2005-03-29 17 浏览
前言:週三中午跟大伙兒來這兒享用「廉價自助午餐」。食物和評語:免加一,每位$58。 1. 餐湯:中西餐湯各一款,中湯肯定加入相當的味精,不試都不打緊。倒是試了西湯,南瓜忌廉湯,味道一般,飲唔出南瓜味,濃稠味道適中! 1. 餐包:有法包、凱撒包、蒜蓉多士三款。全部都是唔熱的,法包唔脆、凱撒包還可以,蒜蓉多士變「淋」,麻麻地! 2. 沙律:有鮮果沙律、、凱撒沙律、車厘茄、椰菜蛋沙拉、叉燒、白鳳爪。鮮果沙律是以新鮮水果切粒而成,拌以美乃滋,口感清爽,相當好味。椰菜蛋沙律挺惹味!叉燒過瘦,乾乾的,老外們可能會覺得對味! 3. 熱盤:有魚蓉燒賣、粟米咕嚕豬肉、清炒西蘭花椰菜花四季豆、甜酸豬扒、燒牛肉柳、焗白汁螺絲粉、炒飯。全是老外口味!以披上粟米蓉的咕嚕肉最有趣,無骨肉排相當juicy ,算幾好食。炒飯相當乾,跟一般港式茶餐廳簡直係兩個極端! 4. 甜品:有香蕉蛋糕、朱古力蛋糕、椰絲蛋糕、麵包布甸、藍苺芝士慕絲餅、芝士慕絲餅、楊枝甘露。以椰絲蛋糕最好味,椰蓉量多,口感好好。麵包布甸用上普通白方包,味道一般,尚可。兩款慕絲餅相當「行」貨。倒是楊枝甘露相當足料! 5. 水果:
前言:週三中午跟大伙兒來這兒享用「廉價自助午餐」。
食物和評語:免加一,每位$58。
5. 水果:有蜜瓜、哈蜜瓜…等。沒有試,因為賣相唔多新鮮。
6. 熱飲:有熱咖啡和熱紅茶。紅茶乃茶包貨色,唔夠香濃。咖啡是不幸地煲「燶」了,燶燶糯糯的。
7. 曲奇餅,有四款曲奇餅。試了朱古力粒曲奇餅和牛油果醬曲奇餅。是普通貨色,跟超市所售賣的沒兩樣。
註:
a. 價錢相宜,地點方便,食物叫做入到口。算係咁啦!
b. 口味和食物種類似乎較適合老外多一些!
2005-03-06 12 浏览
其實圍住盧押道幾間酒吧都係好多鬼幫襯的。星期五,要應酬班洋鬼同行,一行十幾人拉隊來了這裡。又成年無來,氣氛仍好,有DJ即場打碟,又有電視睇ESPN,各適其適,不錯。樽啤、生啤選擇都多,生啤有健力士、Boddington、科士打等,歡樂時光全部半價,都算抵。大家圍住吧檯飲左幾轉,個南亞裔酒保都幾得意,氣氛好好。飲飲下就要食野,同個同事坐左埋一邊,叫左JB Club Pizza同JB三層公司三文治。不知是否叫野食的人多,都要等左一等至有得食。以水準計,兩樣都唔錯,薄餅是厚底,不油又乾身,不錯。餡料有芝士、雞肉同香蕉,加埋一層千島醬,無咁「漏」,因為飲左酒,所以輕易的吃了幾件;三文治也都製作認真,包逐塊烘過,雞肉亦烤過,加埋蛋、煙肉等,都唔錯,又食左幾件。食埋伴碟的幼身薯條,飽到十足。呢兩樣食物都係68蚊,幾抵食。幾位侍應姐姐都是南亞裔的,滿有笑容,一望向她就會微笑,實在令客人如沐春風。飲左兩個幾鐘,埋單一千四百幾,都數唔清飲左幾多,除開人頭計是一百三十幾,都算唔太貴。題外話:同事問我點解會來灣仔飲,我不置可否。背後的原因,其實是方便約了Openrice的食友去齊齊吃baby_sakana整
其實圍住盧押道幾間酒吧都係好多鬼幫襯的。
題外話:同事問我點解會來灣仔飲,我不置可否。背後的原因,其實是方便約了Openrice的食友去齊齊吃baby_sakana整的焗香蕉雙層芝士蛋糕,有得飲有得食仲有甜品,是完美的一晚!
2005-02-20 6 浏览
前言:某天下午跟在此區工作的女友共晋午餐。十二點四十五分,全場爆滿,華洋食客各半。食物和評語:店內供應「$58 自助午餐」,免加一。 1. 餐湯有兩款,「紅蘿蔔雞肉清湯」和「磨菇忌廉湯」,味道一般。餐包有牛角包和蒜蓉多士供選擇,兩者都香脆新鮮。 2. 沙律:有鮮什果沙律、生菜、車厘茄、粟米粒…等。凍切肉則有,洋火腿、燒豬頸肉、燒雞胸肉…等。當中,以「泰式炸雞蛋」較罕見,亦相當美味!! 3. 熱盤:有咕嚕肉、雜錦炒飯、清炒椰菜花、咖哩薯仔炆牛肉、炒什菜米粉…等。味道一般,洋人大概會覺得對味。 4. 甜品:有多款迷你西餅糕點,如海綿蛋糕、朱古力瑞士卷、椰撻、吉士果撻…等。以及麵包布甸、紅豆黑芝麻慕絲餅、紅豆沙、新鮮水果…等。味道一般而已。 5. 飲品:有自助啡茶吧。咖啡味道濃郁,紅茶乃茶包貨色,茶味偏淡。亦有四款牛油曲奇餅任取,味道一般。註: a. 此店在區內立足良久,廉價自助午餐亦是不少上班族的選擇,因為食味不算太差,故總是客似雲來。 b. 對面的「Uptown 90」的午市,只供應沙拉自助吧,但質素較為略高。 c. 部份座位是酒吧式的高椅,頗有特色!
食物和評語:店內供應「$58 自助午餐」,免加一。
註:
c. 部份座位是酒吧式的高椅,頗有特色!
2004-11-29 3 浏览
計埋我bf, 真係80% 係鬼~ 佢鍾意依d, 因為隊band好掂~ 點知星期五晚無喎~ 有d失望, 不過d歌都唔錯~ Long Island Lemon Tea $79@~

Long Island Lemon Tea $79@~
(非会员)
2003-12-12 4 浏览
when it is the ladies' night , it was really crowded ... customers nearly need to stand outside of its main door . its customers are mostly foreigners,and some OLs who seems wanted to be taken.guys could go there and choose your girl of that night,but here's a reminder : ladies who appear at the ladies' night are usually ... beasts...
2003-10-30 0 浏览
食完自助餐同兩個朋友重遊舊地飲杯野,呢度佈置成森林咁幾得意,加上強勁的音樂,氣氛唔錯。七、八年前開始幫襯,一如既往有好多鬼,成場得我地幾個本地人,亦有好多南亞裔女士在結交「朋友」,成班女仔的話建議不要來,我地當然已經見怪不怪。