2020-07-26 1248 浏览
啲炸雞好鬆軟嫩滑😍🤤🥰點埋個沙律醬完美🤤豬扒就太硬😅好抵食,服務員服務態度好好,感覺好溫暖好溫柔,有耐性,我有點餐困難症,佢都細心帶着講解,所以新一代的年青人是我的偶像🤩🥰
唐揚炸雞🍗黑椒吼菠蘿豬扒配飯,照燒雞扒定食
唐揚炸雞🍗黑椒吼菠蘿豬扒配飯,照燒雞扒定食
2020-06-15 943 浏览
星期日十一點半黎拎位,最後要十二點半先有得入座。。兩個人可能快d, 但三人以上真係免了而且店中真係好多人都係食完係度嘆啡。。。有一張長大台比人bk 左,hold 左台成個鐘先黎,,,可能想食就bk 定台先無錯,我又係食all day薯條幼身而且份量少。。腸唔會太鹹,牛油果醬同滑蛋好夾單點唔包野飲都要一百蚊。。其實真係貴屋企人叫左個鐵板漢堡,都唔錯,但鐵板唔係真係好熱個陣仲有韓式石窩飯個豆卜好特別,牛肉太鞋但有牛味,而且都有5,6 片好大片其實食物係唔錯,可惜真係要等太耐
星期日十一點半黎拎位,最後要十二點半先有得入座。。

兩個人可能快d, 但三人以上真係免了

而且店中真係好多人都係食完係度嘆啡。。。

無錯,我又係食all day

all  day

薯條幼身而且份量少
。。腸唔會太鹹,牛油果醬同滑蛋好夾

單點唔包野飲都要一百蚊。。其實真係貴

屋企人叫左個鐵板漢堡,都唔錯,但鐵板唔係真係好熱個陣

其實食物係唔錯,可惜真係要等太耐
2020-06-14
I had a very bad dining experience in Le Grand Pokka Café. First of all, the staffs in this restaurant is not nice without showing their nice facial expression and smiling face all the time. Starting from bringing me to get a table, a lady showed her black face and her attitude was not sincere at all. When I told the waiter to give me a cup of water, it took me five minutes to do so . Thus, I was very dissatisfied about the attitude of the staffs working in this cafe. What disappointed me most i

First of all, the staffs in this restaurant is not nice without showing their nice facial expression and smiling face all the time. Starting from bringing me to get a table, a lady showed her black face and her attitude was not sincere at all. When I told the waiter to give me a cup of water, it took me five minutes to do so . Thus, I was very dissatisfied about the attitude of the staffs working in this cafe. What disappointed me most is I saw all the customers had all plates and a cup of water on the table and I was the only one who didn't have. When I raised up my hand to ask the server, he said what he could help me.

Apart from poor attitude of the staffs, the dishes in this cafe are not good as well. Both the Japanese rice with pork chop and desert  taste not so good. This is not the first time I have experienced such poor quality of food. Also, it is definitely a waste of time  as it took more than twenty minutes for the chefs to produce my meals and let the server to take the dishes out. Thus, the working efficiency of the staffs is not good.

As I have not been to this restaurant for almost a year already, there is no improvement on the quality of food. What disappointed me most is extremely poor quality of service that have been provided by the staffs in this restaurant.

Apart from Le Grand Pokka Café, I believe that I have many many choices to enjoy my meal in Yoho Mall. I will not give them any chances and go to this rubbish restaurant anymore.
题外话/补充资料: very poor dining experience poor quality of food and service
2020-02-24 1029 浏览
見人少少入去慢慢傾計tea 一tea, 坐好耐都唔會俾人趕走🤫牛油果蟹肉沙律🥗擺得好有心思 隻碟都好日系 賣相好靚喔!但認真睇落就覺得唔係好抵🧐 得半個牛油果 幾條蟹柳絲 幾塊沙律菜 幾塊紫菜 幾滴汁 三兩啖就食晒另外叫咗叉燒烏冬🍜叉燒同面分量好多 叉燒半肥瘦都幾好味😋烏冬好彈牙應該係手打烏冬,仲有啲粟米粒同椰菜,不過湯底偏鹹偏味精。如果唔飲湯嘅話in general 都不錯既見到隔離枱叫咗啲甜品 都好靚 下次有機會可以一試🤤

見到隔離枱叫咗啲甜品 都好靚 下次有機會可以一試🤤
2019-12-05 1177 浏览
在 Yoho Mall睇戲之前想先吃個飯,想不到這裡也有Pokka Cafe,不過只有這間有Le Grand 開頭,價錢也好像便宜一點。鐵板和牛漢堡溫泉蛋飯 $148 |雖然這個漢堡扒飯賣這個價錢,但真的很值得。首先這塊是和牛的漢堡,咬下去非常Juicy,再加上溫泉蛋的流心蛋黃,令漢堡扒更加滑溜。而且那牛肉咖哩汁不太鹹不太辣,非常配!另外套餐的湯加了酥皮,但酥皮一般,不是香脆的而且偏淋,感覺放涼了,不太推薦。士多啤梨芭菲 $55 |最後忍不住要點一個甜品,他們的甜品Menu實在弄得太美啦~士多啤梨雪糕帶點果肉,整杯芭菲材料也很豐富,有脆玉米、豆腐、士多啤梨乾、果醬。50幾蚊就能吃到也是挺划算的~

鐵板和牛漢堡溫泉蛋飯 $148 |
鐵板和牛漢堡溫泉蛋飯

士多啤梨芭菲 $55 |
鐵板和牛漢堡溫泉蛋飯
2019-11-09 854 浏览
一家三口想附近簡簡單單 平平地食個家庭早餐 見到呢間出左早餐 又有bb凳 試下先被引領到最入既4人桌 餐廳較想像中大 座位闊落而舒適早餐另收加一 唔駛加錢有得配凍滴咖啡 都幾好丫早餐C- 香煎雞扒配炒蛋厚多士 $45 多士不厚但被嬰女皇大量盗取 味道該不錯吧 炒蛋尚算滑 略嫌老左少少 雞扒喜出望外 雞皮很脆 肉算juicy 又被大量騎劫⋯⋯餐飲- 橙汁 OK用上雙層玻璃杯 滿優雅 都唔太細杯早餐E- 法蘭克福腸 炒蛋配班戟(牛油、蜜糖)$48 忘了影腸仔 味道正常 班戟鬆軟 炒蛋配有三文魚碎 最欣賞是那蜜糖 不會死甜 餐飲- 冰滴咖啡 同老公都覺得唔駛加奶加糖漿 就咁飲已正 CP值滿高的早餐 仲提供bb餐具好方便 會再黎既

被引領到最入既4人桌 餐廳較想像中大 座位闊落而舒適

早餐另收加一 唔駛加錢有得配凍滴咖啡 都幾好丫
香煎雞扒配炒蛋多士

早餐C- 香煎雞扒配炒蛋厚多士 $45

餐飲-  橙汁
餐飲- 橙汁 OK
用上雙層玻璃杯 滿優雅 都唔太細杯
法蘭克福腸  炒蛋配班戟(牛油、蜜糖)
早餐E- 法蘭克福腸 炒蛋配班戟(牛油、蜜糖)$48

餐飲-  冰滴咖啡
餐飲- 冰滴咖啡

同老公都覺得唔駛加奶加糖漿 就咁飲已正

CP值滿高的早餐 仲提供bb餐具好方便 會再黎既
2019-11-09
$51 (早餐)
香煎雞扒配炒蛋多士
餐飲-  橙汁
法蘭克福腸  炒蛋配班戟(牛油、蜜糖)
餐飲-  冰滴咖啡
2019-11-06 575 浏览
之前都嚟食過幾次,今次嚟見佢個餐牌同之前有唔同,改左少少!餐廳環境都幾靚,不過就唔算坐得好舒服,好容易會撞到隔離個枱嘅人!叫左個焗咖喱芝士牛腩飯,之前同朋友嚟見朋友食過,好大盆,係用一個煎pan裝住嘅。今次嚟到見到改左用小焗盆,份量少左,但係價錢有一樣,有少少唔抵。。。味道方面,芝士好好多好多,芝士味好濃,要做到拉絲效果絕對無問題。咖喱汁唔會辣,有好多汁,多到有少少變左湯飯咁樣。牛腩都好軟淋。另外仲叫左杯凍朱古力,上枱好靚!有一杯棉花糖比你加落去,另外一杯冰分開,唔怕一次過落曬去會淡曬。奶味都好濃,不過都偏甜。

2019-08-06 671 浏览
晚餐.1) 綠茶格格多士伴雪糕雖然有我不喜歡的紅豆但幸好綠茶味有夠強烈可以蓋過紅豆的味道😂其實整體味道不錯尤其是雪糕不會很甜.2) 煎雞煎飯有趣的煎飯稍微煎過的口感脆脆的但又不會過燶過乾是個新奇的煮法
1) 綠茶格格多士伴雪糕

稍微煎過的口感脆脆的
但又不會過燶過乾
是個新奇的煮法
2019-07-15 453 浏览
諗住搵個舒適嘅地方同朋友傾吓計,再諗起好耐冇飲過pokka咖啡,於是揀咗呢度食午餐。南瓜湯一般,餐包熱熱哋有好香黑糖味,唔錯!Set lunch唔多吸引,我揀左豬扒定食,醬汁好鹹等咗好耐先上到咖啡,比印象中差咗啲,只係一般。環境好嘈吵,檯同檯排得好密,冇乜私隱,Yoho咁多選擇,睇黎冇下次!
南瓜湯一般,餐包熱熱哋有好香黑糖味,唔錯!

Set lunch唔多吸引,我揀左豬扒定食,醬汁好鹹

等咗好耐先上到咖啡,比印象中差咗啲,只係一般。

2019-06-24 429 浏览
今日下午好遠咁入到元朗食飯,為嘅就係佢杯甜酒新地,做到今個月尾,希望唔好令我失望啦~士多啤梨味好淡,反而飲到白桃🍑味,都幾清甜,又解喝,真係好適合依家咁熱嘅天氣好甜好甜,好似飲糖水,我真係麻麻,亦飲唔到果味呢個牛油汁好好味,唔會好漏,將麵包沾上牛油汁配埋蜆肉一齊食真係一流,但都偏鹹,要留意返一開頭食酸酸地,以為係番茄酸,到差不多食完先記得原來係用咗柚子汁去煮,味道可以嘅,蕃茄味出,但係酸左少少,食唔到柚子味,感覺怪怪地,最重要係意粉煮到糊咗,意粉唔係一條條,口感好難食辣度可以,唔會好似平時日式咖喱咁甜,牛肉軟身亦好好味,我好鍾意食呢個飯吾似食日式咖喱 pancake 又凍亦林哂,口感就好似蛋糕淋左水一樣,唔香亦唔好食,no good呢個新地應該有個甜酒酒樽倒轉插喺上面,我問店員點解冇咗嘅,店員話其實都只係一個裝飾😭成件事好似錯晒咁,咁遠入到黎為咗依個甜品都想為佢影返張靚相⋯⋯雪糕嘅甜酒味好重,加上忌廉,Oreo餅碎,加埋黑色一粒粒嘅啫喱,真係好好好好味呀希望遲啲好快再出!!對上一次食依間野已經大約十年前,味道比以前好左進步左,都算有驚喜
凍士多啤梨白桃果茶
凍菠蘿荔枝鮮果茶
好甜好甜,好似飲糖水,我真係麻麻,亦飲唔到果味
牛油煮大蜆
辣蕃茄柚子汁牛柳意粉

鐵板咖喱牛肉飯
吾似食日式咖喱
朱古力hotcake
朱古力甜酒新地

希望遲啲好快再出!!
鐵板咖喱牛肉飯
朱古力甜酒新地
2019-05-22 485 浏览
是日睡到日上三竿先起身,即刻去試 baileys 甜品 (可以令我主動話要試既甜品真係 5 隻手指數得哂😅) 要左新地同蛋糕,上枱果陣個蛋糕同個宣傳單張個樣爭左支 tube (入面應該係 baileys 俾你唧落個蛋糕度) 我以為圖片只供參考 or 佢已經唧左,但食食下覺得佢應該係俾漏左我,因為個蛋糕真係得朱古力味,一d baileys 味都無😓 咁我問侍應啦,佢話係個 cream 有 baileys 味😯 我同寶 2 個都食唔出😅 不過佢之後有俾一小杯我話唔夠味可以加,所以都 ok 既~新地就係雲呢拿雪糕+咖啡雪糕+咖啡啫喱+baileys ,唔會出事既,放心食😆食左個下午茶,煙三文魚牛油果醬薄餅都不錯,係塊三文魚唔多夠俾 6 塊 🍕分者🙈

我覺得自己好似用咗$150食咗一個$60嘅餐,係煮牛肉嘅方面控制十分之惡劣,我食嗰個係牛肉漢堡扒,雖然牛肉漢堡扒已經容易整得好食,因為牛肉漢堡扒嘅size一般都差唔多,可以set好啲時間煮就可以,但佢可以同我煮到太熟兼且太韌。而且佢基本上係用醬汁去掩飾個食物本身嘅不足,一陣睇落應該好地地嘅漢堡扒比佢哋毁於一旦。另外佢哋個service唔算太好,好多時都要等一陣先可以收到食完嘅餐碟。同埋啲侍應好似比較新。

2019-04-30 374 浏览
這次是首次到Le Grand Pokka cafe 光顧整間餐廳的裝潢設計溫暖 採納自然光不過下午時間若坐在窗邊會較曬所以店員安排顧客坐在其他位置點餐時店員提醒需時烹煮 結果等了十五至二十分鐘 Tea set 中 選擇了豬軟骨番茄湯拉麵($68)番茄湯帶有點蕃茄蓉 茄味也算足 有點像已經倒閉了的屯門蕃茄專門店的湯底 配料方面有筍 水波蛋 木耳 幾塊椰菜筍不是太好吃 豬軟骨只有兩塊 普通水準拉麵麵質頗有嚼勁 整體感覺沒有令人感到出色 但算是非常不錯另外點了黑蒜油咖喱叉燒湯烏冬($65)一入口先有黑蒜油味 頗濃郁 接着才有咖哩味 這個配搭我很喜歡 因為我本身是一個重口味的人 哈哈 叉燒有三大塊 一塊足足有一手掌的大小 非常抵食 肉質軟嫩 油脂比例合宜 未達入口即化 配料和番茄烏冬一樣 並無特別 烏冬初期煙韌 食到中後期變為一點軟爛 對烏冬質感有點小失望下午茶餐附送餐飲 凍檸茶和凍奶茶 糖水自己加 甜度自己調配今次初嚐Le Grand Pokka cafe 感滿意下次會再訪
這次是首次到Le Grand Pokka cafe 光顧
整間餐廳的裝潢設計溫暖 採納自然光
不過下午時間若坐在窗邊會較曬
所以店員安排顧客坐在其他位置

點餐時店員提醒需時烹煮 結果等了十五至二十分鐘

Tea set 中 選擇了豬軟骨番茄湯拉麵($68)
豬軟骨番茄湯拉麵

番茄湯帶有點蕃茄蓉 茄味也算足
有點像已經倒閉了的屯門蕃茄專門店的湯底
配料方面有筍 水波蛋 木耳 幾塊椰菜
筍不是太好吃
豬軟骨只有兩塊 普通水準
拉麵麵質頗有嚼勁
整體感覺沒有令人感到出色 但算是非常不錯

另外點了黑蒜油咖喱叉燒湯烏冬($65)

黑蒜油咖喱叉燒湯烏冬

今次初嚐Le Grand Pokka cafe 感滿意
下次會再訪

黑蒜油咖喱叉燒湯烏冬
2019-04-28 280 浏览
嚟呢間餐廳食咗好幾次,貪佢環境暗暗地啱密密斟,食下西餐呀又可以食亞洲菜。呢度竟然有拉麵食,我朋友話想試吓,心諗喺西餐廳食乜鬼拉麵🍜,但都點咗碗黑蒜油叉燒豚骨拉麵,係出乎預料地好好食!黑蒜油夠香,麵嘅硬度偏硬但個人好喜歡嘅硬度,叉燒夠入味,成碗麵嘅溫度係好平均好溫暖,爭啲食晒我朋友碗麵。叉燒有兩塊當然唔夠喉,叫咗客照燒一口牛肉,份量都幾多下,同每口牛都大粒,扮晒野都要分兩啖食,慢慢細味。肉質夠腍無酥味,真的好怕有果啲味,會令食慾大減。另外見到一個菜式幾特別,唔係度度餐廳有得食,叫米意粉,即係米仔粉,佢配埋鮮蠔同龍蝦汁一齊煮,感覺好似食緊多汁版嘅海鮮risotto ,不過米仔粉係硬身少少,整體都係個新感覺。最後食埋個tiramisu 格格多士伴雪糕,呢個似係tiramisu嘅變奏板,以軟綿綿嘅多士代替手指餅,加埋朱古力粉、吉士醬,食落唔太甜,所以唔使擔心好肥。

2019-04-28 228 浏览
今天和朋友逛完元朗yoho mall,便順道在商場吃晚餐。相比其他地區見到的Pokka Cafe分店,這間餐廳裝潢設計感覺較grand。我們二人先叫了蟹膏海鮮龍蝦湯稻庭烏冬,侍應貼心地提醒我們這是湯烏冬會與餐牌上的「炒烏冬」相片有少許偏差。而烏冬口感彈牙,但不太吃到有蟹膏,海鮮味道一般。另外我們點了鮮蝦芒果沙沙及牛油果溫泉蛋三文治。薯條炸得頗香脆,牛油果和芒果帶有新鮮的感覺。但鮮蝦的口感有點霉。餐飲方面,我點了杯玫瑰香橙甜酒咖啡。它的貌相不錯,但略嫌太甜了,而且咖啡味亦不太突出,大概被甜酒味蓋了!另外見到餐牌上有多款甜品也很吸引。但鑑於這次吃得太飽了,還是留待下次再吃。總括來說,這餐廳餐點選擇很多,味道不過不失!也頗欣賞有特別推出甜品款式

,牛油果和芒果帶有新鮮的感覺。但鮮蝦的口感有點霉。

餐飲方面,我點了杯玫瑰香橙甜酒咖啡

2019-04-27