𓌈˒˒ Freezing InBy Freeze Lifestyle❜深水埗基隆街98C號地舖G/F, 98C Ki Lung Street, Sham Shui Po𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▸ 有汽香水檸檬鐵觀音 | 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟 𝕀𝕣𝕠𝕟 𝔹𝕦𝕕𝕕𝕙𝕒 𝕊𝕡𝕒𝕣𝕜𝕝𝕚𝕟𝕘 𝕋𝕖𝕒▎閣樓釀造選用原片花香鐵觀音茶葉沖泡 再加上本地出產香水檸檬原汁 造出更清新可口的檸檬茶▎低糖配方與鐵觀音的幽雅甜韻釀造出輕盈口感 水檸檬的清香酸爽作點綴 將平平無奇的檸檬茶昇華為煥然一新的滋味
𓌈˒˒ Freezing In

將平平無奇的檸檬茶昇華為煥然一新的滋味
2023-07-29
  • 有汽香水檸檬鐵觀音
2023-05-25 240 浏览
消暑的☀️要來一杯Iced salted caramel latte舊年夏天見過呢個特飲但當時冇機會飲今年再有就即時把握機會試試!採用Guatemala espresso中度烘焙,堅果風味突出帶點可可、焦糖和拖肥香,好夾😌面頭還有焦糖脆脆honeycomb💕Flat white 堅果風果濃郁很好喝👍🏻
Iced  salted  caramel  latte
Flat  white
这一年的探店放慢了步伐,也抬高了标准,有时候更想纯粹地感受咖啡,而不是去以brunch为主的cafe。看看菜单都能略知一二,哪些店是以咖啡为重点。·工作日来深水埗真的很舒适,想去的城中热店人都不多。这家店除了咖啡,还是一个创意工作室,工作间就在吧台后面,靠墙的一排架子上也出售咖啡器具和手工艺品。·一开始只卖手冲,意式是后来才有的,但依然以手冲为主,另外还有几款冷萃和茶饮。一台小巧的意式咖啡机摆在不大的台面上,手冲豆来自一个台湾的roaster,选择十分丰富。·滤杯挺高级的,有开关可以控制流速,细节上能看出店家对品质的追求很高。咖啡师态度蛮好,还跟我聊了好一阵,哎,HK的咖啡馆们其实也很不容易。·在这里喝到一杯出品不俗的手冲,【Kenya Hand Drip】,甜度令人深刻的一支肯亚,橙皮和黑莓风味为主导,回味的蜜糖感非常丰饶。
2021-11-05
深水埗大南街的一帶,早在年多前已經成為了文青界的重地。周邊有許多的手作小店,也有很多的可愛咖啡店。有一天的週末,太太去了 shopping,兒女去了爺爺嫲嫲家玩,獨樂樂的我選擇來這一帶看看,順道飲返杯靚咖啡。當我在楓樹街泊好車後,就行冇幾遠,就睇中了這一間《FREEZING IN.》。店子小小的,要坐在門口飲,感覺好啱我心意,就決定坐低一試了。小小的咖啡店,來到時,室內已經坐了兩、三人。不計店後的一個小小的製作工房。此小店已經可以說是坐滿了人。我一人來,就看中了門口的小小桌子,一個人叫一杯 hand drip,坐在路邊,望著泊滿了車卻不是車水馬龍的馬路,獨樂樂地享受文青的一人時間,同一杯令人放輕鬆的咖啡。選的是什麼豆我早已經忘了,但溫和同帶點 fruity 的味道,入口有香氣,順滑可口。輕輕地喝一口,已經能令人心舒暢。清澈的咖啡,甘香中帶點甜美,絕對要慢慢地,一小口、一小口地慢慢喝入口,才能夠美滿地 enjoy 這一杯妙極的 hand drip。雖然,這樣坐在路邊飲咖啡好似好奇怪。配合了這張小檯、小凳,更令人覺得古古怪怪。但,當我沾了一啖這 《FREEZING IN.》的咖啡出品,令我
雖然,這樣坐在路邊飲咖啡好似好奇怪。配合了這張小檯、小凳,更令人覺得古古怪怪。但,當我沾了一啖這 《FREEZING IN.》的咖啡出品,令我感覺到有小滿足的感覺。也許,他們想帶出的  Freeze Lifestyle,就是這一種有城市中央 "Freeze" 的停頓片刻的慢活感覺。

總之,在店外的短短 15 至 20分鐘,我的確感到一個放輕鬆的感覺。

妙。
下午茶
細細間嘅咖啡店好可愛💞 室內位置只有幾個,以外賣為主,門外設計到好似去咗日本街頭一樣!💰抹茶奶奶勁香濃抹茶味,充滿日本風味,呢個真係好高質,必飲🍵📍FREEZING IN.🔍地址︰深水埗基隆街98C號地舖

💰抹茶奶奶
勁香濃抹茶味,充滿日本風味,呢個真係好高質,必飲🍵

📍FREEZING IN.
🔍地址︰深水埗基隆街98C號地舖
啡·嚐 @ Freeze繼續深水埗咖啡之旅,最後黎都一間做手沖為主嘅咖啡工作室,冇錯,其實佢係一間工作室嚟嘅,以石屎為主題做嘅藝術品,並且包括室內設計🤩同咖啡師作出簡單嘅交流,發現佢對咖啡都好有熱誠同埋要求,而且佢都好詳細咁樣同我介紹咗唔同咖啡品種嘅特性,同埋佢都有交流佢係咖啡路上嘅心得,同埋將來要計劃學習嘅嘢,今次真係獲益良多啦。食物:NA咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe #coffeeholic #coffeelover
啡·嚐 @ Freeze

食物:NA
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️
互動:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-01-16
2021-04-09 1088 浏览
#pb食在深水埗 #pb支持黃店💛咖啡水泥工作室🤍ssp嘅咖啡店間間都大排長龍 之前星期日去唯獨呢間出奇地冇人😢 或者佢唔太顯眼 而且座位唔多 所以比較少人留意🥺 水泥工作室內嘅小小咖啡店裝修行簡約風 可以好專心咁歎咖啡💕 店內得兩個位 室外都係得兩張枱🙈 而且店內有好多工作室嘅製作品售賣 好有藝術氣息❤️.佢每日有幾款蛋糕、曲奇供應 配飲品set加$20/$25👍🏻 飲品以咖啡為主 手沖同Cold brew最出名🤪🔹Mocha cake🍰蛋糕是來自 @namelessbutfamiliar 😋第一次見覺得好特別😍 食落朱古力味同咖啡味好夾好融合 唔會好甜😋 不過作為咖啡 + 朱古力愛好者 我覺得可以再濃少少🤭 特別要讚蛋糕嘅質感 食落軟硬適中 仲有少少濕潤 好欣賞❤️🔹Iced Hoji Latte☕推介❤️ 中意焙茶嘅朋友必試🤩 焙茶味超濃 落重料‼️ 而且冇落syrup 所以完全唔甜👍🏻 淨係會飲到濃濃嘅焙茶味😍 加上口感好滑 朋友同我都大讚💕🔹Chocolate Monster 🍫推介❤️ 超邪惡嘅飲品🤪 特濃朱古力 + 牛奶 + Cream + Oreo + 朱古力醬🤩 朱古力控一見到
#pb食在深水埗 #pb支持黃店💛
咖啡水泥工作室🤍

🔹Mocha cake🍰

🔹Iced Hoji Latte☕

🔹Chocolate Monster 🍫
推介❤️ 超邪惡嘅飲品🤪 特濃朱古力 + 牛奶 + Cream + Oreo + 朱古力醬🤩 朱古力控一見到就心心眼😍 要大讚嘅係呢杯一d都唔漏 真係好難得😭 飲落好濃好濃朱古力味 有少少朱古力嘅苦味😋 真係好滿意💕

整體非常滿意 環境好寧靜 蛋糕、飲品都有驚喜❤️ ssp實在有太多咖啡店 朋友同我都覺得呢間容易被忽略😢 經過門口未必會吸引人去 但絕對係值得去🥺 拜託大家多多到訪 買杯飲品都好👍🏻

FREEZING IN.
深水埗基隆街98C號地舖
  • Hoji Latte
深水埗真的超多CAFE不過也有很多種,我們都蠻喜歡那種【淨飲】的店哈哈!FREEZING IN. 算是我們暫時好喜歡的一家,店不在大南街人來人往反而這邊的寧靜感很CHILL(*≧∀≦*)🧒🏽就試了手沖咖啡 POUR OVER ,選了ETHIOPIA NATURAL 較 FRUITY的超好喝👦🏻選了HOJI LATTE 茶味超濃可是平衡是好的而且這家的桌椅都好美好特別(*≧∀≦*) ,可能會是我們這陣子都會幫來的哈哈(๑>◡<๑)

Hand Drip
Hoji Latte

Hand Drip
Hoji Latte
2021-01-21 361 浏览
位於深水埗FREEZING IN.其實係同freeze lifestyle水泥設計有聯繫的,店內大部分位置係用作水泥workshop,而其中一部分就做左coffee corner紅棗薑汁咖啡呢杯紅棗薑汁咖啡係隱藏的,其實就係Daily Special 咖啡師用左部手壓既咖啡機去整espresso, 平時咖啡店較為少見,覺得好新奇😛先飲到紅棗既甜,跟住薑汁微辣,反而咖啡味有點被搶了如果對水泥設計有興趣既朋友都可以試下佢地既workshop,門口放左既水泥木櫈就係製成品,相當型格,搞到我都心思思想整返張😝

紅棗薑汁咖啡

先飲到紅棗既甜,跟住薑汁微辣,反而咖啡味有點被搶了

2021-01-16 273 浏览
我習慣先上網睇下有冇咩Cafe 店推介。今次係深水埗試左一間視覺上唔太明顯嘅小店。一間前面煮咖啡,後有workshop room嘅舖仔。咩都會嘗試嘅我今次試左個 fruity 啲嘅咖啡豆 Ethiopia natural。咖啡師介紹呢隻咖啡豆聞落會有陣陣嘅酒香味,我一聽到酒味就揀左佢。大約5,6分鐘有咖啡,臭覺上有微酸咖啡味及淡淡酒香,飲第一口開始有酸味及花果味在舌上,之後有微微回甜。習慣等咖啡冷卻一下嘅我,個淡淡酒味更有餘韻,而更突出嘅蜜糖甜味更令人心情愉快,感覺良好。

手沖咖啡
2021-01-15
外卖自取
手沖咖啡
2021-01-04 211 浏览
⿻⿻𝘧𝘳𝘦𝘦𝘻𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘯𓏲𓏱𓏭𓏭今次去嘅係一間深水埗小店入面嘅小小咖啡角落 店內得兩個座位 店外就多啲位置 坐係好有外國感覺嘅座位睇住充滿香港氣息嘅街景 超級特別( ˙灬˙ )小店主打手沖咖啡 去個日有六款豆可以揀 仲有神秘嘅daily special (個日好似係適合冬天嘅紅棗薑)我試咗手沖嘅哥斯大黎加 有李同蘋果嘅香味又有少少nutty 幾好飲~雪櫃仲有好多款cold brew 有機會想試下𓂩𓏲𓏱𓏭𓏭Pour over (Costa Rica) $55Daily Special $68
⿻⿻

𓏲𓏱𓏭𓏭
Pour over (Costa Rica) $55
Daily Special $68
2021-01-01 160 浏览
“Homemade Strawberry Milk with Salt”($80)“Oreo S'more Cookie”($28)之前去韓國成日都會買生果牛奶飲所以見到呢間cafe出咗士多啤梨奶🍓🥛覺得好懷念🥺即使價錢有啲貴都係買咗😂(其實係有平少少嘅杯裝,但有埋個樽靚好多😍)士多啤梨奶原來係即場整!店員先落自家製嘅士多啤梨醬然後再落奶同岩鹽☺️飲之前要先搖均勻個人覺得味道偏淡咗少少有少少鹹味又幾特別但個樽口實在太細啲士多啤梨肉kick住哂😂另外仲要咗塊oreo s'more曲奇🍪可以叫店員整返熱☺️棉花糖半溶狀態😍加埋oreo一齊食好夾呀☺️
“Oreo S'more Cookie”($28)

之前去韓國成日都會買生果牛奶飲
所以見到呢間cafe出咗士多啤梨奶🍓🥛
覺得好懷念🥺即使價錢有啲貴都係買咗😂
(其實係有平少少嘅杯裝,但有埋個樽靚好多😍)
士多啤梨奶原來係即場整!
店員先落自家製嘅士多啤梨醬
另外仲要咗塊oreo s'more曲奇🍪
可以叫店員整返熱☺️
棉花糖半溶狀態😍
加埋oreo一齊食好夾呀☺️
📍深水埗迷你咖啡空間 -- FREEZING IN.🧊🍓•=======================聽過唔少人推介呢到嘅飲品,前排去完附近嘅餐廳食嘢就順路嚟到睇下有咩啱飲~好好彩比小編遇到期間限定嘅牛奶,就一於試下!🤤------------------------------ ⭐️自家製岩鹽士多啤梨奶($80)呢個有分普通杯裝同玻璃樽裝,因為小編好中意佢個樽所以就貴少少買咗樽裝🤣🙈🙈牛奶唔係預先裝好,而係即叫即製🥰店員會喺你面前慢慢壓入自家製新鮮士多啤梨醬入樽,之後倒入牛奶,最後再加上岩鹽💖店員貼心提醒搖勻後先至飲用,牛奶入口非常smooth,奶香濃郁🤤混合咗士多啤梨果醬滲出陣陣天然甜香,而且仲會飲到士多啤梨嘅果肉㗎🤤💖岩鹽有少少鹹味,平衡返士多啤梨嘅甜,味道層次豐富,而且估唔到原來三樣嘢會咁夾!😆------------------------------整體嚟講雖然價錢都頗貴,但係味道算唔錯,玻璃樽幾靚又可以循環再用,一次半次就無所謂啦哈哈😆有機會再嚟試下啲咖啡先~------------------------------賣相:7.6/10味道:7.8/10性價比:6/10回
📍深水埗迷你咖啡空間 -- FREEZING IN.🧊🍓

=======================
⭐️自家製岩鹽士多啤梨奶($80)

賣相:7.6/10
味道:7.8/10
性價比:6/10
回頭度:7/10
店舖資料
名稱:FREEZING IN.
地址:深水埗基隆街98C號地舖
前往方法:太子站D出口
1️⃣⭐️Shaking Pour Over⭐️ $65 (8/10)之前試過shaking iced cappuccino,今次就試下shaking pour over係點😆 飲落有綿滑嘅感覺,味道相對更加出👍🏻 無加冰落去但都夠凍,唔使驚俾啲冰搞到杯野淡咗🥳 Pooh一向prefer nutty,今次咖啡師推介咗Guatemala嘅水洗中烘焙豆☕️ 應該係近期飲過最好飲嘅nutty豆😍 甜度香氣相較強,有輕輕嘅焦糖味🤔有果香黎但一啲酸味都無💕

• Shaking  Pour  Over
最近新開咗一間生品小店,在地下樓層設有這一個咖啡角落。那日只供應手沖咖啡,我從店內供應的6款咖啡豆選了最濃味的一款 — 瓜地馬拉豆,中烘焙,聞一下豆有些少煙熏味。本身看見介紹紙上寫有杏仁、莓果、花香、焦糖、甜桃、香吉士、橘皮,應該係比較果味一點,咖啡師也細心沖泡,可惜,因為加了太多冰,沖淡了咖啡的原味道,沒有苦味,也沒有酸味,只有水汪汪嘅淡淡果甜味道,有點失望。是我不應該點凍的?點熱的會不會濃味一啲?
最近新開咗一間生品小店,在地下樓層設有這一個咖啡角落。

冰搖手沖單品凍咖啡

冰搖手沖單品凍咖啡