2024-10-26 113 浏览
小店位近海旁, 雖然有點偏遠, 但光顧過後可順道前往海濱閒逛, 也很惬意。喜歡小店的落地玻璃, 採自然光, 又可外望街景。長枱每隔一段位置設有小擺設或小玩意, 好讓客人打卡或輕鬆玩樂一番, 感受當下。雪糕款式不少, 每款都很吸引。得知付款後可試最多2款味道, 心大心細的我決定縮小範圍, 試了再決定選那款雪糕。Small Double (2 flavors) $43- 酒香巴斯克蛋糕 (上)- 皮埃蒙特榛子 (下)Order 了 Small Double, 兩款口味分別是面頭的酒香巴斯克蛋糕和底下的皮埃蒙特榛子。皮埃蒙特榛子盛滿了雪糕杯, 質感軟滑, 榛子味道香濃。酒香巴斯克蛋糕酒香滿滿, 質感幼滑, 當中有蛋糕粒粒, 口感豐富, 唯雪糕融化速度較皮埃蒙特榛子快, 溢出雪糕杯, 弄得有點髒。

Small Double (2 flavors) $43- 酒香巴斯克蛋糕- 皮埃蒙特榛子
Small Double (2 flavors) $43
- 酒香巴斯克蛋糕 (上)
- 皮埃蒙特榛子 (下)

2024-10-10
🍨 Triple HK$68>西西里開心果、酒香巴斯克蛋糕、芝芝芒芒開心果💚:必食!好濃郁果仁油脂香,鹹鹹甜甜,幼滑雪糕加脆口開心果粒,甜度唔高,even開心果粒都有用鹽焗香,個般鹹香非常出色🤤酒香巴斯克蛋糕🍰:入口好重酒香,芝士香甜鹹相間,甜為主調鹹為副調,小小奶蓋feel,掂!夾雜亦蛋糕粒,帶返鹹香出嚟,食晒成個都唔會唔會好膩~特別鍾意雪糕有巴斯克蛋糕焗燶咗嗰個面,有烘焙香但唔會苦👍🏻芝芝芒芒🥭:雖然唔係用呂宋芒,但個芒果都好香甜,中間夾雜住嘅芝士奶蓋夠鹹夠厚!一個濃郁一個清爽做扭紋雪糕,同樣幼滑,夾埋完美還原芝芝芒芒嘢飲,夏天食好開胃滿足🥰・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:平時7仔雪糕都要廿蚊杯,仲要次次試新嘢都怕伏,呢到平均都係廿蚊球,仲要出乎意料嘅好食,抵佢咁紅排晒隊!一句講晒,必須食,下次排隊都會食🩷!!!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🍨 Triple HK$68

>西西里開心果、酒香巴斯克蛋糕、芝芝芒芒

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

2024-10-06
  • 酒香巴斯克蛋糕
  • 芝芝芒芒
2024-10-23 0 浏览
到咗觀塘, 專登找此店食返個雪糕, 好在沒有失望, 下次再來試其他味道。店舖離觀塘MTR有一段距離, 要一直行到觀塘碼頭廣場, 舖頭在附近, 因為有落地大玻璃, 一眼便見到, 去到店內已企滿人, 排咗一陣便順利買到雪糕, 但要找個位企都有D困難, 但雪糕真係好好味, 值得好遠到來 食物 : DOUBLE $58 ~ 有兩球雪糕, 今次選了焦糖芝士及開心果, 味道好濃好滑, 真心好好食, 大推 環境 : 店內設計沿窗邊有枱面, 可以在店內進食, 不過地方有限, 大家都食完就走 服務 : 職員有禮貌 價錢 : HK$58
服務 : 職員有禮貌
價錢 : HK$58
Double
2024-10-05
Double
今日放假帶埋朋友去食Ganto叫左$68@3球雪糕share🫶🏻榛子味、黃糖豆腐同tiramisu味黃糖豆腐:好有豆腐味,食落去黃糖有啲咬口,唔會太甜,有啲驚喜😋😋榛子味:食落去有濃濃嘅榛子味,但係唔會過於死甜,值得一試👍🏻Tiramisu :食落去冇乜咖啡味反而有啲失望,雪糕入邊有啲咖啡手指餅,食落都有啲咬口好味指數😋😋😋😋/5
今日放假帶埋朋友去食Ganto
叫左$68@3球雪糕share🫶🏻
榛子味、黃糖豆腐同tiramisu味

好味指數😋😋😋😋/5
2024-10-12
2024-10-09 409 浏览
男朋友又帶我去覓食,今次試咗一間比較隱蔽嘅gelato店。雖然佢嘅位置唔算方便,但一到埗就見到勁多人排隊,心諗應該唔會錯。入到去,揀gelato之前仲可以試兩隻味道,呢個安排好貼心,因為gelato嘅味道種類多,試咗之後可以幫手決定自己最中意邊隻味。我最後揀咗開心果同紅糖豆腐。開心果gelato真係非常出色,唔單止味道夠濃郁,仲有細細粒嘅果仁碎,食落去口感豐富,唔會淨係得一種滑溜嘅質感,仲有啲脆脆嘅層次。而另一隻紅糖豆腐gelato亦都好搶眼,紅糖嘅香甜味同豆腐嘅滑嫩口感完美結合,唔會覺得過甜,反而係一種非常清新嘅甜味。而且,入面仲有紅糖碎,增加咗口感同味道嘅層次,完全唔會被開心果比下去。最特別嘅係,店舖仲提供咗啲桌遊俾客人一邊食gelato一邊玩,令成個體驗更加輕鬆有趣。呢間店嘅環境舒適,食物質素高,非常適合同朋友或者情侶嚟度輕鬆度過一個愉快嘅下午。男朋友又帶我去覓食,今次試咗一間gelato專門店。雖然舖頭位置唔算方便,但一到埗見到咁多人排隊,就知應該係好嘢。揀雪糕之前仲可以試兩隻味,我最後揀咗開心果同紅糖豆腐😋😋。開心果味道非常濃郁,仲有果仁碎,口感豐富;而紅糖豆腐亦唔輸蝕,紅糖

最特別嘅係,店舖仲提供咗啲桌遊俾客人一邊食gelato一邊玩,令成個體驗更加輕鬆有趣。呢間店嘅環境舒適,食物質素高,非常適合同朋友或者情侶嚟度輕鬆度過一個愉快嘅下午。男朋友又帶我去覓食,今次試咗一間gelato專門店。雖然舖頭位置唔算方便,但一到埗見到咁多人排隊,就知應該係好嘢。揀雪糕之前仲可以試兩隻味,我最後揀咗開心果同紅糖豆腐😋😋。開心果味道非常濃郁,仲有果仁碎,口感豐富;而紅糖豆腐亦唔輸蝕,紅糖嘅香甜味同豆腐嘅滑嫩質感好夾,仲有啲紅糖碎,味道層次好足。店舖入面仲有桌遊提供,可以邊食雪糕邊玩,氛圍輕鬆,係一個周末下午嘅好選擇。🤭🤭
2024-10-06 551 浏览
近期開心果成為大熱產品,見到有開心果味雪糕當然要試吓😋去到已經好多人排隊,每種口味雪糕都咁吸引,選擇困難症🍨但無諗過連其他味雪糕一樣好食,太多種口味啦,決定要再買埋唔同嘅口味試吓👍🏻因為今次唔食,下次可能就無啦,每個月有唔同主題🌟左: 藍莓芝士蛋糕有明顯的一粒粒藍莓加入濃濃的芝士蛋糕,酸酸甜甜好好味中: 法式焦糖燉蛋炙熱焦糖,香滑蛋味,甜度適中右: 西西里開心果超重開心果味,有粒粒開心果,口感非常豐富
近期開心果成為大熱產品,見到有開心果味雪糕當然要試吓😋

去到已經好多人排隊,每種口味雪糕都咁吸引,選擇困難症🍨

因為今次唔食,下次可能就無啦,每個月有唔同主題🌟

左: 藍莓芝士蛋糕
有明顯的一粒粒藍莓加入濃濃的芝士蛋糕,酸酸甜甜好好味

中: 法式焦糖燉蛋
炙熱焦糖,香滑蛋味,甜度適中

右: 西西里開心果
超重開心果味,有粒粒開心果,口感非常豐富
2024-10-03
宵夜
  • 法式焦糖燉蛋
  • 藍莓芝士蛋糕
2024-09-28 596 浏览
嚟到觀塘點都要去朝聖一下 唔執輸咁樣去試吓最近好人氣嘅Gelato 舖頭收九點 我哋趕係八點即刻過去 地方比較偏僻 係偉業街接近海旁地段 有地鐵站行過去都要10多分鐘一去到最人氣嘅抹茶口味已經售罊 不過都仲有好多唔同味選擇 今次我哋就揀咗兩個Double small 咁就可以一次過試四種口味 呢度係要俾咗錢先可以試味 每一杯可以試兩種味我哋最後揀咗法式焦糖布甸🍮 + 開心果 焦糖布甸口感順滑 表面會有燒焦嘅焦糖增加口感 相反開心果口感就非常重 食得出美國開心果嗰種濃郁味道👅 另一杯就揀左tiramisu + 紅糖豆腐 紅糖豆腐完全冇得輸 亦係非常順滑同埋舒服嘅口感 濃濃嘅豆香味 Tiramisu口感唔算太濃 中間會有浸過咖啡嘅手指餅夾雜住少量企位可以供堂食 仲擺左少量遊戲增加氣氛🍦

一去到最人氣嘅抹茶口味已經售罊 不過都仲有好多唔同味選擇

呢度係要俾咗錢先可以試味 每一杯可以試兩種味

少量企位可以供堂食 仲擺左少量遊戲增加氣氛🍦
2024-09-08 1199 浏览
今日放工天氣好熱 ,基本上日日都係35度。就嚟熱果泰國啦。放工上搵啲特別嘅雪糕消暑,於是就想 OpenRice 探索一下。無意中發現依家雪糕店好似好出名,咁我就決定去搵路啦 ,今次揀左一個海海鹽焦糖 同埋 tiramisu 味。味道都幾特別 ,不過價錢比想像中唔平 ,我覺得可以值得一試 。可以焦糖味好食,不過好似比較咸左啲 ,而tiramisu,比較濃郁D 。 佢果咖啡味都幾重下 , 下次可以再食tiramisu味 本身想揀朱古力味點知買哂
2024-08-27 1327 浏览
佢喺舖頭擺咗啲玩具喺度俾人玩,真係好特別😂睇得出好有心❤️欣賞欣賞!第一次食呢間Gelato,知道佢喺觀塘好出名😆今日食完飯決定去試下,買咗三個口味❤️叫咗開心果、焦糖燉蛋、榛子,我最鍾意喺榛子味❤️真係超香,勁似kinda朱古力😂😂😂焦糖燉蛋真係會有少少焦糖粒,同埋會食到雲呢拿籽🫶🏻正正!開心果都好香,會食到果仁粒,但係唔知點解有少少鹹鹹地🤣我哋唔係好食得慣😂但係三球$68都幾抵!

第一次食呢間Gelato,知道佢喺觀塘好出名😆

2024-08-27
2024-08-21 1423 浏览
人均消費:$50-100推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️聽講觀塘有間cp值幾高既gelato😍 價錢大約$20一球細 同平時食Haagen-Dazs差唔多錢 咁梗係要試吓啦🥰1)Small Double(可以揀1-2口味)$43 🍦之前睇過抹茶味好出名,有哂濃度可以揀,但今日唔見有,有啲可惜😭。揀之前店員會俾一隻味你試,我就揀左tiramisu,不過食落唔啱所以冇揀到🙂‍↔️。最後我就揀左豆腐紅糖同藍莓乳酪。先講下豆腐紅糖,有一粒粒紅糖係雪糕入面,帶少少豆腐味同甜味,唔會太甜,味道平平淡淡,感覺可以😌。而藍莓乳酪都係有一粒粒藍莓,味道想像得到,同食開嘅藍莓乳酪差唔多。不過相比其他有牌子嘅雪糕,我反而更鐘意佢,食落順滑一啲,奶味足夠,又唔會太甜。同埋價錢真係抵食,我會寧願揀食佢😝*地址:GANTO GELATO (觀塘)觀塘偉業街180號Two Harbour Square地下2號舖
人均消費:$50-100
推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

1)Small Double(可以揀1-2口味)$43 🍦

*地址:GANTO GELATO (觀塘)
2024-08-21
2024-08-20 1207 浏览
This handmade gelato is really nice!!I wanna try it for a long time.After lunch, I queue for the gelato for around 10minutesEveryone can try two flavours before deciding which taste you want.Papaya is nicePistachio is my all time favourite, but this time is a bit sweet.Tofu is highly recommended!! Fresh and rich
Papaya is nice
2024-08-17 1055 浏览
今年一月錯過咗, 適逢六月同七月都係「茶」主題, 茶控當然要再去試吓🤤順便消消暑🥵之前舊舖食過一次 但排隊位置有啲焗 所以之後都冇再去過咁啱六月搬咗新舖同再有「茶」就去試, 試食咗抹茶20%同焙茶 最後決定抹茶15% 玄米茶同豆腐紅糖其實20%都可以接受同非常啱茶控 但怕夜晚會眼光光 所以忍口退後一步要15%😝之前都試過豆腐紅糖 好似食緊豆腐花 豆腐紅糖嘅甜可以平衡返茶嘅甘😋三種都好好味 冇揀錯😎不過啲雪糕食食吓都開始融 所以拎到上手都要快手啲食

之前舊舖食過一次 但排隊位置有啲焗 所以之後都冇再去過

2024-08-15 1399 浏览
我第一次食依間gelato 係係舊店,今次係第二次再食,仲記得舊店要上樓,地方好細,仲要排好長龍,依家搬左新店,雖然冇舊店咁方便,但地方大好多,仲有位可以比客企係度食。今次因為知道出左唔同濃度既抹茶,就專程去觀塘試。去到店後先排隊買左要邊個size,跟住如果想先試下味就同店員講,我主要試味試左15%及20%抹茶,最後我同朋友一人叫左兩款唔同味道。我簡左抹茶3號濃度20%同日本焙茶,而我朋友就簡左玄米茶同豆腐紅糖。4款味道我最中意玄米茶,好清香,真係好似飲緊玄米茶既感覺。抹茶就真係超級濃,偏苦澀,相信抹茶控一定可以滿足到,至於日本焙茶就係預期既味道,都係唔錯既選擇,最後最特別莫過於係豆腐紅糖,真係好似食緊豆腐花咁,又唔會好甜。其實其他味都好想試,不過真係食唔到咁多,唯有等下次。

其實其他味都好想試,不過真係食唔到咁多,唯有等下次。

2024-07-14
$60 (其他)
2024-08-12 1467 浏览
觀塘人氣隱世意式雪糕,主打香港製造意式Gelato,每月推出各款新口味。最近由工廈搬到海旁商場,裝修開揚闊落,炎炎夏日可以慢慢在店內享受雪糕。☀️🍨- Small Double HK$40🍨- 法式焦糖燉蛋 🍮脆脆口感!!燉蛋味道香甜軟滑,再加入脆身焦糖碎碎,每一啖都有細微脆脆口感,口感非常有趣味!- 西西里開心果 🟢開心果控必食!!超濃開心果醬香氣融入整個雪糕,再加入大量開心果碎,整杯都超香濃,令人愛不釋手!!

- Small Double HK$40🍨
法式焦糖燉蛋

- 法式焦糖燉蛋 🍮
西西里開心果

- 西西里開心果 🟢
$40 (其他)
法式焦糖燉蛋
2024-08-10 1322 浏览
今日到觀塘逛街,知道這裏附近開了一間最近非常有人氣的意大利雪糕店,所以在炎炎夏日下也要過去試一試。這裏的雪糕口味每個月都會轉換一次,可以在他們社交平台上看到最新Menu這次叫了一個Double Size $58味道方面選擇了西西里開心果和芒果糯米飯味。這裡很體貼在店舖有放一些枱可供客人堂食。首先,西西里開心果開心果味沒有很突出,吃了幾口後開始變得有點膩。芒果糯米飯味道不錯,裏面有加入糯米粒增加口感。可能是選擇口味的問題,暫時並沒有覺得他們的雪糕很有驚喜。如果不用排隊的話可以一試。

這次叫了一個Double Size $58
味道方面選擇了西西里開心果和芒果糯米飯味。
這裡很體貼在店舖有放一些枱可供客人堂食。

芒果糯米飯味道不錯,裏面有加入糯米粒增加口感。