2024-10-20
同朋友食完lunch,打算去corner食甜品+飲杯咖啡,我哋按照店內的推薦叫甜品,但店員表示無我哋想要的甜品,我同朋友最後叫咗每人一杯飲品,落order時店員驚訝地問我哋「你哋全部淨係飲嘢啊?」落order後店員行入廚房大聲地埋怨我同朋友們只係叫飲品,我諗店員應該好擔心我同朋友聽唔到,所以才咁大聲吧。其實我哋並非一開始只打算淨係飲嘢,而係打算食甜品+飲杯咖啡,但推薦牌上的三款甜品只剩一款,而我們都沒有興趣的;另外,即使客人只叫飲品都好,即使有不滿亦無需在廚房大聲埋怨客人吧,既然如此點解唔直接同我哋講,希望我哋離開呢?而且當時並非繁忙時間,店內亦有足夠的空枱,我哋亦不是逗留了好長時間,只是坐了45分鐘左右便離開,但整個過程就相當不愉快!最後,要表達一下真正的食評,我們分別order了熱Mocha、凍Mocha、熱檸茶、齋啡等,我和朋友一致認為最基本的Mocha都唔好飲,但價錢能夠媲美高級連鎖咖啡廳,至於好飲與否的確見仁見智,但是次的經歷足夠讓我和朋友們感到不愉快!係值得1分的!
係值得1分的!