2024-10-26 65 浏览
🐵今日熊妹等卡肥放工後黎到諾士佛台旁的冠福中心9樓《Funky Monkey》試下尼泊爾菜。📌諾士佛台,酒池肉林的酒吧街旁側其實有幾棟食肆大廈,除左係酒吧餐廳,仲可以包場開party🎉。《Funky Monkey》裝潢色彩繽紛🎨,牆上掛上五顏六色的小燈泡💡,仲有大大個螢幕電視可以播放音樂🎶,成件事就係party room咁!上黎飲酒進餐,或者包場狂歡作樂都好有氣氛🤹🏻‍♀️!📌尼泊爾菜究竟食啲咩?招牌菜莫過於尼泊爾Momo餃子、pizza同撈麵等等。其實都有混合一啲西方小食:炸薯條🍟、炸魷魚圈🦑、炸雞翼🐥、nachos🌮等等,黎開party送酒一流!Nachos,$98餐前小食點了卡肥最愛的nachos,無唸過有咁大一盤喎!粟米脆片上面鋪滿熱溶芝士、橄欖、辣青椒、sour cream同茄汁,再攞去焗一陣,上枱時仲熱辣辣,咁多款材料一啖放入口好豐富,食落酸酸地又有點辣味,會令人食到停唔到口的小食😋!Momo Platter,$198想試下尼泊爾招牌Momo餃子,點個Momo餃子拼盤最好不過!有齊雞肉同豬肉饀料款式,蒸、煎、炸同辣醬四款口味齊哂,每樣各4件,真係岩哂開party人士開心sha
Nachos,$98
Momo Platter,$198
想試下尼泊爾招牌Momo餃子,點個Momo餃子拼盤最好不過!有齊雞肉同豬肉饀料款式,蒸、煎、炸同辣醬四款口味齊哂,每樣各4件,真係岩哂開party人士開心share!
Momo Platter
煎餃係雞肉饀料,皮超薄,煎到外皮少少脆,內饀份量夠豐滿,啖啖肉,仲有肉汁流出,可以點一下辣醬🌶更加惹味。
Momo Platter
圓型餃子係豬肉饀,炸過後,餃皮好脆口,內裡軟淋的肉饀,脆卜卜餃子食落好滋味!
Momo Platter
好欣賞《Funky Monkey》做的Momo餃子全部款式皮都係唔會好厚實,唔會食到成舊粉團,而肉饀豐富調味適中又唔會過多香料味道,呢款餃子拼盤絕對值得一試!
Pepperoni Pizza,$128
尼泊爾菜的pizza係用上薄餅做餅底,食落類似餅乾的脆口,面頭塗上蕃加醬🥫,然後再鋪滿好厚一層芝士🧀,再加上一塊塊pepperoni🍖,成為經典的pizza模樣🍕。
Pepperoni Pizza
Pepperoni的鹹香連淡淡的芝士味好夾,食食下又有少許蕃茄醬的酸甜味,成份pizza材料比例做得恰道好處,唔會過鹹或者淡而無味,平時熊妹食開pizza都喜歡加點tabasco調味,今次真係第一次食落口已經好想繼續品嚐呢個pizza本身的味道無需要添加tabasco,而卡肥都高度評價呢款尼泊爾pizza夠出色🤗!
Flaming Monkey,$128
點都叫返杯《Funky Monkey》出名的招牌雞尾酒試下!Flaming Monkey顧名思義係識著火喇!嘩!簡直係一場點火表演,店員為酒杯倒上火焰酒精,再不停灑入粉末令火焰繼續燃燒🔥,唔飲酒睇呢段表演都夠哂回本喇!
Flaming Monkey
好喇!當所有酒精發揮後,火焰熄掉了,以為個杯會好熱要好小心拎起,又唔係喎!繼續係冰凍喎!以Rum酒為主,再加入青檸🍋、西柚汁各款帶酸性的水果汁調味,飲落就係偏酸之餘好強Rum酒的酒精味道🥃!
Flaming Monkey就係以燃燒酒杯的方法去軀走負面能量💨,剩下正面的運氣✨留給客人。希望呢杯Flaming Monkey真的會為熊妹趕走了厄運☄️。
Momo Platter
📌《Funky Monkey》,一間好適合大顆兒來把酒談歡🍻,勁歌熱舞的樓上酒吧餐廳,適逢當間有人訂場開party,又大螢幕電視播歌去片,望落氣氛真係好熱鬧🎊!係好值得過來party一下!
2024-10-22
Momo Platter
在尖沙咀諾士佛臺樓上的一間尼泊爾酒吧餐廳,食物美味,酒精飲品/無酒精飲品都很多樣化,而環境則充滿趣味,又有尼泊爾特色🤎 很獨特!在這裡,令人心情愉快又放鬆💖🎈Steam Momo $88Momo是yo最愛的尼泊爾菜之一🧡朋友健康mode. 所以yo選了蒸的momo雞肉口味. 鮮嫩帶汁餃皮煙靭有咬口. 蘸辣醬更惹味!🎈Potato Fries $58小食薯條熱焫焫. 好香脆在我打卡一輪後仍然酥脆脆~加了Truffle(+$20)更飄香除了薯條上撒上黑松露還另配有黑松露醬味道很香濃呀!🎈Chowmein $98主食中yo選了這個尼泊爾風味的炒麵以青椒紅椒絲香炒鑊氣十足. 味道香口帶辣少吃辣的yo仍吃得很過癮😙🎈Lemongrass Refresher $78Mocktail以檸檬草、薄荷、青檸、蘋果汁混合蘇打水. 味道清新解渴🩵🎈Tiki Monkey $108Signature cocktail賣相不錯以酒混合菠蘿汁、蔓越莓汁等味道清爽. 帶點甜😚

🎈Steam Momo $88

Momo是yo最愛的尼泊爾菜之一🧡
朋友健康mode. 所以yo選了蒸的momo
雞肉口味. 鮮嫩帶汁
餃皮煙靭有咬口. 蘸辣醬更惹味!

🎈Potato Fries $58

小食薯條熱焫焫. 好香脆
在我打卡一輪後仍然酥脆脆~
加了Truffle(+$20)更飄香

以青椒紅椒絲香炒
鑊氣十足. 味道香口帶辣
少吃辣的yo仍吃得很過癮😙

🎈Lemongrass Refresher $78

Mocktail以檸檬草、薄荷、青檸、蘋果汁
混合蘇打水. 味道清新解渴🩵

🎈Tiki Monkey $108
Signature cocktail賣相不錯
以酒混合菠蘿汁、蔓越莓汁等
味道清爽. 帶點甜😚
紀念日搵間稀少尼泊爾菜bar & restaurant慶祝,裡頭裝修民族部落,牆身Monkey壁畫及鬼臉面罩做裝飾,陰沉氣圍。食物方面包括尼泊爾餃子、脆米雜燴、尼泊爾肉乾等…食物Steam Momo$88 (chicken/pork/vegetable) 尼泊爾餃子稱momo,咗揀素菜餃有啲似韓國餃子,相比餡汁特別多,而且飽肚Nachos $98辣玉米片、乳酪、橄欖、墨西哥辣椒、酸奶油&番茄醬豐富材料Margarita Pizza $118自家制pizza,芝士柔軟有厚度激邪惡~餅底柔軟邊鬆脆Flaming Monkey$108火焰雞尾酒有表演睇,寓意驅散所有負能量,中醺有有表演睇石榴澀味,帶有肉桂香氣Snow Fall$108伏特加、草莓酒、接骨木花酒和檸檬汁充滿懷舊氣息,味道酸甜Brain damage

Nachos $98
辣玉米片、乳酪、橄欖、墨西哥辣椒、酸奶油&番茄醬豐富材料

Margarita Pizza $118
自家制pizza,芝士柔軟有厚度激邪惡~餅底柔軟邊鬆脆

Flaming Monkey$108

Snow Fall$108
伏特加、草莓酒、接骨木花酒和檸檬汁
充滿懷舊氣息,味道酸甜

Brain damage
2024-11-02
太大壓力想抽離一下現實世界?咁你哋要收藏呢一間尼泊爾酒吧餐廳✨‼️呢晚同朋友嚟咗諾士佛台附近嘅一間尼泊爾酒吧餐廳,一上到去已經覺得置身於神秘異國世界🧞迷幻嘅燈光,充滿民族風情嘅裝修設計,配合牆邊嘅綠色植物同木屋廚房,成間酒吧充滿東南亞嘅叢林渡假風情🌴✨平時星期五同六都會有Live Band添🎶🥁真係超有氣氛🔥🌟𝙉𝙖𝙘𝙝𝙤𝙨 $98送酒必食嘅Nachos!😝超大碟嘅微辣嘅墨西哥粟米片配上海量mozzarella芝士🧀橄欖、墨西哥辣椒同酸忌廉,每一啖都好惹味!啱晒一班人share~
🌟𝙎𝙝𝙚𝙠𝙪𝙬𝙖 𝙋𝙤𝙧𝙠 $75尼泊爾風格嘅燒肉🥓可以揀雞肉或者豬肉,店員話想食得邪惡啲嘅話就推薦豬肉🤪豬肉用咗半肥瘦嘅五花肉,食落油香感重,不過略嫌外皮烤得唔夠香脆,而且肉質都比較乾身🤔🌟𝙈𝙤𝙢𝙤 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧🥟 $198一直都覺得尼泊爾嘅Momo餃子好好食🤤呢個拼盤就可以一次過食晒四種唔同嘅Momo✨分別有蒸餃、煎餃、炸餃同辣餃🥟蒸同煎餃用咗雞肉餡,而炸同辣餃就用咗豬肉🙂‍↕️蒸餃同煎餃外皮比較煙韌,餡料肉質都鮮嫩,不過就冇乜肉汁🤔個人比較鍾意辣餃子,將餃子炸到香脆之後再用醬汁去煮,成件事感覺好似咕嚕肉🤣🌟

🌟𝙉𝙖𝙘𝙝𝙤𝙨 $98

🌟𝙎𝙝𝙚𝙠𝙪𝙬𝙖 𝙋𝙤𝙧𝙠 $75

🌟𝙈𝙤𝙢𝙤 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧🥟 $198

🌟𝙇𝙖𝙠𝙚 𝙤𝙛 𝙁𝙞𝙧𝙚🔥 $228
全晚嘅高潮🔥😍足以2-3人一齊分享嘅巨型Cocktail😱店員將Cocktail上枱之後會即刻點火,然後進行超猛烈嘅玩火表演🔥🔥睇到我哋不停尖叫🤣打卡100分‼️Cocktail用咗Vodka、Rum、Overproof 151 Rum同蜜桃味嘅利口酒做基底,然後再加入熱情果、菠蘿🍍同檸檬汁🍋飲落係香甜嘅果味,酒精咁唔會好重,勁易入口🤪不過兩條友飲飲下真係會醉🙂‍↕️🤣
2023-08-04 418 浏览
⌂ 尖沙咀Funky Monkey @funkymonkeyhk尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心9樓星期一、二 休息星期三、四 17:00 - 02:00星期五、六 17:00 - 04:00星期日 17:00 - 02:00· 𝐌𝐨𝐦𝐨 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 $168· 𝐒𝐨𝐮𝐥𝐭𝐢𝐧𝐢 $108· 𝐓𝐢𝐤𝐢 𝐌𝐨𝐧𝐤𝐞𝐲 $108· 𝐌𝐨𝐧𝐤𝐞𝐲 𝐂𝐨𝐥𝐚𝐝𝐚 $108· 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐥𝐚𝐝𝐚 $78𖧷 設有加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm尖沙咀#ewm酒吧︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜🐒🦍🦧🐵 ???゜・*想係尖沙咀搵間無 Shiaha 嘅 Quiet bar 真係唔容易 但好彩每次求其搵間Bar 入都可以咁Good Trip ദി ᷇ᵕ ᷆ ) 超級推薦呢間 ♡ ̖́- 又靜、啲酒又好飲、個 Momo又好食.ᐟ‪‪.ᐟ 個 Momo 係極好食 .ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ.去邊度唔重要,重點係同邊個一齊 ^. .^ ੭等你返黎再飲過 𓈒 𓂂𓏸𓋪‪#尖沙咀美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #h
⌂ 尖沙咀

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
*・゜🐒🦍🦧🐵 ???゜・*
去邊度唔重要,重點係同邊個一齊 ^. .^ ੭
等你返黎再飲過 𓈒 𓂂𓏸𓋪‪

#尖沙咀美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #尖沙咀好去處 #香港美食指南 #酒吧
2023-07-28
2023-05-13 414 浏览
早排愛上泥泊爾菜.就相約朋友放工一齊食.因本身係諗住去佐敦分店,但見原來尖沙咀諾士佛台有分店,見大家都就腳,就改地點去尖沙咀呢間.點知原來尖沙咀呢邊食物選擇比較少,呢間以飲酒精飲品為主。既然嚟到都試吓啦。食物賣相精美,唔會求求其其,不過始終呢邊飲酒為主,所以上菜會比較慢,要耐心等候。不過食物質素都唔錯👍,下次會試番佐敦分店多一次,起碼個邊選擇比較多。
除咗尼泊爾咖喱之外,我第一次食嘅尼泊爾菜就係呢間餐廳✨ 呢度由尼泊爾人主理,大廚為咗更貼近港人口味,將正宗尼泊爾菜式同新派烹調手法合二為一🤍 餐廳環境好有迪士尼Feel,加上顏色繽紛嘅食物,令我未食已經好開心😳💰饃饃拼盤 $168尼泊爾餃子稱為饃饃Momo,傳統做法係以清蒸手法烹調,但呢個拼盤就可以一次過食到脆炸、香辣同香煎嘅饃饃🤍💰尼泊爾燒肉 $75可以選擇豬肉或雞肉,燒肉以混合傳統尼泊爾天然香料調味烤焗而成,好惹味🤪💰Flaming Monkey $128主要成份係提基雞尾酒Zombie 調製,加埋清新果味,啱哂唔係好飲得酒嘅人🥂 呢度嘅主理人拎過好多調酒大獎,鐘意飲酒嘅你可以一試!📍Funky Monkey 尖沙咀店🔎地址︰尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心9樓

💰饃饃拼盤 $168

💰尼泊爾燒肉 $75

💰Flaming Monkey $128

📍Funky Monkey 尖沙咀店
🔎地址︰尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心9樓
2021-08-19 990 浏览
“Funky Monkey” 喺香港有總共有4間分店,以主打尼泊爾菜嘅餐廳嚟講都算多。尖沙咀分店鋪位位於酒吧林立嘅諾士佛臺,不過餐廳位置喺係一棟大廈裡面,都幾隱蔽㗎。踏入餐廳後好似進入咗另一個世界咁,人手猴子繪畫、多款特別嘅掛飾及設計,充滿著熱帶小島嘅氣氛。店內提供多種特調雞尾酒飲品及美食。我哋叫咗三份小食同埋兩款酒精飲品。雖然餐牌上寫住係”Snacks”,但食物上枱時發覺份量真係有驚喜喎。▫️Momo Platter (HKD168) - 店員同我哋講呢個係店內人氣菜式。餃子放喺一塊用藤製造嘅盤上面,連個食物罩都係用藤造㗎。呢份饃饃餃子拼盤總共有四款尼泊爾餃子,各款製法都唔同 - 香辣、煎、蒸、炸。一次過試晒咁有特色嘅餃子。最吸引我哋嘅係香辣餃子,用來送酒就啱晒。▫️Shekuwa (HKD75) - 正宗風味尼泊爾燒肉 (可以揀雞肉或豬肉) 用嘅香料係嚟自尼泊爾,用烤焗嘅煮法將肉類嘅鮮味散發出嚟。沾上特製醬汁一齊食零舍惹味。▫️Spaphale (HKD68) - 一份大大嘅炸酥餅切開四件,餡料超多將個酥餅塞到滿滿,勁吸引🤤“Funky Monkey”嘅Drink menu 嘅頁數多過

“Funky Monkey”嘅Drink menu 嘅頁數多過Snacks menu😂😂

▫️Flaming Monkey (HKD128) - 冇諗過叫杯酒飲會有表演睇😱火焰熊熊,連隔離枱嘅顧客都忍唔住拎個手機出嚟影相!飲品由多款朗姆酒調製,味道都幾濃烈。

▫️Soultini (HKD108) - 呢杯雞尾酒混入vodka同埋果汁,上面層白色泡泡係用蛋白打成。味道比較容易入口,我覺得女仔會鍾意飲呢杯酒多啲。
2021-06-08 780 浏览
We love this place! It is a nepalace bar (尼泊爾)It’s pretty chill and relaxing. Their cocktails are nice and special. Although they take some time to prepare the food and drinks, quality is great! I love MoMo which means dumplings 🥟 (餃子).It has a few different branches in Hong Kong. Apart from food and drinks, they have shisha (水煙)too.

2021-03-14 821 浏览
It was good, foods and drinks were awesome. Bit of waiting of time but overall great if you want good neplease food then you should come here. The momo are a die hard for.
2020-01-22 1476 浏览
I absolutely love this spot! It's a great place to take your friends. It looks super unique too with the colourful walls. They have live music but they didn't have performances when I went because it was a Monday evening.The food was great. You have your classic Nepali dishes like chicken or pork momos, and chatpate. The drinks tasted good too. Amazing service. The guy who took care of us, Sokhin, was awesome. You definitely have to come through!

2020-01-20
  • momo platter
  • chatpate
2019-03-28 1519 浏览
我们四人去本是慶祝我生日飯的。食物選擇好少。點三碟菜都没有。不吸水烟和飲酒,就幹走我們。服务態度差。地方好少。只有吃餃子咖哩角、Only have dumpling, samsosa, salsad and Nachos. Nothing to eat. Very bad service. They kicked us off cos we don't order enough beers or cocktail and no smoking Shisa!
2019-03-18
庆祝纪念
生日
2018-11-15 1219 浏览
Funky Monkey is a very friendly and chilled place to hang out and enjoy great Nepalese food and amazing signature cocktails! This place is groovy and Funky!!!

• Signature Cocktails
  • Sukuti