2023-05-07 492 浏览
包的口感鬆軟香口,牛肉最為出色,汁醬與牛.雞都配合得合當,食材也很新鮮,例如牛油果,最能體驗材料的新鮮度,還有飲品的冷熱口味都很好飲,另外一贊,熱飲店舖還加貼紙加固防漏,很少地方做到如此细心,另外取餐過了15分鐘,店員還會提醒取餐,做到非常到位。
  • 黃金煙芝脆牛堡
-//位於銅鑼灣·漢堡外賣專門店🍔款式超級多主打牛肉,豬肉、雞肉,蝦堡、素食都有架而所有漢堡都可加配車打芝士、煎蛋、肉醬、明太子醬、牛油果、軟殼蟹、日本和牛等🐮📍GUSTOSO牛漢堡 $51諗咗好耐唔知叫邊款好🤣最後叫咗王牌牛堡有車打芝士,40z美國牛,肉醬,蕃茄,菜睇落平平無奇,但個肉醬先係個漢堡嘅精髓肉醬夠酸好開胃 爆汁😋個人勁推薦呢款👍🏻如果唔想食肉醬就可以叫經典牛漢堡$39蚊而Burger拎到返公司仲係微脆的,要快啲食牛味幾香,唔會好乾身,一定要連埋肉醬食再大大啖 唔使儀態咁咬落去簡直係冇得頂😍📍香芋地瓜丸3粒 (+$20 包小食+飲品)小食地瓜丸3粒過口癮🤤但就一定要趁熱食個人幾鍾意個皮有啲煙韌嘅口感,外脆內軟但又唔會炸到好油,金黃色令人食到不停口📍單點小食 香芋地瓜丸$24@6粒因為3粒唔夠喉,所以最後單點買多6粒🫣📍凍茉莉綠茶飲品方面都好多選擇,但大部份都係要加錢但當你升級小食就會包埋飲品有阿薩母紅茶特級伯爵茶、古早冬瓜茶、柑桔檸檬蜂蜜🍋以上凍熱都係唔使加錢的😏估唔到都幾大杯個茉莉綠茶就唔會好甜,淡淡地仲可以解膩
//位於銅鑼灣·漢堡外賣專門店🍔款式超級多
主打牛肉,豬肉、雞肉,蝦堡、素食都有架
而所有漢堡都可加配車打芝士、煎蛋、肉醬、
明太子醬、牛油果、軟殼蟹、日本和牛等🐮
📍GUSTOSO牛漢堡 $51

睇落平平無奇,但個肉醬先係個漢堡嘅精髓
肉醬夠酸好開胃 爆汁😋個人勁推薦呢款👍🏻
如果唔想食肉醬就可以叫經典牛漢堡$39蚊
而Burger拎到返公司仲係微脆的,要快啲食
牛味幾香,唔會好乾身,一定要連埋肉醬食
再大大啖 唔使儀態咁咬落去簡直係冇得頂😍
📍香芋地瓜丸3粒 (+$20 包小食+飲品)

小食地瓜丸3粒過口癮🤤但就一定要趁熱食
個人幾鍾意個皮有啲煙韌嘅口感,外脆內軟
但又唔會炸到好油,金黃色令人食到不停口

📍單點小食 香芋地瓜丸$24@6粒

因為3粒唔夠喉,所以最後單點買多6粒🫣
📍凍茉莉綠茶

飲品方面都好多選擇,但大部份都係要加錢
但當你升級小食就會包埋飲品有阿薩母紅茶
特級伯爵茶、古早冬瓜茶、柑桔檸檬蜂蜜🍋
以上凍熱都係唔使加錢的😏估唔到都幾大杯
個茉莉綠茶就唔會好甜,淡淡地仲可以解膩
🌸琴晚小編去左銅鑼灣總統戲院睇電影,入得場前有少少空檔時間,就去左隔離望下有冇小食好食,點知比小編發現左一間平靚正burger店-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍔 蜜芝蛋牛堡 $70牛非常有牛味,而家口感好鬆軟,但係又唔會話散修修👍🏻配埋好似有少少流心既蛋汁同芝士,香!讚!而且呢份牛堡有好多紫洋蔥🧅令到個包味道昇華左-加左份套餐,包括洋蔥圈x4 (+$24),有少少貴,但係佢炸既洋蔥圈好脆,粉都唔會話好厚👍🏻好奶味啊💕📍Gustoso Burger銅鑼灣景隆街15-27號海都大廈地下1A號舖環境:🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸
🌸

服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸
2022-10-31 236 浏览
呢日去左銅鑼灣買左呢間Burger外賣食,自從海旁個邊多左好多位置比人休息之後,鄰近就算買外賣都可以拎去附近食啦。餐點選擇多,而且價錢都幾相宜,每一款都好想試下添。除左burger,仲有邪惡既小食同埋野飲呀,和牛burger都有勁多種。至於飲品都有好多款式,可以一次過係度買哂野飲野食啦。香芋地瓜丸,一盒都勁多粒,只係$24都幾抵食。外脆內軟,而且岩岩炸好咋,熱辣辣!加上香芋地瓜個餡都好香甜。最被吸引既係呢個超值下午茶餐,因為係銅鑼灣分店限定架,我叫左個明太子蝦堡餐都只係$38,仲包左一杯$18既飲品呀。太多選擇下次一定要試下其他小食haha。唔好以為$38就會好細個,竟然係一個超級巨大既burger。裡面既炸皮好香脆,仲要入面真係有蝦粒架!超級足料!至於飲品方面,點左杯柑桔檸檬蜂蜜,酸甜適中,去掉口中油膩感。總括而言,超值下午茶餐有好多選擇,而且價錢都好抵食,最正就係行過海旁好快,可以一邊嘆著burger,一邊吹著海風啦,之後會再食!

餐點選擇多,而且價錢都幾相宜,每一款都好想試下添。

除左burger,

仲有邪惡既小食同埋野飲呀,和牛burger都有勁多種。

至於飲品都有好多款式,可以一次過係度買哂野飲野食啦。

香芋地瓜丸,一盒都勁多粒,只係$24都幾抵食。

太多選擇下次一定要試下其他小食haha。

裡面既炸皮好香脆,仲要入面真係有蝦粒架!超級足料!

銅鑼灣性價比好高的漢堡包店😆 第一次見咁多款式嘅漢堡包,有牛、豬、雞、海鮮及素食漢堡,更有多款小食及飲品,適合不同需要,即叫即製,好好味,又飽肚又抵食👍🏻 店員十分友善,熱情招待🥰 二人消費:$ 196 🫧不設加一費用🫧食評💖💖💖𝑩𝒖𝒓𝒈𝒆𝒓🍔黃金煙芝脆牛堡 ($68)✨車打芝士、4oz牛肉漢堡扒、黄金煙芝脆、紫洋蔥、茄汁、生菜推薦🔥🔥 拎上手好有重量,份量十足,香口惹味, 芝士味好突出🤤 漢堡扒質感極佳,十分嫩滑軟熟,肉味濃郁,有鎖住肉汁,咬下肉汁溢出🤤 配搭的茄汁份量剛剛好,不會蓋過其他配料味道,反而令整個漢堡更香口。麵包鬆軟,加上多種配料,令整體口感加倍豐富,好飽肚好滿足👍🏻😍🍔明太子蝦堡 ($58)✨脆蝦、車打芝士、紫洋蔥、明太子醬、生菜脆蝦餅非常彈牙,好足料!配上明太子醬好滋味🤤 麵包鬆軟,加上多種配料,令整體口感加倍豐富,好飽肚好滿足👍🏻😍𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔吉列蠔 (+$29/2件)✨十分酥脆,內裡的蠔好鮮嫩😍 香芋地瓜丸 (+$19/3粒)✨地瓜丸外層炸至金黃香脆,內層的香芋蓉十分香甜𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔特濃朱古力鮮奶 (跟餐+$14)✨朱古力味十分香濃又重奶味,好甜😚👍🏻凍桂花烏龍茶

二人消費:$ 196 🫧不設加一費用🫧

食評💖💖💖

𝑩𝒖𝒓𝒈𝒆𝒓
🍔黃金煙芝脆牛堡 ($68)✨
車打芝士、4oz牛肉漢堡扒、黄金煙芝脆、紫洋蔥、茄汁、生菜

🍔明太子蝦堡 ($58)✨
脆蝦、車打芝士、紫洋蔥、明太子醬、生菜

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔
吉列蠔 (+$29/2件)✨
十分酥脆,內裡的蠔好鮮嫩😍

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
特濃朱古力鮮奶 (跟餐+$14)✨
朱古力味十分香濃又重奶味,好甜😚👍🏻

凍桂花烏龍茶 配QQ晶球 (跟餐+$8) ✨
茶味香濃又香甜,解膩一流👍🏻
2022-10-06
2022-10-07 123 浏览
💕Gustoso Burger有時忙起上嚟想食個快飯又唔想咁頹,Burger係一個好選擇,小店嘅set仲有小食同台式手搖飲品加配,其實都幾滿足🥰除咗美式漢堡,餐牌有日式、韓式嘅配搭,仲有素食burger添,幾有心思🍔明太子蝦堡(車打芝士 脆蝦 紫洋蔥 明太子醬 生菜)日式口味明太子醬同漢堡crossover明太子醬夠惹味,味道蝦餅配合得幾好,啖啖都食到爽彈蝦肉口感十足🔸香芋地瓜丸外層香脆唔油膩,裡面有香滑芋頭蓉🔸桂花烏龍茶飲品方面有大受歡迎嘅台式手搖飲品桂花烏龍茶有清新桂花香味,唔太甜又解膩
💕Gustoso Burger

🍔明太子蝦堡
(車打芝士 脆蝦 紫洋蔥 明太子醬 生菜)
日式口味明太子醬同漢堡crossover

🔸香芋地瓜丸
外層香脆唔油膩,裡面有香滑芋頭蓉

🔸桂花烏龍茶
飲品方面有大受歡迎嘅台式手搖飲品
桂花烏龍茶有清新桂花香味,唔太甜又解膩
2022-10-05 73 浏览
前排突然好想食漢堡包,醒起之前經過呢間專賣漢堡包既小店時見到好多人係度等,就決定試下💜🍔牛油果蛋牛堡($62,升級套餐+$19)一打開個盒就比呢個漢堡包既巨型size嚇親😂非常厚之餘又極大個,拎上手都有啲重量,而我出盡力擘大個口都只係咬到2層.....🤣入面有車打芝士、4oz美國牛肉、蛋、牛油果醬、牛油果片、紫洋蔥同蕃茄。食落去牛肉都幾juicy,牛油果都切得厚身,而且熟度啱啱好所以好有牛油果香,隻蛋仲要流心👍🏻食完好滿足😍🍟薯條佢地啲薯條好得意,係乜野形狀都有啲🤣但就闊扁身粗薯偏多,過左一段時間先食都仲係脆㗎🥤青檸薄荷梳打(套餐飲品再+$4)呢杯野飲都好大杯,糖漿沉曬底所以一定要搞均先飲,如果唔係只會飲到冇味既梳打水,飲落都幾薄荷既,但就冇乜青檸味了食完呢個餐之後真係飽到上心口😂所有野都極大份,就算係胃袋比較大既朋友都絕對夠飽👏🏻同埋想讚下佢地個包裝真係好好,唔使驚個漢堡包會變型。雖然價錢唔算平,但有對得住呢個價錢既質素,而且漢堡包種類非常多,仲有提供海鮮同素食選擇,絕對會再去試下佢地其他既漢堡包💖

🍔牛油果蛋牛堡($62,升級套餐+$19)
牛油果蛋牛堡

🍟薯條

🥤青檸薄荷梳打(套餐飲品再+$4)
青檸薄荷梳打

2022-09-05
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
牛油果蛋牛堡
💁🏻‍♀️呢間手工漢堡小店主要做外賣,賣的漢堡款式好多,有豬🐷、雞🐥,牛🐮、日本和牛🇯🇵、海鮮🦞,純素🌱都有,除左漢堡,仲有唔同款特式小食,飲品方面幾特別的係竟然有台式飲品🤩🧋可以滿足哂不同需要的人✨盒上有透氣孔,唔會令食物有水氣💦.►🍔明太子蝦堡 $58漢堡包括脆蝦、車打芝士🧀、紫洋蔥、明太子醬、生菜,面包外脆內軟,脆蝦餅幾足料,啖啖咬落去都有蝦,明太子醬令個蝦堡的味道層次更豐富 。漢堡同小食有分隔,簡潔衛生👍🏻薯條夠脆🍟►🧋桂花烏龍茶 $26桂花味好香味道好突出,一飲果陣桂花味就流連係口中,甚至齒頰留香,不過對我黎講小小甜左啲,員工好好,知我口味清淡就再整過杯減甜版比我,好窩心🥰💕見到佢地下午茶做緊$38蚊連野飲好抵✨

盒上有透氣孔,唔會令食物有水氣💦

►🍔明太子蝦堡 $58

漢堡同小食有分隔,簡潔衛生👍🏻薯條夠脆🍟

►🧋桂花烏龍茶 $26

見到佢地下午茶做緊$38蚊連野飲好抵✨

2022-10-02 62 浏览
今日消費券第二日,好忙放工仲要去cwb交收野俾同事!匆匆忙忙搞掂之後,發覺個人又攰又餓突然間醒起附近有間漢堡包🍔專賣店即刻9秒9衝去買,因為怕人哋收工好彩趕得切其實呢間我都試過佢地既招牌漢堡,今次試吓佢哋個明太子蝦堡,配埋薯條🍟同金橘檸檬蜂蜜 呢刻勁想快啲返到屋企開餐而家出面買杯手搖飲品都已經$30-$40一杯,呢度買包跟埋飲品,俾多$8 ja😳😳天氣咁熱一定要跟埋酸甜又開胃👍👍薯條🍟炸到外脆內軟外賣返到屋企都仲好香脆明太子蝦堡🍔漢堡包皮依然脆脆,因店家好貼心外賣盒有透氣位,避免麵包焗住炸蝦🍤炸到好香脆肉質非常彈牙,配埋明太子醬,食落更加滋味下次絕對可以再encore,如果你哋都食厭咗牛肉漢堡,不妨試吓呢個配搭麵包好鬆軟佢哋下午茶餐仲抵,最平去到半價咁滯,仲包$18飲品
今日消費券第二日,好忙
突然間醒起附近有間漢堡包🍔專賣店
即刻9秒9衝去買,因為怕人哋收工

好彩趕得切
呢刻勁想快啲返到屋企開餐
酸甜又開胃👍👍

薯條🍟炸到外脆內軟

外賣返到屋企都仲好香脆

明太子蝦堡🍔
漢堡包皮依然脆脆,因店家好貼心外賣盒有透氣位,避免麵包焗住

炸蝦🍤炸到好香脆
肉質非常彈牙,配埋明太子醬,食落更加滋味
麵包好鬆軟
佢哋下午茶餐仲抵,最平去到半價咁滯,仲包$18飲品

2022-10-02
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$85 (宵夜)
  • 明太子炸蝦堡
  • 柑桔檸檬
2022-10-01 52 浏览
同朋友喺銅鑼灣行完街~打算買個外賣返屋企做晚餐~行過見到呢間Burger外賣店🍔好似幾抵食咁喎一於試吓佢!我揀咗款店主推介嘅芝士煙肉牛堡而飲品方面就揀咗冬瓜茶.$50都唔洗就食到嘅Burger係即叫即整,好新鮮用料一啲都唔馬虎煙肉煎香至外脆內軟~一啲都唔dry漢堡肉亦有牛味醬料一啲都唔慳皮,啖啖都食到飲品冬瓜茶亦有別於一般快餐店搭配嘅汽水多咗種清新感唔太甜,消暑又好飲.總結嚟講,個人覺得呢間burger性價比幾高,相比起機械式操作嘅連鎖快餐店,呢間外賣店多咗一份人情味
同朋友喺銅鑼灣行完街~
打算買個外賣返屋企做晚餐~
行過見到呢間Burger外賣店🍔

係即叫即整,好新鮮

用料一啲都唔馬虎
煙肉煎香至外脆內軟~一啲都唔dry

漢堡肉亦有牛味
醬料一啲都唔慳皮,啖啖都食到
飲品冬瓜茶亦有別於一般快餐店搭配嘅汽水

多咗種清新感
唔太甜,消暑又好飲
2022-09-30 49 浏览
間唔中就想食漢堡包,天氣麻麻地最啱就係拎返屋企食🙈今次叫咗佢哋嘅招牌牛堡,通常個名有埋店舖名就一定冇得輸!入邊有好厚一片牛肉,肉味香濃好有咬口,再加上特製的肉醬芝士、生菜、同埋蕃茄,有勁多層次嘅口感啊!!加埋個套餐會有三粒芋頭波波,拎到返屋企食都仲係好香脆,食落有陣陣油炸嘢嘅香氣,但係唔會好油同埋唔會覺得好熱氣~食完漢堡包食返啲甜甜鹹鹹嘅嘢就最啱。另外仲叫咗一杯伯爵茶,好似一般珍珠奶茶咁可以選擇甜度,平時鍾意飲無糖嘅我就最啱啦💕
2022-09-29 64 浏览
Gustoso Burger😋😋😋Yummy高質漢堡專門店^*^行過銅鑼灣景隆街竟然搵到一間高質素外賣漢堡包專門店🍔🍔🍔⋯⋯漢堡包嘅種類真係非常多、以美式、日式和韓式、小食店嘅小食非常多元化、除咗一般常見嘅薯條、洋蔥圈外、仲有好多地道嘅小食;例如雞軟骨、軟殻蟹、魷魚鬚、地瓜丸等、比較特別還有熱熔芝士和流沙鹹蛋黃系列小食、飲品提供台式飲品、真係好豐富好難選擇🤔🤔⋯⋯樣樣都想食、只好請教店主為我介紹左A8餐🍔$68黃金煙肉脆牛🐂堡加餐$19小食地瓜丸再配飲品🥤🍑白桃烏龍、超級味蕾享受👍🏻👍🏻⋯⋯都不用$100超抵!我仲問埋店主牛肉採用美國牛同埋日本和牛👏🏻👍🏻*^*🐂🍔香濃郁牛香味牛肉漢堡(4oz)、煙肉、厚厚嘅芝士、生菜、加肉醬汁、配埋烘焙出外層香脆、內裏鬆軟有彈性嘅漢堡包、大大咬一口、充滿層次感、非常滿足😋😋😋香芋地瓜丸、外面脆口不油膩、內裹包住香滑芋頭蓉⋯⋯真係有驚喜仲以為去左台灣夜市食地瓜丸😜😜🥤台灣嘅茶真係非常出名、果然名不虛傳、香味清甜白桃🍑配上烏龍茶非常夾唔太甜👏🏻👏🏻👏🏻📢📢下午茶優惠套餐真係好抵**限定2:30至5:30pm價錢低至半價👍🏻👍🏻👍🏻#Gustoso Bur
Gustoso Burger

😋😋😋Yummy高質漢堡專門店

📢📢下午茶優惠套餐真係好抵**
限定2:30至5:30pm
價錢低至半價👍🏻👍🏻👍🏻
#Gustoso Burger#🍔🐂漢堡包外賣專門店#銅鑼灣景隆街15-27號凱都大廈地下1A

黃金煙肉脆牛堡
  • 牛油果乳酪蟹蛋堡
  • 黑松露炒蛋黃牛堡
  • 熱熔芝士和牛堡
2022-09-29 61 浏览
係立鮨斜對面有間唔起眼既小店 性價比超級高最平$39就有一個漢堡雖然超低價 但絕不馬處 我叫咗一份黃金煙芝脆牛堡,散叫一份咁大份都係$68咋!! 仲要即叫即整!! 一口咬落去 勁juicy! 煙芝脆絕係係芝士控既好選擇, 一層芝士一層火腿,外皮炸到卜卜脆,配埋嫩香既牛肉漢堡,口感極豐富,我都係第一次試呢一種配搭! 麵包亦都好香軟 就算係外賣店 我大概30分鐘之後先至食到,仍然係保持到超高嘅水準! 我仲試左大家都推薦嘅地瓜球,真係超級Q彈,食落口煙煙韌韌咁,仲有濃濃既芋香。最後再配一杯薄荷朱古力,份量超充足朱古力入口非常順滑,絕對物超所值!
係立鮨斜對面有間唔起眼既小店

性價比超級高
最平$39就有一個漢堡
雖然超低價 但絕不馬處
黃金煙芝脆牛堡

最後再配一杯薄荷朱古力,份量超充足
朱古力入口非常順滑,絕對物超所值!
黃金煙芝脆牛堡
吃厭了大型連鎖漢堡包店,總想試下一些特色漢堡包小店。今次去到銅鑼灣海都大廈地下的Gustoso Burger。Gustoso Burger店鋪細細間,主打外賣,漢堡包款式提供了美式、日式和韓式漢堡等,而且還有不少素漢堡可選,啱晒素食者。這間外賣店的小食非常多元化,除了一般常見的薯條、洋蔥圈外,還有很多地道小食,例如雞軟骨、軟殻蟹、魷魚鬚等。比較特別的還有熱溶芝士和流沙咸蛋黃系列小食。飲品提供亦不單調,有大量台式飲品可選。今次我試了Gustoso牛堡,加了$19轉餐,跟香芋地瓜丸三粒,配上一杯$18凍柚子蜂蜜梳打。Gustoso 牛堡$48點了最傳統的基本款漢堡,夾著大量多汁肉醬、生菜、新鮮番茄片、車打芝士及4oz美國牛肉,餡料分佈平均,每口都吃到麵包、肉醬汁、配料和漢堡牛肉。包身烘焙出外層輕脆的口感,內裡鬆軟有彈性,漢堡扒口感扎實爽彈,牛味濃郁,保留著飽滿肉汁。香芋地瓜丸(3粒)地瓜丸咬下去外脆內軟,內裡有芋頭蓉和蕃薯蓉,香甜粉糯。凍柚子蜂蜜梳打$18柚子梳打冰凍透心涼,讓暑氣一掃而空。
Gustoso 牛堡
Gustoso 牛堡$48
香芋地瓜丸
香芋地瓜丸(3粒)
地瓜丸咬下去外脆內軟,內裡有芋頭蓉和蕃薯蓉,香甜粉糯。
柚子蜂蜜梳打
凍柚子蜂蜜梳打$18
柚子梳打冰凍透心涼,讓暑氣一掃而空。
2022-09-04
Gustoso 牛堡
香芋地瓜丸
柚子蜂蜜梳打
2022-09-01 285 浏览
I noticed this new burger shop the other day when I was heading for my usual place for a cup of coffee. Called Gustoso Burger, it was a takeaway only burger shop. Too lazy to make dinner that evening, I decided to try it out.Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. The place is takeaway only and there is no seating area. They offer burgers along with snacks and drinks. Combo upgrades are also available.I ordered a Gustoso Beef Burger ($48) and upgraded to a set for $24 to

I ordered a Gustoso Beef Burger ($48) and upgraded to a set for $24 to get the Purple Potato Balls and a drink under $18 but you can make up the difference if you choose something else. It was packaged in a very sturdy box that held together very well all the way home.

The Gustoso Beef Burger was their signature burger. So as it was my first time here, I decided to get this. It was a beef patty topped with a meat sauce, lettuce and nicely melted cheese. There was a of sauce so this was really messy to eat. But it tasted fantastic. Like a Sloppy Joe crossed with a regular burger. I liked it!

As I upgraded to a combo set, I chose purple potato balls.  The menu said 2 but I guess they threw in an extra? Oh well ... cheers to that! They were super hot and crunchy.

Inside was a mochi like sweet potato paste. A nice savory sweet bite.

For the drink, you can choose any drink under $18 or they are fine with adding the difference for anything over. I chose a Mango Jasmine Tea. Usually I don't think much of these places when it comes to drinks as they are usually just lazily slapped together cups of sugar. But this was surprisingly good. I could still taste the tea and there was enough mango taste to satisfy. It wasn't too sweet but enough to not make it bland. It was also a very large cup so  I could drink this the rest of the evening while watching TV.

A burger that wasn't too expensive. A decent size and tasted good. Service was fast and efficient. A good option for take away next time I don't feel like cooking.
2022-08-30
等候时间
10 分钟 (外卖自取)