2023-03-16 282 浏览
今日放工經過尖沙咀,見到呢間餐廳門口都幾靚!一於試一試!試咗好多款美食,有牛油果蟹肉沙律、可樂餅同埋海鮮炒飯,仲有一杯好靚嘅mocktail。以下係我對啲食物嘅評價:牛油果蟹肉沙律:新鮮和滑嫩這家西班牙餐廳的牛油果蟹肉沙律是我最喜歡的菜之一。沙律的配料非常新鮮,每一口都能感受到蟹肉的鮮美和牛油果的滑嫩。沙律醬也非常特別,讓整道菜更加美味。可樂餅:鬆軟甜美這家餐廳的可樂餅是完美的下午茶點心。這個甜點是由鬆軟的麵糰和可樂餡料製成,外層還有一點點的酥脆口感。每一口都能感受到可樂的香氣和甜味,非常適合作為下午茶的甜點。海鮮炒飯:豐富的風味這家西班牙餐廳的海鮮炒飯是一道非常豐富的菜。它由新鮮的海鮮和蔬菜製作而成,米飯的口感非常香糯。這道菜的味道非常豐富,讓人感受到了西班牙美食的風味。Mocktail:清新和美味這家餐廳的mocktail非常精致,口感非常清爽。搭配上水果的香氣和甜味,讓整個餐飲體驗更加完美。這是一個非常好的飲品,讓人在享受餐點的同時也能夠享受一些清新和美味。

牛油果蟹肉沙律:新鮮和滑嫩

可樂餅:鬆軟甜美

海鮮炒飯:豐富的風味

Mocktail:清新和美味

2023-03-14 235 浏览
未寫過食評但今次真係覺得好唔滿意,但員工服務態度係幾好既。見到甜品相片幾好打算黎試下,但係cheesecake同churros都改左版,好難食,質素差,嚴重overpriced😓 希望餐廳改善一下甜品質素… 其他主菜都非常一般
2023-03-13 181 浏览
特色西班牙餐飯 環境好有格調 •西班牙海鮮炒飯 滿滿海鮮料鋪滿成個炒飯炒飯辣辣地好惹味 •西班牙烤乳豬賣相吸引 乳豬外皮非常脆肉質亦好林好滑值得一試•香辣番茄炸薯條鍾意食薯條絕對唔會抗拒以番茄辣汁配埋脆炸薯條 正💯

特色西班牙餐飯

•香辣番茄炸薯條
鍾意食薯條絕對唔會抗拒
以番茄辣汁配埋脆炸薯條 正💯

2023-03-10 228 浏览
今日搵食搵到去尖東,餐廳主打西班牙菜,位置比較唔顯眼,但仍然坐滿人,證據質素唔會差得去邊🍈巴馬火腿配哈密瓜($78)食西班牙火腿點可以冇巴馬火腿拼蜜瓜呢樣經典菜。火腿巴鹹香同蜜瓜既清甜,幾時食都咁夾🐙加利西亞章魚($78)將烤章魚腳放係厚切既焗薯上面再加少少蛋黃醬,章魚多汁彈牙充滿鮮味🥞烤西班牙蛋餅($78)另一樣食tapas必叫既菜式,蛋餅充滿蛋香味之餘,裡面既配料都各有特色,每一啖都有唔同既口感同味道🦞烤龍蝦配龍蝦汁意大利麵($388)上枱時店員會淋上冧酒再點火。波士頓龍蝦都好大隻啖啖肉,燒完之後有陣陣既酒香味,意大利粉睇落乾爭爭,但食落係充滿醬汁既香味👍🍷Sangria Red ($108)西班牙經典既聖誕酒,酒精味道唔太濃,反而果香味比較突出🍹Virgin Colada($58)由菠蘿汁、椰奶同鮮奶打成,有菠蘿既酸甜味同少少椰子既香味,最後先到奶味,味道好複雜😂

🍈巴馬火腿配哈密瓜($78)

🐙加利西亞章魚($78)

🥞烤西班牙蛋餅($78)

🦞烤龍蝦配龍蝦汁意大利麵($388)

🍷Sangria Red ($108)
西班牙經典既聖誕酒,酒精味道唔太濃,反而果香味比較突出

🍹Virgin Colada($58)
2023-03-07 2658 浏览
今晚同男朋友重遊第一次約會既地方同埋餐廳😜 去完科學館,就再次到訪這間位於尖東的<Iberians> 食西班牙菜🇪🇸餐廳環境有氣氛,壁畫與裝飾富格調心思,最鍾意大大張沙發,十分舒適-🔸紅甜椒忌廉湯還是第一次品嚐紅椒湯,味道很特別! 味道溫和不辣,清甜椒香味盡是濃郁,加上法式脆多士,滋味程度令人印象深刻-🔸西班牙可樂餅伴酒必點的TAPAS! 炸得外層脆香,內裡的薯仔餡十分豐滿,配上沙律醬很美味-🔸牛油果蟹肉沙律蟹肉、牛油果及蕃茄粒混和一起,再加上沙律醋,清新開胃! 而驚喜之處,是底部是一層菠蘿🍍,鮮甜多汁! -🔸西班牙海鮮炒飯這道西班牙海鮮燉飯,顏色奪目,充滿異國情調,無論賣相和味道都非常誘人!加了很多海鮮,誠意十足! 炒飯底爽身不油膩,加上辣肉腸粒,令香味提升,一口接一口吃不停-🔸香蕉海綿蛋糕除了香蕉味道突出,最特別是邊位很香脆,而蛋糕體鬆軟非常-🍷 Red & White Sangria Sangria 係西班牙傳統果酒, 以紅酒/白酒,白蘭地、果汁混合,再加入水果,整杯酒容很易入口,是我最喜歡亦是每次必點的

🔸紅甜椒忌廉湯
還是第一次品嚐紅椒湯,味道很特別!

🔸西班牙可樂餅

🔸牛油果蟹肉沙律

🔸西班牙海鮮炒飯

🔸香蕉海綿蛋糕
除了香蕉味道突出,最特別是邊位很香脆,而蛋糕體鬆軟非常

🍷 Red & White Sangria
2023-03-06 167 浏览
呢間西班牙菜環境靚靚地,餐廳有梳化座位,而且都幾大。晚餐係a la carte menu, 西班牙小食、前菜、主菜、飲品、甜品都有。首先叫咗蕃茄凍湯及龍蝦湯。蕃茄凍湯蕃茄味香濃,凍湯別有風味,仲配有幾塊麵包。龍蝦湯非常鮮味,龍蝦味突出,好好飲😍揀咗牛油果蟹肉沙律,有好多蟹肉、沙律菜、車厘茄,而且牛油果夠健康。呢個沙律清清地,有蟹肉鮮味。小食叫咗西班牙可樂餅,一份有三件。可樂餅香脆,口感似薯餅。食西班牙菜當然唔少得西班牙海鮮飯,海鮮有魷魚、鮮蝦、海蜆。飯軟硬度適中,調味剛好。餐廳食物價錢唔貴,尖沙咀區食西班牙菜唔錯嘅選擇!

呢間西班牙菜環境靚靚地,餐廳有梳化座位,而且都幾大。

龍蝦湯非常鮮味,龍蝦味突出,好好飲😍

小食叫咗西班牙可樂餅,一份有三件。可樂餅香脆,口感似薯餅。

食西班牙菜當然唔少得西班牙海鮮飯,海鮮有魷魚、鮮蝦、海蜆。
2023-03-04 147 浏览
再次到訪呢間係科學館附近嘅西餐廳💗上次同朋友過嚟食 成個用餐體驗都好滿意🫶🏻紅甜椒忌廉湯 $78望落去就好似蕃茄湯咁~但一飲落去就充滿驚喜,其實佢係紅胡椒嚟嘅!所以味道酸酸地之餘有一啲苦😗成個湯都好濃郁牛油果蟹肉沙律 $138牛油果蟹肉呢個配搭梗係非常好食啦😆牛油果好新鮮,仲有一絲絲蟹肉,都非常清甜😋下面最底層仲有菠蘿增添左個清新嘅感覺!西班牙可樂餅 $88入面係薯仔嚟嘅,所以口感都幾好,外脆內軟~西班牙雞肉燉飯望落去份量真係超級多,一開頭我哋兩個女仔都以為食唔晒🤣但佢個飯實在太好食 成個飯偏酸,所以我都覺得幾開胃,唔會食到好滯,不錯不錯~Sangria Red/ glassSangria White/ glass

紅甜椒忌廉湯 $78

牛油果蟹肉沙律 $138

西班牙可樂餅 $88
入面係薯仔嚟嘅,所以口感都幾好,外脆內軟~

西班牙雞肉燉飯
成個飯偏酸,所以我都覺得幾開胃,唔會食到好滯,不錯不錯~

Sangria Red/ glass
Sangria White/ glass
2023-03-02 1505 浏览
幫我行過左天橋後面兜入去新文華中心,建議大家喺上紅磡條天橋前隔離果個新文華中心入口入去會易搵好多,即係涼茶舖同鹽水雞中間😉呢度氣氛唔錯,好有情調,每一台都有蠟燭,靜靜地暗暗地,係一個傾偈聚會嘅好地方🥰-牛油果蟹肉沙律 $138佢入面撈埋左啲吞拿魚、蕃茄仔、牛油果底部就有一整片菠蘿係底😋酸酸地好開胃~-烤西班牙蛋餅$78上左枱熱騰騰出哂煙😍蛋外脆又夠香內裡有芝士拉絲同蕃茄👍🏻-西班牙海鮮炒飯 $228海鮮有蝦、蜆、魷魚炒飯好入味好好食份量岩岩好!蜆脹卜卜好鮮味魷魚帶有海水咸味好新鮮彈牙😋加埋檸檬更清爽~-大蜆青醬松子仁意大利粉 $188青醬清新 麵質好特別食得出手工做的很彈牙有口感😉-芝士蛋糕 $48係我最期待既芝士蛋糕呀🥰芝士味重好creamy好幼滑食落甜甜地有淡淡柚子檸檬味🍋一啲都唔膩好清新又滿足🥰-Sangria Red $108、Sangria White $108黎到西班牙餐廳當然要試下佢地既西班牙水果紅酒同白酒紅酒有橙味同甜甜地既果味口感微甜~-我自己更喜歡白酒除了有本身的果味它酸酸甜甜很清新☺️

牛油果蟹肉沙律 $138
佢入面撈埋左啲吞拿魚、蕃茄仔、牛油果
底部就有一整片菠蘿係底😋
酸酸地好開胃~

烤西班牙蛋餅$78
上左枱熱騰騰出哂煙😍
蛋外脆又夠香
內裡有芝士拉絲同蕃茄👍🏻

西班牙海鮮炒飯 $228
海鮮有蝦、蜆、魷魚
炒飯好入味好好食份量岩岩好!
蜆脹卜卜好鮮味
魷魚帶有海水咸味好新鮮彈牙😋
加埋檸檬更清爽~

大蜆青醬松子仁意大利粉 $188

口感微甜~
我自己更喜歡白酒
除了有本身的果味
它酸酸甜甜很清新☺️

尖沙咀又一特色餐廳,第二次到訪,今次帶老公一嘗西班牙風味,餐廳環境頗大,燈光偏暗淡浪漫,兩人可以談談心,享受一下食物。人均:$438.巴馬火腿配哈蜜瓜前菜先來一點甜咸味覺的衝擊,旁邊也有橄欖,先開我們的胃。.香辣蒜香橄欖油大蝦然後喝一口水,來到辛辣香蒜的味道,味蕾充斥微微辣味和香濃橄欖油,大蝦的緊緻彈牙令我們耳目一新。.西班牙海鮮炒飯其次叫了細份海鮮炒飯,已經好夠食,粒粒飯都充滿蕃紅花香味又乾身,又有大蝦、大蜆、魷魚、青豆、橄欖,十分豐富!.大蜆青醬松子人意大利粉再來一份意粉,清新的青醬松子仁配上大蜆,有一種海洋的咸鮮味,蜆肉沒有沙,廚師清理得很好,食完整碗都是殼。.西班牙油條最後來點甜品作結,即叫即整,熱辣辣,方形一口油條好易食又方便,外脆內軟,面上有少許糖霜和玉桂粉。.飲品不可少Sangria Red易入口帶點酒精成份,飲得舒服。.Pussy Foot 飲到菠蘿、橙、乳酸的味道,無酒精飲品!.@iberianshk

人均:$438
巴馬火腿配哈蜜瓜
前菜先來一點甜咸味覺的衝擊,旁邊也有橄欖,先開我們的胃。
香辣蒜香橄欖油大蝦
西班牙海鮮炒飯
大蜆青醬松子人意大利粉
西班牙油條
飲品不可少
Sangria Red
易入口帶點酒精成份,飲得舒服。
Pussy Foot
飲到菠蘿、橙、乳酸的味道,無酒精飲品!
@iberianshk
2023-02-28
2023-03-01 80 浏览
好耐無過黎呢間氣氛浪漫嘅餐廳,呢度有我最愛嘅西班牙菜,之前無食過嘅菜式今次都叫黎試下,幾有新鮮感~加利西亞章魚係一道好出名嘅西班牙菜式,今次第一次食。新鮮章魚同埋薯仔、洋蔥、紅椒等一齊烤,章魚嘅肉質鮮嫩,配搭嘅食材令佢更加豐富,風味獨特~要個Smoked Salmon Caesar salad清新一下口腔,再飲好耐無飲過嘅紅甜椒忌廉湯一流呀~呢個湯係西班牙傳統湯品中嘅經典之選。用紅甜椒、洋蔥、大蒜同埋忌廉煮,仲另外仲有香草等等,味道濃郁,口感滑嫩,配埋勁蒜法包好滋味~西班牙菜當然唔少得燉飯啦!雞肉燉飯裡面有雞肉、洋蔥、蕃茄、紅黃椒等配料,燉煮後嘅米飯吸收咗湯汁同埋香味,口感香濃,超級好食!黎呢度飲平時飲開嘅Virgin Mojito同Virgin Colada,水準高,一杯用薄荷、青檸、糖漿、蘇打水調製,味道清新怡人。另一杯係用椰漿、菠蘿汁、糖漿等調製,帶有淡淡嘅椰香味道,兩種口味大不同,各有特色~。
好耐無過黎呢間氣氛浪漫

雞湯肉燉飯
Virgin Colada
Virgin Mojito
2023-02-25 3026 浏览
尖沙咀餐廳林立,今日揀左好有特色嘅西班牙餐廳“Iberians ” 餐廳裝修得好精緻,好有特色,播住好柔和嘅輕音樂,好relaxing😍 喺咁好嘅環境緊係飲返杯啦😅 Sangria Red $108西班牙水果酒,血紅如寶石的色澤,非常誘人,水果香甜,容易入口,不會喝酒的也能接受😉 Sangria White $108帶有些許的氣泡感的清爽感,配上白酒又另有風味,每款都有所不同呢~ 紅甜椒忌廉湯 $78南瓜湯,蕃茄湯都喝得多,紅甜椒湯真係第一次試,一試難忘,味道清新,甜滑,好有特色👍 西班牙可樂餅 $88其實係炸薯球,外脆內軟,係一款送酒嘅好味小食😋😋😋 海鮮煎餅 $68煎餅上條條細絲,係南瓜絲嚟咖,好有創意,咪道亦十分吸引~ 海鮮餅煎得脆脆,海鮮餡料有嚼口,亦係送酒佳餚😍 西班牙海鮮炒飯 $228點都要食啲嘢飽腹嘅😜點左海鮮飯,海鮮份量真不少👍有蝦、蜆、魷魚意大利飯粒粒分明有咬口,啲飯索晒啲海鮮汁,正正就是飯的靈魂,滋味😋😋😋 餐廳侍應亦值得一讚👍笑容滿面,有禮,令整個晚餐劃上完美句號😊

喺咁好嘅環境緊係飲返杯啦😅

Sangria Red $108

Sangria White $108

紅甜椒忌廉湯 $78

西班牙可樂餅 $88
其實係炸薯球,外脆內軟,係一款送酒嘅好味小食😋😋😋

海鮮煎餅 $68

煎餅上條條細絲,係南瓜絲嚟咖,好有創意,咪道亦十分吸引~

海鮮餅煎得脆脆,海鮮餡料有嚼口,亦係送酒佳餚😍

西班牙海鮮炒飯 $228
點都要食啲嘢飽腹嘅😜
點左海鮮飯,海鮮份量真不少👍
有蝦、蜆、魷魚

餐廳侍應亦值得一讚👍
笑容滿面,有禮,令整個晚餐劃上完美句號😊

2023-02-22
  • 紅甜椒忌廉湯
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 西班牙可樂餅
  • Sangria white
  • 海鮮煎餅
2023-02-22 90 浏览
餐廳位於尖東,雖然鬧市但附近環境比較清靜。室內空間大座位寬敞舒適。紅甜椒忌廉湯$78/位紅甜椒忌廉湯是一道風味特別的湯品,湯品中的甜椒味道鮮美,加上忌廉的香味,使得整個湯品風味更加豐富。湯的口感綿密,同法包一齊食更特出其風味。西班牙可樂餅$88西班牙可樂餅是由薯蓉組成,餅皮酥脆,裡面有豐富的薯蓉。作為小食非常適合不過。鵝肝苦瓜意大利雲吞$128鵝肝苦瓜意大利雲吞是一道十分有創意的菜式,鵝肝的味道非常鮮美,而苦瓜的苦味則平衡了鵝肝的濃味。味道非常難忘。西班牙海鮮炒飯$228西班牙海鮮炒飯是一道風味特別的炒飯,飯中有大量的海鮮,魷魚、海蝦、蜆等。海鮮炒飯的色澤鮮豔,搭配著香濃的調味,是一道有代表性的西班牙菜式。Virgin Colada $58/杯Virgin Colada是一道不含酒精的風味特別的飲料,一杯是含香茅薑味味道比較偏甜,另一杯是熱情果味是甜中帶酸,由於不含酒精,因此非常適合所有年齡層的人喝。

紅甜椒忌廉湯$78/位

西班牙可樂餅$88

鵝肝苦瓜意大利雲吞$128

西班牙海鮮炒飯$228

Virgin Colada $58/杯

2023-02-20 103 浏览
尖東噴水池旁的Ilberians老實說,很適合約會呢,約在噴水池旁已經夠浪漫,加上餐廳恬靜又有 昏暗的環境,有情調有氣氛,最重要不會有人高談闊論像街市般,信我,是情侶會愛上的氛圍。-紅甜椒 忌廉湯紅甜椒 忌廉湯賣相色彩繽紛,濃湯入口帶有粗粒紅椒,係炒香的洋蔥碎加持下更顯香甜美味,多士帶點蒜蓉的咸香,十分暖胃。西班牙可樂餅炸得外脆內軟,薯蓉味道甜甜的,香軟好食。--白酒煮大蜆大蜆好鮮甜啊~有淡淡的白酒香氣,簡單好食。-西班牙龍蝦燉飯用鐵鍋送上,保持熱辣辣不過最重要係成隻龍蝦好吸睛😍😍😍燉飯有淡淡的海鮮湯香味,煙韌有口感,龍蝦肉都香甜彈牙,好食呢。Sangria黎得西班牙餐廳,梗係要加多杯Sangria, 紅白各一杯,無得彈。

尖東噴水池旁的Ilberians
老實說,很適合約會呢,
約在噴水池旁已經夠浪漫,
加上餐廳恬靜又有 昏暗的環境,有情調有氣氛,
最重要不會有人高談闊論像街市般,
信我,是情侶會愛上的氛圍。
紅甜椒 忌廉湯

紅甜椒 忌廉湯賣相色彩繽紛,

西班牙可樂餅
炸得外脆內軟,薯蓉味道甜甜的,香軟好食。

白酒煮大蜆

大蜆好鮮甜啊~

有淡淡的白酒香氣,
簡單好食。

西班牙龍蝦燉飯

用鐵鍋送上,保持熱辣辣
不過最重要係成隻龍蝦好吸睛😍😍😍

燉飯有淡淡的海鮮湯香味,
煙韌有口感,

龍蝦肉都香甜彈牙,好食呢。

Sangria

黎得西班牙餐廳,
梗係要加多杯Sangria, 紅白各一杯,無得彈。
2023-02-11 2520 浏览
今晚預祝情人節,去了一間情調很浪漫,氣氛濃厚的餐廳吃晚餐。位於尖東的『IBERIANS』,現場見到幾對情侶們,閨中密友,知己良朋……感覺很輕鬆,工作過後,可以輕鬆一下,心情頓然感覺放輕了,沒有緊張的感覺。#紅甜椒忌廉湯 :很喜歡紅黃綠甜椒,新鮮吃已很清甜及爽脆。今晚飲這個濃郁的湯,軟綿綿,口感充滿了甜椒味,配上法包吃;吃著吃著,也回味著濃郁的濃郁湯#加利西亞章魚 : 前菜很精緻,章魚煮的很軟腍及甜美,配上香煎薯仔片,一點都不油膩,好味道😋#加利西亞章魚 : 邊吃邊跟一個他(她)聊天,無論什麼話題,對方願意作為聆聽者的,心靈理上一定有點安慰,只要彼此投放一餐的「時間」,勝過什麼奢侈品的禮物。#海鮮煎餅 :薄薄的煎餅,感覺很得意,很熟悉的感覺,味道淡淡的,但有微微的海鮮食材,煎餅厚度適中#西班牙海鮮炒飯:海鮮(鮮魷魚、海蝦及蜆),第一口吃著有點不習慣,炒飯配上橄欖及其他食材,炒飯香味十足及很吸晴,即時胃口大增。 #西班牙海鮮炒飯:因為炒飯非常的濃味,但是加上鮮檸檬汁後,味道即時提升了,帶了點點的清新口感,值得品嚐#Sangria Red#Sangria White任何時候在兩人的浪漫氣氛世
今晚預祝情人節,去了一間情調很浪漫,氣氛濃厚的餐廳吃晚餐。

#Sangria Red
#Sangria White

任何時候在兩人的浪漫氣氛世界裡有一杯美味又涼快的mocktail 及cocktail ,有著邊談邊唱飲最重要及最高的享受,它們擔當了很重要的角色~增加浪漫的氣氛!!

回頭指數達90%……情調滿分,浪漫氣氛,食物款式精緻又好味👍🏻😎

食物吃了令人有開心感及滿足感,尋找美食的同時,而又吃了意想不到的美食會更加令人開心萬分。

#重拾拍拖情懷
#兩小口
#溫馨滿載
#幸福滿瀉
#幸福感原來是很簡單
#all is one. One is all.
#shoulder to shoulder
#side by side
#this is a life and not alive in the world
2023-02-08
  • 紅甜椒忌廉湯
  • SangriaRed
  • SangriaWhite
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 海鮮煎餅
2022-12-29 287 浏览
網上見到好多好評,就book左間餐廳試下。星期六大約7:00到達,只有兩台客,心諗可能其他人未有咁早食飯吧。打開Menu ,都係叫下啲tapas,風乾火腿,西班牙海鮮炒飯之類,價錢的確係幾抵嘅,餐牌上見唔到西班牙特色飲品sangria,就問吓侍應有冇啦,侍應話入去問下,幾分鐘後侍應竟然同我講佢哋有sangria,但唔係沙冰,只有liquid的,搞到我一頭霧水,係咁嘅情況下當然唔好搏啦,所以帶咗其他飲品就算啦。我唔係叫咗好多嘢食,因為覺得佢唔正宗,好食就在家,唔好食就走人。風乾火腿好明顯唔係即切果d,都叫不過不失冇所謂啦。青口估計雪藏咗好耐,好乾同埋好鹹。另外,西班牙海鮮炒飯,第一啖已經食到成舊味精,無散開的。最後冇食晒就埋單走人,一定唔會有下次。good luck。

網上見到好多好評,就book左間餐廳試下。

風乾火腿好明顯唔係即切果d,都叫不過不失冇所謂啦。

青口估計雪藏咗好耐,好乾同埋好鹹。