2023-04-17 222 浏览
🔹啟德//Goodday Solar🔹人均約$186🔹▫️Spaghetti w/ Slow CookedBeef Brisket Navel In Homemade Tomato Brown Sauce $138牛肉好淋🤣勁似中式果d炆牛腩🫣🫣意外地不錯🤪意粉軟硬適中😝▪️Super Good English Breakfast $138Cafe一定要食All day 🫣見到抹茶多士超打卡🤣味道有淡淡抹茶🍵味道唔算重🤣腸仔都好食咬落勁多汁🤣芝士腸來的🤪▫️Hot Matcha Latte $49最愛抹茶🍵日本出品抹茶喔🤣抹茶味好重🤣▪️Iced Mocha $47男朋友叫的🤣🤣🤣正路?🔹好飽評語:一入去左邊打卡位必去🤣🤣平時成間都算多人食,所有野正正路路🫣可一試😝🧠回頭指數:9️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:9️⃣🌬冷氣溫度:7️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:7️⃣
🔹啟德//Goodday Solar🔹人均約$186🔹

▫️Spaghetti w/ Slow Cooked
牛肉好淋🤣勁似中式果d炆牛腩🫣🫣意外地不錯🤪意粉軟硬適中😝

▫️Hot Matcha Latte $49
最愛抹茶🍵日本出品抹茶喔🤣抹茶味好重🤣

▪️Iced Mocha $47
男朋友叫的🤣🤣🤣正路?

🔹好飽評語:

🧠回頭指數:9️⃣
🧏🏻‍♀️打卡港女:9️⃣
🌬冷氣溫度:7️⃣
🚽廁所評價:⏹
🧾性價比呢:7️⃣
2023-04-12 162 浏览
今日經過啓德,那些房子挺好看,看到這店,本來打算食 waffle 但係見到人哋食炸雞 fries and salad. 似乎咸點更好,食物味道也不錯,連咖啡$100,也可以吧!
2023-04-05 189 浏览
今天來到啟德人氣打卡Cafe,不論餐廳裝修還是窗邊拍照都十分吸引!到底去完是不是能像餐廳名字有個Good Day呢?🔺 6小時慢煮澳洲牛胸腩肉配自家製燒汁意粉 ($148)牛肉和意粉熟度剛好,牛肉肉質較腍,口感軟嫩,意粉口感彈牙,整體不過不失。回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑🔺 日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯 (蟹膏、蟹肉、軟殼蟹) ($168)所謂的「蟹三味」是指軟殼蟹及其體內少量蟹膏蟹肉,有點雷聲大、雨點小的感覺,而且與Risotto的味道較分離。值得欣賞的是飯的硬度控制得剛好,挽回一點分數。回頭率:🌕🌑🌑🌑🌑🔺 黃金咸蛋芝士炒薯條 ($78)炒薯條是三道菜中最好的一道,不僅賣相吸引,每條薯條都均勻地沾了蛋漿,外層香脆,入口陣陣咸蛋黃味,十分邪惡又滿足。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗💬 整體而言,這裡非常適合打卡拍照,建議點小吃、咖啡,然後享受拍照和寧靜的時間,悠閑地放鬆心情。只要躲開別點Pasta/Risotto,定能有個Good Day😊
6小時慢煮澳洲牛胸腩肉配自家製燒汁意粉
🔺 6小時慢煮澳洲牛胸腩肉配自家製燒汁意粉 ($148)
回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯 (蟹膏、蟹肉、軟殼蟹)
回頭率:🌕🌑🌑🌑🌑
黃金咸蛋芝士炒薯條
🔺 黃金咸蛋芝士炒薯條 ($78)
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗

2023-03-19
黃金咸蛋芝士炒薯條
焦糖海鹽BBQ醬手撕雞, 煙肉洋蔥漢堡🍔 (7/10)未食之前諗住佢9唔搭8, 點知食落又幾夾😋主要係嚟自手撕雞嘅咸味(BBQ醬), 加少少焦糖味係煙肉同洋蔥上面. 漢堡包外層都香脆, 食落有口感. 但BBQ醬有啲咸, 如果可以落少啲啲醬就更好~特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉🍝 (8/10)有驚喜~好creamy😋個汁同埋意粉上面都有芝士味,啲雜菌都無菇嗰浸唔好難聞嘅咩😂nice~ 個汁食落又唔會好油膩~鐵觀音芝士奶蓋窩夫🧇配雪糕🍦(3/10)比想像中普通,唔太食到鐵觀音同芝士味🥲似一pat cream放喺唔熱嘅窩夫上面, 雲呢拿味雪糕正常.依道菜我哋後上,空等咗起碼半個鐘🥲仲要出到嚟唔係熱嘅,有啲失望😶‍🌫️抹茶麻薯bagel🍵🥯(6.5/10)熱辣辣咁上菜😋個包唔會太硬, 入面有抹茶蓉+麻薯, 如果麻薯可以再多啲就好啦🥹Matcha Latte🍵(3/10)Menu寫日本滋賀縣丸安茶出品,期待佢會好濃抹茶味,但飲落都普通嘅matcha latte🥲我覺得似飲緊牛奶加左少少抹茶咁😂環境舒適👍🏻好有空間感, 加上落地玻璃嘅設計,採光度足夠☀️適合拎埋laptop嚟做嘢👩🏻‍💻或者嚟打卡都唔錯
焦糖海鹽BBQ醬手撕雞, 煙肉洋蔥漢堡🍔 (7/10)

特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉🍝 (8/10)

鐵觀音芝士奶蓋窩夫🧇配雪糕🍦(3/10)

抹茶麻薯bagel🍵🥯(6.5/10)

Matcha Latte🍵(3/10)

環境舒適👍🏻好有空間感, 加上落地玻璃嘅設計,採光度足夠☀️適合拎埋laptop嚟做嘢👩🏻‍💻或者嚟打卡都唔錯~
🌞由銅鑼灣搬到葵興工業區後,GoodDay今年2月開了一家分店,提供各種手沖、拉花咖啡及fusion菜式,而且最近推出秋季menu將港式特色融入西菜,新奇之餘味道絕對有水凖,份量亦絕不馬虎!今次推介的菜式就是雞油香蔥雞肉煲仔意大利飯!🍗🍚這款菜式由GoodDay主廚Kan帶領團隊研發,將cafe常見的意大利飯以港式瓦煲盛起,新奇有噱頭之餘製作亦絕不馬虎。靈感取自豬油砵仔飯,改以雞油、雞湯燴煮意大利飯,飯粒索滿雞的精華,食落口有點像吃口味濃郁又creamy的海南雞飯!而且師傅曾經做過日式料理店,特別將雞的肉和皮分離,雞肉放入飯中燴熟,每塊雞皮則以製作串燒的手法烤製,再舖在意大利飯之上,甫打開就雞油香味四溢,而且夾雜軟綿和香脆口感。不得不說,這一道菜式令我吃了一口就愛上了!😍除了食物之外,GoodDay Solar的環境也十分舒適。自然採光配搭水泥風裝修點綴,隔著落地大玻璃可以遠眺獅子山,食嘢、打卡、休息都可以好好享受一日have a good day!🌇如果你還未去過GoodDay Solar,那就千萬不要錯過這個啟德最新打卡好去處!記得一定要試試他們的雞油香蔥雞肉煲仔意大利飯,絕對會讓

如果你還未去過GoodDay Solar,那就千萬不要錯過這個啟德最新打卡好去處!記得一定要試試他們的雞油香蔥雞肉煲仔意大利飯,絕對會讓你回味無窮!👍
2023-03-10 247 浏览
周五10點去到,唔使等位,餐廳寬敞,裝修簡約,落地玻璃令室內陽光十分充足,坐得舒服。叫咗個Delight English Breakfast加檸檬蜂蜜,整體而言好食,係份量較細,女士食還可以,男士食一定唔夠飽。檸檬蜂蜜好飲,唔會太甜太酸,賣相好好添。不過我覺得呢一個早餐收98蚊有少少貴,個人認為值$80左右。唯一遜色係服務,一入門口感到唯一服務員心情唔多好,完全冇表情,一句稱呼都冇,直接擺低食物就走,不過全店得佢一人,表示理解,可以做得咁快都好叻。

檸檬蜂蜜
Delight  English  Breakfast
2023-03-10
$98 (早餐)
檸檬蜂蜜
Delight  English  Breakfast
2023-02-08 263 浏览
第一次食呢度早餐,$96,咖啡要另外加錢。大男人未必會飽。咖啡OK,紫薯好食要讚。原來11點後有個加大版本,三角形麵包有兩塊腸仔有兩條多一舊蜜瓜,多$20。總括,食環境望住獅子山食早餐。性價比就見仁見智啦。
All  Day  Breakfast
2023-02-06 287 浏览
一入去左邊已經有個靚靚嘅打卡位,都算多人影相。餐廳裝潢簡約小清新設計為主,樓底都好高,望落好舒服,座位寬敞,都適合三五知己相聚之選,無限時都唔錯。需要去點左餐先坐低,我地都叫左幾個餐來試,但已經忘記食物正式全名,因為我地六個人都係分開出去付款。整體食物質素都唔錯,份量一般,價錢就偏高,但以呢區來說,正常打卡Cafe價。
2023-01-17 240 浏览
今日去咗朋友啟德嗰屋企 ,去咗喺會所度打波,打完波之後梗係要搵嘢食啦, 啟德成欺呢邊暫時都未係好多嘢食 ,而且有好幾間都係食四川菜同酸菜魚,選擇唔係好多,我諗要等到商場 AirSide 開咗先至會有更多選擇啦。今日我哋就揀咗一間新開嘅 cafe。呢間 cafe 裝修簡約文青,好大嘅落地玻璃好開揚。我哋嗌咗一個和風明太子忌廉汁大蝦意粉,116 元,大蝦好爽口,意粉軟硬適中,味道唔錯。另外嗌咗北海道豬肉咖哩拌飯,118 元,豬肉係半肥瘦豬肉睇你自己鍾唔鍾意食啦,另外叫咗一個龍利柳配薯菜,138 元,最欣賞係佢個汁 係啦用草毛豆香草蕃茄醬,點龍脷柳好好食 ,又嗌咗一個甜品,鐵觀音之士奶蓋窩夫配雪糕,呢個甜品無論係賣相同埋味道都好正,不過當然會有啲肥啦,整體嚟講感覺都唔錯。
2023-01-17
2023-01-07 176 浏览
📍GoodDay Solar九龍城沐泰街9號嘉峯匯1樓11號舖🌟期間限定🌟 🐖🍳🍞16小時慢煮日本產名水豚五花肉・日本滑蛋厚三文治 配 🌰🥗柚子胡椒醬及自家製琥珀合桃 (配沙律) $138🍄🥜🥔自家製白菌醬菠菜忌廉果仁薯仔粉 $128☕️Flat White + $30🍎🥤蘋果汁 + $20星期日黎到啟德諗住去cafe食個lunch chill下🤘,不過都幾多人👥,2點半黎到都排左大概15分鐘先有位。要讚一讚間餐廳既環境👍👍,裝修行工業風,餐廳好光猛🔆,坐窗邊位仲有自然光打入黎,而餐廳仲有個打卡位比大家影下相😎睇到呢個post既女朋友要帶男朋友黎幫襯啦🥰或者有心儀對象既巴打就記得mark低啦😏餐廳既食物質素唔錯👍👍,慢煮五花肉入口即溶🤤,可惜份量唔多🥲,厚多士好香脆😋薯仔粉好煙韌😋不過個汁好稠,食完感覺有啲heavy🤭而杯Flat White都幾好飲😋,偏nutty,苦澀味比較重,好strong aftertaste,口感都好creamy👍👍埋單冇收加一,推介比鐘意食cafe或者鐘意影吓靚相既大家☺️
📍GoodDay Solar
九龍城沐泰街9號嘉峯匯1樓11號舖

🍄🥜🥔自家製白菌醬菠菜忌廉果仁薯仔粉 $128

☕️Flat White + $30

🍎🥤蘋果汁 + $20

16小時慢煮日本產名水豚五花肉・日本滑蛋厚三文治 配 柚子胡椒醬及自家製琥珀合桃 (配沙律)
自家製白菌醬菠菜忌廉果仁薯仔粉
Flat White
Flat White
2022-12-26 81 浏览
食過幾次人唔多 所以都幾舒服環境又夠大可以打卡嘅位置都多如果出面地盤搞點好打卡會更靚餐廳仲可以望到獅子山陽光又充足食物 飲品都很好價錢都算合理今次食蕃茄芝士牛角包加鮮奶咖啡包內軟外脆 野飲正常 拉花幾靚🤭
食過幾次

食物 飲品都很好
價錢都算合理

今次食蕃茄芝士牛角包加鮮奶咖啡
包內軟外脆 野飲正常 拉花幾靚🤭
⊶ 至尊烤珍寶蘑菇手打美國牛肉雙層芝士漢堡$159👍🏻的確係至尊漢堡都幾大份 一切開啲菇同埋牛肉啲汁都已經流晒出嚟 牛肉扒唔算係好結實會有少少碎 但味道係香口的 加埋雙層芝士嘅口感簡直係令人可以滿足到嗰個種慾望 但薯條相對有啲淋唔算好香口就扣少少分 亦會有少少黑醋沙律伴盤⊶青瓜接骨木梳打$48👍🏻飲咗第一啖後停唔到口 特別配搭左漢堡包比較重口味嘅食物 青瓜既fresh 配搭接骨木酸酸甜甜嘅口感10分和諧成個餐廳好闊落舒適 同時窗邊位有落地大玻璃 其實都真係幾Chill 事關嗰日係啟德一個大嘅特級多用途大廈開幕 - Airside 仲撞到Manson添 所以配左首歌俾呢幅圖🤪
⊶ 至尊烤珍寶蘑菇手打美國牛肉雙層芝士漢堡$159

⊶青瓜接骨木梳打$48

2022-12-18 137 浏览
人人都話啟德係美食沙漠🏜️,難得Goodday落地生根,之前都有新媒體📺報導過,靚景cafe。有車坐去到沐泰街盡頭迴旋處落車,沿揚帆里北行5分鐘見到地盤喺左手邊嘉峯匯商場一樓,搭𨋢上,因為電話📞訂咗位都有位,俾咗窗口位四人枱俾我同3個朋友。雖然向Mikiki方向🧭地盤景,但好開揚,透光度高,靚景。午餐🥣選擇都多,有11款揀,難得4個人都揀H.好日經典手打(美國)牛肉芝士漢堡配薯條及沙律($138),我揀熱latte所以加$20, 落order要去櫃枱落俾埋錢,收銀姐姐🧍‍♀️唔錯👍。職員送餐10分鐘左右都算快,但4個餐唔係同時上,我漢堡走醬同沙律🥗走醬係最快上。個人係漢堡控,去cafe必食漢堡,呢款睇相ok,上菜時都好ok,漢堡好juicy,芝士唔錯,薯條🍟都唔錯👍。Latte咖啡☕️味同奶味都balance,有拉花。鋪頭裝修都文青,近入口位有看台位睇住景飲啡,室內擺設有留聲機。櫃枱有是日蛋糕🍰可加配。凍櫃有自家製玻璃樽凍咖啡☕️同手工啤酒🍻。去厠所喺商場但要攞鎖匙。臨走店員會say goodbye好warm🥰
熱Latte
自家製凍咖啡☕️同手工啤
2022-12-16
熱Latte
自家製凍咖啡☕️同手工啤
2022-12-17 123 浏览
🍔爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士漢堡(特調花生醬) $138麵包🥯烘都脆身,牛肉比較碎容易散,不過好入味同吸汁,加埋芝士冇得輸😝,入面仲有青瓜🥒,夠哂𝒇𝒓𝒆𝒔𝒉,加左花生醬🥜好特別但又好夾香口👍🏻,伴碟有沙律🥗同薯條🍟,沙律加左黑醋酸甜,薯條夠脆😉🦀日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯 $168有蟹膏、蟹肉同軟殼蟹,原隻軟殼蟹炸到脆卜卜,意大利飯𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚粒粒分明👍🏻,味噌味融入左飯入面,鹹香味十足😝不過唔太覺有蟹肉🙈🍵 抹茶拿鐵 $49 (飲品配其他主食減$10)茶味濃,不過帶有抹茶的澀味,奶少左所以都冇咁滑✨環境chill空間感大,舒適好岩坐成日,座位靚岩打卡😍,仲可以遠望獅子山,不過座位唔算多
爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士漢堡(特調花生醬)
🍔爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士漢堡(特調花生醬) $138
日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯

🦀日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯 $168
抹茶拿鐵

🍵 抹茶拿鐵 $49 (飲品配其他主食減$10)
茶味濃,不過帶有抹茶的澀味,奶少左所以都冇咁滑

爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士漢堡(特調花生醬)
日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯
2022-12-09 89 浏览
花生🥜醬漢堡賣相不錯 味道有失望花生醬味過岀太甜蓋過漢堡原本味道肉散 冇特別味道包如有烘過會更好粟米🌽湯偏甜 冇突出點大蝦🍤意粉大蝦飽滿 肉質爽口 但味道偏咸意粉硬度適中 掛汁 汁有咸擺盤不錯抹茶🍵LATTE 味道一般 抹茶味唔突出 打卡可以 但食物質素可以更好
花生🥜醬漢堡
賣相不錯 味道有失望