屋企姐姐生日,帶咗我哋去食佢嘅家鄉菜。晚上的銅鑼灣非常熱鬧,到 Kampoeng 東南亞餐廳吃晚餐很有特色。門面看似印尼雜貨店,其實別有洞天,由印尼人主理,最喜歡吃他們的地道美食,室內裝修好美,放輕鬆就像去旅行。涼粉雜果冰天氣熱辣辣,先來一杯涼粉雜果冰,色彩繽紛,甜香味加上涼粉,清爽特別適合夏天飲。煎粟米餅(3件)金黃色的粟米餅,外皮酥脆,粒粒粟米口感非常豐富,香甜的粟米味,辣椒仔帶一點辣,甜辣味道恰到好處,很開胃的小食。沙爹牛肉串(3串)正宗印尼沙嗲口味,調味香濃十足,牛肉嫩滑多汁,沾上秘製沙爹醬汁,食落非常美味,沙爹與牛肉,完美的結合。雜錦巴東牛飯巴東牛肉內餡豐富,牛肉好軟腍又好入味,味道鮮美。黃薑飯有特色,入口軟綿,七彩印尼蝦片,香口脆脆的。巴東配菜也好豐富,椰香味咖喱豆卜、豆角、薯仔沙律、辣椒醬雞蛋,精華真係冇得輸,讓人感到非常滿足。印尼炒貴刁印尼小辣吃起來不會感到膩,份量多,有鑊氣,香氣非常濃郁,炒貴刁口感滑順。印尼村雜錦刨冰印尼村雜錦刨冰感到多層次的味道,特別是花生椰奶味幾香,配料色彩繽紛又豐富,份量十足,消暑解渴,份量足夠 2人share 食,口感十足,偏向甜在口中爆發,

涼粉雜果冰

煎粟米餅(3件)
沙爹牛肉串(3串)
雜錦巴東牛飯
印尼炒貴刁
印尼村雜錦刨冰
印尼村雜錦刨冰感到多層次的味道,特別是花生椰奶味幾香,配料色彩繽紛又豐富,份量十足,消暑解渴,份量足夠 2人share 食,口感十足,偏向甜在口中爆發,刨冰增添了清新的口感,讓人忍不住一口接一口的吃下去。

• 黃薑飯
  • 雜錦拼盤
  • 印尼炒貴刁
  • 粟米餅
  • 涼粉雜果冰
晚上去了銅鑼灣的Kampoeng吃晚餐。😁餐廳長這樣,好美 😍menu長這樣。 熱白咖啡我朋友說香氣非常濃郁,口感滑順。 凍檸茶(走甜少冰)檸檬的酸香味讓整體飲品更加清爽,特別適合炎熱的夏天。粟米餅粟米量非常豐富,外皮金黃酥脆,咬下去的瞬間,香甜的粟米味在口中爆發,口感上佳,讓人一口接一口。味道恰到好處,不會過鹹,完美作為開胃小食。特式炒飯除了炒飯外,還有新鮮的青瓜、番茄、蛋和印尼蝦片的配料。炒得非常香,口感軟滑,整體味道層次分明,讓人感受到印尼料理的獨特魅力。 炒貴刁則同樣搭配了蝦片和新鮮蔬菜,這道菜的調味恰到好處,炒得香氣四溢,口感豐富,讓人感受到多層次的味道,特別是搭配的青瓜和番茄,增添了清新的口感。沙爹雞 (串燒) 雞肉滑嫩多汁,入味十足,即使不沾沙爹醬也非常美味。沙爹醬的香濃味道與雞肉的鮮嫩完美結合,讓人一試成主顧。印尼雞肉角份量驚人,甚至比菜單上的照片還要大。外皮酥脆,內餡豐富,雞肉的味道鮮美,吃起來不會感到膩,反而讓人感到非常滿足。
晚上去了銅鑼灣的Kampoeng吃晚餐。😁

餐廳長這樣,好美 😍

menu長這樣。

熱白咖啡
我朋友說香氣非常濃郁,口感滑順。

凍檸茶(走甜少冰)
檸檬的酸香味讓整體飲品更加清爽,特別適合炎熱的夏天。

粟米餅

特式炒飯
除了炒飯外,還有新鮮的青瓜、番茄、蛋和印尼蝦片的配料。

炒貴刁

沙爹雞 (串燒)

印尼雞肉角
2024-08-05
  • 印尼雞肉角
  • 印尼炒飯
  • 粟米餅
2024-12-07 0 浏览
今日落銅鑼灣出job, 同事話食東南亞印尼野,帶了我去呢度地牢食,我都唔知呢度下面係餐廳,同事話呢度係印尼正宗,我哋都見有好多東南亞人士嚟食。由同事發板,點了幾個小食、串燒同主食,3個人食都好足夠。炸雞肉球39有8粒,細細粒,一啖一粒,脆脆地,幾香口,入面好軟腍Juicy。炸雞肉餅$45望落去有d似四方型既咖喱角,幾大件,外層夠哂脆,入面係雞肉粒,咬入口同樣香口,不過東南亞煎炸食品係比較油膩。粟米餅$32同事極力推薦,外貌係幾吸引,食落香脆,入口之後d辣味慢慢滲出,好特別,內面係椰菜絲、紅蘿蔔絲同蛋,當然仲有大大粒鮮甜爽口粟米,調味好正,幾特別嘅小食。雞肉沙嗲(3串)$48雞肉串肉燒得金黃,外貌吸引,入口唔嚡,夠嫩滑,又惹味。特色印尼炒飯$68用菜心粒、紅蘿蔔絲、蛋同洋蔥炒,好香,炒飯相比起啲小食冇咁油膩。印尼炒貴叼$68炒貴叼好彈牙,配料同炒飯差不多,加上有炸得好香脆嘅紅蔥頭,感受到好似食緊印尼營多撈麵既味道,唔需要特別配料,個調味已經一百分。熱薑蜜$20最後飲返杯熱薑蜜清清油膩感,感覺好舒服。

由同事發板,點了幾個小食、串燒同主食,3個人食都好足夠。

炸雞肉球39

炸雞肉餅$45

粟米餅$32

雞肉沙嗲(3串)$48
雞肉串肉燒得金黃,外貌吸引,入口唔嚡,夠嫩滑,又惹味。

特色印尼炒飯$68

印尼炒貴叼$68

熱薑蜜$20
最後飲返杯熱薑蜜清清油膩感,感覺好舒服。

2024-10-03 192 浏览
午餐本想去富華冰室食焗豬扒飯,太多人 加上國慶多遊客,榮記車仔麵更排長龍其實我無興趣試隔離兩間印尼餐廳,驚唔啱口味Kampoeng原來地庫好大,坐得舒服午餐$60,唔貴,包湯包熱飲叫了兩個午餐share 食印尼式海南雞飯黃薑飯好甜,可能太多椰汁薑蓉好甜估唔到配泰式辣醬煙三文魚蝦意粉唔錯,汁夠多有印尼特色,好多紅羅白絲下次試下二人午餐

其實我無興趣試隔離兩間印尼餐廳,驚唔啱口味

Kampoeng
原來地庫好大,坐得舒服
午餐$60,唔貴,包湯包熱飲

叫了兩個午餐share 食
印尼式海南雞飯
黃薑飯好甜,可能太多椰汁
薑蓉好甜
估唔到配泰式辣醬

煙三文魚蝦意粉唔錯,汁夠多
有印尼特色,好多紅羅白絲

下次試下二人午餐
三文魚蝦意粉
海南雞黃薑飯
2024-10-03
三文魚蝦意粉
This Indonesian restaurant in Causeway Bay is known for its friendly staff service. 🫶🏻🌟The menu is diverse, featuring dishes like Stir-fried Belacan, Fried Banana Cake, Satay Lamb, Yellow Ginger Rice, and more. Among them, the Indonesian Village Mixed Ice is particularly stunning, refreshing and delightful. 💕😋The authentic flavors bring a rich Indonesian ambiance, transporting you to exotic places.🥰

2024-07-11
2024-06-09 460 浏览
有一次經過店舖買了蝦片,蝦味很重很好吃,想必它的餐廳的水準也不錯。餐廳在地庫,空間面積十分大,裝修加入了印尼的風格~椰青 $46椰青水清甜,椰子肉飽滿、嫩滑,可以輕鬆刮到椰子肉,凍飲一流印尼村特色炒飯 $79看起來很豐富,上面鋪着一隻半熟太陽煎蛋,蛋汁撈着特色印尼炒飯,炒飯乾身惹味,旁邊有幾塊蝦片,層次豐富沙嗲雞肉串(三串) $48繼續不會燒得很乾,沙嗲醬是放在旁邊自己沾的,濃郁的沙嗲醬十分出色!甜味和鹹味加上微辣配合,點上雞肉非常美味印尼炸春卷 $45總共有三條,每一條都很大,很抵吃!即炸的春卷十分脆身、裏面包含不少配料,口感豐富特色炸釀豆腐 $39第一次吃這種豆腐,酥脆的豆腐外層裏面有粉絲、蘿蔔絲和其他蔬菜配料,很可口
餐廳在地庫,空間面積十分大,裝修加入了印尼的風格~

椰青 $46
椰青水清甜,椰子肉飽滿、嫩滑,可以輕鬆刮到椰子肉,凍飲一流

印尼村特色炒飯 $79

沙嗲雞肉串(三串) $48

印尼炸春卷 $45

特色炸釀豆腐 $39
2024-05-07 537 浏览
香港要食到正宗印尼菜一定係銅鑼灣呢間門外擺放不同種類的地道小食走進地庫嘅餐廳,原來坐位充足好寬敞有唔少印尼人都來幫襯✨印尼醬燒魚呢度嘅燒魚應該係招牌菜式因為旁邊幾枱客人都食緊外層燒得香脆.沾上醬汁更美味✨巴東牛肉雜錦飯惹味嘅巴東牛肉配上黃薑飯.仲有不同配菜係必點嘅廚師推介菜式✨沙嗲雞串雞串沾上沙嗲醬汁味道香濃.啖啖肉✨炸扇形香蕉糕真材實料嘅香蕉糕炸得金黃香脆.唔會太油膩✨芒果珍多冰珍多冰加入新鮮芒果肉冰凍透心涼✨鮮果雜果冰炎炎夏日.刨冰上舖滿芒果.火龍果.蘋果既健康.又冰涼
香港要食到正宗印尼菜
一定係銅鑼灣呢間

門外擺放不同種類的地道小食

走進地庫嘅餐廳,原來坐位充足好寬敞
有唔少印尼人都來幫襯

既健康.又冰涼
2024-05-07
午餐
2024-03-09 501 浏览
性價比超級高!我哋四個人食咁多野 仲要每人叫左一杯飲品 每人除翻開都係$150~重點係食物好食 份量都適中 合理🚀外面仲有好多印尼特色小食賣 不妨可以試試😋沙爹雞肉串 (6串)雞肉絕對唔乾 好嫩滑 配埋沙爹醬真係100分✨沙爹醬超級香 仲有埋粒粒花生🥜炸讓豆腐 (3件)豆腐幾脆 仲間仲夾住一塊魚肉 但係我覺得 有少少酸 豆腐可能唔係超級新鮮🥸炸印尼雲吞 呢個幾有驚喜 唔係好似中餐個種炸雲吞 佢裡面幾餡有少少似魚蛋 超級彈牙爽口 外皮少少脆脆得 上面仲有超級香甜的沙爹醬🩷煎薯餅 炸得好香 炸粉夠薄 而且裡面有少少肉碎 好juicy✌🏻 香料都好啱我哋平時食開既口味🫔蝦醬炒通菜 通菜超級爽口 蝦醬少少辣 但係同埋d蒜蓉一齊炒好香🦐印尼醬燒魚 配椰汁飯 椰汁飯真係世一 飯超級香甜 有濃郁既椰汁味 配埋少少炸蒜🧄🥥 絕對無得輸 🐟個魚都燒得好好 外皮脆脆哋 巴東牛肉 配斑斕飯 巴東牛肉大概有3塊左右 唔係超級多 但係隔離都有好多唔同種類既小菜 又有laksa豆腐卜 醃豆角🫛 同埋薯仔🥔 味道:👅👅👅👅/5

重點係食物好食 份量都適中 合理🚀
外面仲有好多印尼特色小食賣 不妨可以試試😋

沙爹雞肉串 (6串)
雞肉絕對唔乾 好嫩滑 配埋沙爹醬真係100分✨
沙爹醬超級香 仲有埋粒粒花生🥜

炸讓豆腐 (3件)

炸印尼雲吞

• 蝦醬炒通菜
  • 特色炸釀豆腐
  • 印尼雜錦椰汁飯
2024-02-28 361 浏览
午膳時間來到銅鑼灣找位置比較困難,朋友就介紹了這家餐廳!餐廳位置位於地庫人流唔算好多而且座位寬敞舒適。我叫了印尼村特色炒飯,小辣,炒飯加了秘製醬油食落甜甜地,食到一半再混合半熟雞蛋一起食,又是另一風味!雞肉串燒3串,由於當天沒有牛肉串燒我就改了雞肉串燒,雞肉是較瘦的,沾了醬汁後味道不錯!炸扇形香蕉糕,上枱時是熱辣辣的,待一陣子後吃不會燙口!第一次試吃炸的香蕉糕,口感不錯!像是甜品類!青檸梳打,來一杯飲品減去幾分油膩感!總結:食物上枱速度快,店員態度友善!人均消費:$60-$80

青檸梳打,來一杯飲品減去幾分油膩感!

2024-02-23 245 浏览
雞肉沙嗲(6串) $80沙嗲燒得好有炭火嘅香味,雞肉好嫩滑,用大量嘅醃料醃成,沙嗲醬係偏甜嘅一種,同雞肉好夾,雖然相比起個飯係貴dd,但都值得叫呀。Nasi Campur Rendang $75 巴東牛肉雜錦飯呢款雜錦巴東牛肉飯,滿足晒我各種配料都想試吓嘅慾望,巴東牛肉煮得好入味,又唔會太鹹,正宗嘅味道,真係好正!加多加多 $68呢款沙律係印尼菜入邊常見嘅一款,將各種蔬菜、豆卜、黃豆餅撈埋特製嘅沙嗲醬,真係越食越開胃,次次都會叫🥳
雞肉沙嗲(6串) $80

Nasi Campur Rendang $75
巴東牛肉雜錦飯

加多加多 $68

2024-01-25
  • 加多加多沙律
  • 巴東牛肉雜錦飯
有一次機緣巧合下去銅鑼灣發現原來成條糖街都係印尼舖頭,仲要都係由印尼人主理,當中亦到包括今日到訪嘅印尼餐廳🍴呢間餐廳門面就擺賣唔同印尼糕點同地道小食,用餐區域就係地底,當日係平日夜晚都8成滿座,睇嚟都小有人氣🫡巴東牛肉雜錦飯 ($78) 絕對係今餐嘅MVP,巴東牛肉好軟腍又入味,配菜仲好豐富,旁邊嘅豆卜索晒咖喱嘅精華,椰奶味幾香,仲有炒香咗嘅銀魚氣同花生,入口軟綿嘅薯仔沙律、雜菜同埋香口嘅印尼蝦片,加埋椰漿飯真係冇得輸👍🏻 自己覺得都幾豐富抵食🤪除咗巴東牛肉,呢到都出名食燒魚,今次要咗一份印尼醬燒魚 ($70),魚肉燒得幾香,唔會好乾,而且幾入味,配甜醬都幾得意🤙🏻呢到仲有Bakso beranak ($75),其實係一粒巨型牛丸包住啲迷你牛丸同辣醬,呢個辣都唔惹小,唔食得辣嘅要留意🤣 牛丸食落質地比較結實,除咗牛丸仲有啲粉絲、印尼麵同釀咗牛肉漿嘅豆卜~呢到仲有好多唔同印尼小食,沙嗲雞肉串 ($48/3)都幾出色,沙嗲醬嘅花生味幾香,雞肉火喉掌握得好好,唔會燒到乾柴~煎粟米餅 ($32)都幾有驚喜,既保留咗粟米微微爽脆嘅口感,外面炸到好香脆,入面仲有啲其他蔬菜同埋粟米餅嘅軟糯,值得一讚

煎粟米餅 ($32)都幾有驚喜,既保留咗粟米微微爽脆嘅口感,外面炸到好香脆,入面仲有啲其他蔬菜同埋粟米餅嘅軟糯,值得一讚啲粟米都幾甜💛

總括嚟講,呢一間印尼菜定價都幾平,而且食物質素整體都唔錯,同埋店員之間都係用印尼話溝通,應該都係真·印尼人🤑 環境都幾闊落,無論係一家大細,定係同三五知己到訪都幾合適,推介大家一試🤪
  • 印尼醬燒魚
2024-02-02 268 浏览
晚上去了銅鑼灣的 Kampoeng 吃晚餐。😚Kampoeng 餐廳的環境非常舒適和溫馨。室內裝潢簡潔而充滿著傳統印尼風情,讓人感到放鬆和舒適。菜單提供了多種印尼美食選擇。熱白咖啡我朋友說咖啡口感濃厚而順滑。粟米餅外層非常酥脆,而且每咬一口都是滿滿口感脆脆的粟米。 燒乳鴿的皮燒得剛剛好,肉質鮮嫩多汁。配上特製的醬料,口感更加豐富。咸魚炒飯的味道濃郁,咸魚的鮮味完美融入飯中,每一口都讓人回味無窮。炒貴刁裡面加入了新鮮的蔬菜和適量的肉類,口感豐富多樣,每一口都能感受到不同的滋味。涼粉冰
晚上去了銅鑼灣的 Kampoeng 吃晚餐。😚

菜單提供了多種印尼美食選擇。

熱白咖啡
我朋友說咖啡口感濃厚而順滑。

粟米餅外層非常酥脆,而且每咬一口都是滿滿口感脆脆的粟米。

燒乳鴿的皮燒得剛剛好,肉質鮮嫩多汁。
配上特製的醬料,口感更加豐富。

炒貴刁

涼粉冰

2024-02-01
$173.5 (晚餐)
  • 燒乳鴿
  • 煎粟米餅
  • 印尼炒貴刁
2024-01-24 247 浏览
成日經過都見到呢間餐廳,擺滿好多印尼食品,從來都冇留意過原來樓下係餐廳,今日第一次試海南雞配金邊粉 ($50)係set lunch其中一款菜式,第一次食海南雞但係唔配係配飯,仲可以揀金邊粉或河粉。上菜時都嚇咗一跳,金邊粉係非常大碗,而且海南雞份量都好多,仲有雞髀添。包飲品,+$3就有凍飲了炸釀豆腐 ($29)有3大塊,入面原來全部都係粉絲及雜菜,有驚喜,外脆內軟之後再有不同嘅口感,熱辣辣非常有驚喜炸雞肉球 ($35)個樣好似香腸,但原來係雞肉,食落嘅口感又似魚蛋,好得意!非常抵食,店員服務又非常好,份量勁大,值得再嚟食!

海南雞配金邊粉 ($50)
海南雞配金邊粉

炸釀豆腐 ($29)
炸釀豆腐

炸雞肉球 ($35)
個樣好似香腸,但原來係雞肉,食落嘅口感又似魚蛋,好得意!
炸雞肉球

非常抵食,店員服務又非常好,份量勁大,值得再嚟食!
海南雞配金邊粉
炸雞肉球
2024-01-18 275 浏览
好耐沒食過印尼菜,而且印尼餐廳買少見少,專登去呢間試試,餐廳喺地牢,去到已經近夜晚七點,無乜客,直入,侍應係印尼人,唔識廣東話,點好菜後,先上加多加多,普普通通,因為都係嗰隻醬汁關係,好難唔好食,除非佢比爛菜你啫🤣,只不過收你$68,又銅鑼灣區,d料會少d囉,再上沙爹串燒雞,佢呢個掂,早知叫半打,唔知佢燒得咁好食,再上印尼醬燒魚,直頭係掂,喺魚身搽上辣辣地甜甜地既醬汁去燒,好惹味,好食又抵食,散叫個椰汁飯都好0k,滿滿椰汁香料味,不過雜錦黃薑飯&雜菜餅要扣分,首先雜錦黃薑飯嚿薯餅咬落口全部都係油,亦都似擺左一段時間再翻熱比客食,有陣怪味,呢d配料仲敢收人$78有d貴,如果係咁,我不如散叫黃薑飯都係$18仲好,雜菜餅都有上述問題,無醬汁點仲顯得佢少少寡&太油膩,珍多冰正常發揮,不過唔值呢個價囉😅
,散叫個椰汁飯都好0k,滿滿椰汁香料味
,亦都似擺左一段時間再翻熱比客食,有陣怪味
加多加多
沙爹雞(3串)
印尼醬燒魚
椰汁飯
2023-12-19 240 浏览
一直以為係間賣印尼零食既雜貨舖,原來地牢有間餐廳,仲要勁抵食😋重點大推咖哩羊,超好食‼️非常之”林”既連皮羊🤤可揀小辣、中辣或者大辣,食唔到辣既話個人覺得小辣就好,因為佢辣味有後徑🥵可以揀白飯、黃薑飯或者椰汁飯,我揀左椰汁飯,中和翻d辣味,呢個配搭好好😋炒貴刁好足料,大大碟,唔知有無得叫少d粉,我食唔晒,太多,然後2杯飲品都好好飲,我第一次飲利賓納加紅毛丹😂一杯好多粒真係好抵飲,青檸梳打例牌,非常nice既一餐