經過見到店員整理緊新鮮出爐嘅包行近一睇原來係開心果cube🧊$28 開心果立方牛角酥唔算貴直接買嚟試下就咁睇靚靚仔仔(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)不過原來面頭啲綠朱係綠茶味…同埋都幾大嚿女仔一喺應該咬唔到lol而麻糬ok都拉得下 酥都幾脆正當以為開心果元素咁少諗住差評嘅時候食到中間 就 有 驚 喜 ! ! !原來正中有啲開心果醬 🤩不過又唔算濃 中規中矩des結論可以一試但唔會encore

經過見到店員整理緊新鮮出爐嘅包
行近一睇原來係開心果cube🧊
$28 開心果立方牛角酥唔算貴直接買嚟試下

就咁睇靚靚仔仔(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
不過原來面頭啲綠朱係綠茶味…
同埋都幾大嚿女仔一喺應該咬唔到lol
而麻糬ok都拉得下 酥都幾脆

正當以為開心果元素咁少諗住差評嘅時候
食到中間 就 有 驚 喜 ! ! !
原來正中有啲開心果醬 🤩
不過又唔算濃 中規中矩des
結論可以一試但唔會encore

2021-02-27 1827 浏览
入完坪洲去行下city super , weekday 都人頭湧湧,真無奈🤨。行過麵包舖好香,所以又入去行下,買定聽日早餐, 範圍唔大,不過款式都算多,揀咗蒜蓉法包,再焗返好香,咬落去外脆內軟,食得出新鮮同高質嘅麵粉,不過蒜蓉味就唔夠。用HSBC俾仲有9折,埋單唔使20蚊,不過排隊俾錢就較耐,因為得一個人收錢,而且麵包舖唔只收麵包嘅錢,連supermarket 嘅雜貨都收埋,其實方便客人嘅……(對有買其他野嘅人嚟講😅)
2021-02-27
5 分钟 (外卖自取)
$19.8 (早餐)
2019-04-15 2186 浏览
同事久唔久都會派下蛋榚之前兩次都帶返屋企留比媽咪下午茶,有一次太肚餓,拆一個食⋯⋯唔食由自可,一試超驚喜(難怪連嘴尖的母親大人都話「食得下」)⋯⋯變左獨食蛋榚質感鬆軟外觀雖然係普通的蒸蛋榚,但好香蛋味、裏面有流心嘅楓糖漿,甜度適中☺️;整體黎講,就好似食緊pancake的改良版;不但方便吃而且更香軟。(呢隻蛋榚無論熱食或凍食都好👌)問同事係邊度買「就係Citysuper裏面間餅店」今日早少少放工順便過去睇,細細件索價$19(是奇華餅家蒸蛋榚的一倍價價)雖然有點小貴,但久唔久獎勵一下自已是常識吧?
同事久唔久都會派下蛋榚

⋯⋯變左獨食

蛋榚質感鬆軟

問同事係邊度買「就係Citysuper裏面間餅店」

• 楓糖蒸蛋榚
2017-08-08 2253 浏览
其實好喜歡吃little mermaid bakery 嘅朱古力波波 今日冇散裝朱古力波波賣揀咗呢個宇治綠茶$20 嘅麵包 味道偏甜 冇咩綠茶味 有一些綠茶蓉不過麵包嘅口感唔錯 唔嫌佢冇綠茶味嘅話都幾好食
今日冇散裝朱古力波波賣
揀咗呢個宇治綠茶$20 嘅麵包
味道偏甜 冇咩綠茶味 有一些綠茶蓉
不過麵包嘅口感唔錯
唔嫌佢冇綠茶味嘅話都幾好食

宇治抹茶酥
2015-12-09 2787 浏览
呢間鋪係喺Citysuper入面,所有面包都好吸引,我買咗吞拿魚法包,長形嘅法包咬落幾鬆軟,不過可能因為沙律醬嘅關係,食幾啖就覺得有啲油,入面嘅吞拿魚幾好食,同法包都好夾
2015-10-25 2659 浏览
近年很流行戶外野餐呢!也許是旅遊的機會多了,久而久之便嚮往外地崇尚野餐的習慣,其實香港也有不少野餐勝地吧!而我也踏出了本地野餐的第一步,目標便是歴史最悠久的野餐草地 - 山頂公園了! 到國金選購野餐食品,City Super便是不二之選了。除了超市的食品部外,Little Mermaid也是不錯的選擇,英式野餐,精緻的麵包必不可少呢! 也就造就了我的第一篇外景食評了(笑)。 Little Mermaid是City Super代理的一家日本麵包品牌,的用料和質素一向不用置疑。這次拉了友人去看看,連不好飽餅的她也看中了Muffin。而我就被新品鮮果丹麥酥吸引,甚愛吃牛角酥的我可是對酥批類甚有要求。從進取定價可見店方信心滿滿的,而且這麼美的丹麥酥,拍野餐照一定照美的説! 店員以紙袋盛載Miffin,酥批則以透明盒子盛着,到達山頂,這些「食物道具」仍然保持美態,精美包裝應記一功。 論賣相,鮮果丹麥酥($28)一如所料,很英倫野餐風格,相機表示吃得飽飽的!  不單賣相,味道也是相當令人驚艷的,面層是大大顆嬌艷欲滴的鮮草莓和藍莓,大量的鮮果十分健康,甜美得來有濃濃的莓果香氣,中層是厚厚的檸檬吉士,
近年很流行戶外野餐呢!

鮮果丹麥酥

不單賣相,味道也是相當令人驚艷的,面層是大大顆嬌艷欲滴的鮮草莓和藍莓,大量的鮮果十分健康甜美得來有濃濃的莓果香氣,中層是厚厚的檸檬吉士,香滑帶淡淡香檸清香。主角丹麥酥做得十分出色,金黃的外層帶焦糖甜香,白巧克力微微脆身,一口咬下,外層酥脆非常,內裏酥皮層層疊疊的,口感鬆軟又有彈性,富牛油香之餘又不會太膩,是質素甚高的丹麥酥呢! 雖不算便宜,但絕對物有所值

不過友人的香蕉全麥鬆餅($16)則有點讓人失望,平實的外表,一般的味道。鬆餅的口感甚為乾硬,欠牛油香,香蕉味也不太真實,似乎味道是來自食用香油的,底層加了點合桃點綴,但合桃不算香口。其實IFC三樓剛開了家Twelve Cupcake,與其吃Muffin,還不如吃Cupcake好了!
香蕉全麥鬆餅

雖然Muffin讓人失望,但丹麥酥確是超乎水準,是野餐絶好的拍攝道具呢!
2015-10-21
外卖自取
$22 (其他)
鮮果丹麥酥
2014-05-19 1816 浏览
每次入citysuper, 經過總要望呢度既包, 外觀吸引, 而且味道好, 價錢當然比一般包店的貴, 但也接受到. 一分錢一分貨.剛剛多客, 排隊打蛇餅, 但很快清哂. 排左一陣都接受. 今次唔試大熱既包, 試下其他包.- raisin 包 ($20): 較硬身, 好咬口, 好多提子料, 有麵包香. 但唔係人人中意.- matcha green tea 包 ($18) : 軟淋好味, 抹茶味濃, 內餡甜度高, 個人特別喜歡抹茶味及甜味的包.

raisin 包
matcha green tea 包
2014-05-18
5 分钟 (外卖自取)
matcha green tea 包
2014-05-03 1126 浏览
也許是小時候看了日式麫包王的關係吧上街時遇見麫包店一向喜歡進去逛逛 一是因為麫包香實在吸引還有就是喜歡看看麫包款式 從前在英國生活麫包就只有那幾款見慣見熟的 那時看日式麫包王時就總是渴望能有這麼多有創意的麫包由於過去經常在海運和IFC出現Little Mermaid其實也逛過無數次但總是覺得太貴而買不下手這天跟朱生一起經過又進去逛逛朱生看見這個有他最喜歡吃的camembert的法包 還是新鮮出爐的就說一定要試試 新鮮出爐的麫包暖在手心 麫包皮有著新鮮出爐的硬度滿有麫包香咬下去裏頭十分鬆軟 頭幾口還只有一半切面是有camembert但之後幾乎每口都是滿滿的佔了近乎整個切面的芝士 而且因為新鮮出爐的關係Camembert還在微暖的超軟滑狀態 極多香滑芝士伴著香軟的麫包 對兩個極喜歡芝士的人來說簡直好吃之極 這個23元兩隻手掌長的芝士法包可算是我買過最貴的麫包但也是我吃過最說得出「芝士」做得到「芝士」的麫包 身邊這位超愛芝士的「豬屎」相信也吃得超滿足 之後還經常一臉回味的提起呢
也許是小時候看了日式麫包王的關係吧

Hearth Bread with Camembert
這個23元兩隻手掌長的芝士法包
可算是我買過最貴的麫包
但也是我吃過最說得出「芝士」做得到「芝士」的麫包

身邊這位超愛芝士的「豬屎」
相信也吃得超滿足

之後還經常一臉回味的提起呢
2013-06-12
Hearth Bread with Camembert
2014-01-03 713 浏览
Banana Walnut Muffin小美人魚餅店xdddd姐係city's super入面果間老實說……呢個鬆餅唔掂:^(佢本身好硬,同埋凍左仲慘香蕉合桃……香蕉味係有既,都算清香,合桃都有少少既問題係佢食落冇牛油香,但食完會係成口油咁本身佢入面有d脆粒,我覺得係砂糖似乎就唔係未溶哂,因為佢分佈平均,咬落脆口唔會過甜,呢點幾好
Banana Walnut Muffin
小美人魚餅店xdddd
姐係city's super入面果間
老實說……呢個鬆餅唔掂:^(
佢本身好硬,同埋凍左仲慘
香蕉合桃……香蕉味係有既,都算清香,合桃都有少少既
問題係佢食落冇牛油香,但食完會係成口油咁
本身佢入面有d脆粒,我覺得係砂糖
2013-12-26
庆祝纪念
圣诞节
2013-07-24 465 浏览
經過見到芝士黑橄欖包出爐冇耐,仲暖暖地,芝士嘅油光好吸引...忍唔住買咗一個食,$30都幾貴牌寫住有幾種芝士,淨係記得有cheddar^^"法包幾鬆軟配上芝士嘅油份,增加moisture好好味黑橄欖味道唔大,但口感幾好反而芝士嘅味道唔突出只能提升法包嘅口感法包嚟講唔錯,但芝士就..價錢上唔太抵不過佢依然係我嘅心水bakery之一,會繼續試其他包

忍唔住買咗一個食,$30都幾貴

牌寫住有幾種芝士,淨係記得有cheddar^^"
芝士黑橄欖包
法包幾鬆軟
配上芝士嘅油份,增加moisture好好味

黑橄欖味道唔大,但口感幾好

反而芝士嘅味道唔突出
只能提升法包嘅口感
法包嚟講唔錯,但芝士就
..價錢上唔太抵

不過佢依然係我嘅心水bakery之一,會繼續試其他包
2013-07-24
2012-05-06 430 浏览
每次來到「Little Mermaid Bakery」都會很開心,妨如重拾童真,各式亮眼的麵包五花百門,光看已很興𡚒。「北海道忌廉蘋果酥」$16忌廉頗香滑,蘋果蓉酸酸甜甜,合起來的化學作用不錯。「開心蝸牛包」$17造型 cute,味道像是一個墨西哥包,香酥帶徵甜,值得大家一試。

「北海道忌廉蘋果酥」$16
忌廉頗香滑,蘋果蓉酸酸甜甜,合起來的化學作用不錯。

「開心蝸牛包」$17
2012-04-24
2012-03-04 485 浏览
Little Mermaid Bakery 是我喜歡的麵包店之一,對他的用料和出品都有信心。這日又過來買麵包做早餐。選了一個核桃提子包($30)和一個意大利野菜餡包(Calzone, cheese & veggie, $17)。兩者都是熱辣辣出爐不久!既然如此新鮮,我也盡快吃好了。核桃香脆新鮮,麵包帶麥香,質感密度也做得很對口味,配著甜甜的提子一起吃,好吃。而calzone裡的蕃茄粒、野菜粒和流心芝士很美味,麵包皮脆內層煙un un有咬口。遇到出爐的話不要錯過,很好吃!但要趁熱吃,相信冷了後內裡的芝士餡料硬掉的話美味度會大打折扣。
外卖自取
$47 (早餐)
2011-07-16 333 浏览
等候友人途中閒逛超市,可惜走到最後都抵不了新鮮麵包的香氣而被吸引了,說的是放在最近通道位置的新鮮出爐「楓糖合桃棒」。索價$15,絕對不算便宜,但Little Mermaid的包餅向來質素水準都有保證,不時也有新鮮出爐的包餅,特別是人氣之作的「玉桂卷」、「牛奶卷」和「朱古力冬甩」等。雖已吃了沙律作午餐,但又同時編一個藉口給自已要加一點澱粉質,最後都乖乖付上$15離開,貴貴的。熱辣辣且暖的丹麥酥條很完美,店員細心用膠紙黏好膠袋,服務一流,雖然她不知道小比轉頭走多兩步又會施以暴力打開膠袋!!哈哈~扭紋的楓糖合桃棒,脆脆的外層酥酥包裹著中間沾滿楓糖的合桃碎粒,所以吃起來確實有外層ge酥脆,中層的硬粒粒嚼勁脆感;面層有掃了糖水的微甜,中層有楓糖漿的濃甜,整體相當配合!所以小比是相當推介這個的啊~~就當是偶爾給自已的獎勵吧。
哈哈~

外卖自取
剛剛遇到牛奶卷新鮮出爐!店員捧新鮮出爐的麵包出來的時候, 會嗌(?)出黎, 通知顧客外賣拎走一個牛奶卷拎上手仲暖暖地, 好香奶油味一咬落去暖暖, 鬆軟既麵包溶o係口中既感覺真係好幸福!!!
剛剛遇到牛奶卷新鮮出爐!

外賣拎走一個牛奶卷
拎上手仲暖暖地, 好香奶油味
一咬落去暖暖, 鬆軟既麵包溶o係口中既感覺真係好幸福!!!
2011-06-06
1 分钟 (外卖自取)
  • 牛奶卷
2011-06-09 251 浏览
一般包舖既包已經滿足唔到我, 平時lunch time都會經過IFC既Citysuper, 每次都比佢啲包吸引, 不過一直都無買黎食, 最近終於買左第一次, 結果變成日日都要買黎食, 佢啲包比較貴, 不過食完之後會覺得係值既, 絕大部份都好食, 特別係楓糖合桃棒超級好食個面有脆既糖入面有合桃碎好食到不得了!! 我連續食好幾日都未厭! 我見佢都幾受歡迎, 因為我買時都見到好多人買, 最好係十二點幾岩岩新鮮出爐時買, 極品!!
超級好食
個面有脆既糖