JA Kitchen

2024-11-14 244 浏览
如果想試下創新嘅fusion味道,JA Kitchen絕對值得一試!間舖雖然唔算好大,但一入到去已經感受到個高級feel,裝修簡約時尚,仲要配埋個mood lighting,影相一流!今次試左佢地嘅testing menu $580前菜嘅日本白子蒓菜柚子酸汁已經好吸引,白子香濃滑嫩,配埋清新嘅柚子香,開胃感爆燈!個海產冷盤嘅花雕大頭蝦真係好正,蝦肉爽彈有嚼頭,花雕香氣入口即散發,連埋隻南非活鮑魚,鮮味十足!最搶鏡一定係個煙燻香箱蟹肉確無骨阿波尾雞翼,上菜嗰陣係用個木盒裝住,打開嗰下煙霧四散,好有格調!雞翼外皮脆卜卜,蟹肉鮮甜多汁,香氣撲鼻!北海道帶子係我心水推介,帶子新鮮甜美,個蟹粉牛乳汁香濃惹味,配埋爆彈口感嘅海葡萄,層次感十足!蟹黃蟹肉春卷天婦羅酥脆無油膩,蟹黃香濃得嚟又唔會太漏。主菜方面,我試過牛柳同黑豚,兩樣都好出色!牛柳嫩滑多汁,黑豚肉質軟腍有蓉蓉口感,配埋山葵提香提味,好開胃!蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷。個鰻魚燒得啱啱好,外皮香脆,入面嘅肉質軟嫩多汁,蒲燒醬甜中帶鹹,配埋軟綿綿嘅木棉豆腐,包埋手卷食落去層次感十足!月本高菜白飯魚炒飯真係出乎意料咁好食!粒粒飯粒晶瑩飽滿,個高菜香氣

今次試左佢地嘅testing menu $580

蟹黃蟹肉春卷天婦羅酥脆無油膩,蟹黃香濃得嚟又唔會太漏。

月本高菜白飯魚炒飯真係出乎意料咁好食!粒粒飯粒晶瑩飽滿,個高菜香氣陣陣,啲白飯魚炒到香脆,成碟飯香氣四溢,食落唔會覺得漏,反而有種清新嘅感覺。

赤焰湯新竹米粉都係一絕,啲湯底香辣惹味,米粉嘅質地勁柔滑,一啖接一啖停唔到口!

最後嘅焦糖奶凍都做得好出色,滑溜香甜,唔會太膩!

錦上添花嘅係而家訂枱仲有送南非活鮑魚優惠,以呢個價位嚟講真係超值!想去一定要提早預約。
2024-11-09
  • 海產冷盤
3天前 0 浏览
想食fusion菜唔一定要去港島區,佐敦晚市每人$580就試到佢哋嘅tasting Menu~ 如果有提早一日訂咗嘅話仲有鐵板鮑魚送添😝❥前菜蟹肉蟹粉茶碗蒸茶碗蒸好滑,蟹味濃郁🦀❥本入海產冷盤海產有:大頭蝦、海螺、花甲 蝦同海螺係用花雕酒醃製,口感較爽花甲應該有加香茅,有啲越南風味🥰❥鐵板季節海產鐵板大溝貝,經過黑椒調味配咗白酒海膽汁食落更鮮甜👅❥煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波眉雞翼一拉開木箱,就有一縷縷煙霧散發出嚟,有煙熏嘅香氣雞皮燒得幾脆,味道有醬油嘅甜,肉質又滑😍入面釀咗蟹肉,都幾特別❥季節一品料理蒜蓉燒關西蜆蜆肉飽滿,蒜蓉燒得好香~❥蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷是日MVP!!!手卷入面有鰻魚、豆腐、魚子醬鰻魚皮肉分開分開燒,所以成塊皮都係脆嘅肉質就相對軟嫩肥美蒲燒鰻魚嘅醬汁由餐廳自己調製,唔會太甜用咗京都豆腐,口感唔錯佢哋嘅大阪紫菜食落好脆❥鐵板prime牛柳裙邊牛味都幾濃,都幾Juicy配山葵醬唔錯😚❥鐵板西班牙黑豚肩用嘅係西班牙利比亞豬佢地食橡果大,冇沙門氏菌,七至八成熟都OK所以肉質會偏軟身❥赤焰湯新竹米粉米粉好索湯汁湯底微辣,有少少韓式辣醬feel❥日本高菜白飯魚炒飯高菜經醃製過,有啲

❥前菜

蟹肉蟹粉茶碗蒸
茶碗蒸好滑,蟹味濃郁🦀

❥本入海產冷盤

海產有:大頭蝦、海螺、花甲
蝦同海螺係用花雕酒醃製,口感較爽
花甲應該有加香茅,有啲越南風味🥰

❥鐵板季節海產

鐵板大溝貝,經過黑椒調味
配咗白酒海膽汁
食落更鮮甜👅

❥煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波眉雞翼

一拉開木箱,就有一縷縷煙霧散發出嚟,有煙熏嘅香氣
雞皮燒得幾脆,味道有醬油嘅甜,肉質又滑😍
入面釀咗蟹肉,都幾特別

❥季節一品料理

蒜蓉燒關西蜆
蜆肉飽滿,蒜蓉燒得好香~

❥蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷

是日MVP!!!
手卷入面有鰻魚、豆腐、魚子醬
鰻魚皮肉分開分開燒,所以成塊皮都係脆嘅
肉質就相對軟嫩肥美
蒲燒鰻魚嘅醬汁由餐廳自己調製,唔會太甜
用咗京都豆腐,口感唔錯
佢哋嘅大阪紫菜食落好脆

❥鐵板prime牛柳裙邊

牛味都幾濃,都幾Juicy
配山葵醬唔錯😚

❥鐵板西班牙黑豚肩

用嘅係西班牙利比亞豬
佢地食橡果大,冇沙門氏菌,七至八成熟都OK
所以肉質會偏軟身

❥赤焰湯新竹米粉

米粉好索湯汁
湯底微辣,有少少韓式辣醬feel

❥日本高菜白飯魚炒飯

高菜經醃製過,有啲似酸菜
加埋白飯魚為炒飯增添幾番風味

甜品

北海道奶凍配焦糖脆脆
奶凍甜度適中,奶味香濃,口感順滑
配焦糖脆脆,有返個對比就啱啱好🤤
4天前 0 浏览
上網睇柯士甸站有一間挺隱世的日式料理,於是入嚟試吓前菜:鴨胸鴨胸肉質嫩滑, 不會太肥膩/太多脂肪, 表面放上海葡萄, 有漲爆口感, 作開胃菜一流~本日海產冷盤花雕醉螺有啖啖的酒香味, 螺肉新鮮彈牙~大頭蝦蝦頭有甘甜橙黃色的蝦膏, 蝦肉肉質亦很彈牙~汁煮鮑魚肉質淋甜, 醃得非常入味~鐵板季節海產岩手縣鐵板生蠔🦪肉質非常飽滿及肥美, 保留原有濃厚的蠔味, 亦帶有牛奶般鮮甜的味道, 豐富味道的層次感煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波尾雞翼一打開個木箱, 陣陣飄香的煙燻, 煙霧彌漫, 打卡拍片一流雞翼更釀了很多蟹肉+蟹膏, 一啖雞翼+一啖蟹肉, 幸福感滿滿的!季節一品料理白子天婦羅, 即魚類的精巢, 外脆內軟, 食落去一啲都唔腥, 尤其是適合男士補補佢!蒲燒鰻魚(京都)木棉豆腐手卷有鰻魚肉+鰻魚皮+來自京都的豆腐將新鮮的紫菜包裹住所有食材放進口, 都是脆脆的, 口感特別之餘, 層次感亦很豐富~鐵板Prime牛柳裙邊 配 山葵漬大概5成熟的牛柳, 肉質既嫩又淋, 配上山葵漬一起吃, 更加刺激味蕾!當然可以配炸蒜片&岩鹽一起吃, 味道更有另一層次~鐵板西班牙黑豚肩 配 山葵漬黑豚肩呈5成熟左右, 顏色粉嫩,
上網睇柯士甸站有一間挺隱世的日式料理,於是入嚟試吓

前菜:鴨胸

本日海產冷盤
花雕醉螺有啖啖的酒香味, 螺肉新鮮彈牙~
大頭蝦蝦頭有甘甜橙黃色的蝦膏, 蝦肉肉質亦很彈牙~
汁煮鮑魚肉質淋甜, 醃得非常入味~

鐵板季節海產

煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波尾雞翼
一打開個木箱, 陣陣飄香的煙燻, 煙霧彌漫, 打卡拍片一流

季節一品料理

蒲燒鰻魚(京都)木棉豆腐手卷
有鰻魚肉+鰻魚皮+來自京都的豆腐

鐵板Prime牛柳裙邊 配 山葵漬
當然可以配炸蒜片&岩鹽一起吃, 味道更有另一層次~

鐵板西班牙黑豚肩 配 山葵漬
黑豚肩呈5成熟左右, 顏色粉嫩, 吃下去很淋
配上山葵漬, 更有提鮮作用~

日本高菜白飯魚炒飯
米飯粒粒分明, 而且炒得幾乾身, 配上白飯魚 & 高菜 (類似芥菜D friend) 一起炒, 口感脆脆的~

赤焰湯新竹米粉
湯底雖然幾辣, 每條米粉都掛上湯底的辣汁, 味道更加特別~

甜品 (焦糖脆脆奶凍)
一定要將脆脆&奶凍放進口一起吃, 因為可以中和一下甜度, 否則會太甜太痴牙~
更為這慎飯畫上完美句號~
2024-11-16
呢間餐廳絕對有一種臥虎藏龍、驚艷嘅感覺。看似主打日本菜,但其實當中融合咗多種不同嘅烹調方式同元素。每一道菜都好好食、好有心思🙌🏻✨香箱蟹蟹肉蟹籽茶碗蒸採用時令食材香箱蟹,將鮮味蟹肉同蟹膏加入蒸蛋入面,再配搭滑溜豆腐,鮮味無窮。✨花雕醉大頭蝦、醉花螺、醉蜆三款海產食材都非常鮮味彈牙,而且用上陳年花雕同加入杞子等養生藥材,味道非常濃郁可口!✨鐵板北海道帆立貝厚肉帆立貝兩面煎得金金黃黃,而醬汁係由蟹粉同牛乳製成,又濃又滑,好有驚喜。✨煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波尾雞翼以小木箱盛載雞翼,一打開蓋蘋果木嘅煙燻香湧出嚟,打卡一流。一口咬落,帶有焦香同蜜糖甜嘅雞皮裡釀住滿滿嘅香箱蟹肉同蟹膏,外脆內鮮嫩,亦突顯左廚師嘅功架。✨蟹肉腐皮春卷 以腐皮包住蟹肉,中間夾住一片紫蘇葉增添一份香氣。炸香後在灑上魚春粉及紫菜菜粉,口感非常酥脆。✨蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷用上大板紫菜,特別脆身;豆腐則用上京木棉豆腐,稻香濃郁,口感比一般嘅紮實。而蒲燒鰻魚同坊間一般嘅處理手法並唔一樣。鰻魚嘅皮同肉分開處理,皮以鐵板煎香,而肉則以爐端燒方式處理。更加用上六款不同糖去進行調味,絕對係花盡心思💛用紫菜包起豆腐同鰻魚一齊食用,口感同味道
呢間餐廳絕對有一種臥虎藏龍、驚艷嘅感覺。

看似主打日本菜,但其實當中融合咗多種不同嘅烹調方式同元素。
每一道菜都好好食、好有心思🙌🏻

✨香箱蟹蟹肉蟹籽茶碗蒸

✨花雕醉大頭蝦、醉花螺、醉蜆

✨鐵板北海道帆立貝

✨煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波尾雞翼

✨蟹肉腐皮春卷

✨蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷
用紫菜包起豆腐同鰻魚一齊食用,口感同味道都非常豐富,大讚!

✨鐵板prime牛柳裙邊配山葵漬 / 鐵板西班牙黑豚肩配山葵漬
Prime grade牛柳油花紋理豐富、肉質堅質,肉味非常濃郁;
後者用上西班牙伊比利亞豬主要食橡樹果,所以帶有獨特香味,七至八成熟係非常安全而又能帶出最佳口感。
兩者都可以配上山葵漬、海鹽或煎香蒜片一同食用。

✨日本高菜白飯魚炒飯 / 赤湯新竹米粉
前者高菜同白飯魚令整體增添爽脆口感,白飯魚仲帶有鹹香感;而後者赤湯係味噌湯帶辣味同芝麻香。兩者都超級好食!

✨北海道奶凍配焦糖脆脆
奶凍又香又滑,配上酥脆富有蜜糖香嘅焦糖脆脆,為今餐畫上完美句號🥹

🔥🔥🔥 如果早一日預訂,仲會送你一客鐵板南非鮑魚!配上鮑魚肝醬一齊食,好滋味🤤🤤🤤
2024-11-14
4天前 0 浏览
😆Tasting Menu ($580)前菜海産冷盤鐵板季節海產季節一品料理鰻魚木棉豆腐手卷煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞翼甜品🥩肉肉1️⃣西班牙黑豚 2️⃣美國牛柳裙邊🍚飯麵1️⃣高菜白飯魚苗炒飯 2️⃣赤焰新竹米粉Tasting menu部分菜式係季節性 而有兩道菜就固定 一睇就知係招牌菜 確實兩道都好有驚喜🤓🍗煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞翼就咁睇成個設置就知呢度菜好有心思一打開個木箱煙熏味就出晒嚟而雞翼入面釀住蟹肉 足料脹卜卜 充滿肉汁 出色🍙鰻魚木棉豆腐手卷鰻魚嘅皮同肉分開料理 魚皮煎得香脆魚肉都有鰻魚香味豆腐亦都滲咗醬汁製作成手卷體驗有驚喜最後要讚讚個海産冷盤 有三樣海產 豐富又開胃🦪花雕大頭蝦花螺鮑魚花螺用甜甜酸酸嘅醬汁調味鮑魚亦都大大隻最重要係隻大頭蝦大隻彈牙而且蝦頭蝦膏鮮甜 綴極都唔夠喉最重要係要打電話book位 會有南非鮑魚送嫁!仲要唔係普通鮑魚 會配埋海膽忌廉汁 超惹味🥹🥹
😆Tasting Menu ($580)
前菜

花螺用甜甜酸酸嘅醬汁調味
鮑魚亦都大大隻
最重要係隻大頭蝦大隻彈牙
而且蝦頭蝦膏鮮甜 綴極都唔夠喉

近排好多人推薦呢間日式料理😚 即刻約朋友嚟試佢地嘅tasting menu九道菜只係$580菜式食得出用心設計過,賣相亦十分精緻成個體驗有點似fine dine,由店員一一介紹海產方面都是用上時令海鮮由廚師發辦🐚嘴刁嘅朋友都話好食🫶🏻 誠意推薦比你嘅朋友/另一半❝ 前菜 - 日本白子配柚子酸汁✨❝ 海產冷盤 - 花仙子醉大頭蝦·醉鮑魚·醉花螺 ✨❝ 鐵板季節海產 - 北海道干燒帶子配蟹粉牛乳汁 ✨❝ 煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞翼 ✨❝ 季節一品料理 - 關西產地蜆配酥脆蟹仔 ❝ 蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷 ✨ ᴹʸ ᶠᴬⱽ .ᐟ❝ 鐵板Prime牛柳裙邊 / 鐵板西班牙黑豚肩 ✨❝ 高菜白飯魚苗炒飯 / 赤焰新竹米粉 ❝ 甜點 - 牛乳奶凍配焦糖脆脆
近排好多人推薦呢間日式料理😚 即刻約朋友嚟試
佢地嘅tasting menu九道菜只係$580
菜式食得出用心設計過,賣相亦十分精緻
成個體驗有點似fine dine,由店員一一介紹
海產方面都是用上時令海鮮由廚師發辦🐚

❝ 蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷 ✨ ᴹʸ ᶠᴬⱽ .ᐟ

❝ 鐵板Prime牛柳裙邊 / 鐵板西班牙黑豚肩 ✨

❝ 高菜白飯魚苗炒飯 / 赤焰新竹米粉

❝ 甜點 - 牛乳奶凍配焦糖脆脆
坊間omakase大多都係食壽司/刺身 晚市下下都要$1000起跳 長輩又未必喜歡 中日fusion Omakase 就岩曬大家(頭盔:根據當日菜式同個人主觀判斷覺得有中菜元素🤓🤓)晚市$580食到九道菜 本身已經好抵 打電話訂位仲送多隻南非鮑魚 十道菜大滿足🤓🤓🍱Tasting Menu ($580)1️⃣前菜2️⃣海產冷盤3️⃣鐵板季節海產4️⃣煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞翼5️⃣季節一品料理6️⃣鰻魚木棉豆腐手卷7️⃣西班牙黑豚/美國牛柳裙邊8️⃣高菜白飯魚苗炒飯/赤焰新竹米粉9️⃣甜品最驚喜/深刻頭3位重點介紹下😙🥇鰻魚木棉豆腐手卷毫不猶豫一定係呢個 食完真係wow一聲 好欣賞廚師嘅心思 鰻魚嘅皮同肉係分開烹調 皮拎去炸 肉係煎 再加上京都木棉豆腐 無論係口感同味道上都好豐富 而且呢個配搭同製作方法都係我第一次見 想食多十件🥹🥹🥈花雕大頭蝦花螺鮑魚點解話有中式元素呢 因為食到花雕😂😂海鮮好入味之餘又唔會比花雕味搶曬 最精彩係隻大頭蝦 蝦頭嘅膏極鮮甜又多 蝦肉勁厚又彈牙!🥉煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞翼打卡一流 要自己打開個箱睇煙燻效果 食落煙燻味唔算太濃 但釀左爆多蟹肉脹卜卜 都係心思之作🤓🤓世上omakase何其多

🍱Tasting Menu ($580)

1️⃣前菜

最驚喜/深刻頭3位重點介紹下😙

🥇鰻魚木棉豆腐手卷

🥈花雕大頭蝦花螺鮑魚

🥉煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞翼

世上omakase何其多 所以我將佢定位做fusion omakase 今次我食嘅菜式就偏中日 個人認為真係好岩帶長輩去食/慶祝 記得電話訂位好多野送🤣🤣
2024-11-09 0 浏览
👈🏻JA Kitchen#japjapjap_佐敦#japjapjap_日本菜JA Kitchen Tasting Menu $580佐敦隱世嘅日式私房菜🤫每道菜都好味又有心思 真係值得多啲人知呀🧚🏻‍♀️本日海產冷盤係鱈魚白子入口非常順滑 口感綿密🤩第一次食滑捋捋嘅蒓菜 勁cute加埋酸酸地嘅柚子醋一齊食好開胃 季節海產係鮑魚同大蝦😆用咗花雕酒釀製 非常入味醉大蝦蝦膏滿滿 忍唔住啜曬蝦頭嘅膏醉鮑魚爽彈唔會靭北海道帶子配海膽蟹膏牛乳汁帶子煎到金黃色 上面仲有海膽點綴海膽蟹膏牛乳汁非常驚豔 食到舔舔脷🥳山楂梅子醬大蜆蜆殼邊點咗啲鹽加埋酸酸哋山楂梅子醬咁飲嗰汁好開胃不過得一隻大蜆 唔夠喉呀🥹煙燻厚切牛舌山椒燒一打開個盒就飄出蘋果煙燻木嘅香氣😘用咗牛舌最軟腍嘅位置彈牙得嚟又有咬口連蔥都燒得好香甜好滿足呀蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷鰻魚非常肥美😍鰻魚皮燒到好香脆食物油香滿滿配上炸到外脆內軟嘅木棉豆腐一齊食 口感非常豐富鐵板PRIME牛柳裙邊/西班牙黑豚肩牛柳裙邊肉味非常香濃😗仲要好juicy添黑䐁肩就更加有驚喜😛入邊微微pink pink嘅顏色燒到7成熟 肉質鮮嫩日本高菜白飯魚炒飯/赤焰湯新竹米粉日本高
👈🏻JA Kitchen

📌好味程度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
晚市廚師發辦預訂價$580便能享受到超高質的九品料理,每道都是誠意之作,真的是吃完有賺到的感覺!!.前菜【銀鱈魚白子】綿滑呈乳狀,配上酸汁北海道蒓菜潤滑開胃。本日海產冷盤是【花雕酒醉大頭蝦及醉鮑魚】,店家以自家獨特配方調製花雕酒,味道相當驚艷!蝦肉彈牙爽口,再吸啜吸盡花雕酒精華的蝦頭膏真是一大享受😚 【北海道鮮活帶子配海膽蟹羔牛乳汁】鮮甜香口,配上海葡萄及紫菜碎增添口感及風味!然後出場的是打卡度十足的【煙燻厚切牛舌山椒燒】!一開蓋煙薰木香氣撲鼻,超厚切牛舌心爽口多汁,真的非常美味👅 本日季節海產是【關西產地蜆配山渣汁】,以爐端炙燒,面層加上金箔非常精緻🥹另一道我超級喜歡的是【蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷】!主廚將鰻魚皮分開燒脆,厚身鰻魚配上木棉豆腐、自家製鰻魚汁及魚子醬,味道和口感都充滿層次🤩 【鐵板Prime牛柳裙邊】肉味濃郁、香口🐮食事可選【日本高菜白飯魚炒飯】或【赤焰湯新竹米粉】,米粉香辣帶蒜蓉香,感覺比炒飯更有特色!最後以【自家製甜品】作結,絕對是驚喜十足的一餐🥢✨

🌟性價比高時令食材店🌟 💰$500 - $600💰9 Course Tasting Menu $ 580🍊鱈魚白子配柚子醋 ❣️綿密滑嫩的白子入口即化 酸橘柚子醋突顯白子的鮮美口感滑溜 細滑豐腴質感 清新開胃🦐花雕酒醉蝦 醉鮑魚 醉花螺蝦肉質鮮美爽口 鮑魚軟嫩富有彈性 花螺有嚼勁花雕酒味醇厚讓各種海鮮增添清新芳香 帶宜人的微甜 若加點辣椒 層次感會更豐富 🐚北海道鮮活帶子 配 海膽蟹羔牛乳汁❣️兩面煎至微焦金黃色 香口內嫩 肉質厚身飽滿彈牙配上濃郁海膽蟹羔牛乳汁 咸鮮度大大提升 建議加一點三文魚子/魚子醬 更能增加層次感🐮煙燻厚切牛舌山椒燒❣️以蘋果木煙燻 果木香味滲進肉內牛舌質感爽脆 配以日本大蔥 香甜鮮爽 個人喜歡牛舌再生嫩一點🥹🦀燒花甲配酥炸小蟹仔 保留了微微天然的海水味 肉質鮮甜 肉汁豐富 帶淡淡的甜味高溫油炸小蟹仔保留蟹肉鮮甜 甲殼香氣在咀嚼過程被釋放出來🐟蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷❣️鰻魚琥珀醬色閃閃誘人 肉質豐腴肥美 口感細膩柔滑魚皮燒至微脆 魚油盡情釋放脆口棉豆腐 配合日式紫菜 層次感豐富💜🐮鐵板牛柳裙邊 佐 山葵醬 ❣️❣️橫膈膜部位 口感鮮嫩帶有咬勁 油花豐富但不油膩明顯感受到香氣
🌟性價比高時令食材店🌟

環境🏠: 3.89/5
服務🗣️: 4.15/5
回頭率: 4.17/5 ❤️

⏰ Mon - Sun 18:00 - 01:00

📍G/F, 33 Man Ying Street Jordan

📞56280268
2024-11-06 156 浏览
JA kitchen 是經一個網友介紹,星期五下班就去試吓。店內裝修西化,燈色略暗,有點酒巴feel。當晚客人不算多,對食客來說就可以靜靜地享用晚餐,當然對店主不是件好事,所以見此就執筆為此店打打氣,希望支持好吃的小店,加油👏。當晚是第一次去當然要吃JA店的Menu有9款食物。全部吃完相當滿足及滿意.全晚食物大致不錯,甚至乎有少許驚喜,唯一要說大蜆不太突出,已經反映店主。 食物跟外邊傳統日本店很不同,沒有魚生供應,每款全部熟食帶有fusion, 從食物中感覺到店主用心制作,質素絕對值得推薦。店內有清酒供應,部分做緊優惠價,但價錢相對食物價格感覺有點偏貴,此點希望店主可以留意一下,可以的就相宜些或考慮更優惠吸引更多食客。

2024-10-25
2024-11-04 189 浏览
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑱𝑨 𝑲𝒊𝒕𝒄𝒉𝒆𝒏𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐴𝑢𝑠𝑡𝑖𝑛, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝑂𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒🍣👨‍🍳𝑱𝑨 𝑲𝒊𝒕𝒄𝒉𝒆𝒏🔪柯士甸性價比極高既私房Omakase🦀餐廳主廚擁有20多年Omakase經驗👨‍🍳每度菜都匠心設計✨ 擺盤精緻🤤色香味俱存👍海鮮新鮮😎串燒亦都好惹味🤓無論晚餐同宵夜都值得一試🥳𝐸𝑥𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒 𝑒𝑥𝑐𝑒𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑣𝑎𝑙𝑢𝑒 𝑎𝑡 𝑡ℎ𝑖𝑠 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑎𝑡𝑒 𝑂𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡! 🦀 𝑇ℎ𝑒 𝑐ℎ𝑒𝑓 𝑏𝑜𝑎𝑠𝑡𝑠 𝑜𝑣𝑒𝑟 20 𝑦𝑒𝑎𝑟𝑠 𝑜𝑓 𝑂𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒 𝑒𝑥𝑝𝑒𝑟𝑡𝑖𝑠𝑒 👨‍🍳, 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑒𝑎𝑐ℎ 𝑑𝑖𝑠ℎ 𝑐𝑎𝑟𝑒𝑓𝑢𝑙𝑙𝑦 𝑐𝑟𝑎𝑓𝑡𝑒𝑑 ✨𝑇ℎ𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑠𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑖𝑠 𝑒𝑥𝑞𝑢𝑖𝑠𝑖𝑡𝑒 🤤, 𝑎𝑛𝑑 𝑒𝑣𝑒𝑟𝑦 𝑏𝑖𝑡𝑒 𝑖𝑠 𝑎 𝑓𝑒𝑎𝑠𝑡 𝑓𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑒𝑛𝑠𝑒𝑠 👍𝑇ℎ𝑒 𝑠𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑖𝑠 𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ 😎, 𝑎𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑒 𝑔𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑠𝑘𝑒𝑤𝑒𝑟𝑠 𝑎𝑟𝑒 𝑖𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑏𝑙𝑦 𝑡𝑎𝑠𝑡𝑦 🤓 𝑊ℎ𝑒𝑡ℎ𝑒𝑟 𝑓𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟
𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐴𝑢𝑠𝑡𝑖𝑛, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝑂𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒🍣

👨‍🍳𝑱𝑨 𝑲𝒊𝒕𝒄𝒉𝒆𝒏🔪

𝑇ℎ𝑒 𝑠𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑖𝑠 𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ 😎, 𝑎𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑒 𝑔𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑠𝑘𝑒𝑤𝑒𝑟𝑠 𝑎𝑟𝑒 𝑖𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑏𝑙𝑦 𝑡𝑎𝑠𝑡𝑦 🤓 𝑊ℎ𝑒𝑡ℎ𝑒𝑟 𝑓𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑜𝑟 𝑎 𝑙𝑎𝑡𝑒-𝑛𝑖𝑔ℎ𝑡 𝑠𝑛𝑎𝑐𝑘, 𝑖𝑡'𝑠 𝑑𝑒𝑓𝑖𝑛𝑖𝑡𝑒𝑙𝑦 𝑤𝑜𝑟𝑡ℎ 𝑎 𝑡𝑟𝑦! 🥳
2024-11-01 262 浏览
上菜非常慢因為佢要等埋其他枱一齊煮 食一餐超過2個半鐘以上但係其實食既野 種類都係非常之少加上係完全食唔飽我一個女仔 正常食量都完全食唔飽 5成左右。。。食完一樣再等下一道菜基本都要10分鐘成餐飯得一樣野係好食就係個鰻魚卷其他帶子 蒸蛋只係不過不失普通冇特別 正常水準湯粉絲 超重味精味 見OpenRice 咁多好評 試一試結果好失望佢又大細超 會送野食俾其他枱我覺得一係就全部送一係就唔好送只可以話佢唔似fine dining 我唔係因為佢唔送野食先負皮係真係唔值呢個價又唔係好食
上菜非常慢
因為佢要等埋其他枱一齊煮
食一餐超過2個半鐘以上
但係其實食既野 種類都係非常之少
加上係完全食唔飽
我一個女仔 正常食量
都完全食唔飽 5成左右。。。
食完一樣再等下一道菜基本都要10分鐘

我唔係因為佢唔送野食先負皮
係真係唔值呢個價
又唔係好食

2024-10-31 230 浏览
話說好耐冇係香港食過一餐可以用精彩黎形容了小店容身於佐敦文英街 估唔到係呢條舊街有間咁出色既日式私房菜menu 會定期更改 用上最新鮮同時令既食材(如果早一個月仲可以食到香箱蟹!🥹)首先個海產冷盤已經令我地好WOW了入面花雕醉海螺,蝦同鮑魚 個汁做得非常出色呢另一款驚艷到我既就係煙燻厚切牛舌山椒燒牛舌厚而爽口 而且個presentation 都勁靚呢✨主菜方面有PRIME牛柳裙同黑豚肩揀我自己就覺得黑豚肩更有驚喜 肉質非常嫩同juicy 如果驚唔夠飽既朋友 唔洗擔心!後面仲有主食炒飯或者米粉炒飯用左日本高菜幾有口感 而赤焰湯新竹米粉個湯有d似泡菜湯食得辣既朋友先好叫呀 🤣⁡𝐉𝐀 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($𝟓𝟖𝟎𝐩𝐩)本日海產冷盤北海道帶子配海膽蟹膏牛乳汁煙燻厚切牛舌山椒燒季節海產蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷鐵板PRIME牛柳裙邊/西班牙黑豚肩日本高菜白飯魚炒飯/赤焰湯新竹米粉牛乳奶凍配焦糖脆脆⁡

話說好耐冇係香港食過一餐可以用精彩黎形容了
menu 會定期更改 用上最新鮮同時令既食材
(如果早一個月仲可以食到香箱蟹!🥹)
首先個海產冷盤已經令我地好WOW了
入面花雕醉海螺,蝦同鮑魚 個汁做得非常出色呢
另一款驚艷到我既就係煙燻厚切牛舌山椒燒
牛舌厚而爽口 而且個presentation 都勁靚呢✨
主菜方面有PRIME牛柳裙同黑豚肩揀
我自己就覺得黑豚肩更有驚喜 肉質非常嫩同juicy
如果驚唔夠飽既朋友 唔洗擔心!
後面仲有主食炒飯或者米粉

蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷
鐵板PRIME牛柳裙邊/西班牙黑豚肩
日本高菜白飯魚炒飯/赤焰湯新竹米粉
牛乳奶凍配焦糖脆脆

❝新開驚喜日本私房菜小店🥢🇯🇵9道菜Dinner Menu很有心思❤️滿足不同要求😚✌🏻❞估唔到佐敦呢條街有間日本私房菜小店✨只開晚市! Tasting Menu預約價$580有9道菜 有幾道菜每期都唔同 視乎當日海鮮供貨~除左海鮮冷盤 熱盤 仲有串燒 鐵版燒 滿足唔同要求😌我個人幾中意當日前菜既白子(本身好少食) 夠新鮮又重魚油香😚花雕醉海鮮都好特別 酒味香濃! 熱食既海膽帶子配鹹甜蟹膏汁😋另外好中意煙燻厚切牛舌 香味十足牛舌爽口彈牙😍最有驚喜又特別既係燒鰻魚木棉豆腐手卷!! 鰻魚皮分開炸 厚身鰻魚配自製燒汁 仲有香脆木棉豆腐係底用紫菜包住食 口感豐富🤤🥢Tasting Menu $580pp. (4/5)▪️前菜(酸汁白子)▪️海產冷盤(花雕醉海螺,蝦,鮑魚)▪️北海道帶子配海膽蟹膏牛乳汁▪️煙燻厚切牛舌山椒燒▪️季節海產(山渣梅子汁煮大蜆)▪️蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷▪️鐵板牛柳裙邊/西班牙黑豚肩▪️高菜白飯魚炒飯/赤焰湯米粉▪️自家製甜品(朱古力baileys雪糕)꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍JA Kitchen佐敦文英街33號地舖Ig: @ja.kitchen.hk 🗺𝘐𝘯

🥢Tasting Menu $580pp. (4/5)
▪️前菜(酸汁白子)
▪️海產冷盤(花雕醉海螺,蝦,鮑魚)
▪️北海道帶子配海膽蟹膏牛乳汁
▪️煙燻厚切牛舌山椒燒
▪️季節海產(山渣梅子汁煮大蜆)
▪️蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷
▪️鐵板牛柳裙邊/西班牙黑豚肩
▪️高菜白飯魚炒飯/赤焰湯米粉
▪️自家製甜品(朱古力baileys雪糕)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍JA Kitchen
佐敦文英街33號地舖
Ig: @ja.kitchen.hk

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_佐敦

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦/𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜