餐厅: Kcal
资讯:

2008-01-03 22 浏览
整體外觀及環境不錯, 但食物味道真係麻麻, 價錢雖然幾經濟, 佰鬆蚊有一個Set, 包甜品及餐飲, 但質素唔掂, 全晚唯一可取就係個餐包叫做合格。
2007-09-30 17 浏览
試過幾次ORDER佢地的西冷及肉眼扒,肉的質素和價錢成反比。我自己去買塊50元左右的扒煎仲好食過佢!但佢地的湯、麵包、甜品又唔係咁差,但係作為一間餐廳,一定要做好主菜的質素!
甜品....我唔鍾意食, 都覺得正.
2007-09-21 24 浏览
食次特登帶左相機去haha ....每道菜d朋友都提我影相麵包, 餐湯, 甜品, 主菜既紅燒乳豬......係好好味, 冇得頂(申明我唔算食好多西餐). 當然其他都好好味啦.我地四個人, 打包兩盒, 食左HKD640.
食次特登帶左相機去

haha ....每道菜d朋友都提我影相

我地四個人, 打包兩盒, 食左HKD640.

2007-09-14 22 浏览
深井果個位有3間餐廳, kral個位最靚, 裝修又幾好, 所以就最多人去, 我去過2-3次左右, 最後果次勁唔惦, 唔知係咪轉左個廚, 搞到我以後唔敢去!d野真係難食, 我果日叫牛扒, 有d so味, 又硬.....

2007-08-12 24 浏览
8月9號晚同男友黎呢度晚飯, 有以下comment:餐湯: 羅宋湯好夠濃, 有什菜外仲有啖啖牛肉, 而且湯底唔係好油,幾好味. 而我既磨菇忌廉湯, 好多磨菇碎. 再加佢地自製既包- 好既開始!主菜方面, 男友叫餐廳職員介紹, 佢地就介紹左招牌菜-- 法式燒乳豬. 我有d奇怪, 西餐廳都會有乳豬?男友鐘意濃味既肉類, 即管一試. 結果真係好好味-- 乳豬皮好脆, 肉好入味. 我唔鐘意食乳豬,但都忍唔住試左一啖, 好好咪, 仲試左少少皮, 又係好味(除左好味真係唔知點珍容), 好d似食豬肉乾. 男友讚不絕口.而我就食帶子墨魚麵--- 帶子好新鮮, pasta既份量好大, 都幾好味. 個餐仲包野飲同甜品, 我地食到攬住個肚走. 仲有, 佢地服務好殷勤!
8月9號晚同男友黎呢度晚飯, 有以下comment:

個餐仲包野飲同甜品, 我地食到攬住個肚走.

仲有, 佢地服務好殷勤!
2007-06-14 20 浏览
昨日5大1小入了深井. 去了Kcal Lunch每人一客set lunch (唔使$40 有靚牛扒餐, 法國田螺餐, .燒豬脾肉餐.....) 另再order 了一客$120份香煎法國鵝肝.除了一句抵食, 其實Kcal 的食物好有誠意"自製麵包", "餐湯" , "甜品" 都超好味, 有心思. Good ar...
昨日5大1小入了深井. 去了Kcal Lunch

2007-06-14 24 浏览
昨日5大1小入了深井. 去了Kcal Lunch

2007-06-02 24 浏览
幾位教授級前輩均是愛吃之人,周遊列國吃遍歐洲及日本美食。老公建議一起去試試深井那家我倆經常光顧的餐廳,搞定周三的「深井KCal美食之旅」。星期二,老公打電話給店主訂位及寫菜,講明豬牛羊什麼都吃,預算$250一位共6人,任店主「發辦」,希望重質素不重分量,打造我們專屬的Tasting Menu。8時到,approved菜單已放我們檯上。吃過熱辣辣的自家製麵包,胃口開了。法式海鮮盤分量出乎意料的多,用料亦夠「睇頭」—龍蝦、帶子、藍貝、翡翠螺及大蝦,配上Spicy Seafood Sauce,全都新鮮彈牙。龍蝦尤其美味,蝦頭中有很多膏可以吃。芝士焗美國生蠔用的是Kumamoto不是珍寶蠔吧?蠔肉小巧結實、味很濃,貴精不貴多。馬賽漁湯亦即是Bouillabaisse。剛才已吃過新鮮的海鮮,就不用跟足規矩連湯料上檯了。味道不腥,亦不油膩,連最怕魚的我也很快喝光。野菌炒雜菇本來我覺得很怪,蔬菜不是都愛在肉類之後奉上嗎?食到後來才明白,如果在吃肉後奉上,可能我們都吃不下。而且漁湯與烤乳豬味道都很濃很「霸道」,需要清淡的蔬菜隔開。羅勒芥末籽烤焗法式乳豬烤焗露絲瑪莉紐西蘭羊鞍烤焗乳豬如果一個人獨吃全份實

法式海鮮盤

芝士焗美國生蠔

馬賽漁湯

野菌炒雜菇

羅勒芥末籽烤焗法式乳豬
烤焗露絲瑪莉紐西蘭羊鞍
烤焗乳豬如果一個人獨吃全份實在太肥膩了,現在一分為六就剛剛好。今次的豬皮烤得夠乾夠脆,肋骨之間的肉與芥末籽混在一起吃,味道比中式乳豬更具層次。

澳洲深海橙魚伴黑松露菌汁
本來我對煎魚最沒好感,老公試後卻大叫好吃,我八掛吃了半件,果然煎得很香,又冇骨,肉質像蒸得剛好的石斑般嫩滑。前輩傳生傳太說香橙魚在外國是貴價魚。今次每人有一件手掌大的魚柳,夠哂飽。

加拿大頂級牛肋骨肉(鐵板上)這個「火灸」牛肋骨肉,令我想起火灸雪山。賣相很好,可是我始終不喜歡加拿大牛。吃過了日本神戶牛肋骨燒肉,如何回頭-_-

燉蛋
其他的選擇有豆腐雪糕及芒果芝士蛋糕。雖然燉蛋的樣子麻麻,味道是很清甜,至少是「合格」。

總結:坐6人卡位有一點擠,不過服務員親切搭夠。每次上菜都換上全新的刀叉,好認真!味道人人讚,沒失禮做搞手的老公,放心哂。最緊要,多謝譚太請客!
2007-04-30 16 浏览
o個日和老婆打算試o下佢地,話以香草作主理,那時時間尚早,大約21:00,剛坐下點菜,食物都算快和ok,但21:30開始已陸陸續續執拾檯椅、掃地、拖地,但這時主菜剛剛到,就算打掃,都等我地用膳完畢才做,簡直沒有衛生常識,又不是茶餐廳收費,超碼都給點services,但我以為太遲入來,但餐牌寫營業到23:00,給我感覺像是打攪佢地收工,逼不得已草草了事,如果係早收工,就不要招呼我地啦。雖然食物ok,但咁o既服務水準,想再幫襯報幾難。
2007-03-24 9 浏览
第一次去,食物幾新鮮,麵包熱的.法國魚湯幾好味,海鮮飯裡面的蝦鮮甜. 老婆叫了龍蝦, 多肉, 有味.甜品雪糕ok.環境都舒服.服務ok.價錢抵食
甜品雪糕ok.

環境都舒服.

服務ok.

價錢抵食
2007-02-24 21 浏览
數日前到此晚餐, 叫了燒乳豬, 牛面珠肉, 羊扒等食物.環境不錯, 半戶外, 服務親切有禮. 食物方面餐前的麵包比較古怪, 像芝麻包但是冷冷的. 但沙律是好味的, 特別是沙律上的芝士和生菜也很好. 主菜方面比較差的是羊扒, 難切不離骨, 但乳豬和牛面珠都比預期好, 薯菜和意粉都不錯. 整體來說是值得一去的.
數日前到此晚餐, 叫了燒乳豬, 牛面珠肉, 羊扒等食物.
2007-02-21 19 浏览
原本諗住覺得的野好食所以上黎分享下,又估唔到呢間野都有咁多唔好既評價,真係相當意外。唔知係咪夜晚唔同人做啦,我見好多唔好既評價都係夜晚既,但係日頭我就覺得係質素保證,次次都咁好食,至少佢既食客比隔離兩間餐廳多成倍...環境方面係迫既,唔駛懷疑,人多既時候基本上係背對背,不過又唔係迫得好過份果隻,都會有的elbowroom,仲ok。味道方面好好喎,我對上一次食左個炒意粉,雖然係濕濕地既,但如果你唔係expect佢好似乾炒牛河咁,我又覺得ok囉,而今日食左個咖哩雞扒焗飯,塊雞扒脆得黎又唔肥膩,相當好食,咖哩就淡口的,唔似我鍾意既茶餐廳咖哩咁濃,但係都好食。有幾樣野值得提:第一係佢地既麵包相當好食,芝麻包、蜜糖包、小法包...全部都香噴噴,外脆內軟,唔可以放過。其次係羅宋湯,唔似茶餐廳既羅宋湯咁酸咁冇誠意,佢地既湯料切到細細件,而個湯亦唔係好酸,連平時唔飲羅宋湯我都覺得好飲。第三係芝士粉,可能我少出去食,我未見過問侍應要芝士粉,佢係成舊芝士拎出黎刨粉比你,見過既朋友唔駛理,未見過既朋友下次可以試下。服務普通、環境乾淨,我覺得以呢個價錢食到咁既野係物有所值。
原本諗住覺得的野好食所以上黎分享下,
又估唔到呢間野都有咁多唔好既評價,
真係相當意外。

唔知係咪夜晚唔同人做啦,
我見好多唔好既評價都係夜晚既,
但係日頭我就覺得係質素保證,
次次都咁好食,
至少佢既食客比隔離兩間餐廳多成倍...

環境方面係迫既,
唔駛懷疑,
人多既時候基本上係背對背,
不過又唔係迫得好過份果隻,
都會有的elbowroom,
仲ok。

味道方面好好喎,
我對上一次食左個炒意粉,
雖然係濕濕地既,
但如果你唔係expect佢好似乾炒牛河咁,
我又覺得ok囉,
而今日食左個咖哩雞扒焗飯,
塊雞扒脆得黎又唔肥膩,
相當好食,
咖哩就淡口的,
唔似我鍾意既茶餐廳咖哩咁濃,
但係都好食。

有幾樣野值得提:
第一係佢地既麵包相當好食,
芝麻包、蜜糖包、小法包...
全部都香噴噴,
外脆內軟,
唔可以放過。
其次係羅宋湯,
唔似茶餐廳既羅宋湯咁酸咁冇誠意,
佢地既湯料切到細細件,
而個湯亦唔係好酸,
連平時唔飲羅宋湯我都覺得好飲。
第三係芝士粉,
可能我少出去食,
我未見過問侍應要芝士粉,
佢係成舊芝士拎出黎刨粉比你,
見過既朋友唔駛理,
未見過既朋友下次可以試下。

服務普通、環境乾淨,
我覺得以呢個價錢食到咁既野係物有所值。
2007-01-23 10 浏览
昨晚同友人去左呢間餐廳食dinner,座出面,由7點食到參唔多10點,因為唔係星期五, 六日,人不是太多,所以座得幾自在,係同朋友傾計既好地方,不過五六日就會熱鬧d架喇。唔早d到要等位架。食物既選擇都幾多,真係豐儉由人架,平均100蚊度喇,食物都算幾好味,飲品甜品亦都唔錯,1,2個月我都會食一次,除左老闆外,其餘服務員亦很親切。總括:食物環境價錢也算合理!
總括:食物環境價錢也算合理!
2007-01-03 9 浏览
聖誕節同老公游黎深井睇下有咩食....見到呢度唔多人等又唔算好貴又試下....我要左羊扒..而老公要左和牛...個湯同頭盤都幾好味..仲有個面包都好得...不過個主菜就唔掂....我個羊係幾大堆頭...不過d羊扒超肥..無咩肉食...老公個牛佢話一般...而餐飲就幾特別...唔係一味咖啡茶檸茶..服務ok..不過地方太迫la....好似同埋隔離檯一齊食飯咁.....