2022-03-03 33 浏览
平時好少會入元朗。但係為咗呢間Cafe,絕對值得約朋友一齊過嚟✨元朗呢間Cafe叫做🪄KACHIMUSHI🪄Cafe嘅外觀都好靚,純白配木色🪵好適合影相打卡📸店入面嘅環境都好好,座位好闊落,除咗有普通座位之外,仲可以揀塌塌米去坐。除此之外,仲有一個露天涼亭既Area,又係一個影相打卡之選✨野食方面,質素非常高👍🏻我哋叫咗蛤蜊巧達湯配麵包🥖湯入邊嘅配料非常之多!😋每一啖湯都充滿住薯仔紅蘿蔔同蛤蜊,好好飲好豐富。法包都好好食,好鬆軟。絕對要試⭐️主食方面仲有和牛吐司OPEN TOAST 🥩賣相已經好好睇,有和牛,芝士,火箭菜同埋焦糖洋蔥🧅好好味☺️TOAST上面佈滿芝士,岩哂我呢個芝士控🧀必推飲品⭐️我哋叫咗signature Coffee : DIRTY 我第一次試,因為唔係間間有cafe都有Dirty叫~冰凍牛奶與espresso 既配合🥛味道好正,好岩女仔口味,因為咖啡味好香濃之餘,而且仲甜甜地~仲有叫左Affoqato ☕️ 雪糕咖啡~好好味!雙重享受😋 最後當然唔少得甜品~DUTCH BABY PANCAKE 🥞 我揀左無花果口味,配埋蜜糖同核桃👍🏻熱辣辣既薄Pancake,配埋雲呢拿雪
平時好少會入元朗。
但係為咗呢間Cafe,絕對值得約朋友一齊過嚟✨
元朗呢間Cafe叫做🪄KACHIMUSHI🪄

Cafe嘅外觀都好靚,純白配木色🪵
好適合影相打卡📸

野食方面,質素非常高👍🏻
我哋叫咗蛤蜊巧達湯配麵包🥖
法包都好好食,好鬆軟。絕對要試⭐️

主食方面仲有和牛吐司OPEN TOAST 🥩
TOAST上面佈滿芝士,岩哂我呢個芝士控🧀

必推飲品⭐️
我哋叫咗signature Coffee : DIRTY
我第一次試,因為唔係間間有cafe都有Dirty叫~
冰凍牛奶與espresso 既配合🥛

仲有叫左Affoqato ☕️ 雪糕咖啡~
好好味!雙重享受😋

最後當然唔少得甜品
DUTCH BABY PANCAKE 🥞
我揀左無花果口味,配埋蜜糖同核桃👍🏻
熱辣辣既薄Pancake,配埋雲呢拿雪糕🍦
好好味☺️

強烈推薦大家要黎KACHIMUSHI試下🤍
同朋友一齊黎打卡✨
2022-02-28 36 浏览
/環境/餐廳行日系小清新路線,係非市區先會見到咁遼闊嘅天空同寬敞嘅設計。枱與枱之間嘅距離亦都非常足夠,外面仲有個小陽台,非常適合打卡-/食物/食物整體質素高!Dirty $48Mocha Latte $42兩杯飲品一上枱層次分明(verh ig able!)味道方面,dirty嘅味道平衡得好好,最驚太重奶味,好淡咖啡味,但呢杯dirty嘅口味fluffy得嚟味道都好濃郁。而mocha latte嘅抹茶味偏重,口感濃滑,兩杯飲品表現都好好。牛肉吐司 $124面層牛肉分量完全唔吝嗇,下一層係焦糖色嘅洋蔥絲,再下面係芝士同埋吐司。牛肉嘅口感嫩滑,味道亦好濃郁,成個多士嘅味道非平衡,大滿足!黃豆粉年糕pancake $78This is my FAVOURITE! 好有驚喜!Pancake上枱係用鐵pan熱辣辣咁上,味道主要係黃豆粉同雲呢拿雪糕嘅甜味,唔會太甜,又好有傳統日式嘅味道。口感方面,年糕煙煙銀銀,加上軟熟嘅pancake,仲有冰凍嘅雪糕,成個口感好特別,差啲想自己食晒成個!烤比爾芝士 $68芝士迷一定一定要嗌!成個芝士原隻上!芝士maxxx😍蛤蜊巧達湯配麵包 $78麵包熱辣辣,點個湯
/環境/

/食物/
食物整體質素高!

Dirty $48
Mocha Latte $42
兩杯飲品一上枱層次分明(verh ig able!)

牛肉吐司 $124

黃豆粉年糕pancake $78
This is my FAVOURITE! 好有驚喜!

烤比爾芝士 $68
芝士迷一定一定要嗌!成個芝士原隻上!芝士maxxx😍

蛤蜊巧達湯配麵包 $78
麵包熱辣辣,點個湯好夾!

/服務/
Waiter們都好溫柔(同行友人仲表示好靚仔),令個環境更舒適幽靜~

/總結/
推介比想遠離煩囂,好好休息嘅你!

2022-02-28 26 浏览
係錦田市街行下行下發現!!呢間日式風咖啡店!好有feel嘅小店,又引咗我坐底飲杯野😅其實好想試佢嘅甜品,但係上一餐已經食飽咗啦!咁樣飲杯茶啦!!玄米茶latte $42第一次飲玄米茶嘅latte,我自己覺得呢杯帶出嚟係綠茶味多啲!但整體層次OK嘅!試下無妨!今次咁岩經過坐低試下飲品,所以坐出面就算了!Cafe入面有榻榻米的!下次嚟試食物要坐返入面先🙂

玄米茶latte $42
但整體層次OK嘅!試下無妨!

下次嚟試食物要坐返入面先🙂
2022-02-04
2022-02-26 62 浏览
💖難得天氣回暖又陽光普照☀️,決定去cafe chill下。呢度嘅signature一定係🇯🇵tatami同庭園,可以行出去庭園打卡📸(不過記住唔可以帶食物同飲品出去㗎),仲見到幾隻貓咪添🐈💕1️⃣極黑和牛Open Toast🐮 $124💖面層嘅火箭菜一啲都唔苦好fresh,洋蔥甜甜地又軟身好咬;中間係和牛,牛味好濃郁,肉質鮮嫩;底層嘅吐司外脆內軟,仲有啲芝士係面😋2️⃣烤比爾芝士配吐司🧀 $68💖芝士口感軟腍順滑,味道唔會太濃烈,幾香容易入口,半溶嘅狀態好適合搽吐司,份量都幾多;吐司烤得脆身,唔會介口🤤3️⃣黃豆粉年糕 Dutch Baby Pancake with Ice Cream🍡 $78💖年糕嘅口感好煙韌、有咬口。其貌不揚,但口感確實好好𡁻,值得一試,另外配一球雲呢拿雪糕。4️⃣檸檬蛋黃醬 Dutch Baby Pancake with Ice Cream🍋$78💖蛋黃醬酸酸甜甜幾開胃,有檸檬🍋同清甜嘅藍莓🫐作伴碟,同樣配一球雲呢拿雪糕。5️⃣Dirty☕️ $48💖咖啡同奶mix埋嘅分層效果好靚,飲落冷熱交替,咖啡嘅甘味同牛奶嘅甜味相繼浮現,高質🙌🏻6️⃣豆腐巴斯克焦香芝士蛋糕🍰 $38💖質感綿密細緻

1️⃣極黑和牛Open Toast🐮 $124

2️⃣烤比爾芝士配吐司🧀 $68

5️⃣Dirty☕️ $48

6️⃣豆腐巴斯克焦香芝士蛋糕🍰 $38
💖質感綿密細緻,味道唔會好甜,帶有淡淡嘅豆腐香味,食完之後唔會覺得滯👍🏻

💖Staff好nice,食物水準高💯 下次想試埋芝士拼盤🧀同埋茶🍵
2022-02-23 186 浏览
位於元朗錦田的• 𝕂𝔸ℂℍ𝕀𝕄𝕌𝕊ℍ𝕀✨•是間超隱世的特色日系咖啡店🥰。小店遠離市區,比城中的咖啡店多一份寧靜,多一份優閒,多一份新鮮感。環境舒適清親,店內的庭景和榻榻米,是年輕人的打卡熱點呀~ 小店地方不大,只有數張餐桌。餐點以吐司、麵包、班戟、咖啡為主😆,每款都好像頗好吃唷😋。 「 和牛吐司🍖 $124 」 吐司賣相不錯,排列整齊的和牛,配上埃文達芝士、火箭菜、焦糖洋蔥🧅,鹹香十足。 「 波特蘑菇吐司🍞 $98 」 充滿菇香的吐司😍,非常美味,比和牛味更好吃!!! 吐司香脆,手工比爾芝士松露醬超級濃郁,很合我胃口。「 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ🍵 $38 」 「 ᴅɪʀᴛʏ☕️ $48 」 店員推介的咖啡,質素甚高😆。濃而不苦,又香又滑,值得試試。  「 檸檬蛋黄醬荷蘭班戟🥞 $78 」 熱辣辣的香甜荷蘭班戟,配上檸檬蛋黄醬,香濃香甜,並帶有微微的酸味,清新又好吃😋。  📍#元朗 錦田永隆圍77號地舖  📍#西貢 市場街35號

「 和牛吐司🍖 $124 」

「 波特蘑菇吐司🍞 $98 」

「 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ🍵 $38 」

「 ᴅɪʀᴛʏ☕️ $48 」

店員推介的咖啡,質素甚高😆。濃而不苦,又香又滑,值得試試。

「 檸檬蛋黄醬荷蘭班戟🥞 $78 」

📍#元朗 錦田永隆圍77號地舖
 📍#西貢 市場街35號
2022-02-21
1K
2022-02-22 26 浏览
錦田有間日系cafe平日一樣人氣旺盛即使今日超大雨得返7度🌧❄️依然無阻一眾愛拍照人士我好好彩入到和室可以嘆返個靚bruch價錢唔貴,出品精緻再加上一個zen garden如果天氣好真係無敵咁正😌食物貴精不貴多,輕食為主🥗黑醋火箭菜沙律一大盤多吃啲蔬菜打打底先(最近食菜好似好奢侈)🥙Open toast和牛芝士火箭菜穀麥多士用料上乘,火侯恰到好處和牛肥美嘅油脂加上半溶芝士食落真心有少少感動(因為我好耐冇食過牛肉)想獎勵吓自己一定要試呢個😎🥞無花果Dutch baby pancake 呢個出面cafe少見口感介乎pancake同蛋糕之間蛋味濃郁,上面濃濃哋嘅位就少少脆個pancake係熱嘅,上面有一球云呢拿雪糕冰火之間,加埋無花果嘅果酸味嚟得呢度打咭冇理由唔食佢特有嘅甜品呢度嘅啡好啱我口味想講嘅係而家打咭cafe林立但唔係度度嘅啡都啱心水☕️呢度個無敵和室境搶曬風頭其實我欣賞佢哋嘅食物同啡多過個環境我一定會再入嚟(因為好近我🙈)

錦田有間日系cafe平日一樣人氣旺盛
即使今日超大雨得返7度🌧❄️
依然無阻一眾愛拍照人士

我好好彩入到和室可以嘆返個靚bruch
價錢唔貴,出品精緻

再加上一個zen garden
如果天氣好真係無敵咁正😌

食物貴精不貴多,輕食為主

🥗黑醋火箭菜沙律一大盤
多吃啲蔬菜打打底先(最近食菜好似好奢侈)

🥙Open toast和牛芝士火箭菜穀麥多士
用料上乘,火侯恰到好處
和牛肥美嘅油脂加上半溶芝士
食落真心有少少感動(因為我好耐冇食過牛肉)
想獎勵吓自己一定要試呢個😎

🥞無花果Dutch baby pancake
呢個出面cafe少見
口感介乎pancake同蛋糕之間

蛋味濃郁,上面濃濃哋嘅位就少少脆
個pancake係熱嘅,上面有一球云呢拿雪糕
冰火之間,加埋無花果嘅果酸味
嚟得呢度打咭冇理由唔食佢特有嘅甜品

呢度嘅啡好啱我口味
想講嘅係而家打咭cafe林立
但唔係度度嘅啡都啱心水☕️

呢度個無敵和室境搶曬風頭
其實我欣賞佢哋嘅食物同啡多過個環境
我一定會再入嚟(因為好近我🙈)
2022-02-22 24 浏览
太耐冇去日本呀,咁難得見到一間咁有日式裝修嘅cafe,梗係入去試一試。 餐廳就係錦田,但係都好容易搵到,基本上所有黎錦田嘅小巴/巴士一落已經係會見到佢。裝修真係好有庭園風,特別係仲有茶室㖭,每人都有咕臣可以坐,另外餐廳仲有庭園,雖然我哋去嘅時間未開放曬全部,但係見到個景都好靚,真係好呀日本嘅味道。食方面餐廳嘅質素都好好,性價比都幾高。1.黑松露蟹肉(8/10)分量比想像中多,基本上每塊麵包都可以有滿滿嘅蟹肉,另外黑松露味道好濃沃。2. 和牛 (8/10)和牛嘅牛味好重,另外,都有少少黑椒同埋芝士,食落好好食。3.抹茶鮮奶(7/10)抹茶係偏向冇咁甜,因為喺日本飲嘅果時,抹茶都係唔係好甜,所以咁先可以食得出茶香4. dirty (8/10)打卡一流,配搭起呢個日式嘅裝修,另外,咖啡味都幾重。5.巴斯克蛋糕 (8/10)呢度每日都有精選蛋糕,咁啱我去嗰日係巴斯克蛋糕,蛋糕軟硬啱啱好,一食落去入面流心,另外芝士味都好濃

食方面餐廳嘅質素都好好,性價比都幾高。
1.黑松露蟹肉(8/10)
2. 和牛 (8/10)
和牛嘅牛味好重,另外,都有少少黑椒同埋芝士,食落好好食。
3.抹茶鮮奶(7/10)
4. dirty (8/10)
打卡一流,配搭起呢個日式嘅裝修,另外,咖啡味都幾重。
5.巴斯克蛋糕 (8/10)
2022-02-12 186 浏览
早排見到朋友去左間好有日本風情嘅cafe打卡📷立即令我思鄉病發作😩數數手指自疫情已嚟,已經有兩年幾無返過鄉下🇯🇵所以我立即打探下呢間咁靚嘅cafe到底係邊度嚟🌝原來係位置錦田嘅kachimushi😍近年錦田成為左一眾文青打卡嘅勝地,作為自認文青嘅我又點可以錯過呢🤡為免週末去到要大排長龍,所以就揀左一個風光明媚嘅星期五前往🤗我哋係元朗坐巴士到錦田郵政局一落車對面就係,位置好便利🚌好一段時間冇嚟過錦田,一落車眼前嘅鄉郊小鎮景色🏡突然令我有種置身異國的感覺,加埋和暖嘅陽光,十分寫意😙可能平日的關係,街道上人流唔多😙更加令人有日本的感覺, 真係好令人懷念呀🥺 Cafe簡約的白色門面非常吸睛👀基本上係對面馬路已經比佢吸引住🤤就咁睇門面真係會以為自己去左裏原宿😍😍😍店內整個裝潢配上日系傢俬都帶住濃厚的日本味道Cafe分別有洋式及和式的座位🌝和式的位置位於餐廳的後半部分,屋外更有一個日式的小庭園🎏供大家打卡之用📷我哋當然要坐和式位置瘋狂打卡影相啦🤡🤡坐低影完一輪相終於記得要叫野食啦🤤我哋就揀咗以下幾款💁🏻‍♀️Dirty(Iced)☕ $48我地2個人但叫左3杯飲品,特登叫一杯做starter,因為呢
早排見到朋友去左間好有日本風情嘅cafe打卡📷
所以我立即打探下呢間咁靚嘅cafe到底係邊度嚟🌝
原來係位置錦田嘅kachimushi😍
我哋係元朗坐巴士到錦田郵政局一落車對面就係,位置好便利🚌

可能平日的關係,街道上人流唔多😙
更加令人有日本的感覺, 真係好令人懷念呀🥺

店內整個裝潢配上日系傢俬都帶住濃厚的日本味道
我哋當然要坐和式位置瘋狂打卡影相啦🤡🤡

坐低影完一輪相終於記得要叫野食啦🤤
我哋就揀咗以下幾款💁🏻‍♀️

Dirty(Iced)☕ $48
我地2個人但叫左3杯飲品,特登叫一杯做starter,因為呢到太多打卡位想坐耐的😂而且佢地既食品都整得好靚👍🏾
店員見我哋咩都影一餐📷就好貼心咁同我哋講要快啲影,因為上層啲咖啡好快會沉底,我地咋咋淋幫佢影左幾張相就開始品嚐啦😙
咖啡同奶的比例調配得非常好,入口香濃順滑,一早來杯咖啡令人精神為之一振🤓

Cafe Mocha☕ $42
Mocha上的拉花十分仔細👍🏻濃濃朱古力配上Espresso,再加上濃厚的鮮奶☺️每個味道都非常分明有層次😙

Matcha Latte🍵 $38
本身十分喜歡抺茶口味的東西😬這個抺茶和牛乳味道都十分香濃,絕對是我杯茶🤤

松露蟹肉沾醬🥖🦀 $108
看似平平無奇的法包加白汁🧐原來內有乾坤🤪
冰凍的沾醬內是滿滿的黑松露和蟹肉🤤鮮味無比
配合外脆內軟的微暖法包🤤
冷暖交替的衝激加埋松露蟹肉的鮮味,絕對是味蕾上的享受🤭

蛤蜊巧逹湯配麵包🥔 $78
湯底用薯仔熬煮而成,口感十分綿滑😍
湯內含有大量新鮮的蛤蝲,所以十分鮮甜
而且份量非常慷慨😬飲完個湯都飽左一半

和牛吐司🐮 $124
和牛火候控制得剛剛好👍🏻不會過熟,入口肉嫩無筋,油脂感十足,有入口即溶的感覺🤤
配合火箭菜同洋蔥🧅剛好可以減低和牛的油膩感👍🏻
整個味道配搭得天衣無縫🤤🤤
而且份量多🤡性價比極高

抺茶紅豆班戟🥘 $78
點餐時,店員好細心提我呢個甜品會幫我後上👍🏻
當我哋食完正餐,好快就幫我地送上甜品啦🤤
紅豆溶唔太甜👍🏻煮到入口即化🤤班戟新鮮出爐熱辣辣帶點牛油香味,上面再配一球凍冰冰的香滑牛奶雪糕🍦吃完滿滿的幸福感覺🥰好食到我差啲要叫多一份🤤🤤

餐廳無論服務,環境食物質素都是超水準👍🏻每位店員都好細心,唔單止配合客人口味推介食品, 而且仲會話你知點配搭會更為好食😊大家有時間記得要來多多支持吓咁有質素嘅小店啦👍🏻推介大家喔
  • 和牛吐司
  • Dirty
  • Mocha
  • Matcha  Latte
  • 松露蟹肉沾醬
  • 抺茶紅豆班戟
  • 蛤蜊巧達湯配麵包
2022-02-09 63 浏览
錦田嘅一間咖啡店食咗個超肥仔嘅Baked Brie Cheese好鍾意佢用鐵板上熱辣辣芝士可以keep住半溶狀態再食咗一個Dutch Baby Pancake口感好特別有少少煙靭又唔會太甜無花果非常新鮮係值得推薦嘅一間小店食完之後仲可以到附近睇下壁畫影下相又係一個美好嘅下午☺️
錦田嘅一間咖啡店

無花果非常新鮮
係值得推薦嘅一間小店

食完之後仲可以到附近睇下壁畫
影下相又係一個美好嘅下午☺️
放假去開錦田,行過見到呢間門面好簡約嘅Cafe就諗住入去試吓,點知一試就好有驚喜。入到去職員安排咗舖頭入邊坐榻榻米嘅枱俾我哋,原來舖頭出面仲有一個好日式嘅打卡位,可以比客人自由出去打卡,我都影咗好多靚相。入咗呢間餐廳就真係好似去咗日本咁,完全係日本嘅風味。我哋一行兩個人叫咗一份和牛吐司、波特蘑菇吐司、黑松露蟹肉醬吐司同抹茶紅豆pancake。和牛吐司好友牛味,食落一啲都唔會硬,而波特蘑菇就真係好有驚喜,入邊嘅黑椒帶出咗蘑菇同黑松露嘅香味,推介大家試。黑松露蟹肉醬吐司都超出色,蟹肉醬好香,蟹肉醬好大碟,好味到可以全部食晒。最後甜品就係抹茶紅豆pancake,一上枱,就感受到熱辣辣新鮮整嘅感覺,pancake上面嘅雪糕同pancake食落有種冰火交加嘅感覺。而且pancake底好香蛋味,食落完全唔會太甜。估唔到錦田呢個地方雖然偏僻,但係都會有一間咁出色嘅Cafe。
2022-02-07 66 浏览
錦田日系庭園風cafe ☕️ 估唔到係錦田有一間裝修咁靚嘅cafe✨雪白外牆配上木系裝修 入面仲有榻榻米同一個小庭園 每一個角落都係打卡位🐿 感覺自己身處住京都咁🎋🌟Wagyu Beef Open Toast🐮 ($124)和牛已經切好晒係多士上面 好嫩無渣仲好有牛味🐮肉汁滲晒落多士面 完全冇浪費🤤上面仲有塊Emmental Cheese🧀 牛嘅熱度啱啱好融咗塊芝士 好正🥰焦糖洋蔥帶有甜味加埋啲火箭菜同黑醋 中和返和牛既油膩感🌟Black Truffle Crab Dip w/ Toast 🦀 ($108)黑松露蟹肉醬汁調得好好 好杰好挺身 入面有好多蟹肉 好鮮甜 而黑松露味亦都好香好出 多士黎到仲暖笠笠 煙韌有咬口 配埋個醬好好味😍🌟 Dutch Baby Pancake with ice-cream🥞 - Fig ($78)幾乎每枱客人都必點嘅甜品🥰🍳上菜嘅時候係用熱辣辣嘅pan裝住Pancake 蛋味超香 側邊仲有啲脆身 中間食落去煙煙韌韌 🍨面層配上一球雲呢拿雪糕 冰火交融 好正🤩 加埋無花果 好fresh! 但可惜今日嘅無花果有小小生😣 配埋合桃碎仲有啲蜜糖 口感一流 成個味道
錦田日系庭園風cafe ☕️ [Kachimushi]

估唔到係錦田有一間裝修咁靚嘅cafe✨

- Fig ($78)
幾乎每枱客人都必點嘅甜品🥰
🍳上菜嘅時候係用熱辣辣嘅pan裝住
Pancake 蛋味超香 側邊仲有啲脆身
中間食落去煙煙韌韌 🍨面層配上一球雲呢拿雪糕 冰火交融 好正🤩 加埋無花果 好fresh! 但可惜今日嘅無花果有小小生😣 配埋合桃碎仲有啲蜜糖 口感一流 成個味道層次加倍提升💕

🌟Matcha Latte 🍵($38)
抹茶味好濃 但唔會有苦澀味

味道 8.5/10
環境 9.5/10
推介程度9/10

📍 Kachimushi (元朗)
元朗錦田永隆圍77號地
  • Wagyu Beef Open Toast
  • Black Truffle Crab Dip w/ Toast
  • Dutch Baby Pancake with ice-cream- Fig
2022-02-05 305 浏览
唔經唔覺疫情已經黎到第三個年頭,無得去旅行大家都好抑壓今日就帶大家黎一轉偽日本旅行先!呢間位於錦田既KACHIMUSHI,純白牆身,配上木制門框,有無啲日本建築物feel呢入面環境更令人大開眼界,超級日本風,唔講真係以為去左日本嘆世界話晒都係一間cafe,除左靚景,點少得食物。呢到日式元素都比較多,宇治抹茶、關東煮唔少得黑松露蟹肉沾醬配吐司,吐司勁脆身,咬落有聲添,個醬亦見到一絲絲蟹肉,好有口感,味道十足波特蘑菇吐司,上面放左火箭菜,配埋下面啲芝士、松露醬食,好軟身易入口,亦好入味抹茶紅豆pancake,上面仲加左個雲呢拿雪糕,又凍又熱,又咸又甜,估唔到又幾好食關東煮,湯底好甜,令到全部配料都甜甜地,亦煮得夠晒入味抹茶latte,好新奇,第一眼見到既感覺就係好靚忍唔住即刻要拎手機出黎。飲落亦好濃抹茶香,但唔會蓋過左咖啡味,好正,好有新鮮感!Dirty,味道亦唔執輸,好香
唔經唔覺疫情已經黎到第三個年頭,無得去旅行大家都好抑壓

今日就帶大家黎一轉偽日本旅行先!

關東煮,湯底好甜,令到全部配料都甜甜地,亦煮得夠晒入味

抹茶latte,好新奇,第一眼見到既感覺就係好靚

Dirty,味道亦唔執輸,好香
2022-02-04 61 浏览
🌍Kachimushi (元朗)今日放假有好多時間 山長水遠去左元朗咖啡店☕️打卡食野 餐廳有榻榻米好正 成個日本人食嘢咁 可惜無機會坐 pancakes 質素又一般 飲杯咖啡就可以▫️無花果$78▫️黃豆粉年糕$78兩者相比 我個人比較喜歡食黃豆粉年糕pancake 佢既味道無咁甜 而且有一陣陣蛋香味 食落去煙煙韌韌 口感好正 兩者都即叫即整 需時10分鐘 夠曬熱。另外無花果清甜新鮮 可惜味道差d 我聞到酸酸地味😞 唔夠香 表面既醬汁好難食 如果用香d既蜜糖就好啦 💵消費:220✨環境:7/10 🙋🏻‍♀️推介:4/10📍元朗錦田永隆圍77號地舖
🌍Kachimushi (元朗)

▫️無花果$78
▫️黃豆粉年糕$78

蜜糖就好啦

💵消費:220
✨環境:7/10
🙋🏻‍♀️推介:4/10

📍元朗錦田永隆圍77號地舖
2022-02-04 42 浏览
唔經唔覺已經兩年無離開過香港,真係好掛住去日本旅行嘅果種感覺,知道呢間日系cafe 由西貢擴展到元朗,即刻趁休假日去一轉唔洗飛嘅日本之旅到達錦田大街過咗忌廉桶餅家再向前行幾步,就會見到呢間兩層高嘅白色建築,簡約嘅外牆配上木框趟門,好似係日本小町嘅咖啡室一樣,入到去先係半開放式嘅coffee corner 同廚房,直望嘅牆上寫咗今日精選嘅湯同咖啡今日好好彩,去嘅時候未有太多客人,獲安排坐係最入邊嘅和室,榻榻米加上落地大玻璃,一個小小嘅木櫃放上日本新年嘅鏡餅,外邊係日式小庭園,木造嘅緣側,配合秋冬嘅陽光,如果可以坐係外邊品茶一定好寫意,可惜店家表示該部分仍未開放呢餐牌上嘅選擇唔算多,同朋友share一份薯仔蟹肉沙律,和牛同波特蘑菇open toast,朋友就選擇鐵觀音,而我當然試吓佢嘅咖啡,揀咗杯dirty蟹肉薯仔沙律先到,三球薯仔沙律配上滿瀉嘅蟹肉絲,份量令人驚喜,蟹肉絲亦唔係淡而無味嘅肉碎,有日式家庭風味Open toast 亦都令人驚喜,菠特蘑菇配上濃香嘅芝士醬,上邊仲有大量嘅火箭菜,而且唔會帶有苦味,另一款和牛就燒得剛剛好,配炒洋蔥,濃香集一身,每款配菜同主菜相輔相成,令整體更上一

Open toast 亦都令人驚喜,菠特蘑菇配上濃香嘅芝士醬,上邊仲有大量嘅火箭菜,而且唔會帶有苦味,另一款和牛就燒得剛剛好,配炒洋蔥,濃香集一身,每款配菜同主菜相輔相成,令整體更上一層,可見店家對食材選擇絕不馬虎

飲品方面,朋友表示茶香不澀,而我嘅咖啡香而不苦,濃淡適中,加上冰凍嘅牛奶,咖啡香氣係口中散發

冬日太陽灑落係室內,有種懶洋洋嘅感覺,休息傾計一陣之後,決定試埋呢度嘅baby pancake

問咗店員size 屬一人份量,就同朋友每人一個,試哂藍莓檸檬醬味同黃豆粉年糕,即叫即做都要等大約十分鐘左右

檸檬醬清香唔會過酸,似乎都係店家自己做嘅,會令人不自覺一口接一口

頭先果款係西式甜品嘅感覺,呢款就一定係日式,熱辣辣又軟又煙韌啲年糕,加上蛋味濃嘅pancake同黑糖黃豆粉,好似係日式茶室食嘅蕨餅一樣,但要小心燙口😛

悠閑咁過咗個下午,好似返咗轉京都充滿電一樣,慰藉一下思日之愁之後又要努力工作,希望早日可以返去真正嘅京都啦

2022-02-03 38 浏览
住喺錦田,食完lunch 經過,見無咩人排隊,咪同朋友仔入去嘆個啡,hea吓😌環境算係舒適嘅,店員安排我哋坐和式嘅位置,呢啲位,真係啱哂啲只求打卡,而並非對食物有要求嘅人,我哋分別嗌咗杯Mocha 同埋 一杯 Long Black.似乎呢間小店,都係sell 食物賣相、sell打卡位而並不是食物/飲品嘅質素😒嗌咗兩杯熱飲,但係一飲…….好似已經放咗好耐咁已經是微暖,口感好差,Long Black入口是酸的,可能有人會喜歡這個口味,但自問不懂欣賞;至於Mocha⋯⋯拉花係幾好嘅,不過而家仲有邊間咖啡店拉花係唔靚㗎😌面果層係冰凍嘅奶,底下的咖啡一樣是微暖,連朱古力碎都溶唔到,仲係可用匙羹畢到一粒粒☹️整體來講,應該去一次就夠🙁
整體來講,應該去一次就夠🙁
Long  Black  &   Mocha