2024-11-07 0 浏览
離曬譜,叫左海南雞飯外賣,它居然D醬唔係另外放,直接放飯盒四角,結果是個飯吸曬全部醬。個飯又油又濕。而且底1/3嘅飯吸曬全部汁,濃味到爆。完全吃唔到🥲!隻雞就因為沒左醬可以點。沒曬味仲有我企係門口等外賣是一直沒人理,沒人問你,明明企排隊位。然後我突然發現有個外賣,去揮手叫侍應,先有人過來問咩事。我外賣時間是2點幾,餐廳裡面得個三台客。一D都唔忙🤪而且我用App落單,正常是會收到你已經可以取餐提示。但是他they好似完全沒人使用app回覆提示
海南雞飯
2024-11-07
15 分钟 (外卖自取)
$118 (其他)
週末晚上在海港城搵嘢食,好多餐廳都大排長龍,由於唔想排隊,就擇左海運大廈呢一間Greyhound Café~入到餐廳整體環境還可以,擇好主食之後,本身想點佢地既甜品一試,但已經賣哂!令我有啲好奇,到底系好好食,定只系供應量少呢?而叫左既主食分別系泰式海南雞飯同埋泰式青咖哩雞配泰式薄餅,不過不失,個人評分3.5分,唔會太差~ 反而叫左一個appetizers薄切三文魚配泰式辣汁,覺得唔錯,亦系佢地既Recommendations之一,個人評分3.8分~薄切三文魚配泰式辣汁Salmon Carpaccio in Spicy Hot Sauce***SignatureSliced fresh salmon swims in special Thai spicy sauce泰式海南雞飯Hainanese Chicken RiceYour favorite chicken rice, only with Greyhound’s 3 kinds of sauce泰式青咖哩雞配泰式薄餅Thai green curry with Chicken, served with roti breadPassi

泰式海南雞飯
Hainanese Chicken Rice
泰式海南雞飯
泰式青咖哩雞配泰式薄餅
泰式青咖哩雞配泰式薄餅
Passion Fashion
Passion Fruit, Lime Juice, Mint Syrup
Passion Fashion
整體來說食物一般而且性價比唔算太高~ 同價位泰菜有好多更加好既選擇~
2022-11-27
2024-05-08 601 浏览
Pic. 1Beef Ball and Brisket Noodles in SoupThis is the perfect rich soup to get you at precise momentPic. 2Curry Noodles set ~ Noodles in Soup and Crispy NoodlesTo eat wet noodles or dried noodles first ?I was in a dilemma.
Pic. 1

Pic. 2

I was in a dilemma.
食物品質喺食客基本要求,不過服務人員態度會直接影響進餐意欲。星期五放低工嘅哩一餐,真係食完頂住頂,決定表達下不滿。更唔想再有其他人受到同樣對待。見到香港服務性進入惡性循環,旅行業本來喺要吸引遊客,遊客吸引唔到,本地人都趕走埋。哩個集團管理層應該檢討一下係咪仲聘用哩班害群之馬The service at this restaurant is awful. The service was terrible. The slim PR boy made me really angry, so I'm posting my story to all of you to be cautious.

哩個集團管理層應該檢討一下係咪仲聘用哩班害群之馬

2024-04-05
  • 鮮蝦炒金邊粉
2024-03-03 747 浏览
今日由中環過開尖沙咀,於是順便喺尖沙咀搵食!12:45pm 餐廳入座率只有一半, 望望餐牌價錢,抵過中環好多,試吓質素如何!Lunch set 包主食加飲品,亦可以用半價加購小食,不過驚食唔晒所以下次先啦。✨鮮蝦炒金邊粉 Pad Thai $138有三隻蝦,金邊粉味道調得非常好,甜甜地,又有花生碎俾你撈,上枱熱辣辣!✨泰式凍咖啡 ice coffee叫咗少甜少冰,碎冰,咖啡濃,少甜之後甜度可以接受#greyhound #foodiehk #foodie_hkgirl #foodie_catling608 #泰國嘢 #padthai #金邊粉
今日由中環過開尖沙咀,於是順便喺尖沙咀搵食!

✨鮮蝦炒金邊粉 Pad Thai $138

✨泰式凍咖啡 ice coffee
叫咗少甜少冰,碎冰,咖啡濃,少甜之後甜度可以接受

鮮蝦炒金邊粉+泰式凍咖啡
鮮蝦炒金邊粉+泰式凍咖啡
2024-03-02 645 浏览
以前聽同事講呢一間嘅千層蛋糕係一流,有一次經過,忍唔住買咗個椰子千層蛋糕,超足料。今次決定堂食睇吓佢咩料,叫咗一個咖喱大蝦,牛肉飯,炒通菜同泰式鳳爪,仲叫咗杯椰汁冰,出乎意料之外嘅好食。牛肉飯啲牛肉唔會全熟,又唔會好韌,配上好香嘅薑黃飯,食完都唔會覺得好油。炒通菜正常發揮。咖喱大蝦燒肉味,又新鮮,咖喱入邊仲加咗啲洋蔥,食落唔會覺得淨係食啲汁,點埋個薄餅一流。泰式鳳爪雖然預咗佢辣,估唔到呢一間係勁重手,一路食一路話好辣,好過癮。椰汁冰入邊仲會有椰子肉,性價比勁高。最後仲打包咗一個芒果千層蛋糕走。值得讚賞係呢一間餐廳嘅員工好有禮貌,特別有一個戴眼鏡嘅女仔,同埋一個企reception嘅後生男仔,我估計係店長之類,佢又要做埋水班嘅工作,雖然我覺得自己好多要求,不過佢哋都盡量滿足。
炒通菜正常發揮。

走進這家餐廳,氣氛優閒得嚟好有親切感,等埋,我試咗啲錦囊妙計㗎嘅美食,一啖豬頸肉入口,就知味道鮮美得嚟肉質又滑又嫩,真係行雲流水咁過喉,正!至於海鮮飯啦,魷魚一啲點都唔腥,飯粒每粒都包住海味,食落去齊齊整整,有滿滿嘅滿足感。🍛手工啤仲好玩,叫咗個cha la wan,微微甜味同啲菜式搭得咁好,飲一口,食一啖,開心到喊!點一份薯條,居然比我以前試過嘅都正,沙律醬青春得嚟醇厚得嚟又新鮮,食得我停唔到口。🍟🍺講返甜品,Crepe Cake真係夠晒口感層次分明,每件都係花藝師般精緻,呢個Matcha條滋味有點乾,但Pandan同Thai Milk Tea呢兩個就真係得意,配合微酥嘅薄薄餅皮,同嗰啲cream嘅香味,美妙!🍰總之,今次嘅食記就係一場味覺嘅慶典,你地唔試真係賠咗,每一樣嘢都值得細味,真係喺灣景之中享受到這場美好嘅食事。梗係會再嚟拜訪㗎囉!

2024-01-20 541 浏览
好耐沒有來到這間泰國食店,不過海港城這一間還是第一次,趁着肚皮還有少少空檔,讓腳骨放鬆一下,就停一停步伐,入內堂試一試。。。由於午餐還未消化,所以揀選了兩份最輕的食品,一份是雞肉/蝦米紙卷HK$118.,內餡感覺冇調味之餘,米紙太黏,應該是關原材料米紙的問題,如果用三個字來形容(不好吃)⭐️⭐️另一個應該係怎樣都不可以說不好吃,便是芒果糯米飯HK$88.,芒果採用了泰國青芒,甜中帶輕微酸度,是自己喜愛的青芒果,糯米飯加上椰汁絕對是匹配的化學作用,不過這裏的索價真是有點離地☆☆☆經過這一次,我相信近期或者在遠期都不會再來嘗試。此店有加一服務!
。。。
雞肉/蝦米紙卷
芒果糯米飯
經過這一次,我相信近期或者在遠期都不會再來嘗試。
此店有加一服務!
午餐
2024-01-13 403 浏览
呢間應該係我最經常食嘅泰國菜,因為好啱我口味之餘亦都性價比好高🫶🏻⭐️ 泰式河蝦冬陰功湯河粉呢個係咁多間之中我最鍾意嘅冬陰功,沒有之一,真係好正!湯底極之濃郁,辣味同埋酸味好平衡,而且係屬於小辣,唔會流鼻涕🤣 ,加上新鮮嘅河蝦,真係耐唔耐就會想回頭!⭐️ 泰式燴牛肉及牛丸湯米粉:唔食辣嘅朋友好like,牛肉燴得好腍,加上彈牙嘅牛丸同米粉,都係一碗簡單而令人滿足而嘅麵。⭐️ 啖啖蟹肉配黃咖喱虎蝦+印度煎餅:呢道又係一個經常回頭嘅選擇!每一啖都係滿滿嘅咖哩蟹,配合印度煎餅薄脆鬆化,係一個比較獨特嘅組合。蟹肉好鮮甜,配上濃郁嘅黃咖喱同虎蝦,味道好濃厚。而且呢個咖喱係甜嘅一啲都唔辣。⭐️ 特色小食拼盤:拼盤上有各種唔同嘅小食,例如肉丸、泰式魚餅,肉腸同串燒。呢個絕對係一個適合分享嘅選擇。

⭐️ 泰式河蝦冬陰功湯河粉

泰式河蝦冬陰功湯河粉
特色小食拼盤
⭐️ 啖啖蟹肉配黃咖喱虎蝦+印度煎餅
2024-01-11 246 浏览
好多大型商場都有呢間特色泰國菜餐廳🍴因為價錢比較高檔所以今次海港城有dining coupon就帶埋媽咪嚟試下泰國菜☺️紙米卷雖然睇落係切成9份但其實係3粒3粒咁黏實晒用叉分唔開,整多兩整啲餡料都散晒味道就偏淡,蝦、肉呢啲餡冇乜味比想像中嘅泰式紙米卷都頗有分別🤔我地又嗌咗雞翼同冬陰公湯🥘兩道菜都偏鹹,特別係個冬陰公湯應有嘅辣味唔太足夠,但鹹味又太多兩個人都冇辦法飲太多🫠至於牛肉粒就係全餐最好味嘅菜式熟度剛剛好,牛味夠濃,個sauce配得好夾份量亦都足夠,對得住個價錢👍🏻只係一邊食一邊有隻烏蠅飛嚟碟邊知道唔係餐廳可以控制嘅事,但亦令人大打折扣職員方面,除咗可能因為係週末所以帶位嘅職員對我地嘅招手愛理不理同埋係咁唔小心將隔籬枱嘅餐點送到我地枱之外大致都冇問題,上菜速度亦都快對帶住老人家、小朋友嘅客人都好nice不過因為食物冇咩驚喜,價錢亦都唔算親民所以應該唔會再特別再光顧luuu
好多大型商場都有呢間特色泰國菜餐廳🍴
因為價錢比較高檔
所以今次海港城有dining coupon
就帶埋媽咪嚟試下泰國菜☺️

紙米卷雖然睇落係切成9份
但其實係3粒3粒咁黏實晒
用叉分唔開,整多兩整啲餡料都散晒
味道就偏淡,蝦、肉呢啲餡冇乜味
比想像中嘅泰式紙米卷都頗有分別🤔

我地又嗌咗雞翼同冬陰公湯🥘
兩道菜都偏鹹,特別係個冬陰公湯
應有嘅辣味唔太足夠,但鹹味又太多
兩個人都冇辦法飲太多🫠

至於牛肉粒就係全餐最好味嘅菜式
熟度剛剛好,牛味夠濃,個sauce配得好夾
份量亦都足夠,對得住個價錢👍🏻
只係一邊食一邊有隻烏蠅飛嚟碟邊
知道唔係餐廳可以控制嘅事,但亦令人大打折扣

職員方面,除咗可能因為係週末
所以帶位嘅職員對我地嘅招手愛理不理
同埋係咁唔小心將隔籬枱嘅餐點送到我地枱之外
大致都冇問題,上菜速度亦都快
對帶住老人家、小朋友嘅客人都好nice
不過因為食物冇咩驚喜,價錢亦都唔算親民
所以應該唔會再特別再光顧luuu
2023-12-08 383 浏览
今日又是素食日,食得多中式素食都想轉下口味,朋友介紹試下尖沙咀呢間連鎖泰菜店,都有無肉餐廳。餐廳環境寬敞舒適,幾適合坐低慢慢食。先點了杯泰式奶茶,店員記得幫我哋走飲管,抵讚👍🏻我們3人點了磨菇奄列,粟米餅,炒金邊粉及2件千層蛋糕。磨菇奄列真係好有驚喜,做法類似烘蛋,好有蛋香,而且餡料豐富啖啖都食到磨菇。粟米餅,配搭甜酸醬,味道香甜,口感軟淋,感覺唔太熱氣。炒河粉粉,河粉是闊身嘅,配料有芥蘭,豆腐等,食落幾有鑊氣。最後點了這裡的招牌甜品,椰子千層蛋糕及粟子千層蛋糕,果然無令我哋失望!尤其是椰子千層,食落啖啖椰子肉,好清新唔會太甜。

我們3人點了磨菇奄列,粟米餅,炒金邊粉及2件千層蛋糕。

粟米餅,配搭甜酸醬,味道香甜,口感軟淋,感覺唔太熱氣。

炒河粉粉,河粉是闊身嘅,配料有芥蘭,豆腐等,食落幾有鑊氣。

• 粟米餅
  • Fresh Coconut Crepe Cake
2023-11-01 417 浏览
想食清爽口感所以叫個米紙卷,結果超級無敵中伏,仲要成百幾蚊,真心超級無敵難食,勁細舊都算,卷皮又厚,料就好少,味道又咸,完全無清爽感,人生咁多年從未食過甘難食既,街邊求其一間小店整既米紙卷都好食過佢!咁既質素都好意思賣百幾蚊!另一樣叫左個蟹肉炒飯,好咸,而且有好多一粒好硬既不知明配料,口感咬到唔舒服,好普通既質素待應態度差劣,講嘢好惡,舉手好耐想落單扮睇唔到去執枱叫左兩樣嘢食少又普通連加一就300幾蚊絕無下次!

待應態度差劣,講嘢好惡,舉手好耐想落單扮睇唔到去執枱

叫左兩樣嘢食少又普通連加一就300幾蚊
絕無下次!
2023-10-10 399 浏览
今晚去左食泰國野🇹🇭小食:炸蝦餅$98蝦餅有4件,本身以為呢個價錢會比較大塊同厚身,雖然炸得好脆好香口,食落吾差,但都幾細塊,呢個價錢有d貴💸主食:啖啖鮮蟹肉炒飯$198蟹肉炒飯好大碟,2個人食啱啱好,勁多蟹肉,我本身懶底,最吾中意剝殼,呢個炒飯剝晒蟹肉出尼好正啊👍🏻,食落勁入味,真係啖啖蟹肉炒飯🦀飲品:Coconut Shake$68我就揀左椰子沙冰,飲落好香好有椰子味,賣相都吾錯,同埋都比較特別,十分解渴🥥飲品:Cafe Latte$42朋友想提神所以叫左杯Latte,但飲落就好淡味,應該都吾多好飲👎🏻🌟呢間環境坐得舒服,但係待應態度好差,收埋加一,食物價錢吾算平,整體性價比吾高,所以都未必會再幫襯☹️☹️☹️
今晚去左食泰國野🇹🇭

小食:炸蝦餅$98

主食:啖啖鮮蟹肉炒飯$198

飲品:Coconut Shake$68

飲品:Cafe Latte$42

2023-09-09 455 浏览
第一次食Greyhound Café係十幾年前第一份工 第一年年廿八老闆請食團年飯所以印象特別深刻☺️當年開係IFC 未有其他分店 初出社會咩都唔識 都係我嘅老闆話俾我知呢間餐廳係來自泰國 佢嘅三文魚好特別係配泰式辣汁嫁 佢嘅檸檬茶嘅冰都係用返檸檬茶嚟雪嫁 所以冰融曬都唔會變淡之後我去泰國旅行亦有係泰國食過 香港嘅味道同泰國係一樣嘅 係香港嘅分店之後亦越開越多而呢2樣亦係我每次嚟食都會嗌嘅☺️咁多年都無點變🍽️薄切三文魚配泰式辣汁🍽️越式鮮蝦雞肉米紙卷🍽️帶子 蘆筍香草寬麵🍽️招牌檸檬茶(無影到相)
所以印象特別深刻☺️當年開係IFC 未有其他分店
而呢2樣亦係我每次嚟食都會嗌嘅☺️咁多年都無點變

🍽️薄切三文魚配泰式辣汁

🍽️越式鮮蝦雞肉米紙卷

🍽️帶子 蘆筍香草寬麵
🍽️招牌檸檬茶(無影到相)

• 薄切三文魚配泰式辣汁
  • Ice lemon tea
2023-09-08 441 浏览
今日到greyhound 吃午飯。午餐時段,食客不多,午餐約$108,有主食,沙律或餐湯及飲品。餐湯是磨茹湯,質地稠厚香滑,有少少忌廉,熱呼呼的,磨茹味濃厚。泰式牛丸牛腩湯米粉以前這是我常點的午餐,然而今次的湯底已經沒有以前的濃香,但味道依然ok, 牛丸是細細粒,彈牙爽滑,可惜牛腩是軟身,但肉質有少少柴。幼身米粉索哂湯汁好入味,整體還是幾ok的。泰式奶茶比咖啡好。這泰式奶茶十分冰涼香滑,是輕甜口味,又不澀口,不錯吧。

今日到greyhound 吃午飯。

午餐時段,食客不多,
午餐約$108,有主食,沙律或餐湯及飲品。

餐湯是磨茹湯,質地稠厚香滑,
有少少忌廉,熱呼呼的,磨茹味濃厚。

泰式牛丸牛腩湯米粉

泰式奶茶比咖啡好。
這泰式奶茶十分冰涼香滑,是輕甜口味,又不澀口,不錯吧。

2023-09-08
午餐