2006-04-20 25 浏览
went there for lunch on a weekday; pax 2we shared a salad as a starter, and then had a ham sandwich. As for drinks, we had a bottle of Perrier, I had a cup of cappuccino and my friend had a coffee.I think the salad is pretty good but my friend said it was too salty.food: nothing specialenvironment: nice comfy sofaservice: promptprice: though does not worth it, tis a typical \"IFC price\"

food: nothing special
environment: nice comfy sofa
service: prompt
2006-03-07 34 浏览
有d喉嚨痛...唔食得朱古力甜品....好彩男朋友有試到..佢話好食我自己食左個scone.....塗左d牛油....無塗到jam....熱熱地...好食呀飲左個earl grey tea....加左奶....下次好返再去食過

熱熱地...好食呀

飲左個earl grey tea....加左奶....

下次好返再去食過

2006-03-03 16 浏览
收到Le Gouter o既禮盒,起初以為係Macaron(散食過一件,好味到震!!!)超興奮,後來先知係朱古力~ 原來依間出品o既朱古力好唔錯,朱古力幼滑唔在講,最欣賞佢朱古力有特色~ 如其中有粒外表平實,裡面亦無其他餡料,食落卻有脆o既口感!又濃又脆,特別得o黎幾好食~ 另外一粒表層有紅紅紫紫o既topping,食落有咬緊花瓣o既清新感,good~ 覺得係同Godiva有得揮o既朱古力~(上個星期都食左Godiva..不過成日係truffle有d悶呢~ ;p)

覺得係同Godiva有得揮o既朱古力~
2006-01-10 20 浏览
o個日行great 見到有佢個counter wor, 而我呢, 係好like macaron 呢樣dessert o既, 而且呢度賣$15@ ja! 平o左d, 所以梗係買啦!!個sales 姐姐ok 好人, 俾我試食都俾好大舊! about 1/4 個呀~ 可惜我呢d 學生仔, 邊有o甘多$ 買o甘多呢..... 否則我really 好想買$100/ 10 個ga! 而且d packing 又靚wor~我試o左2,3 隻味... 之後買o左2 個try : 1) rose : 個味唔突出, 唔覺係rose 味, 所以唔要, 亦都唔記過係咩味~buy:2) chocolate : actually 係for 我sister ga, 不過我feel d chocolate ok 重, 但唔係滴, ok 好味!3) Rasberry : 呢個係我o既! 夾心o個d jam 好好味, 而且好似有d 果肉o甘ga !哈哈~ 係o甘, 就$30 喇, 我係feel 好味, 不過值唔值, 就見仁見智喇!

我試o左2,3 隻味... 之後買o左2 個

try :

buy:

2005-09-25 4 浏览
Came here for early breakfast one morning. The portion was big and could do with less oil. Coffee was so so. I would rate this restaurant average.
2005-08-26 15 浏览
20050826 1pm跟成年無見友人P 小姐吃飯, 糧尾時期本來諗住去Triple O's, 點知我12.45pm 去到都已勁爆到唔清唔楚. 求其行, 見呢間o野有位兼且lunch set menu 唔太貴(整個IFC o黎計) 就走入o黎啦.2人食lunch set x 2 ($130@) -* 我要- 南瓜湯, average 啦.* 朋友要- 吞拿魚沙律, 看樣子味道該OK, 而且份量相當大.* main course 火腿絲(!) Linguine - 無expectation 下竟然有驚喜! 跟我在Bangkok La Gritta 吃到的即炒pasta 有90% 相似! 如果個sauce 再濕o的就好!* coffee x 2 - 即沖啡等的時間比較耐, 不過又係唔錯, 個啡好strong. 而且有熱fresh milk o黎沖啡, 真好.* chocolate macaroon($18@) x 1 - 法式茶餅, 朋友食呢個, 佢話似食緊brownie wor, 哈哈~* rose macaroon($18@) x 1 - 我食呢個, 玫瑰糖做的夾心cream 比較甜
20050826 1pm

2人食lunch set x 2 ($130@) -

* 我要- 南瓜湯, average 啦.

* rose macaroon($18@) x 1 - 我食呢個, 玫瑰糖做的夾心cream 比較甜, 細細件$18 好貴. 叫做食過就算啦呢o的o野.

service + 環境OK, 不過佢安排我地坐響出面欄河位, 坐入面黑o的果度就靚得多lor. 招牌macaroon 味道一般, 笑面係比個linguine.

埋單約$325.
2005-07-27 24 浏览
偷閒下午茶, 知道呢到以法國甜點做賣點, 梗係要試下啦.Valhorna Mocha:好水,冇咩咖啡味,唔覺香濃o既mocha.不倫不類,失望.Macaroon:要o左Pistache / Caramel Chocolat.唔見得好鬆化,甜度尚可.Rasberry Chocolate Cream 旦糕卷:呢個最好味.朱古力味濃得o黎唔會好甜. 佢個小沙發好好坐,可惜食物就真係弱. 唔會再o徒錢.
偷閒下午茶, 知道呢到以法國甜點做賣點, 梗係要試下啦.
佢個小沙發好好坐,可惜食物就真係弱. 唔會再o徒錢.
2005-07-13 7 浏览
早前經過IFC﹐想起這裡有macaroon賣但又未試過﹐於是買了兩個試。口味選擇算多﹐選了一個Caramel, 另一個Earlgrey。雖然兩種口味的味道還算不錯, 但吃完的感覺不是很滿足, 因macaroon外鬆內煙韌的獨有質感做得並非很出色﹐而價錢亦不算便宜. 不過在香港算是獨有﹐未吃過macaroon的話也可以一試。雖然法國我未去過﹐但在美國吃到的也比這裡做的要好要便宜。所以﹐偶爾吃吃還可以﹐但就不用在這裡“中毒”了。
早前經過IFC﹐想起這裡有macaroon賣但
又未試過﹐於是買了兩個試。口味選擇算多﹐
選了一個Caramel, 另一個Earlgrey。雖然
兩種口味的味道還算不錯, 但吃完的感覺
不是很滿足, 因macaroon外鬆內煙韌的獨有
質感做得並非很出色﹐而價錢亦不算便宜.
不過在香港算是獨有﹐未吃過macaroon的話
也可以一試。

雖然法國我未去過﹐但在美國吃到的也比這裡
做的要好要便宜。所以﹐偶爾吃吃還可以﹐但
就不用在這裡“中毒”了。
2005-06-02 13 浏览
因為公司啲鬼經常係外國買macaroon回來, 非常鬆化好味, 而外國買都唔平, 見到此店有類似便買來試試.一小盒裝8件, $130, 都幾貴, 因為好細件, 而且企放, 包完好似以為Tiffany介指盒(如果唔用盒收平啲就更好)玫瑰味幾香, 其他有椰子味ok, 綠茶味, 檸檬味, rasperry, caramel, chocolate...顏色幾fancy, 粉紅, 粉黃, 綠, 五顏綠色(其實有點似七月燒衣紙的顏色), 送禮幾特色, 但唔似外國的鬆化, 亦偏甜.

2005-03-05 11 浏览
行街行到腳痛, 就同友人坐低tea一tea. 我地都唔係好餓, 只係想食d小食, o係IFC無乜心水選擇, 就諗到黎呢間tea room食pastries. 上次試過佢地o既檸檬tart覺得好食, 就推介朋友試下, 一人叫左一客. 個撻都係好好味, 朋友都話無介紹錯. 侍應服務態度唔錯, 但係人手唔夠, 全場得一個waitress招呼人客.p.s. 堂食會配埋whipped cream, 有$10 surcharge, i.e. $38一件tart.
2005-01-23 13 浏览
Bernardaud係法國名牌瓷器, 今次踩過界, o係IFC開左全球首間side walk cafe. cafe以黑色為主調, 裝修同東京而家好hit o既chocolate house o既style好似.Cafe主力推介macaroon (法式杏仁圓餅). 此甜品以巴黎o既Laduree做得最出名, 兩年前我遊玩巴黎時都專誠買過黎食, 記憶中個macaroon shell做得好鬆化, 內餡甜度適中, 係幾好食, 其中最鍾意praline餡. 今日就o係度試左一個coco chocolate macaroon, 完全食唔到白朱古力味, 但係就有好强烈o既椰絲味, 內餡甜得滯, 個shell亦唔鬆. 佢o既size比一個$5大不了多少, 係mini size, 但係$15一個, 貴左d! 同類型貨品o係中環Oliver's La Rose corner都有得賣, 價錢平好多, 味道唔會比佢差.另外亦都食左個檸檬tart(~$28). 呢個反而幾得! 檸檬餡酸甜度適中, tart底有牛油香, size細細, 作下午茶聚小吃o岩o岩好. Zoe都有同款產品, 無論味道, size同埋價錢

另外亦都食左個檸檬tart(~$28). 呢個反而幾得! 檸檬餡酸甜度適中, tart底有牛油香, size細細, 作下午茶聚小吃o岩o岩好. Zoe都有同款產品, 無論味道, size同埋價錢都好接近.

由於招牌推介都做得唔好, 所以俾個喊佢!
2005-01-19 11 浏览
1. All-day breakfast: The one with scambled egg & diced smoked salmon on toasts costs $75 (add $20 for the toast imported from Paris ). Just an open sandwich, nothing special.2. Cappuccino (~$38): OK3. Mini Rose cake (~$18): Not very sweet, but the color (red) is obviously artificial. The taste is a bit unnatural .
1. All-day breakfast: The one with scambled egg & diced smoked salmon on toasts costs $75 (add $20 for the toast imported from Paris [in fact, the taste is not so special]). Just an open sandwich, nothing special.
2. Cappuccino (~$38): OK
2005-01-19 17 浏览
之前經過見佢啲朱古力仲貴過godiva,$55/50g,所以未決定買今次決定試試,樣樣都執咗啲佢每粒size唔大,相對godiva較軟身,多為果味酒混朱古力,同少少truffle、praline,好似無酒心味道當然有番咁(咁貴!),酒混款式較佳但相對godiva,個人比較godiva既風格,而最愛始終係原粒cherry酒心dark choco另外,佢呢度有啲細細個,好似「叮噹豆沙包」咁樣既嘢,好似有粉紅、粉黃、粉綠咁樣既色,好恐佈!似足「紙紮」的顏色!由於太貴,只畀ok
今次決定試試,樣樣都執咗啲
味道當然有番咁(咁貴!),酒混款式較佳
由於太貴,只畀ok
2005-01-12 19 浏览
試左幾個名叫"macaron"的東西~~~~玫瑰味食落幾得意~~生果味咖啡味我都唔鍾意~~有d似糖ar其實係咪糖來ga呢?如果叫我成舊食就慘喇~~試左人地咁多味唔好意思唔買返樣野~~揀左檸檬tart又試下喇o係一個透明o既盒底放左一張黃色咭紙~~擺埋個tart睇落好靚ar~~wa~!返到屋企先開黎食~~原來幾好食~~好味過檸檬"macaron"好多~~下次食埋其他味~~睇下佢比咩色我~~keke~~
試左幾個名叫"macaron"的東西~~~~
玫瑰味食落幾得意~~
生果味咖啡味我都唔鍾意~~
有d似糖ar其實係咪糖來ga呢?
如果叫我成舊食就慘喇~~

試左人地咁多味唔好意思唔買返樣野~~
揀左檸檬tart又試下喇
o係一個透明o既盒底放左一張黃色咭紙~~
擺埋個tart睇落好靚ar~~wa~!

返到屋企先開黎食~~
原來幾好食~~好味過檸檬"macaron"好多~~
下次食埋其他味~~睇下佢比咩色我~~keke~~