今日約咗朋友喺旺角行街,見到呢間位於通菜街的西餐廳主打意大利飯、pizza、扒類和意粉,醒起之前網上有網民推介佢地既親民版威靈頓牛柳,話好抵食,仲有炭燒厚切澳洲穀飼肉眼同埋炭燒德國原隻咸豬手都好高性價比,正好入去叫個set醫下肚先。Dinner set粟米忌廉湯|蒜蓉法包粟米忌廉湯質感濃稠,而且幾多粟米粒。蒜蓉法包加上蕃茄莎莎,清新開胃。<烤比目魚配味噌忌廉汁> $178比目魚皮香脆,肉質尚算嫩滑,調味合宜,味噌忌廉汁味道偏清淡,但正好唔會掩蓋咗比目魚肉本身的味道。另外仲有沙律菜﹑車厘茄、翠玉瓜、茄子及菇作伴菜,營養均衡,蔬菜入味軟綿有驚喜。<德國咸豬手伴蜜糖芥末籽醬> $188咸豬手同樣都有些伴菜,咸豬手好大隻呀。豬手肉多之餘,最重要既喺外層皮香脆可囗,外脆內嫩,蜜糖芥末籽醬更是畫龍點睛,酸椰菜令肥膩感減低唔少。<芝士松露蟹肉大啡菇> $88我地額外點多了個小食。大啡菇入面釀咗唔少蟹肉同松露,芝士有拉絲效果,切開大啡菇會見到一絲絲蟹肉,芝士﹑松露、蟹肉同啡菇嘅香味交纖成多汁既口感,層次豐富,一旁既沙律菜配柚子醬汁味道酸甜開胃。跟餐有咖啡

Dinner set
粟米忌廉湯|蒜蓉法包

<烤比目魚配味噌忌廉汁> $178

<德國咸豬手伴蜜糖芥末籽醬> $188

<芝士松露蟹肉大啡菇> $88

跟餐有咖啡同朱古力,如果想點凍飲要額外加$3。
2023-02-24 260 浏览
通菜街美食林立而呢間西餐嘅威靈頓牛柳人氣高企🤤每逢飯市時間都吸引咗唔少人嚟排隊㗎!-🥣酥皮湯(晚市套餐+$20)原本晚市套餐已經包咗餐湯同餐包而升級做酥皮湯都需廿蚊CP值好高❣️酥皮層次豐富兼有牛油香味忌廉湯質地唔會套稀仲有6-7粒蜆肉係入面足料好味喔!🔸烤焗芝士虎蝦伴海龍皇大通粉($148)虎蝦非常大隻有成枝叉咁長呀!面頭加咗芝士去焗,好惹味😋大通粉掛汁力強鮮味十足!個人覺得醬汁份量再多啲會更加好味喔!🔸威靈頓牛柳($218)酥皮完全包起牛柳牛柳厚身大塊5成熟度控制啱啱好👍🏻切開入面嘅牛柳粉嫩,唔會有血水咬落口感豐富💕外層金黃酥脆內層肉質軟腍有彈性呀!🍟薯條(跟餐+$15)新鮮熱辣炸起外脆內綿,非常可口呀!🍹特飲(跟餐+$15)叫咗杯益力多沙冰同Fruit Punch大大杯,賣上幾吸引打卡又好味📸
通菜街美食林立
而呢間西餐嘅威靈頓牛柳人氣高企🤤
每逢飯市時間都吸引咗唔少人嚟排隊㗎!
🥣酥皮湯(晚市套餐+$20)
原本晚市套餐已經包咗餐湯同餐包
而升級做酥皮湯都需廿蚊
CP值好高❣️
酥皮層次豐富兼有牛油香味
忌廉湯質地唔會套稀
仲有6-7粒蜆肉係入面
足料好味喔!

🔸烤焗芝士虎蝦伴海龍皇大通粉($148)
虎蝦非常大隻
有成枝叉咁長呀!
面頭加咗芝士去焗,好惹味😋
大通粉掛汁力強
鮮味十足!
個人覺得醬汁份量再多啲會更加好味喔!

🔸威靈頓牛柳($218)
酥皮完全包起牛柳
牛柳厚身大塊
5成熟度控制啱啱好👍🏻
切開入面嘅牛柳粉嫩,唔會有血水
咬落口感豐富💕
外層金黃酥脆
內層肉質軟腍有彈性呀!

🍟薯條(跟餐+$15)
新鮮熱辣炸起
外脆內綿,非常可口呀!

🍹特飲(跟餐+$15)
叫咗杯益力多沙冰同Fruit Punch
大大杯,賣上幾吸引
打卡又好味📸
2023-01-07 803 浏览
首先晚市叫咗兩個套餐未飲完碗湯就收走咗 順便攞走埋我個匙羹然後碟都唔俾...餐湯淡而無味牛肉闊條通粉 牛肉鞋到阿媽都唔認得通粉同醬汁中規中矩就係普通快餐味道第二叫咗威靈頓牛扒 簡直係惡夢 肉質乾柴 切都切唔到 酥皮完全包唔晒牛肉 牛肉仲有鮮血嘅腥味 好明顯係急凍牛肉未解凍完成 要成夠食先咬到 切到勁大力先切到
首先晚市叫咗兩個套餐
未飲完碗湯就收走咗 順便攞走埋我個匙羹
然後碟都唔俾...

餐湯淡而無味

牛肉闊條通粉 牛肉鞋到阿媽都唔認得
通粉同醬汁中規中矩就係普通快餐味道

2023-01-02 739 浏览
見到呢間鋪好多好評,所以難得放假就去試下,果然有驚喜!去到個陣大約1:00左右,都幾多人排隊,不過都係等左10幾分鐘就入到去,環境幾舒服,我地2個人坐左張4人枱都唔需要搭枱😍,食緊嘅時候都重見到外面不斷有好多人排隊等位。➡️威靈頓牛柳$98$100都唔洗就可以食到威靈頓牛柳,真係好抵!牛柳肉汁多,口感唔錯,配埋香脆薯菜,真係一流!😍😍➡️脆雞香草天使麵$68雞腿有少少辣味,味道好好,天使麵唔會太軟或太硬,香草味都好足👍🏻👍🏻
見到呢間鋪好多好評,所以難得放假就去試下,果然有驚喜!

➡️威靈頓牛柳$98

➡️脆雞香草天使麵$68
  • 威靈頓牛柳
2022-12-21 522 浏览
一直都想試下依間人氣小店LA Restaurant & Dessert Bar ❤️個日經開旺角通菜街就試下啦 我地都等左差唔多20分鐘先入得 個日係假期黎既 都好full 🥺 佢哋主打西餐意大利飯 意粉 pizza 扒 當然最出夠一定係威靈頓牛柳 雖然係假日 但都有lunch set 供應 跟埋餐湯同餐飲😋💛威靈頓牛柳 ($98)金黃色酥皮帶有淡淡牛油香 烤得脆身 切開酥皮既時候好易散開 容易同牛柳分離 而牛柳份量亦唔細 我叫左5成熟 中間呈粉紅色 中間位置較生 🥩 旁邊位置肉質就軟淋淋 咬落肉汁量比一般牛扒多 而伴碟有茄子+蘑菇+沙律菜 我覺得依個價錢真係好高cp值 值得一試 !👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

💛威靈頓牛柳 ($98)
2022-07-01
  • 威靈頓牛扒
2022-12-20 529 浏览
呢間抵食西餐廳係喺旺角女人街~ 西餐來講真係幾抵食🥰 雖然佢嘅店舖裝修冇乜特別~ 但係作為平價西餐廳, 食物質素同性價比先係最重要~ 而且佢嘅菜式種類都唔少😆 意粉, 意大利飯, 扒類都應有盡有😋 Dinner set 會包埋餐湯, 餐包同餐飲~ 質素都係正正常常啦~ 佢哋主推係牛扒🫶🏻 所以今次叫嘅兩個主餐都有牛肉😌🤍Dinner Set - 威靈頓牛柳 $218呢款威靈頓牛扒老實講就唔係正宗嘅威靈頓啦~ 佢嘅酥皮主要係鋪喺牛柳上面, 而唔係包住成個牛柳~ 不過酥皮同牛柳之間嘅調味都有用返威靈頓嘅處理方法☺️ 喺呢個價錢食到呢一款菜式, 性價比係真係幾高🫶🏻 而且肉質食落都偏軟嫩唔會靭👍🏻🤍Dinner Set - 炭燒牛肉蕃茄忌廉大通粉 $148佢嘅牛肉真係有炭燒香味🥰 呢款牛肉更加軟嫩🫶🏻 不過大通粉就有少少可惜~ 煮到有啲太淋身🥲 而且蕃茄忌廉嘅汁較稀身~ 令意粉唔夠掛汁~ 不過醬汁嘅調味都唔錯☺️ 有蕃茄嘅酸味又唔會太重口味🫶🏻

🤍Dinner Set - 威靈頓牛柳 $218

威靈頓牛柳
炭燒牛肉蕃茄忌廉大通粉
2022-10-27
威靈頓牛柳
2022-12-09 440 浏览
今日同朋友一齊放假,就去IG好多人講既依間餐廳食下。去到有4個客係前面排緊隊,等左10分鐘左右就有人出,所以都算快有位(可能因為已過放飯時間,少D人).入到去,環境算乾淨。有左右兩頁menu 。我地分別叫左野菌波菜香草忌廉大通粉&威靈頓牛柳。每份餐有包:湯&熱飲。忌廉湯好夠味,而且都幾稠幾滑,唔錯。依個雜菌波草香草大通粉直得推介。通粉煮得好適中,唔會太軟,食落軟得嚟仲有一點點既韌,有口感。加上濃厚既忌廉,好食。但雜菌&波菜如果比多少少會更好。威靈頓牛柳既蘇皮一般,但個牛柳OK。以依個價錢,CP值係幾高。牛柳唔會韌,叫7成熟,但上台應該是八成熟。但佢既薯條唔錯,係炸得好爽脆。今日依餐食物,對得住個價錢有餘。但我唔知人流高風期,仲係咪一樣質素。
今日同朋友一齊放假,就去IG好多人講既依間餐廳食下。

忌廉湯好夠味,而且都幾稠幾滑,唔錯。

今日依餐食物,對得住個價錢有餘。
但我唔知人流高風期,仲係咪一樣質素。

2022-12-09
  • 雜菌波菜香草大通粉
  • 威靈頓牛柳
2022-12-07 301 浏览
今次呢間鋪頭我已經想試好耐,事關經常喺IG見到佢,個個都話佢抵食又好食,今次lunch特登早咗嚟排隊,好彩條人龍都唔算好長,等咗一兩張枱就入得啦威靈頓牛柳配薯菜佢個威靈頓牛柳係最出名架,每次見到人打卡都係嗌呢個,當然要嗌嚟試下,上到枱望落唔算好大份,但其實都幾厚身,佢唔係成個酥皮包實哂舊牛柳,只係鋪喺面個底係冇酥皮,但係切開個酥皮都仲痴實個牛柳,呢個值得讚下,牛柳食落腍身有肉味,98蚊食到呢個質素值回票價啦意式香草雞扒伴黑椒汁配意粉塊雞扒真係好大塊,煎香咗食落無雪味又有肉汁唔錯,可惜唔係好食到香草味,因為俾黑椒汁嘅味道搶咗,不過68蚊完全無野可以挑剔啦#foodie #旺角美食 #打卡 #旺角cafe #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger

威靈頓牛柳配薯菜

意式香草雞扒伴黑椒汁配意粉

【性價比大滿足嘅西餐廳 100蚊樓下嘅威靈頓牛柳!】《LA Restaurant & Dessert Bar》▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️威靈頓牛柳配薯菜🐮 $98如果想係香港要食到威靈頓牛柳,價錢相對係會比較高🧐,不過LA Restaurant & Dessert Bar只係需要唔洗100蚊就可以品嘗到呢個菜式🤩雖然佢哋嘅威靈頓鬧省略咗好多配料,但係喺呢個價錢入面,無論係牛柳嘅質素定係外邊嘅酥皮絕對係物超所值🥳。牛柳除咗肉汁豐富,食落去亦都頗為嫩滑,雖然並非最正宗的威靈頓牛柳,但係98蚊真係不能要求更多。性價比非常高🤪重量級安格司漢堡配薯條 $98漢堡肉幾juicy🫶🏻,不過個包啲配料有啲太多,有時一啖咬唔曬成個包😂。薯條份量亦都係非常大份,搞到最後食唔曬成個set!!!▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️不設加一收費▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次幫襯📍旺角通菜街25號地舖
【性價比大滿足嘅西餐廳 100蚊樓下嘅威靈頓牛柳!】
《LA Restaurant & Dessert Bar》
威靈頓牛柳配薯菜🐮 $98

重量級安格司漢堡配薯條 $98

不設加一收費

今次幫襯📍旺角通菜街25號地舖
2022-11-17 464 浏览
見到人地介紹超抵食, 所以今日做完野後自己一個走咗黎呢間試食, 想睇下又幾吸引。小妹咁大個真係未食過威靈頓牛扒, 何謂正宗真係唔知, 不過見有人介紹, LUNCH又咁抵就去試啦。一黎都無點睇餐牌就叫咗威靈頓牛扒, 反正一早決定要試呢個, 所以唔駛1分鍾己經落咗個柯打。但等就等咗十幾分鍾, 可能係即焗, 所以都OK GE。但趕時間就唔好食呢個啦。酥皮幾好食, 夠脆,不會太乾, 但一切碎哂, 有啲難搞。牛就邊位有啲乾, 叫左五成,食個時醒唔起,但食到一半時就發現點解好似有啲乾, 有少少肉汁GE, 但熟咗啲, 似七成。下次要試下三成。配菜叫咗薯條, 都幾好食, 夠脆。唔記得講,個汁係黑椒汁, 幾香, 但少咗啲, 下次要叫多汁。不過講真, 牛扒我唔鍾意用黑椒汁, 因為味太濃,會蓋過啲牛味。聽人講牛舌飯都好食, 或者下次會試下牛舌飯。
下次要試下三成。配菜叫咗薯條, 都幾好食, 夠脆。
聽人講牛舌飯都好食, 或者下次會試下牛舌飯。
2022-11-16
2022-11-13 482 浏览
旺角平民超抵食西餐廳 $98就嘆到威靈頓牛柳 餐廳12點開門 已經有近10人排緊隊 可見人氣 我又去試試(餐牌睇圖).⭐️威靈頓牛柳$98 伴薯菜外層有金黃色酥皮 包住厚身牛柳(😱聽聲 可以聽到好酥脆 🙏🏻但雜音比較多 請勿介意)今次跟店員推介叫左5成熟入面粉粉地 覺得岩岩好👍🏻食得出 佢地牛柳外層有燒香 鎖住肉汁👍🏻咬落肉汁量比一般牛扒多 肉質軟腍酥皮偏鬆脆 切開容易同牛肉分離夾住再點醬汁一齊食 別有一番享受平時食親威靈頓牛柳都$500up‼️今次呢個一人份 cp 超高🥰呢個價錢 冇投訴 難怪未開店咁多人排.⭐️蕃茄忌廉牛肉大通粉$78😋呢個牛肉煮法有醬汁伴住 肉質再軟d👍🏻大通粉彈彈地 好掛汁 同樣高分.⭐️魔鬼卡邦尼意粉$65😋佢個辣係點到即止既四川風香辣大概只係bb辣 唔會食得好辛苦😋醬汁有緊緊包住意粉🤔同一般 卡邦尼意粉唔同風格比較fusion 醬汁比較cream.午市呢個價錢 跟餐湯同熱飲 超抵食而且岩我口味 會回頭之選.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_旺角.#LARestaurantDessertBar (旺角) @la.restaura
⭐️威靈頓牛柳$98 伴薯菜
外層有金黃色酥皮 包住厚身牛柳
(😱聽聲 可以聽到好酥脆 🙏🏻但雜音比較多 請勿介意)
今次跟店員推介叫左5成熟
午市呢個價錢 跟餐湯同熱飲 超抵食
而且岩我口味 會回頭之選
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_旺角
#LARestaurantDessertBar (旺角) @la.restaurant421
地址:旺角通菜街25號地舖
超感謝你嘅支持🙏🏻一齊見證我脂肪成長
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #香港美食 #旺角西餐 #旺角美食 #九龍美食 #意大利飯 #pasta #pizza #据排 #意粉 #ribeye #finedinninghk #旺角高級西餐 #德國咸豬手 #wellingtonbeef #香港高級西餐
2022-11-05 376 浏览
今日收工後同朋友後黎到呢到食西餐,order左一份雙人餐,有大啡菇作前菜、主菜有威靈頓牛柳、牛肉大通粉,另外仲叫左一個小食拼盤,味道不錯。雖然價錢略貴但質素不錯。
2022-11-04
2022-10-31 356 浏览
睇望上介紹呢度提供$98一個威靈頓牛扒,包埋餐湯及飲品,所以決定黎潮聖一下下午2點多黎到,都有人等緊位,人氣果然高企不過當日唔係太想食heavy 的威靈頓牛扒,因此點了牛舌飯,仲可以轉菜底,非常貼心餐湯素翅湯質素不錯,有淡淡的忌廉味,調味適中,配合素翅一起飲挺有口感主菜牛舌有6大片,鋪滿黑椒汁,配以西蘭花及車厘茄牛舌口感有嚼勁,並非雪櫃至肉質偏腍的狀態,也吃到淡淡的牛味配菜也有適量的調味跟餐熱檸水檸檬質素不錯,沒苦澀味午市免加一,埋單$68, 抵食😉
下午2點多黎到,都有人等緊位,人氣果然高企
主菜牛舌有6大片,鋪滿黑椒汁,配以西蘭花及車厘茄
牛舌口感有嚼勁,並非雪櫃至肉質偏腍的狀態,也吃到淡淡的牛味
配菜也有適量的調味
跟餐熱檸水檸檬質素不錯,沒苦澀味
午市免加一,埋單$68, 抵食😉
見人推介呢間親民西餐廳,而且見到佢地嘅Beef Wellington價錢非常吸引,其他餐廳食威靈頓牛柳,幾百蚊起跳,甚至過千蚊,所以專程去一試下呢間主打意大利飯、pizza、扒類和意粉既平民西餐廳。今次叫左個Diamond Couple Set $498包餐湯、餐包、前菜、主菜、意粉及餐飲。🔸 威靈頓牛柳🥩酥皮有牛油香而且烤得金黃色脆身,切開酥皮時好易散開,同牛柳分離。牛柳叫左五成熟,中間係粉紅色,肉質軟腍恰到好處。酥皮同牛柳中間夾住一塊煙肉,出奇地夾😳雖然佢稱唔上係正宗威靈頓牛柳,但係好食既😋咁既價錢CP計,完全無投訴😆😆🔸 海龍皇脆蟹意大利飯🦀軟殼蟹炸得香脆。海龍皇汁意大利飯,食落我分唔到係龍蝦味定蟹膏味,但覺得好好食😋😋🔸 芝士松露蟹肉大啡菇🍄大啡菇上有齊芝士、松露、蟹肉,口感好豐富,蟹肉有鮮味,而已芝士微微燒焦,加埋松露味,真係好香噴噴😍跟餐前菜🥗🔸 忌廉湯、蒜蓉包、鵝肝多士兩杯特飲🍹🔸 Sky Blue 、Yakult📍L.A Restaurant & Dessert Bar 旺角通菜街25號地舖

🔸 威靈頓牛柳🥩

🔸 海龍皇脆蟹意大利飯🦀

🔸 芝士松露蟹肉大啡菇🍄

跟餐前菜🥗
🔸 忌廉湯、蒜蓉包、鵝肝多士

兩杯特飲🍹
🔸 Sky Blue 、Yakult

📍L.A Restaurant & Dessert Bar
旺角通菜街25號地舖
餐廳:LA Restaurant & Dessert Bar (旺角)地址:旺角通菜街25號地舖前排經過旺角通菜街呢間開咗3年左右嘅西餐廳——LA Restaurant & Dessert Bar @la.restaurant421 ,未到7點就坐滿晒人,今次專登訂位過嚟食飯😋,過咗7點之後就算Book咗位都要等一陣先有位坐,人氣真喺好旺盛✨水管、齒輪、磚牆,餐廳充滿好有特色嘅英倫工業風格。佢哋主打西餐🍽,意大利飯、pizza🍕、扒類、意粉🍝,當然唔少得超抵價又親民嘅威靈頓牛柳、炭燒厚切澳洲穀飼肉眼同炭燒德國原隻咸豬手呢啲熱賣菜式啦🔥✝️海龍皇脆蟹意大利飯 $148呢個意大利飯用咗師傅自己打嘅龍蝦汁去炒🦞,入面加咗啲杏鮑菇,Creamy得嚟龍蝦鮮味非常突出,唔會過鹹或者太濃味,面頭仲有成隻鬆脆香口嘅軟殼蟹🦀,睇見都覺得吸引😍,唯獨喺有少少厚粉🤏✝️炭燒厚切澳洲穀飼肉眼 $298叫咗5成熟嘅肉眼扒,肉眼喺牛隻肋骨近背脊位置嘅肉,中心見到豐富嘅筋部同油脂,四圍就分佈住充滿油脂香嘅雪花紋理🤤,肉質食落都算細嫩多汁💦,唔會好韌好嚡,我覺得5成熟真喺啱啱好💕,配埋燒汁肉香即刻昇華✝️芝士松露蟹肉大啡菇
地址:旺角通菜街25號地舖

✝️海龍皇脆蟹意大利飯 $148

✝️炭燒厚切澳洲穀飼肉眼 $298

✝️芝士松露蟹肉大啡菇 $88
平時就咁食大啡菇就食得多,加咗松露同蟹肉🦀,仲有為人熟悉嘅拉絲芝士🧀,即刻成個口感同層次都豐富咗好多,
一刀切開見到豐富嘅肉汁港出,咬落爽口Juicy,松露、芝士同菇嘅香味交錯,蘸埋秘製酸酸甜甜嘅醬汁就連油膩感都去除埋👍

✝️法式焦糖蘋果榛子薄餅 $88
軟軟嘅法式薄餅,配上粒粒焦糖蘋果同棉花糖,加上榛子朱古力雪糕同Oreo碎,
一冷一熱,甜到入心❤️,鍾意滑溜啲嘅可以加埋忌廉一齊食,好滿足🥰

✝️Mojito $48
呢杯用薄荷葉🌱、青檸、薑、香茅調製嘅Mocktail用咗大試管去裝住🧪,打卡指數爆燈📸,飲落清新微酸,後勁甜而醇厚,解渴都幾唔錯,順帶一提,依家抗疫期間仲可以無限添️飲熱飲㗎😍

跟Dinner Set加$20可以升級做酥皮湯,而是日餐湯喺蜆肉周打海鮮湯🥣,將香脆嘅酥皮浸入熱辣辣嘅忌廉湯裡面,creamy濃香
2022-10-04