2022-09-10 735 浏览
9月天,今個月系寶貝囡生日,今日又係中秋節正日,唔係要買返個蛋糕慶祝吓啦士多啤梨日本芝士蛋糕🧁 $280食落好香,香甜的草莓🍓,濃郁嘅煉乳融化再配合忌廉,超級滑身,入口即溶,口感多層次之餘,又顯得高級又優雅😋😋😋😋😋😋
士多啤梨日本芝士蛋糕🧁 $280
日本士多啤梨芝士蛋糕
2022-09-10
宵夜
日本士多啤梨芝士蛋糕
2022-08-19 373 浏览
平時行過Italian Tomato,見到蛋糕都好吸引,不過價錢略貴,唔係太捨得食。剛見到近排做夏之感謝祭優惠,$188可以揀五件$45或以下嘅蛋糕, 又幾抵喎。五件蛋糕一齊放,靚靚。揀左兩件期間限定嘅茉香桃脆,蛋糕底係朱古力味仲有朱古力忌廉,帶少少焦糖脆脆,上面有白桃乳酪慕斯,仲有兩片白桃,非常之清甜。藍莓芝士撻外型好吸引,撻底幾結實,加埋吉士忌廉、藍莓忌廉,仲有好多粒大大粒嘅蓋莓,粒粒都好甜。皇牌士多啤梨糕外型好靚,忌廉打得好奶滑,蛋糕清甜,可惜士多啤梨略酸,一般啦。最後係芒果慕絲蛋糕,慕絲中間仲加左芒果醬,酸酸甜甜不錯。第一次試呢四款蛋糕,三十幾蚊一件係幾抵嘅,不過想食嘅款式都揀晒,試一次就算了。

五件蛋糕一齊放,靚靚。

最後係芒果慕絲蛋糕,慕絲中間仲加左芒果醬,酸酸甜甜不錯。
2022-07-26 309 浏览
ltalian tomato 算係性價比唔錯既連鎖西餐廳,士多啤梨蛋糕又好好食。新港城既舖位偏小,開放式坐位,尚算舒適。服務員有禮,會細心解答問題。首先食咗個正餐,再食蛋糕。兩個意粉賣相都唔錯,意粉硬度適中,蒜香味十足,炒得好香。份量唔多,啱啱夠一個女仕食,可能俾你留肚食蛋糕。蒜香柏士圖意式風乾火腿意粉香煎帶子蒜香煙肉意粉炸魷魚圏拼洋蔥圏炸野冇得輸,但每樣得三件,唔夠食,要同朋友斗快手。凍榛子朱古力咖啡太耐冇飲既邪惡飲品,真係好好飲。士多啤梨朱古力蛋糕重點黎啦!蛋糕時間!士多啤梨朱古力蛋糕 -- 依隻係新出既口味,即係皇牌士多啤梨派 + 朱古力,兩樣都係我既最愛。忌廉,海綿蛋糕都有好濃郁既朱古力味,又好幼滑,而士多啤梨又有一貫既水準,值得一試。不過朱古力味太重,搶咗士多啤梨既風頭,真係好難平衡。至於鮮果千層酥, 生果係好新鮮, 可惜個千層酥唔夠脆, 期望係拿破崙咁脆。

首先食咗個正餐,再食蛋糕。
兩個意粉賣相都唔錯,意粉硬度適中,蒜香味十足,炒得好香。
份量唔多,啱啱夠一個女仕食,可能俾你留肚食蛋糕。

蒜香柏士圖意式風乾火腿意粉
香煎帶子蒜香煙肉意粉
炸魷魚圏拼洋蔥圏
炸野冇得輸,但每樣得三件,唔夠食,要同朋友斗快手。
凍榛子朱古力咖啡

太耐冇飲既邪惡飲品,真係好好飲。
士多啤梨朱古力蛋糕
重點黎啦!蛋糕時間!

不過朱古力味太重,搶咗士多啤梨既風頭,真係好難平衡。

• 士多啤梨朱古力蛋糕
2022-05-12 464 浏览
馬鞍山的Italian Tomato 餐廳位於新港城中心(在扶手電梯旁邊),很容易找到。我到了那裏吃午餐,到達時間是二時,大概七成滿座,lunch set 的選擇也頗多,包括餐湯、主菜及飲品,我點了肉醬意粉法蘭克福腸配薯條。餐湯是忌廉磨菇湯,它的濃度適中,有淡淡的磨菇味,飲到湯底有幾塊小小的磨菇片。接著是主菜上場,肉醬意粉雖然是迷你size,但有其他配菜,全份是飽肚的。薯條非常美味,又粗又大條,而清新的蔬菜沙律可以中和肉醬意粉和法蘭克福腸的油膩。飲品我選了熱檸茶,檸檬有三片,茶偏濃,略帶苦味。另外,我再加配一個樱花開心果士多啤梨忌廉蛋糕,粉紅色的忌廉當中隱約帶點櫻花的鹹味,這個蛋糕有很多士多啤梨,喜歡士多啤梨的朋友不妨一試。總括而言,這間Italian Tomato 餐廳的環境舒服,餐具乾淨,侍應服務好,上菜也快,價錢合理,很滿意的一個午餐。
飲品我選了熱檸茶,檸檬有三片,茶偏濃,略帶苦味。
2022-05-06
  • 蛋糕
2022-03-19 352 浏览
Italian Tomato Café ☕️📍 馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(4期)2樓2092號舖∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘蕃茄仔蛋糕 好多人都有食過😛🍰,最近經過, 發現佢地做緊限時優惠,$180/5件 😍,抵食呀👏。 而且味道都唔差👍🏻我最推介係 芒果芝士蛋糕,上層有滿滿嘅芒果,下層有濃郁嘅芝士海綿蛋糕🤤。其次就係最傳統既黑森林蛋糕😹,呢個黑森林蛋糕係特別多啫喱, 口感唔錯😽。整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘∘
Italian Tomato Café ☕️

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

2022-01-26 200 浏览
平日星期一下午1:15到,只有一枱客,人不多反而現在因疫情關係會覺好些便直入。地方不大,坐位有限,價格不算貴尚可,但食物味道只是一般。是在商場中間位置,不是有全玻璃或實牆間格,故相對開掦,坐位舒適。廚師連服務員也有4位,相當足夠,有禮但不細心,可能只得兩台客,送完餐後,服務員一直在忘其他事情,沒有間中朝我們方向望過來,我想要細碟,調味料,等了數分鐘,服務員也未曾留意我揚手,我只好帶回口罩起身行兩步,她們才留意到。到下餐飲時,我係一直留意他們嘅方向,見她們稍為轉喺我嗰邊,我即刻掦手示意😒。南瓜湯 - 好一般。卡邦尼意粉配沙律 - 沙律菜都新鮮,意粉不過不失,卡邦尼汁稍稀。龍利柳蘑菇焗飯 - 龍利柳肉質鬆散,焗飯就不錯。
平日星期一下午1:15到,只有一枱客,人不多反而現在因疫情關係會覺好些便直入。地方不大,坐位有限,價格不算貴尚可,但食物味道只是一般。是在商場中間位置,不是有全玻璃或實牆間格,故相對開掦,坐位舒適。廚師服務員也有4位,相當足夠,有禮但不細心,可能只得兩台客,送完餐後,服務員一直在忘其他事情,沒有間中朝我們方向望過來,我想要細碟,調味料,等了數分鐘,服務員也未曾留意我揚手,我只好帶回口罩起身行兩步,她們才留意到。到下餐飲時,我係一直留意他們嘅方向,見她們稍為轉喺我嗰邊,我即刻掦手示意😒。
南瓜湯 - 好一般。
龍利柳蘑菇焗飯 - 龍利柳肉質鬆散,焗飯就不錯。
2022-01-24
週末我們兩老去了馬鞍山逛逛 ...逛了陣,儍爸話想食士多啤梨蛋糕 ...咁啱又見到間 Italian Tomato ...咁就入去食件 cake 嘆杯咖啡 ...週末都有下午茶餐提供,又幾好喎 ...我們點了兩份蛋糕餐 ... 可以在蛋糕櫃揀一款蛋糕 + 咖啡 / 茶 ... @HK$58 都幾抵食儍爸 ... 士多啤梨蛋糕 + 凍咖啡儍媽 ... 特濃朱古力芝士撻 + 熱咖啡看個橫切面就知佢好有層次 ...面層是朱古力粉、下面是 70 % 朱古力慕斯、朱古力海綿蛋糕、忌廉芝士、朱古力曲奇撻底一口就食到香濃的朱古力和芝士,多層次的味道和口感,配埋杯香濃咖啡真是超滿足呢 !!! 其它下午茶餐都好吸引 ...肉醬意粉配沙律、餐湯、蒜蓉多士加埋餐飲都係 HK$58 ...其實馬鞍山不太近我,不知其他分店有冇呢 ?!** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
週末我們兩老去了馬鞍山逛逛 ...
逛了陣,儍爸話想食士多啤梨蛋糕 ...
咁啱又見到間 Italian Tomato ...
咁就入去食件 cake 嘆杯咖啡 ...

週末都有下午茶餐提供,又幾好喎 ...
我們點了兩份蛋糕餐 ...

儍爸 ... 士多啤梨蛋糕 + 凍咖啡
儍媽 ... 特濃朱古力芝士撻 + 熱咖啡
看個橫切面就知佢好有層次 ...

其它下午茶餐都好吸引 ...
其實馬鞍山不太近我,不知其他分店有冇呢 ?!
2021-10-31
下午茶
  • 特濃朱古力芝士撻
  • 士多啤梨蛋糕
2021-09-25 215 浏览
我平時都幾鐘意去唔同既cafe 食野 悠悠閒閒度過一個下午 琴日我揀左黎呢間餐廳食下午茶 叫左一個黑松露意粉配蒜蓉包 黑松露意粉 帶出左濃濃既黑松露香味 剩係聞到已經覺得好好食 另外蒜蓉包外脆內軟 十分好吃 仲配埋個羅宋湯 羅宋湯 味道啱啱好 唔錯店員有禮貌 餐廳環境都很好 值得推薦既餐廳。
店員有禮貌 餐廳環境都很好 值得推薦既餐廳。
2021-08-11 234 浏览
今日好開心老公請假同我食飯行街,我哋食完午飯啊行咗陣,去到下午茶時間經過呢一間野,諗住食下佢啲蛋糕,因為外表好靚,而且都有一段時間冇食,所以見到冇乜人就立即入去。我哋一人叫咗一個蛋糕套餐, $58 ,要加一,大概每人$60幾左右啦。有一件蛋糕加一杯嘢飲,凍檸茶凍檸水嗰啲。凍檸茶凍檸水質素正常,不過佢哋嘅清水就唔正常,多謝佢哋店員好殷勤,一開始送咗兩杯清水俾我飲,有好大浸up味道,好怪重點來到蛋糕,覺得質素差咗好多,而且味道好假,好死甜!栗子蛋糕:好死甜,忌廉太多,忌廉得個甜字,冇奶香,佢哋最開頭嗰啖我直頭覺得有啲似洗潔精味,而唔係栗子香!鮮果千層酥,好林,睇個樣以為脆卜卜,食落口林過廁紙🧻

凍檸茶凍檸水質素正常
,不過佢哋嘅清水就唔正常,多謝佢哋店員好殷勤
,一開始送咗兩杯清水俾我飲,有好大浸up味道,好怪

重點來到蛋糕,覺得質素差咗好多,而且味道好假,好死甜!

鮮果千層酥,好林,睇個樣以為脆卜卜,食落口林過廁紙🧻
2021-07-03 165 浏览
如果晏咗起身都唔怕因為過咗11點都仲有早餐供應佢都有五六種選擇仲有all day breakfast 都唔係好貴 可以一試不過嗰日想食扒 所以叫咗個豬扒加蕃茄意粉另外仲叫咗個肉醬長通粉同埋有份煙肉黑松露炒蛋因為地方唔係好大又唔想等位仲要外賣有八折㗎所以最後都係拎走返屋企食但返到屋企食都仲係熱辣辣所以不錯不錯👍🏼
如果晏咗起身都唔怕
所以最後都係拎走返屋企食
但返到屋企食都仲係熱辣辣
所以不錯不錯👍🏼
2021-05-09 194 浏览
其實原本沒甚麼期待,看到餐廳有很多空位而其他餐廳要排長龍所以去嘗試。結果是,I like it。不過這個喜歡是比較個人的,我能想像會有人覺得很一般。點了一個午餐 - 烤雞意大利包+薯條+沙律,另外有餐湯(雜菜湯)和一杯凍/熱餐飲。份量剛好很滿足。包烤的有軟身的地方有脆的地方,我很喜歡。裡面的雞也調味的好吃。薯條有點腍,沙律正常。如果沙律汁和面包裡的像千島醬的汁可以更有餐廳自己的特色會更好,因為現在有點像平常能吃到的味道,沒甚麼獨特賣點。最滿意的是服務員態度,每一位都很有禮貌和主動。餐廳的服務真的很重要。環境也很舒適,感覺在享受生活,沒有壓力要趕著埋單。看到別的桌子都是一家大小,有幾枱也是坐著等其他家庭成員到,很適合有小孩子的來。
份量剛好很滿足。

2021-05-08
2021-04-26 176 浏览
諗起好耐無食過意大利蕃茄了今日黎到MOS就去再食下呀點左~明太子尤魚意粉呢個係由以前開始黎到必點既好鍾意佢個明太子醬汁對我黎講係絕配今次再食個意粉質感同以前比真係退步左唔小好無咬口完全無ENCORE既意慾了~香蒜意式風干火腿意粉呢個好香蒜容味個HAMS都不錯不過都係同一個問題意粉質感既問題令成個意粉失色了P.S. STAFF幾HELPFUL本人唔食芝士想另上佢地都好幫忙讚~
諗起好耐無食過意大利蕃茄了

佢地都好幫忙
讚~
2021-04-21
2021-04-19 517 浏览
今日又去馬鞍山做嘢,轉眼已到午飯時間,唔想週圍行,便入嚟Italian Tomatoes 食過午餐跟著再搏殺。雖然在Italian Tomatoes 食過早餐,但好幾年無係到食午餐,真的要試試。餐廳在商場內,座位尚算寬躺。午餐選擇頗多,除咗下圖1至10之外,還有另外的意粉和咖喱飯可選擇。價錢也不算貴,套餐包湯及餐飲,由$64起,還可加$32要蛋糕作甜品。今日餐湯是洋蔥忌廉湯,忌廉湯底做得唔錯,不過稀或稠。味道則略淡,用洋蔥做忌廉湯,始終不夠香。肉醬意粉法蘭克福腸配薯條丶沙律及蒜蓉多士($72)上枱有點早餐feel 。🤣 沙律菜新鮮,醬汁是芝蔴醬加沙律汁,味道唔錯。腸是法蘭克福腸,夠粗大,有咬口,好食。肉醬意粉亦香濃,但因肉醬是煑好放在意粉上,食時要撈暈。而蒜蓉多士及薯條亦香脆,味道ok。👍🏻吉列豬扒蕃茄蛋包飯($86)是出乎意料之外的好味。首先豬扒炸得鬆脆,扒肉仍多汁很juicy。蛋炒得很滑,完全包著飯,可以一啖飯加一啖豬扒,香甜滑溜,完全滿足味蕾。旁邊還有西蘭花,和以蕃茄汁做底,好味又健康。😋😋😋餐飲叫了熱咖啡,日式咖啡,濃濃的咖啡香,質地滑溜,好味兼提神!👍🏻👍🏻👍🏻

2021-04-13
  • 吉列豬扒蕃茄蛋包飯
2020-10-20 465 浏览
今日去馬鞍山探朋友,因未食早餐,見間間門口都有人龍,便求其入一間食肆先醫肚。見Italian Tomatoe Cafe 有位,便二話不說,即刻入去。它早餐選擇不算多,只有5款,我揀了2號,即白汁磨菇三文魚奄列(因無三文魚,改了吞拿魚)及烤雞扒($52),而老公揀了肉醬長通粉及黑松露炒蛋($48),餐飲要了熱咖啡。我的早餐先上,一看份量便知可當作Brunch。先試炒蛋,裏面有很豐富的吞拿魚醬,絶不是少少的幾粒,與蛋夾埋,味道唔錯。我略嫌魚醬咸了一點,放在多士上食就啱啱好。薯餅新鮮炸,又熱又脆口,好味。👍🏻👍🏻雞扒卻十分之失色,肉質較硬兼無乜鷄味,上面的燒汁不能提味,因太稠,反而影響食慾。沙律菜不過不失,不是最新鮮,咬落脆口果隻。👎🏻老公的餐同樣份量不少,黑松露炒蛋很香,就咁食又得,放落多士上又是另一種口感,同樣好味。😋😋😋 煙肉炸得香脆,一點也不覺得油膩。👍🏻番茄肉醬長通粉份量絶不少,食落番茄味濃,肉醬豐富,配埋長通粉,簡直一流,Yummy yummy! 😋😋😋它的咖啡是日式炭燒咖啡,香濃,好好飲。😍😍😍總括而言,它的早餐一個好味一個普通,咖啡卻是一流,雖然價錢比茶記貴少少,也值得。

它的咖啡是日式炭燒咖啡,香濃,好好飲。😍😍😍

2020-10-17
$50 (早餐)
  • 肉醬長通粉丶黑松露炒蛋早餐
2019-12-12 691 浏览
新港城少有高質素意粉嘅餐廳,因為平日關係所以冇人等位。Order左兩個意粉,一個係晚餐的青口意粉,另一個係推廣嘅蟹肉三文魚意粉。先講青口意粉佢好多青口,通常一般餐廳只係比兩至三隻青口,但係佢有好多!讚👍蟹肉三文魚意粉的三文魚多味道很鮮甜,汁又唔會好溜,食完仲可以加甜品要多件蛋糕!