(非会员)
2009-12-15 25 浏览
第一次有一間餐廳令我滿意到有衝動寫下食評~純粹起網上search到呢間餐廳,見到d食物既相幾吸引就同男朋友起週年紀念日去試下間餐廳有分粵菜部 (出lift 轉左再轉右) 同埋西餐部 (出lift 轉左再轉左)兩邊都入過, 覺得西餐部既裝修有情調d我主要想讚下d waiter既服務態度, 同埋果度既氣氛~!成間餐廳以白色為主, 播住舒情既純音樂, 有棵大聖誕樹起中間 (因為近聖誕節)大概有8張table (indoor), 1張長台 (outdoor), 每張都舖左白色台布, 有candle有花, d 燭光令到格調非常浪漫, 好似人地結婚既自助餐擺設甘因為呢個週年紀念日, 我自己整左個蛋糕預先放左起餐廳, 佢地既waiter 好專業, 一見到我拎個蛋糕入去就問我你同伴知唔知有呢個蛋糕? 係咪要as a surprise甘捧個蛋糕出黎.到食完主菜, 我只係講左一句"麻煩上甜品丫", 佢就醒水,將個蛋糕完整甘放起隻碟度 (原先我都驚佢唔知會唔會同我切左個蛋糕), 周圍加上朱古力醬裝飾, 我男朋友仲以為係餐廳既甜品, 話 "28蚊有甘既甜品都幾抵喎" (因為dinner set + $28 有
第一次有一間餐廳令我滿意到有衝動寫下食評~

兩邊都入過, 覺得西餐部既裝修有情調d

因為呢個週年紀念日, 我自己整左個蛋糕預先放左起餐廳,
佢地既waiter 好專業, 一見到我拎個蛋糕入去就問我

到食完主菜, 我只係講左一句"麻煩上甜品丫", 佢就醒水,
周圍加上朱古力醬裝飾, 我男朋友仲以為係餐廳既甜品, 話 "28蚊有甘既甜品都幾抵喎" (因為dinner set + $28 有甜品)
後黎我地食唔曬個蛋糕, waiter竟然好醒目甘keep住我帶黎既蛋糕盒, 幫我地pack番入去
佢既服務態度真係令我好surprise!

芝麻雞
大蝦蘋果飯 (超好味)
帶子三文魚 (頭盤)
八爪魚沙律 (頭盤)
2009-12-12
纪念日
芝麻雞
大蝦蘋果飯 (超好味)
帶子三文魚 (頭盤)
八爪魚沙律 (頭盤)
  • 餐湯 - 羅宋湯
2009-12-13 37 浏览
做O左MEMBER咁耐,第一次寫食評~HAHAG Gallery係我同男友每次有特別日子O既選擇, eg. Birthday, 拍拖週年,Chritmas, 情人節...喜歡G Gallery因為佢裝修簡單卻有情調, 食物味道好,價錢卻合理,而且在工業區卻很寧靜, 朋友都說真的不覺外面是工廠~ 今次好友Birthday, 就帶他們來試試~他們一致讚口不絕呢~7:30 開始, 邊食邊傾近況, 不經不覺已到11:30, 但服務員依然親切~最Suprise 係, 預早訂了個birthday Cake (New York Cheese Cake)我O地食到差不多, 突然D lighting暗O左, waitress拎住個cake 出黎,( 仲要我無比signal佢&未同佢講邊個Bday).佢識放O係主角面前~ 我都好suprise! HAHA! NICE!要提提大家,如果食甜品 心太軟 & 焗綠茶布丁 都好正!! 記得試試呀~另陫要提提大家, 甜品心太軟 & 焗綠茶
做O左MEMBER咁耐,第一次寫食評~HAHA

今次好友Birthday, 就帶他們來試試~
他們一致讚口不絕呢~

我都好suprise! HAHA! NICE!

另陫要提提大家, 甜品心太軟 & 焗綠茶
上年平安晚的甜品, 特登搵返比大家睇!
上年平安晚的心太軟, 特登搵返比大家睇!
2009-12-08
生日
上年平安晚的甜品, 特登搵返比大家睇!
上年平安晚的心太軟, 特登搵返比大家睇!
  • 心太軟
  • 焗綠茶布丁
  • New York Cheese Cake
2009-11-29 21 浏览
食過一次,意粉好小但ok幾好食,波菜湯ok~~藍莓芝士餅我到覺得普通
2009-10-23
生日
2009-11-23 176 浏览
That was the second time I visited G Gallery.My husband ordered the fish in the set meal, okay.I ordered the lemon chicken, okay too.Although the appetizer (scallop and tuna) is petite it was delicious.The soup is cream soup of pumpkin with lemon grass, very refreshing.I particularly like the atmosphere there, small shop, not too noisy even we had a group gathering next to us, and the waiters are professional, very attentive yet not too disturbing.They don't sell wine but we can bring our own wi

They don't sell wine but we can bring our own wine there, no extra charge...that helps a lot.

I will definitely go again and sit outside the balcony next time, seems like a very private corner for a romantic meal.
2009-11-19
  • dessert
2009-10-08 19 浏览
深圳工作的食友難得在國慶長假期間回到香港寫字樓,不錯過機會跟他吃個午餐。荔枝角好歹也算是我的地頭,去哪裡吃梗係由我話事,找來了工廠區內最高級的西餐廳。預早訂好了檯,未知為何仍是安排了最門口的位置給我,光線不足之餘,客人出入亦是十分騷擾。吃至中途,看見有其他較好的位置沒有人坐,立即要求轉檯,幸而店方也大方同意。說回食物,沙律菜新鮮爽脆,車厘茄鮮甜,醮上橄欖油和黑醋吃,可以收貨;而餐包則顯得失色。盛載餐包的銀碟俗氣非常,麵包不熱亦欠鬆軟,店方附上的牛油也只一丁點,過於吝惜;是日餐湯是西蘭花忌廉湯,質感稀稀的,味道清淡,不是我所好。難得想吃魚,主菜就揀選煙三文魚柳配青檸汁,對方則要蒜香欖油免治極黑豚長通粉,大家分享。我點的三文魚,頗大條的,魚皮輕煎過,香口;魚肉不會過熟,入口嫩滑,味道好,水準不俗。可惜伴碟之薯蓉味淡,豆角又不爽口,稍嫌馬虎了一點。長通粉的份量又是大得驚人,加上了蒜香,味道不過不失,而豚肉並不是免治,甚至大件得有點像肉片,不過又幾入味,吃落覺得似以前「麻麻」煮的蒸豬肉,十分懷念。同得甜魔午膳,甜品的數量當然要比咸點多,是日要了三款,分別是藍莓芝士餅、Panna Cotta以及

同得甜魔午膳,甜品的數量當然要比咸點多,是日要了三款,分別是藍莓芝士餅、Panna Cotta以及心太軟,若然不是甜品款式不吸引,相信會多點一至兩款。

在餅櫃很難看的藍莓芝士餅,估不到稍加裝飾後,會是這樣的吸引。質感幼滑,芝士味道濃香,是意想不到的好。師傅在蛋糕旁放的兩件焦糖crunch,又是香脆,滿意。

差點被遺忘的Panna Cotta,送上檯時遙遙欲遂的,很是誘人。味道香滑,口感細緻,還有甜度得宜的士多啤梨醬,我認為比芝士餅更要出色,當然旁邊適量的火龍果也為這甜品增加分數。

久等之下,心太軟終於上場,賣相精緻,可惜雪糕太細球,吃得不過癮。切開,流心程度一般,也稍稍焗耐了一丁點,幸而,朱古力漿香濃,也達致暖心效果,亦不會太失望。

吃罷甜品,時間已很緊迫,急急喝完飲品,又要返回工作崗位。休息兩天,大家又會在生日飯局聚頭,多麼的期待呀!
門外風光
煙三文魚柳配青檸汁
Panna Cotta
心太軟
2009-10-06 31 浏览
回港的幾天總很有「等待運」,上菜、搬位總要等等等.... 約好試食這間廠區貴氣西餐,食友早已訂好檯,不知何解還是被安排於門口角落。不但光線昏暗,而且食客的出入非常影響進餐。雖然場中間的環境也不見到光猛,情調與氣氛也屬普通,但絕對比門口位佳,後來一有機會當然要求換位了。 食物方面,午餐共有五款選擇,各包沙律、餐湯及飲品,套餐甜品則另可加$20享用。貪心的我,同食友除了分享兩份套餐,還忍不住加了兩份甜品,再加散叫心太軟。食物逐項介紹如下: 餐前包-盛麵包的銀碟庸俗,裡面的麵包也無出色之處,唯一可讚是除牛油外,店方還供應橄欖油+黑醋,俾面後者才吃了件半。 是日沙律-以油醋汁調味的沙律菜清新開胃,甜美的車厘茄幾值欣賞,以跟餐沙律來講算不錯。 西蘭花忌廉湯-西蘭花與忌廉味淡淡的,質感亦較稀,相當不吸引,省掉絕對不是損失。 蒜香欖油免治極黑豚長通粉($78)-腸胃宜吃清淡,要了最相宜的澱粉質主菜,原來份量並不比肉類主菜少:極黑豚並非免治的細碎,而是量多件頭也大,加上蒜片及橄欖油調味,十分香口的滋味懷舊,食友說似姥姥煮的豬肉,甚有道理;剩下大量口感正常、味道不差的長通粉,真的無胃納收容了。 煙三文魚
回港的幾天總很有「等待運」,上菜、搬位總要等等等....

食物逐項介紹如下:

煙三文魚柳配青檸汁($98)-食友也作清淡選擇,三文魚不過熟,連帶油煎香魚皮同吃滋味不錯,配菜的豆角與薯蓉也淡淡的,比較之下少不免被香口黑豚搶去一些風頭。

藍莓芝士餅(+$20)-初看毫不吸引的凍餅櫃展示,估不到甜品增加裝飾後魅力大增,最緊要是芝味夠濃,焗製的質感也挺滑,再加上極鬆脆的焦糖crunch心思,以套餐甜品來講交足功課,真慶幸沒有錯過這選擇。

意式奶凍(+$20)-味道香滑細膩,柔軟又充滿彈性的質感迷人,加上適量生果配襯,是個十分美味的甜點;如藍莓芝餅是交足功課,這個panna cotta則是超額完成!

法國朱古力軟心布甸($56)-早在上主菜已預早柯打心太軟,後來店方還是忘記,要久等一輪才上檯。精緻的心太軟切開,流心程度只屬一般,是焗得稍稍過火了,不過以valrhona朱古力炮製的蛋糕味道香濃,也挺吸引的;而原配的雪糕是柚子味,我們要求下才改為雲尼拿味,不過份量仍是非常細小。

其實主菜上場已是兩點,加上甜品再次拖慢進度,最後很急的飲完我的
熱咖啡,就怱怱埋單走人。雖然飲得急,仍感受到咖啡的香濃醇厚,挺不錯的!

然而自己狀態麻麻,飲下如此勁度咖啡+急食雪糕,之後又開始肚痛肚瀉...
所以還是喜歡在了無拘束的夜晚,不用計時與友儕開懷大吃。無論如何,十分多謝食友的心太軟心意,休息一排待彼此調整好腸胃/牙痛問題,再一起勁食!!勁食!!勁食!!雪糕+甜品吧~~~
是日沙律
是日沙律
意式奶凍
法國朱古力軟心布甸
熱咖啡
這裡有indoor 或outdoor 的座位。是日天氣炎熱,當然選indoor。格局有點似私房菜,較private,不錯。椅背夠高,椅墊夠軟,坐得不錯。可惜食物需要改進的地方很多,嚴格來說是不合格,不給喊口只是整體評分所至。1. 牛扒真的不太可以,百多塊的一個set,應該有一定水準吧,結果和友人意見一致,附近wewah cafe 60塊的也比這裡好。肉鞋、扒薄,失望。反而最好吃的是薯菜,薯片很入味。2. 豬扒比牛好,至少肉不會太鞋口,夠厚,口感不俗。3. 甜品又是比較弱的一環,cheese cake 很鬆散,不夠結實,入口還吃到粒狀的感覺,很粗糙,差。其他甜品也只是很一般的味道,一點有不突出。總結:過譽了 過貴了 過客而已。

1. 牛扒真的不太可以

2. 豬扒比牛好,至少肉不會太鞋口,夠厚,口感不俗。

。其他甜品也只是很一般的味道,一點有不突出。

總結:過譽了 過貴了 過客而已。

門面光鮮
普通前菜, 味道一般
差很薄身, 欠口感, 肉質偏鞋, 味道尚可
像雞扒般的豬扒, 水準較牛佳
汁的味道有點似沙嗲, 又有點似咖哩
2009-09-26
門面光鮮
像雞扒般的豬扒, 水準較牛佳
2009-09-26 23 浏览
朋友從雜誌看見這間餐廳,我們便決定來試一試。本來是早一兩個星期前來的,可是之前被颱風吹走了,今晚睇完戲後便來了這裡晚飯啦。環境唔算好寬敞,大概容納到二十人到,有得坐出面,如果係冬天我都有興趣坐下出面,好似感覺唔錯。由於地方所限,唔算係好高級好有氣氛環境咁,但睇返價錢又覺得都可以接受喎,因為佢都唔算好貴。叫左兩個set dinner,頭盤係田螺同埋parma ham salad,兩個都幾好食,清清地一d都唔漏,味道唔錯,個田螺個香草汁幾正架。湯係南瓜湯,個湯似剛剛滾起咁,勁熱呀! 辣咀架! 不過個湯都幾好飲,又係清清地,味道唔會太濃而且唔會好傑身。之後MAIN COURSE我地就要左黑豚同埋羊架,兩個都幾好食,不過個羊好似有DD UN,個黑豚反而好淋喎,一切就得啦,兩個都幾有肉味,反而我幾鍾意旁邊D配菜,茄子好味呀! 佢個羊架配意大利飯架,不過食落質感同平日食個D好似有D唔同,唔知點解個味有D似糯米飯,哈哈 XD之後就梗係要叫甜品啦,一餐甜品佔一個好重要既位置架! 個甜品要加 $28,我地叫左個心太軟同梳乎里,心太軟唔算係好軟心,唔會話一食就流哂出黎,但都ok啦,不過我覺得佢甜左少少,無

之後就梗係要叫甜品啦,一餐甜品佔一個好重要既位置架! 個甜品要加 $28,我地叫左個心太軟同梳乎里,心太軟唔算係好軟心,唔會話一食就流哂出黎,但都ok啦,不過我覺得佢甜左少少,無咁甜會好d,佢仲要有d焦糖係面,甜到爆炸,不過柚子雪葩好好,清清地調劑返,有d柚子肉係中間架。梳乎里好味,夠挺身,佢仲提我地快d食,好熱架,最鍾意食表面個層,脆脆地好食,唔會話勁甜。

這裡食物真係唔差,佢都幾full架,好似都幾多一家大細黎食,而且食物速度唔算慢,你知有時西餐好慢架嘛,服務又好又有禮貌,so gd! 有機會再黎食下先,佢仲可以包場架 =)
2009-09-26 36 浏览
一行四人到此隱密餐廳用膳, 位於工廠大廈裡面, 走廊沒想像的那麼黑暗, 入到餐廳裡面, 地方不算大, 室內約有七張檯, 另外還有戶外位置~ 由於其中一位朋友需要遲一點才到, 侍應很貼心的先送上麵包, 外表看好像很硬, 吃了才發覺原來幾軟熟! 我們等了差不多半小時, 侍應不只沒有催促, 還不停 refill water 及麵包, 服務很好! 我們共點了四個 set dinner, 另外再加一個頭盤 頭盤點了烤雞 ceasar salad ($65), 有點驚喜, 雞胸肉不會太嚡口, 其實還有少許肉汁, 四人分剛剛好!set dinner 包括了 :頭盤 : 意大利雲吞配黑松露汁 - 雲吞 size 有一隻手掌咁大, sauce 裡還有數顆法國田螺肉, 好好味!湯 : 什菌磨菇湯 - 很 creamy, 聞到陣陣鮮磨菇味, 喝到最尾一滴也沒有淨 主菜 : 我點了澳洲焗羊架配意大利飯 ($208), 說真的七成熟的羊架只是一般, 可能我比較喜歡 "羊騷" 味, 這羊架只有淡淡的羊味, 但羊肉入口很嫩! 反而有驚喜的是意大利飯, 不像一般吃的濕漉漉, 而是表面有飯焦, 脆口, 內裡就是軟綿綿

set dinner 包括了 :

主菜 : 我點了澳洲焗羊架配意大利飯 ($208), 說真的七成熟的羊架只是一般, 可能我比較喜歡 "羊騷" 味, 這羊架只有淡淡的羊味, 但羊肉入口很嫩! 反而有驚喜的是意大利飯, 不像一般吃的濕漉漉, 而是表面有飯焦, 脆口, 內裡就是軟綿綿的意大利飯, 很好吃!
另外三位朋友都點選了肉眼扒 ($248), 真的很大份啊! 我試了一口, 第一個感覺是 "很牛啊", 很有濃郁的牛味, 而且煎得剛剛好, 肉裡見到很靚的粉紅色!

餐飲 : 我點的檸檬茶不過不失, 但友人表示奶茶很一般, 很淡, 希望可以改善啦!

甜品 : 加 $28 可以選 menu 內甜品, 大概是正價一半, 我點了朱古力軟心布甸配柚子雪糕, 軟心布甸有些似心太軟, 但內裡朱古力並不會溜出來, 似是液體與固體之間, 濃濃朱古力味, 配上清新柚子雪糕, 雪糕內還有粒粒柚子肉, 好好味! 侍應甜品是這餐廳的拿手好戲呢!! 友人點了橙酒梳乎里配雪芭, 賣相精緻, 友人讚不絕口!

這次晚餐很滿足, 輕輕鬆鬆渡過了兩個半小時
餐前麵包, 浪漫燭光
焗羊架配意大利飯
梳乎里配雪芭
朱古力軟心布甸配柚子雪糕
2009-07-17 20 浏览
跟同事Farewell, 我們一行八人今次有另類選擇,唔飲茶,去我嘅飯堂,最近它裝修,開多間泰菜係隔籬,G Gallery的咖哩一向有水準,相信比我地上班族有另類落脚地.鵝肝意大飯 - 從A la Cart Menu 選的,一向是我在這裹的致愛,但這天午餐就多油了點Rib Eye - 大大份,好底食,扒是G Gallery 的水準之作鯖魚 - 又係大大條,但魚嘅Dishes喺呢度有好多空間改善
地上班族有另類落脚地.

鯖魚
大大份Rib Eye-好Heavy!
2009-06-26
大大份Rib Eye-好Heavy!
  • 鵝肝意大利飯
2009-06-12 22 浏览
呢檔隱世餐廳,在工廠大廈內,今次帶朋友去,佢地覺得好有驚喜,因為無論食物同價錢環鏡都絕對超值,我今次點了澳洲穀飼豬扒草莓汁,扒雖厚,但一點也不靭,份量和味道就算我男士來說,都非常足夠,最後加埋個甜品,完成了完美的一餐. 同朋友一邊傾計,一邊食野,沒有人催促,全因呢間小店以半私房形式運作,我多數會訂位先,可以同朋友慢慢傾計,唔會俾人限時限刻埋單,吃了兩個多小時,非常滿足。
蟹肉意大利雲吞
肉眼扒配煎鵝肝
甜品四款
(非会员)
2009-03-09 21 浏览
在茘枝角工廠區來說, 這間餐廳算不錯, 不過價錢亦不便宜. 可能在這區只有一兩間這類餐廳, 所以中午時段很爆, 要早幾日訂位. 由於人多, 所以都幾嘈, 如果晚餐, 會比較靜, 三五知已聚餐或情侣都適合, 不過價錢比午餐貴很多.....我點了個set lunch: 頭葐: 雜菜沙津 ~ 份量很少湯: 南瓜湯 ~ 味道不錯 - not too sticky but still rich!主菜豬柳伴雜菌蛋餅 : 豬柳很滑, 不"鞋"'; 蛋餅 ~ 蛋不老!另加甜品: 梳乎厘 ~ 很軟滑, 但杯中心很冰凍, 有點奇怪......
我點了個set lunch:
頭葐: 雜菜沙津 ~ 份量很少

2009-03-09
  • 豬柳伴雜菌蛋餅
2009-02-08 27 浏览
零八年十月上旬午餐 要替老闆在這裡一帶找個地方企理西餐廳開Lunch會議,想起食友提過工廠區內的G Gallery,趁著有空檔就來睇場兼食飯。由地鐵站出來,照地址找其實也不難摸上億利中心,工廠大廈內分兩邊,幸見有大字寫著G Gallery,也總算摸到入來。中央水吧已佔了大半位置,連露台計只容得下約卅餘人的小店,木地板同大書櫃下形成Coz氣氛。十二時許,人不多,坐在近露檯二人檯,午市餐牌選擇不多,聽說老闆是肉食供應商,就貴一點吃個燒西冷吧,要了Medium Rare。先來一藍子餐包,烘暖的多士塗上鹹牛油,吃完兩件侍應會再須否添加,平日在Soho常吃到的配套,落在這飲食文化沙漠區內,卻是簡單的喜悅。然後是南瓜沙律,幾片哈蜜瓜上放上大量雜沙律,伴有少量法國蔥,伴有弧形沙律汁,賣相認真,哈蜜瓜幾甜的,沙律菜下了些醋及胡椒清爽美味,比較起之後味道略為單薄的南瓜湯,還是這足料沙律好一點。人開始多,未到一時已全院滿座,多是附近寫字樓高層,牛扒也要等上廿分鐘才上來。店員先送來扒刀,薄闊的紐西蘭西冷看樣子也有六安士左右,扒分量足但烤略為得過火,但在繁忙飯市來說,當然要將薄切的西冷烤得剛好,又好似有太過苛
零八年十月上旬午餐

人開始多,未到一時已全院滿座,多是附近寫字樓高層,牛扒也要等上廿分鐘才上來。店員先送來扒刀,薄闊的紐西蘭西冷看樣子也有六安士左右,扒分量足但烤略為得過火,但在繁忙飯市來說,當然要將薄切的西冷烤得剛好,又好似有太過苛求,肉味濃有肉汁而且是即烤的,雖然有些渣,但以這價位來說收貨有餘了,而伴碟的青紅椒同加了香草醬的烤番茄,蔬果經烤過後又甜又美味,比起主角更吸引。

是日甜品麵包布丁,焗得軟熟美味,雖然要加錢叫,亦是值得的,埋單約百五元,唔算平,算是荔枝角區內叫人驚喜的小店,老闆照計應該都會收貨。
雖然熟了一點,但感覺還是很抵吃的。
太熱了,露天位置還是入秋後才考慮。
清新美味的沙律。
工廠區內Coz小店。
清新美味的沙律。
  • set lunch
2009-01-18 20 浏览
因見到有食家之前嘅食評,jan 17, 09,3人來dinner,叫咗2個set dinner : 1) 麵包籃-包括咗2款包-第2round叫佢refill嗰d就最好質素,因有烘過才上枱,所以外脆內軟,正!! 2) 湯i) 忌廉大蒜湯 -忌廉味突出過大蒜味,只有大蒜嘅甜味-都不錯 ii) 龍皇海鮮湯-好似+咗$58upgrade個餐湯-個湯底喺小"杰"同全滑型-裡面有大小蝦,扇貝同墨魚仔-味道雖未至好鮮,但還可以啦 3) 頭盤i) 香草汁田螺-田螺正常,最出色喺個香草汁,所以call咗第2round麵包去掃埋佢 ii) baked eggplant w/traditional meat sauce filling w/melted cheese-幾的骰-正常,ok 4) 主菜i) baby lamb rack-呢個喺當晚嘅special.........據介紹羊仔喺大30日左右,唔喺成日有,所以緊要支持叫吓啦-見到個肉喺嫩粉紅色,而且亦有羊脂-真喺好嫩滑,亦有羊味喎,咁先似羊架嘛,掂-底下墊以多款蔬菜+薯仔粒,夠晒營養+均衡呢!!-除咗見到嘅肉汁外,仲另外上薄荷啫喱同芥辣比我哋 i

1) 麵包籃
-包括咗2款包

2) 湯
i) 忌廉大蒜湯
-忌廉味突出過大蒜味,只有大蒜嘅甜味
-都不錯

ii) 龍皇海鮮湯
-好似+咗$58upgrade個餐湯
-個湯底喺小"杰"同全滑型
-裡面有大小蝦,扇貝同墨魚仔
-味道雖未至好鮮,但還可以啦

3) 頭盤
i) 香草汁田螺

-幾的骰
-正常,ok

4) 主菜
i) baby lamb rack
-見到個肉喺嫩粉紅色,而且亦有羊脂
-真喺好嫩滑,亦有羊味喎,咁先似羊架嘛,掂
-底下墊以多款蔬菜+薯仔粒,夠晒營養+均衡呢!!
-除咗見到嘅肉汁外,仲另外上薄荷啫喱同芥辣比我哋

ii) fillet sea bream wrapped w/fresh prawn in spinach cream
-條魚都幾大,劏開肚皮,內面有隻中蝦,亦伴以多款蔬菜同薯仔粒
-我分嘅時候已經覺得佢over baked咗少少,但好在入口未至於老到"鞋"口,只喺唔可以叫嫩同juicy

5) 甜品
i) new york cheesecake
-跟餐嘅甜品,另1選擇喺blueberry cheesecake
-叫住友人我要影相,都叫唔住,都喺比佢cut左1嘢........不過知道佢呢排心情唔好,咁就算啦
-先欣賞presentation嘅蝴蝶,真喺好飛躍feel,好靚
-後欣賞個cheesecake,好軟身(應喺新鮮貨),亦rich芝士味
-不錯

ii) chocolate fondant w/vanilla ice cream
-好似+$28upgrade咗佢
-同友人討論時,侍應知道我哋喺expect會喺好"流"心嗰種,就立即解釋該店喺另1種,因蛋糕佔7成,朱古力漿喺3成,所以唔會點流出嚟,不過佢哋就好濃朱古力味
-好準確,唔多流出嚟,但真喺幾濃朱古力味,暖暖到,蛋糕部份焗到好綿身,唔多脆身,夾埋裡面嘅朱古力漿同食,好味
-相伴嘅點綴都好豐富有藍莓,士多啤梨仔,楊桃乾同焦糖脆脆.......全部睇得又食得

6) 餐飲
i) 熱檸蜜

ii) 凍mocha

- 咁隱蔽嘅位置,weekend嘅晚市會比較淡,所以嗰晚得2枱。同朋友/至愛嚟都唔錯,靜靜哋又有情調

- waitress服務細心,對餐廳嘅菜色瞭如指掌...........解釋同每樣+$$$$項目好清晰
2008-10-12 27 浏览
係荔枝角返工, 由於商廈密集, 所以多數都帶飯或叫買外賣返公司食.10/10無帶飯, 所以約左兩個同事一齊0黎試下呢間連我地老闆都推介既餐廳.餐廳地點係舊式工業大廈4/f, 但其實都好易搵. 由於太遲book位既關係, 所以須要坐露天地方.一入到餐廳覺得有好舒服既感覺, 以白色為主, 但室內位比較迫少少, 露天就闊落好多.好在當日天氣唔算熱, 有少少微風, 但由露天位置下面就係大馬路, 所以都幾嘈同埋擔心大塵.order左三個set lunch, 餐包括湯, salad及飲品忌廉曲荀湯: 杰度適中, 好滑.薯仔沙律: 少少沙律菜架三片極細既薯仔片, 無乜特別.銀魚柳蕃茄醬長通粉($78): 蕃茄醬好開胃, 而長通粉煮得剛剛好, 有咬口.脆皮雞扒(98): 雞扒好大塊, 皮好脆, 好有肉汁, 拌碟既薯蓉都好好味煎牛扒($128): 雖然唔係好厚身, 但肉味夠, 而面微焦但肉仲係好有肉汁, good.餐飲: 凍咖啡完全無酸味, 雖然唔夠濃, 但咖啡味好香, 同事飲既凍檸檬茶話茶味夠, 茶色仲好通透.埋單$340, 雖然以食lunch計係貴, 但間中一次都可以, 而家以呢個水準, 我覺得係值
餐廳地點係舊式工業大廈4/f, 但其實都好易搵.
由於太遲book位既關係, 所以須要坐露天地方.
忌廉曲荀湯: 杰度適中, 好滑.
薯仔沙律: 少少沙律菜架三片極細既薯仔片, 無乜特別.
埋單$340, 雖然以食lunch計係貴, 但間中一次都可以, 而家以呢個水準, 我覺得係值得.
  • 脆皮雞扒
  • 煎牛扒