2024-03-27 4407 浏览
Hygge主打西式料理,是間北歐風格的Cafe。Hygge 代表溫暖、舒適的意思。餐廳以木系設計,將自然而然的元素融合,帶出簡單窩心的氛圍☕🌮手撕豬肉酸種麵包多士(Hk$98):手撕豬肉香軟多汁,燒烤調味略帶微辣,配搭蕃茄、墨西哥辣椒、紅洋蔥、沙律菜,十分惹味🥘黑松露雜菌意大利飯 (Hk$138):這款是素食精選,奶油狀Risotto米心略微堅硬,咬感有嚼勁。大量雜菌帶有微微黑椒香味,口感綿滑🥞Hygge's開心果可麗餅 (Hk$88): 這款是店家的特色之選,三層薄薄的可麗餅皮柔軟煙韌,塗上了開心果醬,奶油忌廉、士多啤梨果醬、杏仁脆脆, 份量十足,咸甜交融香口豐富🍰提拉米蘇可麗餅(HK$118): 可麗餅毛巾捲,夾入Tiramisu和手指餅,帶有空氣感, 甜而不膩🥛Avocado Smoothie (Hk$52): 牛油果味道濃郁、奶昔新鮮綿滑🍹Hygge's Lemonade (Hk$50): 透入心脾的冰凍清新感,檸檬味傳神(All subject to 10% service charge)📍Hygge將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G33號舖(港鐵將軍澳站 A2 出口, 步行

🥘黑松露雜菌意大利飯 (Hk$138):

📍Hygge
將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G33號舖(港鐵將軍澳站 A2 出口, 步行約9分鐘)
  • Hygge's開心果可麗餅
2024-09-06 351 浏览
The whole cafe is filled with Nordic atmosphere.I really like the vibe here!!The Red wine poached pear with ice cream was a classy treat that tasted and looked great. The tender pear, delicately poached in red wine, was a harmonious combination of sweet and spiced notes. Served with a scoop of vanilla ice cream,it created a delightful contrast of temperatures and textures.The Aoarashi matcha shake is a must-try item! The shake blended the earthy notes of matcha with a creamy base, creating a bal
I really like the vibe here!!

The Aoarashi matcha shake is a must-try item! The shake blended the earthy notes of matcha with a creamy base, creating a balanced taste.

📍Hygge
Shop G33, G/F, Ocean Popwalk, 28 Tong Chun Street, Tseung Kwan O
星期五臨時book到8:30 pm終於可以試試呢間最近好popular嘅餐廳🤩真係超多人,早少少到都冇位!環境暗暗哋,加上木系裝修俾人一種好cozy嘅感覺等食嘅時候,可以經小窗窺探到廚師準備食物🤣2個人叫咗以下食物:✨️Pizza Magarita 4🧡/5感小姐本身唔好pizza但見好多人都推薦佢嘅pizza抱住"越簡單越見真章"嘅心態叫咗個Magarita試試🟩⬜️🟥一上菜就已經聞到Basil味好香!茄醬唔會太酸,食落有新鮮甜味芝士薄薄一層喺面,不過感小姐覺得好似有少少冚咗個蕃茄味批邊脆得嚟好煙韌鬆軟,有空氣感幾好食!海鮮水管麵 5🧡/5好好味呀!!😍😍😍pasta sauce 蝦頭味好濃係煮到al dante海鮮種類唔少而亦都好新鮮唔似冰鮮雜錦海鮮嗰種青口飽滿冇沙亦冇海草,好鮮甜今餐感小姐最愛嘅一個dish!😋另外想補充讚吓佢隻叉🤣🤣支叉夠slim又夠修長剛剛好穿到個粗卷用嚟食呢個水管粉成個體驗有提升到!🤪飲品叫咗以下兩杯青嵐抹茶牛奶 4🧡/5抹茶味好濃好smooth唔會飲到成口粉甜度適中牛油果奶油凍冰冰 4🧡/5飲品保留咗牛油果嘅freshness打到非常幼滑而唔係冷粒狀嗰種smo
星期五臨時book到8:30 pm
終於可以試試呢間最近好popular嘅餐廳🤩
真係超多人,早少少到都冇位!

環境暗暗哋,加上木系裝修
俾人一種好cozy嘅感覺
等食嘅時候,可以經小窗窺探到廚師準備食物🤣

2個人叫咗以下食物:
✨️Pizza Magarita 4🧡/5

感小姐本身唔好pizza
但見好多人都推薦佢嘅pizza
抱住"越簡單越見真章"嘅心態
叫咗個Magarita試試🟩⬜️🟥
一上菜就已經聞到Basil味好香!
茄醬唔會太酸,食落有新鮮甜味
芝士薄薄一層喺面,不過感小姐覺得好似有少少冚咗個蕃茄味
批邊脆得嚟好煙韌鬆軟,有空氣感
幾好食!

海鮮水管麵 5🧡/5

好好味呀!!😍😍😍
pasta sauce 蝦頭味好濃
係煮到al dante
海鮮種類唔少
而亦都好新鮮
唔似冰鮮雜錦海鮮嗰種
青口飽滿冇沙亦冇海草,好鮮甜
今餐感小姐最愛嘅一個dish!😋

法式火焰焦糖可麗餅 3.5🧡/5

店員會先上個crepe
然後燒熱啲酒再淋上面

係一個比較濕同淋嘅crepe
個crepe有少少soggy,未必人人喜歡呢個口感
同埋其實唔係好食得出焦糖味,但橙酒味就好香濃
橙肉煮熱咗偏酸啲啲
係一個俾到你成熟感嘅甜品🥸

總結:4.5🧡/5
食物質素有驚喜!
食得出背後嘅心思
尤其大推海鮮水管麵❤️

服務方面,因為眼見餐廳都的確幾忙
店員都未必可以好attentive,但大部分都友善嘅
只不過,之後有再帶一班朋友嚟食過
其中一位店員可以話係冷漠同冇乜心😵‍💫
例如佢上菜一係就咁將食物放喺枱嘅最遠處就走咗,一係成個熱辣辣嘅pizza冇講聲就喺兩個人頭中間穿過放低,亦冇問就收咗人哋未食哂嘅碟等等
想像吓你明明俾個好cozy嘅Scandinavian vibe包圍住,突然好似會冇咗的話,你就知道又係佢serve緊你咁嘅程度🙈
相比之下其他店員都好忙但明顯友善啲
放低食物會講聲上緊咩,收碟前會問吓收唔收得
同客人溝通嗰一兩句,已經好大分別呢
難得介紹咗啲朋友嚟,大家又覺得食物好食,但個體驗係影響咗,係有啲可惜😔
但撇除呢樣,我依然覺得大家絕對值得過嚟試試chef嘅心機!👍🏻👍🏻👍🏻
外卖自取
  • 海鮮水管麵
2024-08-14 744 浏览
今次一大班人去食,網上book位,即日book 7位網上顯示Full哂,即管試吓WhatsApp聯絡客服。點知真係安排到,後期仲要再加多一個位都處理到,態度又十分好!嚟到仲好好肯幫我哋特意切八份Pizza餐廳氣氛一流,設計有格調,空間舒適,適合一大班人聚會,亦都適合兩三個相聚。呢度全部Pizza任何一個都可以肯定超好食,因為佢薄餅係手工搓,焗嘅時間捏捏得非常好,外皮微脆、內裏好似麵包咁軟熟,薄餅邊特意整厚啲,好似食緊麵包咁。成餐飯食三樣Pizza都覺得好好食、唔膩成為My HK Top 3 Favourite 🍕不過除咗Pizza,價錢都偏貴,份量都中小。// 海鮮冬蔭功薄餅 Best!!薄餅底講咗,就係外皮微脆、內裏好似麵包咁軟熟。Pizza有滿滿嘅海鮮料、蘑菇同芝士,冬陰功帶點微辣、加上佢用返啲鮮蝦油,十分惹味、鮮味。// 意式風乾豬臉頰薄餅豬臉頰配菜薊,好似去咗外國香港真係好少食菜薊,但係燒得好好味。Pizza上有滿滿嘅芝士同酸甜蕃茄醬,配上鹹鹹地、肉嫩嘅豬臉頰,肉香豐富而不膩。// 香煎鱸魚伴白豆蓉伴青口馬丁泥汁 Best!!呢碟餸超級驚喜,鱸魚煎得完美!魚皮超脆金黃、但保持肉

成為My HK Top 3 Favourite 🍕
不過除咗Pizza,價錢都偏貴,份量都中小。

// 海鮮冬蔭功薄餅 Best!!

海鮮冬蔭功薄餅

// 意式風乾豬臉頰薄餅
豬臉頰配菜薊,好似去咗外國
意式風乾豬臉頰薄餅

// 香煎鱸魚伴白豆蓉伴青口馬丁泥汁 Best!!
呢碟餸超級驚喜,鱸魚煎得完美!魚皮超脆金黃、但保持肉嫩
底下伴隨多多嘅白豆蓉,食落好似薯蓉咁香滑、濕潤,會想不斷再食!

香煎鱸魚伴白豆蓉伴青口馬丁泥汁

// 慢煮和牛面頰意大利寬條麵
相對份量比較少,但啲和牛同醬汁超級惹味!
唔係肉醬質感,有一嚿嚿和牛,和牛肉質超級鬆軟,一咬就散,好香牛味散發喺口中,配上香濃蕃茄味醬汁,好好食。
寬條麵煮得剛剛好,大大嘅管掛上好多汁

慢煮和牛面頰意大利寬條麵

// 白酒繪紐西蘭青口
青口會伴送幾片多士,俾你可以點啲青口湯汁嚟食。青口大大隻、啖啖肉
超香白酒加濃濃牛油味,超多湯汁。

蒜蓉多士超香脆,點埋白酒牛油青口湯汁,簡直係絕配。

// 三重芝士疏乎厘
超濃烈極邪惡芝士,以為食落真係有疏乎厘鬆化軟綿綿口感,可惜冇。呢碟餸就純粹係焗芝士~ 芝士愛好者可以一試
三重芝士疏乎厘

// 開心果可麗餅
成塊可麗餅都夾雜着滿滿嘅開心果醬,每一啖都可以食到開心果味,旁邊嘅紅莓醬同少少杏仁脆片增添酸甜味道,中和膩感同豐富口感。
開心果可麗餅
慢煮和牛面頰意大利寬條麵
三重芝士疏乎厘
開心果可麗餅
  • 白酒燴紐西蘭青口
將軍澳而家真係有好多間餐廳,而呢間一直都喺個list度但一路都冇去試嗰日突然好想食Pizza,就約埋幾個中學同學一齊去試下🤩,結果一試就愛上❤️一入到去就俾佢個木系裝潢吸引住,好有溫馨舒適嘅感覺,真係好Hygge🤎柔和嘅燈光,配上木桌椅,感覺好放鬆,好適合同朋友傾吓計🥰——🐷Hygge's House-made Meatballs 手工肉丸 - 首先要讚一讚佢哋嘅手工肉丸,唔會鹹,配埋佢哋自家製嘅醬汁非常入味!🥗Quinoa Cheese Salad 希臘芝士藜麥沙律 - 裡面有新鮮嘅蔬菜,配上香濃嘅希臘芝士,口感豐富,啱晒做開胃菜🦆Duck Confit with Potato Terrine 法式油封鴨腿配千層薯批 - 鴨腿外皮香脆,肉質軟嫩,配上香濃嘅薯批🎃Pumpkin Risotto with Goat Cheese 羊奶芝士烤南瓜意大利飯(V)  - 因為本身好鍾意食南瓜,而呢個Risotto有南瓜嘅甜味,再配上羊奶芝士嘅鹹香,一試難忘~🍕Pizza Porchetta & Camembert 金文畢烤豬肉卷薄餅 - 印象最深刻係呢個Pizza,而家諗返起都好想再去食🤤啱啱送

——

🍕Pizza Porchetta & Camembert 金文畢烤豬肉卷薄餅 - 印象最深刻係呢個Pizza,而家諗返起都好想再去食🤤啱啱送上黎嘅時候就已經覺得好香,外脆內軟煙韌,批邊微焦,上面放咗大大粒金文畢芝士🧀、鹹香嘅烤豬肉同火箭菜,真係好夾,令人停唔到口✨
——
餐廳位置係有少少難搵,同埋夜晚嗰邊唔算好光,就會好易miss咗佢~平日夜晚都多人食,去之前最好打電話訂位~

推薦指數:✨✨✨✨✨

#caytko #tseungkwano #tseungkwanofood #foodie #food #hk #hkrestaurant #hygge #香港美食 #香港好去處 #香港 #將軍澳美食 #將軍澳好去處 #將軍澳 #海天匯 #將軍澳站 #Pizza #pizzahk #hongkongfood #hongkong #hongkongrestaurant

三個人試左兩款小食 兩款主菜一人一杯飲品7點鐘到 8:22食完都仲漏咗一杯我哋叫三杯唔同嘅嘢飲叫咗20分鐘嚟第一杯抹茶再等多20分鐘嚟咗杯草莓再等 我哋一直都冇催促嗰職員 知佢忙結果佢再翻兜抹茶 都唔出杯oreo畀我哋食曬所有嘢。個半鐘都唔齊嘢飲 好失望仲要叫oreo嗰杯嘢飲嘅 正正就係壽星搞到佢唔開心 我地都唔係幾好意思野食就幾好食 不過最好食都冇用
三個人試左兩款小食 兩款主菜
一人一杯飲品
7點鐘到 8:22食完都仲漏咗一杯
我哋叫三杯唔同嘅嘢飲
叫咗20分鐘嚟第一杯抹茶
再等多20分鐘嚟咗杯草莓
再等 我哋一直都冇催促嗰職員 知佢忙
結果佢再翻兜抹茶 都唔出杯oreo畀我哋
食曬所有嘢。個半鐘都唔齊嘢飲 好失望
仲要叫oreo嗰杯嘢飲嘅 正正就係壽星
搞到佢唔開心 我地都唔係幾好意思

野食就幾好食 不過最好食都冇用

2024-06-16 987 浏览
朋友約見將軍澳,在將軍澳揾食我覺選擇不多,因大多食店也是商埸內的飲食集團連鎖店,對我來說工廠式流水作業的食店可免則免。經朋友介紹到這裡午餐,食店雖位於商場,但商埸入口也不顯眼,所以食店位置也隱閉,要些細心或問保安可找到。入店內坐下人不多,有很重Cafe感覺。我們只得俩人,點了沙律,油封鴨和肉丸薄餅。沙律不過不失,唯獨菜切得較大,伴著汁液的菜入口,汁液會隨著口角流出,讓人有點尴尬。千層薯批油封鴨肉質少了細嫩,沒有那種用义一按即散的細嫩,咬口較爽,有點像吃鴨胸感覺,但味道不錯,千層薯批有驚喜,慢火煎得外脆內軟也有薯味。肉丸薄餅確實不錯,薄餅底味香濃,應是自製薄餅底,芝士味重和茄醬味道很平衡,不會互搶和過火,整體可說上佳之作。這裡雖較為隱閉,但吃得出厨師對食物的熱情,這類店巳為數不多。總結來巯我還是會再來試吃其它菜色。

千層薯批油封鴨肉質少了細嫩,沒有那種用义一按即散的細嫩,

肉丸薄餅確實不錯,薄餅底味香濃,應是自製薄餅底,

2024-06-14
1K
🧀三重芝士疏乎厘 $138朋友話想試,冇諗過咁好食🤤 入面係椰菜花同菠菜,芝味濃郁,creamy 仲有疏乎厘質感,好好食!必食了!🍴Hyege意大利手工肉丸薄餅 $148食得出手工製,個餅好煙韌有口感,芝士都多,肉丸唔乾,好食又邪惡!不過一個人兩塊已經好膩好飽。🍴 香煎八爪魚墨汁意大利麵 $228呢個又係好正,墨汁味重又鹹香,八爪魚有口感,好食!🍴Hygge's 開心果可麗餅 $88反而可麗餅唔係想像中咁,又濕又腍,好痴口又甜,開心果味出,但口感唔得,一啖就放棄。🥑牛油果奶油凍冰冰 $52好重牛油果草青味,真材實料!推薦指數: 9/10熟食好好食,甜品個人唔識欣賞,地鐵站行過去幾遠下,要15分鐘同有啲難揾但值得一試。
🧀三重芝士疏乎厘 $138

🍴Hyege意大利手工肉丸薄餅 $148

🍴 香煎八爪魚墨汁意大利麵 $228
呢個又係好正,墨汁味重又鹹香,八爪魚有口感,好食!

🍴Hygge's 開心果可麗餅 $88

🥑牛油果奶油凍冰冰 $52
好重牛油果草青味,真材實料!

推薦指數: 9/10
2024-05-12 936 浏览
每次來將軍澳都會來hyggie☕️這家菜式很多,難得的是每次來都有驚喜,不踩雷很多人衝著招牌pizza來的,除了披薩別的也很好吃哦🥗油封鴨沙拉這道開胃沙拉太特別!手撕油鴨,鴨肉浸後相當入味配上新鮮西瓜和梨,鴨肉的鮮香和水果的甜味碰撞好美妙🐟香煎鱸魚伴白豆蓉相當用心的一道菜!一般選土豆泥做底,這家主打一個健康,改用白豆打成泥做主食,廚師現煮現打很花時間。鱸魚外焦里嫩配上細膩白豆蓉,綿密清新的口感。馬丁泥汁煮過的青口太鮮美了,用料十足滿滿一大盤,性價比真是很高了~🥞開心果可麗餅可麗餅是招牌,開心果味吃的真的會開心!自家磨的開心果醬濃郁香甜,入口綿密,相當creamy,好愛😍還有冰淇淋味的哦,味道都很不錯🍵宇治抹茶奶昔抹茶濃郁的清苦與奶昔碰撞,配上Q彈的的丸子,入口彈牙,甜而不膩,超滿足!
每次來將軍澳都會來hyggie☕️
這家菜式很多,難得的是每次來都有驚喜,不踩雷
很多人衝著招牌pizza來的,除了披薩別的也很好吃哦
🥗油封鴨沙拉
🐟香煎鱸魚伴白豆蓉
🥞開心果可麗餅
🍵宇治抹茶奶昔

2024-05-01 1014 浏览
在4月29日網上看了這間餐廳的推介,立刻預約4月30日午餐時段,由於坐地鐵到來,位置有點不易找,幸好準時到達.由於是平日相對不太多人.因為這間餐廳近日大熱,因此有些食材未及補充,我想點的油封鴨也欠奉.食品:慢煮雞肉沙律+意式風乾豬臉頰薄餅+香煎白露荀帶子配菠菜意大利飯飲品:丸久小山園青嵐奶昔+紫蘇奇四果粒粒梳打慢煮雞肉沙律:沙律配菜十分新鮮,調味得宜,慢煮雞肉有咬口,好味道.意式風乾豬臉頰薄餅:賣相一流,口感煙韌亦可吃到脆口,非常滿足.香煎白露荀帶子配菠菜意大利飯:意大利飯配菠茶汁,不會油膩,感覺清新.丸久小山園青嵐奶昔:賣相一流,忌廉、紅豆、蕨餅加上一串白玉丸子,順口不太甜.紫蘇奇四果粒粒梳打:好飲,配搭得宜.概括來說,十分滿意這次餐廳的質素.日後還會再次惠顧!

飲品:丸久小山園青嵐奶昔+紫蘇奇四果粒粒梳打
紫蘇奇四果粒粒梳打:好飲,配搭得宜.
概括來說,十分滿意這次餐廳的質素.日後還會再次惠顧!
题外话/补充资料: 由於是閒日,人客不太多,主廚們都很樂意跟客人溝通,交談中感受到他們很努力想烹調更多的美食給食客,所以我們應該多加支持. 因為餐廳提供的食品足料,建議3-4朋友同行,可以試吃更多茶式!
2024-04-30
非常驚喜! 個手工肉丸 Pizza 值得一試,個餅底好好食,個邊邊非常有咬口,又熱又有少少脆! 味道夠得黎又唔咸,醬料岩岩好,夠Juicy! 薄餅黎講我估唔到咁好食!個海鮮水管麵都好好食! 麵質不軟不硬,有口感,個汁應該係龍蝦汁,非常香濃郁夠味,份量黎講我覺得唔太多,幾啖就食完,海鮮都新鮮,不錯! Tiramisu可麗餅好食,上面層麻薯非常 QQ,但佢酒嘅份量比較重,我有一啖成口都係酒,酒味重得滯,鍾意酒嘅朋友一定唔會失望。價錢方面我覺得值得嘅,可接受,我會想返去再食! 員工都好Nice😄有寵物嘅朋友都歡迎,但要坐外面。又多一間好食嘅 Pet friendly 餐廳❤️
手工肉丸Pizza
海鮮水管麵
Tiramisu可麗餅
2024-04-12
手工肉丸Pizza
海鮮水管麵
  • Hygge’s 意大利手工肉丸薄餅
每次去將軍澳食嘢都好似冇咩選擇咁好似來來去去都係商場入邊嘅連鎖店但係因為要睇展覽咁啱要嚟到呢邊逼住要喺呢頭食飯🤣🤣於是同朋友揀咗呢間北歐餐廳 hygge 對丹麥人嚟講 「hygge」代表住一種生活態度,快樂自在溫暖舒適嘅意思,再簡單啲就係簡約生活要好好寵愛自己,當然我地都好寵愛自己要係美食沙漠揾啲好嘢食先!Hygge 有室內同戶外位,我哋喺冇book位嘅情況下坐咗去戶外好彩今晚唔算太熱,有少少微風,戶外枱勝在夠大。見到佢個Menu都幾主打佢哋自己嘅pizza 同crepe 特別提到佢哋係用咗法國同意大利嘅麵粉在進行兩日雙重發酵,一般整麵包都會用到低溫發酵,通常都可以令到麵團更濕潤酥脆,搞到有啲期待佢哋個dough!最終我地二人點咗Housemade pizza 10” ,意粉,可麗餅各一份金文畢烤豬肉卷薄餅 $188十分滿意嘅薄餅,用了十足同埋個包底真係好鬆軟啊!超級滿意!豬肉唔會過鹹,10吋嘅薄餅切開到6塊,每塊都有一粒嘅芝士,我鍾意捲埋嚟食嘅口感!絕對會因為呢個薄餅而我下次再嚟到將軍澳再揀嚟呢度食香煎八爪魚墨汁意粉 $228傳聞中意大利人如果食墨汁意粉棚牙食完冇墨汁沾上就為之一個好
每次去將軍澳食嘢都好似冇咩選擇咁
好似來來去去都係商場入邊嘅連鎖店
但係因為要睇展覽咁啱要嚟到呢邊
逼住要喺呢頭食飯🤣🤣
於是同朋友揀咗呢間北歐餐廳 hygge

見到佢個Menu都幾主打佢哋自己嘅pizza 同crepe

金文畢烤豬肉卷薄餅 $188

香煎八爪魚墨汁意粉 $228
傳聞中意大利人如果食墨汁意粉棚牙食完冇墨汁沾上就為之一個好墨汁意粉,不過我哋食完係有嘅😂😂 但整體個調味粉質地都幾好食,個墨汁味都幾重,八爪魚份量唔多唔少,個車厘茄有真係煮過唔係生勾勾咁俾你😂😂

開心果可麗餅 $88
額外點多一球雲呢拿雪糕 $11

本人係超級鍾意食crepe!!! 所以按捺不住飯後甜品要一份,當可麗餅上枱嘅時候,有位男店員好好話佢都鍾意食呢個建議我哋再加多一個雪糕,我哋仲喺度諗,但Menu上面好似冇提到可以額外加雪糕呢,同埋冇提到有咩味道揀,但店員提供建議食法作為食客都開心嘅,最後我哋都決定加多一球雪糕,開心果醬聞落係幾重,但係食落又唔覺得好重味,佢哋個可麗餅個質地係比較軟身嘅,伴碟有cream同埋有一啲莓醬,個莓醬唔太甜,但覺得襯落開心果唔係太夾,不過我都期待下一次嚟試佢嘅鹹crepe。

成個用餐體驗都好好,同埋啲服務都真係嗰個店員都好好,大滿足😌

• 金文畢烤豬肉卷薄餅
2024-03-19 649 浏览
平日晚上嘅將軍澳海旁,鄰近地鐵站12分鐘路程嘅海天晉滙商場人流少,基本上唔使訂枱,揀咗Hygge餐廳。-餐廳設計以木色為主調,環境光線充足,座位少,入座率10%,餐牌選擇唔多,有唔同種類芝士菜式,適合芝士愛好者。另有酒水提供。-意式風乾豬臉頰薄餅 Pizza Italian Soul $178餡料充足,豬臉頰偏鹹香,略油,第一次食Artichoke,味道微酸,整體味道層次豐富,略鹹,適合配酒。金文畢烤豬肉卷薄餅 Pizza porchetta & camembert $188餡料單一,味道較意式風乾豬臉頰薄餅淡,金文畢芝士份量多,友人鍾意。-薄餅統一10吋,薄餅邊位厚,麵粉團極香,有咬口,趁熱食凍咗會偏硬,整體幾好。-水牛城雞翼配自家製藍芝士醬 Buffalo Wings $118單骨雞翼八隻,即為雞翼四隻,配西芹,藍芝士醬份量多,友人唔鍾意,性價比低。-整體而言,店員少,勤力,留意客人需要,斟水頻密,性價比一般,適合休閒傾偈嘅聚會。-題外話,Hygge係寵物友善餐廳。

題外話,Hygge係寵物友善餐廳。
2024-03-10 3043 浏览
假日休閑沒有煮飯的日子,今次揀了位於海天晉的Hygge小店,餐舖裝修以北歐風格的白色木色為主,讓人有一種走進舒適溫暖的小屋感覺。🏚️☃️😚🍽️紫薯鮮奶($42),紫薯味道濃香,又唔會好甜,加入鮮奶多了一份香甜細滑的味道。呢幾日天氣突然驟降,最啱點返杯充滿冬日暖意窩心的飲品。🍠🥛☕️💜芝士鯷魚薄餅($168),Home made pizza 就是這店其中一樣主打的食品。薄餅的批邊會較厚身,食落有小麥的香、口感煙煙韌韌,薄餅的餅底是經過雙重發酵的工序,再塗上一層意式蕃茄醬,很有新鮮出爐麵包的感覺。鯷魚令pizza多了一種獨特的咸魚香味,芝士用了軟心的cream cheese ,真的令人越食越開胃。🍕🐟🧀香煎八爪魚墨汁意大利麵($228),當我地坐低時,職員就推介我們這款新菜式。八爪魚食落很有質感,幾爽口彈牙,黑魚汁烏卒卒將整碟意粉均勻地染成黑色,咸咸香香黑墨魚汁的味道。意粉的軟硬度適中,又唔會因要染色而炒過火候。這款意粉不論是賣相還是味道都製作出色。🐙🦑🍝🖤(愛整潔儀容的朋友慎叫😛🫢)Hygge's開心果可麗餅($88),店舖提供多款可麗餅的選擇,當然就選了我最愛的開心果口味。可麗餅的蛋皮濕潤軟身

紫薯鮮奶

芝士鯷魚薄餅

香煎八爪魚墨汁意大利麵

(愛整潔儀容的朋友慎叫😛🫢)
Hygge's開心果可麗餅

Hygge's開心果可麗餅($88),店舖提供多款可麗餅的選擇,當然就選了我最愛的開心果口味。可麗餅的蛋皮濕潤軟身,一塊薄薄疊了三層,其中二層塗上開心果果泥醬,配上了奶油、士多啤梨醬、砂糖和杏仁脆脆,味道豐富,令人食完這個甜品多了一份很滿足的感覺。🌮🍓💚☺️
紫薯鮮奶
芝士鯷魚薄餅
香煎八爪魚墨汁意大利麵
Hygge's開心果可麗餅
2024-03-08 608 浏览
將軍澳海傍嘅商場有唔少餐廳 其中一間令我最深印象係Hygge! 主打歐洲美食 餐廳對食物質素有一定要求,之前食過佢哋嘅Pizza同可麗餅都覺得喺香港算數一數二,感覺置身於小木屋入面,非常溫馨嘅感覺😍🍝 慢煮和牛面頰意大利寬條麵 $228: 寬條麵口感煙韌,慢煮和牛面頰連蘿蔔粒燉煮軟腍充滿牛肉香🥰 份量夠大 好飽肚又豐富😚🍕 海鮮冬蔭功醬Pizza $188: Pizza口感煙韌又鬆軟,冬蔭功醬連香茅 濃郁而且充滿泰式風情,海鮮有魷魚同蝦✨ ⭐️法式油封鴨 配自家製肝醬可麗餅 $168: Galette係法式鹹可麗餅,麵糊充滿麥香味配上鴨腿絲及甜洋蔥,非常香口,另外自家製肝醬令口感同味道更加濃厚😋🥥椰子咖啡沙冰 $68: 咖啡沙冰好清爽解膩 配上椰子碎,口感豐富!!焦糖牛奶咖啡 $42
🍝 慢煮和牛面頰意大利寬條麵 $228
🍕 海鮮冬蔭功醬Pizza $188
⭐️法式油封鴨 配自家製肝醬可麗餅 $168
🥥椰子咖啡沙冰 $68
: 咖啡沙冰好清爽解膩 配上椰子碎,口感豐富!!

焦糖牛奶咖啡 $42