2016-01-30 797 浏览
星期一,想吃頓好的,為新的一個星期打開序幕。怎料,行了20分鐘的路,原來龍蝦包沒有營業,很失望。再走前一點,Holy Chef門外竟然沒有人龍,正以為行運之際,原來同樣是星期一休息⋯⋯站在長沙灣街頭,前路茫茫。忽然見到Gusto Cafe,試過一次,普普通通,但總得找個地方吃午飯。小小的cafe,色彩繽紛的佈置,有兒童樂園的天真。有數款午餐供選擇,湯/沙律/飲品/甜品任選兩款。最令人驚訝的是價錢。原本打算吃的龍蝦包,一份的價錢,足足可以吃6個午餐。粟米忌廉湯以杯子上的忌廉湯,真接拿起杯子飲用,十分方便。夠熱夠稠,但淡而無味,粟米也只有零星的幾粒。田園沙律沙律新鮮,配千島醬,毫無特別。羅勒忌廉汁海鮮燴闊條麵闊條麵夠煙韌,口感不俗。白色的忌廉汁不覺有羅勒味,但都幾香,配闊條麵幾夾。雪藏蝦欠鮮味,反而煙三文魚微淡幾香。白菌肉腸意大利飯記得上次的意大利飯不錯,信心十足地點了意大利飯,反而失望。茄汁味道還好,但濕得像蔬菜泡飯,偶爾有幾塊辣肉腸調一調味。飯偏腍,可取的是,菇菌爽,肉腸脆,做出多層次的口感。一分錢一分貨,也不能奢求驚天美食。$50的午餐,方便、快捷的西餐之選。

粟米忌廉湯
田園沙律
沙律新鮮,配千島醬,毫無特別。
羅勒忌廉汁海鮮燴闊條麵
白菌肉腸意大利飯
2016-01-11
其實上次試過團購晚餐任食甜品食得好開心,打算回來寫食評,但個人實在太懶所以最後冇寫到!今日食完下午茶決心要寫一篇食評!因為見到之前有啲食評寫到餐廳好差但我又真心覺得唔係 wor! 其實今次已經係第二次食團購下午茶,除咗屋企近餐廳外,另外一個主要原因係上次食完覺得好好味同好抵食所以再買!印象中今次嘅食物同上次嘅唔同! 今次有吞拿魚黑松露多士、三文魚蛋多士同火腿芝士三文治最後會有一個甜品窩夫,由於之前已食過朱古力香蕉味同草莓曲奇味所以今次揀咗綠茶紅豆! 有大大粒紅豆! 真心講個個都好好味! 但本人就最鍾意朱古力香蕉味! 因為香蕉上面有層焦糖!全部賣相都好靚同睇得出有心機去整! 講返食物吞拿魚黑松露多士, 熱辣辣有微微嘅黑松露味!男朋友都話好味道!  三文魚蛋多士三文魚同蛋都好足料件三文魚好大塊! 喺出面食其他下午茶三文魚只係比好細件就算 火腿芝士三文治不過不失,麵包都是 toast 的!飲品方便由於天氣凍, 我們都選熱飲, 男朋友選了薄荷茶我選了玫瑰黑茶! 薄荷茶是用壺裝,配了蜜糖!如果可以有蠟燭乘着壺茶就更好啦!因為飲到最後會變凍!玫瑰黑茶有玫瑰花瓣! 見到都開心味道是甜的!我鍾意!
 三文魚蛋多士三文魚同蛋都好足料
件三文魚好大塊! 喺出面食其他下午茶三文魚只係比好細件就算
 窩心咁用咗紅色杯墊襯返!
 我問男朋友如果再有這個團購下午茶買不買?! 佢二話不說就話買! 可想而知有幾滿意!

另外真係好想補充上次食咗任食甜品無論係窩夫, 棉花多士, 綠茶心太軟全部都好好味賣相好靚食得好開心!
 但溫馨提示,因為我係嗜甜的,棉花多士唔係人人受到!慎點!
 至於主菜方面, 不過不失! 亦唔想食太飽影響之後食唔到甜品, 所以我建議大家揀啲唔好太飽嘅主菜!
 其實以咁嘅價錢已經算係好唔錯! 👍👍👍 p.s. 可能我每次幫襯都係平日嘅關係, 所以並無遇到之前食評所講等好耐嘅情況!
好大塊三文魚 😱
薄荷茶配蜜糖
玫瑰黑茶 🌷
  • 甜品
2015-12-29 772 浏览
下午茶時段嚟,店內家俱色彩繽紛,可惜的是雖然有落地玻璃門但採光一般,餐廳內燈光昏暗。牆上掛滿食物照,破壞了cafe的小店精緻氣氛,最致命係店員無嚟神氣咁,好似經營得好辛苦咁。下午茶餐$3x~$5x, 選擇都幾多,有甜品有沙律有主食,迎合唔同客人。食品普遍賣相吸引,看得出有heart. 我點咗呢個厚多士配雪糕,有四款口味選擇,我揀咗抹茶味。雪糕好味,質地綿密,用有咀嘅小鍋子形器皿裝住雪糕,溶咗嘅雪糕可以當汁咁淋落多士度,好睇又好玩。多士外脆內軟,即叫即烘,合格有餘。餐飲包冷熱咖啡茶,呢個凍檸蜜都唔使加錢。其他得飲就要+$20,個餐都你三字頭,比例上有少少貴。欣賞佢飲管會襯色。
厚多士配雪糕
卡邦尼意粉
2015-12-29
下午茶
厚多士配雪糕
今晚第一次用團購去Gusto Cafe晚餐昨日看到下面食評,個其實心有些驚,因已經買了團購,所以都要去博一博,結果都幾滿意!我們二人,開始來餐湯:松露忌廉湯幾好味!沙律我們order了兩款,蔬菜好新鮮!到主菜order了燒西冷牛扒配紅酒汁,牛扒5成熟,幾鬆軟另一個主菜order了烤紐西蘭羊鞍配阿根廷青醬,賣相非常精緻,特別讚是有一件蕃薯蓉,好好味!再order飲品,兩杯飲品來到七彩繽紛的顏色實在太美了,味道也不錯!餐後最重要當然是任食甜品,我們共吃了五款綠茶心太軟配雪糕,草莓心太軟配雪糕,薑汁梳芙厘,焦糖香蕉朱古力窩夫,朱古力絕綿花糖奶凍除了薑汁梳芙厘不夠滑外,其它甜品都不錯,由其是心太軟的皮做得好香!當然不能與酒店級數比較,但百幾元的晚餐加任食甜品,實在超值!另外要讚的是職員好有禮貌,而且很親切,一定會再來幫襯!
綠茶心太軟配雪糕
焦糖香蕉朱古力窩夫
沙律
七彩繽紛很美的飲品
今晚第一次用團購去Gusto Cafe晚餐

我們二人,開始來餐湯:松露忌廉湯幾好味!
沙律我們order了兩款,蔬菜好新鮮!

到主菜order了燒西冷牛扒配紅酒汁,牛扒5成熟,幾鬆軟

餐後最重要當然是任食甜品,我們共吃了五款

另外要讚的是職員好有禮貌,而且很親切,一定會再來幫襯!
题外话/补充资料: 為 Gusto Cafe 平反,今晚親身去試,我認為是不錯的餐廳! 百幾元的晚餐加任食甜品,實在超值! 職員好有禮貌,而且很親切,一定會再來幫襯!
2015-12-26
庆祝纪念
圣诞节
2015-12-01 865 浏览
對著好吃的餐廳會一直念念不忘,意遊未盡;相反的,對著有不好記憶的餐廳,也會一直記在心裏。而Gusto Cafe是其中一間這樣的餐廳。大約半年前在團購看到餐廳推出的優惠,看到包括了不少種類的食物,而甜品更是任食,便抱著一試的心態購買了更品嚐了,可是換來的是無限失望。餐廳偏小,大約有二十位,相於餐廳的大小一偏都沒太在乎,因為也常在小店吃到有高質食物。我們被安排坐在卡位,加上職員態度不錯,所以一開始的感覺都覺得挺好的。到點食物的時候,餐廳更換了一個餐牌供團購的客人,但我倆卻留言到餐牌跟團購網試看到的有所出入,不過我們不是太在乎,只是不是相差太多都接受得到。沙律方面,一人選一個,我們分別選了華都夫沙律及田園沙律。這兩個沙律沒特別,只是普通沙律,味道不過不失。再來的是蘑菇湯,從外表看起來不錯,好像挺creamy的,但一喝下去,真的太咸了。我喝不到蘑菇味道,反而只喝到很咸的鹽水味⋯平常甚少浪費食物的我,喝了兩口,實在忍受不了,喝不下去,唯有浪費了它⋯接著是主菜,分別選了燒澳洲肉眼扒配紅酒燒汁及海鮮意大利飯。前者外表看起來不錯,但牛扒燒多了,不是我們點的五成,而是接近全熟,所以吃下去很韌;後者從外表

蘑菇湯
沙律方面,一人選一個,我們分別選了華都夫沙律田園沙律。這兩個沙律沒特別,只是普通沙律,味道不過不失。再來的是蘑菇湯,從外表看起來不錯,好像挺creamy的,但一喝下去,真的太咸了。
燒澳洲肉眼扒配紅酒燒汁
海鮮意大利飯
接著是主菜,分別選了燒澳洲肉眼扒配紅酒燒汁海鮮意大利飯。前者外表看起來不錯,但牛扒燒多了,不是我們點的五成,而是接近全熟,所以吃下去很韌
;後者從外表看起來己不吸引,醬汁太濕,而意大利飯是未熟透的硬。
雖是名叫海鮮意大利飯,但海鮮份量不多,大部分配料都是青椒、紅椒、火腿等,只有兩隻青口跟少許蜆,但這一點點的海鮮都是不新鮮的。

主食吃過,雖然是失望,但因為有部分原因是衝著甜品來的,所以對主食已一筆勾銷,等待吃任食的甜品。但我想因為甜品是任食的關係,餐廳在試菜時間控制客人可以品嚐到的數目,每個甜品都起碼等二十分鐘,一半都要等半個小時,所以最多也只是一人兩個。其實甜點真的吃不了那麼多,餐廳以任食名義來吸引客人,但卻在時間故意控制到每人吃兩道,實在有點騙人的感覺。再大食的人,吃過沙律、湯,小食,主菜後,再吃得下的甜品數目實在有限,但餐廳卻先以此手法處事,實在令人失望。
抹茶心太軟配雲呢拿雪糕
再說的是甜品的質素,第一個點的抹茶心太軟配雲呢拿雪糕。因為有一段時間沒有吃過心太軟,所以看到餐廳包括此甜品,而且是綠茶口味,實在很興奮。試甜品的時候,看到甜品外表看起來不錯,心想主食不行,但有甜品補救。可是,一切開,完全沒有流心,只是一個綠茶實心蛋糕。更糟糕的是,綠茶味少到都品嚐不到,像個綠色實心蛋糕而已。
薑汁梳乎厘
另一個甜品薑汁梳乎厘,看它焗到脹卜卜,便覺得可能是剛才的一個失了手,焗多了,這個應該是可以的。但又到了吃下去時候,滿口是糖,我不是指甜品太甜,而是餐廳沒有把糖攪勻及攪溶,所以吃到一粒粒的砂糖。這是的第一次吃梳乎厘吃到滿口砂糖⋯

因為前兩個的質素都不好,有想過就此不再點。但猜想可能只是焗的時間未夠,就決心試一試窩夫,因為即叫即整的窩夫通常都不錯。
抹茶紅豆奶凍
因為知道等候時間長,便點一個已預先製好的抹茶紅豆奶凍邊吃邊等。雖然沒有很重奶味或綠茶味,但起碼甜度適中,亦算是滑。但紅豆煮的時間不夠, 所以很硬不夠腍。不過我想這個甜品算是整晚最好的食物了。
草莓曲奇窩夫
等了約二十分鐘,草莓曲奇窩夫終於來到。心想等了那麼久,應該會吃到很脆的窩夫,但一吃,無限失望⋯是腍的⋯可以吃下去的只有雪糕跟草莓⋯即叫即整的窩夫也會做得是腍的,我倆已再沒興趣試任何食物。

另外要說的是飲品,我點了薑檸香草茶。來到時是用茶壺沖茶包的,另外用一個小碗盛著蜜糖,其實是不錯,是眾多吃過最好的。可是因為餐廳冷氣關係,所以吃了第一個主菜後,剩下的一半就開始冷掉,因為想要喝熱來暖身,所以問一問那個茶是可不可以加點熱水,職員爽快的說可以就拿掉茶壺。本來覺得職員很好,願意為我們加水,但結果要問好幾次,每次再告訴我們正在加熱水中,到我們吃完甜品差不多走才終於還來。其實如果不可以,我們完全不介意職員告訴我們不可以,但口頭上說可以,但卻不做,這樣的行為實在太差,更何況我們問的時候還有半壺而不是已完全喝掉。

分不清餐廳的素質本來就低,還是因為買團購的價錢比正價便宜而對客人馬虎。如果是前者,那也沒辦法,只能嘆一句「可悲」
;但若果是後者,我會質疑餐廳營運的手法,自己推出優惠來宣傳餐廳,但卻給予低水平的食物及服務,貨不對版。
在消費者的角度,餐廳不但沒有給予優惠,而是收取了高於水平的價格。如此的一間沒水準的餐廳,建議大家來前要三思。
2015-11-24 702 浏览
由於我係放12點半LUNCH, 所以唔駛等, 一去到就可以入坐... 但食1點就可能要等陣先有位喇...真係要介紹下呢間ge lunch set 係勁抵食!! 每個餐都可跟湯或飲品, 而且有D餐係跟埋甜品tim (雪糕/ 布甸), 價錢都係由 $四十幾蚊起, 好似個pizza甘, 我地次次去都叫, 抵食ma...D芝士勁香, 好味!Burger 餐仲抵, 可以夠2個人分, 而其他野食都非常美味。以呢區黎講, 甘ge質素, 係真係叫超值, 好過長沙x廣場1樓果間... 成百1個lunch!
Burger
PIZZA

我地次次去都叫, 抵食ma...D芝士勁香, 好味!
2015-11-03
Burger
PIZZA
  • BURGER
2015-07-20 3002 浏览
如果唔係團購,我諗我冇咩機會試到依家餐廳。第一,位置係長沙灣,附近冇咩地方行。第二,位置都幾難搵,好難會路過。簡單來講,因為位置。六點鐘去到,得好少人,感覺都幾冷清。個團購餐都幾豐富,等我慢慢介紹俾大家。個湯都算creamy, 清楚地食到煙肉同洋蔥,但未算惹味。本來以為華多夫沙律係另一樣野,好彩狼仔鍾意食西芹啫。個凱撒沙律比較啱我,芝士味夠出,用料吾馬虎!炸漿唔厚,依然可以好清楚咁食到同見到魚肉,魚肉都算嫩滑,調味剛好。薯角炸得好香脆!賣相雖然一般, 但味道非常豐富。太陽蛋配上漢堡扒煙肉洋蔥,味道一流!牛扒有點令人失望,雖然叫咗五成,但明顯過熟。唔算un,但肉質較實而且唔係無牛味。整體上食物份量都幾多。飲品普普通通。到咗任食甜品嘅環節,先試咗個吐司。水準比我預計高,吐司非常香脆,所用嘅係台式抹茶醬,而雪糕就係日式嘅抹茶雪糕,質素令人滿意!兩個心太軟都流心,但有同樣嘅問題,個蛋糕太過濕。都係雪糕最好味!我地另外再叫雪糕!!  本來諗住一定食到佢個奶凍,點知到走嘅時候都未雪好。再用心睇一睇佢嘅溫馨提示,我終於明白!原來佢奶凍除外嘅意思係,就算你早落單,都要等好耐,甚至食吾到奶凍!今次真係輸

煙肉洋蔥忌廉湯

個湯都算creamy, 清楚地食到煙肉同洋蔥,但未算惹味。

凱撒沙律

飲品普普通通。
抹茶吐司

朱古力心太軟

抹茶心太軟

本來諗住一定食到佢個奶凍,點知到走嘅時候都未雪好。再用心睇一睇佢嘅溫馨提示,我終於明白!原來佢奶凍除外嘅意思係,就算你早落單,都要等好耐,甚至食吾到奶凍!今次真係輸咗...

2015-07-19
凱撒沙律
炸魚薯條
經典漢堡
抹茶吐司
2015-06-29 3090 浏览
透過團購($258) 買了2人半自助餐,連服務費 $28及假日附加費 $ 20,二人共 $310。 我們落單後,很快便端來指定餐湯粟米忌廉,可惜是茶餐廳質素。 跟着端來的是自選華都夫和凱撒沙律,份量不多,前者主要是西芹及少量青瓜及青蘋果配沙律醬,沙律醬不夠酸及過多;至於凱撒沙律,配有少量焗煙肉片及刨芝士,味道顯然勝前者。 二人可選一款小食,我們選了香蒜巴馬臣芝士炸薯條,份量頗多,有蒜香及芝士味且新鮮炸出,頗惹味。肉類主菜選了澳洲肉眼扒配紅酒燒汁,5成熟,由於是澳洲貨,肉味一般,其中半邊肉眼有根,紅酒燒汁很鹹,蓋過扒的肉味,幸好已吩咐汁分開上;配菜種類豐富且味道不錯。至於非肉類主菜選了大蝦、白菌、紫蘇意大利飯,由於沒有大蝦,改為海鮮,有一隻中型蝦,淡如清水及有少許腥味,肉質有點似吃刺身,淋pat pat,幸好只有一隻,因不會吃,另外魷魚也是淡淡的,還有青口和蜆肉仔;至於意大利飯是九成熟乾身,只略有味道,但有肉腸條於飯中以增添味道,總的來說,味道是差於預期。 到了我最愛的甜品時間,先點奶凍,不過又說今天沒有奶凍,其實我都預咗會有一些甜品是沒有,之前我也試過半自助晚餐,如今次般甜品是自助的

我們落單後,很快便端來指定餐湯粟米忌廉,可惜是茶餐廳質素。

到了我最愛的甜品時間,先點奶凍,不過又說今天沒有奶凍,其實我都預咗會有一些甜品是沒有,之前我也試過半自助晚餐,如今次般甜品是自助的,團購餐單寫明有什麼甜品,但真實是只得某幾款可點選,真的要看看自己的運氣了。

朱古力心太軟配呍喱嗱雪糕,甜度是點到即至,朱古力味不夠醇,比較起來,抺茶心太軟好味些(Green lounge 的半自助晚餐所提供的心太軟比此店好味),此外,這裏的心太軟外圍未夠脆。
抺茶紅豆窩夫:點時同樣說沒有紅豆,這很明顯不是撞正今日我唔好彩,而是為了粉飾提供團購的餐單以吸引顧客。上桌時有點意外,一是外表美觀,是心型的窩夫,二是抺茶原來是指抺茶雪糕,而不是指窩夫,心想為何抺茶心太軟是真的抺茶心太軟,雪糕則是呍喱嗱味,

窩夫內裏煙韌有少許蛋味,是比預期中好,抺茶雪糕更是我心頭好,不過這裏的雪糕有很少量細冰粒。
朱古力吐司配朱古力雪糕,這甜品真的如其名,有朱古力醬塗在吐司,醬不夠多,所以不覺有朱古力味,吐司外略脆內軟,而雪糕可以,甜度剛好。

餐茶要了苿莉花綠茶及薑檸香草茶,是整壼連一個茶包上,配一小碟蜜糖,這方便大家分享不同的茶,蜜糖帶點果香,還附上瓷匙而不是不锈鋼,不會破壞蜜糖營養。苿莉花綠茶散發淡淡的苿莉花,可不用加蜜糖;至於薑檸香草茶,即薑味加檸檬香草,所以一點也不酸,但以整壼上,味道則過淡,加蜜糖喝剛好。
题外话/补充资料: 注意:我們同時下單二個心太軟,但分別相隔約10分鐘才送到。
2015-06-26 2491 浏览
由於小妹係好多商廈既荔枝角返工所以附近的餐廳都吾少但不外乎都係酒樓,茶記或者快餐店食得多真係開始有D悶不過,最近就聽到同事A話公司附近開左間Cafe有新野當然要去試下啦...Cafe每日都有幾款特定的set lunch俾客人選擇當中包左餐湯或飲品(2選1)及主菜另外,Cafe仲會有員工優惠提供,而小妹間公司就有喇...可以有全單9折或者送甜品的優惠以$40-$60的價錢黎講都算合理我們一共叫左3個set, 有紐西蘭牛排配薯條、至尊漢堡配薯條、溫泉蛋肉醬飯先講牛排, 要了8成熟, 上菜時牛排明顯去左一些太油的部份, 但肉質仍然鮮嫩多汁, 吾會話老到切吾開塊肉,仍然做到入口即融的感覺, 而且份量絕對夠飽。另外, 睇落好普通既漢堡配薯條, 佢都做得吾錯, 漢堡扒烤得香噴噴,肉質肥中帶瘦,口感很好,加上塗上一層卡夫醬,味道甜甜又夾着微酸,清新又特別,不得不提既係薯條全部都係新鮮炸起,所以非常香脆, 只是略為多油, 不過仍值得一試!再黎係溫泉蛋肉醬飯, 肉醬和芝士都好足料, 上枱時仲有煙出, 雖然賣相不錯, 但食落D飯無咩味道, 認真會愈食愈悶, 因為食完個蛋之後得返肉醬同D無咩味既白飯, 下次
由於小妹係好多商廈既荔枝角返工
所以附近的餐廳都吾少
但不外乎都係酒樓,茶記或者快餐店
食得多真係開始有D悶
不過,最近就聽到同事A話公司附近開左間Cafe
有新野當然要去試下啦...

Cafe每日都有幾款特定的set lunch俾客人選擇
當中包左餐湯或飲品(2選1)及主菜
另外,Cafe仲會有員工優惠提供,而小妹間公司就有喇...
可以有全單9折或者送甜品的優惠

以$40-$60的價錢黎講都算合理

再黎係溫泉蛋肉醬飯, 肉醬和芝士都好足料, 上枱時仲有煙出, 雖然賣相不錯, 但食落D飯無咩味道, 認真會愈食愈悶, 因為食完個蛋之後得返肉醬同D無咩味既白飯, 下次應該未必再叫。

最後, 我們要左免費甜品依個優惠, 就係焦糖燉蛋
原本諗住係free所以期望不大, 但係結果往往令人驚喜
焦糖燉蛋即叫即燒,表面焦糖脆卜卜, 而吉士布甸口感香滑, 蛋味濃郁

因此大家一致認為甜品絕對好食過主餐

總括而言, 依間cafe的服務態度挺好
唯一係座位之間比較近,唔夠寬闊
所以各位行開依頭不妨嘗試吓
2015-06-23 2212 浏览
今日兔仔兔女選擇了 Gusto cafe 作為我地既第一餐,點左兔仔鍾意既「西班牙海鮮意大利飯」,同埋兔女喜愛既「All Day Breakfast」。等了大概5分鐘,先上枱既係「All Day Breakfast」。咦!好似少左d野既 原來夾餅未ready要遲d先上。試下個什菇,有冬菇粒既?都係第一次食 All Day Breakfast 有冬菇 至於蕃茄、炒蛋、煙肉都好好味!等多15分鐘,「西班牙海鮮意大利飯」黎喇!哇~ 份量係咪太少呢?迷你青口有2隻,仲有1隻蝦同埋1隻尤魚仔,同埋有d魚干粒。意大利飯煮得唔錯,米粒粒分明。至於海鮮,味道真的只是一般,西班牙跟意大利係唔夾既?!早餐跟飯都已吃完了,欠我的waffle 呢?仲未見蹤影。催左一次,仲整緊。呢個時候飲品到了,叫了「凍檸蜜」同埋凍「綠茶奶昔加岩鹽焦糖」。凍檸蜜夠酸夠蜜,正!不過綠茶奶昔就好變了綠茶鮮奶,冇左「啜著飲」既感覺 焦糖未好出,但就唔多覺有岩鹽囉~最後終於我地既早餐 waffle 到了,變成左呢餐既飯後甜品。Waffle 外脆內軟,加埋 cream & honey,好味!

至於蕃茄、炒蛋、煙肉都好好味!

焦糖未好出,但就唔多覺有岩鹽囉~

2015-06-20
2015-06-19 1858 浏览
Groupon看到$138套餐,有4-Course meial,甜品還任食,覺得好吸引,然後看到食評也不錯,就決定來試試。餐廳很小,座位就是茶餐廳式的,不是很舒服,但看得出在佈置上花了不少心思。飲品: 朋友說咖啡不錯青蘋果沙拉: mayo太多,有點難吃餐湯: 味道非常淡,而且希yaoyao,喝了兩口就放棄了炸魚薯條: 雖然這樣的價錢,一定係用鯰魚柳,但是鯰魚柳都有優劣之分,這裡的鯰魚柳就是最劣質那種,肉質非常水。也不夠香口parma ham青豆意粉: parma ham幾大塊,意粉軟硬度適中,不過味道一般牛扒: 幾大塊,不過應該是火不夠大,外面不香,裡面太熟甜品: 心太軟和souffle都ok,沒有因為任食就偷工減料其實每道菜的分量也很足,賣相也不錯,很多食評說餐廳有誠意,我是同意的。但是問題是味道真的差了一丁點,一道一道菜吃下去,沒有任何滿足感,只有浪費食物的罪惡感(因為每樣都食剩好多)。希望餐廳能夠改善一下廚藝……

飲品: 朋友說咖啡不錯
青蘋果沙拉: mayo太多,有點難吃
餐湯: 味道非常淡,而且希yaoyao,喝了兩口就放棄了
牛扒: 幾大塊,不過應該是火不夠大,外面不香,裡面太熟

希望餐廳能夠改善一下廚藝……
2015-06-15 1702 浏览
本是和男友拍拖開心的一餐,但來這裡有些掃興。先是餐湯,只有蕃茄湯一種,但没有蕃茄味外,還很油,飲了2口真的飲不下了。。炸洋葱圈,我是滿意的。不竟也不難整。西班牙飲,老實很一般,也不明白一直不多給我們碟的意思?男女朋友就一定要共食一碟?羊鞍還可以,濃味一點會更好。這裡的甜品比食物好很多。結論是食物一般,但個人認為不值這個價錢。如有機會,應只會光顧甜品吧。
本是和男友拍拖開心的一餐,但來這裡有些掃興。
炸洋葱圈,我是滿意的。不竟也不難整。
羊鞍還可以,濃味一點會更好。
這裡的甜品比食物好很多。
結論是食物一般,但個人認為不值這個價錢。
如有機會,應只會光顧甜品吧。
香草梳芙里
朱古力心太軟
  • 甜品
2015-06-14 1406 浏览
系團購用在$258 買左個2人餐,另收加一,原本唸住系地區長沙灣,同埋一入到舖果下,無唸住有什麼期望點知……由佢地比杯薑蜜花茶開始……續漸有駑起,其中main course,叫左個墨魚飯,好有口感(所以是硬少少)和香味,放在墨魚饭上的香葉也好好食。另外叫左個紐西蘭羊鞍,肉質好鮮,配埋個青茉醬,Yummy之後便是重點甜品,因为店舖已提醒食剩要收錢,所以只叫了4樣甜品,呢幾個甜品,在出面甜品店食,起碼要$30-50 不等……我問左做野的哥哥,佢話舖位開左半年左右,師父系酒店做過,所以對食物和買相好有要求。總之,我和老公食完,也要比95分

總之,我和老公食完,也要比95分
朱古力雪糕吐司
香蕉雪糕窩巴
苿茶心太軟
2015-06-05 1468 浏览
今天跟女友的記念日但工作關係9:30pm才找想試的餐廳就黎佐gusto cafe 一黎到岩岩有位,所以唔洗等好開心點佐個肉眼排配紅酒汁同埋豬仔脾價錢同出面差唔多唔貴。跟餐好快就黎佐個白湯,粟米蛽肉白湯味道可以,因為本人不好湯類接住黎佐豬仔脾,配上薯泥,其實好少餐廳有豬仔脾,味道唔錯good 呀跟住肉眼排就係到啦,一黎到女朋友就話好香呀,紅酒汁既威力,真係冇得彈口感都唔錯,very good 比一般排房好味好多,黎到必食好快就清晒跟住黎佐個甜品草莓奶凍,本以為跟餐甜品應該普普通通,但原來呢個奶凍都唔差,食到呢到已經好滿足,之後加錢叫佐個心太軟,果然食埋個心太軟係無錯既,味道唔差,係一個唔錯既ending 呢一餐真係好滿足,有機會會黎多次。
今天跟女友的記念日

但工作關係9:30pm才找想試的餐廳

就黎佐gusto cafe 一黎到岩岩有位,
所以唔洗等好開心
點佐個肉眼排配紅酒汁同埋豬仔脾

價錢同出面差唔多唔貴。
跟餐好快就黎佐個白湯,粟米蛽肉白湯
味道可以,因為本人不好湯類
接住黎佐豬仔脾,配上薯泥,

其實好少餐廳有豬仔脾,味道唔錯good 呀

口感都唔錯,very good
比一般排房好味好多,黎到必食

好快就清晒

果然食埋個心太軟係無錯既,
味道唔差,係一個唔錯既ending
呢一餐真係好滿足,有機會會黎多次。
2015-06-05
庆祝纪念
纪念日
  • 紅酒汁燴肉眼排
  • 心太軟
2015-05-04 2582 浏览
店子以色彩繽紛的椅子,以及幾幅招牌食物照片作主題,再播點音樂,簡簡單單,就是青年人的小天地。瞄下餐牌,看來也不用再作他選,就一份全日英式早餐,一客賓尼特蛋,與朋友分甘同味。先來英式早餐,看來仍是豐富,怎麼現在咁多地方都沒有薯餅的呢? Anyway,各項食物都算不過不失,如煙肉沒過燶過硬,炒蛋算得上嫩,焗豆不會凍冰冰,只是磨菇可以再炒耐一點。至於賓尼特蛋,可選三文魚或火腿,我挑了三文魚。切開蛋,蛋汁傾流而出,有點太過流的感覺,荷蘭汁亦不太充足。不過,包包沾上了蛋黃汁,配以三文魚,又總不會難吃的。飲品,加了錢轉立體鮮奶咖啡,賣相其實稱不上一絲不苟,卻足以教人歡顏。坦白說,咖啡喝下去未見出色,是賣相比味道更好的一類。飲埋杯3D Latte,開始是日的活動,假期多好!

飲埋杯3D Latte,開始是日的活動,假期多好!