星期日過黎early dinner,可能無咁多上班族,無weekday咁多人。播住清新純鋼琴音樂,好refresh 好chill🩷QR code落單,仲好貼心有wi-fi提供。🍝意大利煙燻火腿卡邦尼意大利粉好味呀佢個忌廉意粉!有菇有煙肉,佢每一條意粉掛住濃厚忌廉汁,芝士味都濃。意粉都有Al dente 感。🥪煙三文魚牛油果醬班尼迪蛋農夫包原來佢一碟係有兩大片嘅份量。如果兩個人嚟嘅話絕對啱啱好,可以2個人share。非常rich嘅蛋黃醬,流心既蛋黃!點包無得輸。牛油果醬好rich好濃,如果有返一兩片新鮮牛油果就更加好喇。🍹檸檬蜂蜜梳打(少冰)跟餐有平,呢杯又幾好飲喎!🍴川味雞軟骨叫多個小食share,呢個幾涮咀,好好咬。可以揀走辣/少辣。🥞香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 $128枱枱都有叫❣️果然係正😋梳乎厘班戟厚厚的,動L動L🤤一上台聞到好香呀🤤蛋味香濃,口感濕潤鬆軟,朱古力醬仲有曲奇碎碎,仲有兩條焦糖香蕉好味必點推介😋👍
星期日過黎early dinner,
可能無咁多上班族,
無weekday咁多人。
播住清新純鋼琴音樂,
好refresh 好chill🩷
QR code落單,
仲好貼心有wi-fi提供。

🍝意大利煙燻火腿卡邦尼意大利粉
好味呀佢個忌廉意粉!
有菇有煙肉,
佢每一條意粉掛住濃厚忌廉汁,
芝士味都濃。
意粉都有Al dente 感。

🥪煙三文魚牛油果醬班尼迪蛋農夫包
原來佢一碟係有兩大片嘅份量。
如果兩個人嚟嘅話絕對啱啱好,
可以2個人share。
非常rich嘅蛋黃醬,
流心既蛋黃!點包無得輸。
牛油果醬好rich好濃,
如果有返一兩片新鮮牛油果就更加好喇。

🍹檸檬蜂蜜梳打(少冰)
跟餐有平,
呢杯又幾好飲喎!

🍴川味雞軟骨
叫多個小食share,
呢個幾涮咀,好好咬。
可以揀走辣/少辣。

🥞香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 $128
枱枱都有叫❣️果然係正😋
梳乎厘班戟厚厚的,動L動L🤤
一上台聞到好香呀🤤
蛋味香濃,口感濕潤鬆軟,
朱古力醬仲有曲奇碎碎,
仲有兩條焦糖香蕉
好味必點推介😋👍

Four 0 Five Coffee & Eatery 位於香港觀塘的一家西式咖啡店,主打西式美食和甜品。店內環境寬敞舒適,還有不少沙發位,牆邊角落以鮮花裝飾作點綴,營造出清新宜人的氛圍.非常適合朋友聚會或休閒時光。價格親民。低食夾大件。//吉士焦糖梳乎厘梳乎厘外層輕盈鬆軟,內部濕潤,入口即化,帶有淡淡的蛋香。濃郁的吉士醬+香脆的焦糖+外觀精美。//伯爵茶珍珠梳乎厘班戟$118(即時製作)招牌甜品之一。鬆軟的梳乎厘班戟加上香濃的伯爵茶珍珠,再加上熔岩式伯爵茶醬,口感豐富且層次分明。每一口都能感受到伯爵茶獨特香氣. 而珍珠的Q彈令口感更加美味。//日式千手茄子$68大茄子切成多片,但不切斷底部,使其保持整體形狀。茄子兩面煎至金黃。色香味俱全。//慢煮法國春雞伴薯蓉(配牛肝菌汁)外觀精美,味道也非常豐富。慢煮使春雞肉質嫩滑多汁,再搭配香濃的牛肝菌汁和綿密的薯蓉,口感豐富且層次分明。//牛油果香草醬野菌意大利粉意粉煮到剛剛好.彈牙.牛油果濃郁,又有野菌的鮮美,再加上香草的清新.健康且美味的素食料理。//忌廉沙冰喝一口忌廉沙冰.首先感受到的是冰沙的清涼,隨後是忌廉的濃郁和滑順,兩者完美融合,帶
Four 0 Five Coffee & Eatery

//吉士焦糖梳乎厘

//伯爵茶珍珠梳乎厘班戟$118
(即時製作)

//日式千手茄子$68

//慢煮法國春雞伴薯蓉(配牛肝菌汁)

//牛油果香草醬野菌意大利粉

//忌廉沙冰
喝一口忌廉沙冰.首先感受到的是冰沙的清涼,隨後是忌廉的濃郁和滑順,兩者完美融合,帶來極佳的口感享受.

//玫瑰鮮奶咖啡(熱)
鮮奶的滑順和玫瑰的淡雅香氣飄过. 咖啡微微的苦感。口感豐富交織在一起。

• 伯爵茶珍珠梳乎厘班戟
  • 吉士焦糖梳乎厘班戟
2025-01-24 0 浏览
大大隻軟殼蟹炸得酥脆可口,鹹鹹香香,幾惹味!明太子醬汁好濃郁,意粉都好彈牙!!!幾好味好厚嘅安格斯牛肉芝士漢堡,牛肉肉質嫩滑,又好juicy!仲有新鮮沙律菜、蕃茄同埋芝士,口感層次都好豐富!!原味梳乎厘配楓糖漿見到都覺得好吸引,梳乎厘彈彈下,食落口蛋香味好濃郁,口感綿密!配埋甜甜嘅楓糖漿、士多啤梨、香蕉同埋藍莓山政小山園宇治抹茶,有濃郁甘香嘅抹茶香味!!朱古力咖啡香濃,口感順滑!!餐廳舒適寬敞,啱哂同朋友一齊食飯傾計!

山政小山園宇治抹茶,有濃郁甘香嘅抹茶香味!!

朱古力咖啡香濃,口感順滑!!

餐廳舒適寬敞,啱哂同朋友一齊食飯傾計!
2025-01-23 0 浏览
餐廳藏於大廈內,位置有點隱蔽,不太收到網絡,不過餐廳很貼心,入座時已經給我們Wi-Fi 🛜和密碼,無阻我們享受美食。這裏用上淡淡的裸色牆身加上軟軟的沙發感覺很舒適唷~而且餐廳有甜品提供,吃完晚餐可以一條龍在這裏吃甜品,對女生們來說當然加分!♡川味雞軟骨$68 🥢必點🥢平常都是吃椒鹽味道的雞軟骨多,川味雞軟骨第一次吃,想不到又很不錯呢!雞軟骨充滿口感,伴隨着又香又辣的川味,味道很惹味,一口一口吃不停啊!♡吉列魚柳意大利包配青芥末蜜糖沙律醬$118是非一般的魚柳啊!份量絕對足夠飽肚,非常大塊的吉列魚柳,魚柳還比我的手大唷~吉列魚柳炸得金黃香脆,包裏還有青瓜絲和蘿蔔絲,配上青芥末蜜糖沙律醬更加滋味。🥞兩個疏乎厘送上來的時候,我們都有點驚訝,因為size比想像中大,份量也比想像中多,而且旁邊還有配料,感覺很真材實料啊!職員送上疏乎厘給我們的時候,旁邊客人看到都忍不住要點一個,就知道有多吸引啊!想不到在這個比較隱蔽的地方,會有這麼吸睛的疏乎厘呢!♡特濃開心果忌廉麻糬疏乎厘$158 🥢必點🥢擺盤很漂亮唷~杏仁片包圍整個疏乎厘,餐廳絕不吝嗇,大量的開心果忌廉醬差不多鋪滿整個表面啊!吃到有開心果味,還
餐廳藏於大廈內,位置有點隱蔽,不太收到網絡,
不過餐廳很貼心,入座時已經給我們Wi-Fi 🛜和密碼,
無阻我們享受美食。
這裏用上淡淡的裸色牆身加上軟軟的沙發感覺很舒適唷~
而且餐廳有甜品提供,吃完晚餐可以一條龍在這裏吃甜品
對女生們來說當然加分!
川味雞軟骨

♡川味雞軟骨$68 🥢必點🥢
平常都是吃椒鹽味道的雞軟骨多,
川味雞軟骨第一次吃,想不到又很不錯呢!
雞軟骨充滿口感,伴隨着又香又辣的川味,
味道很惹味,一口一口吃不停啊!

♡吉列魚柳意大利包配青芥末蜜糖沙律醬$118
是非一般的魚柳啊!份量絕對足夠飽肚,
非常大塊的吉列魚柳,魚柳還比我的手大唷~
吉列魚柳炸得金黃香脆,
包裏還有青瓜絲和蘿蔔絲,配上青芥末蜜糖沙律醬更加滋味。

🥞兩個疏乎厘送上來的時候,
我們都有點驚訝,
因為size比想像中大,份量也比想像中多,
而且旁邊還有配料,感覺很真材實料啊!
職員送上疏乎厘給我們的時候,
旁邊客人看到都忍不住要點一個,就知道有多吸引啊!
想不到在這個比較隱蔽的地方,會有這麼吸睛的疏乎厘呢!

♡特濃開心果忌廉麻糬疏乎厘$158 🥢必點🥢
擺盤很漂亮唷~杏仁片包圍整個疏乎厘,
餐廳絕不吝嗇,大量的開心果忌廉醬差不多鋪滿整個表面啊!
吃到有開心果味,還有開心果碎和煙靭的麻糬,
非常滿足呢!

♡吉士焦糖疏乎厘班戟$108
疏乎厘輕輕一搖就有Q彈Q彈的感覺,
爆谷和吉士醬包圍着兩大塊的疏乎厘,吉士醬多到滿瀉啊!
梳乎裏的表面有一片焦糖,
吃下去是甜絲絲的焦糖香味,十分邪惡的感覺唷!

✔️餐廳設加一服務費
川味雞軟骨
2025-01-16 0 浏览
每隔一排過嚟又有新嘅Pancake口味,Keep住有新驚喜。呢排清緊假,終於可以平日嚟嘆個Lunch Set喇🥳,同埋鎖定要食新出嘅開心果梳乎厘💚,開心果迷一定唔可以錯過!🧡 明太子醬煙三文魚意大利粉好大碟,呢個價係幾實惠。Lunch都有整埋三文魚玫瑰花,好吸引😍。超多醬好掛麵,食落有少少辣辣哋嘅後勁。不過食到最尾會有啲鹹,同人Share食就啱啱好喇。🧡 冬陰功虎蝦意大利飯推介畀鍾意食辣嘅朋友🔥!本身以為會偏鹹,不過又拿掐得幾好。惹味得嚟有陣好Fresh嘅羅勒葉味滲出嚟,飯質都炒得唔錯👌🏻。💚 特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘整得好細心,好有層次感。份量好驚人!!平時飲杯開心果奶蓋,閒閒地都40零蚊,呢度嗌個Pancake就有勁大攤開心果奶蓋Cream😳,個味道係一樣嗰隻味,好濃郁✨!呢款特別加咗麻糬大福,食落口感豐富啲,真係超飽肚🤰🏻!🍹 朱古力咖啡杯身仲有做到Dirty效果,味道夠濃郁,唔錯!🍹 海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶正路嘅選擇,好清爽,海鹽味可以再出啲就更好。‧ ‧ ‧ ‧ ‧ ‧呢度嘅梳乎厘Pancake出名超大份,佢嘅2嚿係大份過出面疊住3層嗰啲㗎🥞!質感都整得幾鬆軟、唔會太

🧡 明太子醬煙三文魚意大利粉

🧡 冬陰功虎蝦意大利飯

💚 特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘
整得好細心,好有層次感。

🍹 朱古力咖啡
杯身仲有做到Dirty效果,味道夠濃郁,唔錯!

🍹 海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶
正路嘅選擇,好清爽,海鹽味可以再出啲就更好。

‧ ‧ ‧ ‧ ‧ ‧
呢度嘅梳乎厘Pancake出名超大份,佢嘅2嚿係大份過出面疊住3層嗰啲㗎🥞!質感都整得幾鬆軟、唔會太濕✨,我呢個Pancake控都做咗熟客仔💁🏻‍♀️

Lunch Set有優惠價🌟追加Pancake,仲係正常Regular Size,不過口味就可惜冇包括新出嘅開心果味。如果你係第一次幫襯,我推介可以一試吉士焦糖梳乎厘🥞,Lunch加$78真係抵食,靚得嚟又好好味🙌🏻。
‧ ‧ ‧ ‧ ‧ ‧

2025-01-10 630 浏览
今日二訪觀塘區人氣爆燈嘅西餐廳Four O Five, 兩點 下午茶時間依然係全場滿座, 餐廳位於 工業區成業街, 地鐵站行過餐廳都係幾分鐘路程相當方便, 熱食同甜品嘅質素都相當有水準👍。黑松露牛肝菌意大利雲吞:忌廉滑溜黑松露香濃, 意大利雲吞大大粒,每一口都好滿足。韓式泡菜卡邦尼意大利粉配溫泉蛋:平時我都好鍾意食韓式泡菜,韓式泡菜加上卡邦尼意粉巧妙嘅融合好驚喜,泡菜酸酸甜甜惹味之餘感受到濃郁嘅奶香慢慢滲出, 加上溫泉蛋令意粉更香滑美味👍特濃開心果忌廉麻薯梳乎厘:即叫即制, 一碟有兩件軟乎乎超厚嘅梳乎厘,濃濃嘅蛋香,麻薯柔軟香甜, 混合濃郁嘅開心果忌廉,鍾意食開心果 嘅朋友不能錯過👍另外佢哋仲有一個獨立房可供十人聚餐,好啱一班知己親友相聚用餐👍
黑松露牛肝菌意大利雲吞:
忌廉滑溜黑松露香濃, 意大利雲吞大大粒,每一口都好滿足。
韓式泡菜卡邦尼意大利粉配溫泉蛋:
特濃開心果忌廉麻薯梳乎厘:

之前黎食過晚餐,發覺左呢間卧虎藏龍的工廈西餐廳,今日星期日唸住過黎嘆個悠閑午餐。估吾到星期日都有午餐menu,最平$88包埋前菜同飲品,真係性價比超高!前菜有忌廉湯/沙律。過左午餐時段黎,餐廳都坐滿晒人,就知受歡迎!🐟深海盲曹配菠菜番茄汁珍珠粉盲曹厚身啖啖肉😋魚肉幾滑,皮脆👍🏻配左個珍珠粉幾特別,係粒粒意大利粉😆番茄汁酸酸地幾開胃。🐮香煎美國封門柳拌薯蓉兩大舊封門柳,外表煎得好香,切開入面係完美三成熟😍肉味濃有咬口。rosemary 汁入面有野菌同炸洋葱,配埋香滑薯蓉好正😋🐤棒棒雞鎚香口脆卜卜,賣相一流,可以拎住枝骨揸住食😆🍰伯爵茶珍珠梳乎厘必食😍差不多每枱相有叫,即叫即整。上枱熱辣辣超鬆軟Q彈!淋上香濃伯爵茶醬,彈牙珍珠,香甜不膩,多重口感。🍵山政小山園宇治抹茶宇治抹茶飲品真係不會令人失望,抹茶味超香濃!☕️flat white 飯後一定要飲杯咖啡,入口順滑😋🌟工廈有呢個質素的西餐廳真係好難得👍🏻住附近真係會日日來😆

過左午餐時段黎,餐廳都坐滿晒人,就知受歡迎!

🐟深海盲曹配菠菜番茄汁珍珠粉

🐮香煎美國封門柳拌薯蓉

🐤棒棒雞鎚
香口脆卜卜,賣相一流,可以拎住枝骨揸住食😆

🍰伯爵茶珍珠梳乎厘

🍵山政小山園宇治抹茶
宇治抹茶飲品真係不會令人失望,抹茶味超香濃!

☕️flat white
飯後一定要飲杯咖啡,入口順滑😋

🌟工廈有呢個質素的西餐廳真係好難得👍🏻住附近真係會日日來😆

2024-12-29
午餐
2024-12-29 798 浏览
完成左個大project,今日去咗同事介紹的觀塘Four o Five coffee and eatery食晏慶祝,佢就好似以前嘅speak easy bar 咁隱藏在工廈內。我哋嘟QR codec睇咗$88午餐,主食有好多選擇,輕食如沙律,飽肚嘅意粉到豐富嘅肉類都有。先來前菜,可以點餐湯/沙律。佢仲可以加點炸小食,個酥炸海苔魷魚配青芥末沙律醬好香口,魷魚夠厚,有口感。是日餐湯係粟米濃湯,而田園沙律好健康,用紅酒醋醬調味好開胃。想食肉慰勞下自己嘅我們,主食就點咗要加錢嘅紐西蘭牛柳配蜜糖燒番薯,我要咗五成熟。兩片牛柳加上軟支西蘭花及番薯,補充我嘅需要。BBQ汁慢煮豬腩肉配燒菠蘿,個豬腩肉好大件,成件東坡肉咁大,佢煮得熟又保留到肉汁好嫩滑,我將原件燒菠蘿切片配豬腩肉非常之夾。同事話依度嘅梳乎厘班戟好好食,我哋就跟餐+$78.8叫咗個吉士焦糖梳乎厘班戟,份量好大好好味,足夠兩個人食。餐飲叫咗杯芒果菠蘿沙冰 ,啲沙冰好綿,上面好大個cream。另外海鹽Kiri芝士奶蓋槙之白宇治抹茶,有好濃抹茶甘香,小甜剛剛好。個奶蓋非常厚又好味。原本怕唔夠時間慢慢飲嘢,所以加咗錢轉外賣杯,但係佢哋想食品嘅速度

先來前菜,可以點餐湯/沙律。

原本怕唔夠時間慢慢飲嘢,所以加咗錢轉外賣杯,但係佢哋想食品嘅速度都幾快外賣紙杯比正常堂食杯細啲,我哋下次會用返堂食杯。
2024-12-24 901 浏览
約了好久不見的好朋友見面,大家都覺得在觀塘食飯比較方便,所以就選擇了這間大家都已經bookmark了好久的cafe!! 🍔安格斯牛肉芝士漢堡(HKD$148)配上新鮮即炸的薯條!熱辣辣好脆呀!店員貼心送上餐刀比給我們分開漢堡,餐刀好利好容易切開👍🏻 (因為好怕難切開會容易弄散,所以跟朋友很少叫漢堡分享)安枱斯牛肉味重,漢堡扒好厚!🤤 加上用牛油烘過的漢堡包,每一啖都好好食!!🦀明太子醬軟殼蟹意大利粉(HKD$128)軟殼蟹好大隻!炸的好香脆! 明太子醬也是超多的!每一條意粉也妥妥的被醬汁包裹!醬汁帶有明太子的咸香,但唔會太咸!推薦👍🏻山政小山園宇治抹茶 跟餐+HKD$24朋友叫的,她說抹茶味濃,不錯喔!拉花也有有心思很漂亮!打卡一流!Oreo忌廉沙冰 跟餐+HKD$23雖然說是沙冰,但喝起來沒有那種沙沙要咬起來的冰塊!更像是奶昔!我好喜歡這種!而且味道好濃郁,喝到最後也沒有要變成水的感覺!吉士焦糖梳乎里Pancake HKD $108這個是我跟朋友都超級期待的甜品!店員端上桌時,我們都很驚訝!!真的很大份!! 上面我焦糖脆脆的,梳乎里pancake十分鬆軟!食起來真的感覺到好幸福!!

🍔安格斯牛肉芝士漢堡(HKD$148)

🦀明太子醬軟殼蟹意大利粉(HKD$128)

山政小山園[槙之白]宇治抹茶 跟餐+HKD$24

Oreo忌廉沙冰 跟餐+HKD$23

吉士焦糖梳乎里Pancake HKD $108
這個是我跟朋友都超級期待的甜品!店員端上桌時,我們都很驚訝!!真的很大份!! 上面我焦糖脆脆的,梳乎里pancake十分鬆軟!食起來真的感覺到好幸福!! P.S. 可以要求店員寫上祝福字句,很適合來慶祝生日或週年!

這間cafe每一度菜的份量也滿多的!我跟朋友也覺得食得超飽!性價比很高呢!!

庆祝纪念
生日
1K
2024-12-23 760 浏览
Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)吉士焦糖梳乎厘班戟🥞Signature souffle pancakes, 為左佢而黎無失望. 選左焦糖, 質感非常輕盈鬆軟入口即化, 但又唔會完全空氣感, 巨大震撼size. 加埋Custard 焦糖同popcorn 好食🍝虎蝦帶子意粉 $138微酸帶甜,虎蝦及帶子各兩件, 虎蝦已經已開背去腸,帶子的肉質嫩. 意粉唔會太腍煙三文魚牛油果醬班尼迪蛋農夫包 $118Sourdough外脆, 牛油果醬微酸非常清新. 可惜有點太係凍嘅, 加埋benedict蛋香配煙三文魚咸香, 好食炸海苔魷魚即炸起, 好香脆好食🍵山政之小山園宇治抹茶微苦茶味無咩奶味, 有拉花 唔算係驚喜
吉士焦糖梳乎厘班戟🥞

🍝虎蝦帶子意粉 $138

煙三文魚牛油果醬班尼迪蛋農夫包 $118
炸海苔魷魚

即炸起, 好香脆好食
🍵山政之小山園宇治抹茶
微苦茶味無咩奶味, 有拉花 唔算係驚喜

2024-12-23 749 浏览
朋友推介觀塘的 four o five,說這裏的梳乎厘甚為出色,故特意前來一試。發現飲品跟餐,可享半價優惠,性價比頗高。自成一格的裝修布置,是年青人聚腳好地方;環境舒適放鬆,交通亦算得上方便。點了一份全日早餐 $197材料豐富,有熱辣滑漏的炒滑蛋、香氣撲鼻的炒雜菌 😋😋也有煙三文魚、巴馬火腿、牛油果🥑及沙律🥗菜等凍食冷盤,應有盡有👍還有早餐腸、炸薯餅、牛油果、沙律菜及裸麥包。另一份主食是牛油果🥑香草🌿醬野菌意大利粉🍝 $128,用了近年大熱的青醬,作為重心味道,效果理想 😄😄意粉軟硬適中,整體比預期中好味,香草味濃郁,配合牛油果的豐腴口感,好味道醬汁。飲品是芒果🥭菠蘿🍍沙冰 - 跟餐價 $24,芒果味道跟菠蘿味融合在一起,不分你我。冰凍甜美,深得我心。三重奏薄荷🌿朱古力🍫沙冰 跟餐價 $29,朱古力味跟薄荷味不相伯仲,兩種口味同時存在,份量調得剛剛好。招牌甜品,吉士焦糖梳乎厘班戟 $108基乎每枱都會出現梳乎厘的,空氣感滿滿的,蛋香撲鼻,加上焦糖獨有的甜香,出色甜品

點了一份全日早餐 $197

材料豐富,有熱辣滑漏的炒滑蛋、香氣撲鼻的炒雜菌 😋😋

還有早餐腸、炸薯餅、牛油果、沙律菜及裸麥包。

招牌甜品,吉士焦糖梳乎厘班戟 $108

2024-12-01 1861 浏览
呢間餐廳係觀塘都好出名 我聽咗好耐 今次收工就約朋友一齊去試下餐廳都幾大 座位好多 我哋呢日係閒日 未夠6點鐘就到 之後陸續坐滿!🍽️蒜片辣椒白酒大蜆意大利粉 ($138)🥤海鹽kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶 (+$20)🍽️韓式泡菜卡邦尼意大利粉配溫泉蛋 ($118)🥤海鹽kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶 (+$20)2個意粉嘅軟硬度都恰到好處 意粉口感彈牙韓式泡菜卡邦尼個汁好濃 好Creamy 2個意粉都好食 而且份量係比較大份嫁!🍰法式檸檬撻 ($42)🍰香濃海鹽朱古力梳乎釐班戟 ($128)法式檸檬撻都有依加最HIT嘅開心果加持 檸檬味好重😋每檯基本上都會叫梳乎釐 梳乎釐款式選擇都好多 我哋就揀咗海鹽朱古力味梳乎釐非常鬆軟入口即化但又唔會太空氣感 好好味果然係招牌甜品!隔離檯點黑松露薯條 陣味真係好香!我覺得呢間餐廳之所以咁多人咁出名 一嚟係因為碟碟都好大份之餘價錢都比較親民而且有令人食完減壓開心曬嘅梳乎釐甜品😋下次可以再試其他!
🍽️蒜片辣椒白酒大蜆意大利粉 ($138)
🥤海鹽kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶 (+$20)
🍽️韓式泡菜卡邦尼意大利粉配溫泉蛋 ($118)
🥤海鹽kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶 (+$20)
2個意粉嘅軟硬度都恰到好處 意粉口感彈牙
韓式泡菜卡邦尼個汁好濃 好Creamy
2個意粉都好食 而且份量係比較大份嫁!
🍰法式檸檬撻 ($42)
🍰香濃海鹽朱古力梳乎釐班戟 ($128)
法式檸檬撻都有依加最HIT嘅開心果加持 檸檬味好重😋
隔離檯點黑松露薯條 陣味真係好香!
而且有令人食完減壓開心曬嘅梳乎釐甜品😋下次可以再試其他!
Weekend Dinner 之前吃過的出色餐廳,甜品與鹹食都出色,再次到訪,水準依舊💕💚💚 特濃開心果忌廉麻糬疏乎厘 $158衝著開心果疏乎厘去的,份量澎湃,味道出色。鬆軟帶有蛋香的疏乎厘上有大量濃郁的開心果忌廉醬,再灑上開心果碎及杏仁片增加口感,並舖上煙靭的麻糬,是令人滿足的甜品!🤤🤤🍝 明太子醬軟殼蟹意大利粉 $128意大利粉被滿滿的鹹香明套子醬包裹著,份量比想像中更大,配上金黃酥脆的軟殼蟹🦀,很美味。😋😋🍞 煙三文魚牛油果醬班尼狄蛋農夫包 $98充滿驚喜的輕食,煙靭有咬口的農夫包上有漂亮的煙三文魚花🌸、開胃的牛油果醬🥑及流心班尼狄蛋🐣,與朋友都很喜歡👏🏻👏🏻🍵 山政小山園宇治抹茶 +$24抹茶甘香順滑👏🏻👏🏻🍫 Oreo忌廉沙冰 +$23朱古力沙冰絲滑,不會有碎冰感,加上及忌廉,是邪惡又香甜的飲品選擇😍😍
Weekend Dinner

之前吃過的出色餐廳,甜品與鹹食都出色,再次到訪,水準依舊💕

💚💚 特濃開心果忌廉麻糬疏乎厘 $158

🍝 明太子醬軟殼蟹意大利粉 $128

🍞 煙三文魚牛油果醬班尼狄蛋農夫包 $98

🍵 山政小山園宇治抹茶 +$24
抹茶甘香順滑👏🏻👏🏻

🍫 Oreo忌廉沙冰 +$23

2024-11-28 1423 浏览
觀塘工廈是久違的開飯地方, 每當下午觀塘總是人頭湧湧,上班族的人潮令人寸步難行, 路痴的文迪總是在不斷迷路, 每次找到目的地都汗流浹背。是日工作日,午間聚餐由同事帶路, 尋找餐廳不再是件苦事。這家餐廳在工廈地下, 不用受等𨋢之苦,而用餐的空間非常寬敞舒適, 很不「工廈餐廳」 的感覺。餐廳下午供應午市套餐,$88起已包含前菜、 主食和基本飲品,也可加數十元升級至扒餐或特色菜, 加購的特色飲品選擇亦多, 很易引發選擇困難症。前菜先上, 可選田園沙律或是日餐湯。 特別欣賞椰菜花薯蓉湯,味道非常清新, 感覺十分健康。冬陰功虎蝦意大利粉(+$30.0)冬陰功的汁醬辛辣刺激,意粉口感al dente,海鮮的份量没有在吝嗇,有魷魚園、青口、大蝦,最美味的是虎蝦十分爽彈, 這主食推介給愛辛辣的朋友。BBQ汁慢煮豬腩肉配燒菠蘿(+$50.0)是大家一致讚美的主食, 豬腩肉肥瘦相間脂肪非常均勻, 肉嫩帶豐厚肉汁,汁醬酸酸甜甜的, 再配新鮮菠蘿中和豬腩肉的膩, 整個配搭很美味。墨魚汁海鮮意大利飯(+$30.0)同樣亦是必食推介, 這家忠於原著能做出意大利飯該有的口感, 墨魚汁充分浸了飯身當中,每口都交織著海

是日沙律

椰菜花薯蓉湯

墨魚汁海鮮意大利飯(+$30.0)
同樣亦是必食推介, 這家忠於原著能做出意大利飯該有的口感, 墨魚汁充分浸了飯身當中,每口都交織著海鮮的味道, 海鮮同樣沒有在吝嗇, 大蝦魷魚青口份量慷慨, 賣相也佳。
墨魚汁海鮮意大利飯(+$30.0)

紐西蘭牛柳配蜜糖燒番薯(+$70.0), 紐西蘭牛柳選了七成熟,肉味偏濃厚脂肪偏小, 牛柳不夠稔身也許是熟度問題, 建議選五成為佳, 蜜糖燒蕃薯外層曾帶點焦脆,內裏又甜又綿。
紐西蘭牛柳配蜜糖燒番薯(+$70.0)

香煎三文魚柳配鼠尾草牛油汁珍珠粉(+$30.0)
三文魚柳肉質相當嫩滑,魚皮燒得既薄且脆, 最驚喜的是珍珠粉, 細細顆粒pasta帶點煙韌口感,鼠尾草牛油汁意外地不膩, 醬汁調度得頗清新, 吃起來感覺舒服。

酥炸海苔魷魚配青芥末沙律醬, 非常新鮮酥脆的小食, 海苔亦令口感更加豐富, 連小食製作也是一絲不苟。

飲品方面, 除基本口味都要加錢, 是普遍咖啡店的潛規則, 加購價$20上下不過份。山政小山園【模之白】 抹茶比較一般, 可以不點。

推介海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶(凍), 烏茶充滿白桃果香, 海鹽芝士奶蓋鹹鹹香香的, 口感絲滑很不錯。
推介海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶(凍),

純白桃烏龍茶也不錯, 而且不用加購。

壓軸是同事最推介的甜品,伯爵茶珍珠梳乎厘班戟(+$88.0),這家的梳乎厘份量比較巨大, 足夠三五知己分享。 驚喜的事梳乎厘做得好有存在感, 蛋香非常濃厚而不扁塌, 帶點蒸蛋糕口感輕軟如綿, 伯爵茶奶蓋味道濃郁滿載茶香, 加入台式珍珠和oreo增加口感, 很不錯。

伯爵茶珍珠梳乎厘班戟(+$88.0)

留意到這家餐廳的伴菜都是經過一番巧思, 點綴以食用花又或是甜蔬, 除了美味健康,也增加了菜餚的觀賞性。 特別欣賞甜品方面, 可以升級為大大所梳乎厘班戟, 而不是千篇一律的布甸啫哩式蛋糕。對於上班族來說, 食飯雖是常事, 但美好的「 梳乎餐」,會帶來更愉悅的心情。

Four O Five改變霖迪對工廈餐廳的刻板印象, 特別推介梳乎厘班戟, 可以媲美日本過江龍班戟專門店。

Four O Five Coffee & Eatery

椰菜花薯蓉湯
推介海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶(凍),
  • 伯爵茶珍珠梳乎厘班戟
2024-11-28 1178 浏览
這晚係觀塘開完會真氣難下。開足半日同老闆頂足半日。感覺好委屈自己。心裡決定要食返些好野去平衡自己的心態。決定係觀塘找找。係工業區內竟然不覺意下見到間餐廳。充貿然衝了入去。**虎蝦帶子意粉**意粉的軟硬度煮制恰到好處,口感彈牙,與新鮮的虎蝦和帶子完美結合。蝦肉鮮甜,帶子則是滑嫩,兩者的海鮮風味在醬汁中交融,搭配的香草更是為這道意粉增添了層次感。**伯爵茶珍珠梳乎厘**外皮薄而柔軟,內餡則是香濃的伯爵茶味道,帶有淡淡的茶香,珍珠的加入更是為這道甜品增添了咬口新意。咬下去時的Q彈口感與梳乎厘的柔滑形成了絕妙的對比,讓整體風味更加豐富。**三重奏薄荷朱古力沙冰**讓我感受到了一種清新與甜蜜的完美結合。沙冰的質地輕盈,入口即化,薄荷的清香與朱古力的濃郁相互交融,清涼的薄荷瞬間喚醒味蕾,而朱古力的香甜則在舌尖上緩緩綻放,感到無比愉悅。令人難以抗拒的夏日消暑佳品。**自家製香濃磨菇湯**湯是另一種溫暖的享受。湯的顏色呈現出誘人的奶油色,散發著濃郁的香氣。每一口都能感受到磨菇的鮮香與奶油的滑順,口感豐富而不膩。湯中還加入了香料,讓整體風味更加立體,令我感到舒適與滿足。一種心靈的慰藉,感受到家的溫暖。酥

酥炸海苔魷魚 配 青芥末沙律醬。沙律醬值得一提是。它擁有獨特的調味。再配上主菜魷魚更是一絕。魷魚身上落了一層層海苔碎做成的炸粉。好特別的做法。入口無平時那樣油膩感之外。更是多一種質感與口感。
2024-10-22