2022-09-15 23 浏览
第一次試呢間cafe呢個泡菜豚肉意粉好正呀!配料又足,條條意粉都好juicy,佢又辣得好過癮🤭😋好開胃😋😋Lunch set有一杯沙律菜,咖啡🤩👍🏻@laffeecoffee💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👅👅👅👅💵:$141🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️#hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoodlover #hkcafehopping #hkcafes #hkcafelover #coffeelover #香港食好西 #香港美食 #香港吃貨 #香港咖啡店 #香港咖啡 #咖啡日常 #香港美食指南 #香港小食 #hkcoffee #hkcoffeeshop #美食 #cafe #推介
第一次試呢間cafe
Lunch set有一杯沙律菜,咖啡🤩👍🏻

@laffeecoffee

💜●‿●💜
🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
😋:👅👅👅👅
💵:$141
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️

2022-09-13 33 浏览
♨️Laffee紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下@laffeecoffee 💜地點位於紅磡但何文田地鐵站最近,色調上白色+淺啡色融合埋好舒服,門口打卡位幾靚而且dog friendly仲要有冷氣比狗仔我覺得好窩心💜另外遇上紙藝大師嘅作品好驚喜好靚👍🏻🔷泡菜煙肉忌廉扁意粉煙肉幾多,而且辣度幾唔錯,越食越精神🔷豐富全日早餐欣賞呢個全日豐富早餐,大啡菇上面有鮮甜蟹肉,牛油果同雞蛋都好大份,最欣賞truffle影埋相放耐咗食嘅時候都好香脆夠鬆化,食完好大滿足🥰🔷Orange espresso 有橙嘅酸甜味亦都有咖啡嘅苦味融為一體好正👍🏻🔷Latte夠大杯而且味道唔錯,溫度都調教得好好👍🏻食物:8/10抵食:8/10環境:8/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlo
♨️Laffee
紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下
@laffeecoffee

🔷泡菜煙肉忌廉扁意粉
煙肉幾多,而且辣度幾唔錯,越食越精神
🔷豐富全日早餐
🔷Orange espresso
有橙嘅酸甜味亦都有咖啡嘅苦味融為一體好正👍🏻
🔷Latte
夠大杯而且味道唔錯,溫度都調教得好好👍🏻

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #foodlover #紅磡美食 #食在紅磡 #alldaybreakfast #orange espresso #chillvibes
黃埔熱鬧既街道上 靜靜的有佢既存在🤫路上人來人往 白色外牆同玻璃顯得低調室內優雅既設計 簡單得黎帶到俾人一點優閒感Cafe內好容易見到花花草草🌾每個座位都有佢既特別之處 有幸地揀到最IGable既位置😆同街道只係一門之隔 聽到街上既嘈吵 又可以享受cafe既寧靜呢個位好似自成咗一角咁 我都幾鍾意😍➷Tea time呢個時間可以揀啲輕食 飲杯野影吓相咁嘆下📸🔹 蟹肉牛油果香芒他他呢個芒果花排得好靚🤩吸睛度100分💯芒果選擇咗比較清香既品種🥭甜酸味比較薄身用黎做呢個沙律就岩岩好 唔會搶走清新感👍🏼蟹肉同牛油果混埋 味道會有較多層次個人認為可以唔擺洋蔥🧅因為好怕食洋蔥個種刺激既味道😂🔹 𝙊𝙧𝙚𝙤 牛角包窩夫酥脆既牛角包窩夫真係好好食😋齋食我都覺得開心🥳呢個甜品唔甜嫁 所以都食得幾舒服 又唔腬👍🏼不過窩夫熱熱地 所以面頭既cream好快溶😆Oreo既味道大眾化 但真係幾鍾意有佢既甜品🥐🔹 𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚🔹 𝘾𝙤𝙡𝙙 𝘽𝙧𝙚𝙬 𝙈𝙤𝙟𝙞𝙩𝙤焙茶Latte既茶底真係好香濃🤤茶味夠濃厚同奶既平衡做得好好 最靚就緊係個拉花👍🏼冷萃咖啡既Mojito我見到都已經心心眼😍擺到明係為我而設🍋個種
黃埔熱鬧既街道上 靜靜的有佢既存在🤫

2022-09-09
𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚
𝘾𝙤𝙡𝙙 𝘽𝙧𝙚𝙬 𝙈𝙤𝙟𝙞𝙩𝙤
2022-09-12 144 浏览
平時好少踏足紅磡,今次跟朋友嚟到呢間位於紅磡蕪湖街嘅清新cafe食早餐,即刻改變咗我對紅磡繁忙多車只有工廈嘅印象。Cafe清新有悠閒感,放假來放鬆下都幾好。menu 簡潔清晰。《 Deluxe All Day Breakfast 💲138 》(Black Truffile Scrambled Egg, Smoked Salmon, Avocado,Sausage, Portobello, Crab meat, Mixed Salad, Croffle)份量多又豐富,Croffle 香脆可口、牛油果夠熟香軟、黑松露炒蛋唔會太油,炒得幾香滑,蟹肉幾鮮甜~ 《 Cinnamon Apple Croffle 💲60 》Croffle即係以牛角酥為基調,製成窩夫,再加上配料,呢款就係加埋焦糖加蘋果肉,好香甜~《 Mixed Mushroom • Onion • Sourdough 💲78 》好鍾意食煙煙韌韌嘅酸麵團,呢個放上沙律菜同炒香過嘅菇,無肉健康又惹味,加上少少黑醋汁仲提味~《 Fresh Fruit Tea (pot)💲55 》見好多人都點呢個鮮果茶,又真係幾好味,清涼又香甜~《 Fiz

Cafe清新有悠閒感,放假來放鬆下都幾好。

menu 簡潔清晰。

《 Fresh Fruit Tea (pot)💲55 》
見好多人都點呢個鮮果茶,又真係幾好味,清涼又香甜~

《 Fizzy Lime Coffee 💲58 》
呢個好似cocktail/mocktail,杯邊黏上糖,杯中有有汽青檸水,另外倒入咖啡自行調教口味,好治癒,又幾好味好似tonic咁~

坐咗成朝感覺好chill~
2022-08-21
$190 (早餐)
2022-09-02 55 浏览
今日去咗紅磡嘅Laffee食午餐,原來cafe都幾大間,可以坐得比較疏, cafe走清新風, 仲要係寵物友善, 如果帶寵物都可以坐入面👍🏻👍🏻👍🏻 門口有一個好靚嘅Laffee打卡位, 而且都係室內嘅,咁就唔怕曬住或者淋雨 🥰 Lunch set 配salad 沙律用了生菜及其他菜, 用了醋同埋胡麻醬,夠晒juicy清新 !香煎三文魚柳伴帶子$128三文魚煎得好香脆而且都冇骨,  帶子好大隻夠彈牙, !  呢個餐比較輕型適合健康人士😍+$20有咖啡CappuccinoCappuccino  拉花特別精緻,有好多心心 ,睇見就開心🤣  咖啡香濃順滑😊 黑松露蛋牛角包窩夫牛角包窩夫有驚喜, 黑松露蛋嘅份量非常多, 蓋過曬牛角包窩夫,窩夫酥皮香脆, 黑松露味夠出,蛋炒得好嫩滑👍🏻👍🏻👍🏻oreo牛角包窩夫要咗甜窩夫做甜品, 牛角包窩夫上面有一層厚厚嘅cream,啱曬鍾意食cream嘅朋友仔 ,  再加埋oreo 曲奇同oreo碎,食到停唔到口😋

Lunch set 配salad

香煎三文魚柳伴帶子$128

+$20有咖啡Cappuccino

黑松露蛋牛角包窩夫

oreo牛角包窩夫

2022-08-27 40 浏览
Cafe位置介乎紅磡與何文田之間,個人覺得從何文田站B出口過天橋行過嚟蕪湖街幾近。呢度米白搭淺木色系裝修、比到人一種舒適寧靜嘅感覺,店員態度斯文有禮燒北海道帶子藜麥香橙沙律Quinoa Salad with Grilled Hokkaido Scallop & Orange > 清新飽肚健康沙律。帶子燒頗香口感軟嫩咬落有彈性,沙律菜種類幾豐富新鮮,藜麥增添口外更覺健怡,甜橙剛好有畫龍點睛作用、加添清甜味道無咁寡;因為醬汁落得唔多、成個沙律都會食到每種材料的原味道士多啤梨配雲呢拿雪糕窩夫Strawberry・Vanilla Ice Cream Waffles > 擺盤靚內容豐富、份量足夠二人分享。窩夫口感外脆內裡較札實,幸而有忌廉和香草雪糕拌食入口較香甜,草莓都幾新鮮味道偏清酸,士多啤梨汁質地較濃稠甜度適中青檸梳打咖啡Fizzy Lime Coffee > 夏日必點項目,淨係望住佢已覺暑氣消退。青檬汁和凍咖啡配搭相得益彰,清涼青酸檸汁使咖啡有種烘焙炭香

Fizzy Lime Coffee

燒北海道帶子藜麥香橙沙律/青檸梳打咖啡
燒北海道帶子藜麥香橙沙律/青檸梳打咖啡
2022-08-25 34 浏览
同朋友嚟咗呢間奶白色系cafe~ 何文田站出行10分鐘內就到,有面向大玻璃嘅吧台位,可以邊望景邊食嘢幾chill! 🍭豐富全日早餐($138)賣相幾靚,包括Black Truffile Scrambled Egg, Smoked Salmon, Avocado,Sausage, Portobello, Crab meat, Mixed Salad, Croffle~ Croffle 幾大塊,香脆可口,我夾埋牛油果同蛋一齊食幾正~ 牛油果切得幾靚,份量唔少~ 黑松露炒蛋幾香滑!另外佢個蟹肉大啡菇都幾特別~ 蟹肉好多~ 🍭香煎三文魚柳伴帶子($128)呢個相對細份,不過睇得出三文魚煎得幾靚,塊皮煎到金黃色~ 底下係帶子同薯蓉,屬正常發揮~🍭Ice Pineapple tea (跟餐+$20)呢杯嘢飲幾靚,打卡一流,而且有菠蘿蓉喺入面,香甜清新~ 飲到淡淡的茶味,幾唔錯嘅一杯飲品~

🍭豐富全日早餐($138)

🍭香煎三文魚柳伴帶子($128)

🍭Ice Pineapple tea (跟餐+$20)
2022-08-25 31 浏览
文青cafe ,光線充足,好多打咭位,每枱都放咗啲小植物,令人好放鬆😚凍水果茶入面有 火龍果、橙、士多啤梨,配搭非常清新,入口少少既薄荷味🍓🍊Deluxe All Day breakfast好大份好抵食呀!黑松露味非常濃郁,配搭埋超滑嘅炒蛋,簡直係prefect match😋 鮮甜嘅蟹肉放喺好多汁嘅大磨菇上面。仲有茄汁豆、牛油果、腸仔、沙律、窩夫,非常豐富飽肚朋友就叫咗 蟹肉沙律牛角包窩夫,試咗一啖,蛋同蟹肉嘅味非常夾,再加上充滿牛油香嘅窩夫,真係好味到😍

凍水果茶

Deluxe All Day breakfast

2022-08-25 29 浏览
紅磡木系靚靚打卡餐廳環境設計清新奶白色木系裝修感覺很柔和假日同閨蜜傾偈打卡一流店員仲好nice安排一個最靚嘅打卡位俾我哋🎈Laffee 全日早餐𝙲𝚕𝚊𝚜𝚜𝚒𝚌𝙰𝚕𝚕 𝙳𝚊𝚢 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝炒蛋煙肉香腸沙律菜煙三文魚蕃茄蘑菇味道清新煙三文魚很新鮮炒蛋好有蛋香🎈蒜香蟹肉牛油果粒意粉𝚂𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚕𝚒𝚗𝚐𝚞𝚒𝚗𝚒蟹肉配埋蒜蓉香味非常夾再有細細粒嘅牛油果夾埋意粉健康又好食☕️ 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒一杯好特別嘅咖啡上面嗰層係Tiramisu所以飲落去好似食緊蛋糕咖啡☕️朱古力畫咗個好靚嘅兔仔拉花
紅磡木系靚靚打卡餐廳

所以飲落去好似食緊蛋糕咖啡
☕️朱古力
畫咗個好靚嘅兔仔拉花
2022-08-25 16 浏览
原來紅磡都有咁靚嘅Cafe😍咁啱喺附近做嘢 經過俾佢吸引住 呢度嘅木系裝修好柔和舒服 因為樓底比較高 所以空間感更加大☘️呢種清新又chill嘅感覺 好relax▪️ Deluxe All Day Breakfast呢度嘅All Day Breakfast有兩款 Deluxe當然豐富啲啦🤗炒蛋加咗黑松露 香氣十足 而且蛋都炒得幾滑 大啡菇好多汁夠juicy 面頭嘅蟹肉令到食落嘅感覺更加fresh☘️仲有我最鍾意食嘅croffle 牛油味十分香濃 口感亦夠酥脆 仲有牛油果同煙三文魚 亦都唔少得全日早餐嘅最佳拍檔茄汁豆/腸/沙律菜 沙律菜配嘅係胡麻醬❤️成個食完啱啱好 唔會覺得好滯好膩▫️蟹肉沙律牛角包窩夫牛角包窩夫有鹹/甜選擇 鹹嘅有四款 我揀嘅呢款比較簡單清新 蟹肉份量勁多🦀沙律仲加咗蛋碎 所以食落去 無論味道同口感都有多啲層次👍🏻同樣都會配埋沙律菜 夠晒健康▪️Fresh Fruit Tea個pot好靚好可愛😍入面有橙/士多啤梨/火龍果等等唔同嘅水果 好有誠意 滿滿嘅水果甜香▫️Cappuccino咖啡亦都啱我口味 唔會酸澀☕️拉花四正 比一般cafe嘅咖啡大杯少少

▪️ Deluxe All Day Breakfast
▫️蟹肉沙律牛角包窩夫
▪️Fresh Fruit Tea
▫️Cappuccino
2022-08-24 18 浏览
今天特意在紅磡找了一間很美的咖啡店和朋友慶祝生日🥰這裏有一個位置打卡特別好看!非常適合記念日😍🍤大蝦香芒沙律首先來個清甜的沙律,大蝦和芒果非常搭配!夏天吃正好作前菜,十分消暑🥗🐟香煎三文魚伴帶子三文魚連皮煎非常香口!帶子配上南瓜蓉和蘆筍,令到味道更加鮮甜!🦀蒜香蟹肉牛油果粒意粉意粉充滿蒜香味,蟹肉同牛油果非常夾,而且分量都好足料😋🧇焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫用雪糕窩夫作為我哋嘅生日蛋糕,店員好好咁樣為我哋點上蠟燭🎂三個人食剛剛好🥰🫖飲品方面,水果茶和凍朱古力都設計得很好看,好飲之餘又可以打卡🤭

🍤大蝦香芒沙律

🐟香煎三文魚伴帶子

🦀蒜香蟹肉牛油果粒意粉
意粉充滿蒜香味,蟹肉同牛油果非常夾,而且分量都好足料😋

🧇焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫

這是在紅磡和黃埔之間的一間街角上的小店,全店走清新木系自然風格🌱,陽光☀️滿瀉、感覺舒適。一到午餐時分座無虛席,想坐到最美的轉解玻璃牆或入口乾花打卡位,必須早一點來等位!餐點原來有驚喜、絕不馬虎,以下是點過也推薦的餐點:🍹水果茶 (多重水果的新鮮甜味)🍰鐵觀音卷蛋 (茶味🍵剛好😋)🍓士多啤梨牛角包窩夫 (熱上的窩夫🧇+甜忌廉好滋味)🥯煙熛BBQ手撕豬肉配焦糖洋蔥意大利包 (少少辣的手撕豬肉好惹味、包包好香脆)

餐點原來有驚喜、絕不馬虎,以下是點過也推薦的餐點:

🍹水果茶 (多重水果的新鮮甜味)

🍰鐵觀音卷蛋 (茶味🍵剛好😋)

🍓士多啤梨牛角包窩夫
(熱上的窩夫🧇+甜忌廉好滋味)

🥯煙熛BBQ手撕豬肉配焦糖洋蔥意大利包
(少少辣的手撕豬肉好惹味、包包好香脆)

每隔兩日就有新cafe開張🥹 到底點樣先去得哂🫣呢間絕對係我wish list上🫶🏻 去到先知原來打卡位係室內😱!! 所以唔洗驚會好熱呀😍 staff態度好好而且係pet-friendly 😘 食物賣相同質素都滿意🤍 Set menu抵食呀😍跟餐+$20 有埋coffee/ Iced Pineapple Tea☺️ 是日太飽所以無叫ADB😂 大蝦配芒果莎莎意大利麵包 $98大蝦配芒果莎莎意大利麵包係開胃之選✌🏻 酸酸甜甜嘅莎莎醬遇上肉質爽口彈牙嘅大蝦🍤 係非常夾嘅組合🥰 芒果熟透好清甜🥭加埋車厘茄同爽脆生菜真係好正🍅 個包外層烤得酥脆💕 士多啤梨配雲呢拿窩夫 $108另外叫左個waffle 甜品🧇賣相幾吸引有四大塊😝 窩夫烘得鬆軟香脆😚 加埋忌廉同冰凍嘅雲呢拿雪糕🍦仲有香甜嘅草莓醬同埋新鮮士多啤梨同藍莓🫐🍓每一啖都好滿足呀🥹凍水果茶 $55 | Latte $40飲品好有驚喜呀😻大力推薦佢哋凍水果茶🤩 超大壼呀而且飲落係冰凍的😜 甜度非常適中😌好透心涼💦有士多啤梨、青檸、橙、火龍果✌🏻而且個presentation好精緻😳Latte 拉花靚🤎入口順滑香濃🥰Menu

大蝦配芒果莎莎意大利麵包 $98

• 大蝦配芒果莎莎意大利麵包
  • 士多啤梨配雲呢拿窩夫
  • 凍水果茶
2022-08-23 12 浏览
一直bookmark 咗呢間 Cafe,之前就同fd食tea ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🦀蒜香蟹肉牛油果粒意粉 我同朋友都好鍾意食牛油果🥑,所以就叫咗呢個意粉share ♪(´ε` ) 擺碟好靚,意粉份量適中,炒得好乾身,充滿蒜香。值得一讚嘅係意粉有好多蟹肉,辣辣地幾惹味,牛油果切成一粒粒方便食,整體唔錯。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🥪煙薰牛肉洋蔥芝士配酸種麵包呢個有驚喜,煙薰牛肉同洋蔥絲好夾(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 洋蔥煮到好淋好入味,配埋半溶芝士同酸種包食好夾😆 另外仲有沙律,感覺健康。💚抹茶Latte佢哋嘅抹茶Latte重茶味,飲得出係用咗靚嘅抹茶粉沖,同出面嘅唔同,好好飲。

🦀蒜香蟹肉牛油果粒意粉

🥪煙薰牛肉洋蔥芝士配酸種麵包

💚抹茶Latte

呢間Cafe之前都見朋友去過,被佢個乾花小角落吸引,好想去打卡😂📸,就約了好友去試試,呢間cafe地址係紅磡,但其實就比較近何文田/黃埔站呀😉Cafe以簡約木系為主,樓底都比較高,坐得都唔會好逼,好舒適又悠閒🤗🥐火腿芝士太陽蛋牛角包窩夫 $60呢個牛角包窩夫都有d驚喜,因為原本以為淨得個牛角包窩夫,點知仲附送沙律,賣相同味道都不錯,牛角包夾住滿滿嘅火腿同芝士,上面加上太陽蛋,口感好豐富呢☺️👍🏻🦀蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120呢款意粉味道都幾香蟹肉味同蒜香,再帶點辣味,幾惹味,意粉煮得亦夠彈牙,不過略嫌牛油果嘅份量就比較少,如果再多返d就更正啦!💜香芋鮮奶 $48淡淡的紫色,顔色好靚,好啱打卡,飲落去香芋味都幾重呀🤗🤎Iced Latte $45而朋友就揀咗佢最愛嘅Iced Latte ,我就無試了,聽佢講味道都不錯呀😂
呢間Cafe之前都見朋友去過,
被佢個乾花小角落吸引,好想去打卡😂📸,
就約了好友去試試,呢間cafe地址係紅磡,
但其實就比較近何文田/黃埔站呀😉
Cafe以簡約木系為主,樓底都比較高,
坐得都唔會好逼,好舒適又悠閒🤗

🥐火腿芝士太陽蛋牛角包窩夫 $60
呢個牛角包窩夫都有d驚喜,
因為原本以為淨得個牛角包窩夫,
點知仲附送沙律,賣相同味道都不錯,
牛角包夾住滿滿嘅火腿同芝士,
上面加上太陽蛋,口感好豐富呢☺️👍🏻

🦀蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120
呢款意粉味道都幾香蟹肉味同蒜香,
再帶點辣味,幾惹味,意粉煮得亦夠彈牙,
不過略嫌牛油果嘅份量就比較少,
如果再多返d就更正啦!

💜香芋鮮奶 $48
淡淡的紫色,顔色好靚,
好啱打卡,飲落去香芋味都幾重呀🤗

🤎Iced Latte $45
而朋友就揀咗佢最愛嘅Iced Latte ,
我就無試了,聽佢講味道都不錯呀😂

下午茶