2011-10-15
幾個女仔出來食飯傾計,都常都想搵間可以坐得耐,環境清靜,有得訂位,交通方便,吃d 唔好咁heavy嘅嘢。 以尖沙咀來說,埋單百零蚊,最大路嘅選擇係Applegreen! 不過,通常d朋友都話又食Applegreen好無新意。係嘅,香港人都愛貪新忘舊。 所以,Applegreen之後,我就會推Initial Cafe 、Full/Half 同 Kitchen M! Kitchen M 係一間躲在K11嘅 Mixtra裡面嘅小餐廳,超隱閉!誇張d講,只係易搵過蛇竇星座冰室少少。正因為咁,人客比較少,環境比較靜,適合傾計。 因為餐廳喺 Mixtra裡面,我認為到咗 Mixtra再問店員餐廳位置是最快方法。這餐廳不算很大,我們的晚餐由免費麵包籃揭開序幕,兩人order了以下食物:水牛芝士‧蕃茄沙律 ($78)朋友選了這沙律,它是一片水牛芝士夾一片蕃茄嘅配搭,個人覺得一般,可能我比較喜歡多蔬菜、鮮果類沙律。由於味道比較單調,多人食會比較合適。香煎法國鵝肝伴青蘋果‧黑醋汁 ($98)當晚嘅煎鵝肝煎得都ok,只是覺得鵝肝味道不夠濃厚,可能是食材問題,但整體來說,算是好食嘅!牛肝菌意大利飯 Porc
Kitchen M 係一間躲在K11嘅 Mixtra裡面嘅小餐廳,超隱閉!誇張d講,只係易搵過蛇竇星座冰室少少。正因為咁,人客比較少,環境比較靜,適合傾計。 因為餐廳喺 Mixtra裡面,我認為到咗 Mixtra再問店員餐廳位置是最快方法。 這餐廳不算很大,我們的晚餐由免費麵包籃揭開序幕,兩人order了以下食物:
水牛芝士‧蕃茄沙律 ($78)
朋友選了這沙律,它是一片水牛芝士夾一片蕃茄嘅配搭,個人覺得一般,可能我比較喜歡多蔬菜、鮮果類沙律。由於味道比較單調,多人食會比較合適。 香煎法國鵝肝伴青蘋果‧黑醋汁 ($98)
當晚嘅煎鵝肝煎得都ok,只是覺得鵝肝味道不夠濃厚,可能是食材問題,但整體來說,算是好食嘅! 牛肝菌意大利飯 Porcini, Mushroom Risotto ($88)
牛肝菌意大利飯是大路之選,portion唔細,最終食唔哂,要攞走。牛肝菌意大利飯略嫌唔夠香,但意大利飯軟硬度適中,幾好食。 但如果要比較,我會喜歡 Initial Cafe 嘅意大利飯多d。 下次來 Kitchen M 未必會encore這牛肝菌意大利飯,可能會試其他 pasta。