2024-10-07 2958 浏览
之前一直都想試青口放題($255/ppl),撞啱星期一係假期前夕,提前訂枱試試💪好彩有訂枱,餐廳都幾爆滿,好多枱都係食青口放題,所以青口既出菜速度都唔係好快,如果唔想等咁耐,就要趁上菜個陣叫定下一轉既青口,食完一轉剛剛好食下一轉🤣青口放題總共有6隻味道,House招牌忌廉青口,Hoegarrgen,Provencale蕃茄,Mariniere白酒,Laksa喇沙,Mediterranean 地中海第一轉,試左House招牌忌廉青口,Hoegarrgen,兩隻味都幾好食,我個人鐘意招牌忌廉青口,因為有cream🤣,不過我飲哂d湯,所以好快就飽左🤦🏻‍♀️第二轉,試左Provencale蕃茄,Mariniere白酒,蕃茄食落去都幾健康,好多蔬菜,白酒有少少似Hoegarrgen,呢兩款都唔算係好啱我口味🤣第三轉,試埋剩返嗰兩款,Laksa喇沙,Mediterranean 地中海,呢兩隻味相對地就再濃味,不過地中海就同之前嘅蕃茄味都比較近似,呢兩隻味之中,我都係鍾意喇沙,因為又係有cream😋任食青口,會包一份薯條和兩片麵包,之後叫青口,都無refill,可能呢兩樣唔係任食🤣整體嚟講,係超級抵

整體嚟講,係超級抵食,不過一餐就食咗呢幾年食青口嘅數量🤣

仲有8點前有Happy Hour,啤酒好抵飲👍

餐廳氣氛都幾好,有好多台都慶祝生日,全部侍應都會走埋去唱生日歌,感覺都幾得意

2024-09-30
2024-12-10 960 浏览
Frites經常有唔同主題既優惠我今次就揀左逢星期一既青口放題放題包一份麵包同薯條青口就有好多款味俾你揀麵包同薯條都好脆點青口汁一流青口上菜速度都好快 而且熟度啱啱好又多肉完全唔會因為仼食就劣左正!
Frites經常有唔同主題既優惠
而且熟度啱啱好又多肉
完全唔會因為仼食就劣左
正!
2024-12-01 1301 浏览
一直係frites青口嘅愛粉!每次都會不顧儀態食到吮手指見佢地出左新Menu • 當然要試一試ꕺPan Seared Scallops ($225)香煎鮮嫩帶子·金黃外層內裡鮮甜可口配上細滑薯蓉·口感更細嫩ꕺSauteed Prawns ($195)超香蒜蓉香·巨型大蝦彈牙爽嫩沾滿蒜蓉醬汁·香濃惹味ꕺAustralian Kinkawooka Mussels with frites & mayo 1/2kg ($265)最愛他們家的青口·絕對係每枱必點隻隻肥美飽滿·帶著青口獨有鮮味集爽鮮嫩於一身·配搭香濃醬汁真係會食唔停口·一個人可以輕鬆KO 1/2kg!ꕺClassic Steak Frites ($355) 擺盤精緻有心思·牛扒粉嫩誘人牛肉味濃郁而油香充分·柔軟剛好帶有牛肉嚼勁ꕺWaffle Bomb Alaska ($150)吃比利是菜怎能不吃窩夫·超邪惡嘅賣相·是店家招牌甜品Waffle上面用忌廉推成小山最驚喜忌廉裡面有雪糕·一冷一熱口感很討我歡心不過記得要留肚·份量超巨!ꕺWake Me Up ($100)帶有咖啡甘醇·淡淡酒香·超愛這杯ꕺTropical Mojito ($

一直係frites青口嘅愛粉!
每次都會不顧儀態食到吮手指
見佢地出左新Menu • 當然要試一試

ꕺPan Seared Scallops ($225)
香煎鮮嫩帶子·金黃外層內裡鮮甜可口
配上細滑薯蓉·口感更細嫩

ꕺSauteed Prawns ($195)
超香蒜蓉香·巨型大蝦彈牙爽嫩
沾滿蒜蓉醬汁·香濃惹味

最愛他們家的青口·絕對係每枱必點
隻隻肥美飽滿·帶著青口獨有鮮味
集爽鮮嫩於一身·配搭香濃醬汁
真係會食唔停口·一個人可以輕鬆KO 1/2kg!

ꕺClassic Steak Frites ($355)
擺盤精緻有心思·牛扒粉嫩誘人
牛肉味濃郁而油香充分·柔軟剛好帶有牛肉嚼勁

ꕺWaffle Bomb Alaska ($150)
吃比利是菜怎能不吃窩夫·超邪惡嘅賣相·是店家招牌甜品
Waffle上面用忌廉推成小山
最驚喜忌廉裡面有雪糕·一冷一熱口感很討我歡心
不過記得要留肚·份量超巨!

ꕺWake Me Up ($100)
帶有咖啡甘醇·淡淡酒香·超愛這杯

ꕺTropical Mojito ($100)
很清新refreshing·酒味頗重
2024-11-08 2146 浏览
1. **Scallops** - 新鮮的扇貝,煎得恰到好處,外脆內嫩,搭配特製醬汁,味道絕佳。2. **Sautéed Prawns** - 香煎大蝦,肉質鮮美,配上香草和蒜香,讓人一口接一口。 **經典菜色 | Classic Dishes:**1. **Classic Mussels Frites** - 經典的比利時青口配薯條,青口鮮甜多汁,薯條酥脆,是必點的招牌菜。2. **Steak FRITES** - 多汁的牛排配上金黃酥脆的薯條,肉質鮮嫩,口感極佳。 **甜品 | Dessert:**1. **Waffle Bomb Alaska** - 比利時鬆餅配上冰淇淋和火焰表演,視覺和味覺的雙重享受。 **特調雞尾酒 | Signature Cocktails:**1. **Tikkicolada** - 椰香濃郁的雞尾酒,帶有熱帶風情。2. **Monk-ie Business** - 充滿創意的調酒,口感豐富,讓人驚喜。 --- **FRITES X KINKAWOOKA: Ocean to Table Mussels** 🌊 FRITES與Kinkawooka合作,帶來

**經典菜色 | Classic Dishes:**

**甜品 | Dessert:**

---

FRITES與Kinkawooka合作,帶來來自澳洲純淨水域的最新鮮青口。Kinkawooka家族擁有悠久的青口養殖歷史,定期進行水質檢測,確保最佳生長條件。Kinkawooka獲得SASQAP認證,保證最高的品質和安全標準,並致力於可持續發展和環境保護。

**營養豐富 | Nutritional Powerhouse:**
- 青口富含蛋白質和Omega-3脂肪酸,營養價值高。
- 青口作為天然水質過濾器,有助於改善水質,碳足跡低於其他蛋白質來源,支持海洋生態系統的保護。

**完美搭配 | Perfect Pairing:**
- FRITES獨家提供六種特製醬汁,由專業廚師精心烹製,完美提升青口的天然風味。
- FRITES每月銷售超過一噸青口,從海洋到餐桌僅需48小時,確保最大程度的新鮮。

---
📍FRITES Belgium on Tap (西九匯)📍朋友或者情侶生日,又想食比利時🇧🇪菜嘅,不妨可以黎到奥運站附近嘅西九匯,樓底好高,餐廳採用歐洲風格,仲有好多大枱添,呢間FRITES😄去到夜晚都有Happy Hour 時段,收左工想同朋友仔飲杯嘢🍺都係一個唔錯嘅選擇➖➖➖Prawn & Crab Ball 蟹肉蝦肉球 $70評價:9/10成個肉丸咬落去淡淡都係蟹肉,配合埋香草蛋黃醬,味道好夾,好開胃,如果四個人食我建議order兩碟😄➖➖➖Wagyu Burger 和牛漢堡 $125評價 :8/10餐廳一至五都有優惠,星期三就會有和牛漢堡優惠,又大份又好食,肉質方面揀咗medium,好Juicy🥰不過今次配合左炸蕃薯條,感覺就麻麻哋,可能個人唔鍾意薯條係甜嘅,所以下次都係建議食翻普通薯條就可以😌➖➖➖Baby Back Ribs 半條$285評價:8/10豬肋骨好冧,肉同骨容易分離,食落去啲肉有入口即溶嘅感覺,配合埋BBQ醬一齊食,好好食!豬肋仲埋即炸薯條🍟😀➖➖➖Waffle Bomb Alaska $150評價:7/10由於男朋友生日嘅關係,所以就叫左餐廳最Signatur
📍FRITES Belgium on Tap (西九匯)📍

評價:8/10
豬肋仲埋即炸薯條🍟😀
Waffle Bomb Alaska $150

評價:7/10
由於男朋友生日嘅關係,所以就叫左餐廳最Signature 嘅甜品黎,而且仲會有職員唱生日歌添,不過甜品一上台真係嚇親我,因為真係好大碟,打卡就好靚,啲cream都幾漏😅兩個人食就真係太多,四個人食就差唔多😂
服務: 8/10
衛生:8/10
環境 :8/10
回頭指數:7/10
地點:大角咀櫻桃街38號西九匯地下G08-11號
(港鐵奧運站C1出口,步行2分鐘)
2024-10-05 2660 浏览
今日同媽媽慶祝生日,電話訂枱時服務員都已經好nice,唔明菜式都會略略為你講解及介紹,每個服務員都好有笑容,包括入面啲chef ,感覺全部人都好nice!甜品送嚟時,一齊為我媽媽唱生日歌,跳舞好有氣氛,連入面既chef 都一齊跳!食物方面大部分都好食,招牌菜青口值得一試,同埋個甜品waffle bomb ,打卡一流!
2024-10-03
庆祝纪念
生日
2024-07-24 3502 浏览
一個月前喺官網訂左枱,估唔到咁啱撞正大角咀分店七月份主餐牌75折呢個優惠🤓。每個星期除左星期五同日無優惠外,每日都有唔同優惠,當晚星期二係海陸優惠,以$355試到原隻加拿大龍蝦同USDA黑安格斯牛扒。見到食客D相影得好靚,加上佢咁多分店都好評如潮,所以決定阿妹生日喺度慶祝~🤤餐廳燈光偏暗,播放輕快嘅歌曲,加上歐美式嘅裝修,令人產生星期五嘅錯覺,而變得心情興奮😆Margherita Pizza 12” $160第一樣上枱嘅係呢個PIZZA,SIZE唔算大;麵糰唔係意大利煙韌口感,餅底有少少厚度,最特別係批邊硬脆到好似食緊餅咁,可惜我偏向中意軟糯PIZZA口感,例如中環Fiata Pizza🤤。由於PIZZA有少少厚度,所以顯得茄醬薄左D,茄味唔夠出,相反拉絲芝士有淡淡嘅芝香。USDA Baby Pork Ribs $295半份大概有7-8條;肥膏位有入口即溶嘅感覺,而豬肉就好輕易地骨肉分離,配埋焦焦地嘅BBQ醬一齊食,味道唔錯。隔離個即炸蕃薯條香甜、蕃薯味濃,略嫌太幼;不過我個人最中意係隔離看似平平無奇嘅沙律😆。原隻加拿大龍蝦拼USDA黑安格斯牛扒$355最後輪到今晚嘅主角上枱,老實講龍

Margherita Pizza 12” $160
Margherita Pizza 12”

Margherita Pizza 12”

USDA Baby Pork Ribs $295

蕃薯條好味

原隻加拿大龍蝦拼USDA黑安格斯牛扒$355

原隻加拿大龍蝦拼USDA黑安格斯牛扒

最後輪到今晚嘅主角上枱,老實講龍蝦SIZE真係有點細,而且外貎麻麻。

可能最近自己喺屋企焗完龍蝦,反觀呢隻龍蝦無論肉質定調味都無自己整嘅好食🙈。
已經七成熟

我地叫左兩份,牛扒兩個都點左五成,可惜兩個都煎得過熟,已經達七成。牛味好香,但肉質好鞋、有點韌,浪費左塊牛扒😣。
呢個粗薯條好好味

整體我地一致認為全餐最好味嘅係個粗薯條😅,熱辣辣、重薯味、外脆內軟糯;第二好味嘅係個蕃薯條,又係夠熱、夠薯香;其他食物記憶點唔深之餘,仲令人有少少失望。

以上四款食物,折後$1,156,人均$290;喺大角咀我覺得有更好嘅選擇。
2024-07-16
用餐优惠
團購
蕃薯條好味
呢個粗薯條好好味
  • USDABabyProkRibs
2024-05-14 3471 浏览
中午去同朋友去食lunch,本身已經冇咩人,超過一半位置係空,一定要求我哋坐半張枱,都算。因為張枱與枱之間太迫,朋友比較大隻,從另一邊坐返去我對面,結果個Staff超冇禮貌,一直係咁講half table三次。朋友已經用英文同佢講話我坐緊入去,佢繼續講half table。真係超冇禮貌,唔會再去。
今次去左食比利時菜🇧🇪😉餐廳樓底高、歐洲風格裝修好有格調,仲有好多大枱,非常適合一大班人聚餐🥳星期一至四有唔同嘅任食theme, 例如星期一係mussels Monday、星期二係海陸大餐、仲有wagyu Wednesday, ribs Thursday 同steak night 🤩不過今次我係weekend去所以就叫咗A la carte menu 😛🌟🥩Classic Steak Fries 經典牛扒薯條 ($325)牛扒好高質,肉味香濃、表面微焦但入面生熟程度啱啱好😋粗薯條份量好多、薯仔味重😙🦞Lobster Risotto 龍蝦意大利飯 ($295)龍蝦risotto 嗰樣好吸引!砌咗龍蝦頭同尾,龍蝦身體部分就用咗蕃茄味嘅飯🙈不過我哋覺得risotto部分如果用番海鮮/龍蝦汁同埋龍蝦份量多啲會好啲🥲🦀Prawn & Crab Balls 蟹肉蝦肉球呢款小食食落口係成口蟹肉,配埋香草蛋黃醬幾好味☺️🌟🐷Baby Back Ribs 燒烤豬肋骨 (half rack 半條 $285)豬肋骨好軟冧,食到一絲絲嘅豬肉,而且調味唔會太重😍 番薯條甜甜哋而且比頭先嘅薯條再香脆啲😋呢間餐廳野食

Classic  Steak  Fries

🦀Prawn & Crab Balls 蟹肉蝦肉球
呢款小食食落口係成口蟹肉,配埋香草蛋黃醬幾好味☺️
Prawn  &  crab  balls

Baby  back  ribs

呢間餐廳野食質素唔錯而且氣氛幾好,好適合一大班人gathering飲下酒咁🥳

📍FRITES Belgium on Tap
大角咀櫻桃街38號西九匯地下G08-11號舖
(另有中環、灣仔、銅鑼灣、北角、鰂魚涌、觀塘、將軍澳分店)
🍽️ 7.8/10

#janfoodiary_西式
#janfoodiary_大角咀
Lobster  risotto
Classic  Steak  Fries
Baby  back  ribs
2024-02-02 3485 浏览
佢星期一至五都有優惠,我經常去既係星期三食和牛漢堡,大份夾底食。揀medium 岩岩好,又juicy又好食,不過最近佢啲牛好似多左筋,食到最尾有「幾粒」係咬唔爛既牛粒。另外我唔太中意佢default既yam薯條,我會轉番regular fries,因為係大條同粗啲既薯條,yam係無咁粗身同甜啲,我就麻麻地。去到依度當然唔少得happy hour,男朋友叫lucky peach我叫Monk-ie Business ,今次佢果杯酒味勁啲peach味反而無咁多,我就無酒精既,似係凍檸茶溝可樂,都幾得意。環境方面好chill,中意依度既atmosphere !加埋多優惠,基本上最少都兩星期一次來依度。

2024-01-31
2024-01-15 2666 浏览
今日嚟到位於大角咀,FRITES Belgium on Tap 比利時餐廳,呢度有酒水bra,裝修環境好靚好有格調,特別提到有口肥美厚肉,比平時既好味。牛扒比出面較熟,我點五成啱啱好,食物整體唔錯。肉眼牛扒$425400克美國USDA 1855 黑安格斯肉眼/沙律菜/薯條/黑松露牛油瑪格麗特披薩12寸手造意大利麵團/蕃茄醬/水牛芝士$1451KG$425一公斤白酒青口白酒/西芹/蒜蓉/牛油/香料FRITES Belgium on Tap (西九匯) (大角咀)大角咀櫻桃街38號西九匯地下G08-11號舖

肉眼牛扒$425

瑪格麗特披薩
12寸手造意大利麵團/蕃茄醬/水牛芝士

1KG$425一公斤
白酒青口
白酒/西芹/蒜蓉/牛油/香料

大角咀櫻桃街38號西九匯地下G08-11號舖
2023-12-31 1956 浏览
又一年聖誕節,今年同b🐷去另一間frites分店食大餐,喺大角嘴嗰度。餐廳貼心地用了聖誕裝飾,店員都帶住聖誕帽🧑🏼‍🎄🎅🏻,充滿活力又有聖誕窩心氣氛🎄🎄。House Mussel 4/5比起以前食,我覺得無以前咁出色,味道都係一向既感覺,但份量好似少左?薯條點蛋黃醬食唔停😋😋,乾烤麵包可以點忌廉汁同蛋黃醬都幾夾。Charcuterie Platter 5/5火腿控必點🤩🤩,我平時都唔會食火腿,但係嚟到聖誕又會覺得想食吓凍肉拼盤都幾新鮮,有辣肉腸、煙燻巴馬火腿、莎樂美腸、鮮火腿🍖等,去你所配合嗰個薄脆麵包片,夾埋啲火腿食真係好好食,雖然啲火腿係鹹,但係夾埋麵包就會有平衡味道,然之後再飲啖酒就會好正。Baby Back Ribs 5/5燒豬肋骨配薯條,佢冇某一間美式連鎖店嗰個酸酸地嘅醬汁,反而幾鍾意佢呢隻味道,唔會被燒汁搶過味道。我哋嗌咗半份入邊有六條骨,同人share食就啱啱好🥳。地點:奧運站可以唔使行出地面,全程靠天橋接駁就可以去到西九匯呢個商場,依個係地下嘅舖頭,所以就算喺地面搵到搵到嘅。環境:適逢聖誕節,就會有聖誕節嘅裝飾啦,我哋坐喺吧枱上邊有氣氛啲,可以望到嗰個調酒師喺度調酒,傾

House Mussel 4/5

House Mussel

Charcuterie Platter 5/5

Charcuterie Platter

Baby Back Ribs 5/5

Baby Back Ribs

地點:

環境:

適逢聖誕節,就會有聖誕節嘅裝飾啦,我哋坐喺吧枱上邊有氣氛啲,可以望到嗰個調酒師喺度調酒,傾偈嘅時候同B🐷都更加親密。

價錢:

我哋另外嗌咗支白酒🍾三百幾蚊,所以埋單每個人都要$500幾蚊。但係呢三個都係主菜,我覺得質素都幾好,性價比唔錯。

服務:

店員係外國人,無論打電話book位,同埋去到現場都要講英文,佢哋都會好熱情,主動同我哋溝通問吓喺餐廳嘅心情嘢食質素如何等等,搭晒膊頭咁樣。🤗
House Mussel
Charcuterie Platter
Baby Back Ribs
在佢公司網頁見到12:45pm埋單有早鳥八折優惠,打去佢哋公司確認仲有呢個優惠。點知去到大角嘴呢間餐廳個侍應話冇左呢個優惠?!🤔之後開speaker 同佢打上佢哋公司問,佢哋同事確實此優惠仍在😠。同佢哋經理講如果不提供此優惠,會打去海關舉報商品說明條例舉報餐牌與服務不相符。最後餐廳經理用一大輪藉口解釋點解冇呢個優惠,bla bla bla…..但最後佢又俾返呢個早鳥優惠.覺得是這間店舖的經理自己取消優惠,十分之取巧,而且食物質素一般

2023-10-05
2023-09-21 2073 浏览
和家人去吃牛排,正巧碰上有人過生日,這家店過生日氣氛很到位,店員一起唱歌慶祝,壽星超級開心!食物方面質量也不錯,牛排烤得非常到位,配上薯條,大大一盤。沙拉和全日早餐都很讚,下次還會光顧!👍
2023-08-26 2162 浏览
每次經過都會比餐廳裝修吸引😝✨亦都會比佢每日優惠既餐牌吸引難得約食飯 就簡佢啦🤭✨House Mussels $265 1/2Kg好少可地一間餐廳既青口令我咁歡喜皆因佢既招牌忌廉汁真係調教得好好🙈青口都係大大粒 份量絕對足半kg 佢馮星期一優惠就係任食青口 我要黎🙌✨Prawn & Crab balls $70炸得好靚好得意每粒上面都有一點醬咬開口入面係滿滿既蟹肉✨Crab Tian $135凍蟹餅係加左牛油果沙律菜等配料混製而成再配上蒜蓉包食 成個感覺好fresh 好配完全一啲都唔會漏✨Rib-eye $425肉眼扒上加左黑松露牛油 成件事好香再配上薯條 牛扒絕對係要有薯條😝5成熟 煮到岩岩好 油脂分佈得好平均✨Lobster Risotto$325成隻龍蝦上碟 夠晒搶眼個飯係偏蕃茄味岩晒重口味人士🤤✨Apple Tarte tatin$100食完正餐再食甜品是必須吧🙈滿滿既蘋果 蘋果甜品真係一件美妙既事🤣再加上雲呢拿雪糕 中和返蘋果既甜味成間餐廳既氣氛係好岩慶祝生日所以我懷疑當日除左我地 每台都係慶祝甜日既🤣🤣🤣🤣係咁聽到一班職員送上生日歌
每次經過都會比餐廳裝修吸引😝✨
亦都會比佢每日優惠既餐牌吸引