📍灣仔Les Saveurs 2018年曾經幫襯過,當時佢哋店喺灣仔告士打道海旁,望到維港無敵大海景,而家搬咗新舖,地方大咗,座位多咗,採光度充足,裝修明亮簡潔,反而更加舒服👍主廚Eric曾經喺法國藍帶學院畢業,廚藝精湛今日試咗佢哋嘅set lunch menu, 一共四道菜頭盤先嚟一份劍魚和吞拿魚他他,賣相精美;劍魚同吞拿魚口感新鮮,非常開胃然後soup of the day, 有特濃蘑菇湯 - 熱辣辣香噴噴, 十分好飲主菜有四款選擇,我同朋友分別揀咗M5和牛同埋雞肉,兩款都好美味,尤其是份和牛 - 鮮嫩多汁,再加上淋上去嘅牛肉汁,大愛🥰之後我哋再加多份signature dish - 42度煙燻三文魚,上面鋪滿魚子醬,旁邊加上分子醬汁,果然係鎮店之寶😋而到最後甜品亦都唔馬虎,我哋分別揀咗椰子雪糕拼芒果慕絲同埋朱古力撻;全部都係廚師親手製造,感覺完美
📍灣仔
主廚Eric曾經喺法國藍帶學院畢業,廚藝精湛
今日試咗佢哋嘅set lunch menu, 一共四道菜
Sword  fish  tartare
Mushroom  soup
France  yellow  chicken
Roast  M5  Wagyu  Denver  Beef
42C  Fresh  Smoked  Salmon
Sword  fish  tartare
Mushroom  soup
42C  Fresh  Smoked  Salmon
2024-04-13 2675 浏览
我們一行三人,點了三個晚餐套餐,頭盤來了西班牙黑毛豬火腿乾,油分高而香,配上一瓶法國2016年紅酒,絕對是絕配,然後來了自家麵包配冷凍牛油,包又軟又有咬口,牛油就淡而香,好好味,再來一口三文魚子穌,頭盤還未完,之後來份煙熏三文魚,朋友點了鱘魚子帶子,鮮味超出,頭盤完送來柚子雪杷,好清新,之後來牛扒、友人點日本慢煮豬和魚,也是高水準的主菜,之後加了芝士拼盤,六款芝士,芝士控不能錯過,之後點品就蛋布甸和朱古力,蛋會較特別,然後點了餐茶,整個晚餐完美結束
❤️Parma Ham, 芝士配蘆筍🧀 餐前small bite, 鹹香味十足嘅parma ham配白蘆筍好balance,加埋芝士脆片口感豐富☺️❤️Caviar Box🐟好奢華既組合😆12年魚子、蟹肉同龍蝦啫喱🦞🦀係全餐飯既highlight之一🫶🏻鮮味爆燈!!!👍🏻❤️Sous Vide帶子好有創意既擺碟🍽️中間既車輪係啲酸漬物,好開胃! 帶子唔算全熟,配上蘆筍汁、三文魚子同炸乾瑤柱好新穎☺️❤️甜粟米湯🌽配左炸粟米粒同煙熏鰻魚😙creamy得黎個煙熏smoke味好出😆無論係texture定個味都正呀🫶🏻❤️挪威龍蝦Ravioli🦞配左松露鵝肝醬,面頭有一條條松露松露絲😆入面淡淡龍蝦肉,爽呀😆❤️柚子Sorbet好清新,清一清味蕾再食main course (但前面已經豐富到有7成飽🤪)套餐3個main揀(牛、鴨、魚)我地揀左前2者❤️澳洲M6和牛色澤粉嫩,入口唔算淋有咬口,肉味香濃🐮配左薯蓉同牛肉汁❤️鵝肝鴨胸Rossini完美無瑕咁將鵝肝同鴨胸拍埋一齊放🤣擺盤用心🫶🏻食落都好夾! 鵝肝油脂感重,鴨胸嫩滑! 最特別係用個紅酒朱古力醬黎吊味🍫❤️士多啤梨Mousse Cake🍓布甸質感既Mousse C
❤️Parma Ham, 芝士配蘆筍🧀

❤️Caviar Box🐟

❤️Sous Vide帶子

❤️甜粟米湯🌽

❤️挪威龍蝦Ravioli🦞

❤️柚子Sorbet

套餐3個main揀(牛、鴨、魚)我地揀左前2者

❤️澳洲M6和牛
色澤粉嫩,入口唔算淋有咬口,肉味香濃🐮配左薯蓉同牛肉汁

❤️鵝肝鴨胸Rossini

❤️士多啤梨Mousse Cake🍓
布甸質感既Mousse Cake入面再有士多啤梨凍😆配Sorbet同醬🤣多重口感🤗士多啤梨控唔可以錯過😌

不得不提,佢地既麵包籃都好出色😆而且係可以refill的🤩節日所以價錢比平時貴幾百蚊一個人,但質素真係很可以☺️下次會想試埋佢地平日既三文魚魚子醬Menu🥰
情人节
  • Caviar  Box
  • Sweet  Corn  Soup
如大部分私房菜一樣,到訪前需要預先選擇食物。Lunch Menu 有三道菜及四道菜可選,亦可加點Signature Dish 及Cheese Plater。餐前有麪包小食餐湯薯仔湯非常美味😋睇食評見好多人推介Signature Dish 🐟42°C Fresh Smoked Salmon,品嚐後確實是一道很優秀的菜式👍🏽 三文魚以蘋果木煙燻,打開時仙氣滿滿,非常ig-able❤️ 三文魚配以魚子,味道十分匹配😋 主菜方面,慢煮牛肉肉質很細嫩同行朋友點了豬腩肉,坐在旁邊都聽到脆皮咬開時索索聲,十分香脆🤣 整體而言,餐廳環境不錯,採光度十足,食物精緻並非常美味,值得再次到訪。唯一的美中不足,是餐廳食材準備得不夠周詳。午飯尾聲點餐飲時,同行3位朋友分別點了檸水及檸茶,店員端上一杯檸茶後,告知已沒有檸檬,其他人需選擇其他飲品。檸檬是廚房裏很基本的食材,而大廈旁邊也有駱克道街市及超市,臨時要檸檬也不會很難。雖然只是小事,卻令我對此餐廳扣了少許分數。
Appetizer

餐前有麪包

Scallop  Terrine
Red  Mullet  and  Poultry  Mousse

小食

餐湯薯仔湯非常美味😋

42°C  Fresh  Smoked  Salmon
Slow  cooked  frank  steak

主菜方面,慢煮牛肉肉質很細嫩
Pork  Belly  and  Octopus
Abalone  Beetroot  Risotto
Fish  of  the  day
Chef  Selected  Daily  Dessert

午餐
42°C  Fresh  Smoked  Salmon
Slow  cooked  frank  steak
  • 42°C Fresh Smoked Salmon
去咗間廚房嚟嘅,話你知,內裏真係有款有味又唔會使你破產㊙️。老闆背景勁橫,輕鬆咁將高級食材變成街坊價,一試難忘👨🏼‍🍳。起頭嘅醒胃得嚟有驚喜,鮮甜得嚟又唔俗氣🍉。跟住嗌咗個,呢個真係正!脆口外皮裹住啖啖嫩滑肉,我幾乎想飛起嚟喇‼️🐸。牡丹蝦做到香脆彈牙,不過多加88蚊就小貴咗啲🦐。真係懾服咗我,軟滑入心,smoked caviar嗌出海味,簡直完美😋。湯品嗌咗個松露雜菌湯,份量足,又香濃,松露味撲鼻,正🍄。來到主菜,雪蟹肉意大利飯簡直係驚喜boom boom彈!啖啖肉感、菜心點綴,呢碗飯真係食到心肝顫😍🦀。金目鯛配龍蝦汁搞得又香又脆,口味一流,無得輸🐟。甜品方面,士多啤梨蛋糕新鮮得黎又滿足,朱古力蛋糕簡直係重量級,朱古力迷唔好錯過😚🍰。總結落嚟,呢個位係食上加食,值得你幾次再三嘅光顧架!👏🏻🈵🎉

起頭嘅[西瓜同蕃茄加水牛芝士]醒胃得嚟有驚喜,鮮甜得嚟又唔俗氣🍉。跟住嗌咗個[酥炸田雞腿],呢個真係正!脆口外皮裹住啖啖嫩滑肉,我幾乎想飛起嚟喇‼️🐸。牡丹蝦做到香脆彈牙,不過多加88蚊就小貴咗啲🦐。

[42°C煙燻三文魚]真係懾服咗我,軟滑入心,smoked caviar嗌出海味,簡直完美😋。湯品嗌咗個松露雜菌湯,份量足,又香濃,松露味撲鼻,正🍄。

2023-11-11 2766 浏览
第一次認識Les Saveurs Private Kitchen係係朋友既ig post度分享,後來再open rice了一下,了解到呢度係做好似私房菜形式咁既法國菜,所以就決定來試一試由於係預先訂座,餐廳都會係經whatsapp再同客人確認同埋預早請客人選定想要咩set, 要邊款appitizer同main dish。我地今次選左一個dinner menu一個degustation menu, 兩個餐都有add on, 一個加左$100 add on to “Pan fried Australian M6 Wagyu Beef Tenderloin”,另一個就加左個appetizer “42°C Fresh Smoked Salmon”分享各自兩個餐main dish俾大家睇睇Pan fried Australian M6 Wagyu Beef Tenderloin Pork belly and octopus仲有sobet (略嫌份量太細)果日係慶祝生日,所以餐廳都特別為我哋喺甜品上面加咗Happy birthday祝福字眼欣賞呢間餐廳環境比較清幽,部份枱係近大玻璃窗旁邊,可以清晰

分享各自兩個餐main dish俾大家睇睇
Pork belly and octopus

仲有sobet (略嫌份量太細

欣賞呢間餐廳環境比較清幽,部份枱係近大玻璃窗旁邊,可以清晰望到街景。而當日我哋上到去只有兩台客,有柔和嘅燭光,成個環境氣氛唔錯,好有食法國菜慢慢享受嘅感覺

另外每上一道菜待應都會講解食材同埋食法,非常細心
問過餐廳職員呢度嘅Menu會定期更新/加新菜式,都感受到呢間餐廳係用心去經營!

希望大家都支持下小店啦,宜家經濟唔好,都希望小店可以持續有人去幫襯吓令到飲食業繼續百花齊放

2023-09-20
生日
🖤Les Saveurs🖤 My Weekend french dining🍽..港島想吃高質私房西餐廳❓我最近有一個好推介😍‼️位於鬧市高樓地段,環境清幽中帶點優雅,地方不大但感覺開揚,氣氛輕鬆又捨意,Weekend 來吃個lunch🍽,真的是一種小享受。菜式精緻又有心思,每道菜式有水準也很出色,擺盤漂亮,選材也十分新鮮,色香味俱全喔!🖤Lunch Tasting Menu🍽🖤 ($588+10%)..🔸西瓜凍沙 帶微辣根 酸甜開胃。先來一道Sorbet 可口精緻,打開味蕾😋。餐包亦一點不馬虎,烘過後帶微暖 配牛油很香。1st Appetitzer🔸醋漬鯖魚 配4點橙醬洋蔥薄片、海葡萄 & 金橘子肉肉質鮮嫩 加上香草油,更香滑。🔸法式田螺撻黑松露醬薯蓉 & 青豆黑蒜醬 & 欖油魚籽醬 配黑蒜薄脆,味道更突出鮮味Soup廚師精選餐湯🔸忌廉蘑菇湯 黑松露醬 & 菇菌在底未飲已經很滿有松露香🖤,忌廉滑而香濃😍2nd Appetitizer🔸42°C 慢煮鮮嫩三文魚 招牌菜🖤 蘋果木煙燻🖤浸橄欖油令肉質更滑,配 12年鱘龍魚籽醬原味乳酪醬、紅菜頭果蓉、蘋果辣根份子料理先吃魚味,再加醬汁同吃,鮮

🔸西瓜凍沙 帶微辣根 酸甜開胃。

先來一道Sorbet 可口精緻,打開味蕾😋。

餐包亦一點不馬虎,烘過後帶微暖 配牛油很香。

1st Appetitzer
🔸醋漬鯖魚 配4點橙醬
洋蔥薄片、海葡萄 & 金橘子肉
肉質鮮嫩 加上香草油,更香滑。

🔸法式田螺撻
黑松露醬薯蓉 & 青豆
黑蒜醬 & 欖油魚籽醬 配黑蒜薄脆,味道更突出鮮味

廚師精選餐湯
🔸忌廉蘑菇湯 黑松露醬 & 菇菌在底
未飲已經很滿有松露香🖤,忌廉滑而香濃😍

2nd Appetitizer
🔸42°C 慢煮鮮嫩三文魚
招牌菜🖤 蘋果木煙燻🖤
浸橄欖油令肉質更滑,配 12年鱘龍魚籽醬
原味乳酪醬、紅菜頭果蓉、蘋果辣根份子料理
先吃魚味,再加醬汁同吃,鮮嫩可口。

Main Course
Fish of the Day: 🔸日本金鯛魚
外層炸至超級脆皮,肉質嫩滑有彈性
滿有魚鮮味。配鮮龍蝦肉醬汁 跟薯蓉 & 時菜

🔸慢煮牛肋條 配松露馬鈴薯蓉 & 牛肉汁
薯仔千層塔 & 洋蔥蓉 & 時菜 & 薯仔片
Slow-cook short rib 肉質更腍滑而味道香濃。

Daily Dessert & Tea & Coffee
🔸士多啤梨慕絲蛋糕 配紅莓雪芭

🔸菠蘿芒果Mousse 柚子雪芭 配蛋白脆餅
甜品同樣極具心思,可見師傅功駕,雙重口感同樣滋味。

最後來一杯餐茶☕️,解膩之選,整體整高分💯 私心推介既私房西餐廳🍽,打到呢度已經想再來吃😆!提提你。。想吃記得要book 位喔!
×××[Les Saveurs Private Kitchen]×××
©灣仔軒尼詩道239號21樓
2023-08-31 1709 浏览
週六與老公食法國菜午餐,太享受了😋😍餐廳環境優雅,坐窗邊景色十分開揚,氣氛輕鬆。餐前小食:白蘆筍蕃茄啫喱清新開胃,擺盤漂亮💕餐包有3款,也十分精緻💗前菜:天使冷麵冰涼清新,配三文魚子及黑松露片,味道香濃。紅衫魚春卷,伴橙油及柑橘,第一次吃魚肉的春卷,餡料還有鴨肝醬及菠菜。🐟42度慢煮三文魚招牌菜果然讓人驚喜難忘💕三文魚柳浸在42度橄欖油慢煮半小時,肉質十分嫩滑。用蘋果木煙燻,香味獨特,再配分子料理配菜,有創意😍👍忌廉蘑菇湯香氣四溢。🐃慢煮牛肋骨 牛肋肉嫩滑,伴碟有黑松露薯蓉同埋薯仔千層塔。🐟馬頭魚用立鱗燒做法,外皮炸脆,肉質juicy,伴龍蝦泡沫,非常美味。甜品:焦糖燉蛋配椰子雪糕,喜歡雪糕味道濃郁。心太軟朱古力塔,朱古力流心美味。
週六與老公食法國菜午餐,太享受了😋😍

餐廳環境優雅,坐窗邊景色十分開揚,氣氛輕鬆。

餐前小食:白蘆筍蕃茄啫喱

清新開胃,擺盤漂亮💕

餐包有3款,也十分精緻💗

前菜:

天使冷麵

冰涼清新,配三文魚子及黑松露片,味道香濃。

🐟42度慢煮三文魚

用蘋果木煙燻,香味獨特,再配分子料理配菜,有創意😍👍

忌廉蘑菇湯香氣四溢。

🐃慢煮牛肋骨

牛肋肉嫩滑,伴碟有黑松露薯蓉同埋薯仔千層塔。

甜品

焦糖燉蛋配椰子雪糕,喜歡雪糕味道濃郁。

心太軟朱古力塔,朱古力流心美味。

2023-08-26
2023-08-30 1304 浏览
上星期朋友生日同佢去咗灣仔食佢最愛嘅法國菜。呢間餐廳環境幾靚,食物質素唔錯,而且性價比好高。4 course menu $318Appetizer 第一個頭盤係醋漬鯖魚,鯖魚酸酸甜甜,加上洋蔥好開胃。第二個頭盤係42°C 慢煮三文魚,係餐廳嘅招牌菜之一。三文魚好厚肉,充滿煙熏味,食落肉質嫩滑。而上面嘅魚子醬係取自超過15年嘅鱘魚,非常珍貴。Chef Selected Daily Soup椰菜花忌廉湯好好飲,好creamy,唔會好膩。Main 主菜叫咗鵪鶉肉卷配鵝肝慕絲,鵪鶉肉卷肉質好腍,配菜有炒菠菜同薯仔千層塔,兩者都有驚喜。Daily Dessert 甜品係士多啤梨乳酪配雪芭。士多啤梨乳酪酸酸甜甜,好清新。

4 course menu $318

Appetizer
第一個頭盤係醋漬鯖魚,鯖魚酸酸甜甜,加上洋蔥好開胃。

Chef Selected Daily Soup
椰菜花忌廉湯好好飲,好creamy,唔會好膩。

Main

Daily Dessert
甜品係士多啤梨乳酪配雪芭。士多啤梨乳酪酸酸甜甜,好清新。

今天來到灣仔吃高級法式私房菜,大家吃之前一定要訂座呀😍大家來到灣仔軒尼詩道239號,需要乘搭升降機到21樓才到餐廳😆😆今天吃晚餐,餐廳環境很有情調,有蠟光在餐枱上,非常適合慶祝和拍拖,非常有氣氛💕餐廳比較寧靜,非常舒服,餐廳門口仲幾靚的裝修✨✨今天我們兩人吃了一個Dinner Set, 有咩食😱?✨現在就介紹一下💕餐廳一個Dinner Set 有一個1st Appetizer, 如果額外加Appetizer 每項加$100, 今晚我們加哂,升級哂😆😆✨1st Appetizer有:1️⃣法式田螺撻配松露馬鈴薯蓉及黑蒜醬2️⃣42度慢煮三文魚配鱘龍魚子醬,蘋果辣根分子料理,乳酪及紅菜頭醬,賣相超正💕😍3️⃣松葉蟹蒸蛋配雪蟹,茴香泡沫及香脆海帶之後,有一個湯 Soup1️⃣蕃茄清湯配蝦肉,車厘茄,青豆及香草油然後,有一個雪葩🍧 Sorbet,清新下口腔就吃Main CourseMain Course 方面有兩個1️⃣澳洲M6和牛,需要加$108升級配松露馬鈴薯蓉,牛肉汁💕和牛有兩件,好淋,好香濃牛味💕2️⃣鵪鶉肉卷配鵝肝慕絲,炒磨菇,菠菜及松子仁✨有三件鵪鶉肉卷,非常好吃⭐✨是日甜品,咖啡或茶👍👍👍👍👍最讚就是餐
今天來到灣仔吃高級法式私房菜,大家吃之前一定要訂座呀😍

今天我們兩人吃了一個Dinner Set, 有咩食😱?

✨現在就介紹一下💕

1st Appetizer有:
1️⃣法式田螺撻配松露馬鈴薯蓉及黑蒜醬
3️⃣松葉蟹蒸蛋配雪蟹,茴香泡沫及香脆海帶

之後,有一個湯 Soup
1️⃣蕃茄清湯配蝦肉,車厘茄,青豆及香草油

Main Course 方面有兩個
💕和牛有兩件,好淋,好香濃牛味💕

✨是日甜品,咖啡或茶

👍👍👍👍👍最讚就是餐廳服務好,每樣頭盤,主菜也會先介紹和說明食法😊非常好服務🥰
  • 42度慢煮三文魚配鱘龍魚子醬
  • 法式田螺撻配松露馬鈴薯蓉及黑蒜醬
  • 澳洲M6和牛
  • 鵪鶉肉卷配鵝肝慕絲
2023-08-05 1028 浏览
上個星期日去咗書展所以喺灣仔食咗個lunch其實我不嬲唔太好西餐但今次揀咗呢間法國菜好值得推薦🌟餐廳雖然唔太大 但環境幾靚仲有酒櫃可以好似我咁打卡🤭睇埋啲嘢食 擺盤落足心思之餘食材同味道都非常高質 重點係價錢好相宜我哋叫咗個4 course menu 都只係 $318 😲另外加個lunch tasting menu 就$588仲送咗個前菜西瓜呑拿魚漬🤭配搭好有創意 味道又清新🌟 tasting menu $5881st appetizer - 醋漬鯖魚酸酸甜甜好開胃原來係有橘子同香草油配洋蔥薄片辟去咗魚腥同時保留鮮味2nd appetizer - 42°C 慢煮三文魚👍果然係呢度嘅招牌菜 視覺同味覺都好有享受三文魚一睇就知好肥厚 食落肉質嫩滑 面頭用上嘅魚子醬係取自培育超過15年嘅鱘魚😲連伴碟都唔馬虎蘋果辣根分子料理配上乳酪同紅菜頭醬Chef Selected Daily Soup- 椰菜花忌廉湯 👍好好飲 唔係講笑係我飲過最好飲嘅西湯😳好creamy好濃郁但絕對唔膩Main - 慢煮牛肋條果然係慢煮 牛肉好腍味道正常發揮反而配菜薯仔千層塔就有驚喜😲Daily Dessert -士多啤
上個星期日去咗書展

面頭用上嘅魚子醬
係取自培育超過15年嘅鱘魚😲
連伴碟都唔馬虎
蘋果辣根分子料理配上乳酪同紅菜頭醬

好好飲 唔係講笑
係我飲過最好飲嘅西湯😳

味道: 9.5/10
環境: 8.5/10
服務: 8.5/10
回頭率: 9/10

📍 Les Saveurs Private Kitchen @lessaveurshk
地址: 灣仔軒尼詩道239號21樓
電話: 21168883

#foodiehk #灣仔美食 #法國菜 #灣仔法國菜 #開飯喇灣仔 #開飯喇 #openrice #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hkfood #hkkol #hungry #香港美食
2023-07-27 1368 浏览
趁朋友生日一齊去慶祝🍾️,約定一間位於灣仔bookmark 咗好耐嘅法國私房菜餐廳「Les Saveurs private Kitchen」我哋order 咗Degustation Menu($888) & Dinner Menu($688)一齊share。《Amuse Bouche》Chef上正餐前為我們準備好嘅小點係西瓜啫喱吞拿魚加上香草油,清新又精緻。《1st Appetizer》~ Scallon Carpaccie鮮甜帶子薄片配上酸甜熱情果醬、爽口的西芹同青蘋果絲,加上魚子醬,顏色鮮艷,食落好開胃🤤~Escargot tart法式田螺撻,撻餡料係松露薯蓉及田螺肉,上面放咗花一樣黑蒜薄脆,加上黑蒜醬及欖油魚子粒粒,味道豐富,賣相吸引🤩《2nd Appetizer》~42度Fresh Smoked Salmon呢道菜榮獲2023年度中國香港澳門法國菜名菜,獲授予第23屆中國金馬獎,經蘋果木煙燻42度慢煮三文魚好鮮嫩,上面放滿12年鱘龍魚子,旁邊擺碟都好特別,蘋果辣根分子料理波波、乳酪及紅菜頭醬。~Crab Royale滑溜的松葉蟹蒸蛋配上三文魚魚子,茴香泡沫及香脆海帶,鮮甜美味😋《

《1st Appetizer》
~ Scallon Carpaccie

~Escargot tart

《2nd Appetizer》
~42度Fresh Smoked Salmon

~Crab Royale

《Soup》
~Tomato consommé
蕃茄清湯配上蝦肉、車厘茄、青豆及香草油,清清地放點黑胡椒碎,好清新。

《Pasta》
~ Cold angle hair
海膽天使冷麵 、放咗兩片黑松露片,昆布粉及車厘子🍒醋,冰涼開胃。

《Sorbet 雪葩》
店員送上Sorbet清一清口腔,再繼續品嚐主菜。

《Main》
~ Provencal Lamb Rack
鮮嫩的羊架,幾片寶雲酥片,配上羊肉意大利雲吞,番茄矮瓜卷,芝士薄片、薄荷葉及羊肉汁,用料上乘, 配搭講究。

~Fish of the day
日本金鯛魚,特式以高溫香煎,連魚鱗都脆口,底放咗龍蝦肉打出嚟嘅泡沫🫧,鮮甜美味。

《Daily Dessert, Tea or Coffee》
~檸檬撻配椰子雪糕🍧
~士多啤梨mousse蛋糕配紅莓Sorbet,甜品好精緻,甜度啱啱好。
~Flat white 。

整體來講:以呢個價錢,食到咁高質嘅法國菜,真係唔多。
2023-07-13
生日
2023-07-23 644 浏览
太太久不久都喜歡吃點西餐,今晚便帶她來到一間高級法國餐廳享用晚餐。點了一個晚餐$688和一個品嚐晚餐$888。前菜:吞拿魚配西瓜啫喱,吞拿魚味道鮮甜,配合西瓜啫喱的味道,變得非常適合夏日享用。麵包帶點暖意,外脆內軟,搽上牛油味道更佳。42°C 慢煮三文魚配鱘龍魚子醬,蘋果辣根分子料理,乳酪及紅菜頭醬,三文魚經過處理之後,沒有三文魚的腥味,變得鮮嫩可口,感覺令人難以忘懷。松葉蟹蒸蛋配雪蟹,茴香泡沫及香脆海帶,又是另一道分子料理,蟹味香濃,蛋香味道十足。蕃茄清湯配蝦肉,車厘茄,青豆及香草油,這道蕃茄湯看似清淡,不過內裏蕃茄味道十足,加上蝦肉的鮮甜味道,層次感豐富。雪葩,柚子雪葩,清甜可口,是法國菜用來為味蕾清爽一下,準備下一道菜。是日精選海鮮,金鯛魚的魚皮經過烹調之後,香脆可口,魚肉鮮嫩柔滑,非常美味。帶子薄片配熱情果醬、西芹、青蘋果及魚子醬,帶子烹調的時間掌控得很好,沒有過硬,加上醬汁的味道,簡直是一絕。法式田螺撻配松露馬鈐薯蓉及黑蒜醬,田螺和薯蓉都很配合,今次加上了松露的香氣,更是天衣無縫。冷天使麵 配海膽,昆布及車厘子醋,海膽的線條味道,令到平凡的天使麵變得不平凡。寶雲酥羊架配羊肉意

點了一個晚餐$688和一個品嚐晚餐$888。

麵包帶點暖意,外脆內軟,搽上牛油味道更佳。

寶雲酥羊架配羊肉意大利雲吞,蕃茄矮瓜卷及羊肉汁,完全沒有羊肉的羶味,反而香脆可口,肉汁豐富,加上雲吞一起來吃,是一道法式美食。

是日甜品:士多啤梨蛋糕配紅莓雪葩、檸檬撻。

士多啤梨蛋糕配紅莓雪葩,紅莓雪葩帶點酸酸甜甜,加上士多啤梨的清新味道,作為飯後甜品,非常合適。

檸檬撻沒有檸檬的酸味,只有香氣,吃完這個甜品已經非常滿足。

白色為主調加油畫,環境舒適優雅。係一個慶祝同浪漫🌹嘅餐廳之選。重點係食完好飽,男士5洗擔心🤗而且服務係100分!服務生好用心介紹同留意你食完一道先另一道每一道菜都靚到好似藝術品🖼️ ✅就連牛油都係可愛嘅小鬍子🥰 再加熱烘烘嘅麵包🥯最愛牛角包🥐✅餐前開胃菜西瓜🍉吞拿魚漬,夏日清新,打開味蕾✅ 醋欖靖魚🐟- 配左洋蔥薄片橘子及香草油,去除魚腥,估5到同清新嘅橘子係咁夾!✅ 法式田螺- 好貼心嘅設計,田螺唔使自己狼狽地刮出嚟,可以嘗到淡淡鮮甜嘅田螺肉配上松露馬鈴薯蓉及黑蒜醬✅ 松露蟹🦀蒸蛋🍳- 啖啖雪蟹,加左泡沫令成個蒸蛋高級左! ✅ 42°C 慢煮三文魚-好有儀式感有煙噴出,三文魚煮得好鮮嫩,上面有好多配飛魚子醬, 再點蘋果分子料理,乳酪及紅菜頭醬😋✅ 黑松露菌🍄湯 - 食左咁多前菜,仲以為自己已經食到主菜😅 係黎到個湯先記得。個湯菇菇好好味,黑松露又5會蓋著個菇味,很好!✅ 羊肉意大利雲吞- 配巴馬臣芝士,車厘茄,甜椒醬,羊肉食得出係新鮮肉✅ 龍蝦🦞汁炸魚 - 炸魚外皮炸到好似花咁靚,脆卜卜再點鮮味嘅龍蝦汁,鮮味互相配合😋✅ 心太軟配朱古力雪糕🍦- 黑朱古力🍫令到個甜品5會咁膩✅ 士多啤梨

每一道菜都靚到好似藝術品🖼️
✅餐前開胃菜西瓜🍉吞拿魚漬,夏日清新,打開味蕾
✅ 松露蟹🦀蒸蛋🍳- 啖啖雪蟹,加左泡沫令成個蒸蛋高級左!
✅ 心太軟配朱古力雪糕🍦- 黑朱古力🍫令到個甜品5會咁膩
✅ 士多啤梨🍓乳酪配雪芭 - 個雪芭酸酸甜甜,完美地結束呢一餐美味之旅

(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $350♥️
餐前小食牛油果三文魚子撻 🥖麵包籃各款自家制既麵包,仲有迷你牛角包非常鬆脆,配上法式牛油,一開始已經食到停唔到頭盤🥄鵝肝mousse 配煙燻鱔粒及酥皮鵝肝mousse望落青BB味道有濃濃既鵝肝香味,煙燻鱔粒咸咸鮮鮮,兩者嘅鮮味融為一體🍳青蘆筍及酥炸鵪鶉蛋配鱘龍魚子醬、羊肚菌及芝士薄脆擺盤賣相一流如藝術品般,青蘆筍脆口清甜配埋香口既酥炸鵪鶉蛋,鱘龍魚子醬,羊肚菌及芝士薄脆,口感層次十分豐富🧆香煎吞拿魚配橘子醬及法國黃肝菌香煎吞拿魚粒魚質新鮮,好開胃,上面仲有三文魚籽,味道鮮甜,配埋橘子醬,勁開胃🐟42°C Fresh Smoked Salmon餐廳嘅招牌菜,煙熏三文魚,上碟已經非常香,煙燻效果很吸睛上面仲有滿滿魚子醬,三文魚好軟滑,好濃三文魚味,配埋旁邊嘅蘋果啫喱醬同乳酪醬味道非常清新,上面嘅魚子醬亦都唔會太鹹味道勁鮮香🥣湯馬鈴薯大蒜湯配小蜆肉及小蒜以大量馬鈴薯及大蒜煮成既清湯,面頭有新鮮小蜆肉,非常中意個湯,因為蒜味十足🥘意粉龍蝦米型意粉配蕃茄醬及龍蝦泡沫龍蝦汁混合打出黎既泡濃郁,粒粒龍蝦肉肉質彈牙,米型意粉煮得岩岩,唔會太硬 🍧雪葩係柚子味既雪芭,裡面有粒粒柚子皮,酸酸甜甜,最好用黎

餐前小食
牛油果三文魚子撻
🥖麵包籃

頭盤

🥄鵝肝mousse 配煙燻鱔粒及酥皮

🍳青蘆筍及酥炸鵪鶉蛋配鱘龍魚子醬、羊肚菌及芝士薄脆

🧆香煎吞拿魚配橘子醬及法國黃肝菌

🐟42°C Fresh Smoked Salmon

🥣湯

馬鈴薯大蒜湯配小蜆肉及小蒜

🥘意粉

龍蝦米型意粉配蕃茄醬及龍蝦泡沫

🍧雪葩

係柚子味既雪芭,裡面有粒粒柚子皮,酸酸甜甜,最好用黎清一清味蕾

主菜

🥩香煎澳洲M6和牛
medium rare M6和牛,肉汁好香濃,啖啖都係濃濃牛肉香味

🐠Fish of the day
招牌煎金鯛,魚鱗連魚皮煎到脆卜卜,食落嗦嗦聲 , 魚肉係濕潤唔乾,有少少咬,可以食到多重嘅豐富口感,最surprise係伴碟嘅薯蓉,有甜甜嘅香檳味,份量都幾大份

Daily desserts
🍫Chocolate Tart
Choco tart 係用黑朱古力製成嘅心太軟撻,朱古力撻味道濃郁、撻皮酥脆,仲有濃濃既榛子味更可以喺甜品度寫生日字眼
  • 42°C Fresh Smoked Salmon
  • Fish of the Day