2023-06-24
東涌遠離繁囂,怡人海邊,特色餐廳,浪漫慶祝首選。東涌新浦點Tbay,係酒店sheraton 附近,可以沿住海濱行去,又或者東涌地鐵站有免費巴士接送,就好似發掘到香港隱世新地點咁,驚喜。一樓有間特色墨西哥餐廳,happy Friday 接近full house,大部分都係外國人,有happy hour, 加埋墨西哥特色burrito,有情調。食物都係墨西哥菜為主,價錢唔貴,Grilled Rib eyes fajita 墨西哥特色菜,鐵板烤牛肉用洋蔥、彩椒炒,一上菜鐵板jaja聲,旁邊飲緊酒既食客都被吸引。配上墨西哥薄餅,另外有3款醬,莎莎醬、酪梨泥和酸奶油。牛肉肉質鮮美,口感非常柔軟,牛肉用鹽和黑胡椒調味,肉汁juicy,配醬汁包埋一齊食,味道豐富。Cream mushroom soup 蘑菇湯配粟米片,新鮮蘑菇打成茸,忌廉湯有粒粒嘅蘑菇,口感一流。配有粟米片,可以點住蘑菇湯嚟食。Chilli fries 薯條上面加上肉醬,再加芝士去焗,仲保持到薯條嘅脆,份量好多,新鮮整起嘅芝士,有拉絲嘅感覺,肉醬同芝士出奇的配合,好食。有室內同室外位置,當日落雨,所以冇坐到室外,一大班朋友室外飲住酒
Grilled Rib eyes fajita
Cream mushroom soup
Chilli fries
有室內同室外位置,當日落雨,所以冇坐到室外,一大班朋友室外飲住酒,可以慢慢傾偈慢慢食,吞雲吐霧又得,一個隱世好地方,大力推薦。