又過尖沙咀找朋友開餐,看好久沒吃韓國炸雞了,就找了這家韓國出名的過江龍解解饞😋,這家還標榜非油炸,是烤焗的,相對健康。餐廳的裝修是傳統韓國餐廳的格局,之前去韓國旅行,有好多餐廳都是這種裝修。加上所有員工都是韓國人(有可說廣東話/英文),令人好似置身於韓國。餐點大致分了韓式烤雞/辣炒年糕/pizza等,每款食物都有好多種口味,令人目不暇給,非常有食欲。最後我們簡單選了兩款食物以及汽水,還怕不够吃呢,還好忍手了,真吃不完😅。✴️韓式玫瑰醬炒年糕🌶🌶 $165芝士看上去不多,但一上桌已經聞到濃濃的芝士味,非常香,即時口水大量分泌。裏面食材非常豐富,有韓式年糕/意粉/魚糕/炸煙肉碎,味道甜甜辣辣,食材都很入味,相當好食。✴️Goobne原味烤雞(無骨)$195點了辣味年糕,這個烤雞就選原味吧,反正韓式炸/烤雞踩雷的機會很低。果然沒有選錯,一大盤,份量多得誇張,有配了兩個醬,分別是酸甜醬和芝士醬,配上雞皮酥脆,雞肉肉汁飽滿的烤雞,一個酸甜開胃,一個濃香撲鼻,非常惹味。最後點上了兩罐汽水,其實啤酒更配,只是我們不喝酒,汽水也算是絕配了。✴️可口可樂 $20✴️忌廉溝牛奶 $20最後吃不完,他的份量不是說笑

韓式玫瑰醬炒年糕/Goobne原味烤雞(無骨)

✴️韓式玫瑰醬炒年糕🌶🌶 $165
韓式玫瑰醬炒年糕🌶🌶

✴️Goobne原味烤雞(無骨)$195
Goobne原味烤雞(無骨)

可口可樂/忌廉溝牛奶

✴️可口可樂 $20
✴️忌廉溝牛奶 $20

最後吃不完,他的份量不是說笑的,還跟店員要了外賣盒🍱,也是裝了大半盒。

總結,這家烤雞,真的很好吃,服務到位,但不收加1服務費👍。很多歐美人士,還有香港人都聚在一起,氣氛非常好。用烤焗代替了油炸,雞塊酥脆得來不油膩,多吃一塊都不會有罪疚感😋。值得回訪。
韓式玫瑰醬炒年糕/Goobne原味烤雞(無骨)
韓式玫瑰醬炒年糕🌶🌶
可口可樂/忌廉溝牛奶
2天前 0 浏览
想食炸雞,但又怕油膩,朋友推介左呢間餐廳。呢度的雞件係烤好,再調味,食落無咁大負擔。餐廳很大,座位闊落完全唔擠逼。一大排的落地玻璃,透入陽光,又可以望到街景,好舒服。我哋點了馬蘇里拉芝士球,剛炸起的芝士波外皮很脆,散發著淡淡的芝士味,一咬開可以拉出長長的芝士絲,好味又治癒。另外點了半半烤雞,甜辣烤雞配果味醬油蒜香烤雞,果味醬甜甜的,散發著蒜蓉香氣,令人一口接一口地吃。甜辣烤雞甜中帶辣,更加惹味。雞肉大大件,烤得嫩滑多汁,係炸雞的完美替代品。另外我哋點了芒果沙冰,可以點少甜。飲得出滿滿的芒果肉,十分推介。今次第一次食烤雞,估唔到咁有驚喜。下次要再encore。
想食炸雞,但又怕油膩,朋友推介左呢間餐

排的落地玻璃,透入陽光,又可以望到街景,好舒服。

我哋點了馬蘇里拉芝士球,剛炸起的芝士波外

皮很脆,散發著淡淡的芝士味,一咬開可以拉

出長長的芝士絲,好味又治癒。

另外點了半半烤雞,甜辣烤雞配果味醬油蒜香

烤雞,果味醬甜甜的,散發著蒜蓉香氣,令人

一口接一口地吃。甜辣烤雞甜中帶辣,更加惹

味。雞肉大大件,烤得嫩滑多汁,係炸雞的完美替代品。

另外我哋點了芒果沙冰,可以點少甜。飲得出

滿滿的芒果肉,十分推介。

今次第一次食烤雞,估唔到咁有驚喜。下次要

再encore。
4天前 0 浏览
又食韓國菜!一行四人嗌左好多野食好豐富滿足😚黃金脆烤雞,雞件非常多,而且都好多雞鎚位,就算係雞胸,食落都唔鞋,overall係肉嫩juicy,調味粉香噴噴蜜糖BBQ 芝加哥薄餅,大大啖烤豬肉陷入濃郁嘅芝士,加埋面頭倒入香濃蜜糖,咸咸甜甜好好食凱撒沙律,有羅文生菜, 煙肉, 烚雞蛋, 番茄仔,麵包糠, 巴馬臣芝士。卡邦尼炒年糕,配濃稠奶油醬,加入少量意大利麵又幾得意, 巴馬臣芝士香濃韓式香辣海鮮湯,睇落顏色好紅但食落唔算好辣,係好香果種韓式辣,內裏有魷魚, 蝦, 青口,蛤蜊等等新鮮食材。
又食韓國菜!一行四人嗌左好多野食好豐富滿足😚

2025-01-13
4天前 0 浏览
在寒冷的冬天,沒有什麼比一鍋**芝士火鍋**更令人期待的了🧀🔥。在尖沙咀的**Goobne Chicken$288**,這裡的**C-U UFO 芝士火鍋**,是我冬日的心頭好✨! 這鍋火鍋的魅力在於它的配料,全部都是無骨的,讓人吃得輕鬆又愉快😍。每一口都讓我感受到芝士的絲滑與濃郁,彷彿每一口都是幸福的滋味💖。 另外,我還點了**蜜糖香滑烤雞**🍗,那香氣撲鼻而來,外皮酥脆,肉質鮮嫩,搭配著淡淡的蜜糖,讓人欲罷不能🍯。而**果味醬油蒜香烤雞**🍗則是另一番風味,蒜香濃郁,果味清新,讓我在每一口中都感受到不同的驚喜🌈。 在這個冬日的午後,坐在溫暖的火鍋旁,享受著美食,心情也隨之變得愉悅💫。如果你和我一樣,喜歡芝士的誘惑和無骨的方便,記得來**Goobne Chicken**品嚐這份美好! **Goobne Chicken** **地址:尖沙咀赫德道4號The Hart 2樓**📍

**Goobne Chicken**
**地址:尖沙咀赫德道4號The Hart 2樓**📍
5天前 0 浏览
🔹️今日去尖沙咀 “Goobne Chicken” 午餐🐔 餐廳以傳統韓國風裝修, 簡潔清新、設有多坐位🪑 店員細心有禮🧑‍💼👩🏻‍💼 食物優質健康, 烤雞不含麩質、不經油炸、以低熱量、低脂及低反式脂肪🙌 價錢合宜💰🔸️鐵板海鮮煎餅🦐🐙🍕薄身香脆煎餅, 餡料十足 ~ 以蜆肉、蝦肉、墨魚、八爪魚製成, 味道鮮香味濃, 加特製醬汁更加滋味🤤🔸️甜辣烤雞 (無骨) 🐔甜辣烤雞以即點即做, 採取195°C焗爐温度焗製, 味道少辣帶酸酸甜甜, 全以雞脾肉, 肉質厚身、鮮味多汁、外皮酥脆、口感嫩滑Yummy😋🔸️醃酸蘿蔔🧆味道酸酸甜甜, 口感爽脆, 配炸雞、烤雞一流, 開胃解膩👍👍🔸️士多啤梨特飲🍓🍹 味道酸酸甜甜, 清爽冰凍又解渴🍓🔸️歐薄荷茶☕️送來時已經聞到香噴噴☺️ 以清爽香濃薄荷味道, 消濟解膩✌️

🔸️鐵板海鮮煎餅🦐🐙🍕

🔸️甜辣烤雞 (無骨) 🐔

🔸️醃酸蘿蔔🧆

🔸️士多啤梨特飲🍓🍹
味道酸酸甜甜, 清爽冰凍又解渴🍓

🔸️歐薄荷茶☕️

午餐
6天前 0 浏览
熱氣夜❤️‍🔥好耐冇食韓式烤雞🥹完全係大破戒!又飲汽水😂但食烤雞冇汽水就唔過癮了🤓1️⃣果味醬油蒜香烤雞清新而香濃的蘋果檸檬醬汁配上陣陣蒜香,甘甜又醒胃!外皮口感很脆🤩就像包裹着一層焦糖烤!而雞肉很滑嫩!令人一口接一口,停不了口😋2️⃣鐵板辛奇煎餅新鮮熱辣脆卜卜🔥超濃味的泡菜醬汁,而且泡菜大大塊好有口感!3️⃣馬蘇里拉芝士球又係新鮮熱辣上枱!因為要趁熱才有拉絲效果!芝士味很香濃而口感則外脆內軟!攤涼食就似芝士年糕了⋯4️⃣烤薯條應該是氣炸薯角⋯我還是喜歡炸薯條🍟🥹

1️⃣果味醬油蒜香烤雞

2️⃣鐵板辛奇煎餅
新鮮熱辣脆卜卜🔥超濃味的泡菜醬汁,而且泡菜大大塊好有口感!

3️⃣馬蘇里拉芝士球

4️⃣烤薯條
應該是氣炸薯角⋯我還是喜歡炸薯條🍟🥹
📍 Goobne Chicken (The Hart) 尖沙咀喺尖沙咀聽講有一間好火辣爆棚嘅韓國食燒雞店!餐牌上面款式好多,仲有好多唔同口味~而且仲有烤全雞同半半雞可揀,半半雞嘅意思即係可以揀兩隻味,同時滿足晒兩個願望🩷店內仲有其他飲品可以打卡🍹Lunch時間仲有套餐精選,全部都係韓國出名嘅嘢食,簡而精,唔會花多眼亂👀不過我淨係鍾意食辣嘢,所以就揀咗一款辣雞🌶️都己經好滿足😌✨ 火山烤雞(無骨)韓國最火熱的烤雞,本身以為好火辣,啲醬汁真係好紅色,不過食得辣嘅我,感覺還好,而且仲要係我最愛嘅無骨雞肉,好方便我依啲懶人。火辣雞汁好豐富,每一隻每一啖都可以沾上火辣汁,令到每隻雞肉都刺激到我嘅味蕾,雞肉好嫩滑,呢款真係完美😍份量多到可以三個人share🐔✨ 鯊魚之淚🦈Shark Blood Rita招牌飲品,檸檬與香桃的絕妙配搭,是一款充滿驚喜的飲品,不僅鯊魚吸引搶眼,而且味道甜美,冰涼解渴 🩵而且仲要係我最鍾意嘅天藍色,打卡一流📸甜度剛好🩷

喺尖沙咀聽講有一間好火辣爆棚嘅韓國食燒雞店!
餐牌上面款式好多,仲有好多唔同口味~

店內仲有其他飲品可以打卡🍹

不過我淨係鍾意食辣嘢,所以就揀咗一款辣雞🌶️
都己經好滿足😌

✨ 火山烤雞(無骨)

✨ 鯊魚之淚🦈Shark Blood Rita
而且仲要係我最鍾意嘅天藍色,打卡一流📸
甜度剛好🩷

2025-01-15 0 浏览
成日都聽呢間嘅烤雞好好食,前幾日終於去咗食啦😬🍴甜辣烤雞+蜜糖蒜香烤雞 $248有得揀有骨定冇骨,可以試到兩種味唔使咁單調,不過雙拼嘅組合唔係全部味道都有,我哋就揀咗呢兩種味。甜辣味就算唔食得辣嘅人都可以食得到!非常開胃,雞肉嫩滑,外皮沾滿醬汁係最好食,比起炸雞更加健康🤪蜜糖蒜香味一樣咁好食,有啲蒜片令蒜味更突出,甜甜地嘅醬油一樣好經典🥳🍴芝士海鮮炒飯 $135超多芝士超邪惡,有好多唔同海鮮配料!🍹柚子蜜雞尾酒 $150柚子嘅味道如果更加突出就更好!
成日都聽呢間嘅烤雞好好食,前幾日終於去咗食啦😬

🍴甜辣烤雞+蜜糖蒜香烤雞 $248

🍴芝士海鮮炒飯 $135
超多芝士超邪惡,有好多唔同海鮮配料!

🍹柚子蜜雞尾酒 $150
柚子嘅味道如果更加突出就更好!
2025-01-15 0 浏览
🍗韓國過江龍Goobne chicken 又出新野!今次有熱浪味炸雞同芝士波!我地下午2:30左右去,人流不多,好多就有位了!但食物質素卻很高!🍗芝士波必點!拉絲超長,脆脆的外殼,咬下去軟軟糯糯,咸咸甜甜,連我怕芝士的朋友都愛上了!🍗熱浪味炸雞!香噴噴的,炸雞外表好多香辣脆片,外脆內軟,香辣表面加上嫩滑的雞肉。🍗鐵板海鮮煎餅都好好食,外面煎到脆卜卜,唔會好有麵粉咸,口感好似白蘿蔔絲,入面都有不少少海鮮同雜菜。
🍗韓國過江龍Goobne chicken 又出新野!

• 拉絲芝士波
  • 熱浪味炸雞
  • 鐵板海鮮煎餅
2025-01-15 0 浏览
餐廳的環境也非常舒適。服務人員態度親切,服務周到,讓人感受到賓至如歸的感覺。
My top 3:🫶🏻 蜜糖BBQ 芝加哥薄餅見到在場都好多人叫咗呢款pizza~ 蜜糖BBQ芝加哥薄餅,薄餅底香脆,搭配甜美的蜜糖BBQ醬,而且材料豐富,口味獨特!!!每一口都充滿芝士,超級邪惡!!!濃郁的風味,令人一口接一口。🫶🏻 凱撒沙律凱撒沙律新鮮爽口,配料豐富,特別是自製的凱撒醬,讓整道菜更加出眾。沙律中的生菜脆嫩,非常適合與濃郁的薄餅搭配。有佢嘅配搭,就唔驚食得太油膩😏🫶🏼 UFO 芝士火鍋濃郁的芝士融化得剛剛好,搭配著各無骨雞肉,一口下去,令人陶醉,味道濃郁,醬汁唔會太重口味,啱啱好,加埋拉絲芝士十分滿足!!!!——————————————————

📍尖沙咀赫德道4號The Hart 2樓

📍尖沙咀赫德道4號The Hart 2樓

—————————-—————————-
Overall 💗💗💗💗
2025-01-13 0 浏览
每次想食韓國炸雞都一定會諗起Goobne,多次到訪唔同分店都從未失望過,今次嚟到尖沙咀The Hart 呢間分店,大玻璃位置可以見到尖沙咀人來人往鬧市景色🙈原來最近Goobne 又出咗新口味!當然要即刻黎試一試😍🌶️🌶️熱浪味Chipken ($228)Goobne嘅炸雞,皮脆嫩滑就唔使多講😝推薦一定要試吓佢呢期新推出嘅熱浪味炸雞再配佢哋自家Yobling Sauce。食嘅時候會感受到辣味,甜味同鹹味充斥住味蕾🤩鍾意食辣同刺激感嘅人真係唔可以錯過。Special Egg Roll ($148)外層厚得來又軟熟嘅蛋,入面包卷住紫菜、青瓜、酸蘿蔔和濃濃嘅芝士等。一上枱熱辣辣,啲芝士又剛好溶出黎,建議真係要趁熱食,相機都要擺低🤓Mozzarella Cheese Ball ($55/5pieces)芝士球都係今期新推出嘅菜式,芝士球外表炸得金黃色,香脆可口,入面包住香濃可以拉絲嘅芝士。芝士愛好者絕對要一試!🍹Shark Blood Rita ($88)呢杯名為鯊魚的眼淚嘅飲品都係我哋每次必點,佢嘅賣相好呃like,我超鍾意呢條小鯊魚🦈佢嘅口味有少少似波子汽水,但又加咗少量嘅酒精,食炸雞配搭呢杯飲

🌶️🌶️熱浪味Chipken ($228)

Special Egg Roll ($148)

🍹Shark Blood Rita ($88)
呢杯名為鯊魚的眼淚嘅飲品都係我哋每次必點,佢嘅賣相好呃like,我超鍾意呢條小鯊魚🦈佢嘅口味有少少似波子汽水,但又加咗少量嘅酒精,食炸雞配搭呢杯飲品真係非常配合😝

Hoegaarden ($38)
炸雞配啤酒🍻當然都係吾少得😚

📍Goobne Chicken (The Hart) (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 2樓
營業時間:Mon to Sun 12:00-22:30, PH 11:30-22:30

@goobne.hk #尖沙咀 #tst #韓式料理 #韓式炸雞 #korean #koreanfood #eggroll #cheeseball #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodies #hongkongfoodblogger #hkfood #hkfoodie #hkfoodies #hkfoodblogger #hkfoodstagram #foodie #foodies
早排想食炸雞,就約左朋友去食我食過幾次的goobne chicken🌿。個人最喜歡去goobne的原因就系座位夠多,就算人多起上黎都唔洗等好耐。環境簡潔乾淨,枱與枱之間都有點距離,坐得舒服!😌  ⦁ 熱浪味Chipken(無骨)$228餐廳提供有骨或無骨炸雞,而我一般會點無骨,主要是我懶得去骨🤣。店內新出熱浪口味,初嚐新口味,好有驚喜。熱浪薯片碎碎包裹住無骨雞肉,外脆內軟又多汁,香脆之餘仲帶點辣,非常過癮。一set仲包埋Yobling Sauce和醃蘿蔔,解膩一流。  ⦁ 馬蘇里拉芝士球 $55試新野,點少得同樣新出的Mozzarella 的波波球,食落咸甜咸甜,仲有拉絲!可以同朋友玩拉絲比賽⋯😬😬 ⦁ 韓式雞蛋卷 $148尼款雞蛋卷每次必點,有種韓式紫菜包飯的感覺!朋友試完都讚。  ⦁ 檸檬特飲 $50檸檬酸甜,清爽解膩!

⦁ 熱浪味Chipken(無骨)$228

⦁ 馬蘇里拉芝士球 $55

⦁ 韓式雞蛋卷 $148
尼款雞蛋卷每次必點,有種韓式紫菜包飯的感覺!朋友試完都讚。

⦁ 檸檬特飲 $50
檸檬酸甜,清爽解膩!

2025-01-06
2025-01-11 0 浏览
Goobne chicken 位於旺角餐廳內清潔乾淨 而且光猛 午飯時間QR code落單 當然當然要食炸雞啦炸雞可以揀有骨或者冇骨新出熱浪味 炸雞$228熱辣辣 真係有熱浪味 辣既 感覺嶄新 雞皮脆脆的 雞肉Juicy 肉滑 唔會鞋颯颯 點Yobling sauce又會無咁辣 又可以夾酸蘿蔔食 而且份量好足兩個人食覺得有多添Mozzarella cheese ball外層軟糯 甜甜地 內裏芝士拉絲 唔會覺得油膩係一個幾好食嘅小食芒果沙冰沙冰高過杯面 沙冰幼滑 淡淡芒果味 同炸雞好夾
Goobne chicken 位於旺角

芒果沙冰
沙冰高過杯面 沙冰幼滑
淡淡芒果味 同炸雞好夾
2025-01-10 0 浏览
每次來這店吃炸雞,真的永遠也不會令人失望!熱浪味炸雞是食店新出的食物,愛吃乾辣刺激的,這個真的是不二之選!味道微辣,還帶點甜甜惹味的味道,令人很開胃,炸粉不厚,外層炸得很香脆,炸後還帶有水份感,肉質嫩滑!馬蘇里拉芝士球也是新菜單,很驚喜,芝士球內的芝士味非常濃郁,嚼勁十足,而外層香脆,整體質感軟棉棉,芝士迷大愛!凱薩沙律正好平衡炸雞的油膩感,把口腔清新一番,生菜爽脆,還有煙肉、雞蛋、番茄仔及麵包糠等!
每次來這店吃炸雞,真的永遠也不會令人失望!

2025-01-07 0 浏览
在尖沙咀鬧市的二樓,這間韓國炸雞店提供了一個舒適的用餐環境,尤其是坐在大窗旁,邊享用炸雞邊俯瞰街上熙攘的人流,格外寫意。這裡的炸雞與眾不同,採用烤焗方式製作,不油膩,手抓也不覺得膩手。我們試了新推出的熱浪味炸雞($228),有無骨和有骨兩種選擇。我喜歡帶骨的,吃起來特別滋味。整隻雞份量十足,外皮香脆,味道小辣微甜,非常開胃。隨餐附上的酸蘿蔔和沙律醬平衡了口感,十分討喜。此外,他們的招牌韓式雞蛋卷($148)更是驚喜。柔軟的蛋皮包裹着紫菜、火腿、蟹柳、青瓜等多種食材,口感豐富,猶如壽司般細膩。

熱浪味烤雞

韓式雞蛋捲