2019-10-26 3069 浏览
第一次知道呢間餐廳係東京🇯🇵佢塊超大的牛肉一直都令我好難忘知道香港開左分店一段時間,有日經過就即慶話去試下。鎮店好大塊的牛原來要book先有得食,但可惜個日係walk in所以同佢無緣,但都仲有好多選擇。兩個人叫左一個set,包括牛舌,牛扒,同一塊豚肉扒,件件都好大塊,好香油脂,整個set只係四百幾,我覺得超值店員仲好細心幫我地燒,特別調製的醬汁同肉好夾。我本身以為佢細細份,所以仲叫左一份牛肋肉,甲羅燒,薯仔沙律同石鍋飯。我地差點食唔完,非常非常滿足香港的燒肉店以呢個價錢我暫時諗唔到有另一間比佢好下次我一定提早book食好大塊的牛!
第一次知道呢間餐廳係東京🇯🇵佢塊超大的牛肉一直都令我好難忘
知道香港開左分店一段時間,有日經過就即慶話去試下。

香港的燒肉店以呢個價錢我暫時諗唔到有另一間比佢好
下次我一定提早book食好大塊的牛!
2019-10-02 2429 浏览
一路都好想試呢間燒肉,終於可以一嚐所願,早了很多星期才訂到餐廳。但是原來他是分時段的,第一個時段是六點至八點, 第二個時段是八點後。我們最終選擇了第一個時段,但是我們七點才去到, 吃了一個鐘頭就走了。他的燒肉真的不錯,值得一試!我們是了五種不同的燒肉。第一款是叫了第一款是叫了赤身盛,雖然不是最好的那一款,但還挺不錯的!之後我們叫了上等牛肩肉,簡直回味無窮,放入口的那一瞬間簡直就是入口即溶。但是他的紫菜飯就差一點點了, 咸度可以控制好一點整體來說都不錯!

但是他的紫菜飯就差一點點了, 咸度可以控制好一點

整體來說都不錯!
2019-09-24 1874 浏览
今日同媽味去食大阪午市套餐日本燒肉嚟講,確實勁好味叫左雞牛肉燒烤肉,再有飯,同仲有野飲啲肉都幾新鮮,醃得幾入味,雞肉好滑。比其他性價比算係高。lunch time 一早去攞定位值得encore
今日同媽味去食大阪午市套餐

日本燒肉嚟講,確實勁好味
叫左雞牛肉燒烤肉,再有飯,同仲有野飲
值得encore
2019-09-23 1711 浏览
星期六叫左雞牛豬mix嘅加大版午市套餐。呢個餐可滿足你樣樣都想試嘅慾望,有好多肉:雞,牛脷,牛肋,豬腩肉,豬頸肉,等等。肉類嘅醃料唔會太over, 肉質唔係拿到林嗰啲。 呢個價錢黎講算高質。另外仲有嘢飲,128蚊都幾抵食!😊😊
星期六叫左雞牛豬mix嘅加大版午市套餐。

另外仲有嘢飲,128蚊都幾抵食!😊😊

2019-09-22 959 浏览
趕得切係三點last order之前食佢嘅set lunch, set lunch有一杯嘢飲、一份燒肉、飯、沙律、玉子蛋、同埋一個湯。叫咗特級牛肋肉加熱嘅蜂蜜紅棗水加埋一,一百五十蚊到。佢葉到d牛肉甜甜地,有七至八塊,其中一兩舊比較多脂肪,性價比正常。美中不足係成餐飯不斷畀隻烏蠅嬲住。

叫咗特級牛肋肉加熱嘅蜂蜜紅棗水

加埋一,一百五十蚊到。

美中不足係成餐飯不斷畀隻烏蠅嬲住。

2019-09-18 673 浏览
第一次嚟吃午餐,唔算多人,幾好,清靜D🤣肉同配菜都好味,兩款肉,覺得厚身嘅好味D飯偏多水,乾身少少嘅話口感更好。沙律菜新鮮,醬好味。牛舌燒一燒,熱吃更好味👍🏻
第一次嚟吃午餐,唔算多人,幾好,清靜D🤣
肉同配菜都好味,兩款肉,覺得厚身嘅好味D
飯偏多水,乾身少少嘅話口感更好。
沙律菜新鮮,醬好味。
牛舌燒一燒,熱吃更好味👍🏻
2019-09-09 775 浏览
一想食日本燒肉就會去不二之選。價錢中等,食材合格合理推介佢個冷面,真係堅日本風味。 想試既朋友,請預先訂位,因為呢間真係日日都full 咁際。仲有佢地準時收鋪10:30,last order 9:30。正😋😋😋
一想食日本燒肉就會去
不二之選。
價錢中等,食材合格合理
推介佢個冷面,真係堅日本風味。
正😋😋😋
2019-09-09
2019-08-02 1751 浏览
If you’re a meat lover like me, then Yakiniku Futago is the place for you! But you must remember to book a table because the place is usually quite full. They provide a range of vegetables and beef from different positions on the cow and I must say the quality is HIGH. Everything taste absolutely delicious but also not too oily. The grilled corn with butter is really good as well. Would prefer it if the waiters are more attentive but in general it was a great dining experience.
2019-03-24
2019-07-16 1847 浏览
一開張到而家都食過幾次大阪燒肉 今次依舊叫大盛lunch set, $128加一!食物水準仍然keep到呢基本上叫開呢個set會一直叫落去,因為佢一次過有腩肉,豬頸肉,雞肉,牛肉,牛舌!腩肉好多油花,厚度剛好,,用黎開爐就最岩!點埋佢地秘制有少少甜既醬汁黎夾飯同紫菜食,無得輸。個人覺得豬頸肉同牛舌最出色,呢兩個係點燒都唔會韌,不過要注意唔好咁貼近爐既兩邊燒 , 如果唔係好快會變焦!雞肉不過不失,如果牛肉可以切片會比較容易燒, 口感亦會比一大舊咁切好食。食食下覺得太多肉,又可以飲下set 湯同食個沙律中和一下,仲有芽菜泡菜等等既小食。如果加多5蚊,就可以叫到杯啤酒咁既凍烏龍茶,食呢個烤肉set飲凍烏龍就大快人心!一班人lunch食呢間會充滿能量,呢個價錢既份量亦都好足料!如果燒到一半仲可以叫店員換一塊鐵板,咁你既食物就唔會痴住黑色個d焦, 雖然個爐細細,但都燒得幾過癮架!最好就早一兩日book位,基本上lunch 同dinner 即時入座既機會較微。

大盛

凍烏龍

大盛
凍烏龍
2019-07-05 1889 浏览
之前幫襯過一次,覺得好好食!但後來想再去嘅時候,發覺原來佢已經結業!勁失望!最近從朋友口中得知,佢響新地址再開店嘅時候,我超級開心,一直計劃幾時可以去食!今天我終於搵到機會啦!新店地址有少少難搵,我要問利園嘅客戶服務部先搵到!不過為咗食好嘢,再難搵都唔緊要啦!我叫咗特上牛肋肉同埋黑毛和牛特上牛肋肉嘅lunch sets!黑毛和牛入口即溶,好好味,一碟有8塊 ,呢個價錢,呢個質素,絕對抵食!但係其實最好食嘅係牛舌,超級爽,好好味呀!如果唔係因為已經飽的話,超級想叫多一碟!呢度嘅lunch set唔算貴,但都會提供高水準嘅肉,超級抵食,值得推介!
之前幫襯過一次,覺得好好食!
但後來想再去嘅時候,發覺原來佢已經結業!勁失望!
今天我終於搵到機會啦!
牛舌
牛舌
我敢講呢間係全香港最好食💯嘅日式燒肉店,沒有之一😍😍!之前喺銅鑼灣舊舖已經食過幾次,每一次都冇令我失望。但佢搬咗新舖之後一直都未有機會食,朋友同我慶祝生日竟然問我想唔想食,我當然舉腳贊成🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️。但記住一定要book枱啊,weekday即日book多數都未必有,如果weekend就要更早。新舖其實同舊舖位置好近🤣,我仲行咗個大圈先搵到🙈,新舖環境闊過以前,亦都好似多枱啲。而且抽風好似好咗,食咗3個鐘個身都無燒肉味。👍🏻👍🏻講返嘢食,我哋2個女仔都叫咗唔少嘢食,前菜叫咗1️⃣Futago特製薯仔沙律🥔🥗($38),份量雖然唔多,但真係好好食好開胃,啲醬好好食仲配咗啲薯片好脆,令到成個口感昇華咗🤩。2️⃣鹽燒黑豚腩燒($58)🥓,呢個第一碟上,唔記得影相,因為已經太肚餓了,鹽燒好好味啊,食到個油脂好香。但得5片,如果多啲就好喇。👉🏻👈🏻3️⃣大得驚人牛小排(鹽燒)🥩($188),呢個真係永遠嘅王牌,成個燒爐咁大塊,而且會有專人幫你燒埋。燒之前仲要嗌句口號先哈哈,又拍哂手好high🥳🤪。塊肉唔厚,所以好快都熟,但有高手幫手燒,所以完全無燒到過熟,食落超Juicy好好食有少少入口溶化嘅感覺,真係
Futago特製薯仔沙律

大得驚人牛小扒

3️⃣大得驚人牛小排(鹽燒)🥩($188),呢個真係永遠嘅王牌,成個燒爐咁大塊,而且會有專人幫你燒埋。燒之前仲要嗌句口號先哈哈,又拍哂手好high🥳🤪。塊肉唔厚,所以好快都熟,但有高手幫手燒,所以完全無燒到過熟,食落超Juicy好好食有少少入口溶化嘅感覺,真係好回味,而且配上wasabi蔥食簡直好食到唔識形容💯💯。2人食每人食到都幾多嚿。👍🏻個人認為鹽燒會更加食到個肉味。
蒜蓉牛油雜菇

4️⃣蒜蓉牛油雜菇🍄($48),佢係用個錫紙兜盛住嘅,原來放上爐可以打直放,只係佔爐一半🤣,側邊可以繼續燒肉。啲牛油熔咗落啲菇到好正啊,金菇最好味,不過食到底有少少痴底。
壺漬牛肋條

5️⃣壺漬牛肋條($148),係用一個壺上菜嘅,呢個係比較重口味,有啲辣醬會燒到最後加上去,好滿足,成餐有淡啲口味又有濃啲。呢樣亦都係有專人幫我哋燒,個份量好多,一人一條,食到好多嚿。👍🏻👍🏻但如果比較,我覺得牛小排好食啲,因為牛肋條肉質比較韌,但其實都只係相對姐,依然好食。😛
蟹味噌甲羅燒

6️⃣蟹味噌甲羅燒($68/1pc),我同朋友一人叫咗一嚿,呢個係最後燒嘅,燒嘅時候已經聞到浸蟹膏香味,但我哋唔知燒到幾時先叫食得🙈,就搵咗Staff幫手,佢幫我地撈勻哂啲蟹肉蟹膏蟹籽就食得啦,配埋紫菜食,真係不得了,第一淡食真係覺得好鮮甜好感動😭😭。即刻想加配白飯食,好滿足。
名物!一口冷麵

7️⃣食物最後叫咗名物!一口冷麵🍜($38),個份量真係兩淡😂😂,酸酸哋,麵質好爽好彈牙唔錯唔錯。
Futago薑味威士忌梳打

8️⃣飲品我哋叫咗4杯,每人2杯,好抵有酒精無酒精,好多都係$38咋,我哋試咗Futago薑味威士忌梳打、烏龍茶燒酎同馬格利米啤酒🍻。杯杯都幾唔錯,見menu有靚女啤酒好搞笑,下次有機會試下。
2011 浏览

2條友total食咗差唔多$900🙈🙈,其實真係有啲貴,不過因為慶祝生日就貴一次半次啦。最重要係啲食物質素絕對對得住個價錢,每樣都好好食,有啲人均消費都成3嚿水嘅燒肉店其實唔平得幾多,但成個感覺爭好遠。成個用餐過程真係好開心,另外我覺得新舖啲staff nice咗好多😊,只會燒咗碟腩肉就幫哋換爐,燒嘅時候又同我哋吹水👍🏻。最後發現原來呢到唔收切餅費,仲問我哋要唔要蠟燭同唱生日歌😂。

唯一有啲美中不足就係食完成餐應該會上個酸奶俾我哋消濟,但可能我哋食到佢哋收舖,所以唔記得咗🙈。
2019-06-27
Futago薑味威士忌梳打
  • 大得驚人牛小排
  • 名物一口冷麵
2019-06-23 1505 浏览
.我要食燒肉!究竟邊度有高質嘅日式燒肉呢?上網做咗好耐research,發現唔同餐廳嘅價錢係有天淵之別,最後揀咗依間「Futago大阪燒肉」。.入到餐廳,聽到有客人同職員一齊叫口號,原來係叫咗一個要提早預留嘅「大得驚人牛小排」,冇預留嘅我哋最後都食到,真係好好彩!.大得驚人牛小排 ($178) • 落燒肉之前個職員會叫「準備 じゅんび」,之後我哋就要嗌「用意 ようい」!之後職員就會將肉放落去燒,再向我哋講解小排嘅四個部位。燒肉絕對可以被評為高質!牛味夠濃夠油香,入口無筋夠嫩滑,仲會配適當嘅醬汁,例如芥末去提升鮮味。順帶一提,我哋仲叫埋佢嘅海鮮拼盤,價錢唔貴兼且非常新鮮,比得上出面主打海鮮嘅餐廳,值得嗌埋!.最尾嚟個小總結:食物質素同服務態度都相當唔錯,係會令人食過番尋味嘅餐廳!.餐名: 大得驚人牛小排價錢: 人均$650評分: 9/10餐廳: Futago HK大阪燒肉 (銅鑼灣)地址: 銅鑼灣恩平道28號利園二期地下LG01號舖#HKFPcwb #HKFPjapanese.IG : hkfoodpoint
大得驚人牛小排

餐名: 大得驚人牛小排
價錢: 人均$650
評分: 9/10
餐廳: Futago HK大阪燒肉 (銅鑼灣)
地址: 銅鑼灣恩平道28號利園二期地下LG01號舖
#HKFPcwb #HKFPjapanese
IG : hkfoodpoint
大得驚人牛小排
2019-06-23 748 浏览
銅記燒肉平價之選啊!間野開左我估都有半年多,一直都想試,但望個樣似係超級貴,所以一直都無去。咁我呢排想試試燒肉,就上網睇下邊到有,廢事去尼去去都係某角。原來呢間野都唔係貴,牛肉、雞肉都幾新鮮,d汁都幾入味,我地仲追加左牛舌,好正爆!我地燒得幾脆,所以好好味。大家想試燒肉可以試下呢間,位置係利園二期果頭,有少少唔方便。不過有d熱氣啊,我食完第二日就生暗瘡,唔知大家食完燒肉後會唔會飲返杯涼茶既呢???

2019-05-24 1418 浏览
從未試過日本燒肉,多番朋友推薦,今天下午休假,恰巧行經過此店,單獨勇闖...店子充滿日本風味,因為,從未食過,便詢問究竟,看看待應有什麼好介紹,擾讓一輪,結果,選定和牛set lunch ,$188,滿有期待上菜時,是白飯一大碗,紫菜兩片,紫菜湯一小碗,沙律是粟米粒,生菜,蕃茄2個,2-3片生菜,大豆芽一小碗,兩小片甜糕,主角上時,看見只有8小小薄片,放在烤箱上,因為,沒有留意,原來火很猛,轉眼燒成炭,白白浪費了2片,其實,和牛燒肉味道鮮美,有肉汁,入口即溶,肥美甘香,但只有6小片,不夠飽,要求補單,sorry,原來已經截單了,望門興嘆呢,結果,要扒白飯填飽肚子...招呼普通!下次不會來了!

招呼普通!下次不會來了!

2019-05-04 1415 浏览
平時食開晚市,今日試下佢既午餐先。依間店既肉不嬲都好食,同我平時去日本食開既燒肉黎講佢跟得最貼切。雖然我無咩去過食d千幾二千蚊一餐既貴價牛燒肉,但論燒汁醃料黎講我覺得好好味。今餐午餐燒肉埋單每人180蚊左右,但本人認為晚市更抵,晚市單點兩人埋單700蚊左右,店鋪亦細心會附上圍巾,防止燒肉既油彈到客人既衫上面。食到最後仲會俾茶同乳酸飲用消滯,很貼心