2015-01-13
對於經常推出估佢唔到嘅口味嘅LAB MADE 分子雪糕,我每季都期待有咩新口味。知道新概念店LAB MADE CAFE喺荃灣開咗,一有時間即刻嚟試吓。 新店除咗雪糕,仲有飲品選擇。朱古力火山$88識得食一定食呢啲。金字塔形「火山」,喺火山口放咗啲好似粗鹽咁大嘅食用乾冰粒,之後將蜜糖醬倒入去,激烈嘅化學反應,令「火山」口冒泡同噴出大量白煙 ,IT'S REALLY AMAZING!! 一分鐘左右一切歸於平靜,原來火山係朱古力蛋糕,裝乾冰位係用杏仁味軟糕做,所以成個火山都可以食 其實侍應表示呢款甜品新推出,都未定正式名稱,而且睇匀所有MENU同店內佈置都見唔到相關資料,要好留意先知有呢樣新產品。而且每日只準備少量,售完即止。 另外雪糕我哋叫咗椰絲班蘭蛋糕$44同腐竹雞蛋糖水$44。 班蘭雪糕灑滿椰絲,味道極之像真微甜清新。 腐竹雞蛋糖水係我至愛,估唔到LAB MADE出呢件口味😆雪糕成型後店員放一小堆芡實喺面,可謂畫龍點睛!👍👍啖啖腐竹香加表面嘅雞蛋漿,真係好似食緊腐竹雞蛋糖水😋又一次滿足視覺同味覺嘅體驗。
新店除咗雪糕,仲有飲品選擇。
朱古力火山$88
另外雪糕我哋叫咗椰絲班蘭蛋糕$44同腐竹雞蛋糖水$44。
班蘭雪糕灑滿椰絲,味道極之像真微甜清新。