2022-12-12 28 浏览
廟街呢間café 行小清新style 裝修簡約食物都幾多元化 除了有供應主菜、小食特別在有提供生酮食物 價錢亦非常合理🐙脆炸香辣魷魚 $69魷魚即叫即做 食落好香脆 炸粉唔算好厚 點佢附上嘅他他醬汁好惹味 伴碟有沙律菜好fresh🍆焗釀茄子配辣蕃茄汁 $119色彩繽紛 賣相好靚 兩件釀茄子都大大件茄子上有菇類、西蘭花、蕃茄等蔬菜食落口感豐富有層次 雖然食唔到辣味 但醬汁都算濃味 唔錯!🥩Keto 草飼西冷扒配牛肝菌汁 $138牛扒熟度剛好 肉質保持粉嫩顏色 賣相好吸引肉味濃郁 點牛肝菌汁食更惹味伴碟配菜可選沙律或烚蔬菜今次揀左烚蔬菜 配搭好好有西蘭花、椰菜花和白蘿蔔白蘿蔔超好味 厚切得黎煮到又腍又入味 好滿足😋🍵Matcha Latte $56入口順滑 抹茶味都出唔會太甜 奶嘅比例剛好

廟街呢間café 行小清新style 裝修簡約
食物都幾多元化 除了有供應主菜、小食
特別在有提供生酮食物 價錢亦非常合理

🐙脆炸香辣魷魚 $69
魷魚即叫即做 食落好香脆
炸粉唔算好厚 點佢附上嘅他他醬汁好惹味
伴碟有沙律菜好fresh

🍆焗釀茄子配辣蕃茄汁 $119
色彩繽紛 賣相好靚
兩件釀茄子都大大件
茄子上有菇類、西蘭花、蕃茄等蔬菜
食落口感豐富有層次
雖然食唔到辣味 但醬汁都算濃味 唔錯!

🥩Keto 草飼西冷扒配牛肝菌汁 $138
牛扒熟度剛好 肉質保持粉嫩顏色 賣相好吸引
肉味濃郁 點牛肝菌汁食更惹味
伴碟配菜可選沙律或烚蔬菜
今次揀左烚蔬菜 配搭好好
有西蘭花、椰菜花和白蘿蔔
白蘿蔔超好味 厚切得黎煮到又腍又入味 好滿足😋

🍵Matcha Latte $56
入口順滑 抹茶味都出
唔會太甜 奶嘅比例剛好
2022-12-10 30 浏览
位於佐敦廟街的「Heart Coffee」,係一間主打意粉、主菜及特色咖啡飲品的Cafe。店內環境寬敞舒適,燈光格調令人感覺好chill,無論係朋友聚餐或情侶用餐都適合雪櫃裏放滿了不同的甜品蛋糕,每款都好吸引呀蒜香辣椒蝦乾扒大蝦意粉意粉口感軟硬適中,與蒜油、辣椒🌶️蒜片及蝦乾等等一齊爆炒,色香味俱全!燒大蝦勁大隻,好厚肉,鮮甜彈牙,仲有唔少蝦膏,好正啊燒法國粟飼春雞配黑椒汁法國春雞皮下脂肪及雞皮極薄,啖啖肉,肉質細嫩多汁,鮮雞味濃,味道一流👍🏻配上法式黑椒汁,令整體味道更昇華朱古力卷蛋黑漆漆的朱古力卷蛋,表面點綴的忌廉濃厚香甜,蛋糕口感濕潤且實在,可可味濃,中間嘅cream仲有唔少朱古力粒,甜而不膩

雪櫃裏放滿了不同的甜品蛋糕,每款都好吸引呀

蒜香辣椒蝦乾扒大蝦意粉

燒法國粟飼春雞配黑椒汁

朱古力卷蛋

2022-12-06 22 浏览
經過純白調風格嘅cafe 吸引咗我眼球 menu上仲提供keto餐 可自助揀位同去counter 落單 自己單獨去chill都非常適合 🈴️我order咗keto 烤雞餐加Green tea latte 同一個muffin order時有一個小插曲發生 就係原本個位比人搶咗 staff既刻幫我講返 好warm 然後食緊嘅中途個staff突然送咗keto almond cake 🍰 比我 好surprise almond味好噥 不過代糖似乎融唔晒 食到顆粒感 如果用其他代糖效果會更加好!

2022-12-03 33 浏览
呢間Cafe小店有推生酮飲食,餐牌裏邊有一頁係生酮飲食,啱晒注重健康Keep fit嘅人餐牌有沙律、小食、主食、甜品、飲品等等。基本咖啡店嘅食物都有,出邊雪櫃擺放著蛋糕甜品。▶️脆香金目鱸魚柳配紅咖哩汁$128呢個啱晒女仔食,份量唔算多。金目鱸魚魚皮煎得香脆,魚肉質不錯,配紅咖喱汁有泰式風味,幾夠香辣。配菜有紅蘿蔔粒及西蘭花。▶️燒澳洲羊後腿牛肝菌汁$179羊後腿賣相幾靚,肉質剛好,有少少粉紅色。羊完全沒有羊羶味,牛肝菌汁感覺似忌廉湯味道,非常濃郁。配菜有紅蘿蔔粒及西蘭花。▶️Hot Earl Grey Latte $50拉花好靚,係兔仔。伯爵茶味香濃,茶奶味道平均。

▶️脆香金目鱸魚柳配紅咖哩汁$128

▶️燒澳洲羊後腿牛肝菌汁$179

▶️Hot Earl Grey Latte $50
拉花好靚,係兔仔。伯爵茶味香濃,茶奶味道平均。

值得ENCORE 再到訪既小店開門非常早!八點就開!讓早鳥起床想吃早餐的人有個好去處而且食物的水準也很高當天點了【黑松露炒蛋配牛角包】+【Dirty Coffee】非常好吃!超級推薦店舖以淨色為主,整間店面簡約乾淨沒有加一收費 !早午市跟餐飲品更加有半價優惠!自己到櫃檯點餐廚師會親自為你送上餐點如需要喝水也能自助拿杯子裝整個場地都溫暖舒適座位附近也有插頭可以充電可以一邊嘆咖啡一邊用電腦貼地親人民友好的店性比價直迫星爸爸
值得ENCORE 再到訪既小店

開門非常早!八點就開!

讓早鳥起床想吃早餐的人有個好去處
而且食物的水準也很高

當天點了
【黑松露炒蛋配牛角包】+【Dirty Coffee】
非常好吃!超級推薦

店舖以淨色為主,整間店面簡約乾淨

沒有加一收費 !
早午市跟餐飲品更加有半價優惠!

自己到櫃檯點餐

可以一邊嘆咖啡一邊用電腦
貼地親人民友好的店

性比價直迫星爸爸
2022-11-16
$90 (早餐)
  • Dirty
  • 黑松露炒蛋配牛角包
2022-11-29 22 浏览
收工想搵個舒服嘅環境傾下計, 行開佐敦經過見到呢間coffee shop個vibe頗正, 冇香港餐廳嘅繁忙感覺, 喺度嘅人都好chill, 就好快揀咗佢🧡雖然餐廳有標明用餐時間, 但係人流唔多嘅時候餐廳都係任坐, 見幾個人都係拎住部腦做嘢. 覺得正. 打開餐牌都surprised, 好多keto food. 想當年我行keto嘅時候周圍都冇keto friendly嘅餐廳, 如是者放棄ed. 呢間coffee shop由main去到dessert都有keto choice. 而且都唔少選擇, 覺得有heart. 食物方面無論擺盤定味道都係有水準. 而且價錢都合理. 絕對係on my encore list! 🥂🥗 慢煮雞胸配胡椒檸檬牛油汁🥩 美國肉眼配牛肝菌汁🥂 House Wine (White)🥃 Espresso Tonic 🧁 Tiramisu

🥗 慢煮雞胸配胡椒檸檬牛油汁

🥩 美國肉眼配牛肝菌汁

🥂 House Wine (White)
🥃 Espresso Tonic
🧁 Tiramisu
2022-11-28 32 浏览
又來在午飯時間衝出油麻地找美食去!在介乎寶靈街與柯士甸道之間的廟街,短短一段路就有差不多十多間食肆,這次就來試試其中一間咖啡店牛油果蓉配煙三文魚水煮蛋搭酸種麵包 $88蕃茄西班牙辣肉腸意粉 $78除主餐牌外,店家還會在午膳時間時間供應指定午間套餐,不過這次就跟朋友選了主餐牌上的其中兩款~先說這個牛油果蓉配煙三文魚水煮蛋搭酸種麵包,單靠名字就已經知道所有食材的組成,擺盤有心思,份量方面也是非常足夠,酸種麵包味道示錯,牛油果蓉雖不是半個切成片狀但是果蓉塗得厚厚,吃起來牛油果味很濃郁!煙三文魚大中片,加上切開的水波蛋漏出蛋黃液,幾種食材的味道配合得很好很豐富!再加上旁邊加入橄欖油跟黑醋的沙律菜,整個配搭都是清新健康之選~另一款蕃茄西班牙辣肉腸意粉跟平日吃到的蕃茄類意粉有點不同,這道菜明顯的用上不少新鮮蕃茄去烹調,酸甜味道更多是來自食材本身的味道多於用上茄膏茄汁,或許有人會吃不慣這種味道但自己就覺得這個可以呀!再加上意粉煮得爽彈,而鹹鹹辣辣的辣肉腸粒又增加了口感及層次感,惹味又好吃!鴨腳木蜜鮮奶咖啡 $50(只限熱飲)伯爵拿鐵 $50(熱飲)$56(冷飲)來咖啡店不得不點一杯咖啡喝,餐牌上有一
牛油果蓉配煙三文魚水煮蛋搭酸種麵包 $88
蕃茄西班牙辣肉腸意粉 $78

鴨腳木蜜鮮奶咖啡 $50(只限熱飲)
伯爵拿鐵 $50(熱飲)$56(冷飲)

來咖啡店不得不點一杯咖啡喝,餐牌上有一小整頁的signature drink,吸引我的就是這杯鴨腳木蜜鮮奶咖啡!拉花漂亮得要先來打卡,再來入口是先嚐到奶香跟偏nutty的咖啡味,最後慢慢滲出蜜糖的清甜味道,這個組合搭配的很好,還會有一種清涼感,主因是這個鴨腳木蜜又稱「冬蜜」,有舒緩咽喉疼痛的作用,也有抗疲勞、抗氧化、預防感冒、調理腸胃的功效!一杯咖啡也有達致養生效果~ 而朋友喝的就是伯爵拿鐵,凍飲也同樣喝到伯爵茶的香,加入牛奶令口感更滑溜,不會太甜反而有種清香回甘,與之前分享的那杯完全是截止不同的感覺
這店有一個特點,就是會為不同飲食習慣的客人提供多款餐點,如生酮或素食餐,對這類朋友來說絕對是福音啊~
而店家所在地實屬靜中帶旺,以白色為主的簡約裝潢,予人一種寧靜的感覺整個地方予人感覺是一間很適合獨個兒享受,或想要跟朋友好好聊聊的地方!另外也有少量室內的座位,歡迎攜同主子來用餐啊!
2022-11-17
2022-11-27 21 浏览
佐敦區各類食肆小店臥虎藏龍,走進每一條大街小巷,總有美食出現。早前搜尋了一間咖啡店,以純白為主調,配搭霓虹燈光,簡約裝潢,感覺很舒適。炸香辣魷魚 $69上枱超香的! 讓收工來到的我倆飢腸轆轆🤤 炸漿薄薄包裹著魷魚圈,再蘸上蜜糖芥末醬?香辣惹味不油膩。大蝦蟹肉牛油果意粉 $159每一啖意粉都食到牛油果跟蟹肉✨ 大蝦4隻微微煎煮,賣相吸引又健康。慢煮雞胸配胡椒檸檬牛油汁 $139經慢煮的雞肉保持肉質嫩滑。胡椒檸檬牛油汁絕對是神來之筆🤩 微酸得來又帶牛油黑胡椒香,蘸西蘭花、椰菜花也一樣美味!Keto Chocolate Cheesecake $76一進餐廳時,就被它的餅櫃深深吸引了🥴 很多款蛋糕選擇🍰🧁 而惠顧主菜/意粉追加餅櫃甜品更有七折優惠,所以即刻點了生酮版的朱古力芝士蛋糕❣️朱古力香濃,芝士蛋糕有粒粒口感,食落不會很甜。個人很喜愛🫶🏻▶️ 備有生酮餐單,適合生酮人士

炸香辣魷魚 $69

大蝦蟹肉牛油果意粉 $159

慢煮雞胸配胡椒檸檬牛油汁 $139

Keto Chocolate Cheesecake $76
一進餐廳時,就被它的餅櫃深深吸引了🥴 很多款蛋糕選擇🍰🧁

▶️ 備有生酮餐單,適合生酮人士
2022-11-24
  • 大蝦蟹肉牛油果意粉
  • 炸香辣魷魚
  • 慢煮雞胸配胡椒檸檬牛油汁
  • Keto Chocolate Cheesecake
2022-11-26 15 浏览
今次黎到佐敦廟街既一間cafe小店,小店以白色裝潢為主,設計簡約,坐位闊落~ 🔎 草飼西冷扒-160克($138)呢個係生酮主餐,所以可以揀配:▫️沙律🥗/烚菜🥬▪️黑椒汁/牛肝菌汁我地就揀左要沙律同黑椒汁。沙律🥗好新鮮。西冷扒食落有牛味,肉質唔會韌~🔎 法式鴨脾卡邦尼意粉($149)意粉表面有滑泉蛋同大量芝士碎,成個意粉充滿蛋香同芝士味。意粉口感彈牙,非常掛汁。法式鴨脾肉質好冧,唔會韌,而且充滿肉汁,調味亦岩岩好~🔎 柚子香橙咖啡梳打($56)呢個非常少見同特別,柚子香橙梳打酸酸甜甜,中和左咖啡既苦味,飲落好有層次,比想像中好飲。🔎 蜜桃芒果水果茶($56)充滿蜜桃🍑同芒果🥭味,但又唔會太甜,岩曬我。㊙️晩上6時後須加一服務費

🔎 草飼西冷扒-160克($138)
呢個係生酮主餐,所以可以揀配:
▫️沙律🥗/烚菜🥬
▪️黑椒汁/牛肝菌汁

🔎 法式鴨脾卡邦尼意粉($149)
法式鴨脾肉質好冧,唔會韌,而且充滿肉汁,調味亦岩岩好~

🔎 柚子香橙咖啡梳打($56)

🔎 蜜桃芒果水果茶($56)
充滿蜜桃🍑同芒果🥭味,但又唔會太甜,岩曬我。

㊙️晩上6時後須加一服務費
今日嚟到佐敦見到呢條街有好多唔同嘅食店,見到呢間cafe☕️入面有好多生酮料理~☺️一於一試~我同朋友叫咗芝麻cake🤧好重芝麻味~我同朋友都食到好滯😵‍💫😩cake味道好特別🌞🌞有小小失望😵‍💫飲品方面,我哋就叫咗keto drinks☕️☕️coffee也不錯的🙊下次會想試吓其他熱食,都見到好多人會叫意粉 🍝睇落好吸引下次試下。..!推薦指數🤍🤍🤍🤍環境🤍🤍🤍🤍
我同朋友叫咗芝麻cake🤧好重芝麻味~
我同朋友都食到好滯😵‍💫😩
cake味道好特別🌞🌞有小小失望😵‍💫
都見到好多人會叫意粉 🍝睇落好吸引
下次試下。..!

推薦指數🤍🤍🤍🤍
環境🤍🤍🤍🤍
2022-11-24 28 浏览
來到這間非常吸引的cafe,純白色裝修,文青主題咖啡店,在佐敦寧靜的小角落☺️感覺夠晒chill😙先點了一杯朱古力咖啡,咖啡自家烘焙,拉花真係好有心思☕賣相一流😍意粉夠晒Al dente,啖啖蟹肉夠creamy😋羊後腿肉好有炭燒味,鮮味十足,囗感肉質鮮嫩,配上牛肝菌汁,味道真係好夾🤩最後食埋朱古力蛋糕作甜品🍰濃厚朱古力味,非常滿意😃環境舒適,服務態度好友善🤗打卡一流📸好有Heart的cafe🥰
來到這間非常吸引的cafe,
純白色裝修,文青主題咖啡店,
在佐敦寧靜的小角落☺️
感覺夠晒chill😙
先點了一杯朱古力咖啡,
咖啡自家烘焙,
拉花真係好有心思☕賣相一流😍
意粉夠晒Al dente,啖啖蟹肉夠creamy😋
羊後腿肉好有炭燒味,
鮮味十足,囗感肉質鮮嫩,
配上牛肝菌汁,味道真係好夾🤩
最後食埋朱古力蛋糕作甜品🍰
濃厚朱古力味,非常滿意😃
環境舒適,服務態度好友善🤗
打卡一流📸好有Heart的cafe🥰
2022-11-23
  • Moist Chocolate Cake
  • 燒羊後腿肉配牛肝菌汁
  • 大蝦蟹肉牛油果意粉
2022-11-23 547 浏览
原來廟街有間Cafe 除咗供應主菜、小食、咖啡/茶,更有提供生酮主餐、生酮糕點、新酮飲品的餐單。一方面滿足到想健康減肥但又難戒口的為食K,另一方面又滿足到唔洗戒口的J妹,win win雙贏👍🏻😗純白色為主的cafe,空間闊落,有一邊更特別搭配幻彩色的椅子,好適合打卡,整體設計令人感覺充滿時尚感又chill!讚! 到訪後J妹覺得店家調製醬汁出色!打算下次再到店時必會order埋Pasta / Risotto呢類需要香濃醬汁調味的菜式!🥦 Keto Menu 🥦生酮 草飼西冷扒 (160克) $138可選 :黑椒汁/牛肝菌汁可選配 :沙律 / 烚菜 (+$0)🐓 Mains (Seasonal Special) 🥩燒法國粟飼春雞 $149可選 :黑椒汁 / 牛肝菌汁🍰 Dessert in Cake Cabinet 🍰香蕉卷蛋 $42(惠顧主菜 / 意粉 / 意大利飯,追加的餅櫃甜品可享七折優惠)🍹 Signature Drinks 🍹蜜桃芒果 - 水果茶 (凍) $56可選 : 菠蘿百香果 / 蜜桃芒果 / 荔枝檸檬_______________Heart Coffee (佐敦)

🥦 Keto Menu 🥦
生酮 草飼西冷扒 (160克) $138
可選 :黑椒汁/牛肝菌汁
可選配 :沙律 / 烚菜 (+$0)

🐓 Mains (Seasonal Special) 🥩

🍹 Signature Drinks 🍹
蜜桃芒果 - 水果茶 (凍) $56
可選 : 菠蘿百香果 / 蜜桃芒果 / 荔枝檸檬

_______________

Heart Coffee (佐敦)
佐敦廟街285號地舖

_______________

2022-11-22
2022-11-11 37 浏览
🤑價錢約 $100-200 下午茶2:00-5:00 叫食品加飲品有8折優惠 自己出去counter落單 唔收加一👍🏻🪑近佐敦地鐵站 🚇 行幾分鐘就到Weekday 2點倒去食 雖然唔洗等位 但都坐左半滿 有d户外ge 位 都幾chillⒿ 煙三文魚牛油果蓉水煮蛋配酸種麵包🦈🥑🥯$88牛油果蓉好足 唔係淨係塗得一層薄ge三文魚都好新鮮 加上最面ge水波蛋 無得輸仲有少少沙律菜伴碟🥗整體清新健康 又唔會太heavy

🪑近佐敦地鐵站 🚇 行幾分鐘就到

Ⓙ 煙三文魚牛油果蓉水煮蛋配酸種麵包🦈🥑🥯$88
牛油果蓉好足 唔係淨係塗得一層薄ge
三文魚都好新鮮 加上最面ge水波蛋 無得輸
仲有少少沙律菜伴碟🥗
整體清新健康 又唔會太heavy
2022-11-10 33 浏览
放假黎到佐敦廟街嘅Heart Coffee,食一個簡單嘅tea。Carrot cake口感扎實,粒粒嘅合桃佈滿係蛋糕到,面頭嘅cream仲有berries,每啖都好有口感。泰茶鴛鴦有兩層,上層就係白色嘅奶泡,底層係泰式奶茶嘅顏色。以為泰茶味道會濃啲,但飲落去咖啡味較濃,飲多幾啖先有微微泰茶味。一件蛋糕,一杯野飲,仲要有八折~

前排經過佐敦呢頭你食過一次,感覺好良好,好鍾意餐廳嘅環境,簡約明亮嘅設計令人好舒服,而且店門外仲有啲戶外area俾人嘆杯咖啡,所以今日又再嚟食😋芫荽金不換帶子長通粉呢度好友泰式風味,微微地辣,更加能夠帶出香味同埋帶子嘅鮮味,仲有帶子都大大粒,越食越好味🥰牛油果蓉配風乾火腿配搭好好味,風乾火腿鹹香,酸種麵包口感都唔錯,配搭埋香濃嘅牛油果蓉,整體唔錯😆蒜香雞翼配蜜糖芥末醬好好味,雞翼炸得好出色,外脆肉質又juicy,配埋惹味honey mustard 滋味 level up 🤩Latte香味好突出,充分發揮到咖啡本身嘅香,拉花都靚靚嘅;Cappuccino 泡沫打得好好,好飲☺️

2022-11-10
  • Latte