北欧风的店名和环境,但感觉大部分是意大利菜和法国菜,还有不少融合菜式。不过是好吃的,哪怕门前打围,但人气相当不错。将军澳大多数都是商场餐饮,这家算是做出了特色。·【油封鴨絲西瓜啤梨沙律】搭配有点新奇,但吃草嘛,就是你能想象出来的味道。·【焗麵包球】跟披萨应该是同一种面团,但我感觉这烘烤得热辣辣的面包球比披萨好吃诶。·外形像puri puri,内里绵实柔韧湿润,牙齿拉扯起来充满了力道,直接吃都充满了丰富的麦香。搭配了紫蘇青醬和自家製肝醬,紫苏的清香让平常的青酱得到了升华。·【慢煮和牛面頰短通粉】乍一看以为是经典的bolognaise,但酱汁用的是贵贵的San Marzano番茄,鲜浓的风味上了一个维度。·还用粗粗的管状意面rigatoni代替spaghetti,与酱汁接触面更大,入味易如反掌。细嫩的牛脸颊肉也给得大缕大缕,跟浓郁的酱汁、弹牙的意面纠缠在一起,当晚最佳颁给它!·【瑪格麗特】其他披萨调味不走寻常路,安全起见还是选择了经典款,最近刚吃过fiata,相比之下觉得它并没有很出彩。·菜单介绍说是混合了法國石磨麵粉T-65和意大利00麵粉的雙重發酵麵糰,饼边还可以,但饼底不知是不是因为
【油封鴨絲西瓜啤梨沙律】
搭配有点新奇,但吃草嘛,就是你能想象出来的味道。
【焗麵包球】
【慢煮和牛面頰短通粉】
【瑪格麗特】
菜单介绍说是混合了法國石磨麵粉T-65和意大利00麵粉的雙重發酵麵糰,饼边还可以,但饼底不知是不是因为承托了扎实的酱料而失去了生命力。
紅醬据说除了San Marzano之外還混合了香料和自製乳酸發酵蕃茄,鲜甜酸味确实平衡又正点,但也没感觉有多特别。
2024-10-26
  • 慢煮和牛面頰意大利寬條麵
It is always great to meet friends and family. It is not easily found as it is inside one of the estate in Tseung Kwan O. Without my friend's guide, Google map is a great tool to guide us here. The desert here is delighted and I enjoyed the pizza a lot! It is the fresh hand-made pizza I ever had found in Tseung Kwan O. Even better than Pizza Exxxxxx.....Oh My Goodness! It is too late for me to discover this brilliant restaurant!
2024-12-26
2025-01-02 662 浏览
將軍澳 Hygge鴨絲沙律鴨肉絲鬆軟加西瓜,再加上少許pepper同埋啤梨粒,沙律清爽口感又特別,幾好嘅配搭。紅菜頭沙律冰凍嘅紅菜頭多水又多汁,紅菜頭味道淡薄,配上雪梨酒醋入口清爽,加埋caper突出嘅酸味,口感複雜豐富,藉得一試!香煎鱸魚魚皮煎得脆脆香口好食,鱸魚肉質屬於較粗但魚味足兼鮮美,大廚烹調時間掌握啱啱好,外邊煎封香脆,內裏肉汁鮮嫩。白豆蓉加綠汁墊底,滿咀鮮香味濃,味道配搭得細緻複雜。黑松露risotto帶微微黑松露香氣味道,咬落去有生生地嘅口感, 米粒稍為有啲過硬,不過risotto夠晒Creamy。烤豬肉卷Pizza 看似味濃實則味道清淡,配嘅芝士都較為味淡,批底煙煙韌韌幾好食,豬肉卷則冇乜特別感覺。鹹味 芝士Souffle鹹鹹軟滑又Creamy ,墊底蔬菜撈埋香軟芝士感覺好特別,菠菜同椰菜花煮得較為透身軟腍,撈埋creamy芝士一齊食,又有另外一番風味,食完之後夠晒飽肚。燒龍脷魚燒烤烹調程度掌握準確,夠juicy 又無過生或過熟,魚骨微帶血絲。龍脷魚味淡薄,配菜款式夠多但無搶去魚鮮味道,大㕑都做得幾花巧,胡椒加黑欖同埋caper做烤汁吊味配合得恰到好處。Antichok
將軍澳 Hygge

鴨絲沙律

紅菜頭沙律

香煎鱸魚

黑松露risotto

烤豬肉卷Pizza

鹹味 芝士Souffle

燒龍脷魚
燒烤烹調程度掌握準確,夠juicy 又無過生或過熟,魚骨微帶血絲。龍脷魚味淡薄,配菜款式夠多但無搶去魚鮮味道,大㕑都做得幾花巧,胡椒加黑欖同埋caper做烤汁吊味配合得恰到好處。Antichoke同埋cauliflower煮熟再燒口感脆嫩特別,鉛筆菇煙煙韌韌好有菇味。全碟雖然油淋淋,食落冇油膩感覺。

紅酒啤梨薄餅
crepe較為厚身,紅酒啤梨冰冰凍凍,啤梨及紅酒味太淡,口感都算可以。

Tiramisu
用crepe做餡料加雪梨酒,雪梨甜酒香味滿溢,可惜薄餅餡料較厚及糊口。

開心果Crepe
未帶酸酸甜甜,開心果咬落脆脆口感覺可以。

海鹽焦糖crepe
鹹鹹甜甜好有特別嘅味道,充滿強勁口味,薄餅相對厚身。

餐廳位處隱蔽偏靜,因為有朋友帶路,如果自己去一定搵唔到入口。烹調屬於年青人fusion款式。裝修新潮簡單,餐具乾淨清潔,餐桌椅凳簡單整齊,空調系統足夠無油煙味,店員殷勤有禮貌親切。

2024-12-22
  • 燒龍脷魚
  • 鹹味芝士souffle
  • 香煎鱸魚
  • 紅菜頭沙律
2024-11-16 2525 浏览
結婚周年, 但我兩都唔舒服, 又落雨唔想去咁遠, 未試過這間, 見comment不錯試下, 八點入座, 小店環境氣氛都唔錯, 侍應招呼好好, 食物質素好, 除了PIXX多個選擇😋PS.一定要book位

PS.一定要book位
2024-11-11 2401 浏览
人氣可麗餅店 @hygge_pizza_crepe (將軍澳).1.開心果可麗餅 $88🆕開心果控點都要試試啦!似乎都係招牌🤣🫶🏻可麗餅餅皮有彈性又唔dry.. 口感好好!未計d醬料 topping我覺得原味已經幾舒服!👍面頭有開心果醬 & 內餡都有 幾均勻!啖啖都會有餡 濃度夠 亦唔會太甜太膩..😌杏仁片增加口感 苺果醬 & cream 夾埋又係另一種口感🔥重點係個忌廉係ok好味㗎!!!.2.慢煮雞胸沙律 $118🥗.健康之選 亦係誠意滿滿!份量都幾足!雞胸口感嫩口 顏色呈淺粉 凍凍地但配合沙律 make sense!可以!!.紅菜頭好多 健康亦提供更多飽足感👍火箭菜 配上 醋汁 堅果 芝士都係沙律嘅好朋友相比好多Cafe嘅雞胸沙律佢算係幾飽肚 and有佢哋自己嘅味道!!👌都可以!.呢間嘢好多其他嘢食都被大推㗎..pizza / 鹹可麗餅 等等..店內裝潢木系 溫暖舒服店員friendly..
1.開心果可麗餅 $88
🆕
開心果控點都要試試啦!似乎都係招牌🤣🫶🏻
可麗餅餅皮有彈性又唔dry.. 口感好好!
未計d醬料 topping我覺得原味已經幾舒服!👍
面頭有開心果醬 & 內餡都有 幾均勻!
啖啖都會有餡 濃度夠 亦唔會太甜太膩..😌
杏仁片增加口感
苺果醬 & cream 夾埋又係另一種口感🔥
重點係個忌廉係ok好味㗎!!!

2.慢煮雞胸沙律 $118🥗
健康之選 亦係誠意滿滿!
份量都幾足!
雞胸口感嫩口 顏色呈淺粉 凍凍地
但配合沙律 make sense!
可以!!
紅菜頭好多 健康亦提供更多飽足感👍
火箭菜 配上 醋汁
堅果 芝士都係沙律嘅好朋友
相比好多Cafe嘅雞胸沙律
佢算係幾飽肚 and
有佢哋自己嘅味道!!👌
都可以!
呢間嘢好多其他嘢食都被大推㗎..
pizza / 鹹可麗餅 等等..
店內裝潢木系 溫暖舒服
店員friendly..

2024-11-02 2503 浏览
Hygge@將軍澳🪡將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G33號舖💰$130 -$150一直對將軍澳都幾陌生,今次誤打誤撞入咗間好chill cafe,環境好舒服,好啱放空自己,好好enjoy假期與美食的地方。🍽️Pizza Margherito 瑪格麗特 $128Pizza味道酸酸甜甜,奶香濃郁,還有新鮮羅勒的清香,口感滑順,即叫即整,份量啱啱好兩個人share👍🍽️黑松露雜菌意大利飯 $138意大利飯口感好豐富。米飯煮得剛好,帶有淡淡松露香,雜菌同松露配合得好好,層次感強,不過飯煮得太啲濕,如果煮到收汁,應該會更入味。🍽️奧利奧奶昔 $65隻杯超得意,奶昔口感不錯,濃郁奶香同朱古力mix埋一齊,超級match❤️飲完又唔會覺得好膩,加分加分。
Hygge@將軍澳
🪡將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G33號舖
💰$130 -$150

🍽️Pizza Margherito 瑪格麗特 $128

🍽️黑松露雜菌意大利飯 $138

🍽️奧利奧奶昔 $65

☺𝑾𝒆𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅同屋企人行完山即興黎左𝐇𝐲𝐠𝐠𝐞覓食!𝐇𝐲𝐠𝐠𝐞最近實在太火熱 全場𝐟𝐮𝐥𝐥 𝐡𝐨𝐮𝐬𝐞 ._.我地試著提請坐戶外位置 幸運地店員say yes!!Yeah!!(溫馨提示: 想一嚐𝐇𝐲𝐠𝐠𝐞既餐品,記得記得預先去佢地社交平台按link預訂座位!)———————————————————————海鮮冬蔭公𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚發酵得岩岩好,薄薄既餅底食落好鬆脆 ,中心有彈性,冬蔭公醬配搭食落無違和感。瑪格麗特𝐌𝐚𝐫𝐠𝐡𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚賣相不過不失,口感煙韌亦可吃到脆口,非常滿足。脆炸手指意大利青瓜、雅枝竹及鼠尾草配橄欖醬炸物拼盤炸物拼盤好𝐚𝐦𝐚𝐳𝐢𝐧𝐠,最深刻係橄欖醬,味道好夾🖤香煎八爪魚墨汁意大利麵八爪魚大大隻,口感爽口彈牙,染成黑色既意粉咸咸香香,賣相、味道也好棒。🐙🦑🍝🖤整體來說食物定價進取 食物質素也很高👍🏻📍Hygge (將軍澳)將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G33號舖

𝑾𝒆𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅同屋企人行完山即興黎左𝐇𝐲𝐠𝐠𝐞覓食!
𝐇𝐲𝐠𝐠𝐞最近實在太火熱 全場𝐟𝐮𝐥𝐥 𝐡𝐨𝐮𝐬𝐞 ._.
———————————————————————

海鮮冬蔭公𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚
𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚發酵得岩岩好,
薄薄既餅底食落好鬆脆 ,中心有彈性,
冬蔭公醬配搭食落無違和感。

瑪格麗特𝐌𝐚𝐫𝐠𝐡𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚
賣相不過不失,口感煙韌亦可吃到脆口,
非常滿足。

脆炸手指意大利青瓜、
雅枝竹及鼠尾草配橄欖醬炸物拼盤
炸物拼盤好𝐚𝐦𝐚𝐳𝐢𝐧𝐠,
最深刻係橄欖醬,味道好夾🖤

香煎八爪魚墨汁意大利麵
八爪魚大大隻,口感爽口彈牙,
染成黑色既意粉咸咸香香,
賣相、味道也好棒。🐙🦑🍝🖤

整體來說食物定價進取 食物質素也很高👍🏻

📍Hygge (將軍澳)
將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G33號舖
2024-09-06 3019 浏览
The whole cafe is filled with Nordic atmosphere.I really like the vibe here!!The Red wine poached pear with ice cream was a classy treat that tasted and looked great. The tender pear, delicately poached in red wine, was a harmonious combination of sweet and spiced notes. Served with a scoop of vanilla ice cream,it created a delightful contrast of temperatures and textures.The Aoarashi matcha shake is a must-try item! The shake blended the earthy notes of matcha with a creamy base, creating a bal
I really like the vibe here!!

The Aoarashi matcha shake is a must-try item! The shake blended the earthy notes of matcha with a creamy base, creating a balanced taste.

📍Hygge
Shop G33, G/F, Ocean Popwalk, 28 Tong Chun Street, Tseung Kwan O
星期五臨時book到8:30 pm終於可以試試呢間最近好popular嘅餐廳🤩真係超多人,早少少到都冇位!環境暗暗哋,加上木系裝修俾人一種好cozy嘅感覺等食嘅時候,可以經小窗窺探到廚師準備食物🤣2個人叫咗以下食物:✨️Pizza Magarita 4🧡/5感小姐本身唔好pizza但見好多人都推薦佢嘅pizza抱住"越簡單越見真章"嘅心態叫咗個Magarita試試🟩⬜️🟥一上菜就已經聞到Basil味好香!茄醬唔會太酸,食落有新鮮甜味芝士薄薄一層喺面,不過感小姐覺得好似有少少冚咗個蕃茄味批邊脆得嚟好煙韌鬆軟,有空氣感幾好食!海鮮水管麵 5🧡/5好好味呀!!😍😍😍pasta sauce 蝦頭味好濃係煮到al dante海鮮種類唔少而亦都好新鮮唔似冰鮮雜錦海鮮嗰種青口飽滿冇沙亦冇海草,好鮮甜今餐感小姐最愛嘅一個dish!😋另外想補充讚吓佢隻叉🤣🤣支叉夠slim又夠修長剛剛好穿到個粗卷用嚟食呢個水管粉成個體驗有提升到!🤪飲品叫咗以下兩杯青嵐抹茶牛奶 4🧡/5抹茶味好濃好smooth唔會飲到成口粉甜度適中牛油果奶油凍冰冰 4🧡/5飲品保留咗牛油果嘅freshness打到非常幼滑而唔係冷粒狀嗰種smo
星期五臨時book到8:30 pm
終於可以試試呢間最近好popular嘅餐廳🤩
真係超多人,早少少到都冇位!

環境暗暗哋,加上木系裝修
俾人一種好cozy嘅感覺
等食嘅時候,可以經小窗窺探到廚師準備食物🤣

2個人叫咗以下食物:
✨️Pizza Magarita 4🧡/5

感小姐本身唔好pizza
但見好多人都推薦佢嘅pizza
抱住"越簡單越見真章"嘅心態
叫咗個Magarita試試🟩⬜️🟥
一上菜就已經聞到Basil味好香!
茄醬唔會太酸,食落有新鮮甜味
芝士薄薄一層喺面,不過感小姐覺得好似有少少冚咗個蕃茄味
批邊脆得嚟好煙韌鬆軟,有空氣感
幾好食!

海鮮水管麵 5🧡/5

好好味呀!!😍😍😍
pasta sauce 蝦頭味好濃
係煮到al dante
海鮮種類唔少
而亦都好新鮮
唔似冰鮮雜錦海鮮嗰種
青口飽滿冇沙亦冇海草,好鮮甜
今餐感小姐最愛嘅一個dish!😋

法式火焰焦糖可麗餅 3.5🧡/5

店員會先上個crepe
然後燒熱啲酒再淋上面

係一個比較濕同淋嘅crepe
個crepe有少少soggy,未必人人喜歡呢個口感
同埋其實唔係好食得出焦糖味,但橙酒味就好香濃
橙肉煮熱咗偏酸啲啲
係一個俾到你成熟感嘅甜品🥸

總結:4.5🧡/5
食物質素有驚喜!
食得出背後嘅心思
尤其大推海鮮水管麵❤️

服務方面,因為眼見餐廳都的確幾忙
店員都未必可以好attentive,但大部分都友善嘅
只不過,之後有再帶一班朋友嚟食過
其中一位店員可以話係冷漠同冇乜心😵‍💫
例如佢上菜一係就咁將食物放喺枱嘅最遠處就走咗,一係成個熱辣辣嘅pizza冇講聲就喺兩個人頭中間穿過放低,亦冇問就收咗人哋未食哂嘅碟等等
想像吓你明明俾個好cozy嘅Scandinavian vibe包圍住,突然好似會冇咗的話,你就知道又係佢serve緊你咁嘅程度🙈
相比之下其他店員都好忙但明顯友善啲
放低食物會講聲上緊咩,收碟前會問吓收唔收得
同客人溝通嗰一兩句,已經好大分別呢
難得介紹咗啲朋友嚟,大家又覺得食物好食,但個體驗係影響咗,係有啲可惜😔
但撇除呢樣,我依然覺得大家絕對值得過嚟試試chef嘅心機!👍🏻👍🏻👍🏻
外卖自取
  • 海鮮水管麵
2024-08-14 4461 浏览
今次一大班人去食,網上book位,即日book 7位網上顯示Full哂,即管試吓WhatsApp聯絡客服。點知真係安排到,後期仲要再加多一個位都處理到,態度又十分好!嚟到仲好好肯幫我哋特意切八份Pizza餐廳氣氛一流,設計有格調,空間舒適,適合一大班人聚會,亦都適合兩三個相聚。呢度全部Pizza任何一個都可以肯定超好食,因為佢薄餅係手工搓,焗嘅時間捏捏得非常好,外皮微脆、內裏好似麵包咁軟熟,薄餅邊特意整厚啲,好似食緊麵包咁。成餐飯食三樣Pizza都覺得好好食、唔膩成為My HK Top 3 Favourite 🍕不過除咗Pizza,價錢都偏貴,份量都中小。// 海鮮冬蔭功薄餅 Best!!薄餅底講咗,就係外皮微脆、內裏好似麵包咁軟熟。Pizza有滿滿嘅海鮮料、蘑菇同芝士,冬陰功帶點微辣、加上佢用返啲鮮蝦油,十分惹味、鮮味。// 意式風乾豬臉頰薄餅豬臉頰配菜薊,好似去咗外國香港真係好少食菜薊,但係燒得好好味。Pizza上有滿滿嘅芝士同酸甜蕃茄醬,配上鹹鹹地、肉嫩嘅豬臉頰,肉香豐富而不膩。// 香煎鱸魚伴白豆蓉伴青口馬丁泥汁 Best!!呢碟餸超級驚喜,鱸魚煎得完美!魚皮超脆金黃、但保持肉

成為My HK Top 3 Favourite 🍕
不過除咗Pizza,價錢都偏貴,份量都中小。

// 海鮮冬蔭功薄餅 Best!!

海鮮冬蔭功薄餅

// 意式風乾豬臉頰薄餅
豬臉頰配菜薊,好似去咗外國
意式風乾豬臉頰薄餅

// 香煎鱸魚伴白豆蓉伴青口馬丁泥汁 Best!!
呢碟餸超級驚喜,鱸魚煎得完美!魚皮超脆金黃、但保持肉嫩
底下伴隨多多嘅白豆蓉,食落好似薯蓉咁香滑、濕潤,會想不斷再食!

香煎鱸魚伴白豆蓉伴青口馬丁泥汁

// 慢煮和牛面頰意大利寬條麵
相對份量比較少,但啲和牛同醬汁超級惹味!
唔係肉醬質感,有一嚿嚿和牛,和牛肉質超級鬆軟,一咬就散,好香牛味散發喺口中,配上香濃蕃茄味醬汁,好好食。
寬條麵煮得剛剛好,大大嘅管掛上好多汁

慢煮和牛面頰意大利寬條麵

// 白酒繪紐西蘭青口
青口會伴送幾片多士,俾你可以點啲青口湯汁嚟食。青口大大隻、啖啖肉
超香白酒加濃濃牛油味,超多湯汁。

蒜蓉多士超香脆,點埋白酒牛油青口湯汁,簡直係絕配。

// 三重芝士疏乎厘
超濃烈極邪惡芝士,以為食落真係有疏乎厘鬆化軟綿綿口感,可惜冇。呢碟餸就純粹係焗芝士~ 芝士愛好者可以一試
三重芝士疏乎厘

// 開心果可麗餅
成塊可麗餅都夾雜着滿滿嘅開心果醬,每一啖都可以食到開心果味,旁邊嘅紅莓醬同少少杏仁脆片增添酸甜味道,中和膩感同豐富口感。
開心果可麗餅
慢煮和牛面頰意大利寬條麵
三重芝士疏乎厘
開心果可麗餅
  • 白酒燴紐西蘭青口
將軍澳而家真係有好多間餐廳,而呢間一直都喺個list度但一路都冇去試嗰日突然好想食Pizza,就約埋幾個中學同學一齊去試下🤩,結果一試就愛上❤️一入到去就俾佢個木系裝潢吸引住,好有溫馨舒適嘅感覺,真係好Hygge🤎柔和嘅燈光,配上木桌椅,感覺好放鬆,好適合同朋友傾吓計🥰——🐷Hygge's House-made Meatballs 手工肉丸 - 首先要讚一讚佢哋嘅手工肉丸,唔會鹹,配埋佢哋自家製嘅醬汁非常入味!🥗Quinoa Cheese Salad 希臘芝士藜麥沙律 - 裡面有新鮮嘅蔬菜,配上香濃嘅希臘芝士,口感豐富,啱晒做開胃菜🦆Duck Confit with Potato Terrine 法式油封鴨腿配千層薯批 - 鴨腿外皮香脆,肉質軟嫩,配上香濃嘅薯批🎃Pumpkin Risotto with Goat Cheese 羊奶芝士烤南瓜意大利飯(V)  - 因為本身好鍾意食南瓜,而呢個Risotto有南瓜嘅甜味,再配上羊奶芝士嘅鹹香,一試難忘~🍕Pizza Porchetta & Camembert 金文畢烤豬肉卷薄餅 - 印象最深刻係呢個Pizza,而家諗返起都好想再去食🤤啱啱送

——

🍕Pizza Porchetta & Camembert 金文畢烤豬肉卷薄餅 - 印象最深刻係呢個Pizza,而家諗返起都好想再去食🤤啱啱送上黎嘅時候就已經覺得好香,外脆內軟煙韌,批邊微焦,上面放咗大大粒金文畢芝士🧀、鹹香嘅烤豬肉同火箭菜,真係好夾,令人停唔到口✨
——
餐廳位置係有少少難搵,同埋夜晚嗰邊唔算好光,就會好易miss咗佢~平日夜晚都多人食,去之前最好打電話訂位~

推薦指數:✨✨✨✨✨

#caytko #tseungkwano #tseungkwanofood #foodie #food #hk #hkrestaurant #hygge #香港美食 #香港好去處 #香港 #將軍澳美食 #將軍澳好去處 #將軍澳 #海天匯 #將軍澳站 #Pizza #pizzahk #hongkongfood #hongkong #hongkongrestaurant

三個人試左兩款小食 兩款主菜一人一杯飲品7點鐘到 8:22食完都仲漏咗一杯我哋叫三杯唔同嘅嘢飲叫咗20分鐘嚟第一杯抹茶再等多20分鐘嚟咗杯草莓再等 我哋一直都冇催促嗰職員 知佢忙結果佢再翻兜抹茶 都唔出杯oreo畀我哋食曬所有嘢。個半鐘都唔齊嘢飲 好失望仲要叫oreo嗰杯嘢飲嘅 正正就係壽星搞到佢唔開心 我地都唔係幾好意思野食就幾好食 不過最好食都冇用
三個人試左兩款小食 兩款主菜
一人一杯飲品
7點鐘到 8:22食完都仲漏咗一杯
我哋叫三杯唔同嘅嘢飲
叫咗20分鐘嚟第一杯抹茶
再等多20分鐘嚟咗杯草莓
再等 我哋一直都冇催促嗰職員 知佢忙
結果佢再翻兜抹茶 都唔出杯oreo畀我哋
食曬所有嘢。個半鐘都唔齊嘢飲 好失望
仲要叫oreo嗰杯嘢飲嘅 正正就係壽星
搞到佢唔開心 我地都唔係幾好意思

野食就幾好食 不過最好食都冇用

2024-06-16 2734 浏览
朋友約見將軍澳,在將軍澳揾食我覺選擇不多,因大多食店也是商埸內的飲食集團連鎖店,對我來說工廠式流水作業的食店可免則免。經朋友介紹到這裡午餐,食店雖位於商場,但商埸入口也不顯眼,所以食店位置也隱閉,要些細心或問保安可找到。入店內坐下人不多,有很重Cafe感覺。我們只得俩人,點了沙律,油封鴨和肉丸薄餅。沙律不過不失,唯獨菜切得較大,伴著汁液的菜入口,汁液會隨著口角流出,讓人有點尴尬。千層薯批油封鴨肉質少了細嫩,沒有那種用义一按即散的細嫩,咬口較爽,有點像吃鴨胸感覺,但味道不錯,千層薯批有驚喜,慢火煎得外脆內軟也有薯味。肉丸薄餅確實不錯,薄餅底味香濃,應是自製薄餅底,芝士味重和茄醬味道很平衡,不會互搶和過火,整體可說上佳之作。這裡雖較為隱閉,但吃得出厨師對食物的熱情,這類店巳為數不多。總結來巯我還是會再來試吃其它菜色。

千層薯批油封鴨肉質少了細嫩,沒有那種用义一按即散的細嫩,

肉丸薄餅確實不錯,薄餅底味香濃,應是自製薄餅底,

2024-06-14
🧀三重芝士疏乎厘 $138朋友話想試,冇諗過咁好食🤤 入面係椰菜花同菠菜,芝味濃郁,creamy 仲有疏乎厘質感,好好食!必食了!🍴Hyege意大利手工肉丸薄餅 $148食得出手工製,個餅好煙韌有口感,芝士都多,肉丸唔乾,好食又邪惡!不過一個人兩塊已經好膩好飽。🍴 香煎八爪魚墨汁意大利麵 $228呢個又係好正,墨汁味重又鹹香,八爪魚有口感,好食!🍴Hygge's 開心果可麗餅 $88反而可麗餅唔係想像中咁,又濕又腍,好痴口又甜,開心果味出,但口感唔得,一啖就放棄。🥑牛油果奶油凍冰冰 $52好重牛油果草青味,真材實料!推薦指數: 9/10熟食好好食,甜品個人唔識欣賞,地鐵站行過去幾遠下,要15分鐘同有啲難揾但值得一試。
🧀三重芝士疏乎厘 $138

🍴Hyege意大利手工肉丸薄餅 $148

🍴 香煎八爪魚墨汁意大利麵 $228
呢個又係好正,墨汁味重又鹹香,八爪魚有口感,好食!

🍴Hygge's 開心果可麗餅 $88

🥑牛油果奶油凍冰冰 $52
好重牛油果草青味,真材實料!

推薦指數: 9/10
2024-05-12 2364 浏览
每次來將軍澳都會來hyggie☕️這家菜式很多,難得的是每次來都有驚喜,不踩雷很多人衝著招牌pizza來的,除了披薩別的也很好吃哦🥗油封鴨沙拉這道開胃沙拉太特別!手撕油鴨,鴨肉浸後相當入味配上新鮮西瓜和梨,鴨肉的鮮香和水果的甜味碰撞好美妙🐟香煎鱸魚伴白豆蓉相當用心的一道菜!一般選土豆泥做底,這家主打一個健康,改用白豆打成泥做主食,廚師現煮現打很花時間。鱸魚外焦里嫩配上細膩白豆蓉,綿密清新的口感。馬丁泥汁煮過的青口太鮮美了,用料十足滿滿一大盤,性價比真是很高了~🥞開心果可麗餅可麗餅是招牌,開心果味吃的真的會開心!自家磨的開心果醬濃郁香甜,入口綿密,相當creamy,好愛😍還有冰淇淋味的哦,味道都很不錯🍵宇治抹茶奶昔抹茶濃郁的清苦與奶昔碰撞,配上Q彈的的丸子,入口彈牙,甜而不膩,超滿足!
每次來將軍澳都會來hyggie☕️
這家菜式很多,難得的是每次來都有驚喜,不踩雷
很多人衝著招牌pizza來的,除了披薩別的也很好吃哦
🥗油封鴨沙拉
🐟香煎鱸魚伴白豆蓉