2018-07-04
自細在加拿大吃越南pho長大嘅老公,對越南湯河情有獨鍾,但同時嘴刁到爆,喺香港食越南野總會嫌三嫌四,但今次竟然有讚賞,連我都嚇左一跳!但個pho真係好食嘅!我地叫左一個特色牛湯粉,仲要係加大份量,雖然要$128,但真係物有所值,落足曬料!除左有呢度出名嘅美國安格斯生牛肉,仲有入口即溶牛坑腩,鬆化程度真係遠勝同外面越南河!而且有牛丸牛拍業及牛筋等,真係超級飽!最重要係個湯無味精,同之前係加拿大食一樣清甜,正!去過越南嘅我最鐘意佢地紙米卷,個皮薄重要好清新,但呢度紙米卷另有一番風味!配搭的醬料竟然係花生醬?原來花生醬都可以好fresh!配合越式沙拉同生菜,真係好好味!老公係食肉獸,當然唔可以無燒豬頸肉啦!肥肉燒到香脆,再配合清爽的鹹檸七就更一流!而老公杯滴漏咖啡,佢真係同越南一樣,非常濃郁,我見住佢滴左10分鐘,童叟無欺!鍾意飲咖啡嘅一定會欣賞!