2018-11-10 782 浏览
第三次幫襯,黎得呢度都係為左杯咖啡,選擇好多,香濃唔會酸,平時唔飲齋啡既我都覺得易入口,加一滴奶就岩晒我。 今次試左雲南咖啡大肚既唔飲得咖啡叫左杯熱朱,散叫係貴d, 好在又幾好飲唔係茶仔hea沖果d, 仲大大杯。 三文治好正,熱辣辣芝士溶埋少少拉絲好香口 三餸面就正正常常,肚餓就順便食埋咁有heart咁好飲既咖啡,禮拜六日三餸面+咖啡六七十蚊其實都好合理,一分錢一分貨。 不過一至五套餐真係好抵食,希望閒日有機會黎歎早餐

三餸面就正正常常,肚餓就順便食埋

三餸面,三文治,雲南咖啡,熱朱
三餸面,三文治,雲南咖啡,熱朱
本身間唔時都會去下呢間唔起眼既小店,貪佢夠靜d 餐都正正常常,野係食都係 D公仔麵果d,咖啡都幾多款。賣你 $45 ok la...食個早餐咁點知呢排佢換左餐單個設計,當然會知一換親實同你加價架啦,點知佢咁狼, $45無左個餐要單點,變相$65 先有杯咖啡同個公仔麵。呢個價錢,我真係諗唔到理由係你度食早餐。真係不了。Previously, I sometimes visited this quiet coffee cafe. Their menu is ok, and you can order some basic food, like instant noodles. The assortment of coffee beans is quite diverse and a lot.Was just priced at $45...for having a breakfast here, I think it's reasonable.But, they've just changed a new menu design, and of course, for such a mov
賣你 $45 ok la...食個早餐咁

點知呢排佢換左餐單個設計,當然會知一換親實同你加價架啦,
呢個價錢,我真係諗唔到理由係你度食早餐。真係不了。

But, they've just changed a new menu design, and of course, for such a move, we do expect a price rise.
I think many haven't imagined they've changed the menu a lot in terms of the set meal and price. Originally just a meal set priced at $45,
and now, nothing changed in the food items and coffees, but you've to pay for $65.

With such a dramatic increase in the price, almost 40%+ increase in price, I cannot find any reason to visit this shop again for a breakfast.
Thank you.
2018-10-13
$65 (早餐)
2018-10-01 760 浏览
土瓜灣的一家小咖啡店,位置有點偏僻,裝潢毫不起眼,但牆上有客人繪畫的插畫,挺特別的。這間小店人氣高企,星期六一點多座無虛席,但環境擠迫了一點,不太舒服,吃完便離開了,沒有咖啡廳悠閒喝咖啡的感覺。公司三文治🥪面包煎得脆脆的,內含火腿,餐肉,蛋,芝士,材料相當豐富!面包是暖暖的上,芝士在水溶掉,十分滋味!
公司三文治
公司三文治🥪
公司三文治
2018-09-24 569 浏览
今次去旭日街係門口已經嗦度一陣濃濃嘅咖啡味,已經醒世,所以就行入去座低當然要叫咖啡啦!叫咗冰滴凍咖啡, ice cappuccino, 哥倫比亞熱咖啡加大!再叫火腿,蛋治及芝士蛋烘底三文治.因為天氣有D熱朋友叫咗杯冰滴咖啡,乜都冇加都幾好味😍😍, ice cappuccino 唔太甜,又凍😍😍, 哥倫比亞咖啡嗦到一陣濃濃咖啡味, 加埋牛奶,又香又滑!見到碟烘底,賣相👍🏻👍🏻👍🏻🤤🤤🤤😍😍😍😍, 蛋好滑,芝士熱烘烘出爐馬上食世😋😋😋😋, 再食火腿,蛋治, 飲埋杯熱咖啡呢😎😎😎😎!放假嘅感覺呀!火腿, 蛋烘底治$25芝士,蛋烘底治$25哥倫比亞咖啡(加大$40)冰滴咖啡$36Ice cappuccino $33

火腿, 蛋烘底治$25

芝士,蛋烘底治$25

哥倫比亞咖啡(加大$40)

冰滴咖啡$36

Ice cappuccino $33
2018-09-22
$80 (早餐)
2018-08-14 972 浏览
早前見報導講呢間店咖啡好正!所以放假當然黎朝聖!見到食評話老闆同員工冲出黎既咖啡五同味!去到時,立即有d失望,因為老闆甘岩係我準備order時就出左去,所以在此暫不評論咖啡的味道(會再黎多次,飲老細冲既咖啡,到時再講下)同行者叫左個面,25元,佢話幾好味個鴨胸。店鋪咖啡選擇好多,價錢合理
早前見報導講呢間店咖啡好正!所以放假當然黎朝聖!

同行者叫左個面,25元,佢話幾好味個鴨胸。

店鋪咖啡選擇好多,價錢合理

2018-08-11 740 浏览
這間咖啡店的老闆很好,時常跟客人溝通、交流,沖咖啡亦一流,他沖的咖啡特別好飲。惟服務員的態度卻強差人意,擺明趕客。事原我差不多每星期也光顧,已分別到老闆沖的咖啡、與伙計沖的咖啡,味道明顯不同。今天再次光顧,老闆不在,客人亦不多,至少在我光顧的期間,並沒有客人落order 。我今日如平常一樣,點了凍咖啡。如老闆在店中的話,會看見老闆認真地以計時器煮咖啡,無論是凍飲或熱飲。今天老闆不在,落了order 後,只看見四位伙計正在洗杯、煮麵、煎午餐肉,並沒有人處理我的咖啡。等了數分鐘後,好奇問問幫我落單的伙計,是否遺忘了我的單。怎知洗杯的伙計,即時回答我,咖啡是不用煮的,再望望單後話其實我不是等了很耐,只是數分鐘,她們其實都正在做緊不同既野,她們並沒有漏單云云。然後我說我是熟客,每個星期都幫襯,她們的工序我也很熟悉,我只恐怕她們漏單,只是好心提提。但她們的反應,讓我覺得她們「推唐」的習慣,其實只回應「好,我們會即時處理」便可。為什麼要那麼多藉口?讓客人不快?還要,我是每星期都光顧的熟客,多人的時候要等耐一些絕對明白,但是當時並沒有人叫飲品,還要以這種態度對待客人,我真替老闆不藉,可能他這兩、三年

服務員的態度卻強差人意,擺明趕客。事原我差不多每星期也光顧,已分別到老闆沖的咖啡、與伙計沖的咖啡,味道明顯不同。今天再次光顧,老闆不在,客人亦不多,至少在我光顧的期間,並沒有客人落order 。我今日如平常一樣,點了凍咖啡。如老闆在店中的話,會看見老闆認真地以計時器煮咖啡,無論是凍飲或熱飲。今天老闆不在,落了order 後,只看見四位伙計正在洗杯、煮麵、煎午餐肉,並沒有人處理我的咖啡。等了數分鐘後,好奇問問幫我落單的伙計,是否遺忘了我的單。怎知洗杯的伙計,即時回答我,咖啡是不用煮的,再望望單後話其實我不是等了很耐,只是數分鐘,她們其實都正在做緊不同既野,她們並沒有漏單云云。然後我說我是熟客,每個星期都幫襯,她們的工序我也很熟悉,我只恐怕她們漏單,只是好心提提。但她們的反應,讓我覺得她們「推唐」的習慣,其實只回應「好,我們會即時處理」便可。為什麼要那麼多藉口?讓客人不快?還要,我是每星期都光顧的熟客,多人的時候要等耐一些絕對明白,但是當時並沒有人叫飲品,還要以這種態度對待客人,我真替老闆不藉,可能他這兩、三年努力的成果,會被那些極差的伙計拖垮。(p.s. 今日飲的凍咖啡,是事先煮好雪住,倒出來再加奶,與老闆即時煮的,分別很大!😣)
外卖自取
2018-08-06 684 浏览
早年前都有朋友介紹要去下呢間係偉恆昌角落既小咖啡店, 話去完一次包會回頭, 趁今日去完紅磡, 就專登黎試下佢既手藝先黎杯簡單既凍奶泡咖啡, 奶味好濃, 奶泡份量好多, 雖然係咁, 本身既咖啡味並無被D奶味掩過, 咖啡味仍然好出, 唔錯套餐可以有唔同既麵選擇, 呢度有較少有既福麵, 配上味道好正既瑞士雞翼, 同比心機煎過既午餐肉, 簡簡單單一餐已經好滿足牆上有好多funny既畫作, 唔知係老闆還是熟客仔既手作, 一邊嘆住咖啡一邊欣賞下, 愈飲愈開心
  • 瑞士雞翼
2018-08-03 596 浏览
重點只放在咖啡就足夠了,有多種咖啡豆選擇,總會找到一杯屬於自己的‘啱飲’咖啡。☕️No.13 肯尼亞咖啡豆(另加奶)另外,最有誠意的是,店裏的咖啡是以虹吸式烹調,在坊間的咖啡店不常見,所需要的時間和技巧,都是一種對品質的堅持,同時價錢合理。食物方面沒有太多評價,香港地道茶記食物,不失風味。
重點只放在咖啡就足夠了,有多種咖啡豆選擇,
總會找到一杯屬於自己的‘啱飲’咖啡。☕️

No.13 肯尼亞咖啡豆(另加奶)

另外,最有誠意的是,店裏的咖啡是以虹吸式烹調,
在坊間的咖啡店不常見,所需要的時間和技巧,
都是一種對品質的堅持,同時價錢合理。

食物方面沒有太多評價,
香港地道茶記食物,不失風味。
2018-07-31 580 浏览
有追看我個Facebook page or blog的讀者,應該會知道,我經常推薦一間咖啡館,沒有時下的文青風氣,沒有流於表面,無內涵的All day breakfast,賣的是多達34款不同的咖啡豆,沖製的單品咖啡,與及茶餐廳也可以吃到的即食麵,三文治。土瓜灣的John Choy Cafe,三年前開業,當時賣$20起一杯單品咖啡,平通全港。今日加價至$30一杯,仍是最便宜。這三年來已數不清來過多少次,這天與友人在牛棚看話劇,之前特別帶她來喝杯咖啡。盧旺達咖啡,$30,帶陣toasty的香氣,結尾夾雜著果香與烤過的果仁焦香,口感順而不複雜。友人的哥倫比亞咖啡,她只說好喝。她經常強調自己是味盲,只懂得分辨好吃與不好吃,難以仔細去解釋。(不如你多啲跟我食飯啦!)我打蛇隨棍上。首先,吃件餐蛋治先。人人都會做的餐蛋治,憑甚麼成為這裡的其中一款名物?我落單時,千叮萬囑雞蛋炒得不要太熟。並非用多士爐去烘麵包,而是放在煎板上慢煎!分明的網紋是其精心之印記;炒得恰好,還有蛋汁流出的炒蛋,與鬆軟中帶脆的午餐肉,貌似平常但真的出色。我也是記不起,曾經在我Facebook page po過這裡的餐蛋治。友人

(不如你多啲跟我食飯啦!)我打蛇隨棍上。

首先,吃件餐蛋治先。

人人都會做的餐蛋治,憑甚麼成為這裡的其中一款名物?

我落單時,千叮萬囑雞蛋炒得不要太熟。

友人事後在她的社交網站,說很喜歡這裡,更勝那些文青風咖啡館。

John Choy已成為我生活不可或缺的一部份,單是一杯價錢好比英國的單品咖啡,值得瞓身支持。
2018-06-18 1419 浏览
出前一丁煮到無味的,同就咁用水煲熟無分別 ,瑞士汁雞翼得一隻仲要凍冰冰,凍latte 完全無咖啡味,仲衰過茶餐廳早餐,waitresses 態度極差,份量又少,完全唔值55蚊。名過其實! 另一份想跟餐轉煎三文治,已問過收銀兩三次係未可以咁,只係回覆話得喇,坐低喇,結果黎到既時候竟然多士同餸分開上,再問老細先話三文治無得跟餐,落單果時已經問左個收銀兩次。都完全唔講,要散叫又唔一早講,加錢唔緊要,但要重做,又唔係真係咁好食,完全浪費時間!

2018-06-18
$60 (早餐)
2018-06-12 1198 浏览
狗一般的工作生涯, 趁外出工作時偷得少少時間, 走到街角, 偷偷一嚐咖啡香如果在冬日就可以留在室外邊曬日光浴邊嚐咖啡香, 不過今天還是太熱了.比起 grandeur 的coffee shop, 其實更甚喜歡這種街坊街里的環境, 樂得自在率性隨意的畫作, 不知是老闆還是客人的手筆早餐可以揀麵食或多士, 兩者都甚有口碑今天還是揀了至愛福麵配鮑片餐肉瑞士雞翼餐肉略微煎過, 更香口; 瑞士雞翼一如以往, 味濃肉嫩, 一早可以享受到, 為又一個工作天帶來少少的喜悅好像是第一次在這裡叫凍咖啡, 這杯 cappuccino 奶泡比例甚高, 剛送上來時, 奶泡還在杯中碧波蕩漾, 兩張相中可見奶泡位置略見高低水位, 看著奶泡的變化也看了幾分鐘, 雖無聊但很享受渴下去, 奶泡幼滑如絲且奶味香濃, 大感滿足這樣子的水準配上這水位的收費, 直叫人喝采

率性隨意的畫作, 不知是老闆還是客人的手筆
早餐可以揀麵食或多士, 兩者都甚有口碑
今天還是揀了至愛福麵配鮑片餐肉瑞士雞翼
渴下去, 奶泡幼滑如絲且奶味香濃, 大感滿足
這樣子的水準配上這水位的收費, 直叫人喝采
  • 瑞士雞翼
  • iced cappuccino
2018-06-03 992 浏览
成日話土瓜灣好多美食,就唸住搵間餐廳食個tea.係餐廳外覺得野食好似平平無奇咁,都係普普通通的茶餐廳野食。點知,真係唔可以靠外表評價任何事,太膚淺。。。2杯咖啡,至於什麼名字,唔好意思,忘記了未飲前已經聞到好香咖啡味,係烘培的香氣,個人即刻醒曬一飲,my god, 好醇好醇,本人少人咖啡見識少,先知原來咖啡係可以咁另外叫了2款三文治,公司治&吞拿魚治這個真的很讚面包皮脆內軟係真有其事,平時食的都是一係烘得太乾or 唔夠脆,這個剛剛好午餐肉煎到好香,吞拿魚應該加左醬,甜甜地,真係好好食。2個人$120,總結係好抵食,出面茶餐廳都係哩個價,但無食物質素同服務(老闆員工好nice). 絕對會再光顧
成日話土瓜灣好多美食,就唸住搵間餐廳食個tea.

2杯咖啡,至於什麼名字,唔好意思,忘記了

未飲前已經聞到好香咖啡味,係烘培的香氣,個人即刻醒曬

另外叫了2款三文治,公司治&吞拿魚治
這個真的很讚

午餐肉煎到好香,吞拿魚應該加左醬,甜甜地,真係好好食。

2018-06-02
2018-06-02 803 浏览
碼頭旁嘅cafe 仔,飲品同食三文治都好高質素!咖啡選擇超多 好專業嘅虹吸式咖啡專門店仲會有每日不同款 自己溝豆嘅 精選咖啡呢個係揀兩款餸嘅非一般三文治 $25唔洗講,全部都係烘底的佢用咗少少牛油放落鑊慢慢烘煎個包,超香個蛋超厚又滑望到張照片就知有幾正啦!個奶泡打得好好 好foamy 好挺身唔會太甜 好香奶味$35 其實好抵啊咁大杯$63 食到已經超飽啦!P.S. 呢度係狗狗 friendly cafe, 可以坐出面啲枱,對住個海吹吓風仲chill
碼頭旁嘅cafe 仔,飲品同食三文治都好高質素!

咖啡選擇超多 好專業嘅虹吸式咖啡專門店
仲會有每日不同款 自己溝豆嘅 精選咖啡

餐蛋治

呢個係揀兩款餸嘅非一般三文治 $25
唔洗講,全部都係烘底的

佢用咗少少牛油放落鑊慢慢烘煎個包,超香
個蛋超厚又滑

凍  cappuccino

望到張照片就知有幾正啦!
個奶泡打得好好 好foamy 好挺身
唔會太甜 好香奶味
$35 其實好抵啊咁大杯

$63 食到已經超飽啦!

餐蛋治
凍  cappuccino
經過土瓜灣九龍碼頭間既小卷發現到這間特色咖啡店,店門外貼滿各種咖啡店的咖啡豆。當日揀左大餐牌咖啡豆以外既本日推介,冷泡咖啡,咖啡微酸但味香濃而且相比市面其他咖啡店十分慷慨,大大杯性格比高。除左咖啡外,主打三文治用煎方式烘麵包而且係將牛油塗而再煎烘所以帶重香牛油味。麵包煎得十分鬆脆夾住厚厚香滑煎蛋拼邪惡餐肉,完美配搭。所有食物即叫即製而且咖啡係由老闆一手一腳親手一杯一杯沖十分有誠意!一定會再黎試其他自家烘培咖啡。

早餐
2018-05-03 505 浏览
我為左杯咖啡,但竟然可以俾到成碟菜菜咁配👍🏻👍🏻👍🏻素食人士嘆咖啡都唔係只可配三文治今日想飲少濃嘅黑咖啡,問老闆有咩推介,佢話8號喎!唔太苦,喝完有少少花香味,幾醒神
我為左杯咖啡,但竟然可以俾到成碟菜菜咁配👍🏻👍🏻👍🏻
素食人士嘆咖啡都唔係只可配三文治

今日想飲少濃嘅黑咖啡,問老闆有咩推介,佢話8號喎!
唔太苦,喝完有少少花香味,幾醒神