2013-08-21
第一次幫襯HOKAHOKA 尖沙咀店,大概都有10年前。那時在尖東上班,間中日本人老闆會”豪”我地食LUNCH,就是在此店。就係此店的”海鮮納豆丼“令我唔再抗拒納豆仲有少少鍾意左佢添!7月份的老友飯局,就選擇左好耐都無幫襯過左的HOKAHOKA,原來銅鑼灣仲要開左分店添,就晒倆位港島老友腳啦。BOOK 左星期五晚7時半,去到發覺一D 都唔FULL 場,其實都唔需要BOOK ,大把位!銅鑼灣無左尖沙咀店TATAMI位,而且新淨光亮好多,不過個人認為反而少左親切感啦。有2-3檯係日本客人,多得呢D 日本客人,令小店充滿日本風情,幻想一下自己去左日本旅行!老友們好準時7時半就到齊,由於本人十分肚餓,加上我都知佢地好憎食納豆,於是我就申請個人獨得海鮮納豆丼一份!材料包括有︰金槍魚粒、蛋粒、毛茄粒、山芋絲(切成絲都係第1次吃,以前食多數都係山芋茸)、漬黃蘿蔔及納豆,將少許WASABI+醬油拌勻配料配少少飯食,美味!好快就清晒碗飯啦!老友們就叫左一大盤壽司,燒魷魚、芝士年糕及我要推介的”HOKAHOKA 沙律”!比想像中大份,夠3~4個人分,有新鮮的金槍魚、八爪魚、車厘茄、西蘭花、沙律菜及少許海藻
老友們好準時7時半就到齊,由於本人十分肚餓,加上我都知佢地好憎食納豆,於是我就申請個人獨得海鮮納豆丼一份! 材料包括有︰金槍魚粒、蛋粒、毛茄粒、山芋絲(切成絲都係第1次吃,以前食多數都係山芋茸)、漬黃蘿蔔及納豆,將少許WASABI+醬油拌勻配料配少少飯食,美味!好快就清晒碗飯啦!
老友們就叫左一大盤壽司,燒魷魚、芝士年糕及我要推介的”HOKAHOKA 沙律”! 比想像中大份,夠3~4個人分,有新鮮的金槍魚、八爪魚、車厘茄、西蘭花、沙律菜及少許海藻,再配以酸酸地的沙律汁,相當醒胃!
另外,店內有很多不同類型的日本酒,亦會幫客人藏酒,由於其中一位老友吃完飯仲要返公司OT,所以今晚都係以茶代酒算啦!埋單一人都要$350,唔係太平的一餐晚飯,不過野食新鮮,大部份都好味,加上老友相聚,可以推介的!
题外话/补充资料:
有免費WIFI 提供