食 不過個人鍾意蟹膏焗飯多啲成為$590 以灣仔地段嚟計人均不用300絕對抵食加上服務態度都好好 而且食物又有心思餐廳整體環境又有一種自成一角嘅感覺值得一試 有機會再嚟灣仔都會食
本身預約咗另一間餐廳,點知去到變咗waiting list

首先嚟到有free drink 覺得好驚喜

蟹糕焗飯
  • 麻唔辣四川蜆
  • 大閘蟹糕燴飯
2024-09-18 671 浏览
⭐️⭐️lemon tart⭐️⭐️平時叫檸檬撻勁驚係會甜嘅,因為係我心目中檸檬撻應該係酸🤣呢度嘅檸檬撻超好食‼️撻底夠脆係基本嘢,檸檬部份充滿檸檬香味夠酸但係加埋口感豐盈嘅蛋白平衡又唔會過酸🥹真係💯第一次食Thai tea味嘅brûlée,充滿茶香但係又唔會話好似平時飲嗰啲thai tea過甜☕️面頭嘅焦糖都好脆卜卜😍真係由appetiser到dessert都好滿足🤩Flagship灣仔船街35號地舖

灣仔船街35號地舖
❤️🧡Dating&紀念日必去餐廳❤️🧡⭐️⭐️極度推薦前菜blue mussels⭐️⭐️細細聲話俾大家知係隱藏menu,好認真聽staff介紹先發現🤫肥美鮮味青口配濃郁芝士醬汁,後勁有酒香,超級快就清晒成碟🥹完全無沙❗️餐廳做緊Chinese western crossover,特色卡邦尼意粉非常特別,竟然係配搭金華火腿同臘肉,但食落成件事冇違和感,非常之夾😱金華火腿鹹香濃郁,臘肉充滿熏香,兩樣加埋芝士同黑胡椒令到口感豐富咗🫨⭐️⭐️21天熟成厚切豬扒都超出色⭐️⭐️表面泛著金黃色焦香,肉質鮮嫩多汁💦厚實而富有嚼勁,由於經過21日嘅熟成 ,令到味道更加濃郁,帶有自然的甜味和微妙的鹹味🤤Flagship灣仔船街35號地舖
❤️🧡Dating&紀念日必去餐廳❤️🧡

⭐️⭐️極度推薦前菜blue mussels⭐️⭐️

灣仔船街35號地舖
Flagship呢晚同朋友去咗一間位於中環嘅西餐廳,佢哋主打fusion菜式,將傳統西餐同亞洲元素結合,創造出幾多新穎又有驚喜嘅味道。環境方面幾時尚,燈光柔和,氣氛好啱chill住食飯。下面係我哋試過嘅幾款菜式嘅簡單食評。Burrata Salad ($168)開胃菜我哋揀咗呢個Burrata沙律,一上枱見到嗰個Burrata芝士就已經覺得好吸引,切開之後內裡軟滑嘅芝士流出嚟,口感好creamy。配埋新鮮嘅番茄同火箭菜,仲有一啲橄欖油同香醋,味道非常平衡。呢個沙律係比較傳統嘅意大利菜,但用料好新鮮,食落去好滿足。Carbonara Chinese Style ($238)呢個係我哋成晚最期待嘅fusion菜式——「中式卡邦尼意粉」!呢個意粉最特別嘅地方就係加入咗中式嘅元素,原本嘅蛋黃醬底加咗少少豉油同麻油,令到成個味道更加香濃,帶少少鹹香。仲有啲脆卜卜嘅炸蒜片鋪喺面,增加咗口感層次。呢個fusion真係幾成功,意粉煮得啱啱好,唔會過硬,蛋香同中式味道融合得非常自然。Cod Fish Filet ($288)主菜我哋揀咗呢個鱈魚柳,鱈魚煎得外脆內嫩,魚肉好滑溜,唔會過熟。配埋一個淡淡嘅柑
Flagship

Burrata Salad ($168)

Cod Fish Filet ($288)
主菜我哋揀咗呢個鱈魚柳,鱈魚煎得外脆內嫩,魚肉好滑溜,唔會過熟。配埋一個淡淡嘅柑橘醬汁,味道清新,完全唔會掩蓋到鱈魚嘅鮮味。配菜係一啲嫩煮蔬菜,整體感覺好清爽,食完唔會覺得太重口味或者太油膩,幾啱喺晚餐嚟食。
2024-09-10 737 浏览
Flagship • 銅鑼灣如果平時食西餐食到厭,想轉轉新口味,呢間應該啱晒你,因為佢係主打fusion菜,菜式配搭新穎,俾人有新鮮,創新之餘質素亦都唔錯,我已經去過呢間餐廳兩三次,水準一直有保持到,今次去完下次亦都會再回訪😆✅ 麻唔辣四川蜆 🐚 $168平時食酸菜魚嘅味道,只不過今次嘅主角唔係魚,而係變做蜆。湯汁鹹鹹酸酸,亦都充滿花椒嘅麻,會令人飲完一啖,想再飲多一啖;蜆採用較大隻小小嘅蜆,肉身較厚實,推介!😙✅ 避風塘豬排 🐷 $348豬排煎烤之後,外層鋪滿金黃嘅炸蒜蓉,豬扒出奇地嫩滑,本身個人覺得豬扒嘅火候必須掌握得好,今次呢個選用西班牙豬扒,入邊剛剛熟帶少少粉嫩,再配上外面大量嘅炸蒜,非常香口👍🏼✅ 特色卡邦尼意粉 🍝 $238用上金華火腿同臘肉,取代平常卡邦尼醬汁入面的煙肉和火腿,亦都非常夾,臘肉有油香,金華火臘有嚼口,加上鹹蛋黃製成嘅醬汁濃稠惹味,幾好嘅配搭😗
Flagship • 銅鑼灣

✅ 麻唔辣四川蜆 🐚 $168

✅ 避風塘豬排 🐷 $348

✅ 特色卡邦尼意粉 🍝 $238
2024-09-08 873 浏览
醬汁同食物好夾,好有驚喜,八珍甜醋醬配羽衣,令平時唔食羽衣甘藍嘅我都舔舔脷,麻唔辣四川蜆,味道超好,招牌菜避風塘豬扒,脆口又juicy,有少少酸酸甜甜,👍🏻奶茶crème brûlée奶茶味香濃唔太甜,lemon tart空氣感很好,味道清甜,好fresh,下次一定要試tiramisu
麻唔辣四川蜆
2024-08-31
麻唔辣四川蜆
  • 避風塘豬排
  • 大閘蟹糕燴飯
  • 香煎章魚鬚
  • 八珍甜醋羽衣甘藍沙律
  • Homemade lemon tart
友人話最近發現咗間位置好隱秘嘅西餐廳~是晚約埋一齊去試試先👯‍♀️餐廳門口位置同鬧市環境格格不入😆行到去好有異地風情風格~食飯前後可以順便打埋卡✌🏻睇埋餐牌見食材睇落九唔搭八~更加引起我哋好奇心~忍唔住即刻衝入座~(事後食完😝估唔到啲食材咁配搭原來又可以好夾喎!!).✨Burrata Bowl 流心水牛芝士沙律 $168圓潤飽滿嘅水牛芝士令人好有食慾😀灑上咗香料粉~加上炸到卜卜脆嘅羽衣甘藍~底下鋪有西式酸菜~店員建議撈起咁食~味道酸酸甜甜又creamy~層次感分明又清新🌿.✨Blackink Cod Fish 麻辣墨魚汁銀鱈魚 $288擺盤幾有高級感😍😍銀鱈魚煎完都勁嫩滑~入口即溶嘅魚肉非常細嫩!沾上墨魚汁(雖然食唔出麻辣味)又幾創新!伴碟嘅薯蓉磚x煙肉碎都好好味👍🏻.✨Large Prawn Pasta in Creamy Tom Yum Sauce 冬蔭功大蝦意粉 $198好有驚喜🎉🎉個人口味嚟講好鍾意!惹味嘅冬蔭功汁料微酸微辣!掛喺彈牙意粉上更係出眾!兩隻大蝦都好夠份量🦐🦐.✨10% Service Charge
✨Burrata Bowl 流心水牛芝士沙律 $168
✨10% Service Charge

2024-09-05 775 浏览
係灣仔區出沒~比呢間餐廳嘅門口吸引咗!!!😁跟住我發現原來呢間之前食過一次😆😆今次叫咗一個法國香草田螺,距個醬好好食搭配田螺Very good,初頭以為個殼唔可以食,店員提醒係食得㗎 望真啲先發現原來佢哋整得好真實,好有趣啊又真係OK喎👍🏻👍🏻😆•Cod fish filet 呢個菜式好精緻 魚肉肉質好嫩 強烈推薦一定要搭配旁邊的墨魚汁一齊食😳😳•冬陰功大蝦意粉有2隻大蝦🍤 蝦肉都飽滿~表面嘅一層芝士味,岩曬鍾意食芝士既我~平時想食冬陰功麵好驚做得唔好食,但呢款啱好相反好有冬陰功味,好入味👍

冬陰功大蝦意粉
>>將唐樓2層高裝潢成極有外國小鎮色彩<<>>水牛芝士係出面食唔到嘅口味 <<🥢🥢 高質 x 氣氛 x 物超所值 = 回訪率 85% 🥢🥢大推⭐️流心水牛芝士沙律:芝士口感實在但軟滑,kale脆脆,甜洋蔥搭埋啲酸酸粉,有啲似食gravy 薯條,好特別!⭐️厚切豬扒經過21日熟成,就算厚到成寸都嫩滑不乾,配合雞脾菇、草菇同豆,仲有莓果醬,酸甜啱晒!⭐️至於冬蔭公大蝦意粉,酸度啱啱好,蝦又大又新鮮,真係一流!整體嚟講,值得一試,味道絕對夠班!下次仲要再嚟!🏷️ 沙律、意粉$158-$198 扒 $338#食在灣仔 #灣仔特色意大利菜 #水牛芝士 #放假去邊好
>>將唐樓2層高裝潢成極有外國小鎮色彩<<
>>水牛芝士係出面食唔到嘅口味 <<

🏷️ 沙律、意粉$158-$198 扒 $338

#食在灣仔 #灣仔特色意大利菜 #水牛芝士 #放假去邊好
呢間餐廳位於船街既盡頭,如果唔係朋友帶路,都唔知道🫣但一入餐廳都坐滿人,睇嚟真係有啲料到🤣佢menu有好多特別既fusion菜,但我同朋友得2個人,所以只嗌左3樣嘢食加甜品🙈Pan seared Octopus章魚鬚都好大條,燒既火喉時間都岩岩好,所以食落好淋,唔會韌👍🏻醬汁用左甜醋,食落有中式小菜風味😛底下既羽衣甘藍都好新鮮,而章魚配上三文魚籽咸咸地,又係另一種風味!Cod fishCod fish 煎香左,但一啲都唔乾,食落香口得黎好juicy!本身上菜時,以為碟上黑色部分係碟既花紋,點知原來係墨汁🫣配埋墨汁同三文魚籽,更可以提鮮🙆🏻‍♀️side dish重有薯仔,用牛油煮,上面有芝士粉🙆🏻‍♀️Carbonara Chinese Style除咗本身西式嘅金華火腿之外,加上中式嘅臘肉,多咗一份咸香嘅味道,醬汁完全冇用忌廉,食落蛋香加咸香,層次豐富又唔會覺得好膩👍🏼Thai Tea Cream Brulee表面一樣係香脆嘅焦糖,下面用咗泰茶整成,味道香濃唔會太甜,都幾特別😋
Pan seared Octopus

Cod fish

Carbonara Chinese Style

Thai Tea Cream Brulee
自從無喺銅鑼灣返工之後 就比較少過海了今次聽聞呢間係好隱世嘅餐廳 又見佢sell九唔搭八 完全同我嘅style好夾🤣 就一於去試吓啦🤣🤣🥢Pan seared octopus 🐙 呢個章魚真係有驚喜章魚好嫩唔會乾 仲有魚籽同羽衣甘藍最正嘅係佢個汁 酸酸甜甜咁 食落去好開胃 好有記憶點🥢Crusty escargot 🐌 呢個田螺又係好出色佢個田螺同啲醬好夾 係香草同忌廉咁最搞笑係佢個殼都可以食得嘅 有少少似粟米脆片啲質地好彩店員提醒我哋連個殼都食得,如果唔係就嘥咗啦🤣🤣🥢Carbonara chinese style其實都唔係第一次食呢種臘味嘅卡邦尼今次嘅臘肉係真係一片片,而且有肉汁唔會好乾身成個卡邦尼嚟講都唔會好鹹,而且係用扁意粉整體都幾特別💕🥢 Cod fish fillet 呢個魚係餐單上冇嘅外籍店員介紹餐牌嘅時候都好細心好仔細甚至推薦我哋食呢一款新出 餐牌上無嘅菜式我哋見佢講到好似好正咁 都忍唔住想嗌嚟試吓😆佢個魚嘅肉質好嫩 旁邊係墨魚汁 仲有一個煙肉薯仔薯仔係以條狀形式 好有咬口服務嚟講真係好好 店員好細心 做嘢亦都好爽手而且成個環境氣氛 都好適合同三五知己摸吓酒杯 傾吓偈🥰
自從無喺銅鑼灣返工之後 就比較少過海了

🥢Crusty escargot 🐌
呢個田螺又係好出色
佢個田螺同啲醬好夾 係香草同忌廉咁
最搞笑係佢個殼都可以食得嘅 有少少似粟米脆片啲質地
好彩店員提醒我哋連個殼都食得,如果唔係就嘥咗啦🤣🤣

🥢Carbonara chinese style
其實都唔係第一次食呢種臘味嘅卡邦尼
今次嘅臘肉係真係一片片,而且有肉汁唔會好乾身
成個卡邦尼嚟講都唔會好鹹,而且係用扁意粉
整體都幾特別💕

而且成個環境氣氛 都好適合同三五知己摸吓酒杯 傾吓偈🥰
1982 浏览
  • 香煎章魚鬚
  • 法國香草脆田螺
灣仔一向都有唔少特色菜,今晚就同朋友去咗一間特式fusion菜,試試中西合璧有咩火花~餐廳位於船街嘅盡頭,鬧市中帶點寧靜。小小嘅一間店舖,平日晚飯時間已經坐滿食客。職員帶我哋上咗閣樓用餐區,都有三幾枱食客。我同朋友一早已經飢腸轆轆,一坐低急不及待叫左幾樣菜式:Beef tartare 牛肉他他擺盤賣相非常精緻!牛肉他他旁邊有個環形酥皮作伴碟,很有特色!牛肉他他配上鵪鶉蛋,將蛋汁撈入牛肉他他,令口感更加嫩滑。牛肉混合了酸酸辣辣的蔥和香料,提升左牛肉的鮮味,食落非常開胃!Fluffy Layered Waffles Confit Duck Leg 千層脆窩夫油封鴨髀鴨腿皮煎得酥脆,內裡充滿肉汁,質感嫩滑。配菜有翠玉瓜蘑菇法邊豆等雜菜,仲有比較少見嘅黑蒜。黑蒜味道有驚喜,在口中香氣四溢,味道突出。Hairy Crab Butter Risotto 大閘蟹榚燴飯燴飯以煲仔飯的瓦煲上菜,可以保持燴飯溫度。燴飯散發著濃濃的蟹膏味,未食落口已經感受到真材實料!燴飯內每中粒飯都充分吸收左蟹糕的精華,口感綿滑!燴飯仲加入了香蔥同薑汁,去除左蟹的腥味之外,更將味道昇華!真心覺得呢度菜做得非常出色,將中式的

我同朋友一早已經飢腸轆轆,一坐低急不及待叫左幾樣菜式:

Beef tartare 牛肉他他

燴飯以煲仔飯的瓦煲上菜,可以保持燴飯溫度。燴飯散發著濃濃的蟹膏味,未食落口已經感受到真材實料!燴飯內每中粒飯都充分吸收左蟹糕的精華,口感綿滑!燴飯仲加入了香蔥同薑汁,去除左蟹的腥味之外,更將味道昇華!真心覺得呢度菜做得非常出色,將中式的食材與西式的煮法完美結合!難怪唔少食客都有點呢道菜!

Homemake Lemon Tart
飯後要食返個甜品先夠完滿,點咗個檸檬撻試試。檸檬撻撻皮好脆,內裡係輕盈的檸檬味吉士,酸酸的很fresh !撻上面有輕盈的蛋白,配上藍莓同粟米片,軟軟的脆脆的,口感獨特有層次!

呢間餐廳每道菜都有驚喜,擺盤同味道都非常出色!絕對係可以encore 之選!
2024-08-19