2021-06-30 620 浏览
沙田朋友今晚帶我地幾位朋友到馬山晚餐,介紹說價錢相宜,沒味精味道不錯,份量亦大,是西沙一帶的高質冰室 駕車方便,旁邊空地便可以停車。看到露天雅座,但夏天關係,我們選擇了室內冷氣用膳。6點前入座人流不多,入內裝潢挺有特色,牆身枱面均不同配搭。是晚朋友發板:紅燒乳鴿 即叫即炸,火喉及色澤也不錯,味道亦很好,不用配椒鹽已經味道出色椒鹽豆腐粒這個上枱便很快沽清,朋友配上啤酒更佳,味道絕不濃烈,反而豆腐外脆內軟清清的呢椒鹽腰果雞軟骨這個味道重點,非常可口,人人大愛這個組合,員工介紹是新菜色,估計會很受歡迎黃金蝦球大大粒的,咬著啖啖蝦肉,咸蛋比例剛好,惹味過人,搶著吃呢粟米魚肚羹濃濃的湯羹,4人也喝不完,太足料了,魚肚份量真的驚人,而且還很大一窩,有點胡椒味道很好馬拉盞通菜牛肉店員推薦馬拉盞,果然沒失望,味道不會太辣,而且火喉夠,牛肉跟菜比例亦近,這麼足份量真的很贊沙薑雞半隻幸好只叫了半隻,太大碟了吧,雞肉非常入味,沙薑迷不能錯過瑤柱蛋白炒飯炒飯賣相吸引,不油膩,瑤柱份量亦多,加上菜心片,簡單而又好食的配搭4人連炒飯共點了8樣小菜,果然大件夾抵食👍 埋單每人才百元多,吃個飽飽的,共聚得非常開

是晚朋友發板:

紅燒乳鴿

椒鹽腰果雞軟骨

黃金蝦球
大大粒的,咬著啖啖蝦肉,咸蛋比例剛好,惹味過人,搶著吃呢

粟米魚肚羹

馬拉盞通菜牛肉

沙薑雞半隻
幸好只叫了半隻,太大碟了吧,雞肉非常入味,沙薑迷不能錯過

瑤柱蛋白炒飯

4人連炒飯共點了8樣小菜,果然大件夾抵食👍 埋單每人才百元多,吃個飽飽的,共聚得非常開心。順帶一提,員工非常友善健談,用餐愉快
2021-06-29
2021-06-28 122 浏览
要係馬鞍山搵好野食,選擇並不多,通常只有係大商場搵食,但食物味道質素總係太商業化,有時想食d地度有風味既野.......有次個舊同學係whatapp group share 泥涌村村屋有間食地道小菜,聽聞仲係大師博主理,其實西貢泥涌係好近馬鞍山,今日不妨走出框框,行多兩步去試下。依度餐廳可以坐露天或室內,室內裝修好有特色,有唔同既feature walls , 地方都算寬敞,坐得都舒服。依度主要係中菜為主,今日叫左幾款試下水溫先....1. 西蘭花炒海魚一睇個賣相已經好吸引,味道方面,食物好有鑊氣,魚肉都新鮮,味道唔錯。2. 金沙蝦球咸蛋黃緊緊包實蝦球,外皮炸得好香脆,濃濃咸蛋黃味,蝦球十分新鮮彈牙,整體味道都無械可擊。3. 金牌紅燒乳鴿依個乳鴿炸得真係好好,外皮乾身香脆,但鴿肉仍然保持嫩滑有肉汁,味道咸咸香香,好入味。4.脆皮炸豬手誠意推介,豬手皮真係脆卜卜,肉質嫩滑,豬手皮夾住少少脂肪同肉,三層一齊食,真係好好味,送啤酒一流。總體黎講,食物質素都相當唔錯,小規模既冰室,但有酒樓級水準,最緊要夠鑊氣,食物價錢又經濟實惠,其實仲有好多菜式好想試,得閒又會再過黎開餐。

依度主要係中菜為主,今日叫左幾款試下水溫先....
1. 西蘭花炒海魚
2. 金沙蝦球
3. 金牌紅燒乳鴿
4.脆皮炸豬手
2021-06-27
  • 脆皮炸豬手
2021-06-21 135 浏览
位於泥涌村村屋地下的冰室,很有特色,喜歡戶外用餐的朋友更是不容錯過。冰室不但可以享受戶外用餐的樂趣,餐廳內更有很多打咭位,最重要的是帶酒去餐廳飲,完全唔收開瓶費㗎!椒鹽豆腐粒這個看似十分簡單的菜式,但在家實在不想開一大鍋油炸,所以一定要在外享用。豆腐包裹脆漿後炸得非常酥香,裏面豆腐也十分嫩滑。面層的椒鹽令整個菜色增添風味。黃金大蝦用啤酒脆漿包裹著新鮮大蝦脆炸後,再用鹹蛋黃牛油醬汁回鍋爆炒,鮮甜鹹香,超級好味😋薑蔥霸王雞薑蔥完全把雞味提升,雞肉嫩滑多汁,雞皮清爽不肥膩,很出色的霸王雞。

椒鹽豆腐

薑蔥霸王雞
霸王雞
椒鹽豆腐
霸王雞
  • 薑蔥霸王雞
2021-06-21 90 浏览
西沙中的隱世餐廳,三五知已或一家大細都非常適合去食嘅一間餐廳,餐廳名叫做Kings & Queens !Kings & Queens採用日本高質素食鹽煮㗎,全部走味精,食得健康又放心❤️🌸滷水鴨舌,好入味而且感覺滿滿膠質🌸馬拉盞鮮魷魚通菜,咸香味適中,而且火候十足,唔會出曬水🌸西沙小炒王,材料好豐富,入面有腰果,銀魚乾,叉燒,韭菜,鮮魷魚,紅蘿蔔紅蔥頭蔥頭,特別香口🌸金牌乳鴿皇,真係無得頂,收到柯打再即炸,能夠保持肉嘅鮮味🌸炸子雞,雞皮脆肉滑,雞嘅肉質鮮嫩多汁但脂肪已經衫炸走,皮份外薄和脆口🌸蠔仔粥,好多蠔仔,食落特別鮮甜

🌸滷水鴨舌,好入味而且感覺滿滿膠質
🌸馬拉盞鮮魷魚通菜,咸香味適中,而且火候十足,唔會出曬水
🌸金牌乳鴿皇,真係無得頂,收到柯打再即炸,能夠保持肉嘅鮮味
🌸蠔仔粥,好多蠔仔,食落特別鮮甜
講到冰室要食晚餐都一定係嘢食一啲鑊氣小炒, 今次我就叫咗個小炒王,西檸雞,脆炸豬手和西蘭花鮮魷小炒王: 內有腰果, 韭菜, 白飯魚, 肉絲 ,成碟個口感好豐富, 而且好下飯。 西檸雞: 酸味好適中, 雞的炸皮好薄, 雞的肉質好嫩滑, 整體口感都好豐富。 脆炸豬手( 這是一個新菜式) 平時炆,煮的豬手先就食過,但炸既就未食過, 一上枱,大大隻豬手呈現喺眼前,香氣撲鼻。 外皮很脆, 但內裏的肉質就好軟, 雙重的口感衝擊我的口腔。 西蘭花鮮魷: 我必叫的一樣菜式, 兩樣都係我既最愛, 唔好睇佢好似好簡單, 魷魚既鮮味配上西蘭花, 再加上蒜香, 遠處端來已聞到香味。 加上賣相真係色香味俱全

小炒王:

西檸雞:

脆炸豬手( 這是一個新菜式)

2021-06-11
2021-06-16 90 浏览
遠離繁囂,不想再去馬鞍山人迫人,可選擇到西沙這一間冰室渡過一個晚上。知道這一間餐廳是不用味精的,而是選擇日本的高級鹽。是我經常選擇去的原因。與其說這是一間冰室,更加像是一間私房菜,水準甚高!門外備有停車場,泊了滿滿的車來吃飯…🥣我們一家三口叫了四個小菜和一個炒飯。實在太美味,吃到一點也不剩😋😋首先來的是黑松露雜菌炒蛋,老板毫不吝嗇,每一匙炒旦都有滿滿的黑松露,十分惹味。雞旦很有營養,女兒吃了滿滿一大碗還想再添…有小朋友必吃👍之後來的是雜菌燒汁牛仔骨,煎的香香的牛仔骨再加上燒汁,配上雜菌十分清新,減小肉類的油膩感❤️炸大腸做的非常鬆化,沒有平常的肥膩,做的像小吃般香脆,小孩也十分喜歡吃🤤椒鹽鮮魷,新鮮炸起的鮮魷漿粉做得非常薄,不像坊間厚厚的粉皮,配上新鮮的鮮魷和椒鹽,香脆又惹味我們叫了一碟瑤柱蛋白炒飯代替白飯,炒飯上可看到一條條鮮明的瑤柱和蛋白,加上菜粒滿滿一碟,再一人一杯凍飲,十分滿足❤️

門外備有停車場,泊了滿滿的車來吃飯…🥣

2021-06-16
  • 松露雜菌炒蛋
2021-06-13 82 浏览
去泥涌玩左成朝💦原本諗住入嚟食個下午茶😛點知見到menu啲野食好吸引😍仲主張冇味精😯全店採用日本高級食鹽😃橫掂都咁肚餓😛就直接食Full啲🤣當晚餐咁食左super heavy Tea😛淮香炸子雞依個係招牌菜👍🏻果然無令我地失望!第一次食到炸子雞係可以炸到雞皮咁鬆脆😍而啲肉都係岩岩好,入口好嫩滑!真係超級推介大家一試😋干扁欖菜肉鬆四季豆夏天梗係要食四季豆啦🤪估唔到小店都可以炒到咁有鑊氣🔥肉碎又惹味😋食落都唔算好油膩蠔仔粥依個潮州粥真心正👍🏻食落啖啖都係蠔仔肉💪🏻鍾情多青多茜嘅朋友更加唔可以錯過椒鹽豆腐粒小編最愛嘅豆腐🥰外脆內軟😋所有野恰到好處😚順帶一提💁🏻‍♂️依度嘅所有椒鹽野食都係用日本高質食制作😋鮑汁鴨舌鴨舌嘅雪藏味略為多咗少少😯勝在有香濃嘅鮑汁平衡返😉鹹檸七+紅豆冰兩杯飲品都好有質素👍🏻 夏日炎炎☀️飲完真係透心涼嫁

淮香炸子雞

干扁欖菜肉鬆四季豆

蠔仔粥

鮑汁鴨舌
鴨舌嘅雪藏味略為多咗少少😯勝在有香濃嘅鮑汁平衡返😉

鹹檸七+紅豆冰
兩杯飲品都好有質素👍🏻 夏日炎炎☀️飲完真係透心涼嫁
到馬鞍山靜靜地~ 有位泊車~ 可以座户外室內 户外闊落舒服 有涼涼陣風 ~餐廳內內外外有不同打卡位: 希臘, 意大利 ,香港鬧市 ,相約老地方 ,迷人粉紅吉普車 ,釀酒廠 , 天使翼~餐牌選擇有好多 全部小菜都好吸引 應有盡有~叫咗4個餸 ▫️炸子雞 半隻雞 皮香肉滑~▫️椒鹽鮮魷 大碟抵食 鑊氣好夠~▫️蜆芥鯪魚球$78 共8粒 剛剛炸好大大粒 彈牙香口~▫️魚湯野箘浸勝瓜$68濃濃魚湯~每樣菜式都做得好好, 份量好足!! 食完仲可以去附近沙灘散步散心 對住個海 聽住海浪聲 心曠神怡 ~
餐牌選擇有好多 全部小菜都好吸引 應有盡有~

叫咗4個餸

▫️炸子雞 半隻雞 皮香肉滑~

▫️椒鹽鮮魷 大碟抵食 鑊氣好夠~

▫️蜆芥鯪魚球$78 共8粒 剛剛炸好大大粒 彈牙香口~

▫️魚湯野箘浸勝瓜$68濃濃魚湯~
每樣菜式都做得好好, 份量好足!!

西沙路一帶多的是村屋,最近呢2年附近一帶都大興土木,準備會起好多新樓,平時揸車入西貢經過西沙路都好想係村既餐廳食野。但無咩人介紹邊間,就無咩特別衝動🤣 今次有位住村屋既新同事介紹下,我地一行4人就黎左呢間位於泥涌村村口既餐廳。.門口只是單單招牌,老實說,毫不吸引🙈 又點會諗到內有乾坤。一坐低睇下食乜餸,原來係中式餐廳😅 大廚之前曾經係粗菜館及多間高級菜館工作,所以小炒類食物,係佢既燃手菜。.🍴淮香炸子雞(半隻)$108老闆強烈推介我地叫呢個炸子雞,首先講明佢地鋪頭所有食物都唔落味精,同時只會落日本高質食鹽🥰 一上枱見到賣相已經一流,個皮好油亮好靚,皮脆肉好嫩,非常多汁,雞味相當濃厚,就算係雞胸肉都好好味,一定係我食過最好既「炸子雞」😍.🍴 椒鹽白飯魚 $88白飯魚呢個餸,真係正常家庭都唔會煮,功夫多食得快,每條魚仔加粉炸個下都煩。但呢度既椒鹽白飯魚真心正,首先魚肉軟身嫩滑,口感咬落脆卜卜。大條白飯魚唔會太細,岩晒椒鹽炸,肉較多較厚,經油炸抽乾魚肉水分後,仍保持到一定嫩滑度。.🍴黃金蝦球$98鹹蛋黃蝦球,邪惡極致🙈但佢又真係整得好正,蝦🦐球加粉輕輕炸過,沒有平時食黃金蝦既太濃味,淡淡的帶
🍴淮香炸子雞(半隻)$108
淮香炸子雞(半隻)

🍴 椒鹽白飯魚 $88
椒鹽白飯魚

🍴黃金蝦球$98
鹹蛋黃蝦球,邪惡極致🙈但佢又真係整得好正,蝦🦐球加粉輕輕炸過,沒有平時食黃金蝦既太濃味,淡淡的帶點鹹蛋味,又惹味。

🍴涼瓜菜圃肉碎煎蛋角$78
成晚最大碟個碟竟然係佢😱 4大片煎蛋角,每塊有成隻手掌咁大😅涼瓜與菜圃切成相約大細,再先用海鹽迫出涼瓜的苦澀味,加埋肉碎一齊煎,厚身又好咬口,真係幾有平價粗菜館feel 😋
涼瓜菜圃肉碎煎蛋角

🍴海魚球炒西蘭花$88
食左咁多炸野食,清清地食個海魚炒西蘭花都只係收$88/碟,價錢上真係好抵食,但係一啲都冇揸流攤,份量同味道一樣咁中上。
海魚球炒西蘭花

今次特登揸車黎,都只係泊門口,但車位唔算太多,星期六日可能會full, 如果唔係我見到附近都有巴士299x可以出返沙田。
呢間隱世餐廳真心唔想介紹,因為真係又好食又抵食😚好驚下次再黎既時候會無位😂
淮香炸子雞(半隻)
椒鹽白飯魚
海魚球炒西蘭花
  • 淮香炸子雞
2021-06-03 114 浏览
呢日朋友揸車車我入西貢玩,入西貢前我地去左馬鞍山呢間冰室食野先,呢間冰室既環境都幾大。打開餐牌,見到佢啲小菜都幾吸引。我地都幾肚餓,所以點左好多野食。我地點左薑蔥霸王雞,半隻只要98蚊,估唔到半隻雞既份量都咁多,勁抵食!碟雞落左好多香料,非常惹味,雞肉都幾嫩滑。另外仲點左黃金蝦球,蝦球大隻又彈牙,外層好香脆,沾上左滿滿既鹹蛋黃醬,超好味!我地想食得健康啲,所以兩碟菜,一個係金銀蛋浸時菜,另外係鹹蛋菜肉湯,健康又好味。仲點左隻脆皮乳鴿。

打開餐牌,見到佢啲小菜都幾吸引。

仲點左隻脆皮乳鴿。
2021-05-30 84 浏览
今日揸車嚟到馬鞍山,最鍾意搵啲小店茶座食野,呢度有得免費泊車,裝修得好靚仔,而且食物選擇好多,重點標榜冇味精添🤩同埋用日本高質素食鹽🤩🤩脆皮乳鴿,皮脆肉嫩,色澤光亮,食落肉質鮮香軟嫩,美味多汁,香脆得可以連骨一起吃,重點沾上淮鹽超好吃呢,用手撕來吃真係好滿足❤️沙薑雞,滿口都是沙薑汁,雞皮好薄,食落好爽,雞肉保持嫩滑,精髓就是自家既沙薑,雞肉夾著沙薑的香氣,淡淡的薑香味,令人食指大動😊蜆介爆炒豬膶❤️ 蜆介鲮魚球就食得多💕第一次食蜆介炒豬潤喔,豬潤好爽口,係厚切嘅,原本無味道嘅豬潤附上蜆介,當堂生息不少❤️蠔仔煎蛋角,金黃色的蠔仔🦪鮮香清甜,而且份量好多,肥嘟嘟,煎得焦黃的蛋香😃在嗌左碟鹹牛肉蛋三文治🥪估唔到都有驚喜,蛋唔會煎得好老,仲有蛋醬,配埋軟熟嘅麵包🥯正一杯凍齋啡,一杯凍檸茶,靜靜地享受,呢度嘅環境❤️

一杯凍齋啡,一杯凍檸茶,靜靜地享受,呢度嘅環境❤️

2021-05-30
午餐
2021-05-30 65 浏览
星期六放假,成班朋友入左西沙一個朋友屋企玩,晚餐揀左附近既King's & Queen's 冰室,位於馬鞍山西沙公路533號泥涌村地下。餐廳環境寬敞,座位鬆動舒適,店員親切又友善,晚飯時間,接近全場滿座,好多街坊客捧場!金牌紅燒乳鴿外酥內嫩,醃得入味,食落肉味香濃,口感細嫩。黃金蝦球炸至金黃香脆,蛋黃粒鹹香十足,蝦球啖啖肉惹味又甘香。黑松露醬滑蛋雜菌新鮮爽脆,炒蛋滑嫩濕潤,加入味道香濃獨特黑松露醬同炒,特別惹味!菠蘿咕嚕肉酸酸甜甜好開胃,外焦香內嫩滑,佐飯一流。鐵板芝士龍利柳龍利柳魚肉爽滑鮮美,用鐵板上有助保持熱度,加以咸香拉絲芝士,食落啖啖肉勁JUICY。蜆蚧薑蔥牛肉牛肉嫩滑充滿肉汁,加以鮮香惹味蜆蚧、薑蔥同炒,更能提出牛肉鮮香。蝦醬通菜鮮魷炒得好有鑊氣,蝦醬味道濃郁鮮香,通菜新鮮翠綠,魷魚Q彈有嚼勁。粟米魚肚羹蛋花賣相吸引,湯頭濃稠度剛好,加入鮮甜粟米、爽滑彈牙魚肚,增添口感。
星期六放假,成班朋友入左西沙一個朋友屋企玩,
晚餐揀左附近既King's & Queen's 冰室,
位於馬鞍山西沙公路533號泥涌村地下。

餐廳環境寬敞,座位鬆動舒適,店員親切又友善,
晚飯時間,接近全場滿座,好多街坊客捧場!

金牌紅燒乳鴿
外酥內嫩,醃得入味,
食落肉味香濃,口感細嫩。

黃金蝦球
炸至金黃香脆,蛋黃粒鹹香十足,
蝦球啖啖肉惹味又甘香。

黑松露醬滑蛋
雜菌新鮮爽脆,炒蛋滑嫩濕潤,
加入味道香濃獨特黑松露醬同炒,特別惹味!

菠蘿咕嚕肉
酸酸甜甜好開胃,外焦香內嫩滑,佐飯一流。

鐵板芝士龍利柳
龍利柳魚肉爽滑鮮美,
用鐵板上有助保持熱度,
加以咸香拉絲芝士,
食落啖啖肉勁JUICY。

蜆蚧薑蔥牛肉
牛肉嫩滑充滿肉汁,
加以鮮香惹味蜆蚧、薑蔥同炒,
更能提出牛肉鮮香。

蝦醬通菜鮮魷
炒得好有鑊氣,
蝦醬味道濃郁鮮香,
通菜新鮮翠綠,
魷魚Q彈有嚼勁。

粟米魚肚羹
蛋花賣相吸引,湯頭濃稠度剛好,
加入鮮甜粟米、爽滑彈牙魚肚,增添口感。

2021-05-28
在肺炎情況下員工竟然唔戴口罩,而且送餐時不停談話,口沬橫飛。投訴職員更換,並善意提醒他帶回口罩😷,但職員竟說帶不帶口罩是他的自由。總結:除了環境優美之外,應該不會再幫襯。

總結:除了環境優美之外,應該不會再幫襯。
2021-02-16
下午茶
2021-01-29 376 浏览
假期見陽光普照,是郊遊的好日子,出發前先增加體力。上OpenRice 見西沙這間餐廳有戶外位,特來試試。坐在戶外,可見遠處山景。只可惜因為工程的關係,部分景被遮蓋了。準備走的時候去付錢,才發現室內設計也很有特色,下次要坐坐室內。早餐選擇與大部份茶記一樣,特色是有牛角酥及紅腸。我們叫了C餐,即雪菜肉絲米配腸仔煎蛋多士($39),及H餐豬扒配紅腸多士($42)。雪菜米粉先上,略為粗身的米粉,有少少咬口。雪菜肉絲算多。肉腸是廚師腸,煎蛋仍流心,一半放入米粉,一半夾麵包,味道ok!煎豬排有西餐feel,先試久違了的紅腸,兒時味道,外脆內軟,好味。最令我驚喜的是豬排,肉質少少鬆軟,不死實,其醬汁混有日本芥辣及蔴醬,不是大部份茶記的燒汁,清新惹味。Yummy! 😋😋😋奶茶有茶味,算是水準之作。整體來說,是一可以再來的茶記。

早餐選擇與大部份茶記一樣,特色是有牛角酥及紅腸。

奶茶有茶味,算是水準之作。整體來說,是一可以再來的茶記。

2021-01-23
早餐
2020-08-16 914 浏览
住在新界的鄉郊地方,好多野都好似好唔方便。買野,食野都要走到老遠。話雖如此,的確也如此,但香港的城市發展越來越快,也有人看中了新界鄉郊的一個龐大社群。在一些比較大的村子,已經開始有小士多,洗衣店,地產經紀行等等。當然,不少得的就是茶餐廳啦。在的住所附近的泥涌村,就是一個充滿食肆的地方。不過,好多人都知道,泥涌最出名的食肆並不是做本地人的生意,但是,近來就多了兩間真係為村民服務的好店,而其中的一間叫《King's & Queen's 冰室》,是間大眾化的茶餐廳。主理茶餐廳的人都是年輕的,所以把茶餐廳包裝得很年青,很時尚。店內有一對翼,許多食客經過都會打一打卡。店的座位分了兩部份,有露天的,有室內的。露天的一邊比較受吸煙同帶寵物人士的歡迎。來了兩次,一次帶老人家,一次帶小朋友,而且天氣算是熱,我們都感覺,坐在室內會比較開心。第一次,同父母來,一人一份餐中,母親點了一個公仔麵餐,包含了一個火腿奄列同方包。方包加上適量的牛油,其實是一個冇得輸既配搭,再加上外面香滑,內心仍有蛋汁的火腿奄列,更加是 win and win。多士加奄列,絕對不是一個正餐。這是配公仔麵的。阿媽點的公仔麵是漢堡扒加腸仔

多士加奄列,絕對不是一個正餐。這是配公仔麵的。阿媽點的公仔麵是漢堡扒加腸仔。可惜的,就是麵湯,似乎連湯粉都冇落,是一碗清水煮公仔麵。
乾炒牛河,算是一個夠鑊氣而且不錯的出品。用上了紅洋蔥又給大家一個耳目一新的感受。他們用的是薄身,幼條型的河粉,在口感方面的確遜色少少,但勝在味道夠,有豉油香也有牛肉香。
牛腩飯,有柱候汁,有大大件的牛腩,味道上立即可以取勝。夠多汁,啱晒撈飯。牛腩肉厚,口感又非常之腍。吃入口時,啖啖肉,啖啖濃郁五香粉味道,連肉連汁連飯一起吃,很滿足。
改日,同太太及小朋友來,阿仔都係鐘情一個麵餐,但配搭就變成了煎蛋加多士。可以,不加餡的煎蛋就乾了少少,味道同口感都差了少少。
雞扒麵,因為有雞扒的肉汁,令到公仔麵的湯或多了少許的雞油香,所以感覺比上次的漢堡扒麵好。雞扒煎得香,所以加了少少分。
羅漢齋炒麵,感到開心是因為麵底炸得夠香脆。雪耳、木耳、芽菜、雜菌再加個夠味道的茨汁,用料算是素而清。只是個汁好似唔夠水,杰撻撻而已。
蠔仔肉碎湯飯,味道OK! 可是水太多了。我倒晒成碗飯落去都非常之水汪汪。好的就是肉碎同蠔仔都充足。又熱又香的蠔仔肉碎湯飯,令那天胃口不算佳的我,都可以吃清光。
這兒的茶味不錯,但用上沖茶的茶色比較淺。檸檬茶雖好飲,也夠滑。但淡口了少少。
奶茶,同上,不算是一杯濃奶茶。但是一杯很香同很滑的出品,可以接受。
夠舒服,夠好食,夠近,夠方便,當然,價錢也夠合理。我們一眾十四鄉,西沙路居民,又多一個平民選擇了。