見評語不錯,喜歡Cafe的我就特地駕車來試試!這裡很多打卡位,我當然想堂食,可是到達後,店員跟我說要等位,那我唯有改外賣回車食!我點了我一早鎖定好的和牛吐司和我最喜愛的Mocha,盛惠17x元,化不化算見仁見智,始終也是澳洲和牛。在等外賣期間,見到大門旁有張二人枱離坐,而門外只有我和另一三人組在等位,我當然就想改堂食,可是店員說那張二人枱是留給比我先來的三人組(因旁邊連著一張有人的二人枱,當這人也離坐就整整有四個位可供三人組入坐),那沒所謂別人先到,況且無理由我一個人令到店家做不成三人組三個人生意。可是奇怪事發生了,轉頭另一男店員就開門出來叫77號飛一位入座,可是沒人應,門外只有我和三人組,相信77號已放棄等待早已離去,既然有單座位那我應該可入座吧?誰知另一男店員又再說是留比三人組的再次拒絕了我!留給三人組?那幹嗎叫77號一位入座?之後真的叫三人組入座,可是店家安排的座位並非大門旁那二人枱,而是走得更入的一張已清空四人枱,而我一直希望坐下來的二人枱依然空置著!三人組都入座了,我的外賣才完成,是因為我可以外賣就不給我座位?以後請我我也不會再來!食物方面,和牛吐司ok,但作為一間Cafe,

食物方面,和牛吐司ok,但作為一間Cafe,咖啡才是重點!這杯Mocha完全沒有朱古力味,連甜味也沒有,且整體味道奇怪,還帶一點酸,是日式mocha獨有的味道?

MOCHA
外卖自取
午餐
2022-05-11 31 浏览
某個週末來到錦田,就是想去這間很日系的小白屋咖啡店,因為很多人等位,我們也我等了很久才有位,這次點了以下餐點: ~ 和牛吐司 (Wagyu Beef Toast)🥪 吐司上面鋪滿好多火箭菜很好吃,至於主角和牛的牛肉也很有質素,肉味豐富,再加上焦糖洋蔥,令整份吐司的味道更多層次,十分美味~ 檸檬蛋黃醬班戟配雪糕 (Lemon Curd Dutch Baby Pancake with Icecream)🥞 這班戟令我很驚喜,烤得啡黃色很香口,而且是充滿了酸酸的檸檬蛋黃醬,配以冰凍香甜的雪糕,真是味覺的享受啊 另外還點了 Ice Espresso Soda,因為這天沒有Tonic 供應,所以便喝了Soda,個人覺得是Tonic 較為好喝的🥃 而 Cafe Mocha 和 Yuzu Sparkling Juice 都不錯,Mocha 的拉花很優雅美觀☕️ 整體上這裡的餐點都很好味😋
等了很久才有位,這次點了以下餐點:

~ 和牛吐司 (Wagyu Beef Toast)🥪

2022-03-12
2022-05-01 19 浏览
Kachimusi西貢店一直係我bookmark list,但因為西貢對我來講真係太遠啦🫣所以知佢係錦田開左分店就決定一定要試!🐄 和牛吐司 (必食)大家力推果然無介紹錯,吐司烘到香脆、牛肉肉質同熟既程度都剛好✨中間再夾住醬汁煮好既洋蔥,面頭放上火箭菜🫶🏻除左好食都係好食!-🦀黑松露蟹肉沾醬配吐司本身見佢個樣平平無奇,但個個都推薦又差唔多枱枱都有點(羊群心態)就都試下。結果,又係好彩有試🥹原來個醬係好多蟹肉又夠香,個吐司外面脆脆地入面好香軟~-🍳黃豆粉年糕 - Baby Dutch Pancake 最近好似多咗cafe 有Bady Dutch pancake , 但配黃豆糕同日式年糕就真係唔常見~ 好香黃豆粉味,而且好多年糕!😍食到勁飽!夾埋雪糕一冷一熱一齊食好滿足。(美中不足係Baby Dutch Pancake 成個pan都好熱,雪糕勁快溶🥺,如果有得另上雪糕就完美了~)-飲杯試左Latte 同玄米茶latte 🍵Latte好唔錯,咖啡既香味同奶既比例濃度順滑都好合我心水~ 可惜係玄米茶latte無咩味,好清😶‍🌫️可能岩某d朋感覺口味。個人建議大家飲咖啡☕️ 大眾對佢既咖啡都一致好評
🐄 和牛吐司 (必食)
🦀黑松露蟹肉沾醬配吐司
🍳黃豆粉年糕 - Baby Dutch Pancake
飲杯試左Latte 同玄米茶latte 🍵
剛剛去同區另一間CoXXX Cafe,感覺十分差勁,攪到我cake都唔食轉場,嚟到呢一間飲嘢同食嘢,入到嚟店員非常有禮貌,給我選擇坐tatami定普通位,不會因為我是「一人前」而有不同的對待,我揀咗坐tatami,好舒服,有足夠空間。金萱烏龍茶有回甘,不過水就有點快凍,我仲叫左關東煮,幾入味,再加上他們外邊的日式花園,真的有點去了京都的感覺。一定會再來。記得上次嚟有點抹茶紅豆pancake,質素都好好,兩次經驗都好好,一定會再來。
剛剛去同區另一間CoXXX Cafe,感覺十分差勁

2022-04-28
  • 抹茶紅豆pancake
2022-04-24 83 浏览
📍錦上路 -# Kachimushi——-蟹肉薯仔沙律(追加蘑菇,無花果,風乾火腿)-和牛吐司-黃豆粉年糕班戟-豆腐芝士巴斯克蛋糕-Dirty——位於錦上路嘅cafe 需要係錦上路西鐵站步行約15分鐘先到 呢間cafe 當日係星期一 不過都有唔少人係到等位餐廳有分普通坐位同塌塌米坐位 分開咗兩個區域 環境都幾舒服——- 蟹肉薯仔沙律(追加蘑菇,無花果,風乾火腿)蟹肉薯仔沙律食落暖笠笠 咬落有薯仔粒口感 唔係薯蓉 我蠻喜歡的 還有蟹肉部分搭配薯仔沙律 直接食也好好食🤤 雖然只係普通整熱件蘑菇 但蘑菇味十分突出 夾埋蟹肉薯仔沙律一齊食 有另一番風味😋特別要提一提無花果同風乾火腿 一齊食都幾夾喎 ! 👍🏻 整體來講 睇落蠻普通的蟹肉薯仔沙律但食得出 佢哋用心去製作😍 ✨整體味道 9/10 推介👍🏻👍🏻👍🏻—-和牛吐司鋪滿和牛肉嘅吐司😍 洋蔥嘅甜味夾雜住芝士鹹香味配上鮮嫩和牛食落去芝士味唔會蓋過牛味仲食到甜甜地嘅洋蔥加埋火箭菜嘅獨特香味 提升咗吐司嘅口感同味道 仲有吐司麵包外層有芝麻粒 咬落去外脆內軟 芝麻味幾香😋✨整體味道 9/10 推介👍🏻👍🏻👍🏻—-黃豆
📍錦上路
-# Kachimushi
——
-蟹肉薯仔沙律(追加蘑菇,無花果,風乾火腿)
-和牛吐司
-黃豆粉年糕班戟
-豆腐芝士巴斯克蛋糕
-Dirty

餐廳有分普通坐位同塌塌米坐位
分開咗兩個區域 環境都幾舒服
——
- 蟹肉薯仔沙律(追加蘑菇,無花果,風乾火腿)
薯仔沙律+蘑菇+無花果+風乾火腿

✨整體味道 8.5/10
2022-04-11
薯仔沙律+蘑菇+無花果+風乾火腿
2022-04-20 26 浏览
#隱世日系咖啡店#大鄉里出城嘅我都係都係第一次去錦田😂今日去咗錦田搵我個朋友仔😻行行吓覺得好攰於是就一間新開嘅日式咖啡店☕️果度chill 下😆呢間咖啡店不論環境同裝修都好有日式嘅感覺😗就好似去咗日本旅行一樣(可能我掛住去旅行)我好鍾意佢個日式庭園😍係果度打卡簡直係冇得輸😌我哋影咗好多女神相😉餐廳主要以輕食為, 有不同粺型pancake, open toast, snacks 俾客人選擇😙真係花多眼亂🤪😜🤪🤓😎我哋分別叫咗:🔹和牛吐司 個酸種麵包非常脆口,加上和牛,火箭菜, 芝士同洋蔥🧅一齊食,令到open toast 個口感非常之豐富😙個和牛好juicy 🔹Dirty 呢杯Dirty好香滑😝個Expresso倒入凍奶入面,完全飲到個shot同奶嘅分層感覺😜🔹蛤蜊巧達濃湯配麵包呢個湯好足料😆有好多蛤蜊同薯仔一齊整嘅湯😌非常creamy同埋好鮮甜😉再配埋個麵包一齊食非常之滿足🔹無花果pancake 個Pancake同平時食嘅係唔一樣 😙個邊係係脆嘅😍中間係煙煙unun, 加埋個無花果同雪糕一齊食🤓簡直係Perfect😎呢間咖啡店真係令人感到好chill 😛好遠離繁囂嘅感覺😗下次會想試吓去西
#隱世日系咖啡店#

大鄉里出城嘅我都係都係第一次去錦田😂
今日去咗錦田搵我個朋友仔😻

我哋分別叫咗:
🔹和牛吐司

🔹Dirty

🔹蛤蜊巧達濃湯配麵包

🔹無花果pancake

呢間咖啡店真係令人感到好chill 😛好遠離繁囂嘅感覺😗下次會想試吓去西貢分店感受一下

📍Kachimushi(錦田店)📍
地址:元朗錦田永隆圍77號
2022-04-08
  • 無花果pancake
  • Dirty
2022-04-17 67 浏览
嚟呢度嘅原因我諗相信大家都係打卡而且佢有個好靚嘅日式庭園🌾,一邊食野一邊欣賞真係好舒服😌平日12點黎到已經full左,所以最好早啲黎拎位,咁就可以坐到望住靚靚嘅庭園位。要留意,坐呢個位係需要除鞋,好似榻榻米咁坐今次黎叫左幾款野試,整體都覺得唔錯✨黑松露蟹肉沾醬配吐司 🦀🍞Black Truffle Crab Dip with toast $108呢個吐司就係法包黎,黑松露味勁濃厚,加埋蟹肉係入面簡直係絕配,忍唔住一啖接一啖,推薦🌟✨和牛吐司 Wagyu Beef Toast 🐮$128個底係糙米做嘅吐司,感覺健康啲。和牛大約5-6成熟,夾埋洋蔥🧅同埃文達芝士同火箭菜,令到個吐司一啲都唔覺滯,仲有啲開胃添😋✨黃豆粉年糕 Dutch Baby Pancake🥞 $78見黎親嘅人大部份都有嗌,當然唔輸蝕。咁受歡迎當然係有原因👏🏻pancake用鐵板上,非常之熱,年糕煙煙韌韌,panacke就有濃濃嘅蛋香,加埋一球雪糕、黃豆粉同黑糖蜜係上面,食到豐富嘅口味🥰✨Dirty ☕️$38咖啡味好香,叫親Dirty都好緊張,因為要把握時間影相,唔係就影唔到個漸層,提神一流😙✨Genmaicha Latt

今次黎叫左幾款野試,整體都覺得唔錯

✨和牛吐司 Wagyu Beef Toast 🐮$128

和牛吐司

Dutch  Baby  Pancake  -  Kinako  Mochi

✨Dirty ☕️$38

✨Genmaicha Latte🍵 $38
又係我最鍾意嘅玄米茶,諗都冇諗就揀咗,飲落唔甜,玄米茶味好濃,玄米茶latte唔係到到有,所強烈推介💚💚

Genmaicha Latte
Genmaicha Latte
2022-04-13 79 浏览
K A C H I M U S H I今日入去錦田 以為自己去咗日本嘅藝術館😝白色外牆 清純嘅外表 「佢」好有禮貌 服務冇得彈 亦都好靚日本🇯🇵feel 好乾淨又有驚喜喂喂喂 唔無架妹呀 「佢」 ———KACHIMUSHI 一間好高質 環境好靚 有Cafe於外 入去裏面會有兩張榻榻米仲有戶外空間完全係日本🗾嘅設計影相打卡真係冇得輸冇得去日本 至少要去KACHIMUSHI!裏面每一個位置每一個空間你都好放心亦都好享受放心係因為企理整潔乾淨享受係整個氛圍 環境營造出嚟嘅效果想坐耐啲 唔想返工忘憂解憂Real CarefreeSignature ☕️Coffee%Ice Dirty Coffee%Cafe MochaCheese & Snack%黑松露蟹肉沾醬配吐司(Black Truffle Crab Dip with Toasts)個吐司配埋蟹肉黑松露醬真係好好食睇落去普普通通 初頭唔知以為上錯枱原來蟹肉已經混入喺醬汁入面最後成個醬汁忍唔住清晒🤣🤣Dutch Baby 🥞 Pancake%抹茶 🍵紅豆🫘 🥞(Matcha & Adzuki Beans)呢個重點提醒 🫢唔好掛住影相😂趁熱食
K A C H I M U S H I

一間好高質 環境好靚
有Cafe於外 入去裏面會有兩張榻榻米
仲有戶外空間
完全係日本🗾嘅設計影相打卡真係冇得輸
冇得去日本 至少要去KACHIMUSHI!
裏面每一個位置每一個空間你都好放心

原來蟹肉已經混入喺醬汁入面
最後成個醬汁忍唔住清晒🤣🤣

Dutch Baby 🥞 Pancake
%抹茶 🍵紅豆🫘 🥞
(Matcha & Adzuki Beans)
呢個重點提醒 🫢唔好掛住影相😂
趁熱食 Delicious 🤤
火熱嘅鐵板pancake上面鋪滿
紅豆 抹茶粉 仲有一球雪糕
雪糕被鐵板溶化 mix埋pancake 食咗先講😍

Open Toast
%和牛吐司🍞
(牛肉 埃文達芝士 焦糖洋蔥 火箭菜)
超級好食! 埃文達芝士燒到脆邊

當係去咗一次日本和風Cafe😜

• Dirty
  • 抹茶紅豆班戟
2022-04-11 42 浏览
仲未有得飛唯來呢到就當去左轉日本🫢佢個庭園打卡位真係好吸引🏡呢到採用白色同埋木為主題🪵除左正常座位,店內仲有榻榻米座位🎋唔講真係以為去左日本🇯🇵快啲睇下可唔可以一解思鄉之情🤫:🍴 Black Truffle Crab Dip W/Toasts🥖 $108推薦🌟唔好睇佢好似好普通咁👀蟹肉沾醬份量好慷慨🦀而且真材實料有一絲絲新鮮蟹肉😋吐司烘過外脆內軟😆如果可以比多幾件就好🤣因為食淨左啲醬最後要就咁食😅🍴Fig Dutch Baby Pancake🥞 $68用小鐵鍋上碟 🍳熱辣辣🔥配埋雲呢拿雪糕一齊食有冰火交融嘅感覺💥好重蛋味但份量略少🥲個人認為之前去Out Of Office食嗰個Dutch Pancake嘅味道更驚豔😌不過呢個都值得一試既🤪🍴Dirty☕️ $48上枱見到2個layer好靚😍入口順滑😃較重奶味🍴Oolong Tea Latte🍵 $38烏龍茶味道突出🤤好濃茶香!岩哂茶控😚總括來講,值得特登入來試🥰有靚位打卡之餘野食都好味😋店員都非常有禮貌☺️店內好窩心坐榻榻米位置會提供埋拖鞋😙當日週末朝早10點來到無咩人可以慢慢嘆返個Brunch🤪位置都算方便👍🏻大家最好就搭巴士(54/77

🍴Fig Dutch Baby Pancake🥞 $68

🍴Dirty☕️ $48
上枱見到2個layer好靚😍入口順滑😃較重奶味

🍴Oolong Tea Latte🍵 $38
烏龍茶味道突出🤤好濃茶香!岩哂茶控😚

總括來講,值得特登入來試🥰有靚位打卡之餘野食都好味😋店員都非常有禮貌☺️店內好窩心坐榻榻米位置會提供埋拖鞋😙當日週末朝早10點來到無咩人可以慢慢嘆返個Brunch🤪位置都算方便👍🏻大家最好就搭巴士(54/77K)去到錦田郵局落車行過對面就係啦👣

📍Kachimushi (元朗)
元朗錦田永隆圍77號地舖
$150 (早餐)
  • 黑松露蟹肉沾醬配吐司
➀ Dirty \ $48 (Iced)  / 不及其他咖啡店的髒髒Dirty般吸睛,但喝起來更方便,不怕弄髒衣物。感覺奶的比例更高,不嗜咖啡苦澀味的朋友除了Mocha,又多一個選擇。➁ 金萱烏龍 \ $42 (Iced) /友人點的飲品,淺嚐了一口,與外面的不相伯仲,Kachimushi沒有因為附近沒有競爭對手而降低食物質素。說到食物質素,他們家的店員態度「無得彈」,會問客人想甚麼時候上菜,也適時給予客人意見,比如我一開始說可以全部食物一起上桌,他們建議班戟後上,因為雪糕會很快融掉,後來有外國客人到訪,店員也用流利英語詳細地介紹,其他例子就不多說了,大家自己去感受吧~ʕ•́ᴥ•̀ʔっ♡➂ 蟹肉薯仔沙律 \ $62 (追加和牛 +$50)  / 看來是熱門品項,有客人一到埗就問有沒有蟹肉沙律!那我們也來一客!調味剛好,不會下過多的沙律醬,減脂期間也可以安心大口吃!配蟹肉吃很滿足,和牛亦啖啖肉,不過個人比較喜歡和牛吐司的熟度!➃ 和牛吐司 \ $124 /熟度剛好,芝士舖滿吐司上,超邪惡~!除了芝士給得闊綽,新鮮火箭菜也是給得毫不吝嗇的~好滿足!注意吐司是有穀物的白麵包,不是酸種麵包~➄ 黃
➀ Dirty \ $48 (Iced)  /
➁ 金萱烏龍 \ $42 (Iced) /
➂ 蟹肉薯仔沙律 \ $62 (追加和牛 +$50)  /
➃ 和牛吐司 \ $124 /
➄ 黃豆粉年糕班戟 \ $78 /
老人家的味道好喜歡~~莫名有種懷舊感!年糕好軟糯,班戟十分鬆軟,再連同豆腐雪糕一起大口吃,超幸福~
➅ 豆腐芝士蛋糕 \ $38 /
 正正常常的巴斯克蛋糕~大同小異的味道~不過Kachimushi定價好便宜,要食!

好喜歡Kachimushi店員友好的態度,店的環境,遲點有機會也要去西貢店看看~
2022-04-07
2022-04-06 54 浏览
呢間係西貢Kachimushi咖啡店嘅分店,之前去西貢嗰間好多人排隊試唔到🥲今次早出發去錦田呢間唔駛等位就入到👍🏻遠遠見到間小白屋已經好吸引,感覺好chill 好悠閒,入面仲有tatami 位😌不過今次我地坐唔到🙊✨無花果Dutch Baby Pancake $88✨熱辣辣嘅Pancake有好濃嘅牛油同蛋香,加埋雲尼嗱雪糕同埋新鮮無花果,估唔到味道咁夾仲好清新😌🥰✨凍鮮奶咖啡👍🏻..建議大家早少少去會少人啲,十二點左右開始就要排隊有排等🙊

✨無花果Dutch Baby Pancake $88✨

✨凍鮮奶咖啡👍🏻
建議大家早少少去會少人啲,十二點左右開始就要排隊有排等🙊
2022-03-20
好耐無去過旅行喇!之前喺社交平台見啲朋友去錦田當去咗旅行,我呢個元朗人住咁近反而無去過錦田玩。今日終於有機會去偽旅行,揀咗間裝修非常有特色嘅日式Cafe!我同朋友好彩都算早到,有得坐榻榻米特式位😁 係門面係見唔到架!就咁睇menu,食物以輕食、吐司為主。我地叫左Open Toast 和牛吐司($124)、黑松露蟹肉沾醬配吐司($108)、Dutch Baby Pancake - 檸檬蛋黃醬($78)飲品就叫咗一杯Dirty($48)同熱既馬嬲揻鐵觀音($68)餐廳職員仲好貼心咁幫我哋將甜品pancake後上😉🦀黑松露蟹肉沾醬配吐司($108)首先上菜係凍食既沾醬吐司本身就咁睇樣,差啲唔知係自己點既,仲傻傻地以為有餐包😂吐司係一口bite size,屬於硬身偏餅乾口感既麵包,反而係個Dip一食落口就知係黑松露蟹肉!沾醬有好香嘅黑松露味,仲有滿滿嘅蟹肉,食落口啖啖肉,食晒所有吐司後仲有醬淨,我地都用匙羹筆埋啲醬黎食,個醬比佢100分🐮Open Toast 和牛吐司($124)吐司份量正常,個洋蔥汁配火箭菜好夾,亦襯到個和牛。和牛煮得相當好,中間既肉仲係粉紅色,重牛味。成個吐司好出色,都知自

就咁睇menu,食物以輕食、吐司為主。

餐廳職員仲好貼心咁幫我哋將甜品pancake後上😉

🦀黑松露蟹肉沾醬配吐司($108)
首先上菜係凍食既沾醬吐司
本身就咁睇樣,差啲唔知係自己點既,仲傻傻地以為有餐包😂

🐮Open Toast 和牛吐司($124)
吐司份量正常,個洋蔥汁配火箭菜好夾,亦襯到個和牛。
和牛煮得相當好,中間既肉仲係粉紅色,重牛味。成個吐司好出色,都知自己只係俾得百幾蚊,但如果有多幾塊牛就好喇🤪
和牛吐司

🍋 Dutch Baby Pancake - 檸檬蛋黃醬($78)
咁多款pancake,我哋覺得檸檬蛋黃醬係出邊比較難見,所以揀嚟一試。
職員幫我哋後上,係因為pancake係熱嘅,配上雪糕,如果一早上咗菜雪糕就會溶晒。
甜品甜得來有少少酸味,好開胃。兩個女仔食左上面既吐司其實已有啲飽肚,如果甜品仲要係又甜又麵粉就有機會會食濟,反而佢酸酸甜甜咁樣,成為今餐一個好好既Ending👍🏻
檸檬蛋黃醬Baby pancake

☕️Dirty($48)
我朋友叫咗杯Dirty,佢係咖啡控,就略嫌奶多咗啲,唔夠佢提神。但我唔好咖啡,是飲咗一啖,反而鍾意佢奶味重。

🐒馬嬲揻鐵觀音($68)
呢套茶具好有誠意。佢安排咗一壺熱水、一個裝有茶葉嘅茶壺、一杯用嚟裝茶嘅量杯同一個茶杯。
第一眼望落去,心諗使唔使咁多杯咁有儀式感呀?
飲落先明白個用心。
首先裝熱水個胡係比較保溫嘅,咁啲熱水先keep到係熱嘅。
而如果只有一個茶壺,啲茶就有機會浸泡太耐,變得太濃。而家多咗量杯,就可以將泡好嘅茶先倒落量杯,要飲就再倒落杯仔。
而如果用一個大啲嘅茶壺,一次過泡太多茶,啲水又會好快凍咗。
所以咁樣一套四件茶具配置係啱啱好。
而杯茶好清香,反覆沖泡幾次後都仲有味。絕對值返個價錢。

而餐廳有一個和式後院俾大家打卡用。我哋好彩早到先可以坐喺望到後院嘅榻榻米位置,坐喺嗰度食飯真係好似去咗外國旅行咁。

到我哋食完出去,已經見到餐廳full晒。如果又想打到卡、又想食好西,真係要早啲到啊!
2022-04-06
檸檬蛋黃醬Baby pancake
  • 黑松露蟹肉沾醬配吐司
剛開店時已經拜訪過😉見到佢地日式庭園開放左🎏即時拉埋朋友再去影相打卡日式庭園既裝潢設計🎎氛圍好舒服💖好有日系小店既感覺絕對可以好好放鬆一下🎈♡ Wagyu Beef ($124)被我encore既牛肉open toast🥪和牛煎到粉嫩而分量好多🥩烘過既吐司上舖滿🧀Emmental cheese同焦糖洋蔥🧅焦糖洋蔥甜甜地配埋芝士咸香我絕對可以一個人食哂😆♡ Baked Brie cheese W/ Toasts($68)第一次食烤焗既布里芝士👻因為一直覺得會好膩🫢但食完會直接迷上烤過既芝士好軟滑香濃🧀配法包食岩岩好👍🏻完全無想像中油膩飽滯感如果加少少香草胡椒就更完美💯♡ Kinako Mochi ($78)好欣賞佢唔吝嗇咁灑滿黃豆粉💖未食已經大大加分而麻薯舖左係pancake中間🥞麻薯帶煙韌感 · 配埋鬆餅同雪糕食🍨好治癒性既一道甜點☺️♡ Hojicha Basque Cheese Cake 入口好creamy 軟滑💨中間呈軟心狀態🫧焙茶味幾突出🍵無苦澀味♡ Dirty ($48)一直都好愛dirty既冷熱口感☕️入口先嚐到濃香既咖啡冰牛奶再同咖啡慢慢融合🥛口感變得細滑 · 好出色既dir

剛開店時已經拜訪過😉
見到佢地日式庭園開放左🎏
即時拉埋朋友再去影相打卡

日式庭園既裝潢設計🎎
氛圍好舒服💖
好有日系小店既感覺
絕對可以好好放鬆一下🎈

♡ Wagyu Beef ($124)
被我encore既牛肉open toast🥪

配法包食岩岩好👍🏻
完全無想像中油膩飽滯感
如果加少少香草胡椒就更完美💯
Baked Brie cheese W/ Toasts

♡ Kinako Mochi ($78)
好欣賞佢唔吝嗇咁灑滿黃豆粉💖

♡ Hojicha Basque Cheese Cake
入口好creamy 軟滑💨
中間呈軟心狀態🫧
焙茶味幾突出🍵無苦澀味

♡ Dirty ($48)
一直都好愛dirty既冷熱口感☕️
入口先嚐到濃香既咖啡
冰牛奶再同咖啡慢慢融合🥛
口感變得細滑 · 好出色既dirty👍🏻

♡ Sencha($52)
好愛佢地奉茶既擺盤🫖
成個氛圍即刻日本左🇯🇵
煎茶清香 解解膩一流
Sencha

༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
Baked Brie cheese W/ Toasts
Kinako Mochi
Sencha
2022-04-04 60 浏览
今日專程去錦田試一試依間Kachimushi,唔難搵喺錦田大街,正正馬會投注站對面,門口仲有巴士站,入到去見到幾張枱都坐滿客人,咁就被服務員直接帶去一個類似和室嘅地方,坐落又幾舒服喎,出面仲有一個好日式完庭feel嘅花園仔,和室當然就要除鞋先入得啦,呢個和室坐低之後,要自行出去點餐。咁我就同朋友一齊點咗杯Iced Dirty和Iced Drip。餐方面就點咗蟹肉薯仔沙律加蘑菇,加無花果再加風乾火腿,再點了和牛吐司和一個黃豆粉年糕班戟。杯 Dirty 好香滑,而杯 Iced Drip 就用咗肯尼亞咖啡豆,飲落都好有堅果和焦糖味,好好飲。黃豆粉年糕班戟放枱面時熱辣辣,再加上凍冰冰嘅雪糕,真係有冰火感覺,而年糕食落好煙韌有麻薯feel。和牛吐司上面蓋住沙律菜洋蔥,而和牛肉就好似熟成和牛一樣好有咬口同埋牛味,真係必食之選。蟹肉薯仔沙律就比較平凡啲,但加咗蘑菇無花果同埋乾火腿之後就完全唔同曬,薯仔其實係薯蓉夾住啲無花果同埋蘑菇一齊食超好味,雖然係食晏但食得超滿足,晚餐都可以唔使食了。
Iced Dirty

Iced Drip

蟹肉薯仔沙律加無花果加蘑菇加風乾火腿

,雖然係食晏但食得超滿足,晚餐都可以唔使食了。
和牛toast
2022-04-01
午餐
Iced Dirty
Iced Drip
蟹肉薯仔沙律加無花果加蘑菇加風乾火腿
和牛toast
2022-04-01 53 浏览
下著點小雨,去到錦田尋覓朋友口中的隱世咖啡店。短短10分鐘,就找到這裡,這不算是隱世。小店面的隔局。簡約的格局,分為前中後三中的佈局。環境舒適,中庭以兩桌佈置,後庭可靜坐細酌,雖然不能走出木板之外,依然令人很有寫意的心情。食物種類不多,勝在貴精不在多,好吃無需濫。點了兩杯飲品: "DIRTY" 同 "GENMAICHA LATTE",非常合我口味,本身不太喜歡苦味過重的咖啡,"DIRTY" 有薄薄咖啡香,差一點就再想多喝一杯。"GENMAICHA LATTE" 茶濃香甜,非常有玄米茶味覺。一邊品嚐"DIRTY",一邊吃"黑松露蟹肉沾醬配吐司"。黑松露加蟹肉味,配搭非常夾,吃得停不了口,兩口一塊。滋味無窮。"無花果吐司",看了這個名字,甚是好奇,特意點了一客淺試。無花果新鮮,黑醋濃郁,羊奶芝士重羶味,煙肉「煙韌」。分開吃,各領風騷,一起吃,四味交融,互相爭輝,絕配之作,失一不可。這一客,一定要品嚐一番,才不枉此行。"蛤蜊巧達濃湯配麵包",薯仔先煎後入湯中,配有蘿蔔,芹菜,蜆仔,湯味濃郁,用料十足,甜味足夠。最後吃埋"黃豆粉年糕",一個午餐,一頓美食。足矣。這豈是朋友口中的隱世,只是此店未

小店面的隔局。簡約的格局,分為前中後三中的佈局。

食物種類不多,勝在貴精不在多,好吃無需濫。

無花果吐司

最後吃埋"黃豆粉年糕",一個午餐,一頓美食。足矣。
這豈是朋友口中的隱世,只是此店未廣為人知,有緣人有機會一定要到此一嚐當中美食。

中庭優雅的佈置,亦順道分享一下。

2022-03-24
無花果吐司