2021-04-06 1146 浏览
跟一位很久不見的朋友見面,他居住的土瓜灣,土瓜灣是舊區,對我來說是十年都不來一次的地區。難得有地膽帶路,他帶我去了覓食。他找上一間寧靜的小cafe,推門進入店內,餐廳播放著韓國流行acoustic音樂,彷彿去了韓國走一轉。他們主打All day breakfast,三文治為主。麵包是店主每天新鮮出爐,保證新鮮。牛油多士,炒蛋,德國腸,煙肉,蘑菇和沙律菜,茄汁豆牛油多士一開為二,方包烘底,金黃鬆脆,上面除了牛油外,還灑上一些蒜蓉,蒜香十足。炒蛋,是厚煎蛋,蛋漿加入牛奶,使煎蛋更覺滑嫩。德國腸,細心切紋,一來方便煎熟,二來以便切開食用,可見店心之細心。飛碟三文治芝士粟米吞拿魚,炒蛋,沙律菜,德國腸和蘑菇。飛碟三文治芝士粟米吞拿魚,送上來可以看到爆醬三文治,用料十足,非常飽肚。店主最新研發香蕉朱古力吐司伴雪糕。雲呢拿雪糕放在朱古力吐司層層疊上面,旁邊放著香蕉切片合桃碎,伴上自家製的焦糖糖漿,我甜味就覺得剛剛好,朋友就說如果可以有焦糖糖漿在伴更好。熱朱古力,不過不失御茗寧茶,紅茶加綠茶,太陽花的花茶,味道清新怡人。鬧市中一點寧靜,店舖雖小,但人情味十足,簡簡單單一份三文字配一杯咖啡,也可以享受

牛油多士,炒蛋,德國腸,煙肉,蘑菇和沙律菜,茄汁豆

炒蛋,是厚煎蛋,蛋漿加入牛奶,使煎蛋更覺滑嫩。

飛碟三文治芝士粟米吞拿魚,炒蛋,沙律菜,德國腸和蘑菇。

店主最新研發香蕉朱古力吐司伴雪糕。

熱朱古力,不過不失

御茗寧茶,紅茶加綠茶,太陽花的花茶,味道清新怡人。

鬧市中一點寧靜,店舖雖小,但人情味十足,簡簡單單一份三文字配一杯咖啡,也可以享受一下寧靜的感覺。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8
衛生:8
服務:8
價錢: 8
舒適度:8
總分:8
2021-03-27 86 浏览
大大話話都嚟左都四/五次,係先去廚房嗰邊落單,半自助形式咁。我每一次嚟都會點同一樣嘢。我係佢哋炒蛋嘅fans,望落去貌相個蛋好似過熟,但其實裏面係流心㗎!!食物嘅質素有進步,沙律菜好新鮮🌱今次仲試咗椰菜花忌廉湯,裏面有椰菜花粒,有咬口👍🏻!跟湯個多士好好食啊!不過我唔記得影相,哈哈。然後每次店內既擺設都越來越多,櫃裏面越嚟越熱鬧,睇嚟店主好鍾意呢啲小擺設,好得意啊🥰我朋友走嘅時候童心未泯咁要玩部三眼仔夾公仔機😂支持小店,好過幫襯大財團😇

支持小店,好過幫襯大財團😇
2021-03-27
🌈小小嘅餐廳、簡單嘅餐牌、🍀小清新嘅佈置、🎪店主珍藏嘅迪士尼擺設、☺️一入到去就俾人好舒服嘅感覺,🥰真係好想約埋好朋友,一齊喺餐廳入邊邊食邊傾偈,好好享受一個下午!餐廳嘅嘢食款式雖然唔算太多,😋但係全部都係貴精不貴多!🤪事關我每款都叫咗一樣嚟食,全部都好出色!😍認真我覺得佢麵包、薄餅的確做得好好!❤️All day breakfast佢嘅全日早餐都有三款我就揀咗佢嘅飛碟!😝本身自己都係一個飛碟愛好者!佢個餐包括有飛碟三文治、炒蛋、沙律菜、德國腸同蘑菇。識玩一定係要🧀芝士餡,佢就有三款唔同嘅味道:1️⃣芝士鹹牛肉2️⃣芝士粟米吞拿魚3️⃣芝士蘑菇,我揀咗芝士粟米吞拿魚。☺️基本上呢三款味道都冇得輸!之後就好考佢嗰塊🍞麵包嘅質素同埋佢個🛸飛碟機嘅本領!完全係完美!個飛碟入邊夠熱,出邊亦都看得脆!佢嘅配料包括炒蛋、德國腸同蘑菇都好好食😋❤️千島海鮮薄餅🍕好正!芝士仲好好足夠!❤️鮮奶咖啡☕️有質素嘅咖啡❤️蜂蜜蘋果茶🍎健康之選!仲有啲蘆薈粒!

❤️All day breakfast
佢個餐包括有飛碟三文治、炒蛋、沙律菜、德國腸同蘑菇。

飛碟 all day breakfast

佢嘅配料包括炒蛋、德國腸同蘑菇都好好食😋

❤️千島海鮮薄餅🍕
好正!芝士仲好好足夠!
千島海鮮薄餅

❤️鮮奶咖啡☕️
有質素嘅咖啡

❤️蜂蜜蘋果茶🍎
健康之選!仲有啲蘆薈粒!
午餐
飛碟 all day breakfast
千島海鮮薄餅
  • 飛碟  All  Day Breakfast
2021-02-09 234 浏览
今日係土瓜環做野,原來呢度已經轉左呢開新餐廳🧐細細間,門口攞滿食物推介同圖片🍴主打pizza,三文治🥪,全日早餐同麵包💁🏻‍♀️餐牌如上,價錢中規中矩🤓呢間小店靜靜地,幾適合來睇下書傾下計♡´・ᴗ・`♡另外,四處放滿小模型,十分可愛😝疫症關係,我叫左外賣自取,即叫即整👍🏻菠蘿腸pizza $65個pizza好香,側邊夠脆同厚身,芝士香重,醒上酸甜既菠籮🍍,茄汁同火腿,比起連鎖店好食😋而且價錢實惠🙈All day breakfast A $80+$3 轉蒜容多士最豐富同classic既all day breakfast 🌞有腸仔,炒蛋,煙肉,炒蘑菇,茄汁豆,沙律菜同蒜容多士~炒得香,蛋亦夠厚夠滑,好味道😋All day breakfast B $75 配料比上面少,但就可以自選一份飛碟三文治🥏🥪,有三種口味可以選擇😙芝士鹹牛肉🐮🧀外皮夠香脆,裏面鹹鹹脆脆配芝士既感覺亦唔錯,尤其吾係度度有得食🤣
今日係土瓜環做野,原來呢度已經轉左呢開新餐廳🧐
細細間,門口攞滿食物推介同圖片🍴
主打pizza,三文治🥪,全日早餐同麵包💁🏻‍♀️

餐牌如上,價錢中規中矩🤓

疫症關係,我叫左外賣自取,即叫即整👍🏻

菠蘿腸pizza $65

All day breakfast B $75

芝士鹹牛肉🐮🧀

2021-02-03 163 浏览
區區都有小店,經朋友推介下黎到土瓜灣嘅Libra House。小店氣氛,入到去有好多公仔裝飾,有種自然在家嘅溫馨感。店主打內西餐以及手工麵包,全部自家製。於是叫了一份All Day Breakfast以及辣肉腸薄餅,仲加點左兩個湯。先講下份All Day先,由於全部即刻整所以全部熱辣辣,炒蛋香滑,腸同煙肉都正常水平,菇炒得好香,加左三蚊要了蒜蓉多士,勁多濃,多士都好好味!湯係有驚喜,忌廉濃湯而且料都打溶哂,好足料,味道調配得十分好,建議大家都加點一份試試。辣肉腸薄餅都係自家製,所以餅底都好特別,同平時出面食既好唔同,軟身少少而且味道較為食得出麵包既香味,上面既配料就正常,但芝士真係落到好足,塊塊都可以拉絲~飲品方便選擇不是好多,但咖啡、熱茶、凍茶都有,成餐都食得好舒服,因為出品都幾驚喜,製作好認真。如果下次再黎可以試下!

2021-02-01 105 浏览
陪朋友去車房,就順便在附近吃點東西,看到有間cafe就試試看。裝潢以簡約為主,不過看到樂多figure,貓貓、toy story等,好可愛。有all day、pizza、三文治,以方包是自家製。點了鮮奶咖啡,夠熱好飲。另一杯是蜂蜜蘋果茶,滋潤清甜。全日早餐 C $65賣相相當吸引,有煙韌的窩夫、滑炒蛋、惹味的德國腸、蘑菇、沙律菜,份量都適中,味道不錯。全日早餐 B $75有飛碟、炒蛋、德國腸、蘑菇、沙律菜飛碟是芝士蘑菇,香噴噴好誘人,一上檯就趁熱先食,一咬開是拉絲芝士,芝士鹹香濃郁,美味又好滿足。

有all day、pizza、三文治,以方包是自家製。

點了鮮奶咖啡,夠熱好飲。另一杯是蜂蜜蘋果茶,滋潤清甜。

全日早餐 C $65

全日早餐 B $75
有飛碟、炒蛋、德國腸、蘑菇、沙律菜

2021-01-30 99 浏览
𝕋𝕠 𝕂𝕨𝕒 𝕎𝕒𝕟 土瓜灣 • 𝕃𝕚𝕓𝕣𝕒 ℍ𝕠𝕦𝕤𝕖📍土瓜灣美景街𝟜𝟟𝔹號地舖➰ᴀ ᴘʟᴀᴄᴇ ꜰᴏʀ ᴅɪꜱɴᴇʏ ꜰᴀɴ 🏰 牆壁裝修滿滿的是迪士尼公仔,好可愛😆➰🔹ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ▫️芝士鹹牛肉飛碟 $75▫窩夫配煉奶 $65全日早餐的基本配菜有炒蛋、蘑菇、德國腸和沙律菜;調味很不錯,份量夠飽👍🏼推介脆邊飛碟,熱辣辣的芝士鹹牛肉內餡🥰 略厭窩夫偏硬和乾🤔▫日式菠蘿包 $15▫提子麥包 $15手工麵包價錢合理,大大個,甜度恰好,感覺健康👍🏼▪朱古力 $30▪鮮奶咖啡 $26
𝕋𝕠 𝕂𝕨𝕒 𝕎𝕒𝕟 土瓜灣 • 𝕃𝕚𝕓𝕣𝕒 ℍ𝕠𝕦𝕤𝕖
📍土瓜灣美景街𝟜𝟟𝔹號地舖

🔹ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ
▫️芝士鹹牛肉飛碟 $75
▫窩夫配煉奶 $65

▫日式菠蘿包 $15
▫提子麥包 $15
手工麵包價錢合理,大大個,甜度恰好,感覺健康👍🏼

▪朱古力 $30
▪鮮奶咖啡 $26
今日放工前收到家人訊息叫我負責買外賣返去一齊食~~~問左佢地想食乜,佢地話無所謂。。。。叫我決定😂😂😂咁岩經過見到呢間小店有自為製既手工薄餅,價錢都唔貴,所以就決定外賣佢地返歸啦店内地方不大,但佈置齊整,感覺文青點了三款薄餅外賣回家,另外要左一份同為自家即製既芝士咸牛肉蛋三文治即食點餐之後,食物由店員店主即場製作大概等左15-20,所有食物都熱辣辣咁pack好可以拎走啦呢度既三文治方包都係佢地自己整架!!!呢份三文治足料拉絲,超正三款手工薄餅同為四吋,都係十分足料!!!每款口味都各有特色,批底厚薄適中~~即使係四人分享都覺得滿足又滿意
今日放工前收到家人訊息叫我負責買外賣返去一齊食~~~

問左佢地想食乜,佢地話無所謂。。。。叫我決定😂😂😂

店内地方不大,但佈置齊整,感覺文青

點餐之後,食物由店員店主即場製作

大概等左15-20,所有食物都熱辣辣咁pack好可以拎走啦

呢度既三文治方包都係佢地自己整架!!!
呢份三文治足料拉絲,超正

三款手工薄餅同為四吋,都係十分足料!!!

每款口味都各有特色,批底厚薄適中~~

即使係四人分享都覺得滿足又滿意
2021-01-20 77 浏览
Hidden on Mei King Street in To Kwa Wan, Libra House is a relatively new homey cafe that serves great and inexpensive all day breakfast with homemade bakery items.You can see that the owner of Libra House is a fan of miniature toys, as the cafe is nicely decorated with a lot of them, which are quite nice to see and dine with!My friend ordered a Cauliflower Soup with homemade toast. The toast bread was really fluffy! And the cauliflower soup was very creamy, a bit salty to me though.I ordered an

All Day Breakfast Set C
I ordered an All Day Breakfast (Set C) with waffles, and the waffles gave me a nice surprise! They were so rich in egg flavour, and so fluffy too! Highly recommend the waffles! Everything else on the dish were amazing too! Scrambled egg, meaty sausage, mushroom and fresh salad with sesame sauce. For HKD$65, it’s really really worthy!

Would love to visit Libra House again to try out their sandwich and pizza!
2021-01-17
2020-12-12 270 浏览
第一次來這店吃Lunch『Libra House』 在我家附近細細間店😘食物🥪及咖啡☕不錯👍我好喜歡!有全日早餐🍴自制麵包及各類咖啡!簡單裝修!環境舒服!😍
平時喺港島搵cafe多,今次比我第一次喺土瓜灣搵到間小店,得到一個下午的休閑今日有事要去一去土瓜灣,完成後差唔多lunch時間,但我初到呢區,完全對喺附近覓食無概念唯一想輕食啲,咁啱見呢間cafe應該新開就決定一戰!佢位置係住宅區內街入面,估計想主打街坊客生意,店內唔太大但樓底都幾高,感覺簡約舒服門口有幾個高枱位,如果一個人帶電腦嚟做陣野都好似幾好店內有好多disney嘅擺設,估店主應該係disney fans佢主要食西式輕食,有all day breakfast 三文治同pizza 等等,小店嚟講又幾豐富喎,我見到佢仲要寫手工麵包,即刻心心眼依家好少cafe會自家製麵包🥯 仲有窩夫、飛碟揀,咁我就揀咗芝士蘑菇飛碟,配腸、炒蛋、菇同沙律,加杯凍latte🥗食物賣相幾靚仔,飛碟出色熱辣辣又有拉芝效果麵包食到好軟熟,絕對唔介損口,最怕啲包太乾太脆整體食物質素唔錯坐咗陣向店主問起,原來佢哋仲有間中賣麵包,不過真係不定期出爐同限量!好幸運咁啱當日有新鮮日式菠蘿包,個樣好似蜜瓜包咁好可愛返屋企第二日烘返熱食,外皮香脆麵內又鬆軟,又唔太甜!我鍾意❤️呢啲小店相信疫情下會好難捱。。加油💪🏻

唯一想輕食啲,咁啱見呢間cafe應該新開就決定一戰!

門口有幾個高枱位,如果一個人帶電腦嚟做陣野都好似幾好

食物賣相幾靚仔,飛碟出色
熱辣辣又有拉芝效果
麵包食到好軟熟,絕對唔介損口,最怕啲包太乾太脆
整體食物質素唔錯

呢啲小店相信疫情下會好難捱。。加油💪🏻